|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Z plecami- witaj niestety w klubie. Sprobuj delikatna ginmastyke i cieple oklady. I wolno paracetamol, ale ten akurat na mnie nie dzisla- moze bedziesz miala szczescie.
|
|
#3512 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
co do ciucholandów ja też nie lubię i przede wszystkim nie umiem grzebać dlatego chodzę do takich gdzie wszystko na wieszaczkach wisi nawet takie "tyci" ciuszki dla noworodków
|
|
|
|
|
#3513 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam się w ciucholandach nie potrafię odnaleźć... Zresztą mam jakąś taką manię, że nie do końca jestem w stanie chodzić w kogoś ubraniach więc nie wiem jakby to było....
dziewczyny, macie jakiś sposób na wzdęcia? Ja mam strasznie z tym, często rano budzę się z bólem brzucha
|
|
#3514 |
|
Raczkowanie
|
(t)asia: mnie kręgosłup już tak nap.... no napadowe bóle mam, że nie wiem co robić. Ale u mnie to standard - jak to powiedział kiedyś fizjoterapeuta "nie rotuję miednicy" (czytajcie - zbyt mi ona do przodu wystaje i mam zbyt duże wygięcie w tej części kręgosłupa). Nie wiem co będzie jak mnie brzusio dociąży.
![]() A myślałyście już Dziewczyny o jakimś fitnesie dla siebie? Ja powiem szczerze, że rozglądałam się, ale większość miejsc - do południa. Czy nikt już nie myśli o pracujących przyszłych mamach? |
|
|
|
#3515 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprócz tego zamierzam w późniejszym czasie do szkoły rodzenia się zapisać. A Wy będziecie chodzić do SR? |
|
|
|
|
#3516 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może powinnaś uważać na to, co jesz? Bo nie wiem, jak radzić sobie z wzdęciami. Dziewczyny możecie mi polecić jakiegoś sprzedawce na allegro, który sprzedaje... legginsy? ![]() Albo ogólnie - ciuchy ciążowe? ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Choć w sumie w szkole rodzenia można dowiedzieć się wieeeeeelu przydatnych rzeczy związanych, np. kp
|
|||
|
|
|
#3517 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No co Ty! Przeciez tam nie tylko rodzić Cię nauczą! Będzie też trochę o pielęgnacji noworodka, karmieniu, będą ćwiczenia. Poza tym będziesz mogła pobyć wśród ciężarówek - kobiet, które przechodzą i czują to samo. Nie rezygnuj! Ja marzę o cesarce.. (pewnie to dla Was dziwne)
|
|
|
|
|
#3518 | |
|
Moderator
|
Mam taki plan
Cytat:
![]() I dołączam się do pytania o sprzedawcę legginsów - ja ostatnio kupiłam legginsy długie, które okazały się tak skurczone że podwijają mi się prawie do kolan Jestem w stanie nosić legginsy ale chciałabym żeby nie wyglądały na za krótkie
|
|
|
|
|
#3519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedługo się potwierdzi
|
|
|
|
|
#3520 |
|
Moderator
|
Dla mnie wcale nie dziwne...
Kiedyś też byłam bardzo za cesarką, ale chwilę obecną to ja sama nie wiem czego bym chciała, bo jeden i drugi poród ma plusy i minusy... |
|
|
|
#3521 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Byliśmy trochę nad Balatonem i trochę w Chorwacji, poza tym odrobina zwiedzania i się nazbierało Gratuluję Jak się czujesz? Cytat:
I nie raz robiłysmy tak, że ona szukała co potzrebne, a ja przychodziłam na końcu i razem przeglądałyśmy i wybierałyśmy, co bierzemy No kochana ![]() Cytat:
Ja bym zapytała lekarza, co zaleca dla ciężarnych na ćwiczenia ![]() Ja dzisiaj powtórka z rozrywki ze wczoraj... cały dzień przy toalecie. O co temu dziecku chodzi? Miało być coraz lepiej |
|||
|
|
|
#3522 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja od wielu lat wiem, że gdy będę w ciąży to nie będę rodzić naturalnie. Jeśli lekarz nie skieruje mnie na CC ze względów zdrowotnych to już wybrałam szpital prywatny z cesarką na życzenie. Tak, jestem dziwna, wiem... A co do ciucholandów - uwielbiam! Chodzę nałogowo od lat, większość ciuchów swoich, TZa kupuję tam.
|
|
#3523 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z jednej strony sn to natura, ale z drugiej strony ta natura bywa bardzo bolesna ![]() Cytat:
Choruję na epilepsję, której przyczyną jest zmiana rozrostowa w mózgu (coś a la guz). Dziewczyny, żebyście wiedziały, co ja przeszłam... Już miałam wpisaną diagnozę "glejak" i trzymałam w ręku skierowanie na oddział neurochirurgiczny ze wskazaniem na operację guza mózgu... Ale posłuchałam się jednego z neurochirurgów, że ten guz to wg niego zmiana rozrostowa, którą mam od urodzenia Jeśli chodzi o epi - w całym swoim 26-letnim życiu miałam ok. 8 napadów, wszystkie podczas snu, z nauką też nigdy nie miałam problemów, ale muszę brać leki - naprawdę minimalną dawkę. A do porodu to ma się tak, że napady występowały albo przy próbach odstawienia leku albo np. po silnych emocjach przed snem. A poród to jednak emocje i gin woli nie ryzykować.
|
||
|
|
|
#3524 |
|
Raczkowanie
|
QUOTE=ag9;42607061]Witaj w klubie
![]() Ja od wielu lat wiem, że gdy będę w ciąży to nie będę rodzić naturalnie. Jeśli lekarz nie skieruje mnie na CC ze względów zdrowotnych to już wybrałam szpital prywatny z cesarką na życzenie. Tak, jestem dziwna, wiem... [/QUOTE] Ufff... Możesz zdradzić ile taka przyjemność kosztuje i gdzie można o nią błagać (nawet na kolanach będę)? |
|
|
|
#3525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja znalazłam szpital Salve, cena 3900 zł. Tylko że przyjmują tylko w bezproblemowych ciążach. Wiadomo, że jeśli byłoby jakieś zagrożenie dla mnie czy dla dziecka to nie będę też ryzykować, ale mam nadzieję że nic takiego się nie zdarzy...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3526 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
z ZUzanką byłam i tyle w niekomfortowej sytuacji, że poród miałam wywoływany. od. g .7 kroplówka z oksy za kroplówką, ok 13 zaczęły się bóle ale neiregularne i rozwarcie nie postęowało. ok 14-15 już mega bóle krzyżowe i dalej rozwarcie na 2 palce. ok 16 przebili mi pęcherz więc było oczywiste, że jakoś tego dnia urodzę i de facto od g. 15 jak położyli mnie pod ktg tak bez ruchu leżałam do g. 19. masakra. od tego leżenia, tych krzyżowych już miałam dość wszystkiego. no i na dodatek nic jeść i pić nie można było oczywiście każda z nas będzie miała inne preferencje, obawy, wskazania od ginów i na pewno każda z nas wybierze najlepsze rozwiązanie. Ufff... Możesz zdradzić ile taka przyjemność kosztuje i gdzie można o nią błagać (nawet na kolanach będę)?[/QUOTE]
|
|
|
#3527 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cholera, to Cię nastraszyli tym glejakiem. Dobrze, że napady nie są częstsze. Mam znajomą, która też choruje na epilepsję - miała naprawdę straaszne okresy w życiu, zwłaszcza w wieku dojrzewania, napady miała niemal codziennie. Tragiczna choroba. A jak lekarz zaleca cesarkę, to nie ma co się nawet zastanawiać. Ja chciałabym rodzić sn, ale jesli coś okaże się być nie tak, to nawet minuty nie będę się zastanawiać. Z tym, że 10 miesięcy temu szwagierka moja rodziła cc po próbie sn, bo małemu tętno zaczęło zanikać i miała baaardzo ciężką rekonwalescencję. Choć wiem, że to nie reguła. |
|
|
|
|
#3528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znajome opowiadają o swoich "naturalnych" porodach tylko, że takiego to w Polsce zbytnio nie uświadczysz właśnie przez: kroplówki, leżenie plackiem, nacięcie krocza, kleszcze, próżnociągi itp. A potem już tylko trzeba przeżyć np. wypadanie pochwy, zrosty po szyciu, nietrzymanie moczu i inne super gratisy. Dzięki - ale nie skorzystam!
|
|
|
|
|
#3529 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I właśnie ja będę chciała chyba zzo, tam gdzie planuję rodzić jest do tego darmowy dostęp. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3530 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oby ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3531 | |||
|
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
![]() I masz mądrego ginekologa Cytat:
|
|||
|
|
|
#3532 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam znajomą też, która rodziła CC, i to dobrze po 30-tce. Do tego miałam nawet narkozę (jej ginekologiem była jej koleżanka), dwa dni po zabiegu już biegała po korytarzu a kobiety na jej sali po porodach naturalnych ledwo mogły wstać. Uważam że to nie ma reguły, każdy organizm jest inny i u każdego rany ( fizyczne i psychiczne) inaczej się goją...
|
|
#3533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Od kiedy stałam się dość kumatą dziewczynką (czyli coś w okolicy lat nastoletnich) stwierdziłam, że jakoś tego "cudu" nie chcę przeżywać. Wszyscy mówili: przejdzie Ci jak zajdziesz w ciążę - nie przeszło. Teraz jest wersja, że jak dziecko zacznie się ruszać to zmienię zdanie. Pożyjemy - zobaczymy. |
|
|
|
|
#3534 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,
Na wstępie powiem, że cieszę się, iż nie jestem sama i nie tylko ja nie mam TŻ przy sobie. Raźniej mi Dzięki za miłe słowa. Jeśli chodzi o poród naturalny a cesarkę... Według mnie wszystko zależy od punktu widzenia. Ja pierwszy poród miałam bezproblemowy, całość trwała 6 godzin, przez pierwsze 4 godziny skurcze były do zniesienia, chodziłam, skakałam na piłce, rozmawiałam z TZ... Nie było tragedii ostatnie dwie godziny dały mi w kość, ale poród ładnie postępował. Po 6 parciach Magda była na świecie. Ogólnie bardzo szybko doszłam do siebie w przeciwieństwie do koleżanki z sali która miała cesarkę. Trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw, można też rodzić naturalnie ale ze znieczuleniem cesarka to jednak zabieg po którym potrzeba co najmniej dwóch dni rekonwalescencji:/ a małe dzieciątko tak bardzo nas wtedy potrzebuje. Nie traktujcie proszę mojej wypowiedzi jak namawianie do porodu naturalnego bo nie o to chodzi. Ja tylko nakreśliłam swój punkt widzenia. Zapewne gdybym pierwszy poród przeszła tragicznie też rozważałabym cesarkę Zróbcie zgodnie ze swoim sumieniem. Pozdrawiam!---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- O rany, nie wiedziałam, że to tak droga inwestycja:/ 4 tysiaki... rany julek
|
|
|
|
#3535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
justyne_87: też nie jestem okazem zdrowia - alergik astmatyk z zespołem wazowagalnym, po ablacji serca z nawracającymi częstoskórczami. Może to wystarczy do rozważenia cc? Modlę się |
|
|
|
|
#3536 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3537 |
|
Moderator
|
Tak jak mówiłam - i jeden i drugi poród ma wady i zalety i to już zależy indywidualnie od każdej ciężarnej, które zalety przeważają na tyle by zaryzykować wady związane z danym porodem.
Ja się zdaję na los - jeżeli mam rodzić naturalnie to spróbuję, jeżeli jest mi pisana cesarka to niech i tak będzie. Na prywatny poród i tak mnie nie stać, więc nie zbyt wiele mam do gadania Chyba, że faktycznie astma wystarczy - to też bym się załapała
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-09-03 o 13:33 |
|
|
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
ja w poprzedniej ciązy rok temu baaardzo chcailam urodzic sn, bylam 14 dni po terminie mailam dwukrotnie wywoływane oksytocyną, mialam 14 godzin skurczy co minute ale po tym czasie 0,5cm rozwarcia.okazalo sie ze moja szyjka jest neizdolna do rozwarcia się nie pamietam nazwy tego ale na to wyszlo.
dla mnie cc to nie było nic fajnego, znam dziewczyny co szybciutko doszly do siebie, mi rana sie długo dosc goila, a jak maly mi w nią kopal jak np go przewijalam to się zwijałam z bólu. To jednak operacja. Nie bardzo kapuje , ze niektorzy za to płaca żeby miec taką formę porodu, bo ja jakbym mogla rodzilabym naturalnie. oczywiście kazdy robi jak uważa. ale jak mi dali takie zwijającej sie z bolu na nastepny dzien po cc malego ryczącego dzien noc to wierzcie , nie mialam sekundy na pojscie do kibla a co dopiero na odpoczynek czy rekonwalescencję po operacji ![]() ale tak z innej strony patrząc, to najważneijsze jest dobro dziecka a nie forma w jakiej przychodzi na świat, wiec ja sielicze z tym i nei bede na sile naciskac jesli znow cc bede miala Edytowane przez czarnamadonna1982 Czas edycji: 2013-09-03 o 13:46 |
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
a tak z innej beczki podpytam mamy, które już mają dzieciaki - którą szczepionką szczepiłyście krztusiec, odra, różyczka - mmr czy proprix? jeśli w ogóle szczepiłyście
|
|
#3540 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I do dzisiaj pamiętam ten jak mnie mały walił nogą w bliznę po cesarce podczas karmienia a mi się wyć chciało z bólu i pokarm pojawił się dopiero w 2 dobie co podobno przy cesarskich cięciach tak się zdarza.Wiem, że i drugiego dziecka nie urodzę naturalnie, a bardzo chciałabym doświadczyć tego uczucia, mój mąż też i zazdroszczę kobietom, które nie mają z tym problemu... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

Jestem w stanie nosić legginsy ale chciałabym żeby nie wyglądały na za krótkie