|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Cytat:
|
|
#572 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Cytat:
bardzo fajnie,ale dodaj wlasnie owoce,kokos,badz migdaly ![]() moje P sniadanie tost z dwoch grubych razowcow z 2plastrami zoltego sera i cebula 500ml mleka+szklanka kukurydzianych+kokos II gruby razowiec z 2lyzkami sera twarogowego z ogorem gruby razowiec z 2plastrami szynki,serem,pomidorem obiad worek kaszy,por,marchew,mieso mielone ,jajko doprawiam to i zapiekam mniam a miesa meilonego byla prawie szklanka podwieczorek 3jablka starte+22mg twarogu poltlustego i cynamon kolacja gruba kromka razowca z 2lyzkami sera twarogowego,pomidorem,szc zypior gruba kroma z 3plastrami szynki,maslem,papryka 200g wiesniaka delikate pozniej kilka winogron 7h siedzenia na pupie w szkole i pol h spaceru ,reszta dnia przesiedziana. Jak zobaczylam wczoraj anorektyczki w rozmowach w toku to sie przerazlam. |
|
|
|
|
#573 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
![]() Niestety nie mam czasu ani pieniêdzy na dietetyczkê, ale mo¿e podpatrywanie Was tutaj co¶ mi pomo¿e... Na pewno nie mam problemu z ilo¶ciami (bez problemu wsuwam na raz jogurt 400g, co czêsto szokuje osoby z mojego otoczenia Ale brak czasu i lenistwo to chyba mój g³ówny problem ![]() Dzisiaj rano by³am pewna dobrych chêci (przestraszy³am siê BMI), ale w ci±gu dnia jak zwykle by³o milion spraw wa¿niejszych i ciekawszych ni¿ jedzenie i wysz³o jak wysz³o U/P I(745): owsianka (20g p³atków, 15 otrêbów) ze 100g melona, 100g jab³ka i ³y¿k± mieszanki bakaliowej II(11.30): dro¿d¿ówka III(14.00): pó³ marchewki, ¾ jab³ka IV(15.00): jogurt owocowy bez cukru 400g IV(17.15): jab³ko V(19.00): kromka ciemnego chleba z pomidorem, kromka z jogobell± light, 150g broku³a |
|
|
|
|
#574 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 463
|
Dzisiejsze R/U
I owsianka kakaowa z chili, bananem i ³y¿eczk± mas³a orzechowego; kawa z mlekiem II kromka razowca z ¿ó³tym serem i pomidorem, 2 ogórki kiszone III zapiekanka z makaronu pe³noziarnistego i mnóóóstwa warzyw, zlepione mas± jajeczno-jogurtow±, na wierz trochê ¿ó³tego sera IV ma³e jab³ko, gar¶æ orzechów w³oskich i ¿urawiny, 2 kostki gorzkiej czekolady; kawa z mlekiem V pieczona papryka faszerowana jajkiem i serkiem wiejskim z przyprawami 2 ¶niadanie skromne, bo pó¼no wsta³am
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Michai³ Bu³hakow - Mistrz i Ma³gorzata |
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#576 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
Rrr
i jak, Wiza¿anki? |
|
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 161
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#578 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
R (lu¼ne takie
):1. owsianka czekoladowa (pó³ szklanki p³atków, szklanka mleka, ³y¿ka kakao, 1,5 ³y¿eczki br±zowego cukru) z bananem i kokosem 2. sa³atka: pó³ makreli, pó³ sa³aty, æwieræ du¿ej cebuli, pomidor; 2 kosteczki gorzkiej czekolady (jakiej¶ starej niedobrej, resztê wywali³am) 3. 2 kanapki domowego pszennego chleba z ziarnami z sa³at±, mozarell± i ³ososiem wêdzonym; 3 ¶liwki, kostka czekolady 70% i kostka 90% 4. pêczak z olejem lnianym (miseczka), bli¿ej niezidentyfikowane miêso (bia³e) z serem i szynk± (resztka restauracyjnego z chrzcin; zjad³am nieca³y kawa³ek), nieca³e pó³ paczki warzyw na patelniê 5. du¿e jab³ko z jogurtem naturalnym i cynamonem zielona herbata, kawa bez mleka i bez cukru, woda
|
#580 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#581 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 411
|
|
|
|
|
#582 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
Potrzebujê pomys³ na ¶niadanie dla mê¿czyzny, czyli odpadaj± produkty typu owsianki czy kasza manna, no i ¿eby to nie by³y kanapki, ale tak by mo¿na je by³o przygotowaæ wieczoram a rano ew. tylko podgrzaæ w mikrofalii. Totalne brak pomys³ów, mo¿e kto¶ pomo¿e?
|
|
|
|
#584 | |||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 519
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
R I. Owsianka na mleku z 5 ³y¿ek p³atków z je¿ynami i p³atkami migda³ów II. Dwie du¿e kromki razowca z past± jajeczno-pieczarkow±, pó³ ogórka III. Zupa krem z kalafiora z pulpecikami miêsnymi, talerz fasolki szparagowej IV. Dwie kromki razowca z serem bia³ym, koncentratem pomidorowym i bazyli±, sa³atka z broku³ów, oliwek i pomidora
Edytowane przez Mahaszi Czas edycji: 2013-09-03 o 21:51 |
|||
|
|
|
#585 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Caly dzien w domu.
U. Powinno byc P a efekt jak na R/u... 6.45 Sn. Owsianka 40 g platkow gorskich,lyzka otrab zytnich, 12g orzechow wloskich, 200ml mleka 2%, plaster twatogu pó³t³ustego, lyzka jagód goji, mocna kawa czarna Praca biurowa.. 11.15 II Sn. 2 kromki razowca 1/4 awokado 40g twarogu poltlustego, salata, ogorek, mocna kawa czarna 40 min skalpel 10min mel b po¶ladki 20 min rozci±ganie. 15.30 Obiad. 140g indyka na parze pok woreczka kaszy gryczanej 100g brokula pomidor z koprem i lyzka oliwy., zielona herbata Praca biurowa.... nauka. 18. Jablko, pokrzywa do picia 21. 00 Kolacja. 2 kromki razowca z: pol puszki tunczyka wsw i warzywa: papryka salata rzodkiewki pietruszka. Bylam jeszcze glodna (??? Kompletnie nie rozumiem swojego organizmu. ) i dojadlam jakies 150g serka wiejskiego zwyk³ego.. Po: melisa 2x, teraflu na grypê. Hm.... ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-09-04 o 01:03 |
|
|
|
#586 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
Cytat:
![]() Je¶li chcesz zwiêkszyæ kaloryczno¶æ posi³ków, syp do owsianki kakao albo cappucino, mo¿e d¿em, konfitura? Jab³ka zast±p bananami, podgryzaj - ale nie marchewkê, tylko orzechy, migda³y. Bêdzie dobrze! Ervisha - dziêki! Niestety, nadal nie pamiêtam, co to za twaróg. ![]() Pierwsze P w warunkach szkolnych. Hm... ¦niadanie * 2 kromki chleba ko³odziej z twaro¿kiem czekoladowym, 1/2 banana pokrojona w plasterki i po³o¿ona na wierzchu * jogurt naturalny z 2 ³y¿kami orzechowego musli, ³y¿k± kandyzowanego ananasa i kostk± gorzkiej czekolady * cappucino czekoladowe II ¶niadanie a) bu³ka grahamka z twaro¿kiem grzybowym , plastrem wêdzonego ³ososia, li¶ciem sa³aty i pietruszk±, sok marchew-jab³kob) batonik czekoladowy, jogurt pitny kokosowy Obiad * kotlet warzywno-drobiowy z plastrem sera na wierzchu * 1/2 woreczka ry¿u ja¶minowego z dodatkiem ziaren s³onecznika * czerwone buraczki * sok marchew-jab³ko Podwieczorek * kawa³ek sernika orzechowego * kilka ³yków ma¶lanki (przeceni³am swoje mo¿liwo¶ci...) Kolacja (wpychana na si³ê, ale...) * 2 kromki chleba ko³odziej z mas³em orzechowym (i to JAKIM! Nie za s³odkim, z autentycznymi kawa³kami orzechów... mrr) * garstka orzechów laskowych (do kompletu) A teraz popijam mleko 3.2% z miodem.
|
|
|
|
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
Mam kilka pytan, dlaczego wiekszosc z Was je 4 posi³ki a nie 5 lub 6?
Czy kasza jaglana (pol szklanki juz ugotowanej) z mlekiem 1.5% na R przejdzie na sniadanie? ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- jezu jakbym chciala byc na P |
|
|
|
#588 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
Cytat:
Cytat:
Dodaj orzechy, owoce i bêdzie ok. |
||
|
|
|
#589 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
|
|
|
|
#590 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 102
|
[QUOTE=Shariana;42619040]Z tym "ca³e ¿ycie R" to nie radzê... ja w³a¶nie tak wyl±dowa³am na P. :P
co¶ o tym wiem... ;p ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- Cytat:
ale dla mnie troche go³e jest wiec zawsze dosypuje fistaszki, suszone morele Tylko ¿e mleko z p³atkami to takie bardziej p³ynne jakbym wkroi³a owoc to by mi tak nie³adnie p³ywa³ co innego do owsianki
|
|
|
|
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
Do dziewczyn na P: stopniowo zwiekszalyscie kalorie,czy od razu wskoczylyscie na wyszy poziom niz zapotrzebowanie?
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#592 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
RRrrr
I Sniadanie - miseczka owsianki z bananem i jagodami + kawa z mlekiem bez cukru, owsianka na maleku 1,5 % i wodzie, pol garstki orzechow trening II 2 tosty z chleba razowego z kurczakiem, serem zó³tym, papryka, pomidorem i ogorkiem, z odrobin± oliwy z oliwek III zupa z zol±dków z dodatkiem koncentratu pomidorowego i jogurtu, z marchewka, cebula, porem IV twarog pó³t³usty ( 1/2 op) z pomidorem, cebulk±, jogurtem natralnym, sa³at± i kromk± razowca
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2013-09-04 o 10:40 |
|
|
|
|
#593 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 405
|
Rrrr
Najpierw mocno oczyszczaj±ce, bo za du¿o ¶mieci wcze¶niej jad³am, ale po 2-3 dniach mam nadziejê, ¿e bardziej siê ustabilizuje ![]() 1. Omlet bia³kowy (2 du¿e jajka, 30g kazeiny) + rozgnieciona ma³a brzoskwinia, czerwona herbata z cytryn± 2. 4 grzanki z chleba ¿ytniego (mas³o, czosnek + 4 cienkie plastry sera typu w³oskiego) zapieczone w piekarniku, czerwona herbata 3. Miseczka zupy kalafiorowej (kalafior, ¿ó³ta szparagowa fasolka, ziemniaki, pomidory) 4. 150g filetu z kurczaka, warzywa na patelniê 5. Jajecznica z szynk± na mase³ku, pomidory ze szczypiorkiem |
|
|
|
#594 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 102
|
Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Cytat:
bo inaczej mo¿esz zbytnio "zszokowaæ" organizm jak jad³a¶ bardzo niskokaloryczne jedzenie... ale nie ¶wirowa³am na tym punkcie, po prostu a to doda³am ³y¿eczkê kako do owsianki, nastepnym razem kako i orzechy, nastepnym kako orzechy i pestki slonecznika i lyzeczke miodu itp... nie musisz zwiekszac porcji objetosciowo wystarczy ¿e bedziesz dodawac jakies kaloryczniejsze produkty. Nie jest to ³atwe ale wierze ze dasz rade
|
|
|
|
|
#595 |
|
Zadomowienie
|
Dziêkujê. Narazie to wyglada jak wyglada w tych moich jad³ospisach..
