Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-31, 16:47   #2521
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
sorry ale strasznie vkoorvia jak ktoś się wypowiada na tematy o których nie ma zielonego pojęcia nie rozumiem dlaczego nasz zawód jest tak strasznie nielubiany i wywołuje takie emocje
bardziej mnie denerwują lekarze, którzy strajkują i chcą podwyżek, mimo, że oprócz pracy państwowej mają własne prywatne gabinety
Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
ja tam nie mam nic do zawodu nauczyciela i szczerze podziwiam, bo ja bym nie potrafiła.. do tego też trzeba mieć powołanie i anielską cierpliwość (wiem, bo udzielałam swego czasów korków - na dłuższą metę wymiękam). A jeszcze ta dzisiejsza młodzież..

jedyne czego zazdroszczę w tym zawodzie to wolne wakacje i święta i ferie i weekendy podczas gdy pracując w handlu właśnie te okresy są najgorętsze i w zasadzie dopiero na macierzyńskim miałam pierwszy raz wolne w święta (zazwyczaj albo w wigilie, albo w drugi dzień świąt pracowałam.. o nowym roku nie wspomnę) - żeby mieć wolne weekendy zrezygnowałam z managerowania działem.. dostać urlop w wakacje to też nie lada wyczyn - każdy wtedy chce wolne - nie każdy może dostać..
dokładnie

ja też
Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja nie zauważyłam, żeby Wasz zawód był nielubiany. To chyba raczej nauczyciele reagują nerwowo jak ktoś pisze o plusach takiej pracy i tez nie wiem dlaczego. Że są minusy takiej pracy to chyba też mam nadzieję, że każdy sobie zdaje sprawę. Nikt tu przecież nie napisał, żeby dowalić Wam godzin czy skrócić urlopy. Na pewno jest to jeden z tych zawodów, gdzie jest duża odpowiedzialność i trzeba mieć do niego powołanie.
Dla mnie to zawód jak każdy inny i nie wzbudza większych emocji. Co nie oznacza, że nie szanuję nauczycieli, którzy znają się na swojej robocie i mają podejście do dzieciaków. Bardzo szanuję. Dobry nauczyciel może mieć wpływ na późniejsze życie. Nie chcę tu pisać na forum, ale znam taką sytuację. Wywiązała się dyskusja to wypowiedziałam się. Choć może niekoniecznie to dobry moment na nią jak wracacie teraz do pracy.
dobrze podsumowane
Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
kupiłam też Janowi zwykłą piłkę - fajnie się bawi
też ostatnio kupiliśmy zwykła za 4 zł w netto
-----------
mój brat do nas przyjechał na weekend. Na obiad robiłam tortillę kurczę niezbyt zdrowo się odżywiamy...a młodej ugotowałam kawałek łososia, ale tak średnio zainteresowana była. Jak zresztą każdym jedzeniem innym niż cyc

Jaki dajecie dzieciaczkom kisiel? Albo jogurty? Naturalne? Bo ja jeszcze nic z tych rzeczy nie dawałam a chciałabym spróbować
Stary 2013-08-31, 18:15   #2522
happy_eve
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Hej!

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
A mi się w naiwności mojej zawsze wydawało, że można nie chcieć mieć wychowawstwa albo je mieć, wolna wola
Jakby tak było, to nie miał by kto być wychowawcą Nie znam nauczyciela, który z własnej woli wziąłby wychowawstwo

Cytat:
nie wyklucza rodzic decyduje
No właśnie
Nie wiem, ale ja jakbym była rodzicem takiego dziecka chciałabym, żeby miało jak najlepsze szanse rozwoju. A czy w normalnej szkole takie ma?? Oczywiście, że nie...

Cytat:
jedyne czego zazdroszczę w tym zawodzie to wolne wakacje i święta i ferie i weekendy
Oo tak Pomijając wszystkie minusy tej pracy, to jest duży plus Szczególnie docenia się to jak ma się małe dziecko Szkoda tylko, że już myślą nad skróceniem wakacji nauczycielom

Tak w temacie, kiedyś usłyszałam i mi się strasznie spodobało:
-Jakie są 2 główne powody, dla których warto zostać nauczycielem?
-Lipiec i sierpień.

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
Jaki dajecie dzieciaczkom kisiel? Albo jogurty? Naturalne? Bo ja jeszcze nic z tych rzeczy nie dawałam a chciałabym spróbować
ja też jeszcze nie daję

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Jeszcze muszę coś dopisać w odniesieniu do tego, co dzika napisała:

Cytat:
Domyślam się z jakim nastawieniem będziesz chodziła do pracy i nie zazdroszczę
Najgorsze jest to, że zawsze lubiłam swoją pracę i trochę chciałam już wrócić. A teraz będę tam chodziła w stresie, czy dzisiaj coś się stanie niedobrego przez te moje dzieci czy nie :/ I będę odliczała czas do końca. Przykre

Edytowane przez happy_eve
Czas edycji: 2013-08-31 o 18:08
happy_eve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 20:57   #2523
Swarovska
Zadomowienie

Witam

Przychodze z pytaniem, czy dajecie swoim pociechom jogurty??
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 20:59   #2524
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
ale pustki

byliśmy na spacerku i zahaczyliśmy o rossmanna
ale same mało ciekawe rzeczy - kaszki, chusteczki, proszek do prania

kupiłam też Janowi zwykłą piłkę - fajnie się bawi
Moja też dziś miała dzień na piłkę - aż ją nagrałam - po cąłym pokoju za piłką goniła - jak piesek teraz bawi się pudełkiem na buty

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość

Najgorsze jest to, że zawsze lubiłam swoją pracę i trochę chciałam już wrócić. A teraz będę tam chodziła w stresie, czy dzisiaj coś się stanie niedobrego przez te moje dzieci czy nie :/ I będę odliczała czas do końca. Przykre
Ja przez kilka lat byłam u mnie w pracy osobą z przeszkoleniem do udzielania pierwszej pomocy - no i co by nie mówić wiele miałam niefajnych przypadków.. było kilka pracowników z epilepsją.. raz mi się zdarzył pijany klient, który pobił się z drugim pod sklepem i cały zakrwawiony szukał pomocy.. cieszę się, że przez ciążę uciekło mi odnowienie tego kursu i mi się licencja skończyła już - nie chcę się już w to bawić.

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 21:01   #2525
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:

też chcialabym wiedziec
Stary 2013-08-31, 21:08   #2526
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Swarovska Pokaż wiadomość
też chcialabym wiedziec
ja w PL kupiłam te dzieciowe jogurty, które nie muszą być w lodówce - teraz kupiłam też dzieciowe jogurty, ale już z lodówki - nie mają cukru

kisielu nie dawałam jeszcze

Stary 2013-08-31, 21:16   #2527
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
ja w PL kupiłam te dzieciowe jogurty, które nie muszą być w lodówce - teraz kupiłam też dzieciowe jogurty, ale już z lodówki - nie mają cukru

ja jogurtów nie dawałam jeszcze, tylko danonki i danio, ale nie co dzień

kisiel gotuje czasami
Stary 2013-08-31, 21:24   #2528
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:

no tak tylko te jogurty dla dzieci wchodzą w grę bo takie zwykle to mają cukier w skladzie..

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
ja jogurtów nie dawałam jeszcze, tylko danonki i danio, ale nie co dzień

kisiel gotuje czasami
jutro zrobie kisiel
Stary 2013-08-31, 21:49   #2529
nini_b
Zadomowienie

Jak ktoś zazdrości nauczycielom, to że tak powiem nic nie stało na przeszkodzie, żeby nim zostać Ja zazdroszczę kuzynowi lekarzowi zarobków, ale nigdy nie chciałabym być na jego miejscu i mieć taką odpowiedzialność za ludzkie życie (jest anestezjologiem). Teraz to chciałabym mieć pracę jakąkolwiek (z uwagi na kasę) ale też cieszę się, że jestem w domu z moim maluszkiem.

Ja jogurtów nie daję, bo ciągle mamy problem z laktozą. W piątek pierwszy raz dałam obiadek z masłem (nie doczytałam w składzie przy kupnie) i zjadł chętnie, ale zaraz później wszystko a przecież w takim obiadku tego masła musiało być ociupinkę
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 21:50   #2530
moonie_85
Wtajemniczenie

U nas kisielu jeszcze nie bylo bo nie umiem zrobic tzn umiem taki z paczki ale to taki syf ze bym sama nie tknela, a jeszcze nie doczytalam jak sie robi taki domowy ale jesli sie to zageszcza zelatyna albo cukre
to franek niepredko posmakuje...
natomiast jogurt - owszem, naturalny tylko i wylacznie i tylko z mleka, bez dodatku mlekaw proszku a niestety sporo ma
je w skladzie. Teraz na wakacjach codzienniebna sniadanie jadl jogurt taki ze swiezymi owocami i mu smakowalo, sam bez owocow tez. Gotowwych owocowych nie dosyanie do osiemnastki :P podobnie danonkow i innych wiaderek z chemia, ktorych sama nie tykam. W planach mam zrobienie domowego jogurtu, ale tez jeszcze nie wiem co i jak.

Dojezdzamy wlasnie do domu po przejechaniu 4 tysi kilometrow jak dopadne lapa to bede pisaaaaac ze hej

Edytowane przez moonie_85
Czas edycji: 2013-08-31 o 21:54 Powód: edit: jogurt natturalny oczywiscie bez cukru, mleko i bakterie tylko
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 21:50   #2531
dzinek
Wtajemniczenie

Jogurty daje od czasu do czasu, za pierwszym razem byl czysty naturalny, podobal sie bardzo

Kislu jeszcze nie, ale jak dam to na poczatek sama zrobie na soku.

Ma majka wyluzuj sie
jeszcze z nerwow na serducho Ci pojdzie a Halawaya daleko i z pierwsza pomoca moze nie zdazyc

W Uk tez sa takie dzieciowe ktorych nie trzeba trzymac w lodowce

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 21:52   #2532
nini_b
Zadomowienie

PS. Czyżby Halwaya wróciła na stałe
Stary 2013-08-31, 21:55   #2533
dzinek
Wtajemniczenie

Monie kiesiel bardzo prosto robisz kompot, do niego dajesz make ziemniaczana rozrobiona z woda i voila

Stary 2013-08-31, 21:58   #2534
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
U nas kisielu jeszcze nie bylo bo nie umiem zrobic tzn umiem taki z paczki ale to taki syf ze bym sama nie tknela, a jeszcze nie doczytalam jak sie robi taki domowy ale jesli sie to zageszcza zelatyna albo cukre
to franek niepredko posmakuje...
Kisiel domowy to sok zagęszczony mąką

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Moonie, Wy z mężem tylko takie zdrowe rzeczy jecie? Nie zdarza Wam się zgrzeszyć czasem
Stary 2013-08-31, 22:04   #2535
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
chyba tak
Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Monie kiesiel bardzo prosto robisz kompot, do niego dajesz make ziemniaczana rozrobiona z woda i voila
ja pierwszy kisiel robiłam właśnie taki, ale mi nie smakował zbytnio lepszy jednak taki z papierka
Stary 2013-08-31, 22:12   #2536
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
chyba tak
widzę skrajne emocje

Stary 2013-08-31, 22:14   #2537
moonie_85
Wtajemniczenie

Oczywiscie ze jedzeniowo grzesze wsuwam np slodycze hurtem jak mam faze, lubie miecho i to nie na parze, moje zycie sie kreci wokoljedzenia :P czasem zjem w maku, albo wsune fryty z majonezem o polnocy...

ale mam tez trocje zdrowych nawykow i chce je zaszczepic u malego: jak cukier to trzcinowy, jak sol to morska, duzo owocow i warzyw, jak wedlina to eko a nie sama chemia, czytam etykietki, nie jem gotowych dan, zupek chinskich i innych kubkow, gotowych budyni, kisieli, sokow z kartonikow, owocowych jogurtow, czy innych sztucznych serkow z plastikowa papryka itp. Wole upiec sama chleb, mam w doniczce ziola, wybieram twarog, ekojajca od sasiadki, nie gotuje z polproduktow tzn kostek, koncentratow, gotowych sosow. A moj maz? Ma podobna filozofie, czasem grzeczy owocowym jogurtem ale za stary jest zeby wszystko zmienic

Czas edycji: 2013-09-01 o 01:03
Stary 2013-08-31, 22:21   #2538
musso4
Zakorzenienie

a gdzie Janusz?
edit: już sobie przypomniałam gdzie jedna połówka, a Dzika?

Edytowane przez musso4
Czas edycji: 2013-08-31 o 22:23
musso4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-31, 22:30   #2539
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
kisiel gotuje czasami
Z paczki?

Cytat:
A widzisz ja tez nie wiedzialam jak się taki robi

Cytat:
Oczywiscie ze jedzeniowo grzesze wsuwam np slodycze hurtem jak mam gaze, lubie miecho i to nie na parze, moje zycie sie kreci wokoljedzenia :P czasem zjem w maku, albo wsune fryty z majonezem o polnocy...

ale mam tez trocje zdrowych nawykow i chce je zaszczepic u malego: jak cukier to trzcinowy, jak sol to morska, duzo owocow i warzyw, jak wedlina to eko a nie sama chemia, czytam etykietki, nie jem gotowych dan, zupek chinskich i innych kubkow, gotowych budyni, kisieli, sokow z kartonikow, owocowych jogurtow, czy innych sztucznych serkow z plastikowa papryka itp. Wole upiec sama chleb, mam w doniczce ziola, wybieram twarog, ekojajca od sasiadki, nie gotuje z polproduktow tzn kostek, koncentratow, gotowych sosow.
Kurcze gdybym ja tak miała wszystko czytać i się zastanawiac skad jest jaka wedlina to chyba bym zwariowala nie mowiac juz o pieczeniu chleba mnie nieraz gotowy sos czy inna paczka ratuje, bo zwyczajnie nie mam czasu na gotowanie codziennie zdrowych a do tego urozmaiconych obiadow. No i chleba tez nie mam czasu piec, ale często kupuje pelnoziarnisty

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-31, 22:36   #2540
musso4
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus

Cytat:
Z paczki?

A widzisz ja tez nie wiedzialam jak się taki robi

Kurcze gdybym ja tak miała wszystko czytać i się zastanawiac skad jest jaka wedlina to chyba bym zwariowala nie mowiac juz o pieczeniu chleba mnie nieraz gotowy sos czy inna paczka ratuje, bo zwyczajnie nie mam czasu na gotowanie codziennie zdrowych a do tego urozmaiconych obiadow. No i chleba tez nie mam czasu piec, ale często kupuje pelnoziarnisty

z paczki, a jak nie masz czasu to polecam słodkie chwile bez gotowania, ja póki synek nie jadł to robiłam Klaudii właśnie słodkie chwile, ale teraz dla dwojga to potrzeba jednak więcej
Stary 2013-08-31, 22:48   #2541
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa.

Cytat:
z paczki, a jak nie masz czasu to polecam słodkie chwile bez gotowania, ja póki synek nie jadł to robiłam Klaudii właśnie słodkie chwile, ale teraz dla dwojga to potrzeba jednak więcej

Stary 2013-08-31, 22:52   #2542
dzinek
Wtajemniczenie

Musso zeby byl dobry kisielek to kompot musi byc wzmocniony, a nie taki jak do picia
czyli dobrze odparowany albo b duzo owocow

Stary 2013-08-31, 23:01   #2543
4n3t4
Rozeznanie

Cytat:
Oczywiscie ze jedzeniowo grzesze wsuwam np slodycze hurtem jak mam gaze, lubie miecho i to nie na parze, moje zycie sie kreci wokoljedzenia :P czasem zjem w maku, albo wsune fryty z majonezem o polnocy...

ale mam tez trocje zdrowych nawykow i chce je zaszczepic u malego: jak cukier to trzcinowy, jak sol to morska, duzo owocow i warzyw, jak wedlina to eko a nie sama chemia, czytam etykietki, nie jem gotowych dan, zupek chinskich i innych kubkow, gotowych budyni, kisieli, sokow z kartonikow, owocowych jogurtow, czy innych sztucznych serkow z plastikowa papryka itp. Wole upiec sama chleb, mam w doniczce ziola, wybieram twarog, ekojajca od sasiadki, nie gotuje z polproduktow tzn kostek, koncentratow, gotowych sosow. A moj maz? Ma podobna filozofie, czasem grzeczy owocowym jogurtem ale za stary jest zeby wszystko zmienic
Ciekawe jest to o czym piszesz. A skąd czerpiesz wiedzę o zdrowym odżywianiu? Często zastanawiam się trzymając w ręku jakiś produkt "czy to jest zdrowe czy nie". Czytam etykiety i wiem, że glutaminian sodu, tłuszcz utwardzony są złe, ale inne składniki jak np. jakaś żelatyna, sok z buraków (w jogurtach) to już nie wiem co o tym myśleć... i danonki, danio też nie wiem dlaczego złe... czy chodzi o cukier czy aromaty? No i przyprawy z torebek są niedobre, czy masz zioła świeże bo takie wolisz?

4n3t4 - po prostu Aneta!
4n3t4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-01, 00:49   #2544
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goba Pokaż wiadomość
taką pracę teraz chciałabym mieć- na pół etatu za jakieś 2 tysiaki...
Jak mnie będą chcieli z powrotem to im krzyknę więcej, a co tam se będę żałować

Cytat:
Moja mama w bibliotece robi - pracę bardzo sobie chwali - współpracowniczkę już nie - są mega jazdy, bo tamta jest chyba chora psychicznie.. są donosy, posądzenia o mobbig, oskarżenia o pobicie nawet - oczywiście wszystko idzie z tamtej strony..
zresztą moja matka właśnie wzięła urlop na podratowanei zdrowia
ponoć nauczyciele mogą wziąć taki płatny roczny urlop - nieźle, co?
Na debili wszędzie można trafić niestety
Ja swego czasu pracowałam na czacie smsowym (takim erotycznym i ezoterycznym ) i np. mieliśmy kolesia, który podczas pracy sobie sam ten teges

Cytat:
przed chwilą wyniósł nocnik ze swojego pokoju do przedpokoju

Cytat:
nie rozumiem dlaczego nasz zawód jest tak strasznie nielubiany i wywołuje takie emocje

Dzika skoro są takie promocje w mothercare to może coś mi kupisz tzn Daśkowi popatrz jak będziesz, rozm 86, bluzeczki, spodenki dresowe, bodziaki, skarpetki, bluzy by mi się przydały
Ja myślę, że większe emocje wywołują lekarze, politycy czy policjanci. Dyskusje o nauczycielach wyłapujesz bo po prostu Cię dotyczą

Będę Was miała na względzie przy kolejnych okazjach

Cytat:
Jakby tak było, to nie miał by kto być wychowawcą Nie znam nauczyciela, który z własnej woli wziąłby wychowawstwo

-Jakie są 2 główne powody, dla których warto zostać nauczycielem?
-Lipiec i sierpień.
No nie wiem no, myślałam, że może są tacy jacyś z powołaniem

Cytat:
Ja przez kilka lat byłam u mnie w pracy osobą z przeszkoleniem do udzielania pierwszej pomocy - no i co by nie mówić wiele miałam niefajnych przypadków.. było kilka pracowników z epilepsją.. raz mi się zdarzył pijany klient, który pobił się z drugim pod sklepem i cały zakrwawiony szukał pomocy.. cieszę się, że przez ciążę uciekło mi odnowienie tego kursu i mi się licencja skończyła już - nie chcę się już w to bawić.
Podziwiam, ja bym nie mogła, za słabe nerwy mam i zbyt wielu rzeczy się brzydzę

Cytat:
jak dopadne lapa to bede pisaaaaac ze hej
I zdjęcia zdjęcia zdjęcia poprosimy

Cytat:

Cytat:
a gdzie Janusz?
edit: już sobie przypomniałam gdzie jedna połówka, a Dzika?
Dzika dzisiaj miała wychodne.
Byłam na zakupach, u mamy i u koleżanek. Moje dziecko dzisiaj anioł ale za to miała znowu problemy z zaśnięciem. Jak nie urok to sraczka A jutro, a w zasadzie dzisiaj, mam wolne od dziecia i pracuję I nawet tż pozwolił mi dzisiaj wydać parę grosza na kolejne koraliki i inne duperszmity

A propos tżta - taka historia... wpadł do nas wieczorem jego brat na film i wódeczkę. Ja się ewakuowałam z książką spać. O 4 wstałam na siusiu, brat kimał na kanapie a M w kiblu. Pukam a ten nic. Pukam mocniej a ten nic. No to wzięłam śrubokręt i se otworzyłam, paczę a ten zasnął w wannie W odruchu sumienia chciałam go obudzić ale spał jak kamień więc stwierdziłam, że go jednak zostawię, może się rozmoczy i go połamie to się oduczy pijaństwa A jak już doszedł dziś do siebie to twierdził, że na pewno nie zasnął i go wkręcam. Zrobię zdjęcia następnym razem, o, taka będę

Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
A skąd czerpiesz wiedzę o zdrowym odżywianiu?
Ja polecam na tvn style "Wiem co jem" .

Lecę spać. Późna godziną

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-01, 01:17   #2545
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuję za instrukcję! Luuz, myślałam że to bardziej skomplikowane jakieś... mąki ziemniaczanej też co prawda nie tykam ale to ze względu na to że na myśl o niej mam gęsią skórkę bo skrzypi generalnie ręki w mąkę nie włożę, ciasta takie co gnieść trzeba to mój mąż robi

Cytat:

W kwestii wędliny to banalne, po prostu mam jeden czy dwa sklepy gdzie jest eko i w innych miejscach nie kupuję, albo piekę sama np filet z indora i mam na kanapki, pycha z żurawiną i brie (kurna ale jestem głodna a w lodówce światło )
Pieczenie chleba to banał totalny, mam zakwas który sobie dokarmiam, a jak chcę chleb to myk zakwas mąkę sól i takie tam do maszynki, nastawiam start na 3 w nocy i na sniadanie mam świeży, pachnący chleb
A gotować obiady zwyczajnie lubię, mój mąż też lubi i świetnie gotuje, więc raz ja, raz on, czasem starcza na dwa dni, więc to nie jest jakaś masakra. Albo jemy gdzieś na mieście, ale to też staram się wybierać zdrowo zamiast maka (ale nie mówię że się nie zdarza jakiś mcdrive czasem).

Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
Ciekawe jest to o czym piszesz. A skąd czerpiesz wiedzę o zdrowym odżywianiu? Często zastanawiam się trzymając w ręku jakiś produkt "czy to jest zdrowe czy nie". Czytam etykiety i wiem, że glutaminian sodu, tłuszcz utwardzony są złe, ale inne składniki jak np. jakaś żelatyna, sok z buraków (w jogurtach) to już nie wiem co o tym myśleć... i danonki, danio też nie wiem dlaczego złe... czy chodzi o cukier czy aromaty? No i przyprawy z torebek są niedobre, czy masz zioła świeże bo takie wolisz?
Hm nie wiem skąd czerpię, wydaje mi się że to taka oczywista wiedza ogólna nabyta gdzieś po drodze plus zdrowy rozsądek Nie jem kolorowanych rzeczy, z barwnikami, wzmacniaczami, zwyczajnie mnie odrzuca. Po co mam kupić dziecku danonka, jak mogę kupić zdrowy naturalny jogurt, owoce (jak sezon to świeże jak nie to mrożone) i zrobić jogurt który smakiem bije kupny na głowę.
Przyprawy z torebek jak nie mają wzmacniaczy i soli dodanej to są chyba spoko, ja zwyczajnie lubię świeże zioła, lepiej pachną, smakują i są w klimacie "slow food" który lubię To mam wielgachną donicę na tarasie i jak mi potrzebne to ciacham.

Cytat:
I zdjęcia zdjęcia zdjęcia poprosimy
Będą

Edit: A propos niezdrowego żarcia. Właśnie wymiałczałam u męża zrobienie mi tortellini UWAGA z paczki Ale takie robione świeże tyle że hermetycznie zamknięte kupione po drodze gdzieś w austrii, to może mniejszy grzech Acz umieram z głodu i do rana nie wytrzymam. I zaraz mi do wyra przyniesie

Czas edycji: 2013-09-01 o 01:22
Stary 2013-09-01, 08:07   #2546
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Ja swego czasu pracowałam na czacie smsowym (takim erotycznym i ezoterycznym ) i np. mieliśmy kolesia, który podczas pracy sobie sam ten teges

Dzika, co Ty robiłaś o tej porze przy kompie?
A co do Tżta - nie bałaś się, że się utopi
Cytat:
I zaraz mi do wyra przyniesie
Ten Twój mąż to prawdziwy skarb
Stary 2013-09-01, 08:20   #2547
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:

A propos tżta - taka historia... wpadł do nas wieczorem jego brat na film i wódeczkę. Ja się ewakuowałam z książką spać. O 4 wstałam na siusiu, brat kimał na kanapie a M w kiblu. Pukam a ten nic. Pukam mocniej a ten nic. No to wzięłam śrubokręt i se otworzyłam, paczę a ten zasnął w wannie W odruchu sumienia chciałam go obudzić ale spał jak kamień więc stwierdziłam, że go jednak zostawię, może się rozmoczy i go połamie to się oduczy pijaństwa A jak już doszedł dziś do siebie to twierdził, że na pewno nie zasnął i go wkręcam. Zrobię zdjęcia następnym razem, o, taka będę

Cytat:
W kwestii wędliny to banalne, po prostu mam jeden czy dwa sklepy gdzie jest eko i w innych miejscach nie kupuję, albo piekę sama np filet z indora i mam na kanapki, pycha z żurawiną i brie (kurna ale jestem głodna a w lodówce światło )
Pieczenie chleba to banał totalny, mam zakwas który sobie dokarmiam, a jak chcę chleb to myk zakwas mąkę sól i takie tam do maszynki, nastawiam start na 3 w nocy i na sniadanie mam świeży, pachnący chleb
A gotować obiady zwyczajnie lubię, mój mąż też lubi i świetnie gotuje, więc raz ja, raz on, czasem starcza na dwa dni, więc to nie jest jakaś masakra. Albo jemy gdzieś na mieście, ale to też staram się wybierać zdrowo zamiast maka (ale nie mówię że się nie zdarza jakiś mcdrive czasem).
Ja nie wiem gdzie u nas są takie sklepy i czy w ogóle są...

Takiego dobrego fileta z indyka to też nie umiem upiec, bo u nas w domu indyk rzadko a z przepisu z internetu nie wiadomo co wyjdzie.

Co do chleba to nawet nie wiem co znaczy dokarmiac zakwas jak zrobić zakwas tez nie wiem

Moj to umie tylko jajecznice i naleśniki :/
Stary 2013-09-01, 09:32   #2548
moonie_85
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus

Cytat:

Ten Twój mąż to prawdziwy skarb
Wiesz co, zawsze myślałam że to tak jest i tyle, że tak musi być że facet taki jest. Ale widzę, że chyba to jakiś ewenement No skarb, skarb. Tż jest ode mnie 8 lat starszy, więc może tamto pokolenie tak ma?

Cytat:

Ja nie wiem gdzie u nas są takie sklepy i czy w ogóle są...

Takiego dobrego fileta z indyka to też nie umiem upiec, bo u nas w domu indyk rzadko a z przepisu z internetu nie wiadomo co wyjdzie.

Co do chleba to nawet nie wiem co znaczy dokarmiac zakwas jak zrobić zakwas tez nie wiem

Moj to umie tylko jajecznice i naleśniki :/
U mnie "w mieście" też nie ma, ale jak jadę do jakiegoś większego ośrodka cywilizacyjnego to kupuję i mrożę.
Pieczony filet z indyka na kanapki - do tego przepis nie jest potrzebny Przyprawić mięso jak lubisz, do rękawa, do piekarnika i się samo robi.
Ja też się przecież z wiedzą o dokarmianiu zakwasu nie urodziłam... ale jest Internet, jest google. Serio, da się
Stary 2013-09-01, 10:17   #2549
dzika_kaka
Zakorzenienie

Znowu się Ewce coś na noc poprzestawiało i niespanie, ryki, stękania. A już szło ku lepszemu
Leje

Cytat:
generalnie ręki w mąkę nie włożę, ciasta takie co gnieść trzeba to mój mąż robi

Ja swego czasu miała fobię, że mięsa nie dotykałam. Nawet jak kotu kroiłam np. kawałek gotowanego kurczaka to nożem i widelcem

A ostatnio pojawiła się u nas koncepcja zakupu maszynki Twoja wersja zaczyna do mnie przemawiać

Cytat:
Dzika, co Ty robiłaś o tej porze przy kompie?
A co do Tżta - nie bałaś się, że się utopi
Tż mi "pozwolił" zrobić zakupy kamyczkowo-koralikowe i siedziałam na necie tworząc zamówienia w kilku sklepach

Korek w wannie mamy trochę nieszczelny i woda powoli umyka, jak go znalazłam to miał już mało tej wody więc nie było ryzyka

Cytat:
Tż jest ode mnie 8 lat starszy, więc może tamto pokolenie tak ma?
Dementuję.
Jesteśmy w identycznym wieku a ja posiadam brata 8 lat starszego. Wierz mi, to nie wiek

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-01, 10:19   #2550
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
to już znasz

Cytat:

Ja myślę, że większe emocje wywołują lekarze, politycy czy policjanci. Dyskusje o nauczycielach wyłapujesz bo po prostu Cię dotyczą

Będę Was miała na względzie przy kolejnych okazjach

fuuuuu

być może

danke

zrób zrób zdjęcie i pokaż koniecznie u nas było podobnie tydzień temu, przyszedł kumpel, piliśmy winko, ja ok 23 się zmyłam, wstaję rano, idę do salonu, kumpel na kanapie przykryty kurtką, małżon na podłodze, na macie Adaśka podobno cygaro ich tak poskładało
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości