Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-30, 09:34   #3661
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość

Dziewczyny proszę o Waszą opinię, co wg. Was lepsze

do sukni "hiszpanki" czyli falbaniastej. Mam już mętik w głowie
zdecydowanie dwójka! )

gratuluję wszystkim roku do ślubu, 10 miesięcy i innych 'rocznic'
nawet nie wiecie ile bym dała, aby nasze wesele było za tydzień, a nie za ponad 11 miesięcy ale stresik i tak mnie powoli zaczyna łapać, że to już, zaraz!

Edytowane przez say-hello
Czas edycji: 2013-08-30 o 09:50
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 09:41   #3662
Ad rem
Zadomowienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
dziewczyny a jaki się kroi taki tort?
My ostatnio zostaliśmy zapoznani z fajnym pomysłem - i na taki sie zdecydujemy. Będziemy miec maleńki torcik do pokrojenia a w kuchni będzie czekało ciasto już pokrojone (takie samo jak w torcie tylko na blachach, żeby łatwiej było porcjować)
Cytat:
n
wg mnie 2

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 09:51   #3663
KaEs
Wtajemniczenie

Zaczęłam się zastanawiać, bo któraś z Was mi tutaj napisała, że gipsówka nie za bardzo pasuje do hiszpanki

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 09:51   #3664
madziara889
Zakorzenienie

KaEs dla mnie też 2 lepsze.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 09:55   #3665
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Zaczęłam się zastanawiać, bo któraś z Was mi tutaj napisała, że gipsówka nie za bardzo pasuje do hiszpanki
według mnie, jeśli będzie taką uporządkowaną kulą to będzie pasować
Stary 2013-08-30, 09:56   #3666
kasia1201
Rozeznanie

Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

KaEs mi z kolei bardziej podoba się 1 taka zywa kolorowa. 2 bardziej by mi pasowała do skromniejszej sukni. Co do tortu to też chcę kwadratowy i też nie wiem jak kroic, ale poproszę może żeby między pietrami był odstep ( patera) i bym kroiła jak normalne ciasto w kwadraty

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:00   #3667
Aasikk
Zadomowienie

Dot.: Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez kasia1201 Pokaż wiadomość
Co do tortu to też chcę kwadratowy i też nie wiem jak kroic, ale poproszę może żeby między pietrami był odstep ( patera) i bym kroiła jak normalne ciasto w kwadraty

może to jakiś pomysł muszę to przemyśleć.
Ad rem chyba wolałabym aby całość wjechała na salę a nie tylko mały torcik.

Kaes mi się nie podoba żaden z tych bukietów (jeżeli miałabym wybierać z tych 2 to chyba wybrałabym pierwszą propozycję).
Stary 2013-08-30, 10:00   #3668
KaEs
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
według mnie, jeśli będzie taką uporządkowaną kulą to będzie pasować
kula i to nie za duża, bo nie podobają mi się duże

Cytat:
KaEs mi z kolei bardziej podoba się 1 taka zywa kolorowa. 2 bardziej by mi pasowała do skromniejszej sukni.
Kasiu nie wiem czy widziałąś moją suknię? Ale mi się ona wydaje właśnie bardzo skromna, mimo że hiszpanka. Nie ma żadnych zdobień, jedynie te falbanki nawet gorset jest skromniutki. więc jak najbardziej jest skromna

Stary 2013-08-30, 10:02   #3669
Panna Izabela
Zakorzenienie

Ja chyba będę miętową PM, tak mnie naszło... Mam pomarańczową salę, więc malina mi odpada... Ale mięta byłaby w moich dodatkach, krawacie TŻ, zaproszeniach i winietkach ewentualnie

Czy każda z Was ma parę za drużbów ?
Ja nie wiem jeszcze, kogo dać na druhnę i kogo TŻ wybierze na drużbę, ale nie będzie to para (nie mamy takich znajomych par). I zastanawiam się, jak wtedy usadzić partnerów druhny i drużby. Nie spotkałam się z tym, żeby przy stole młodych siedziało 6 osób (młodzi+starsi z partnerami), poza tym najprawdopodobniej wybiorę kumpelę, której partnera nie znoszę i nie chcę go przy swoim stole Ale gdzie wtedy usadzić tych partnerów, mają siedzieć sami?

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:04   #3670
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:

Dwójka

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:04   #3671
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
może to jakiś pomysł muszę to przemyśleć.
Ad rem chyba wolałabym aby całość wjechała na salę a nie tylko mały torcik.

Kaes mi się nie podoba żaden z tych bukietów (jeżeli miałabym wybierać z tych 2 to chyba wybrałabym pierwszą propozycję).
Rozumiem, że Ci się nie podoba, ale pytanie było inne czy pasuje do hiszpanki bo mi gipsówka bardzo się podoba, no i to nie podlega żadnej dysusji, bo to ma mi się podobac tylko odkąd któraś z Was napisaLa że nie pasuje, zastanawiam się nad nim i chcę pod tym kątem poznać Wasze opinie suknia hiszpanka z lekkich, malutkich falbanek

albo czy widziałyście może gdzieś Panny Młode w sukniach z falbanek i jakie miały bukiety? Kompletnie nie umiem dopasować co do takiej sukni pasuje z kwiatów...

w sumie i tak większości z Wam widzi się gipsówka, więc może nie powinnam widziawiać i ja po prosu zostawić

Edytowane przez KaEs
Czas edycji: 2013-08-30 o 10:09 Powód: dopisanie informacji
Stary 2013-08-30, 10:07   #3672
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Ja chyba będę miętową PM, tak mnie naszło... Mam pomarańczową salę, więc malina mi odpada... Ale mięta byłaby w moich dodatkach, krawacie TŻ, zaproszeniach i winietkach ewentualnie
ja będę miętowo-brzoskwiniową PM
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg df909adc3ef0f65ab8100941d00db79f.jpg (137,6 KB, 31 załadowań)
Stary 2013-08-30, 10:10   #3673
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
mi na przykład te http://www.kacperolejnik.com/2012/01/21/kasia-i-manny/
i chociaż to polski fotograf to ma zachodni sznyt jak ja to mówię :P
Genialny fotograf!!!

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
Kochani Goście,
Młoda Para podpowiada i zarazem pięknie prosi,

by zamiast prezentów w kopertę włożyć grosik.
Prosimy także kwiatów nam nie kupować,

lecz w zamian butelką wina nas obdarować.
Dla mnie super! Nie trawię typowych rymowanek, więc nie planuje takowych mieć, ale ta jest dobra i nie taka... hmm... no jest bardziej lekka - to chyba dobre ujęcie tego co mam na myśli

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:10   #3674
kasia1201
Rozeznanie

Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Iza my nie będziemy mieć pary w ogóle zastanawiałam się czy nie mieć 2 facetów bo Ja chce kuzyna a tż kumpla. Zazwyczaj jest tak że świadkowie i ich partnerzy siedzą koło młodych, ale jak nie lubisz chłopaka koleżanki to przemyśl swój wybór, skoro nie należy fo rodziny to będzie głupio jak usiadzie z dala od swojej dziewczyny. KaEs zeczywiscie nie widziałam Twojej sukni, wyobraziłam sobie typową hiszpanke ale jeśli jest skromna to ok.

Stary 2013-08-30, 10:19   #3675
201605100
Konto usunięte

Panna Izabela - na wszystkich ślubach na których byłą, świadkami nie były pary później i świadkowa i świadek xze swoimi partnerami siedzieli z PM przy stole czyli była ich 6

Ja mam podobną sytuację - nie przepadam za żoną kumpla, którego TŻ wybrał na świadka, ale cóż zrobić pocieszam się tym, że przy naszym stole za wiele czasu nie spędzę

Edytowane przez 201605100
Czas edycji: 2013-08-30 o 10:21
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:20   #3676
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
Iza my nie będziemy mieć pary w ogóle zastanawiałam się czy nie mieć 2 facetów bo Ja chce kuzyna a tż kumpla. Zazwyczaj jest tak że świadkowie i ich partnerzy siedzą koło młodych, ale jak nie lubisz chłopaka koleżanki to przemyśl swój wybór, skoro nie należy fo rodziny to będzie głupio jak usiadzie z dala od swojej dziewczyny. KaEs zeczywiscie nie widziałam Twojej sukni, wyobraziłam sobie typową hiszpanke ale jeśli jest skromna to ok.
.
My mamy parę (tzn. w sensie kobieta i mężczyzna, nie będą parą, będą ze swoimi os. towa.), będą siedzieć koło nas - razem przy stole z nasyzmi znajomymi zresztą. bo bedizemy mieć długi stół i chcemy tam zmieścić wszystkich znajomych

Kasiu no właśnie mi się wydaje być skromną no ale moja ocena może nie byc obiektywna

i moim rodzicom tez pomysł z gipsówką nie przypadł do gustu, no ale przecież tym przejmować się nie będę to mój bukiet - nie ich

Edytowane przez KaEs
Czas edycji: 2013-08-30 o 10:22 Powód: dopisanie informacji
Stary 2013-08-30, 10:21   #3677
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
ja będę miętowo-brzoskwiniową PM
Nie wiedziałam.. Rozmyślam dzisiaj nad tymi kolorami i to połączenie mi pasowało, zwłaszcza, że mam salę taką a nie inną.. Ale nie chcę ściągać od Cb

Kasia, nie mam za bardzo wyboru - jedna koleżanka nie chce być druhną więc i u mnie nie zechce, siostra TŻ będzie mężatką, więc zostaje albo moja siostra cioteczna (ale do niej ciężko będzie dobrać kogokolwiek), albo właśnie koleżanka z tym swoim facetem... Innego wyboru nie mam niestety. Kiedyś wybór był prosty: będzie ona i kumpel TŻ (zwłaszcza, że trochę byli parą) i już, a teraz się nam wszystko skomplikowało i jest problem.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-30, 10:21   #3678
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
no co Ty ja się nie mogę doczekać aż przeczytam Twoją relację

zazdroszczę Wam tych 10! i mniej...

Misia myślę, że już sie poprawiło ze spamowaniem, nie ma do nadrabiania po 20 stron tylko zdecydowanie mniej... więc jest już dobrze nie ma się już co czepiać

ja bym wolała gipsówkę
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:21   #3679
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Cześć dziewczyny własnie wróciłam z medycyny pracy brrr nie lubię igieł

Opiumalfa, przepiękne będziesz miała wesele, zaproszenia, winietki - bajka

Któraś wrzuciła suknie koronkowe, rybki ta Agnes śliczna

Ja jutro jadę na pierwsze przymiarki do Gdyni, mam nadzieję, że jakieś zdjęcia uda się zrobić i zdam relację Mam wypisanych z 10 kiecek, zobaczymy czy akurat te będą odpowiednie dla mojej figury czy w ogóle coś innego
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:22   #3680
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie wiem jeszcze, kogo dać na druhnę i kogo TŻ wybierze na drużbę, ale nie będzie to para (nie mamy takich znajomych par). I zastanawiam się, jak wtedy usadzić partnerów druhny i drużby. Nie spotkałam się z tym, żeby przy stole młodych siedziało 6 osób (młodzi+starsi z partnerami), poza tym najprawdopodobniej wybiorę kumpelę, której partnera nie znoszę i nie chcę go przy swoim stole Ale gdzie wtedy usadzić tych partnerów, mają siedzieć sami?
u mnie świadkową bedzie moja siostra już mężatka a świadkiem albo przyjaciel TZ albo jego szwagier
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:23   #3681
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiedziałam.. Rozmyślam dzisiaj nad tymi kolorami i to połączenie mi pasowało, zwłaszcza, że mam salę taką a nie inną.. Ale nie chcę ściągać od Cb

Kasia, nie mam za bardzo wyboru - jedna koleżanka nie chce być druhną więc i u mnie nie zechce, siostra TŻ będzie mężatką, więc zostaje albo moja siostra cioteczna (ale do niej ciężko będzie dobrać kogokolwiek), albo właśnie koleżanka z tym swoim facetem... Innego wyboru nie mam niestety. Kiedyś wybór był prosty: będzie ona i kumpel TŻ (zwłaszcza, że trochę byli parą) i już, a teraz się nam wszystko skomplikowało i jest problem.
skreślasz siostrę TŻta bo jest mężatką? Moja świadkowa jest mężatką
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:27   #3682
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
u mnie świadkową bedzie moja siostra już mężatka a świadkiem albo przyjaciel TZ albo jego szwagier
To tak jak u mnie- świadkową moja siostra, mężatka z dwójką dzieci, a świadkiem będzie przyjaciel Tż.
Przy stole będzie siedziało więcej niż 6 osób, bo dojdą dzieci siostry więc jeszcze jacyś bliscy znajomi usiądą z nami przy stole.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:27   #3683
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
U nas świadkami na pewno nie będzie para, prawdopodobnie będą osoby już w związkach małżeńskich. Mamy dług stół więc nie będziemy nikogo rozdzielać, ale gdybyśmy mieli krótki to siedzielibyśmy w sześcioro Nie raz sie z tym spotkałam więc dla mnie było to oczywiste, że nie będziemy par/małżeństw rozdzielać.
Cytat:
albo czy widziałyście może gdzieś Panny Młode w sukniach z falbanek i jakie miały bukiety? Kompletnie nie umiem dopasować co do takiej sukni pasuje z kwiatów...

w sumie i tak większości z Wam widzi się gipsówka, więc może nie powinnam widziawiać i ja po prosu zostawić
popatrz tutaj http://www.google.pl/search?client=o....0.UNMuleY88IU
i tu: http://www.slubclick.com/report/dobi...i-slubnej.html
Stary 2013-08-30, 10:27   #3684
kasia1201
Rozeznanie

Iza a jak jest mezatka to nie może być świadkiem???? Ja się spotkałam z tym że osoby zamężne były świadkami

Stary 2013-08-30, 10:28   #3685
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Ja też chciałam tak jak KaEs, żeby przy moim stole siedzieli przyjaciele i znajomi, ale to niemożliwe. Obok mnie będzie siedział mój brat (świadek) z narzeczoną i siostra TŻ (świadkowa) z mężem, a znajomi i przyjaciele to grupa 20 osób (10 par) Nie są to znajomi/przyjaciele, jacyś tam których poznałam rok temu. Są to wieloletni znajomi/przyjaciele. Większość znam ponad 20 lat i mamy cały czas świetny kontakt. 3 pary to znajomości jeszcze studenckie, znamy się 8 lat.
TŻ zaprosi tylko jedną parę.

Zdecydowaliśmy się tylko na świadków z partnerami przy naszym stole.

Odnośnie zamężnych świadków - U nas siostra TŻ jest zamężna. Ja nie trzymam się tych przesądów. Zresztą u wielu par, które mają starsze rodzeństwo jest normalne, że część już jest zamężna, a my chcemy rodzeństwo, bo to najbliższe nam osoby.

2014

Edytowane przez magdalenka_w_86
Czas edycji: 2013-08-30 o 10:32
magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:29   #3686
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Panna Izabela - na wszystkich ślubach na których byłą, świadkami nie były pary później i świadkowa i świadek xze swoimi partnerami siedzieli z PM przy stole czyli była ich 6

Ja mam podobną sytuację - nie przepadam za żoną kumpla, którego TŻ wybrał na świadka, ale cóż zrobić pocieszam się tym, że przy naszym stole za wiele czasu nie spędzę
Jak to później siedzieli? A najpierw?
Dla mnie 6 osób to dużo trochę... Chciałam, żeby przy stole z nami siedziała moja druhna obok mnie, potem byłaby mała przerwa między stołami i przy stole obok siedziałaby moja mama, i moja rodzina, a od strony TŻ jego świadek, przy stole obok mama TŻ, itd. Zwłaszcza, że moja mama i ta potencjalna świadkowa się znają, a tak moja mama siądzie obok tego typa ale pewnie będę musiała to przetrawić, przecież nie usadzę tych partnerów gdzieś daleko, skoro nikogo nie znają... Ale korci mnie zaproszenie samej świadkowej

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-30, 10:37   #3687
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
nie przeszkadza mi to, przecież to nie są zarezerwowane kolory tylko dla mnie
Cytat:
moja świadkowa też

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

a ja najchętniej bym chciała usiąść przy okrągłym stole tylko z naszymi świadkami i ich osobami towarzyszącymi. ale nie wiem, czy rodzice się na to zgodzą (tzn czy im nie będzie przykro)
Stary 2013-08-30, 10:38   #3688
justynkie
Wtajemniczenie

Panna Izabela a może postaw się w roli partnerów Waszych świadków. Gdyby ktoś poprosił mnie o bycie świadkową ale TŻ miałby siedzieć na drugim końcu sali albo nie zostałby zaproszony to i ja bym odmówiła. To nie jest tygodniowa znajomość tylko poważny związek i stanowimy parę=całość.
Jeśli chcecie siedzieć tylko ze świadkami to poproście osoby samotne.

Na wszystkich weselach partnerzy świadków siedzieli razem przy stole PM.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-30, 10:40   #3689
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Iza a jak jest mezatka to nie może być świadkiem???? Ja się spotkałam z tym że osoby zamężne były świadkami

Nie skreślam jej tylko z tego powodu. Przez jej ślub w październiku tego roku nie mam z nią tak dobrych kontaktów i dobrego nastawienia do niej, żyjemy w zgodzie, ale nie chcę jej po prostu na świadkową, TŻ chciał jej męża, ale on bez niej by nie poszedł na świadka.
Dziewczyny ja wiem, że świadkową czy świadkiem może być osoba po ślubie i mi to nie przeszkadza u innych, nie mam z tym problemu. Ja jednak bez męża na świadkową bym nie poszła, zresztą w niektórych rzeczach jestem tradycjonalistką i tu akurat zamierzam tradycji dotrzymać. Nie róbmy z tego dyskusji, proszę, każdy niech robi jak uważa - dla mnie to nic złego, jak są mężatki druhnami, ale ja ani bym nie chciała bez męża, ani nie chcę u siebie. I tyle

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-30, 10:40   #3690
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
taki zabobon, że się mężatych nie bierze... no, ale gdybyśmy mieli się trzymać zabobonów to u mnie akurat nie ma ani mężatki, ani żonatego - chociaż przez rok może się wszystko wydarzyć

własnie nic konkretnego nie wyskakuje bo juz tez sprawdzałam ale dziękuje bardzo
edit: na tej drugiej str. napisane jest, że pasowałby skromny bukiecik czyli gipsówka wpasowuje się

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Ja też chciałam tak jak KaEs, żeby przy moim stole siedzieli przyjaciele i znajomi, ale to niemożliwe. Obok mnie będzie siedział mój brat (świadek) z narzeczoną i siostra TŻ (świadkowa) z mężem, a znajomi i przyjaciele to grupa 20 osób (10 par) Nie są to znajomi/przyjaciele, jacyś tam których poznałam rok temu. Są to wieloletni znajomi/przyjaciele. Większość znam ponad 20 lat i mamy cały czas świetny kontakt. 3 pary to znajomości jeszcze studenckie, znamy się 8 lat.
TŻ zaprosi tylko jedną parę.

Zdecydowaliśmy się tylko na świadków z partnerami przy naszym stole.

Odnośnie zamężnych świadków - U nas siostra TŻ jest zamężna. Ja nie trzymam się tych przesądów. Zresztą u wielu par, które mają starsze rodzeństwo jest normalne, że część już jest zamężna, a my chcemy rodzeństwo, bo to najbliższe nam osoby.
nie wiem jak to zrobię, ale u nas będzie ponad 10 par i nie wiem czy się wszyscy zmieszczą... no ale jakoś to na pewno rozwiążemy w każdym bądź razie chcemy oddzielić młodzież od starszej młodzieży

dzięki dziewczyny za wszytskie opinie

zmykam, udanego dnia!

Edytowane przez KaEs
Czas edycji: 2013-08-30 o 10:43 Powód: dopisanie informacji
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości