|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na tytuł XX części wątku wybieram: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku |
|
0 | 0% |
| Wrzesień się rozpakowuje, a październik wyczekuje |
|
8 | 15,69% |
| Czop i skurczyk nas nękają, dzieci na świat przybywają |
|
0 | 0% |
| Jęczące ciężarówki wyczekują ciąż końcówki |
|
1 | 1,96% |
| Jedne męczą bułę stale, inne liczą dni wytrwale |
|
7 | 13,73% |
| Każda już by rodzić chciała, taka cała obolała |
|
0 | 0% |
| Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy |
|
29 | 56,86% |
| Ciężko dychać, leżeć, chodzić, już tak bardzo chcę urodzić |
|
6 | 11,76% |
| Każda już się rozsypuje, niech ten maluch się wykluje |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, c
i tak w ogóle to se sprawdziłam, że Daohar nie logowała się od 31. sierpnia..
ja myślę, że u niej to też już po wszystkiemu jest...
|
|
#3002 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, c
Cytat:
![]()
|
|
#3003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to pytanie a propos mojego czopa?
|
|
|
#3004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ej bez jaj, bo ja nie wiem co mam zrobić.
|
|
#3005 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
u mnie czasem jak coś mocniej to się domyślam, że pewnie to, bo jeszcze w międzyczasie mały się wierci, napina i często nie wiem czy to ta franca macica, czy synek... a ostatnio coś mówiła, że ją delikatnie pobolewało.
|
|
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam zupkę jeszcze. A poza tym będę robić pieczoną pierś z kurczaka, z ryżem i do tego sałatka z marchewki i jabłka ![]() Ale to po południu, żeby tż zjadł, a przed południem zjemy z Edim zupkę. I może ususzę schab na jutro Aaaaa, już jutro USG
|
|
|
#3007 | |
|
Rozeznanie
|
Raczej oznaka zaawansowanej ciąży, skoro każda tak ma...
Cytat:
A ja się zakochałam w tej: http://www.pinkorblue.pl/Zabawa/Swia...ojektorem.html Tylko kasy nie mam teraz żeby kupić... ehhh
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
Gratki dla Kaśki - najbardziej wystrachanej mamuśki w wątku
Ufff dobrze, że już urodziłaś i że Mikołajek jest z Wami ![]() Idę na spacerek z Młodym. |
|
|
|
#3009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To już widzę,która następna ustawia się w kolejkę![]() Ja się tak zastanawiam, bo ostatnio też zauważyłam u siebie coś dziwnego na wkładce. Wydaje mi się że to od luteiny, ale wcześniej "tego" nie miałam
|
|
#3010 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kaśka - gratulacje
Ale ci poszło ekspresowo, bez przepowiadaczy, wcześniejszych bóli, itp. Widać Miki jest ułożonym dzieckiem i jak miał termin to tak wyszedł ![]() Boja - trzymam kciuki za dobre wyniki małego ![]() Cytat:
Ale ja tak skrajnie nie mam i to tak znienacka od wczoraj, sama nie wiem. Nawet się zastanawiałam, czy mi jakoś nie szkodzi wiesiołek, bo wczoraj od rana zaczęłam brać... Albo może mój organizm chce się wyspać przed porodem. Tylko że ja mam robotęRubinka - nospa na ból pachwin nie pomoże, bo to nie jest ból skurczowy tylko od rozciągania. Ja już tak mam co najmniej od miesiąca z przerwami Cytat:
Angel, Snow - teraz na Was kolej Trzymam kciuki, żeby się ruszyło. Snow - oby kolejna wizyta na IP to już było to, bo wyobrażam sobie, że jesteś zmęczona tą niepewnościąBardzo dziwne. Zapytaj może lekarza o to
|
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
O, mamy 3 tys. postów
Jakoś tym razem wolniej nam idzie, a teraz to w ogóle co to będzie, ladan urodziła, kaska urodziła
|
|
#3012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak sis tża ostatnio do niego powiedziała by dał bo jest zarobiony po 2 mscach za granica... tragedia ze ludzie tak mysla moj tez sie ostatnio zawzial ze nie da a wy juz daliscie duzo 1000 zł, a z jakiej paki twoj tż ma dawac skoro tam nie mieszka? ni e kumam
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ususzysz schab ?
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#3016 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, cz
zabije tz
zabije zabije udusze utne siusiaka obetne glowe albo zrobie lewatywe i zaszyje jelita Aaaaaaaaaaaaaa Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się ustawiam, ale mówię za 1-2 tygodnie, nie wcześniej ![]() Do terminu jeszcze mam czas, także nie mam parcia. Będę męczyć bułę, jak dotrwam do terminu
|
|
|
#3018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciekawosc nie zna granic
|
|
#3019 |
|
dryfuję słowami
|
babcia do mnie dzwoniła i zastrzeliła mnie tekstem "kiedy rodzisz?"
i mówi mi, że ona wujka to 2 tyg przed tp. i moja matka mnie też. no mówię jej, że mi tydzień niby został. a ona mi na to, że moja matka lekki poród miała i w 5 min urodziła więc jej mówię, "babcia, ale to pewnie ta końcówka tylko tyle, ale sam poród dłużej trwał, skurcze porodowe w sensie... przecież nawet ojciec mi mówił, że w nocy 13.05 na porodówkę pojechali, a rano się urodziłam". a babcia "lekki poród miała, w 5 min urodziła" ![]() no ale dobra, babcia ma 87 lat,można jej wybaczyć
|
|
#3020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale kiedys TŻ zaproponował, żeby robić zrzutę jego mamie raz na miesiąc po 150 zł to się wszystkie na niego obraziły.
|
|
#3021 | |
|
Zakorzenienie
|
No i umarł w butach, jak przeczytałam naleśniki, to też zaraz zrobię
Uduszę miało być Cytat:
Myślcie nad tytułami do kolejnej części powoli, bo może do soboty nam się uda dojść do 4 tys.
