Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-03, 14:20   #3541
kate1623
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Tak jak mówiłam - i jeden i drugi poród ma wady i zalety i to już zależy indywidualnie od każdej ciężarnej, które zalety przeważają na tyle by zaryzykować wady związane z danym porodem.
Ja się zdaję na los - jeżeli mam rodzić naturalnie to spróbuję, jeżeli jest mi pisana cesarka to niech i tak będzie. Na prywatny poród i tak mnie nie stać, więc nie zbyt wiele mam do gadania
Chyba, że faktycznie astma wystarczy - to też bym się załapała
święte słowa myślę dokładnie tak samo.

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 14:29   #3542
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj masz też wizytę?
Tak, mam, ale tlyko dlatego, że ostatnio nie udało się złapać kości nosowej. No i dzisiaj pierwszy raz idzie ze mną mąż Ty już za półtora godzinki - trzymam mocno kciuki za super wizytę

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 14:32   #3543
teQiba
Moderator

Tak zmieniając temat - właśnie zaczynam się zbierać powoli do lekarza na USG...
Z jednej strony nie mogę się doczekać aż już tam będę, a z drugiej strasznie się boję
Bardzo Was proszę o kciuki i dobrą myśl - będą mi bardzo potrzebne
Obiecuję, że jeśli tym razem wszystko będzie w porządku to już nie będę tyle panikować

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Tak, mam, ale tlyko dlatego, że ostatnio nie udało się złapać kości nosowej. No i dzisiaj pierwszy raz idzie ze mną mąż Ty już za półtora godzinki - trzymam mocno kciuki za super wizytę
O - dziękuję
Fajnie że mąż z Tobą idzie Mój niestety w pracy i nie da rady wyjść wcześniej więc jadę dzielnie sama
Ja również trzymam kciuki za owocną wizytę
Stary 2013-09-03, 14:32   #3544
Trisdom
Zadomowienie

U mnie w rodzinie na całe szczęście wszystkie porody przebiegały SN i bezproblemowo. Chciałabym naturalnie, no i raczej z ZZO, bo przy moim ubezpieczeniu w De nie będzie to problemem. Cesarka tylko w ostateczności.
No, ale jak już kiedyś napisałam- co człowiek, to opinia. Byle by wszystkie dzieciaki ZDROWO przyszły na świat.
Stary 2013-09-03, 14:33   #3545
pola_m
Wtajemniczenie

dziewczyny, z tym cc to nie jest wcale tak różowo... I nie jest tak że nic nie boli, rozcinają, zszywają i wszystko jest cacy

Miałam cesarkę po 18 godzinach skurczy niestety. Nie było przyjemnie. Cholernie bolało później. Czucie w okolicach szwu wróciło po pół roku dopiero
Podczas porodu sn boli w trakcie porodu, a po cesarce zaczyna boleć dopiero później (gdy już dobrze, gdyby nie bolało, bo fajnie jest się zająć dzieckiem )

Natura wie, co robi. Podczas porodu wydzielają się hormony, które są bardzo ważne dla dziecka (i dla mamy), stymuluje się mózg i zmysły, poza tym, to, że poród sn trwa też jest dobre, bo organizm dziecka ma czas się przestawić na funkcjonowanie w zupełnie innym środowisku. Do tego kontakt z florą bakteryjną mamy...
No i cesarka taka "gwałtowna" (gdy poród naturalny się nie zaczął) to duży szok, bywają problemy z laktacją.

No i wierzę, że dużo ze swoim organizmem można zrobić, przygotować się do porodu, są ćwiczenia, jest np balonik epino, masaż, herbata z liści malin...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 14:34   #3546
Niutka25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
a tak z innej beczki podpytam mamy, które już mają dzieciaki - którą szczepionką szczepiłyście krztusiec, odra, różyczka - mmr czy proprix? jeśli w ogóle szczepiłyście
Oj, przyznam, że nie pamiętam, a było to tak niedawno;/jak przyjdę do domku to zerknę w książeczkę młodej to napiszę
Niutka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 14:40   #3547
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Natura wie, co robi. Podczas porodu wydzielają się hormony, które są bardzo ważne dla dziecka (i dla mamy), stymuluje się mózg i zmysły, poza tym, to, że poród sn trwa też jest dobre, bo organizm dziecka ma czas się przestawić na funkcjonowanie w zupełnie innym środowisku. Do tego kontakt z florą bakteryjną mamy...
No i cesarka taka "gwałtowna" (gdy poród naturalny się nie zaczął) to duży szok, bywają problemy z laktacją.

No i wierzę, że dużo ze swoim organizmem można zrobić, przygotować się do porodu, są ćwiczenia, jest np balonik epino, masaż, herbata z liści malin...
Chyba został zaczęty drażliwy temat...
Mam całkiem odmienne zdanie. Skoro natura wie co robi to po co jest cały ten postęp medycyny i próba walki z chorobami. Przecież tak jest w naturze, że silniejszy wygrywa a słabszy ginie...

Ale ok. Proponuję żeby jedna i druga strona nie nakłaniała wzajemnie i nie przekonywała o wyższości porodu SN nad CC i na odwrót. Na szczęście żyjemy w takich czasach gdzie możliwość wyboru jest. I ja akurat mam zamiar z niej skorzystać. Oczywiście jak będzie to się okaze, bo przewidzieć wszystkiego się nie da.
Karmienie piersią to też drażliwy temat, nie każda kobieta chce karmić piersią.
Stary 2013-09-03, 14:43   #3548
Niutka25
Raczkowanie

TeQiba, Mmhym- trzymam za was i za wasze pociechy kciukasy!!!!!!! Będzie dobrze, zobaczycie!
Niutka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 14:44   #3549
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Z jednej strony nie mogę się doczekać aż już tam będę, a z drugiej strasznie się boję
Obiecuję, że jeśli tym razem wszystko będzie w porządku to już nie będę tyle panikować
Rozumiem Cię doskonale - ja do następnego poniedziałku będę żyć w niewiedzy czy wszystko jest ok. Ja swoją Fasolę widziałam w 6 t.c. jako kropeczkę (ale z bijącym serduchem ), teraz w piątek byłam na genetycznym i okazało się, że Fasola przy mała jest (tak na granicy) i muszę czekać.

Fasol żyje i raczej ma się dobrze patrząc na to, co wyczyniał - coś jak skok w dal lub o tyczce, normalnie plumkał sobie. I tyle jego - niech korzysta, póki czas i miejsce ma. Szkoda, że mi lekarz tego nie nagrał.

Najfajniejsze jest to, że lekarz tak naprawdę termin uzgadniał z moim mężem a mnie nikt o zdanie nie pytał. Taki zagorzały fan naszej Fasoli, że MUSI być (choć ciężko mu z pracą to pogodzić). Ale co tam, zawartość (Fasola) i opakowanie (mama) się dostosują.

Może jak zobaczę, że jest wszystko ok. to w końcu zacznę się cieszyć?!?

A tak poważniej - lekarz narzekał, że słabo Fasola widać. Macie pomysły czemu?
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 15:03   #3550
Lewek
Zakorzenienie

Dzień dobry
Czytam dziś namiętnie Was, bo chciałabym być w końcu na bieżąco.

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Witam Dziewczynki z rana
Gratuluje wszystkim udanych wizyt i dobrych wiadomości

Ja codziennie rano i wieczorem smaruje uda BioOil (naprawdę jest wydajny mam do od czerwca a jeszcze została mi ponad połowa) i dodatkowo mustela na uda brzuch i piersi. Podobno jest jedną z lepszych, ale droga. Ja znalazłam taniej w jednej z aptek internetowych (coś koło 64zł).

Dziewczyny dzisiaj zaczynam 17tyg i brzuszek rośnie, ale masakra uda też (i ten okrpony cellulit ) ma któraś jakieś dobre ćwiczenia na to
Nie martw się tym cellulitem, po porodzie zniknie samoistnie. Ja się też zamartwiałam i kupiłam sobie masażer, potem i tak nie miałam czasu żeby go używać, a cellulit zniknął sama nie wiem kiedy i w ogóle mam go w tej chwili mniej niż przed ciążą może dlatego że ćwiczyłam też. Boziu, mam nadzieję, że po tej ciąży też mi się uda tak ładnie schudnąć

Cytat:
Napisane przez paulina_radom Pokaż wiadomość
Nie wiem musisz się sama zastanowić czy chcesz się z nami zadawać
Ja też się pochwalę moim brzucholem a co 11 t 6d wielki ale co tam można już głaskać
Piękny brzusio!

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Coś będę musiała wymyślać. Nie umiem odpoczywać z nogami na podłodze. Dziwaczka jestem

Wszystkiego najlepszego

Smakowity tort

Od kilku dni mam taki apetyt, że ciągle coś jem Ratunku!!
Ja też nie umiem siedzieć grzecznie na krześle, jak jestem gdzieś w gościach to zazwyczaj kombinuję jakby tu chociaż jedną nogę na krzesło wsadzić
Nie martw się, też się ostatnio objadam. Tym bardziej, że autentycznie jestem ciągle głodna...

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
hej
wyszłam ze szpitala. z dzidzia wszystko super, ordynator mnie badał, stwierdzil ze na ponad 90 proc bedzie wszystko dobrze, bo problem nie tkwi w ciazy. nie mam krwiaka ani nic z kosmowka jak mysleli ale pęcherzyk z krwia nie wiadomo skad i musze duzo lezec i czekac na wchloniecie co moze trwac nawet miesiac lub ponad:/no wiec faktycznie wiecej leze, chociaz na nieszczescie moj synek zachorowal wiec swietnie ...ale dzis juz mu lepiej oby tak dalej.
połówkowe nadzwyczajna ja mialam w 23 tygodniu
wogole dola załapalam bo moja wspołólolakorka z sali szpitalnej wczoraj poronila.w szpitalu.była badana wczesniej, lezała plackiem a i tak nic sie nie dalo. ale ona przyszla do szpuitala bo choc byla w 9 tyg to dzidzia byla 2 tyg do tylu bez echa serca.ale sie poryczałam
Dobrze, że już jesteś w domku i że z dzidzią wszystko ok.

Mnie złapały mdłości. Nie są jakieś mega, ale deko uciążliwe - muszę rozważnie jeść, bo jak nie zjem są mdłości, jak zjem za dużo są mdłości, najgorzej że w nocy też je mam, a ponieważ dziecko budzi mnie baaardzo często to dodatkowo i z tym się jeszcze męczę.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 15:05   #3551
kate1623
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
Obiecuję, że jeśli tym razem wszystko będzie w porządku to już nie będę tyle panikować [COLOR="Silver"]

Cytat:
Napisane przez Brzuchatka Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię doskonale - ja do następnego poniedziałku będę żyć w niewiedzy czy wszystko jest ok. Ja swoją Fasolę widziałam w 6 t.c. jako kropeczkę (ale z bijącym serduchem ), teraz w piątek byłam na genetycznym i okazało się, że Fasola przy mała jest (tak na granicy) i muszę czekać.

Fasol żyje i raczej ma się dobrze patrząc na to, co wyczyniał - coś jak skok w dal lub o tyczce, normalnie plumkał sobie. I tyle jego - niech korzysta, póki czas i miejsce ma. Szkoda, że mi lekarz tego nie nagrał.

Najfajniejsze jest to, że lekarz tak naprawdę termin uzgadniał z moim mężem a mnie nikt o zdanie nie pytał. Taki zagorzały fan naszej Fasoli, że MUSI być (choć ciężko mu z pracą to pogodzić). Ale co tam, zawartość (Fasola) i opakowanie (mama) się dostosują.

A miałaś usg przez brzuch czy dowcipnie? bo mój np na genetycznym wolał robić pomiary te ważniejsze dowcipnie bo mówił że tak lepiej widać

Maja

Czytam
Stary 2013-09-03, 15:10   #3552
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Witaj w klubie
Ja od wielu lat wiem, że gdy będę w ciąży to nie będę rodzić naturalnie. Jeśli lekarz nie skieruje mnie na CC ze względów zdrowotnych to już wybrałam szpital prywatny z cesarką na życzenie.

Tak, jestem dziwna, wiem...
Aha, to teraz już wiem dlaczego od poczatku piszesz, że jesteś dziwna. Dla mnie to największy idiotyzm - cesarka na życzenie. Ale to moje zdanie, swoim życiem kierujesz ty

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość

Mój gin zanim zaszłam w ciążę powiedział, że nie pozwoli mi rodzić naturalnie, bo już wystarczająco przeszłam
Choruję na epilepsję, której przyczyną jest zmiana rozrostowa w mózgu (coś a la guz).
Dziewczyny, żebyście wiedziały, co ja przeszłam... Już miałam wpisaną diagnozę "glejak" i trzymałam w ręku skierowanie na oddział neurochirurgiczny ze wskazaniem na operację guza mózgu...
Ale posłuchałam się jednego z neurochirurgów, że ten guz to wg niego zmiana rozrostowa, którą mam od urodzenia
Jeśli chodzi o epi - w całym swoim 26-letnim życiu miałam ok. 8 napadów, wszystkie podczas snu, z nauką też nigdy nie miałam problemów, ale muszę brać leki - naprawdę minimalną dawkę.
A do porodu to ma się tak, że napady występowały albo przy próbach odstawienia leku albo np. po silnych emocjach przed snem. A poród to jednak emocje i gin woli nie ryzykować.
w takich wypadkach nie ma co ryzykować!! Dużo przeszłaś
Stary 2013-09-03, 15:49   #3553
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki dziewczyny! TeQuiba...ten strach i tak nie minie Ostatnio jak zobaczyłam skaczącego małego na prenatalnych to pomyślałam że już nie będę się martwiła, a minął tydzień od wizyty, nastęna za miesiąc i umieram z nerwów

Cytat:
Gdzie Ty Side przepadłaś?
jestem, jestem ...czujne oko przyszłej matki czyta was codziennie
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 15:54   #3554
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Mnie szybko brzuch wyskoczył, w 11 tc był już duży. Teraz zamówiłam ciążowe spodnie i spódnice by mieć w czym chodzić bo jeansów nie zapnę, jedynie biodrówki mnie ratują, ale strasznie cisną dół brzucha.

Dziewczyny od 2 dni to mam tak mokro tam, że aż mnie to wkurza, mam nadzieję, że to normalne mieć zwiększoną ilość śluzu
Mi lekarz wypisał leki bo stwierdził że nie powinno być dużo śluzu i faktycznie teraz jest dużo mniej... Najlepiej skonsultuj to z lekarzem...

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
Zuch

hej

ja właśnie chce sobie kupić taki pas
Mam taki pas ale jakoś mnie nie przekonuje... Kupiłam i leży w szafce ani razu nie uzyty może póżniej się przyda...

Cytat:
dzięki za liczne odpowiedzi odnośnie kawy

Ale cudne dzieciaki już widać na tych zdjęciach
Ja mam nadzieję swojego Bąbla zoabczyć jutro

Fajne brzuchy, chociaż to dopiero początek, teraz jeszcze wyglądamy jak po dobrej porcji bigosu
(swoją drogą, niefajny moment, bo w wiele rzeczy już się nie mieszczę, wyglądam właśnie jak z konkretnym wzdęciem), ale na ciążowe rzeczy jeszcze za wcześnie. Więc póki co maskuję

Warto smarować już teraz oliwką (polecam babydream z rossmana - śmiesznie tania, b.fajny skład), rano i wieczorem.Po pierwszej ciąży nie miałam ani jednego rozstępa

no rewelka
Jak ktoś ma tendencje do rozstępów to raczej nic nie pomoże... ja od samego początku używałam tej oliwki, do tego serum do biustu i nic u mnie niestety zaczeły się pojawiać

Cytat:
Witam Was wszystkie!

Z tymi ciuchami ciążowymi to jakaś masakra jest. Nie wiem jak w sklepach, ale w necie to zbytnio wiele wyszperać nie można.

Też na razie wciskam się w normalne ciuchy ale patrząc na moją piłeczkę z przodu (nie tylko ciążową niestety) to marne szanse żebym zimę przekicała w normalnych ciuszkach. Boję się, że już tylko koc z dziurą na głowę mi zostanie w roli ponczo. Już mi się płakać chce

Widziałam gdzieś na necie kurtkę z takim odpinanym panelem (wstawką z przodu na suwaczki) więc i po ciąży można ponosić. Może coś takiego?

Ten patent z sh jest dobry. A czy kupujecie tam też kreacje dla swoich Fasolek?
Ta kurtka wydaje się ciekawe też chętnie zobaczę jakby któraś znalazła coś takiego...

Cytat:

A ile ważysz? Usg miałaś robione przez brzuch czy dopochwowe?

Wkońcu się wzięłam w garść i spisałam moje zbiory i oto wynik:

Pościel x 6
Prześcieradła x2
Śpiwór do wozka x1
Spiworki do spania x3
Rożek x2
Kurtki wiosenne x2
Kombinezony x2
Kamizelki grube x 5
Koc cienki i gruby
Ręcznik z kapturkiem x2
Czapeczki, skarpetki,rajtuzki, śliniaczki niezliczona ilość
Butelka 150 + smoczek
Smoczki 0+ 2
Smoczek 3+ 1
Łóżeczko + materac
Myjki x3

56-62
Śpioszki 30
Pajacyki 28
Body krotki rękaw 11
Body dlugi rękaw 12
Koszulki krotki rękaw 6
Koszulki długi rękaw 33
Rampersy 5
Spodenki 12
Półśpioszki 4
Bluzy 11

68-74
Śpioszki 10
Pajacyki 9
Body krotki rękaw 13
Body dlugi rękaw 0
Koszulki krotki rękaw 3
Koszulki długi rękaw 2
Rampersy 2
Spodenki 13
Półśpioszki 2
Bluzy 12

To to co pamiętam...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 16:11   #3555
pola_m
Wtajemniczenie

Zaraz zbieram się na usg

Paula, z tymi rozstępami pewnie masz rację, cudów nie ma Ale nie wiadomo, jak by było, gdybyś nie używała kompletnie nic...

Cytat:
Chyba został zaczęty drażliwy temat...
Mam całkiem odmienne zdanie. Skoro natura wie co robi to po co jest cały ten postęp medycyny i próba walki z chorobami. Przecież tak jest w naturze, że silniejszy wygrywa a słabszy ginie...

Ale ok. Proponuję żeby jedna i druga strona nie nakłaniała wzajemnie i nie przekonywała o wyższości porodu SN nad CC i na odwrót. Na szczęście żyjemy w takich czasach gdzie możliwość wyboru jest. I ja akurat mam zamiar z niej skorzystać. Oczywiście jak będzie to się okaze, bo przewidzieć wszystkiego się nie da.
Karmienie piersią to też drażliwy temat, nie każda kobieta chce karmić piersią.
każdy temat może być drażliwy Ale przecież nie będziemy rozmawiać tylko o pogodzie.Wszystko zależy od sposobu przekazywania argumentów.

Ja napisałam, jakie jest moje zdanie i doświadczenia, nie zamierzam nikogo oceniać, ani na siłę przekonywać.

I jeszcze jedno -idąc tym tokiem myślenia (że natura nie wie, co robi, bo są choroby), niedługo nie będziemy chodzić w ciąży, a dzieci będą od zapłodnienia rosnąć w inkubatorach
Ale to tak pół żartem. Oczywiście nie twierdzę, że postęp medycyny jest nie potrzebny, bo natura wie co robi (zresztą nigdzie tak nie napisałam). Po prostu w przypadku porodu naturalnego, poza bólem, jest dużo czynników dodatkowych, które są ważne dla zdrowia dziecka.
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 16:12   #3556
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Aha, to teraz już wiem dlaczego od poczatku piszesz, że jesteś dziwna. Dla mnie to największy idiotyzm - cesarka na życzenie. Ale to moje zdanie, swoim życiem kierujesz ty
Miło że dla ciebie jestem idiotką. Jakoś to przeżyję.

Sorry ale poród kleszczowy, przeciąganie porodu naturalnego na siłę, niedotlenienie dziecka i inne "problemy" są dla mnie wystarczające.
A nie muszę ci spowiadać się z innych przyczyn, zdrowotnych czy nie, które na moją decyzją wpływają.
Stary 2013-09-03, 16:49   #3557
kate1623
Zadomowienie

Cytat:

Sorry ale poród kleszczowy, przeciąganie porodu naturalnego na siłę, niedotlenienie dziecka i inne "problemy" są dla mnie wystarczające.
A nie muszę ci spowiadać się z innych przyczyn, zdrowotnych czy nie, które na moją decyzją wpływają.
Dziewczyny nie kłóćcie się
Każda dziewczyna to inne zdanie i musimy to uszanować. Jesteśmy tu po to by się wspierać i dzielić obawami, a nie wykłócać która ma rację . Obie macie swoje racje, ale proszę Was nie rozpoczynajmy bezsensownej kłótni na wątku

Maja

Czytam
Stary 2013-09-03, 16:51   #3558
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
trzymam mocno zaciśnięte kciuki!
dawajcie znać jak po wizytach.

Cytat:
dziewczyny, z tym cc to nie jest wcale tak różowo... I nie jest tak że nic nie boli, rozcinają, zszywają i wszystko jest cacy

Miałam cesarkę po 18 godzinach skurczy niestety. Nie było przyjemnie. Cholernie bolało później. Czucie w okolicach szwu wróciło po pół roku dopiero
Podczas porodu sn boli w trakcie porodu, a po cesarce zaczyna boleć dopiero później (gdy już dobrze, gdyby nie bolało, bo fajnie jest się zająć dzieckiem )

zgadzam sie z Tobą w 100%.
przed pierwszą ciążą marzyłam o cc (no i poniekąd z racji torbieli na jajniku byłoby ku niej wskazanie). po zajęciach w sr mi się odmieniło. zaczęłam dostrzegać plusy porodu sn i później sama się nakręciłam, że tak chcę rodzić. pamiętam, że jak już zaczęły się skurcze to miałam wielką nadzieję i powtarzałam mojemu dziecku, że obie musimy zrobić wszystko żeby skończyło sie naturalnym porodem. dopóki mogłam to na piłce poskakałam, żeby mi się mała lepiej w kanał rodny wpasowała. ponieważ drobna jestem, to i mam wąską miednicę, więc też nie było w 100% pewne, że jak zacznę sn to na cc się nie skończy, bo choć według usg córi powinna ok 3 kg ważyć, to mogła się nie zmieścić. i to akurat uważam za totalną głupote learzy! bo chyba nie ma nic gorszego niż namęczyć się przy naturalnym porodzie a potem zakończyć cesarką.

W przypadku użycia vacuum, kleszczy, zagrożenia życia dziecka - dyskusji nie ma. poza tym jeśli poród nie postępuje min. 6 godzin, pęcherz pękł, a rozwarcie się nei robi kobieta ma prawo żadać cc. tak samo, jeśli jest konieczność użycia vacuum, czy kleszczy. kobieta moze nie wyrazić zgody i żądać cc. tylko trzeba pamiętać żeby dobre dokumenty przed porodem podpisać i czytać to, co jest napisane.

Cytat:
Napisane przez Niutka25 Pokaż wiadomość
Oj, przyznam, że nie pamiętam, a było to tak niedawno;/jak przyjdę do domku to zerknę w książeczkę młodej to napiszę
będę wdzięczna

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 17:19   #3559
baja_86
Zakorzenienie

Zaczął się rok szkolny i nie jestem na bieżąco chociaż staram się

Witajcie nowe mamusie

Brawo za wszystkie wczorajszych udane wizyty. Trzymam kciuki za dzisiejsze.

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim. Dawno sie nie odzywalam bo bylam u mamy kilka dni a tam nie mialam internetu.
Dzis bylam na badaniach genetycznych i wszystkie wyszly bardzo dobrze, karczek, nosek, płuca, serduszko, mózg. Aż sie popłakałam na wizycie ze szczescia. I najprawdopodobniej bedziemy miec chłopca. ..na dzien dzisiejszy. To dopiero 13 tydzień ale pan lekarz stwierdził, że widzi chłopca :thumbup:
Jestem przeszczesliwa

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
następny chłopiec

Cytat:
Uwielbiam takie worki dla ciężarnych
Jakby nikt nie wynalazł ładnych kurtek i to w rozsądnych cenach

Ta mnie rozbroiła
http://img06.tablica.pl/images_tabli...hm-zdjecia.jpg
OMG

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
wpadłam tylko dać znać, że żyję. piękne foty wklejacie, chyba i ja sobie cyknę brzusio.
zdjęcie dnia: mały akrobata

moja córcia dziś poszła pierwszy raz do przedszkola, bardzo to przeżywałam. po trudnym rozstaniu było ok, aż do leżakowania, tam załapała dołka i się rozkleiła bardziej ("mamusiu, słyszałaś jak ja i ta Julka w bluzce z ptaszkiem płakałyśmy głośno???"), ale zaraz o 14 mąż ją odebrał. powiedziała, że jutro też pójdzie.
płacz na pewno z tęsknoty, jednak to nowe miejsce i bez mamy. Ale najwazniejsze, że chce chodzić, z każdym dniem będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez przeklete_pragnienia Pokaż wiadomość
Witam z rana
Jeśli chodzi o ubrania ciążowe to zamówiłam sobie kilka, chyba z 6 par bawełnianych, nieprześwitujących legginsów w różnych kolorach. Mam zamiar dokupić sobie takich luźnych, dłuższych sweterków i w tym przechodzić całą zimę. Ale jako kurtkę to nie wiem co założę, chyba worek od ziemniaków ocieplany, bo nic mi się nie podoba, wszystkie kurtki ciążowe są śmiechu warte Włącznie z tą co wygląda jak granat
Dzieciątko- akrobata najlepsze! Aż musiałam TŻ obudzić przed chwilą (śpi biedak po nocce) i mu pokazać
na all? podziel się linkiem. Ja zakupiłam na all jeansy i spódnicę z pasem ciążowym-nie były zbyt drogie więc się skusiłam, ale jeansy są mi w udach torchę szerokie, a ja zawsze wszystko dopasowane nosilam, wczoraj myślałam nawet o tym by je zwęzić, ale mogę przytyć w udach i może lepiej je tak zostawię

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
No wlasnie wczoraj jak wracaliśmy ze szpitala to mielismy okazje porozmawiac poważniej. Bardzo mi zalezalo zeby on sie otworzyl i zeby pewne tematy nie byly tabu, zebysmy nie udawali ze nie ma niektórych problemow.

Wyszłam wczoraj ze szpitala. Na USG pan doktor chcial zmiezyc nosek i kark ale male wiercilo sie jak śròbka
W ogole ordynator mi zaproponował zebym sie zapisala do nich do poradni. Za darmo. I juz mam ustalone nastepne USG 11.09. I wizyte u jakiegos lekarza na 20.09.
Chyba dobrze zrobilam?

Z dzieckiem wporzadku. Ma 5 cm. Krwawienia nie ma ale mam jeszcze w szyjce jakies brazowe resztki.
Niby nie musze lezec plackiem ale postanowiłam jednak ten tydzien lezec zeby sie wszystko uspokoilo. Caly czas boje sie kolejnego krawienia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
dobry pomysł z tym leżeniem. Fajnie, że puscili cie do domu

Cytat:
Ale rośnie - już 5 cm Super, że wszystko się uspokoiło, ale leż i wypoczywaj - tak jak ja teraz

Teraz mi już przeszły takie bolesne poranki, ale wcześniej bolał mnie brzuch i czułam, że to taki ból przez wzdęcia I niby nie piłam nic gazowanego (w ogóle nie miałam ochoty)...
Może powinnaś uważać na to, co jesz? Bo nie wiem, jak radzić sobie z wzdęciami.

Dziewczyny możecie mi polecić jakiegoś sprzedawce na allegro, który sprzedaje... legginsy?
Albo ogólnie - ciuchy ciążowe?
Ja u tego sprzedawcy http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=3714507 kupiłam jeansy i spódnice. Spódnica fajna, jeansy trochę szerokie w nogawkach, na potem powinny być idealne

Cytat:
I wcale się nie dziwię
Z jednej strony sn to natura, ale z drugiej strony ta natura bywa bardzo bolesna

Mój gin zanim zaszłam w ciążę powiedział, że nie pozwoli mi rodzić naturalnie, bo już wystarczająco przeszłam
Choruję na epilepsję, której przyczyną jest zmiana rozrostowa w mózgu (coś a la guz).
Dziewczyny, żebyście wiedziały, co ja przeszłam... Już miałam wpisaną diagnozę "glejak" i trzymałam w ręku skierowanie na oddział neurochirurgiczny ze wskazaniem na operację guza mózgu...
Ale posłuchałam się jednego z neurochirurgów, że ten guz to wg niego zmiana rozrostowa, którą mam od urodzenia
Jeśli chodzi o epi - w całym swoim 26-letnim życiu miałam ok. 8 napadów, wszystkie podczas snu, z nauką też nigdy nie miałam problemów, ale muszę brać leki - naprawdę minimalną dawkę.
A do porodu to ma się tak, że napady występowały albo przy próbach odstawienia leku albo np. po silnych emocjach przed snem. A poród to jednak emocje i gin woli nie ryzykować.
glejak-strasznie mi się kojarzy, zabrał mi teściową w młodym wieku. Całe szczęście, że tego nie masz, ale strachu nie zazdroszczę. Szczęście w nieszczęściu, że dość łagodnie przechodzisz epilepsje

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Mi lekarz wypisał leki bo stwierdził że nie powinno być dużo śluzu i faktycznie teraz jest dużo mniej... Najlepiej skonsultuj to z lekarzem...
dziś już nie mam tyle. Ale ogólnie nieraz mi gin wspominała, że dość dużo mam, więc może taka moja uroda
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 17:33   #3560
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:

Wkońcu się wzięłam w garść i spisałam moje zbiory i oto wynik:

Pościel x 6
Prześcieradła x2
Śpiwór do wozka x1
Spiworki do spania x3
Rożek x2
Kurtki wiosenne x2
Kombinezony x2
Kamizelki grube x 5
Koc cienki i gruby
Ręcznik z kapturkiem x2
Czapeczki, skarpetki,rajtuzki, śliniaczki niezliczona ilość
Butelka 150 + smoczek
Smoczki 0+ 2
Smoczek 3+ 1
Łóżeczko + materac
Myjki x3

56-62
Śpioszki 30
Pajacyki 28
Body krotki rękaw 11
Body dlugi rękaw 12
Koszulki krotki rękaw 6
Koszulki długi rękaw 33
Rampersy 5
Spodenki 12
Półśpioszki 4
Bluzy 11

68-74
Śpioszki 10
Pajacyki 9
Body krotki rękaw 13
Body dlugi rękaw 0
Koszulki krotki rękaw 3
Koszulki długi rękaw 2
Rampersy 2
Spodenki 13
Półśpioszki 2
Bluzy 12

To to co pamiętam...
imponująca lista

Cytat:

Nie napisałam, że jesteś idiotką, tylko że cesarka na życzenie to dla mnie idiotyzm
Stary 2013-09-03, 17:34   #3561
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Jak ja ciebie rozumiem... poza wyjątkami w postaci 5 godzin skurczy mogę się podpisać pod twoim porodem jako pod moim własnym. Tylko że ja powinnam mieć wcześniej cc, ale do końca upierałam się przy naturalnym, miałam wszystkie możliwe bóle tylko rozwarcia nie było.. wiecie jaki to jest ból nie móc urodzić?
I do dzisiaj pamiętam ten jak mnie mały walił nogą w bliznę po cesarce podczas karmienia a mi się wyć chciało z bólu i pokarm pojawił się dopiero w 2 dobie co podobno przy cesarskich cięciach tak się zdarza.
Wiem, że i drugiego dziecka nie urodzę naturalnie, a bardzo chciałabym doświadczyć tego uczucia, mój mąż też i zazdroszczę kobietom, które nie mają z tym problemu...
kochana to samo mam
na dodatek po cc sie czuam jakas gorsza..ze nie potrafilam, ze nie mogałm, jeszcze mi pare osob gadało ze cc to nie poród...wiem głupie ale miałam jakies wyrzuty ze nie zdołałam sn
co do szczepionek bo ja na biezaco ja szczepie 5w1 i pneumo.w sumie chcialam podstawowymi, ale mąż mnie przekonał
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 17:37   #3562
asienka213
Wtajemniczenie

ag9 wybacz, ale chyba lekko przesadzasz Oczywiscie, ze sie nie musisz nikomu tlumaczyc ani spowiadac, to Twoja decyzja i tez nie mam zamiaru jej oceniac ale przedstawilas tu porod sn w tak kiepskim swietle, jakby byl niewiadomo jak gorszy i duzo bardziej niebezpieczny od cesarki Porod sn jest beee a cesarka to taka cacy tak Przezylas jedno czy drugie, zeby tak pewnie sie wypowiadac na ten temat i byc moze zniechecac inne dziewczyny do sn

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 17:37   #3563
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

23paula23 ale to dostałas te zbiory czy masz juz dziecko? dużo tego
ja ciuchów i wogole wszystkiego mam od cho.lery dlatego tak naprawde nic nie kupuje.nawet mam dwa wozki i łozeczka :p
Stary 2013-09-03, 17:38   #3564
Light Limara
Zadomowienie

Niestety nie mogę jeszcze oficjalnie się dołączyć do watku
Byłam na pierwszym usg i lipa. Macica wygląda na 7 tygodni,a płodu w ogóle nie było widać. Jak go lekarz znalazł okazało się, że jest malutki jak na taką macicę wielką. Jego wiek to tak 5 tyg. Ale miał tętno.
Ostatnią @ miałam 7.07. A badania krwi pikazywały 7-8tydzień
Powiedział, żemam nikomu o ciąży nie mówić i przyjść za 2 tyg. na ponowne usg. W ogóle to nie chciał za wiele mówić. Jak mi piersi opadną i pojawią się plamienia dziwne mam natychmiast przychodzić. W ogóle czułam się jakby mnie chciał przygotować na najgorsze....
Dostałam tabletki te na d. podtrzymujące ciązę I jakieś wiataminy.
Zastanawiam się, czy nie iść na l4
Stary 2013-09-03, 17:40   #3565
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

light lamara, moze mialas owulacje pozniej? co ile dni mialas okres?skoro serduszko bije to musi byc ok
Stary 2013-09-03, 17:44   #3566
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Light Limara Pokaż wiadomość
Byłam na pierwszym usg i lipa. Macica wygląda na 7 tygodni,a płodu w ogóle nie było widać. Jak go lekarz znalazł okazało się, że jest malutki jak na taką macicę wielką. Jego wiek to tak 5 tyg. Ale miał tętno.
Powiedział, żemam nikomu o ciąży nie mówić i przyjść za 2 tyg. na ponowne usg. W ogóle to nie chciał za wiele mówić. Jak mi piersi opadną i pojawią się plamienia dziwne mam natychmiast przychodzić. W ogóle czułam się jakby mnie chciał przygotować na najgorsze....
trzymam mocno, żeby dzidziuś rósł
Stary 2013-09-03, 18:02   #3567
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
kochana to samo mam
na dodatek po cc sie czuam jakas gorsza..ze nie potrafilam, ze nie mogałm, jeszcze mi pare osob gadało ze cc to nie poród...wiem głupie ale miałam jakies wyrzuty ze nie zdołałam sn
co do szczepionek bo ja na biezaco ja szczepie 5w1 i pneumo.w sumie chcialam podstawowymi, ale mąż mnie przekonał
ojejku, to straszne, że otoczenie jeszcze tak na Ciebie działało.
skojarzone też obejmują różyczkę, odrę i świnkę?
Cytat:
Napisane przez Light Limara Pokaż wiadomość
musisz wierzyć, że wszystko będzie dobrze. najważniejsze, że jest tętno! maluszek może być mniejszy, jeśli miałaś długie lub nieregularne cykle. jeszcze z lekami musi być dobrze!

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 18:04   #3568
23Paula23
BAN stały

Cytat:
23paula23 ale to dostałas te zbiory czy masz juz dziecko? dużo tego
ja ciuchów i wogole wszystkiego mam od cho.lery dlatego tak naprawde nic nie kupuje.nawet mam dwa wozki i łozeczka :p

Nie mam dzidzi kupywałam dużo mam używanych ale w stanie idealnym :P poszło mi to szybko bo już rok temu kupiłam sporo przy poprzedniej ciąży a po drugie jak widzę takie tyci tyci takie maleńkie slodkie to nie mogę się opanować i jak mojego tż nie ma to kupuje

---------------------

A co do śluzu to ja też od początku ciąży miałam dużo i przed też ale mimo to dostałam leki bo lekarz twierdził że lepiej dmuchać na zimne i faktycznie teraz jest lepiej.
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 18:09   #3569
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam dzidzi kupywałam dużo mam używanych ale w stanie idealnym :P poszło mi to szybko bo już rok temu kupiłam sporo przy poprzedniej ciąży a po drugie jak widzę takie tyci tyci takie maleńkie slodkie to nie mogę się opanować i jak mojego tż nie ma to kupuje
noooo cudeńka takie malutkie ja co chwile patrzę na skarpeteczki, bo tylko to mam
Stary 2013-09-03, 18:22   #3570
Light Limara
Zadomowienie

Cytat:
light lamara, moze mialas owulacje pozniej? co ile dni mialas okres?skoro serduszko bije to musi byc ok
Cytat:
trzymam mocno, żeby dzidziuś rósł
Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
ojejku, to straszne, że otoczenie jeszcze tak na Ciebie działało.
skojarzone też obejmują różyczkę, odrę i świnkę?

musisz wierzyć, że wszystko będzie dobrze. najważniejsze, że jest tętno! maluszek może być mniejszy, jeśli miałaś długie lub nieregularne cykle. jeszcze z lekami musi być dobrze!
Oj okresy to ja miałam strasznie nieregularne. Zdarzało się, że nawet jeden miesiąc @ ominęła.
W sumie może mój płodek jest dobrej wielkości tylko "apartament" za duźy. Luksus już od małego

Poczekam te 2 tyg. i zobaczę. Zastanawiam sięnad L4. Na razie, chociaż wiem że to tak nie działa,będę więcej jeść żeby rósł

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości