Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013, cz. XVIII - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: XIX część wątku będzie nosić nazwę:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 0 0%
Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? 0 0%
Jedna z drugą poszły rodzić, ta zaś w ciąży jeszcze chodzi 2 3,51%
Już zaczęły się porody, zaraz będzie młoda, młody 1 1,75%
Wrześnióweczki już gotowe, zaraz będą dzidzie nowe 13 22,81%
Wrzesień jeszcze w słońcu chodzi, nasze dziecię już się rodzi 5 8,77%
Porodówka z uśmiechem wita, dzidzię wygania wrześniowa kobita 0 0%
Idźcie rodzić już dziewczyny, bo tą ciążę przenosimy 1 1,75%
Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku, ale czas na świat maluszku 25 43,86%
Szykujcie torby dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godziny 9 15,79%
Moja dzidzia śliczna, mała już by świat zobaczyć chciała 1 1,75%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-29, 17:03   #4561
Natala84
Zakorzenienie

Dot.: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
a teraz pytanie do mamusiek, czy pamietacie po ilu dniach przylazla polozna na wizyte patronazowa ?? ja nie pamietam jak to bylo, czy trzeba sie zglaszac czy one cynk dostaja ze szpitala
u nas trzeba zgłosić mąż był w przychodni w poniedziałek, położna była wczoraj. i jeszcze w ciągu 2 tygodni ma przyjść pediatra

aaa, i wczoraj nam już pepek odpadł

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:04   #4562
matallewar
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

a i jeszcze jedno - do wszystkich fok zwłaszcza tych samozwańczych w ciąży przytyłam 14 kg, 8 kg mniej było jak wróciłam ze szpitala, 3 kolejne uciekły w domu (od soboty!) czyli zostały mi jeszcze 3 więc nie tragizować mi tu!!!
Ja poproszę -10 kg w szpitalu, bo już mam +19 kg

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:08   #4563
tassia
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
passion gratulacje!!!!!! malutka kruszynka mam nadzieje ze ze zdrowkiem wszystko w porzadku bo nie nadrabialam i nie wiem co i jak

nie no jednak zlym pomyslem bylo rodzic jako jedna z pierwszych tyle mnie ominie a ja nie mam szans nadrobic

my sie doimy, karmimy, robimy kupy i spimy ja ogarniam chacjube normalnie motor w dupie i nawet zbytnio o kompie nie mysle. musze malzowi pokazac ze pomocy nie potrzebuje

dzis kolejny spacerek za nami i jestem super zadowolona z Amelkowego wozu

a teraz pytanie do mamusiek, czy pamietacie po ilu dniach przylazla polozna na wizyte patronazowa ??
ja nie pamietam jak to bylo, czy trzeba sie zglaszac czy one cynk dostaja ze szpitala
polozna ma czas zeby maks w 3dobie przyjsc

a jak sie czujesz?
jak energia?
lepiej niz na koncowce ciazy?
bo jak mysle ze mialabym taka slonicowata sie.zajmowac dzieckiem to niezle

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

dzieki dziewczyny za rady

zaraz zazyje ta druga nospe
ok 19powinien byc tz
wiec jak cos to pojedziemy na ip
jedyna lipa jest taka ze znow spedze tam pol nocy bo od 19 jest mega przestoj

wyrostek to raczej nie jest bo ewidentnie to bol od drog rodnych

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:08   #4564
Asiek84
Wtajemniczenie

Dot.: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013, cz.

siedzę sama...
tż musiał w pracy dłużej zostać, może o 21 będzie w domu, Jakub poszedł do kolegi... a ja obżeram się ptysiowymi paluszkami i piję inkę z mlekiem... tak mi się jakiegoś mega słodkiego zaklejacza chce że szok... dobrze że daleko do sklepu, bo inaczej bym zgrzeszyła...
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:11   #4565
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
siedzę sama...
tż musiał w pracy dłużej zostać, może o 21 będzie w domu, Jakub poszedł do kolegi... a ja obżeram się ptysiowymi paluszkami i piję inkę z mlekiem... tak mi się jakiegoś mega słodkiego zaklejacza chce że szok... dobrze że daleko do sklepu, bo inaczej bym zgrzeszyła...
Ja mam pytanie do Ciebie

Bo z położeniem jesteśmy w tej samej sytuacji, a raczej nasze dzieci. Czy jak małe Ci się wypina, to masz wrażenie jakby Ci głowę w pępek wbijało ?? A z boku robi się taki podłużny kształt ( w sumie kijankę to chyba przypomina )

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:11   #4566
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
siedzę sama...
A wyobraz sobie, ze ja zawsze mam coś slodkiego w domu a praktycznie w ciąży słodyczy nie mam

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-08-29, 17:13   #4567
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
u nas jakoś leci, w sumie nie najgorzej Hania jest spokojniutka, tylko miewa maratony przy piersi. i w sumie by mi to nie przeszkadzało, gdyby nie Marysia, mam poczucie że ją zaniedbuje a jak już Hania zaśnie to ciągle mam dylematy - odpocząć i zdrzemnąć się po 3 h przerwie w nocy w spaniu? posprzątać? zająć się Marysią? trudne to trochę

ale ale, co by nie było, dziś Hania kończy już tydzień i cieszę się że Wam się zdjęcia podobały

a i jeszcze jedno - do wszystkich fok zwłaszcza tych samozwańczych w ciąży przytyłam 14 kg, 8 kg mniej było jak wróciłam ze szpitala, 3 kolejne uciekły w domu (od soboty!) czyli zostały mi jeszcze 3 więc nie tragizować mi tu!!!
Fajnie, że malutka rośnie i nie daje mocno jazzu
Co do wagi, to dzięki Tobie zobaczyłam światełko w tunelu

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
siedzę sama...
mi też się chce coś słodkiego
namówię TŻ na spacer do Lidla

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:15   #4568
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
ani troche
a jestem 25km od krakowa tz nie ma, sama autem nie pojade nigdzie

kurde a dobrze sie czulam

motyl no ale ja nie mam skurczy tylko bol brzucha z prawej strony jakby jajnik

Ale ja nie pisałam nic o skurczach
Ja nie mam skurczy tylko bóle, ale przechodzą po nospie.

Przy problemach nerkowych bolało mnie tam gdzie prawy jajnik.

Jedno pewne-dzwoń do gina, a jak nie przestanie boleć to może jednak Ip?

Natala
fajnie,że Hania taka spokojna

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:16   #4569
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie do Ciebie

Bo z położeniem jesteśmy w tej samej sytuacji, a raczej nasze dzieci. Czy jak małe Ci się wypina, to masz wrażenie jakby Ci głowę w pępek wbijało ?? A z boku robi się taki podłużny kształt ( w sumie kijankę to chyba przypomina )
mi głowę młody wybija z lewej strony bardziej pod samymi żebrami, a kształt brzuch przybiera taki podłużny jakby się mała dupinka wypinała...
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:19   #4570
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
u nas trzeba zgłosić mąż był w przychodni w poniedziałek, położna była wczoraj. i jeszcze w ciągu 2 tygodni ma przyjść pediatra

wow szybciutko pępuszek odpadł
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:20   #4571
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:

A powiedz, którego pediatre, położna wzięłaś? Bo dla mnie to czarna magia, nikogo tam nie znam.

Chyba się spóźniłam z pytaniem.

Dzięki za info,w ogóle na tym ktg to faktycznie przyjaźnie tam. Położna też bardzo sympatyczna, ludzkie podejście takie, sama zagdywała.

Co do pępuszka to fajnie, że tak szybko. A czym pielegnowałaś?

Aaaa... i mnie na wizycie kwalifikacyjnej mówił, że niby wywołują poród po 6 dniu. Także nie nadąrzysz za nimi. Ale przypuszczam, że w praktyce czekają te 2tyg jak sie nic nie dzieje.

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-08-29 o 18:20
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:20   #4572
LaLoca
Zakorzenienie

Zanim zadrobię to najpierw gratuluję Passionemocje i mnie się udzieliły, bo ona do tp miała parę dni po mnie. Cały dzień o niej myślałam Wiadomo już coś więcej? jak się czują dziewczyny? maleństwo urodziła. Mam nadzieje, że zdrowa i że szybko przybierze na wadze
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:25   #4573
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
Zanim zadrobię to najpierw gratuluję Passionemocje i mnie się udzieliły, bo ona do tp miała parę dni po mnie. Cały dzień o niej myślałam Wiadomo już coś więcej? jak się czują dziewczyny? maleństwo urodziła. Mam nadzieje, że zdrowa i że szybko przybierze na wadze
I ja się przyłączam Najpierw gratulacje serdeczne dla passion a później będę nadrabiać.
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:30   #4574
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość

A jak cyce , lepiej już?
cyce dobrze, ale mleko sciagam i w butli daje.

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
hej nie bądź taka zosia-samosia. Dobrze, że Amelcia grzeczna. Ciekawe jak jutro Blanka zareaguje, kiedy małż wraca ?
hehe a kto ma byc jak nie ja samo sie nie zrobi malzon bedzie dzisiaj kolo 22. a babcia Blance powiedziala ze Amelka sie jutro urodzi ale reakcji szczegolnej na to nie bylo heh. najbardziej moje dziecko mnie rozwalilo jak moja mama powiedziala jej ze jest jej smutno bo B. jutro wyjezdza i zostanie sama, a Blanka na to " ale dziadek twoj kolega przyjedzie zima i bedzie z toba siedzial" rozwalila mnie tym kolega heh, moja matka jej na to ze dziadek to jej maz, tak jak tatus to maz mamusi. a Blanka ze smutkiem " a gdzie moj maz?"

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
energia CIę rozpiera
a co do połoznej to zadzwoń i zapytaj czy przyjdzie, najszybciej tam gdzie wybierałaś lekarza, bo podejrzewam ze musi się z Tobą umówić telefonicznie na jakis termin
oj rozpiera rozpiera tym bardziej ze dupa nie dokucza

kuzwa to z ta polozna bedzie jazda kto mi teraz szwy sciagnie mloda do innego pediatry chce zglosic a to dopiero po niedzieli bo akt urodzenia jutro malz jedzie zalatwic.

Cytat:

gratki za pepek nam sie troszke slimaczy dziad.

Cytat:
polozna ma czas zeby maks w 3dobie przyjsc

a jak sie czujesz?
jak energia?
lepiej niz na koncowce ciazy?
bo jak mysle ze mialabym taka slonicowata sie.zajmowac dzieckiem to niezle
w 3 dobie? to ladnie... u mnie juz po ptokach

ja sie czuje zarabiscie, energi mam za troje poki co i cos cudownego z tym ze moge wszystko robic i nic mi nie uciska
cholera tylko wie ile mi po porodzie kg zeszlo, nie wiem gdzie tz wage wsadzil, a do tego od kad do domu wrocilam to mnie czysci
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:37   #4575
butterfly20
Zakorzenienie

Bajka ale kochana Blancia

A do czego ty masz 14 dni maj dir?

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2013-08-29 o 17:38
Stary 2013-08-29, 17:38   #4576
Madzia000
Zadomowienie

Odp: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013, cz.

Tassia: ja bioore 3 razy dziennie nospe, ale nie max tylko zwykla to zdaje mi sie ze mozesz wziac jeszcze jedna tabletke.
Ja wczoraj tez odczuwalam masakryczny bol w lewym jajniki, az mi sie lzy w oczach krecily. Z tym ze ja ewidentnie czulam ze maly glowa mi tam myrda, jak pochodzilam i przewrocilam sie na drugi bok pomalu zaczelo przechodzic, bo zszedl z moich jajnikow ... w kazdym razie jakby nie przechodzilo jedz koniecznie chociazby po tej 19 z tz na ip

a o czyms takim jak euwax czy enverit nigdy w zyciu nie slyszalam zaraz musze wlaczyc lapka i sie wglebic w temat...

co do masci do pupki to musze kupic ten linomag (zielony tak?) I zanotowalam kolejnosc patrzac przez pryzmat odparzen: linomag -> bephanten -> sudocrem

Ciesze sie ze nie tylko ja mam taki apetyt, widocznie dzieciaczki potrzebuja teraz duzo wiecej kcal ciekawe czy przy kp tez ma sie takie parcie na zarcie

Tak dzisiaj leze i analizuje... Nie wiem czy u mnie przy cc kaza klasc sie w pizamie, pewnie nie.. tylko albo na golasa albo w ich wdzianku, ale znajac oszczednosc naszego szpitala nie dadza nic i bede swiecic wszystkim :/
Noi jak jest sie po cc i nie bede sie mogla podniesc, jak se podpache zaloze... I jak bede karmic cycem na lezaco, nie bede mogla sie podniesc to jak pomoge malemu zeby mu sie odbilo... aaaaaa !! Trzepnijcie mnie w lep bo juz wariuje z wolna

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 17:48   #4577
tassia
Zakorzenienie

Odp: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013, cz.

bajka klaski dla blanki
dla takich tekstow warto miec dziecko

madzia na pierwszej stronie matal umiescila moj post o szczepionkach
jak chcesz to ci wiecej napisze bo mnie zajelo pare dni przekopanie sie po wszystkich informacjach jakie sa , a chcialam znalezc w miare rzetelne a nie jakies propagandowe
pytalam tez poloznej i dwoch ginow
i ewidentnie lepiej szczepic engerixem tyle ze trzeba za to zaplacic ale to nie jakis duzy koszt

a co do karmienia to polozna pokazywala nam na sr dwie pozycje na lezaco, w szpitalu beda ci podawac dzidzie na lezaco na cycka
i beda ci zabierac zeby sie odbilo

a z podpaskami tez nie wiem jak jest
ale damy rade
ja tez cc i posrana jestem

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

a poloza cie we wdzianku tym z sali operacyjnej i dopiero jak beda odcewnikowywac i pionizowac to pozwola sie przebrac

[/RIGHT]
Stary 2013-08-29, 17:55   #4578
matallewar
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013

O mamo, muszę usiąść, położyć się, cokolwiek. Nie wyrabiam

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-08-29, 17:57   #4579
Madzia000
Zadomowienie

Dot.: Odp: Niech już któraś zacznie rodzić, ile w ciąży można chodzić? Mamy IX-X 2013

Cytat:
bajka klaski dla blanki
dla takich tekstow warto miec dziecko

madzia na pierwszej stronie matal umiescila moj post o szczepionkach
jak chcesz to ci wiecej napisze bo mnie zajelo pare dni przekopanie sie po wszystkich informacjach jakie sa , a chcialam znalezc w miare rzetelne a nie jakies propagandowe
pytalam tez poloznej i dwoch ginow
i ewidentnie lepiej szczepic engerixem tyle ze trzeba za to zaplacic ale to nie jakis duzy koszt

a co do karmienia to polozna pokazywala nam na sr dwie pozycje na lezaco, w szpitalu beda ci podawac dzidzie na lezaco na cycka
i beda ci zabierac zeby sie odbilo

a z podpaskami tez nie wiem jak jest
ale damy rade
ja tez cc i posrana jestem

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

a poloza cie we wdzianku tym z sali operacyjnej i dopiero jak beda odcewnikowywac i pionizowac to pozwola sie przebrac

2 pozycje leżące to pewnie pierwsza z nich to ta na boku, a druga to jaka?

Szczerze to naprawde nie wiedzialam ze mozna wykupic jakies inne szczepionki, zaraz poczytam jesli mowisz ze jest to na pierwszej stronie, one sa jakies bezpieczniejsze czy coo

Jesli sie komus przyda to wrzucam zestaw cwiczen coby wrocic do formy po cc, znalezione w notatkach ze studiow:

1-3 doba
1) Pozycja wyjściowa - leżenie tyłem, kończyny dolne wyprostowane. Zgięcie i wyprosi
palców stóp (dynamicznie) 20 x
2) P. W.-jak wyżej. Zgięcie i wyprost stóp (dynamicznie) 20 x
3) P.W.-j.w. Krążenia stóp. 20 x
4) P.W. -j.w. Uginanie na przemian kończyn dolnych w st. kolanowych 10 x
5) P.W. -j.w. Energiczne zaciskanie pięści. 20 x
6) P.W. -j.w. Obszerne krążenia w nadgarstkach. 20 x
7) P.W. -j.w. Naprzemienne zginanie i prostowanie kończyn górnych w stawach łokciowych.
10 x
8) P.W. - tężenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Ćwiczenia oddechowe torem piersiowym.
Wdech nosem - klatka piersiowa się unosi, długi wydech ustami. 5 x co godzinę. W trakcie
ćwiczenia jedną ręką asekurujemy ranę pooperacyjną.
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Wciskanie pięt w
materac z jednoczesnym napięciem pośladków (rys.1). 10 x
10) Ćwiczenia poprawiające laktację:
P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, dłonie złączone przed klatką piersiową.
Napieranie dłoni na dłoń (rys.2). 20 x

3-4 doba
Kontynuacja wszystkich ćwiczeń z 1 -3 doby, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne proste.
Wciągnięcie pochwy i odbytu z napięciem pośladków. Rozluźnić (nie wstrzymywać
oddechu). Powyższe ćwiczenie powtarzamy w póz. klęku podpartego i w póz. stojącej.
Zaczynamy od 5 powt. dziennie, zwiększamy ilość, aż do 4 serii x 30 powt. po 2 mieś.
2) Przerywanie strumienia moczu.
3) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Przechylanie złączonych kończyn dolnych w
lewą i w prawą stronę (rys.3). 10 x
4) P.W. -j.w. Wyprost jednej kończyny dolnej w st. kolanowym, uda na równym poziomie,
palce skierowane na siebie (rys.4). Wytrzymać 2 sek. Zmiana. 10 x
5) P.W. -j.w. Uniesienie miednicy, wytrzymać 2 sek. (rys.5). Powrót 10 x
6) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste. Przesunąć lewą kończynę dolną po materacu
w bok. Powrót. To samo kończyna dolna prawa. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Rozłączyć kolana, złączyć (rys.6). 10 x

5-6 doba
Ćwiczenia jak w powyższych dobach, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Uniesienie głowy z
wydechem, broda przy mostku (rys.7). Wytrzymać 2 sek. Powrót. 10 x
2) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, wdech nosem - brzuch się unosi, wydech
ustami - przedłużony.
Ćwiczenia wykonywać do końca 1 miesiąca.
Po pierwszym miesiącu, dodatkowo:
1) P. W.-j.w., ręce na karku. Uniesienie barków i głowy z wydechem (rys.8). Powrót. 5 x
2) P.W. -j.w. Uniesienie lewego barku i głowy z wydechem (rys.9). Powrót. 5 x To samo
bark prawy.
3) P.W. -j.w., ramiona wzdłuż tułowia. Przyciąganie obu kończyn dolnych do tułowia. 10 x
4) P.W. -j.w. Rowerek 30 sek.
5) P.W. - klęk podparty. Koci grzbiet (rys.10).
Wdech - zaokrąglenie pleców, broda do mostka. Wydech - uniesienie głowy, wyprost
pleców. 5 x
6) P.W. - stojąc przy krześle. Wspięcie na palcach, napięcie pośladków, wciągnięcie brzucha.
Wytrzymać 3 sek. Rozluźnić. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste, ramiona wzdłuż tułowia. Nożyce pionowe i
poziome. Kończyny dolne uniesione powyżej kąta 45 stopni (rys.11). 15 sek.
8) P.W. - leżenie bokiem, kończyny dolne ugięte. Uniesienie kończyn dolnych (rys.12).
Wytrzymać 2 sek. Opuścić. 10 x. Zmiana strony
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, zwinięty ręcznik między kolanami. Ścisnąć
ręcznik, wytrzymać 3 sek. Rozluźnić. 20 x

oczywiscie jesli cos boli, to nic ponad siłe
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 18:00   #4580
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
2 pozycje leżące to pewnie pierwsza z nich to ta na boku, a druga to jaka?

Szczerze to naprawde nie wiedzialam ze mozna wykupic jakies inne szczepionki, zaraz poczytam jesli mowisz ze jest to na pierwszej stronie, one sa jakies bezpieczniejsze czy coo

Jesli sie komus przyda to wrzucam zestaw cwiczen coby wrocic do formy po cc, znalezione w notatkach ze studiow:

1-3 doba
1) Pozycja wyjściowa - leżenie tyłem, kończyny dolne wyprostowane. Zgięcie i wyprosi
palców stóp (dynamicznie) 20 x
2) P. W.-jak wyżej. Zgięcie i wyprost stóp (dynamicznie) 20 x
3) P.W.-j.w. Krążenia stóp. 20 x
4) P.W. -j.w. Uginanie na przemian kończyn dolnych w st. kolanowych 10 x
5) P.W. -j.w. Energiczne zaciskanie pięści. 20 x
6) P.W. -j.w. Obszerne krążenia w nadgarstkach. 20 x
7) P.W. -j.w. Naprzemienne zginanie i prostowanie kończyn górnych w stawach łokciowych.
10 x
8) P.W. - tężenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Ćwiczenia oddechowe torem piersiowym.
Wdech nosem - klatka piersiowa się unosi, długi wydech ustami. 5 x co godzinę. W trakcie
ćwiczenia jedną ręką asekurujemy ranę pooperacyjną.
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Wciskanie pięt w
materac z jednoczesnym napięciem pośladków (rys.1). 10 x
10) Ćwiczenia poprawiające laktację:
P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, dłonie złączone przed klatką piersiową.
Napieranie dłoni na dłoń (rys.2). 20 x

3-4 doba
Kontynuacja wszystkich ćwiczeń z 1 -3 doby, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne proste.
Wciągnięcie pochwy i odbytu z napięciem pośladków. Rozluźnić (nie wstrzymywać
oddechu). Powyższe ćwiczenie powtarzamy w póz. klęku podpartego i w póz. stojącej.
Zaczynamy od 5 powt. dziennie, zwiększamy ilość, aż do 4 serii x 30 powt. po 2 mieś.
2) Przerywanie strumienia moczu.
3) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Przechylanie złączonych kończyn dolnych w
lewą i w prawą stronę (rys.3). 10 x
4) P.W. -j.w. Wyprost jednej kończyny dolnej w st. kolanowym, uda na równym poziomie,
palce skierowane na siebie (rys.4). Wytrzymać 2 sek. Zmiana. 10 x
5) P.W. -j.w. Uniesienie miednicy, wytrzymać 2 sek. (rys.5). Powrót 10 x
6) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste. Przesunąć lewą kończynę dolną po materacu
w bok. Powrót. To samo kończyna dolna prawa. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Rozłączyć kolana, złączyć (rys.6). 10 x

5-6 doba
Ćwiczenia jak w powyższych dobach, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Uniesienie głowy z
wydechem, broda przy mostku (rys.7). Wytrzymać 2 sek. Powrót. 10 x
2) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, wdech nosem - brzuch się unosi, wydech
ustami - przedłużony.
Ćwiczenia wykonywać do końca 1 miesiąca.
Po pierwszym miesiącu, dodatkowo:
1) P. W.-j.w., ręce na karku. Uniesienie barków i głowy z wydechem (rys.8). Powrót. 5 x
2) P.W. -j.w. Uniesienie lewego barku i głowy z wydechem (rys.9). Powrót. 5 x To samo
bark prawy.
3) P.W. -j.w., ramiona wzdłuż tułowia. Przyciąganie obu kończyn dolnych do tułowia. 10 x
4) P.W. -j.w. Rowerek 30 sek.
5) P.W. - klęk podparty. Koci grzbiet (rys.10).
Wdech - zaokrąglenie pleców, broda do mostka. Wydech - uniesienie głowy, wyprost
pleców. 5 x
6) P.W. - stojąc przy krześle. Wspięcie na palcach, napięcie pośladków, wciągnięcie brzucha.
Wytrzymać 3 sek. Rozluźnić. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste, ramiona wzdłuż tułowia. Nożyce pionowe i
poziome. Kończyny dolne uniesione powyżej kąta 45 stopni (rys.11). 15 sek.
8) P.W. - leżenie bokiem, kończyny dolne ugięte. Uniesienie kończyn dolnych (rys.12).
Wytrzymać 2 sek. Opuścić. 10 x. Zmiana strony
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, zwinięty ręcznik między kolanami. Ścisnąć
ręcznik, wytrzymać 3 sek. Rozluźnić. 20 x

oczywiscie jesli cos boli, to nic ponad siłe
Podlinkowuję na 1 stronę

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-08-29, 18:01   #4581
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
O mamo, muszę usiąść, położyć się, cokolwiek. Nie wyrabiam

Co się dzieje?

Stary 2013-08-29, 18:04   #4582
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Co się dzieje?
Nie mam siły
Wczoraj już byłam tak wykończona, że zataczałam się po ścianach.
Noc kiepska, jak Eda nie wył, to brzuch mnie bolał i nie mogłam spać. A dziś trochę posprzątałam i byłam z Edą na spacerze i umieram

Jadę do rodziców na noc, chociaż wieczorem może się położę

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-08-29, 18:04   #4583
agusiamaskota
Wtajemniczenie

A ja już po wizycie, mała zrobiła przewrotkę i leży głową do dołu... Chyba zaczynam panikować, bo psychicznie się nastawiłam do CC

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 18:06   #4584
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość
A ja już po wizycie, mała zrobiła przewrotkę i leży głową do dołu... Chyba zaczynam panikować, bo psychicznie się nastawiłam do CC
super ze sie przekręciła to chyba dobrze ze bedziesz mogla rodzic sn
Stary 2013-08-29, 18:07   #4585
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
ale jaja
a widzisz;p

[/RIGHT]
Stary 2013-08-29, 18:08   #4586
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Nie mam siły
Wczoraj już byłam tak wykończona, że zataczałam się po ścianach.
Noc kiepska, jak Eda nie wył, to brzuch mnie bolał i nie mogłam spać. A dziś trochę posprzątałam i byłam z Edą na spacerze i umieram

Jadę do rodziców na noc, chociaż wieczorem może się położę

porozmawiaj moze z rodzicami ze juz nie dajesz rady, moze będą mogli jakoś pomóc? zostańcie moze u nich przez kilka dni
Stary 2013-08-29, 18:13   #4587
tassia
Zakorzenienie

madzia pokazywala chyba dwie na wznak i jedna na boku
ale.za cholere nie pamietam
bez sensu bylo to chodzenie na sr

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

kurrrrcze nie przechodzi
tz juz jedzie
mial byc o 20ale pozyczyl auto i jedzie do mnie
ale mysle ze ip jest bez sensu bo z malym.ok bo sie wierci a ciaza za dwa dni donoszona wiec kaza mi wrocic do domu i czekac
bo coz innego?
chyba ze za duza optymistka ze mna i moze sie cos zlego dziac?

[/RIGHT]
Stary 2013-08-29, 18:15   #4588
logoasia
Zakorzenienie

tassia a moze weź ciepłą kąpiel?
Stary 2013-08-29, 18:18   #4589
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
super ze sie przekręciła to chyba dobrze ze bedziesz mogla rodzic sn
Chyba łapię doła i zaczynam panikować Ja nie dam rady Jestem mięczakiem Boję się

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-29, 18:19   #4590
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz, mówiłyśmy, że jeszcze się może przekręcić

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości