Czy niemowlęta potrafią wymuszać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-04, 13:52   #1
kala__20
Wtajemniczenie

Czy niemowlęta potrafią wymuszać?

Witam

nie znalazłam nigdzie podobnego tematu i tak się zastanawiam. Bo dużo ludzi mi mówi, że moją córkę nauczyliśmy noszenia na rękach i ona teraz to od nas wymusza. Ma 8,5 miesiąca. I często jest tak, że trochę poleży na macie, trochę posiedzi w łóżeczku, trochę sie poturla na łóżku, ale w końcu wszystko się nudzi i tylko na rękach nie płacze. Ale wydaje mi się, że to jest jeszcze za małe dziecko, żeby coś wymuszać I tak się zastanawiam od jakiego wieku dzieci coś celowo wymuszają? I kiedy dziecku ulec a kiedy nie? No bo jak chce młoda na ręce to przyznam się, że ją biorę, bo widzę, że ona się interesuje co jest za oknem itp. Ale zaczynam się bać, że ona zacznie w końcu chodzić i nadal będzie chciała na ręce. Znam osoby co w ogóle nie muszą nosić dzieci, bo one się tego nie domagają, same się bawią, odkrywają nowe rzeczy. Mojej zabawki się szybko nudzą
Stary 2013-09-04, 14:36   #2
kotek81
Zakorzenienie

Dot.: Czy niemowlęta potrafią wymuszać?

nie wiem czy umieją, czy nie umieją ale ja miałam identycznie - dopóki młoda nie nauczyła się chodzić 90% czasu spedzała na rękach, trochę na dywanie czy w bujaku ale i tak trzeba było zabawiać, gadac do niej itp. bo inaczej był wrzask też mi wszyscy mówili, ze tak nauczyłam to tak mam ale "lałam" na to - dziecko widocznie potrzebowało tej bliskości i nie widziałam powodu dla którego miałabym jej tego nie dac
"odkleiła" się ode mnie sama kiedy zaczęła chodzić
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 14:56   #3
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
nie wiem czy umieją, czy nie umieją ale ja miałam identycznie - dopóki młoda nie nauczyła się chodzić 90% czasu spedzała na rękach, trochę na dywanie czy w bujaku ale i tak trzeba było zabawiać, gadac do niej itp. bo inaczej był wrzask też mi wszyscy mówili, ze tak nauczyłam to tak mam ale "lałam" na to - dziecko widocznie potrzebowało tej bliskości i nie widziałam powodu dla którego miałabym jej tego nie dac
"odkleiła" się ode mnie sama kiedy zaczęła chodzić
no mam nadzieję, że u nas też tak będzie tylko mam wrażenie, że ona właśnie przez to wolniej się rozwija ruchowo, bo póki co tylko siedzi posadzona. Nie siada sama, nie wstaje, nie raczkuje. Jak sie ją z leżenia za rączki złapie to podciągnie się do siadu, ale w większości przypadków praktycznie od razu na nogi chce wstać. Nawet lekarz to zauważył, bo poszliśmy do kontroli, bo się denerwowałam. Dał nam skierowanie do neurologa.

widzę, że u Ciebie duży odstęp wiekowy między córkami ja chciałam mieć od razu drugie, ale młoda tak mnie angażuje, że nie wyobrażam sobie teraz mieć jeszcze w domu noworodka...
Stary 2013-09-04, 15:54   #4
karolca
Zakorzenienie

Nie wymagajmy od takich małych dzieci, że będą potrafiły zająć się sobą i zabawą przez cały dzień. No dobra, pół dnia
Rzadko zdarza się, aby niemowlę skupiło się na jednej zabawce dłużej niż kilka minut - co i tak jest dużym osiągnięciem!
A dlaczego dziecko chce na ręce? Po pierwsze - lepsza perspektywa, lepiej i więcej widać. Po drugie - jest bliżej rodzica/opiekuna.
Jeżeli rodzicom to nie przeszkadza, nie zwracałabym uwagi na komentarze otoczenia, bo nikt nie zna lepiej dziecka niż mama i tata

kala, a jak zachęcasz córkę do pełzania, turlania czy raczkowania? Umiejętność samodzielnego siadania powinna (ale nie musi) opanować do 9-10 miesiąca.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 17:24   #5
_vixen_
Zakorzenienie

Każdy ma swoje interesy, taki maluch też. Co mu się dziwić, że chce być noszony na rękach? Ja tam takich dobrych rad o wymuszaniu niemowląt nie słucham, bo co to dziecko niby "wymusza" - zainteresowanie rodzica?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:52   #6
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
kala, a jak zachęcasz córkę do pełzania, turlania czy raczkowania? Umiejętność samodzielnego siadania powinna (ale nie musi) opanować do 9-10 miesiąca.
mamy w pokoju matę z puzzli piankowych i tam ją kładę. Trochę się sama zajmie a jak się zaczyna wkurzać to ja staram się ją jakoś zabawić. Kładę ją także na łóżku to tam lubi się turlać sama po całym łóżku. Oczywiście leżę z nią i pilnuję żeby nie spadła. Na łóżku jakoś tak chętniej się turla niż na tej macie. Ogólnie to ona się podnosi na prostych rękach i na nich się przesuwa, ale to tylko na boki raczej niż do przodu lub tyłu, czasami tyłek podniesie. Nie wiem jak jeszcze ją zachęcić
Stary 2013-09-04, 18:54   #7
żurawinka
Zakorzenienie

Nie wymusza tylko "mówi" poprzez płacz "mamo weź mnie na ręce", "nudzę się, wykombinuj coś" itd. Tym bardziej że z góry widzi więcej, może poprzytulać się itp. Komentujący powinni się ugryźć w język, nie znam matki która płaczące dziecko olewa żeby się nie przyzwyczajało do rąk/objęć. Równie dobrze gdybyś dziecka nie wzięła gadaliby "co za matka, dziecko ją nie interesuje"
Jedno mi znane dziecko 2,6 l rzeczywiście płaczem reaguje na wszystko i wyciąga ręce żeby je wziąć i sama matka przyznaje że przy kilkorgu dzieciach to miało matki najmniej i dlatego potrzebuje więcej bliskości ale to inna sytuacja i wiek dziecka ( nie uważam tego za wymuszanie ale może pewien schemat którego dziecko się nauczyło? )
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 19:25   #8
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Każdy ma swoje interesy, taki maluch też. Co mu się dziwić, że chce być noszony na rękach? Ja tam takich dobrych rad o wymuszaniu niemowląt nie słucham, bo co to dziecko niby "wymusza" - zainteresowanie rodzica?
no ale w końcu dziecko płaczem zacznie się domagać innych rzeczy. Tylko, że póki jest jeszcze takie małe to nie umie powiedzieć ani pokazać czego by chciało. I tu właśnie pytanie kiedy dziecko zaczyna jakby świadomie płakać żeby coś dostać? Czy to, że od początku reagowało się na każdy płacz nie "nauczy" dziecka, że płaczem osiągnie wszystko? Chociaż nie wyobrażam sobie nie reagować na płacz maleństwa

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Nie wymusza tylko "mówi" poprzez płacz "mamo weź mnie na ręce", "nudzę się, wykombinuj coś" itd. Tym bardziej że z góry widzi więcej, może poprzytulać się itp. Komentujący powinni się ugryźć w język, nie znam matki która płaczące dziecko olewa żeby się nie przyzwyczajało do rąk/objęć. Równie dobrze gdybyś dziecka nie wzięła gadaliby "co za matka, dziecko ją nie interesuje"

Jedno mi znane dziecko 2,6 l rzeczywiście płaczem reaguje na wszystko i wyciąga ręce żeby je wziąć i sama matka przyznaje że przy kilkorgu dzieciach to miało matki najmniej i dlatego potrzebuje więcej bliskości ale to inna sytuacja i wiek dziecka ( nie uważam tego za wymuszanie ale może pewien schemat którego dziecko się nauczyło? )
a ja już od kilku mam slyszałam tekst, że już w ciąży słyszały żeby nie przyzwyczajać do noszenia, bo się dziecko przyzwyczai. I od początku np. jak dziecko płakało to uspokajały głaskaniem albo trzymaniem na kolanach ewentualnie. No i teraz dziecko się nie domaga noszenia. Dla mnie natomiast było takie naturalne, że jak dziecko płacze to biorę na ręce...

i co wtedy, takie duże dziecko nosić to lekkie nie jest. Noszenie mojej 8,5 miesięcznej córy nie jest lekkie a co dopiero 2,5 latka
Stary 2013-09-04, 19:54   #9
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja nie nosiłam.

I jakoś nie przemawia do mnie wyższość noszenia nad innymi czynnościami, jak głaskanie, tulenie czy zabawa na leżąco.
Stary 2013-09-04, 20:03   #10
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ja nie nosiłam.

I jakoś nie przemawia do mnie wyższość noszenia nad innymi czynnościami, jak głaskanie, tulenie czy zabawa na leżąco.
do mnie tez nie, ale jak młoda była maleńka i płakała to żadne głaskanie ani zabawa jej nie uspokajały...
Stary 2013-09-04, 20:30   #11
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
no mam nadzieję, że u nas też tak będzie tylko mam wrażenie, że ona właśnie przez to wolniej się rozwija ruchowo, bo póki co tylko siedzi posadzona. Nie siada sama, nie wstaje, nie raczkuje. Jak sie ją z leżenia za rączki złapie to podciągnie się do siadu, ale w większości przypadków praktycznie od razu na nogi chce wstać. Nawet lekarz to zauważył, bo poszliśmy do kontroli, bo się denerwowałam. Dał nam skierowanie do neurologa.

widzę, że u Ciebie duży odstęp wiekowy między córkami ja chciałam mieć od razu drugie, ale młoda tak mnie angażuje, że nie wyobrażam sobie teraz mieć jeszcze w domu noworodka...
też kiedyś chciałam mieć jedno zaraz po drugim ale wyszło inaczej

moja co prawda pełzac zaczęła bardzo wcześnie bo miała ok 5 miesięcy ale siedziała dopiero po skończeniu 10
dla porównania starsza - 90% czasu na dywanie, rzadko noszona i też siedziała w wieku 10 miesięcy dopiero a raczkowac tez w tym wieku dopiero zaczęła więc nie ma reguły...

Cytat:
Ja nie nosiłam.

Bo wystarczyło jej to tulenie czy głaskanie - dzieci są różne i jednemu wystarczy pogłaskanie po głowie, inne musi byc przytulone a jeszcze inne wzięte na ręce.
Ja starszej nie nosiłam prawie wcale, czasem to wręcz miałam wrażenie,ze ją to złości jak ktoś ją bierze na ręce - wolała siedziec na dywanie i sie bawić zabawkami a młodsza całkowite przeciwieństwo tylko na ręce i to jeszcze prawie zawsze do mnie - tata fajny ale pod warunkiem, ze siedzę u mamy na rękach
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 21:08   #12
karolca
Zakorzenienie

Mi trafiło się dziecko, które nie lubi być noszone. To znaczy trochę tak, bujanie na rękach też trochę ale jak miała dość to zamiast się uspokoić to był jeszcze większy płacz. Teraz już mówi/pokazuje co chce, ale jak była malusia to wolała być pokołysana w wózku czy foteliku niż na rękach.

Ogólnie nie lubię określenia "dziecko wymusza".
Ono albo sygnalizuje swoje potrzeby albo sprzeciw i niezadowolenie, bo nie potrafi inaczej tego zrobić. Dopiero stasze dzieci, świadome swoich reakcji bardziej niż roczne czy dwuletnie dziecko potrafią "wymusić".

Dla przykładu.
Sklep, dwulatek chce aby coś mu kupić bo podoba się jakaś zabawka. Mama mówi nie. Dziecko rzuca się na ziemię, kopie, krzyczy, płacze.
Reakcja całkiem prawidłowa, małe dzieci reagują "całym ciałem", najczęściej szybko niezadowolenie przechodzi. Ale jest to też test naszej konsekwencji i asertywności. Jeśli za drugi, czy dziesiątym razem ugniemy się "dla świętego spokoju", to można być pewnym, że tak będzie zawsze. Ale jeżeli nauczymy dziecko, że złość można wyrażać inaczej, że nie można mieć wszystkiego co się chce albo wypracować kompromis, łatwej przez to przebrnąć.
Tak mi się wydaje, nie jestem specem, buntowanie się dopiero przede mną.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2013-09-04, 21:22   #13
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Czy niemowlęta potrafią wymuszać?

Cytat:
Mi trafiło się dziecko, które nie lubi być noszone. To znaczy trochę tak, bujanie na rękach też trochę ale jak miała dość to zamiast się uspokoić to był jeszcze większy płacz. Teraz już mówi/pokazuje co chce, ale jak była malusia to wolała być pokołysana w wózku czy foteliku niż na rękach.

Ogólnie nie lubię określenia "dziecko wymusza".
Ono albo sygnalizuje swoje potrzeby albo sprzeciw i niezadowolenie, bo nie potrafi inaczej tego zrobić. Dopiero stasze dzieci, świadome swoich reakcji bardziej niż roczne czy dwuletnie dziecko potrafią "wymusić".

Dla przykładu.
Sklep, dwulatek chce aby coś mu kupić bo podoba się jakaś zabawka. Mama mówi nie. Dziecko rzuca się na ziemię, kopie, krzyczy, płacze.
Reakcja całkiem prawidłowa, małe dzieci reagują "całym ciałem", najczęściej szybko niezadowolenie przechodzi. Ale jest to też test naszej konsekwencji i asertywności. Jeśli za drugi, czy dziesiątym razem ugniemy się "dla świętego spokoju", to można być pewnym, że tak będzie zawsze. Ale jeżeli nauczymy dziecko, że złość można wyrażać inaczej, że nie można mieć wszystkiego co się chce albo wypracować kompromis, łatwej przez to przebrnąć.
Moja do spania tez raczej na rekach nie lubi tylko w foteliku albo czesciej przy cycu zasypia. Ale w ciągu dnia na rękach jest dla niej raj. Jak na balkonie stoimy to az piszczy jak muzyka leci to wszystkie konczyny chodzą na spacerze w wozky troche wytrzyma, ale to tak ok godziny. Potem tez juz zaczyna marudzic

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-09-04, 21:29   #14
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Czy niemowlęta potrafią wymuszać?

Cytat:
Moja do spania tez raczej na rekach nie lubi tylko w foteliku albo czesciej przy cycu zasypia. Ale w ciągu dnia na rękach jest dla niej raj. Jak na balkonie stoimy to az piszczy jak muzyka leci to wszystkie konczyny chodzą na spacerze w wozky troche wytrzyma, ale to tak ok godziny. Potem tez juz zaczyna marudzic

ojej, no bo z rąk lepiej widać

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2013-09-04, 22:35   #15
flammis
Raczkowanie

Mój synek do czwartego miesiąca w ogóle nie domagał się noszenia. Nie był przez nas przyzwyczajany, bo nie ulewał, i nawet po jedzonku go nie nosiliśmy. Umiał się "zająć sobą" w każdej innej pozycji. Ale... od dwóch tygodni zaczyna częściej płakać, marudzić, tak jakby sam nie wiedział, czego chce. I zaczęły się akcje pt. noszenie po całym domu. Nie mam w sumie nic przeciwko temu, bo i tak długo dawał nam spokój w tej kwestii, ale moje biedne plecy dłużej tego nie wytrzymają Już miałam dwa masaże, bo ledwo żyję. A co to będzie, ak on będzie starszy i tym samym cięższy? Lepiej nie myśleć.
flammis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 08:05   #16
mamasierpniowa
Zadomowienie

dziewczyny, moje dziecko ma dopiero skończone 6 tygodni, a już mam wrazenie, ze płaczem 'WYMUSZA" by wziąć je na ręce. Wiem, że to absurdalne, ale jak wezmę ją na rece to płacze dalej, jak weźmie ją mój partner to natychmiast się uspokaja. Gdyby potrzebowała jedynie bliskości, przytulenia to u kazdego by się uspokoiła, a tutaj ona chce konkretnie do taty na rece. To moje pierwsze dziecko i dziwi mnie takie zachowanie.
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 09:27   #17
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
dziewczyny, moje dziecko ma dopiero skończone 6 tygodni, a już mam wrazenie, ze płaczem 'WYMUSZA" by wziąć je na ręce. Wiem, że to absurdalne, ale jak wezmę ją na rece to płacze dalej, jak weźmie ją mój partner to natychmiast się uspokaja. Gdyby potrzebowała jedynie bliskości, przytulenia to u kazdego by się uspokoiła, a tutaj ona chce konkretnie do taty na rece. To moje pierwsze dziecko i dziwi mnie takie zachowanie.
A co cie dziwi? widocznie u ojca czuje się lepiej- taki etap, za chwilę będzie chciało byc tylko u ciebie.
Dzieciaki wyczuwają stan emocjonalny rodziców, może ojciec jest spokojniejszy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 09:31   #18
mamasierpniowa
Zadomowienie

dziwię się ponieważ ojciec w domu bywa rzadko, to ja cały dzień spędzam z małą. Zawsze myślałam, ze dziecko lgnie do osoby z która spędza więcej czasu bo rozpoznaje głos, zapach i czuje sie bezpieczniej: )
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 12:29   #19
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
no ale w końcu dziecko płaczem zacznie się domagać innych rzeczy. Tylko, że póki jest jeszcze takie małe to nie umie powiedzieć ani pokazać czego by chciało. I tu właśnie pytanie kiedy dziecko zaczyna jakby świadomie płakać żeby coś dostać? Czy to, że od początku reagowało się na każdy płacz nie "nauczy" dziecka, że płaczem osiągnie wszystko? Chociaż nie wyobrażam sobie nie reagować na płacz maleństwa
To zależy czego dziecko się domaga. Jeśli domaga się uwagi, zainteresowania to trzeba coś wymyślić. A jak wymusza płaczem w sklepie np. batonika to już jest moim zdaniem wymuszanie.

Cytat:

a ja już od kilku mam slyszałam tekst, że już w ciąży słyszały żeby nie przyzwyczajać do noszenia, bo się dziecko przyzwyczai. I od początku np. jak dziecko płakało to uspokajały głaskaniem albo trzymaniem na kolanach ewentualnie. No i teraz dziecko się nie domaga noszenia. Dla mnie natomiast było takie naturalne, że jak dziecko płacze to biorę na ręce...

i co wtedy, takie duże dziecko nosić to lekkie nie jest. Noszenie mojej 8,5 miesięcznej córy nie jest lekkie a co dopiero 2,5 latka
Być może piszesz też o mojej wypowiedzi z innego wątku . Ja nie nosiłam. To znaczy nie było w ogóle tak, że nie nosiłam, bo tak się fizycznie nie da - nawet choćby po to żeby przenieść dziecka z jednego miejsca w drugie . Poza tym jak była niemoblina to pokazywałam jej również otoczenie, ale nie robiłam tego w celu uspokojenia. Kładłam w różnych miejscach. Być może w ten sposób zaspakajałam też jej potrzeby poznania otoczenia dlatego też nie "wymuszała" tego płaczem ( celowo napisałam to w cudzysłowie).

ALE - to nie ma nic wspólnego z tym że nie brałam jej na ręce i nie tuliłam jak była zdenerwowana. Ale nie nosiłam, żeby uspokoić. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim.

Trochę chyba to odbierasz na zasadzie skrajności. Że jak ktoś nie nosi = nie przytula i zostawia dziecko samemu sobie, a to tak nie jest - przynajmniej w moim przypadku.

Ja jeszcze starałam się być zawsze te pół kroku przed nią - oczywiście nie zawsze to się udawało. Ale generalnie chodzi o to, żeby nie czekać aż zacznie płakać, bo chce żeby się nią zająć tylko jak już widzę jakieś tam sygnały że robi się znudzona to coś wymyśleć. Wtedy omijało mnie uspokajanie, a mała była zadowolona.
Oczywiście piszę to tylko na podstawie mojego dziecka, bo każde jest inne
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 14:31   #20
czarno_to_widze
Raczkowanie

Cytat:
uslyszalam ostatnio od poloznej, ze dziecko noszone caly czas przez mame moze byc troche 'zagubione' bo czuje od mamy ciagle mleko i np poza pora karmienia moze nie wiedziec co sie dzieje i dalej placze. dlatego dobrze czasami zeby tata przejal 'ciezar' nie wiem czy dobrze to wytlumaczylam, ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.
czarno_to_widze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 14:44   #21
LadyBeatta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez flammis Pokaż wiadomość
Mój synek do czwartego miesiąca w ogóle nie domagał się noszenia. Nie był przez nas przyzwyczajany, bo nie ulewał, i nawet po jedzonku go nie nosiliśmy. Umiał się "zająć sobą" w każdej innej pozycji. Ale... od dwóch tygodni zaczyna częściej płakać, marudzić, tak jakby sam nie wiedział, czego chce. I zaczęły się akcje pt. noszenie po całym domu. Nie mam w sumie nic przeciwko temu, bo i tak długo dawał nam spokój w tej kwestii, ale moje biedne plecy dłużej tego nie wytrzymają Już miałam dwa masaże, bo ledwo żyję. A co to będzie, ak on będzie starszy i tym samym cięższy? Lepiej nie myśleć.
spokojnie, wkrotce odkryje turlanie sie, siedzenie, pelzanie, raczkowanie... troche mnie bedzie tego noszenia Moj synek jest bardzo absorbujacy, jak sobie przypominam, to jakos od 3-4 go miesiaca zaczal sie domagac nieustannej niemal uwagi, kiedy nie spi. staralm sie go nie nosic ciagle, zabawic na macie/lozku/ podlodze. teraz, nawet jesli chwile sie sam czyms zajmie, musze ja lub ktos inny byc obok, nie mowy o wyjsciu z pokoju, bo ryk.
Stary 2013-09-05, 16:08   #22
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Być może piszesz też o mojej wypowiedzi z innego wątku . Ja nie nosiłam. To znaczy nie było w ogóle tak, że nie nosiłam, bo tak się fizycznie nie da - nawet choćby po to żeby przenieść dziecka z jednego miejsca w drugie . Poza tym jak była niemoblina to pokazywałam jej również otoczenie, ale nie robiłam tego w celu uspokojenia. Kładłam w różnych miejscach. Być może w ten sposób zaspakajałam też jej potrzeby poznania otoczenia dlatego też nie "wymuszała" tego płaczem ( celowo napisałam to w cudzysłowie).

ALE - to nie ma nic wspólnego z tym że nie brałam jej na ręce i nie tuliłam jak była zdenerwowana. Ale nie nosiłam, żeby uspokoić. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim.

Trochę chyba to odbierasz na zasadzie skrajności. Że jak ktoś nie nosi = nie przytula i zostawia dziecko samemu sobie, a to tak nie jest - przynajmniej w moim przypadku.

Ja jeszcze starałam się być zawsze te pół kroku przed nią - oczywiście nie zawsze to się udawało. Ale generalnie chodzi o to, żeby nie czekać aż zacznie płakać, bo chce żeby się nią zająć tylko jak już widzę jakieś tam sygnały że robi się znudzona to coś wymyśleć. Wtedy omijało mnie uspokajanie, a mała była zadowolona.
Oczywiście piszę to tylko na podstawie mojego dziecka, bo każde jest inne
Bardziej tu miałam na myśli mamy z mojego otoczenia, które mi również takie rady dawały jak byłam w ciąży. I sama sobie mówiłam, ze nie będę nosić, bo się przyzwyczai. Ale wyszło inaczej. Ja byłam bardzo zagubiona z tak małym dzieckiem, nie wiedziałam kompletnie jak się nim zajmować. Co robić, czego nie robić. Zresztą kiedyś ktoś mi powiedział, że jeżeli się robi tak jak mówi instynkt to robi sie dobrze.

Ja nie napisałam, że jak ktoś nie nosi to nie przytula. Chodziło mi tu wyłącznie o to czy dziecko to noszenie wymusza czy jest na to jeszcze za małe.

A niestety dziecko jakoś trzeba uspokoić, chyba że ktoś ma takie co jest spokojne cały czas. Na moją inne metody uspokojenia nie działały.
Stary 2013-09-05, 16:27   #23
pati101
Raczkowanie

mój synek też domagał sie noszenia.i raczej nie chodziło o bliskość, której miał pod dostatkiem tylko o lepszą perspektywę oglądania świata. było trochę uciążliwe, bo wszystko w domu musiałam robić jedną ręką, mały spędzał na rękach sporo czasu, a ja nie mam nikogo w domu do pomocy.szczęśliwie od 7 m-ca zaczął raczkować i bardzo go pochłonęło zwiedzanie mieszkania w ten sposób,ręce rzadko wybierał.odkąd zaczął w 12 m-cu chodzić, często wręcz nie chce żeby go noszono,chce chodzić sam.
też słyszałam,że rozpuszczę,przyzwyczaję itd. ale mały bardzo dobrze sie rozwija," ręce" mu przeszły i jest dobrze
ciekawe jakie będzie moje drugie maleństwo...

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
dziwię się ponieważ ojciec w domu bywa rzadko, to ja cały dzień spędzam z małą. Zawsze myślałam, ze dziecko lgnie do osoby z która spędza więcej czasu bo rozpoznaje głos, zapach i czuje sie bezpieczniej: )
myślę,że po prostu jest stęsknione za tatą.mój synek gdy mąż wraca z pracy, bawi się tylko z nim.jednocześnie cały czas "kontroluje" czy jestem w pobliżu.
pati101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 18:53   #24
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Bardziej tu miałam na myśli mamy z mojego otoczenia, które mi również takie rady dawały jak byłam w ciąży. I sama sobie mówiłam, ze nie będę nosić, bo się przyzwyczai. Ale wyszło inaczej. Ja byłam bardzo zagubiona z tak małym dzieckiem, nie wiedziałam kompletnie jak się nim zajmować. Co robić, czego nie robić. Zresztą kiedyś ktoś mi powiedział, że jeżeli się robi tak jak mówi instynkt to robi sie dobrze.

Ja nie napisałam, że jak ktoś nie nosi to nie przytula. Chodziło mi tu wyłącznie o to czy dziecko to noszenie wymusza czy jest na to jeszcze za małe.

A niestety dziecko jakoś trzeba uspokoić, chyba że ktoś ma takie co jest spokojne cały czas. Na moją inne metody uspokojenia nie działały.
Wydaje mi się, tak jak napisałam wcześniej, że dziecko nie wymusza tego typu rzeczy, ale do pewnych rzeczy się przyzwyczaja. Jeśli do tej pory była noszona przypuśćmy przez cały dzień to normalne, że może się buntować jak będziesz ją kładła. Na rękach widzi więcej.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 19:31   #25
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, tak jak napisałam wcześniej, że dziecko nie wymusza tego typu rzeczy, ale do pewnych rzeczy się przyzwyczaja. Jeśli do tej pory była noszona przypuśćmy przez cały dzień to normalne, że może się buntować jak będziesz ją kładła. Na rękach widzi więcej.
no właśnie ja się zastanawiam, kiedy dziecko już tak bardziej świadomie chce coś osiągnąć płaczem. Bo teraz wiadomo, że płacz jest sposobem komunikowania się z nami.
Stary 2013-09-05, 20:45   #26
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81
Bo wystarczyło jej to tulenie czy głaskanie - dzieci są różne i jednemu wystarczy pogłaskanie po głowie, inne musi byc przytulone a jeszcze inne wzięte na ręce.
Bo jej do noszenia nie nauczyłam.

Cytat:
Dla przykładu.

łatwo się mówi
Stary 2013-09-05, 21:00   #27
_vixen_
Zakorzenienie

O mojej córce panie w żłobku powiedziały, że widać, że jest do noszenia przyzwyczajona, bo pcha się na ręce. Także może coś jest w tym "przyzwyczajaniu". Ale ja tam nic złego w tym nie widzę, czasem męczące, owszem, ale te kilkanaście miesięcy dałam radę.
Stary 2013-09-05, 21:34   #28
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Czy niemowlęta potrafią wymuszać?

Cytat:
O mojej córce panie w żłobku powiedziały, że widać, że jest do noszenia przyzwyczajona, bo pcha się na ręce. Także może coś jest w tym "przyzwyczajaniu". Ale ja tam nic złego w tym nie widzę, czasem męczące, owszem, ale te kilkanaście miesięcy dałam radę.
A ile mala miala jak poszla do żłobka?

Stary 2013-09-05, 21:41   #29
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Bo jej do noszenia nie nauczyłam.

łatwo się mówi
wiem Życie mi zweryfikuje podejście do tematu. I to niebawem

Cytat:
Moja nie jest przyzwyczajona do noszenia na rękach, ale jak czegoś lub kogoś się boi to leci do mnie na ręce i wtula się z całej swojej siły. I muszę nosić ją tak długo, aż przyzwyczai się do obecności "nowej" osoby.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2013-09-05, 22:20   #30
_vixen_
Zakorzenienie

moja córka ma 1,5 roku i jej nosić juz nie trzeba, sama chodzi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości