|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Cytat:
Idę myć naczynia a mam dziś takiego lenia I biorę się od dziś za usypianie małej w łóżeczku
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
nuna, juz od dzisiaj mozesz zbierac mleczko i do lodowki
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Na basenie troszeczkę lepiej niż tydzień temu. byłyśmy w wodzie całe 15min( w sumie ciagle poplakiwala, ale byly chwile kiedy byla spokojna choc nie wiem czy zadowolona...). za to w przebieralni była masakra... ostatnio Sofia tak płakała jął była przyjmowana do szpitala...
sama nie wiem czy jest sens kontynuować te zajęcia ... może to dla niej za wcześnie po prostu...teraz sobie śpi biedna. Cytat:
też lubie wszystko co czeskie zwłaszcza Alfons Muche jak czytam Anoxee to co piszesz o kp to mi się serce ściska... myślę że tak powszechne jest to, że kobiety są zmuszone przejść na butelkę bo nie ma ani w systemie służby zdrowia ani w społeczeństwie za krzty wsparcia. oczekuje się, że kobieta będzie karmić i już. jak pojawiają się schody to butli jest jedynym rozwiązaniem. ją uważam, że kp powinno być traktowane jak umiejętność która trzeba nabyć i jej nauka powinna być dla każdej kobiety dostępna. osoby szkolace powinny dostosować metody do mamy i dziecka, bo przecież każdy przypadek jest inny, czasem wystarczy pokazać jak dostawic a czasem trzeba popracować mocniej nad technika stania maluszka i pomoc mamie w uspokajaniu bardziej niecierpliwych egzemplarzy. ale nie, zwykła porada laktacyjny to fanaberia a co dopiero taka szersza pomoc... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a o czym jest zaklinaczka? |
|
|
|
|
#2795 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() super ![]() Cytat:
mój nie płacze, ale on ryczy tylko jak jest głodny albo b. zmęczony więc nie wiem jak inne dzieci film jest ściszony, światła zostawione i klima skręcona![]() Cytat:
no i słusznie, ze wyluzowałaś, trzeba się do rytmu dziecia dostosować nasz pada o 21, wczoraj np. wykąpaliśmy go o 20, bo TŻ miał jazdy i co? i tak zasnął dopiero o 21 więc nie ma co walczyć:PCytat:
![]() wsyztsko można tylko obserwuj dziecko ![]() ja wczoraj brzuszki zaczęłam w końcu ![]() Cytat:
mówił, że jakby mały miał skazę to wtedy mm jest rozsądniejsze niż całkowite odstawienie ![]() byłyśmy z Hump w kinie chłopaki się zapoznały zapraszamy koleżanki z Krakowa na kolejny seans
|
|
|
#2796 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
po trzech dniach wielkiego płaczu żyjemy wczoraj to już w ogóle była masakra, wieczorem miałam tak dość że ryczałam razem z małą.Na domiar złego byłam u dentysty i zgarnęła ode mnie 540 zł!!!! szczękę zbieram do teraz. Ja wiem że leczenie kanałowe jest droższe ale bez przesady. A ja naiwna liczyłam że za 1000 zł to sobie wyleczę 4 zęby (1 kanałowo i 3 małe dziurki) ) + wybielę no i się chyba przeliczyłam. A żeby mi nie było za mało to jak pakowałam małą do fotelika to mi poszły dżinsy w kroku. Jedyne w jakie się mieściłam po ciąży. A nie chciałam kupować nowych bo przecież schudnę taaaa powtarzam sobie tak od 3 m-cy ![]() nuna świetny plan z tymi pieluchami! u nas po koprze było jeszcze gorzej. Po rumianku ładnie szły kupki. A co do czopków to dla mnie to ostateczność! u nas w sumie w większości przypadków najlepszym rozwiązaniem było posadzenie małej w bujaczku i włączenie wibracji ![]() Innocence śliczny Mateuszek też mamy taką pieluszkę
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A próbowałaś już kiedyś karmić Julkę butelką?
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Moj wlasnie sobie zrobil chyba 10 drzemke
![]() A ja nic nie zrobilam bo ciagle zagladam czy jest ok czy oddycha no tyle spac.... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pediatrzy akurat na temat kp mało wiedzą niestety Mi również Fotelik trzymamy w domu ![]() heeej! z niedzieli na poniedziałek chyba będę caaaałą noc nadrabiała byliśmy dziś na kontroli bioderek, wszystko ok, następna kontrola za 3 miesiące
|
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze nie czytałam,ale z tego co przeglądnęłam to o wychowaniu dzieciaka także czeka w kolejce
http://www.empik.com/zaklinaczka-dzi...1559,ksiazka-p
|
|
#2801 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn przyszłość w miarę daleka bo min rok zanim byśmy się zaczęli starać, ale decyzję musimy podjąć w miarę szybko![]() U nas "za" przemawia to że będzie mała różnica wieku, wszystkie potrzebne graty już mamy no i ja nie mam pracy ![]() Cytat:
![]() Jenny może wszystkie się spotkamy w następnym wątku Przyszły te zabawki z all. MAtko! są extra! w każdej baterie i laska dorzuciła kilka zabawek więcej
|
||
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
mysia i.hump zazdroszczam kina
![]() marchewka odpusc sobie kieszonke, ucz się raczej wiązania na plecach ![]() sharp współczuję 3 dni.płaczu i cen u dentysty. ją.mam wrażenie, że złapałam gwiazdkę z nieba z tym darmowym dentysta. TZ za 2 zeby i scalling zapłaci ok 150zł więc też nie dużo... w ogóle mój TZ przeżył 33 lata bez żadnej plomby. Dopiero teraz po kilku latach zaniedbania tematu ma 2 zeby do leczenia. ja już za dzieciaka miałam.plomby... mam.nadzieję, że sofia odziedziczy ząbki po tatusiu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Ashyshqa Czas edycji: 2013-08-28 o 15:52 |
|
|
|
#2803 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z doświadczenie innym mamusiek muszę powiedzieć że nie opłaca się kupować tych leżaczków/bujaczków powyżej 9 kg. Bo i tak dziecko zaczyna się przechylać i może zaliczyć glebę. Moja Karolcia już zaczyna przechyulać się strasznie do przodu albo rzucać nogami że cały bujaczek chodzi- a ma dopiero 3,5 m-ca. marchewka to czy musisz mieć działalność zależy od ilości sprzedawanych rzeczy. ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
Co do firmy to też chyba zależy od preferencji dziecka. A właśnie widziałyście gdzieś kaszki z bebilonu? vil wydaje mi się że śpiworki są bezpieczne. Ale u nas Karolcia nie chce w nich spać ![]() NoBoTak my nie grzejemy. Karolcia nie lubi ciepła. Mleczko je letnie i kąpana też jest w letniej wodzie
|
||
|
|
|
#2804 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas pierogi z borówkami ![]() no i super pięknie ![]() nuna można wszystko tylko powolutku i ostrożnie żeby w razie czego wiedzieć czy Julce to spasuje Cytat:
Cytat:
młody dopiero co się obudził na jedzenie - nie ma jak własności usypiające chusty jeszcze w drodze powrotnej z kina jakaś pani w autobusie się zgorszyła jak mogę wiązać tak dziecko, i że na pewno je uduszę na co pan, który siedział obok mnie odpowiedział jej że matka wie co jest dobre dla dziecka i dziecku na pewno tak wygodnie.
|
|
#2805 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oby było tylko lepiej. Może następnym razem będzie już 25 minut. ![]() A co do zacytowanego, to masz w zupełności rację. Położna przyszła, odwaliła swoje i nara. Bo, że "dostawiać, dostawiać, dostawiać", to ja wiem przecież. Że jak nie będę dostawiać, to laktacja zaniknie też wiem. Jak powiedziałam, że strasznie krzyczy i się pręży przy jedzeniu, to kazała przystawić. Zaczął wrzeszczeć, to powiedziała, żeby odstawić, ponosić, poprzytulać i uspokoić i znowu spróbować. Nooo, uspokoił się na rękach i już nie kazała przystawiać, bo musi go obejrzeć. Odniosłam wrażenie, że doskonale wiedziała, że jak go znowu przystawię, to będzie to samo. Wszyscy cisną na kp, ale pomóc Ci może prywatny doradca laktacyjny, bo państwowo uświadczysz w co -nastej placówce...Cytat:
![]() za bioderka.Cytat:
|
|||
|
|
|
#2806 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. to jest pomysł! spęd w Krakowie się mi podoba ![]() 3. no własnie: happy, Innocence zapraszamy w imieniu multikina Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ta znajoma stwierdzała - No jak mam jej nie dać? A inna z kolei dała 1,5-rocznemu dziecko normalnie danie z kubka na obiad. 2) Beblion robi Nutricia i ichnie kaszki, to Bobovity. ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- A tak poza tym, to wiecie, że Bebiko i Bebilon to to samo?
|
|
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
color do wcale nie jest dobrze jak dziecko tak wcześnie wstaje.
banka moja Karolcia też się tak wygina ![]() Paulinka śliczna niunia urodziłyśmy w ten sam dzień![]() anoxe u nas też kilka dni była zielona kupka. Ale to ponoć normalne ![]() nuna a musisz brać znieczulenie? kobieto urodziłaś ![]() Kraków ![]() Ashy do mnie położna nawet nie przyszła. A w szpitalu szkoda gadać. Od razu dali małej butlę. Zero pokazania co i jak. Butla i tyle! ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- wiemy wiemy, była już o tym mowa ![]() mi chodzi o kaszki na których jest napisane "bebilon". Wiem że takie są ale nie wiem gdzie można kupić ![]() zmykamy na spacerek ![]() do jutro laseczki niech moc będzie z wami!
|
|
|
|
#2809 |
|
Zadomowienie
|
Ash, wiesz już co to była za biała kropka u Sofci na dziąsełku? Dzisiaj masowałam L. dziąsełka, cieszył się jak szalony, ruszał dziobem, że ocierał dziąsłami jeszcze bardziej o ten silikon i bardzo mu się to podobało. Zauważyłam właśnie taką samą kropkę w miejscu dolnych jedynek. Chyba niemożliwe żeby mu szedł ząb.
Wczoraj zrobiliśmy tatusiowi prezent urodzinowy
|
|
|
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę ze byly tematy zabierania rzeczy na wakacje.. To możę ze my ostatnio żyjemy jak cyganie to wtrące swoje 3 grosze..
Najważniejsze, żeby mieć -4-5 szt. ubran każdego rodzaju - spodenki, body krotki, body dl. pajacyki, skarpetki.. tak, żeby przy najgorszym dniu nie zużyć wszystkiego i zdążyło wyschnąć -pampersy, chusteczki/ew. waciki, wklady do przewijania -kosmetyki do pupy i do kąpania, -kocyki -smoczki -butelki -pieluchy tetrowe do ulewania -fotelik samochodowy, wozek, kilka grzechotek a i to nie koniecznie, lub innych zabawek, ew. chusta, ja jeszcze biorę fotelik bujaczek wszystko inne u nas bylo zbędnym bajerem.. używaliśmy bo mieliśmy ale w sumie mogliśmy nie brać.. Przewijak można zrobić z koca. Kładzie się go na podłodze lub stole, na to wkłady do przewijania, ewentualnie wkład na łożko i przewijamy Wanienka/Wiaderko - można wykąpać w normalnej wannie, można wykąpać w dużej misce, ba ja nawet dziecię kąpałam pod prysznicem.. Ja wchodziłam pod prysznic, siadałam w brodziku po turecku i trzymałam na siedząco niunia.. innaczej np. na stojąco nie polecam bo jest strasznie sliski i możę wypaść.. Ręcznik do kąpieli- można użyć zwykłego ręcznika Proszek do prania dla dzieci- można użyć mydełka/szamponu do kąpieli Grzechotki - można zrobić z puszki od piwa i kamyka, grochu, zwirku, ewentualnie foliowy woreczek.. Pieluchy tetrowe- jeżeli jedziemy do rodziny to można je zastąpić zwykłymi czystyki ścierkami... |
|
|
|
#2811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2812 |
|
Wtajemniczenie
|
hello
![]() dzisiaj W ma lepszy dzień ![]() teraz właśnie robi sobie popołudniową drzemkę pewnie max pół godzinki ale dobre i to;PW ma okropny bąbel na policzku od komara;( ![]() nuna- nie bierz znieczulenia:PTwoja Julka wypije mleczko z butelki? ostatnio pisałaś, że nie umie... może już się nauczyła?? ja dzisiaj byłam u dentystki i jakoś wytrzymałam a próchnica była duuuża;p moja dentystka nie ma tego znieczulenia dla kobiet karmiących... został mi jeszcze 1 ząbek z małymi dziurkami,bo mnie boli jak jem słodkie mysia, hump- zadroszczę Wam tego kina czemu mieszkam na takim zadupiu ??xal- ja też czekam na kupę i nic tzn zrobił takiego małego mega śmierdzącego kleksika i the endi też sok jabłkowy nie działa,ani rumianek, ani śliwki, po prostu nic ani jabłuszko które mu daję ehhh łudziałam się, że jabłko coś da i d*u*p*a ehhh piszecie o tych ćwiczeniach, ja też bym chciała zacząć choćby brzuszki robić, ale jakoś nie mam czasu... a jak mam czas to siedzę w necie;D leń ze mnie straszny ![]() aaa dzisiaj chyba Motylek do nas wpadnie na chwilę ![]() ![]() tzn tak było ustalane, ale coś się dziś nie odzywa...
|
|
|
|
#2813 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym karmieniem kp czy mm vs rodzina.. Trochę smiać mi sie chce bo prawdziwe jest powiedzenie ze jeszcze się taki nie urodzil co wszystkim dogodzil i ze co by się nie roiło to i tak znajdą się przeciwnicy...
U mnie w rodzinie raczej większość karmiła mm.. mama, siostra mamy, moja prababcia cycem, ale mowila, że jej siostra np. praktycznie nie miala mleka i ona karmila i swoją córkę (czyli moją babcię) i jej córkę swoim cycem- nieźle nie? byly w tym samym wieku... No i u mnie wszyscy się dziwia ze ja karmię cycem, ze jak to i ty masz tam mleko? i wystarcza, ale ze to się tak da? i on na pewno CI przybiera na tym mleku?? tak jakby nie wiem kobietom to woda z cycków leciała a krowy byly jedynymi słusznymi żywicielkami ludzkich dzieci... |
|
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z resztą mój Darek jest tego dobrym przykładem. Ja prawie do teraz jem głównie chleb/bułka z szynką gotowaną i na obiad gotowane warzywa i mięso, więc wydawało by się, że to dieta, a dziecko mi przybierało po 300 -350 gram na tydzień. Teraz już zwolnił do 200 czy 180, ale ma już prawo, więc moim zdaniem jest właśnie tak jak twierdzą pediatrzy, że mleczko się dostosowuje, a czego nie zjesz ( jakiego składnika będzie Ci brakowało) to po prostu wyciągnie z Twojego organizmu
|
|
#2816 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Zobaczcie ciocie jaki jestem zdolny w czasie wrzasku :/
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2817 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Cytat:
heee niezle dobre pomysly Cytat:
o to widze ze nie tylko moj tak sie wygina Cytat:
moj D ma 7 lat i nie wie nawet ze cos takiego istnieje:banghead: Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli chodzi o reszte nabialu, to nie ma dramatu, ser "zolty" jem glownie kozi (i on nie jest zolty wcale ), masla nie musze... troche twarozkow bedzie mi zal.
|
|
#2819 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wow
![]() Niesamowicie duży. Cytat:
![]() Cytat:
Ale nie zawsze to oznacza napięcie mięśniowe. Moje dziecko zaczęło dziś 12 tydzień i mamy cały dzień ryku, wszystko jest na nie, czasami nawet na rękach, a z drzemek się wybudza po chwili, ale ciężko mi uwierzyć, że tak idealnie wszedłby zgodnie z dniem w skok rozwojowy więc po prostu mamy chyba dziś dzień maruda.
|
|
#2820 |
|
Zadomowienie
|
banka, skład mają taki sam, robi go ta sama firma Nutricia, a różnica w cenie wynika z tego, że Bebiko jest robione w Opolu, a Bebilon w uk, Bebiko jest w kartonowym opakowaniu, a Bebilon w pudełku.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.

film jest ściszony, światła zostawione i klima skręcona
a z mleka zrezygnowalam, bo w kupce byly slady krwi i czasem cala kupka taka rdzawo-brazowa...
wczoraj to już w ogóle była masakra, wieczorem miałam tak dość że ryczałam razem z małą.
taaaa powtarzam sobie tak od 3 m-cy 

współczuję 3 dni.płaczu i cen u dentysty. ją.mam wrażenie, że złapałam gwiazdkę z nieba z tym darmowym dentysta. TZ za 2 zeby i scalling zapłaci ok 150zł więc też nie dużo... w ogóle mój TZ przeżył 33 lata bez żadnej plomby. Dopiero teraz po kilku latach zaniedbania tematu ma 2 zeby do leczenia. ja już za dzieciaka miałam.plomby... mam.nadzieję, że sofia odziedziczy ząbki po tatusiu 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Może następnym razem będzie już 25 minut. 
07.07.2012
Dla mnie karmienie to ogromna trauma i na samą myśl jest mi przykro. Teraz wiem, że przejście na mm było jedyną słuszną decyzją, bo i L. był spokojniejszy i ja. Tylko u mnie dochodził mega-stres i to, że jadłam to ja niewiele...