|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 11
dacn, fajnie jest porównywać się do państw, które te 30-40 lat temu miały lepszą pozycję, lepszy start. Może lepiej jest porównać jak sama Polska zmieniła się na przestrzeni lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4232 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to co się wyrabia z podręcznikami jest chore. Przeszłam dzisiaj obok księgarni i widzę "ogromna wyprzedaż podręczników" myślę, a wejdę sobie. No wchodzę i co widzę? Książki - dobre książki, do nauki angielskiego za 3 czy 5 zł przecenione z 30-50 zł
![]() Ja po prostu zrobiłam facepalma. Wiedziałam że jest źle, ale nie że aż tak bardzo. Jestem na bieżąco ze zmianami maturalnymi i wiem że pewne rzeczy mogą się różnić ale nieznacznie - niektóre z tych książek to zbiory zadań krótkich i długich otwartych - to się nie zmieniło, zbiór konwersacji - to się nie zmieniło, albo po prostu readingi - to też się nie zmieniło ![]() padaka jakaś. To bardzo fajnie że są przecenione, dużo taniego materiału do kserowania i zadań dodatkowych dla mnie, ale to jest naprawdę lekka przesada żeby tak często zmieniać "formułę" podręcznika |
![]() ![]() |
![]() |
#4233 |
Konto usunięte
|
Owszem ale nie przyjmować ze spokojem tego co jest bo tylko nasze "niezadowolenie" sprawi, że nie staniemy w miejscu tylko dogonimy te kraje z lepszym startem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4234 |
Konto usunięte
|
Fajnie fajnie dacn ale szwecja to imo bardzo zły przykład - spójrz na ich historię XX wieku oraz spójrz na to jaki mają problem z imigrantami. Sprawdzając prognozy to za 30 lat mogą mieć hiper problem z islamizacją. Nie mówiąc o bezrobociu czy socjalu. Szwecja od kilku lat prowadząc taką a nie inną politykę prorodzinną i zasiedlając coraz to nowe tereny trochę podkopała pod sobą dołek, kto był i widział, ten wie :- p Niemcy, ok zgadzam się, jest lepiej.
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Mi się też wiele rzeczy nie podoba - zarobki mi się nie podobają, na zachodzie lepsze. Nie podoba mi się nielegalna aborcja i nielegalne narkotyki - mogliby zalegalizować obie rzeczy. Mogliby zrobić wiele rzeczy lepiej. Ale mogliby zrobić wiele rzeczy gorzej. Jak będę miała nóż na gardle, to się wyniosę. Póki co nie jest mi tu na tyle źle żebym się przeprowadzała do innego kraju. Co mi przyszłość przyniesie, to zobaczę ale do Szwecji czy UK się nie wybieram. Jakbym miała w coś strzelać to kraje Beneluksu albo Niemcy ;- ) |
![]() ![]() |
![]() |
#4235 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie to, że jest antypodatkowa, wręcz przeciwnie ale wkurza mnie narzekanie na nasze podatki a potem pozycja roszczeniowa jak przychodzi do chorowania, chodników, lasów, edukacji czy czegokolwiek innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4236 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4237 |
Konto usunięte
|
A z resztą, w Szwecji akurat stosunek zarobków do cen, jest adekwatny - zarobisz tam w miarę, ale też chleb kosztuje 10 zł a wyjście do mcdonalda 100 : -p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4239 |
Konto usunięte
|
Poodnajdywali się w innych zawodach. Czasami wymagało to skończenia jakiechś kursów, podyplomówek, a czasami nie. Najwięcej osób, które znam wylądowało po filozofii w różnych agencjach kreatywno-interaktywnych. Ktoś tam pracuje jako strateg, kreatywny, copywriter, specjalista od użyteczności, jakieś social media, pewnie jest tego więcej. Jeden kolega został programista (nie wiem jak
![]() Wiem o dwóch osobach, które załozyły coś w rodzaju centrum koreptycji i teraz mają firmę, która zajmuje się jakimiś kursami, korkami, tego typu rzeczami. Jeszcze ktoś ma jakąś firmę handlową, ale tutaj już nie znam szczegółów. No i pamiętam dwie osoby, sprzed kilku lat. Dziewczyna jest dzisiaj kosmetyczką, a chłopa budowlańcem ![]() Ok, wiem, ze nie wszystkie zawody są jakieś mega prestiżowe i pewnie nikt nie zarabia 10 koł na rękę. Ale serio wszyscy filozofowie jakich znam to elastyczni i inteligentni ludzie, którzy wiedzieli, że trzeba się ogarnąć, coś wymyślić, czasami douczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
#4240 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W takiej sytuacji wiem na co idą pieniądze z podatków ( a nie czarna dziura jak u nas). Nie moich przewidywanych. W kieszeni zostanie mi więcej niż w Polsce. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4241 |
Konto usunięte
|
Wiem że i tak zostanie ci w Szwecji więcej, ale tak czy siak, uważam że akurat ten kraj to zły przykład jeśli chodzi o dobre rządzenie się : -p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4242 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4243 |
Copyraptor
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42543262]Poodnajdywali się w innych zawodach. Czasami wymagało to skończenia jakiechś kursów, podyplomówek, a czasami nie. Najwięcej osób, które znam wylądowało po filozofii w różnych agencjach kreatywno-interaktywnych. Ktoś tam pracuje jako strateg, kreatywny, copywriter, specjalista od użyteczności, jakieś social media, pewnie jest tego więcej. Jeden kolega został programista (nie wiem jak
![]() Wiem o dwóch osobach, które załozyły coś w rodzaju centrum koreptycji i teraz mają firmę, która zajmuje się jakimiś kursami, korkami, tego typu rzeczami. Jeszcze ktoś ma jakąś firmę handlową, ale tutaj już nie znam szczegółów. No i pamiętam dwie osoby, sprzed kilku lat. Dziewczyna jest dzisiaj kosmetyczką, a chłopa budowlańcem ![]() Ok, wiem, ze nie wszystkie zawody są jakieś mega prestiżowe i pewnie nikt nie zarabia 10 koł na rękę. Ale serio wszyscy filozofowie jakich znam to elastyczni i inteligentni ludzie, którzy wiedzieli, że trzeba się ogarnąć, coś wymyślić, czasami douczyć.[/QUOTE] E, no czyli z filozofią to nie ma nic wspólnego. Wszyscy się przekwalifikowali. Czyli, w sumie, gdyby tylko na niej chcieli bazować, to by tych prac nie dostali ![]()
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2013-08-30 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#4244 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Tylko piszesz tak, jakbyśmy stali w miejscu. Nie wiem, może jestem naiwna, ale ja wciąż widzę zmiany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4245 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja akurat biorę Szwecję pod uwagę jako jeden z kierunków emigracji, bo się zakochałam w tym kraju ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4246 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą jeśli ktoś pracuje jako copywriter, strateg albo kreatwyny to jakie ma mieć wykształcenie? Wystarvzy na ogół otwarta głowa i chęć nieszablonowego myślenia - czyli to czego ponoć uczą na filozofii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4247 |
Konto usunięte
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42543474]
Zresztą jeśli ktoś pracuje jako copywriter, strateg albo kreatwyny to jakie ma mieć wykształcenie? Wystarvzy na ogół otwarta głowa i chęć nieszablonowego myślenia - czyli to czego ponoć uczą na filozofii.[/QUOTE] i każdego innego kierunku humanistycznego. |
![]() ![]() |
![]() |
#4248 |
Konto usunięte
|
Bela03 a ja tam mam rodzinę i bywałam tam i nadal nie zgadzam się z tym co piszesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4250 |
Copyraptor
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42543474]Ale ja nigdzie nie napisłam, że znam filozofów, którzy pracują jako filzoofowie. Znam za to mądrych i ogarniętych ludzi po filozofii.
Zresztą jeśli ktoś pracuje jako copywriter, strateg albo kreatwyny to jakie ma mieć wykształcenie? Wystarvzy na ogół otwarta głowa i chęć nieszablonowego myślenia - czyli to czego ponoć uczą na filozofii.[/QUOTE] No wiem, tylko argument o filozofii podałaś cytując mojego posta. A ja raczej zarzucam cokolwiek ludziom, którzy idą na filozofię, nic nie robią poza swoimi studiami i później chcą pracy jako...no właśnie, nie wiem, jako filozofowie ![]() I ja jestem copy po psychologii ze specjalizacją reklamy i marketingu, i wydaje mi się, że to bardziej mnie przygotowało do zawodu niż gdybym poszła na filozofię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4251 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do imigrantów to napewno zależy od miasta (ja byłam w głównie uniwersyteckim/przemysłowym nie w Sztokholmie czy na południu) Jakie statystyki? O ilości imigrantów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Po prostu wierze w to, ze filozofia nieco bardziej otwiera ludzi na świat, jakieś nieszablonowe myślenie, pomaga śledzić trendy i być elastycznym. Sama mam doświadzenie z takimi ludźmi, choć filozofii nie studiowałam. Ale na pewno są też filozofowie, którzy chcą filzoofować za 5 tysięcy i płaczą, że nie ma pracy. Edytowane przez 150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 Czas edycji: 2013-08-30 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4253 | |
Konto usunięte
|
Trucja, bliski wschód, Somalia
http://swiat.newsweek.pl/zamieszki-w...04913,1,1.html http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,1..._W_to__ze.html Tydzień zamieszek w Szwecji. Spalone auta zdemolowane ulice. Co roku dziesiątki tysięcy imigrantów. Fala wyznawców islamu. Nie trzeba być geniuszem ekonomicznym by widzieć do czego doprowadza bardzo bogaty socjal. Do 20% mieszkańców Szwecji to aktualnie imigranci - i to nadal rośnie. Odsetek osób zdolnych do pracy wzrasta, natomiast faktyczny stosunek osób pracujących - spada. Szwecja daje mieszkania, owszem, to prawda, tylko że te wszystkie kartonowe dzielnice imigrantów gdzie nie uświadczysz ani jednego szweda to nic czego ja bym zazdrościła. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4254 |
Konto usunięte
|
co do burgerów w Szwecji
http://www.youtube.com/watch?v=2dS8qjJ4lQ0#t=54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4255 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ja wyraźnie powiedziałam: wyjście do mcdonalda a nie big mac za 100 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4257 | |
Konto usunięte
|
rok 2012 koszt big maca
![]() Sweden - $7.29 dolar to ok 3,2 = ok 20-23 zł za big maca. a ja mówię o wyjściu. nie o jednej kanapce. ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
![]() No ale dobra, otwieram polski cennik mcdonalds dwa razy zestaw powiększony mchicken czyli kanapka duże frytki i duży napój to 2x17 zł, plus happy meal 10 zł no faktycznie stówa jak nic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4258 |
Konto usunięte
|
a jakie są miesięczne zarobki w szwecji? Oczywiście w przeliczeniu na złotówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Raczkowanie
|
Zwykle się nie wypowiadam, ale cholercia dziwi mnie, że po kilkudniowym wyjeździe musiałam was nadrabiać od wtorku
![]() Sprawa sprzed jakiś dwudziestu stron, ale podziwiam dziewczyny, które dotarły do końca wątku o dawaniu kasy mamie. Wysiadłam na 5 str a na 3 zaczęłam omijać wypowiedzi Pani Prawnik bo poziom absurdu wykroczył poza moje granice ogarniania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | |
Konto usunięte
|
jak już się tak kłócimy o kretyńską kanapkę to proszę, index najdroższych i najtańszych krajów świata, geeee
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.