|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() Cytat:
ja też ![]() Cytat:
też ostatnio kupiliśmy zwykła za 4 zł w netto ![]() ----------- mój brat do nas przyjechał na weekend. Na obiad robiłam tortillę kurczę niezbyt zdrowo się odżywiamy...a młodej ugotowałam kawałek łososia, ale tak średnio zainteresowana była. Jak zresztą każdym jedzeniem innym niż cyc![]() Jaki dajecie dzieciaczkom kisiel? Albo jogurty? Naturalne? Bo ja jeszcze nic z tych rzeczy nie dawałam a chciałabym spróbować
|
|
#2522 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Hej!
Cytat:
Nie znam nauczyciela, który z własnej woli wziąłby wychowawstwo ![]() No właśnie ![]() Nie wiem, ale ja jakbym była rodzicem takiego dziecka chciałabym, żeby miało jak najlepsze szanse rozwoju. A czy w normalnej szkole takie ma?? Oczywiście, że nie... Cytat:
Pomijając wszystkie minusy tej pracy, to jest duży plus Szczególnie docenia się to jak ma się małe dziecko Szkoda tylko, że już myślą nad skróceniem wakacji nauczycielom ![]() Tak w temacie, kiedyś usłyszałam i mi się strasznie spodobało: -Jakie są 2 główne powody, dla których warto zostać nauczycielem? -Lipiec i sierpień. ![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Jeszcze muszę coś dopisać w odniesieniu do tego, co dzika napisała: Cytat:
Tymcio 01.12.2012 Edytowane przez happy_eve Czas edycji: 2013-08-31 o 18:08 |
||||
|
|
|
#2523 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Przychodze z pytaniem, czy dajecie swoim pociechom jogurty?? |
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz bawi się pudełkiem na buty Ja przez kilka lat byłam u mnie w pracy osobą z przeszkoleniem do udzielania pierwszej pomocy - no i co by nie mówić wiele miałam niefajnych przypadków.. było kilka pracowników z epilepsją.. raz mi się zdarzył pijany klient, który pobił się z drugim pod sklepem i cały zakrwawiony szukał pomocy.. cieszę się, że przez ciążę uciekło mi odnowienie tego kursu i mi się licencja skończyła już - nie chcę się już w to bawić.
|
|
#2525 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
ja w PL kupiłam te dzieciowe jogurty, które nie muszą być w lodówce - teraz kupiłam też dzieciowe jogurty, ale już z lodówki - nie mają cukru
kisielu nie dawałam jeszcze
|
#2527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kisiel gotuje czasami
|
|
|
#2528 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2529 |
|
Zadomowienie
|
Jak ktoś zazdrości nauczycielom, to że tak powiem nic nie stało na przeszkodzie, żeby nim zostać
Ja zazdroszczę kuzynowi lekarzowi zarobków, ale nigdy nie chciałabym być na jego miejscu i mieć taką odpowiedzialność za ludzkie życie (jest anestezjologiem). Teraz to chciałabym mieć pracę jakąkolwiek (z uwagi na kasę) ale też cieszę się, że jestem w domu z moim maluszkiem. Ja jogurtów nie daję, bo ciągle mamy problem z laktozą. W piątek pierwszy raz dałam obiadek z masłem (nie doczytałam w składzie przy kupnie) i zjadł chętnie, ale zaraz później wszystko a przecież w takim obiadku tego masła musiało być ociupinkę
|
|
|
|
#2530 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas kisielu jeszcze nie bylo bo nie umiem zrobic
tzn umiem taki z paczki ale to taki syf ze bym sama nie tknela, a jeszcze nie doczytalam jak sie robi taki domowy ale jesli sie to zageszcza zelatyna albo cukreto franek niepredko posmakuje... natomiast jogurt - owszem, naturalny tylko i wylacznie i tylko z mleka, bez dodatku mlekaw proszku a niestety sporo ma je w skladzie. Teraz na wakacjach codzienniebna sniadanie jadl jogurt taki ze swiezymi owocami i mu smakowalo, sam bez owocow tez. Gotowwych owocowych nie dosyanie do osiemnastki :P podobnie danonkow i innych wiaderek z chemia, ktorych sama nie tykam. W planach mam zrobienie domowego jogurtu, ale tez jeszcze nie wiem co i jak. Dojezdzamy wlasnie do domu po przejechaniu 4 tysi kilometrow jak dopadne lapa to bede pisaaaaac ze hej
Edytowane przez moonie_85 Czas edycji: 2013-08-31 o 21:54 Powód: edit: jogurt natturalny oczywiscie bez cukru, mleko i bakterie tylko |
|
|
|
#2531 |
|
Wtajemniczenie
|
Jogurty daje od czasu do czasu, za pierwszym razem byl czysty naturalny, podobal sie bardzo
Kislu jeszcze nie, ale jak dam to na poczatek sama zrobie na soku. Ma majka wyluzuj sie jeszcze z nerwow na serducho Ci pojdzie a Halawaya daleko i z pierwsza pomoca moze nie zdazyc ![]() ![]() W Uk tez sa takie dzieciowe ktorych nie trzeba trzymac w lodowce
|
#2532 |
|
Zadomowienie
|
PS. Czyżby Halwaya wróciła na stałe
|
|
|
|
#2533 |
|
Wtajemniczenie
|
Monie kiesiel bardzo prosto robisz kompot, do niego dajesz make ziemniaczana rozrobiona z woda i voila
|
#2534 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Moonie, Wy z mężem tylko takie zdrowe rzeczy jecie? Nie zdarza Wam się zgrzeszyć czasem
|
|
|
|
|
#2535 | |
|
Zakorzenienie
|
chyba tak
Cytat:
lepszy jednak taki z papierka
|
|
|
#2536 |
|
Zakorzenienie
|
widzę skrajne emocje
|
#2537 |
|
Wtajemniczenie
|
Oczywiscie ze jedzeniowo grzesze
wsuwam np slodycze hurtem jak mam faze, lubie miecho i to nie na parze, moje zycie sie kreci wokoljedzenia :P czasem zjem w maku, albo wsune fryty z majonezem o polnocy...ale mam tez trocje zdrowych nawykow i chce je zaszczepic u malego: jak cukier to trzcinowy, jak sol to morska, duzo owocow i warzyw, jak wedlina to eko a nie sama chemia, czytam etykietki, nie jem gotowych dan, zupek chinskich i innych kubkow, gotowych budyni, kisieli, sokow z kartonikow, owocowych jogurtow, czy innych sztucznych serkow z plastikowa papryka itp. Wole upiec sama chleb, mam w doniczce ziola, wybieram twarog, ekojajca od sasiadki, nie gotuje z polproduktow tzn kostek, koncentratow, gotowych sosow. A moj maz? Ma podobna filozofie, czasem grzeczy owocowym jogurtem ale za stary jest zeby wszystko zmienic
Edytowane przez moonie_85 Czas edycji: 2013-09-01 o 01:03 |
|
|
|
#2538 |
|
Zakorzenienie
|
a gdzie Janusz?
![]() edit: już sobie przypomniałam gdzie jedna połówka , a Dzika?
Edytowane przez musso4 Czas edycji: 2013-08-31 o 22:23 |
|
|
|
#2539 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Z paczki?
![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie mowiac juz o pieczeniu chleba mnie nieraz gotowy sos czy inna paczka ratuje, bo zwyczajnie nie mam czasu na gotowanie codziennie zdrowych a do tego urozmaiconych obiadow. No i chleba tez nie mam czasu piec, ale często kupuje pelnoziarnisty ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus
Cytat:
bez gotowania, ja póki synek nie jadł to robiłam Klaudii właśnie słodkie chwile, ale teraz dla dwojga to potrzeba jednak więcej
|
|
|
#2541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa.
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2542 |
|
Wtajemniczenie
|
Musso zeby byl dobry kisielek to kompot musi byc wzmocniony, a nie taki jak do picia
![]() czyli dobrze odparowany albo b duzo owocow
|
#2543 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i danonki, danio też nie wiem dlaczego złe... czy chodzi o cukier czy aromaty? No i przyprawy z torebek są niedobre, czy masz zioła świeże bo takie wolisz?
|
|
#2544 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Jak mnie będą chcieli z powrotem to im krzyknę więcej, a co tam se będę żałować
![]() Cytat:
![]() Ja swego czasu pracowałam na czacie smsowym (takim erotycznym i ezoterycznym ) i np. mieliśmy kolesia, który podczas pracy sobie sam ten teges ![]() Cytat:
Będę Was miała na względzie przy kolejnych okazjach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I zdjęcia zdjęcia zdjęcia poprosimy ![]() Cytat:
Byłam na zakupach, u mamy i u koleżanek. Moje dziecko dzisiaj anioł ale za to miała znowu problemy z zaśnięciem. Jak nie urok to sraczka A propos tżta - taka historia... wpadł do nas wieczorem jego brat na film i wódeczkę. Ja się ewakuowałam z książką spać. O 4 wstałam na siusiu, brat kimał na kanapie a M w kiblu. Pukam a ten nic. Pukam mocniej a ten nic. No to wzięłam śrubokręt i se otworzyłam, paczę a ten zasnął w wannie A jak już doszedł dziś do siebie to twierdził, że na pewno nie zasnął i go wkręcam. Zrobię zdjęcia następnym razem, o, taka będę ![]() Ja polecam na tvn style "Wiem co jem" . Lecę spać. Późna godziną
|
|||||
|
|
|
#2545 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Luuz, myślałam że to bardziej skomplikowane jakieś... mąki ziemniaczanej też co prawda nie tykam ale to ze względu na to że na myśl o niej mam gęsią skórkę bo skrzypi generalnie ręki w mąkę nie włożę, ciasta takie co gnieść trzeba to mój mąż robi ![]() Cytat:
Pieczenie chleba to banał totalny, mam zakwas który sobie dokarmiam, a jak chcę chleb to myk zakwas mąkę sól i takie tam do maszynki, nastawiam start na 3 w nocy i na sniadanie mam świeży, pachnący chleb ![]() A gotować obiady zwyczajnie lubię, mój mąż też lubi i świetnie gotuje, więc raz ja, raz on, czasem starcza na dwa dni, więc to nie jest jakaś masakra. Albo jemy gdzieś na mieście, ale to też staram się wybierać zdrowo zamiast maka (ale nie mówię że się nie zdarza jakiś mcdrive czasem). Cytat:
Nie jem kolorowanych rzeczy, z barwnikami, wzmacniaczami, zwyczajnie mnie odrzuca. Po co mam kupić dziecku danonka, jak mogę kupić zdrowy naturalny jogurt, owoce (jak sezon to świeże jak nie to mrożone) i zrobić jogurt który smakiem bije kupny na głowę.Przyprawy z torebek jak nie mają wzmacniaczy i soli dodanej to są chyba spoko, ja zwyczajnie lubię świeże zioła, lepiej pachną, smakują i są w klimacie "slow food" który lubię To mam wielgachną donicę na tarasie i jak mi potrzebne to ciacham.Będą ![]() Edit: A propos niezdrowego żarcia. Właśnie wymiałczałam u męża zrobienie mi tortellini UWAGA z paczki Ale takie robione świeże tyle że hermetycznie zamknięte kupione po drodze gdzieś w austrii, to może mniejszy grzech Acz umieram z głodu i do rana nie wytrzymam. I zaraz mi do wyra przyniesie
Edytowane przez moonie_85 Czas edycji: 2013-09-01 o 01:22 |
|||
|
|
|
#2546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzika, co Ty robiłaś o tej porze przy kompie? ![]() A co do Tżta - nie bałaś się, że się utopi ![]() Ten Twój mąż to prawdziwy skarb
|
|
|
|
|
#2547 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
![]() Cytat:
Takiego dobrego fileta z indyka to też nie umiem upiec, bo u nas w domu indyk rzadko a z przepisu z internetu nie wiadomo co wyjdzie. Co do chleba to nawet nie wiem co znaczy dokarmiac zakwas jak zrobić zakwas tez nie wiem Moj to umie tylko jajecznice i naleśniki :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamus
Wiesz co, zawsze myślałam że to tak jest i tyle, że tak musi być że facet taki jest. Ale widzę, że chyba to jakiś ewenement
No skarb, skarb. Tż jest ode mnie 8 lat starszy, więc może tamto pokolenie tak ma? ![]() Cytat:
Pieczony filet z indyka na kanapki - do tego przepis nie jest potrzebny Przyprawić mięso jak lubisz, do rękawa, do piekarnika i się samo robi.Ja też się przecież z wiedzą o dokarmianiu zakwasu nie urodziłam... ale jest Internet, jest google. Serio, da się |
|
|
|
|
#2549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Znowu się Ewce coś na noc poprzestawiało i niespanie, ryki, stękania. A już szło ku lepszemu
Leje ![]() Cytat:
![]() A ostatnio pojawiła się u nas koncepcja zakupu maszynki Twoja wersja zaczyna do mnie przemawiać ![]() Cytat:
![]() Korek w wannie mamy trochę nieszczelny i woda powoli umyka, jak go znalazłam to miał już mało tej wody więc nie było ryzyka ![]() Dementuję. Jesteśmy w identycznym wieku a ja posiadam brata 8 lat starszego. Wierz mi, to nie wiek
|
||
|
|
|
#2550 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() być może danke u nas było podobnie tydzień temu, przyszedł kumpel, piliśmy winko, ja ok 23 się zmyłam, wstaję rano, idę do salonu, kumpel na kanapie przykryty kurtką, małżon na podłodze, na macie Adaśka podobno cygaro ich tak poskładało
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

podczas gdy pracując w handlu właśnie te okresy są najgorętsze i w zasadzie dopiero na macierzyńskim miałam pierwszy raz wolne w święta (zazwyczaj albo w wigilie, albo w drugi dzień świąt pracowałam.. o nowym roku nie wspomnę) - żeby mieć wolne weekendy zrezygnowałam z managerowania działem.. dostać urlop w wakacje to też nie lada wyczyn - każdy wtedy chce wolne - nie każdy może dostać..
kurczę niezbyt zdrowo się odżywiamy...a młodej ugotowałam kawałek łososia, ale tak średnio zainteresowana była. Jak zresztą każdym jedzeniem innym niż cyc

Klaudia 16.10.2009
Adam 18.11.2012

a przecież w takim obiadku tego masła musiało być ociupinkę
tzn umiem taki z paczki ale to taki syf ze bym sama nie tknela, a jeszcze nie doczytalam jak sie robi taki domowy ale jesli sie to zageszcza zelatyna albo cukre

, a Dzika?
bez gotowania, ja póki synek nie jadł to robiłam Klaudii właśnie słodkie chwile, ale teraz dla dwojga to potrzeba jednak więcej