Sn. Owsianka (4 ³y¿ki platkow, 1lyzka otrab zytnich, kilka wloskich orzechow, 200 ml mleka 2%, 30g twarogu poltlustego, garsc borowek) 2sn. Jogurt naturalny prawdziwy ( pi±tnica 2% polecam sklad to tylko mleko i zywe kult bakterii) z lyzka otrab zytnich i lyzka nasion slonecznika. (Na te zaparcia. ....) Obiad. 150g dorsza pieczonego, pol woreczka rycu br±zowego, szpinak swiezy z duxym pomidorem i lyzka oliwy . Rower rekreacyjnie 40min. . (Jedyny ruch, caly dzien w domu) Podwieczorek. 2 kruche babeczki z budyniem smietankowym, miseczka malin, 2 paski milki mlecznej. Kawa Kolacjam 2 kromki razowca z 2 jajkami jedno cale 52g z drugiego xl bialko i rzodkiewkami i fuza ilo¶ci± natki pietruszki... Prosze o ocene i wskazowki. Na poprzednich str tez wklejalam ![]() Generalnie jak zaczynam jedc wiecej pojawiaj± sie zaparcia albo biegunki dlatego wvsumie nawet nie wiem ile waze dokladnie.. no i nie mam @ i wypadaja mi wlosy, problemy z koncentracja i bezsennosc Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-09-04 o 12:02 |
|
|
|
#596 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 314
|
Cytat:
Co to jest "kako" ?
|
|
|
|
|
#597 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 495
|
wczorajsze eR
¦niadanie:owsianka na wodzie, z ogórkiem, cebulk± i du¿± ilo¶ci± pieprzu II ¦niadanie: suchary beskidzkie (te takie z kminkiem, mia³am straszn± ochotê na nie), twaro¿ek z koperkiem Lunch: 2 nale¶niki orkiszowe z serkiem wiejskim i warzywami (ogórek, papryka, kie³ki itp.) Obiad: placki ziemniaczane sma¿one bez t³uszczu z past± paprykow± domowej roboty i a'la gulaszem z kurczaka, jeden z jogurtem naturalnym i cukrem bo nie mog³am siê oprzeæ No i by³o bez kolacji, bo obiad pó¼no i jako¶ potem nie mia³am si³y, ochoty ani nic. Pó³ dnia widzê jad³am praktycznie to samo czyli nabia³ + warzywa. Mam nadziejê, ¿e to jednodniowa s³abo¶æ, a nie ¿e straci³am zapa³ przez zastój wagi...
|
#598 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4262485 5]Co to jest "kako"
?[/QUOTE]Pewnie mia³o byæ kakao ![]() ale to ono ma bardzo ma³o kalorii wiêc nie rozumiem tego podbijania nim kcal Ja kiedy¶ tam kiedy¶ gdy by³am na P wskoczy³am od razu na du¿± kaloryczno¶æ bez cackania bo to nic dobrego takie pieszczenie tylko siê rozwleka organizm siê przyzwyczaja i nic siê nie tyje. A zdrowie najwa¿niejsze wiêc braæ siê za siebie dziewuchy
|
#599 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bardzo trudno i wolno chudne...£ysa? Dwie tabletki s³odzika i mega sniadanie |
||
|
|
|
#600 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Cytat:
![]() A zapotrzebowanie liczyæ do wahi docelowej czy na oko 2 tys? Bo do obecnej to..... Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-09-04 o 12:00 |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.

Co do twaro¿ków, to wszystkie s± kupne, niestety (jab³kowo-gruszkowy jest na bank Almette, ale grzybowego nie pamiêtam). Ciekaw± opcj± jest zrobienie w³asnego twaro¿ku, mo¿na dodaæ np. przyprawy i drobno posiekane owocki czy warzywa. Ale to kwestia tylko braku czasu i lenistwa.

bardzo trudno i wolno chudne...