|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: ósma część naszego wątku będzie miała nazwę : | |||
| Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. VIII |
|
0 | 0% |
| Prasuj szybciej małe body, wnet odchodzić zaczną wody! |
|
13 | 21,31% |
| smoczek butla cycek mleka i urodzi sie pociecha . |
|
1 | 1,64% |
| Stresy nam się zaczynają, bo niektóre odliczają! |
|
1 | 1,64% |
| Często kopię i mam czkawkę, mama kończy mi wyprawkę! |
|
15 | 24,59% |
| Muszę torbę już kupować i niedługo ją pakować! |
|
0 | 0% |
| Już położna na mnie krzyczy, że porodzik sobie życzy |
|
0 | 0% |
| lekarz tętno osłuchuje, maluch w brzuchach nam buszuje! |
|
1 | 1,64% |
| Morfologię, mocz, żelazo- każda z nas dziś robi żwawo! |
|
0 | 0% |
| Chód już kaczy, wdzięk pingwina, brzuch do przodu nam wypina! |
|
28 | 45,90% |
| W trzeci trymestr już wbiegamy, stresy niezłe zaczynamy! |
|
2 | 3,28% |
| Kupa stresu no i czasu- się zaroi od bobasów |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mały Berbeć stuka- puka, Mama już wyprawki szuka!Mamusie XI-XII 2013. cz.VII
Co do l4 obowiązuje do dnia porodu. Jak masz do np 10 listopada, a urodzisz 29 października, to l4 kończy się z dniem 29 października. Potem możesz przejść na macierzyński- w sensie składasz wniosek. I macierzyński obowiązuje od końca l4, jest jego przedłuzeniem. No chyba, ze chcesz od razu do pracy- wtedy nie składasz wniosku, tylko idziesz grzecznie pracować
|
|
|
|
#2642 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Mały Berbeć stuka- puka, Mama już wyprawki szuka!Mamusie XI-XII 2013. cz.V
Cytat:
|
|
|
|
|
#2643 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mały Berbeć stuka- puka, Mama już wyprawki szuka!Mamusie XI-XII 2013. cz.VII
Cytat:
Cytat:
Po urodzeniu rozpoczyna się macierzyński.
|
||
|
|
|
#2644 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam z rana
dzidzia, ja jeszcze tak w kwestii tej karty do Superpharmu. Wydaje mi się, że taką kartę możesz na miejscu wyrobić w sklepie i ona od razu jest aktywna. Ja chyba tak robiłam. Ale musiałabyś sobie zadzwonić i się dopytać jeszcze. nasturcja, no i widzisz - niepotrzebne te nerwy. Ja raz miałam taką sytuację, że w ciągu dnia bardzo mało ruchów czułam - prawie, że w ogóle. Ale to był jakoś 22 czy 23 tydzień i sobie myślałam - jak pojadę na IP i im powiem, że nie czuję ruchów od kilku godzin to mnie wyśmieją, że regularnie ruchów jeszcze nie muszę czuć. I nie pojechałam. Powiedziałam sobie, że jak od rana następnego dnia dalej tak będzie to wtedy pojadę. Ale od rana już wróciły. Wynika z tego, że czasami dzieci nasze mają spokojniejsze dni. Cytat:
![]() De, wyobrażam sobie jak Ci z synkiem ciężko - moja siostra też miała problem ze starszym jak ten młodszy w brzuchu siedział. A ona jeszcze dodatkowo miała nakaz leżenia - i jak tu wytłumaczyć niespełna 3-latkowi, że mama się z nim nie pobawi ani nie pójdzie na spacer bo musi leżeć... Jedyne co to możesz się pocieszać, że już bliżej niż dalej Cytat:
nemosek, z tym zameldowaniem to jest tak, że w mieszkaniu też musi Cię zameldować ktoś kto ma prawa własności do mieszkania. Jak ja się meldowałam u siebie to musiałam przedstawić w Urzędzie akt notarialny, że jestem współwłaścicielem mieszkania. Bo tak, to mogłabyś zameldować się gdziekolwiek u kogokolwiek w mieszkaniu
|
|
#2645 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2646 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie - kiedy dokładnie składa się wniosek i deklarację o urlop macierzyński?
|
|
|
|
#2647 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny wróciłam, musiałam zjeść bo po prostu z głodu już mnie mdliło tak, że ostatkiem sił wytrzymałam by nie zwymiotować. Od 7 nic nie jadłam. Próba glukozowa zrobiona. 75 g glukozy wypić dla mnie pestka, okazuje się, że jestem większym łasuchem na słodycze niż myślałam, zupełnie nic mnie nie brało przyjęłam to bez mdłości, jedynym problemem jest czekanie 2 godziny bo ja byłam potwornie głodna.
Na Agacie porcja cukru nie zrobiła wrażenia, kopnęła mnie raz i odwróciła się dalej w kime poszła. Niunia zaglądaj zaglądaj, trzymamy wszystkie kciuki i myślimy o Tobie. Nasturcjo, mały się ruszył i to najważniejsze, szkoda, że tyle nerwów Cię to kosztowało, następnym razem jedź na IP pomimo wszystko. Nie ma co. Zwłaszcza, że z tego co wiem, to będzie się nam to zdarzało już coraz częściej, że nie będziemy tak doskonale czuć ruchów tych naszych pociech. |
|
|
|
#2648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale te 60% to jakos tak malo
|
|
|
|
|
#2649 |
|
Zadomowienie
|
A ja skłaniam się jednak na roczny macierzyński 80% od początku. Tak myślałam i myślałam o tym i jednak idę na rok!!!!
|
|
|
|
#2650 |
|
Rozeznanie
|
aa no to dobrze i niby wyczytałam 2 informacje że trzeba ta deklaracje na procent złozyc 2 tyg przed terminem porodu a gdzies widizałam ze najpozniej 2 tyg po pporodzie.....ja mam głupia kadrowa ktorej nie znosze i z wzajemnoscia i nie raz mi czegos nie powiedziała albo zle i pozniej miałam problemy;/
|
|
|
|
#2651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2652 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już tak niedługo i zostaniesz na pewno mamusią ![]() ![]() Absolutnie nikomu nie przeszkadza Twoja obecność Dzidzia ale się mała wystroiła jakie buciochy fajne .Pannica ![]() Cytat:
za tydzień[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42495457]Wyszłam na dwór a tam zimno i wilgotno i zastanawiam się w co ja będę się teraz ubierała? Kurcze z Olką to w zimie nie miałam brzucha, potem na wiosne jeszcze miałam płaszczyk, a latem urodziłam. A teraz w nic się już nie wbiję. Dziś chodzę w bluzie męża, ale w czyn jutro pojadę do lekarza jak będzie tak chłodno to nie wiem...[/QUOTE] Spodnie,spódnica,na górę bluzka plus kurtka,sweterek.Na pewno coś znajdziesz.Ewentualnie leginsy i dłuższa tunika? Cytat:
za tydzień i za mieszkanie.Ale ruchy są to najważniejsze,zjedz coś i połóż się na lewym boku.Mi przeważnie wtedy się uaktywnia. Mój tez spokojny od kilku dni,bardziej leniwy,szykuje się do ataku czy co Ale dzisiaj dał rano popalić, a teraz spokój znowu.Cytat:
Cytat:
Ale jak zaczęłam 7 miesiąc to liczyłam od 27t0d właśnie ![]() W środę to chyba najwięcej z Was zaczyna nowe tygodnie
|
|||||
|
|
|
#2653 |
|
Zadomowienie
|
A! I ja chyba zdecyduję się w końcu na to USG 3d - znalazłam ofertę za 180 zł. Powiedziałam mężowi, nawet się nie przeraził kwotą więc będę dzisiaj dzwonić i się dopytywać o szczegóły i się umawiać. A zaraz zmykam na zakupy jedzeniowe.... Ale po drodze wstąpię do h&m - a nuż coś kupię z tą zniżką?
|
#2654 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może akurat szczęście dopisze i trafisz na rodzinną A tak w sumie co ma teściowa do Twojego porodu,nawet nie musi o tym wiedzieć,ważny jest Twój komfort. Wczoraj nic nie przeglądałam,chodziło mi o to że też intensywnie od kilku dni poszukuję łóżeczka na allegro. ![]() Muszę zacząć liczyć ruchy ![]() Cytat:
Cytat:
Nic nie pomagało,zjedzenie,leżeni e na lewym boku? Pewnie mocno zasnął.Mój też tak ma czasami. Rano np skopał(co jest dziwne ostatnimi czasy),teraz cisza pewnie do popołudnia gdzie ledwo da jakikolwiek znak, a potem wieczorem się odezwie.A nie wiem czy to nie za mało ![]() Musze dzisiaj na SR zapytać o ruchy. Dobrze że już po strachu
|
|||
|
|
|
#2655 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Nie uwierzycie jaki sen miałam Normalnie śmiałam się sama do siebie jak się obudziłam
|
|
|
|
#2656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz chyba nie będę sie na razie wymeldowywać bo czekałaby mnie zmiana dokumentów Cytat:
|
||
|
|
|
#2657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2658 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny pomóżcie ![]() Kazała się jutro zgłosić do urzędu.I co teraz?Oni nie wiedzą że jestem w ciąży i z tego co wiem nie musiałam ich o tym informować.A może powinnam Jak oni to rozwiążą?Miała może któraś z WAS taka sytuację?Wezmą mnie na ten staż czy nie? Szkoda że dana oferta pojawia się w najmniej odpowiednim momencie A takie fajne stanowisko. ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Też bym się przestraszyła bardzo bardzo. |
|
|
|
|
#2660 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2661 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie miałaś żadnej kontroli z ZUSu jak jesteś tak długo na zwolnieniu ? Cytat:
My wogóle mamy chyba tak samo termin, też masz 9 listopad ?![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas jak sie odrzuci jedna ofertę to tracisz statut. Dzięki |
|
|
|
|
#2663 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy tak jest na serio czy ja to gdzieś wyczytałam głupio, ale w sumie logiczne Pewnie dopiero na najbliższej wizycie się dowiem kiedy zacząć liczyć ruchy..Tak przy okazji - chodzicie do ginekologa i osobno macie położną czy jak to u was wygląda? Cytat:
A jak wyniki? Ja też nie miałam problemu z wypiciem glukozy (piłam na dwa duże łyki ), ale nie powiem żeby to smaczne było ;p Później straaaaasznie burczało mi w brzuchu przez te 2h, ale na Kubusiu też wrażenia nie zrobiła glukoza Wyniki na całe szczęście wyszły mi bardzo dobre ![]() Wrzucam pierwszą część ubrankowej części wyprawki Mam mega misz-masz, bo tak: 1. zdjęcie to duże pajace i takie cieplejsze śpiochy 2. bluzki z krótkim rękawem (wszystkie oprócz tej najbardziej dziewczęcej są spore ;p), 3. bluzki z długim rękawkiem 4. spodenki (od wielkich do malutkich), 5. dwa wielkie kompleciki do spania i taki dresik, 6. śpiochy malutkie (nawet nie wiem czy Kuba się w nie wmieści), 7. śpiochy średnie, 8. śpiochy większe, 9. i 10. to kombinezonik (kupiłam mały i nie "śliski", bo złapałam za niecałe 3 dyszki i będzie akurat na jedną zimę, a jest na maksa cieplutki ). Zaraz pędzę dalej robić fotki
|
|
#2664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam położną od razu u ginekologa |
|
|
|
|
#2665 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2666 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm.. Gabrysiaczek i Zwariowane Serduszko się dawno nie odzywały.. Mam nadzieję, ze wszystko u nich ok.
|
|
|
|
#2667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile Ty tego masz kobito że jeszcze zdjęcia będziesz robić Toż to mały przystojniak będzie |
|
|
|
|
#2668 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42495457]Wyszłam na dwór a tam zimno i wilgotno i zastanawiam się w co ja będę się teraz ubierała? Kurcze z Olką to w zimie nie miałam brzucha, potem na wiosne jeszcze miałam płaszczyk, a latem urodziłam. A teraz w nic się już nie wbiję.
Dziś chodzę w bluzie męża, ale w czyn jutro pojadę do lekarza jak będzie tak chłodno to nie wiem...[/QUOTE] Dla mnie najwygodniejsze są legginsy i dłuższe tuniki/swetry np: http://1.bp.blogspot.com/-ie3qi-FWAX...600/3_fhdr.jpg http://3.bp.blogspot.com/-1AqT56Re12...w/s1600/28.jpg http://3.bp.blogspot.com/-ir9uAZaxhI...600/7_fhdr.jpg http://1.bp.blogspot.com/-m9AfqDdrqM...7Y/s1600/1.png http://2.bp.blogspot.com/-u8nTP47wHh...0/30+kopia.jpg http://3.bp.blogspot.com/-HHEIxU2-q5...M/s1600/26.jpg http://1.bp.blogspot.com/-M9FsVd3O2l.../s1600/202.jpg Ewentualnie zakładam spodnie. Mam jeszcze jedną parę w które się mieszczę, do tego bluzka i np. ta marynarka http://2.bp.blogspot.com/-YVgfllk-EY.../s1600/501.jpg Ja jakoś wolę jesienne ciążowe zestawy. W lecie miałam większy dylemat w co się ubrać. Zawsze duży wybór fajnych swetrów jest na Ruskiej w Lublinie. A jaki realistyczny był
|
|
|
|
#2670 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

moja kicia co prawda jest już duża (i niestety po ślubie zostawiłam ją u rodziców...), ale i tak jakbym się dowiedziała, że coś jej się stało to bym strasznie przeżywała... A co dopiero taki maluszek? 
za tydzień
)i pochwalić się że w poniedziałek podpisaliśmy umowę i wynajmujemy mieszkanie
Niby przedzielone, ale wszystko słychać i ogólnie co tu dużo pisać, wystrój typowo szpitalny, komunistyczny 
co za matka z niej