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3023 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 20
Cytat:
rodzisz ??
|
|
#3024 |
|
Zakorzenienie
|
moja sis zazyczyła sobie gulasz z kasza
![]() nie wiem co dzisiaj bede jadla bo od miesa mnie odrzuca a jeszcze jak poczuje gotowane to ble
|
#3025 |
|
dryfuję słowami
|
a mówiłaś, że odpadł Ci?
to taka galarela jest jeśli bez krwi. tż gdzieś w sieci znalazł super opis, że to jest gęstrze od kurzego białka i to jest na prawdę trafny opis wcześniej panikowałam, bo nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na prawdę nie da się tego z niczym innym pomylić... no chyba, że jest krew, wtedy to już raczej nie ma co się zastanawiać
|
|
#3026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
No i doopa blada. Nie zasne dziś chyba
A rano do lekarza, później do pracy, później z autem do mechanika. Damn.. Ale przynjamniej napisałam streszczenie z zajęć dzisiejszych żeby samej nie zapomnieć i tu przy okazji wrzucić Będzie długo.. Zajęcia trwały 3h i jedynym tematem było 'breastfeeding' czyli KP. Prowadzone były przez doradcę laktacyjnego, która pracuje w tym samym szpitalu, w którym będę rodzić. Zaczęło się od tego dlaczego warto karmić itd, ale to już wszyscy pewnie wiedzą, więc zagłębiać się nie będę, poza tym w necie pełno jest takich informacji. Później było o budowie piersi, jak się produkuje mleko, jak szybko powstaje itd itp. Z ciekawych rzeczy to wielkość nie ma kompletnie znaczenia ile tego mleka będziemy mieć. Znaczenie ma to jak zbudowana jest pierś a to już jest sprawa czysto genetyczna i nie mamy na to żadnego wpływu. Tak czy siak ile by tego mleka nie było, każda kobieta mleko w wystarczającej dla zapotrzebowania dziecko ilości jest w stanie wyprodukować. Madzia - ty pisałaś, że jedna pierś jeszcze bardziej Ci urosła teraz i różnica w wielkości się zrobiła wyraźniejsza - o tym tez mówiła, że tak się często dzieje i ma trwać przez karmienie a później ma się welkość mniej więcej wyrównać. Siara może w ogóle nie cieknąć podczas ciąży, ale na pewno tam jest i dzidziuś sobie poradzi, żeby ją wyssać. Mówiła też, że w różnych kulturach prowadzi się różne praktyki, ale wg najnowszych badań (i tak też tutaj praktykują) przez pierwsze godziny życia dziecko nie powinno pod żadnym pozorem dostać niczego oprócz siary od mamy. Układ pokarmowy dziecka nigdy wcześniej nie pracował i to właśnie siara ma wprowadzić układ pokarmowy i wątrobe w ruch. Mleko powinno pojawić się do 5 dni po porodzie. Karmienie minimum 8 razy na dobę w pierwszych tyg życia. 8-12 to standard. Na początku żołądek dziecka jest wielkości pestki brzoskwini a po około 5 dniach zwiększa się nawet do wielkości kurzego jajka i jest już gotowy na większą ilość mleka matki. Oczywiście każde dziecko jest inne, więc te wielkości się różnią i też od własnie wielkości żołądka zależy jak dziecko często będzie domagać się jedzenia. Zazwyczaj dziecko je co 2-3h, a w miedzyczasie spanie, ale zdarza się w ciągu doby 1-2 momenty na kilka karmień pod rząd z bardzo krótkimi przerwami między nimi (10-15 min). Nie powinno się wtedy dziecku odmawiać tylko je karmić. 8 razy na dobe to minimum karmienia i teraz czy budzić dziecko w nocy? Dopóki dziecko nie odzyska wagi urodzeniowej i kupka nie jest odpowiedniego koloru i konsystencji (tu była wielka fota wielkiej kupy ) i smółka już nie wyłazi (tu kolejne zdjęcie ) powinno się karmić max co 3h i zawsze budzić dziecko nawet w nocy na karmienie. To zazwyczaj trwa koło tygodnia do 2 tyg. Później już wsłuchujemy się w rytm dziecka i nie budzimy w nocy, a karmimy wtedy kiedy dziecko chce jeść, przy czym przerwy miedzy jedzeniem beda sie stopniowo wydluzac. Nie wprowadzac pokarmow stalych przed 5-6 miesiacem zycia, bo to moze prowadzic do pozniejszej otyłości. Mleko składa się z 3 rodzajów. Najpierw leci mleko rzadkie, żeby dzieć się napił. Później mleko gęstsze (taki odpowiednik mleka 2% ) pożywniejsze, a na końcu mleko gęste jak śmietanka, które jest bardzo ważne żeby dziecko przybierało. Dlatego bardzo ważne jest żeby dziecko opróżniło całą pierś podczas karmienia, zanim zmienimy pierś. Pierś opróżniona - po wyglądzie można ocenić i po tym, że dziecko straciło odruch połykania. Jak widzimy, że tak się dzieje to 'wycisnąć' pierś i zobaczyć czy dziecko jeszcze coś wyciąga czy na pewno koniec. Jak za szybko bedziemy zmieniać piers, to dziec dostanie duzo rzadkiego mleka a mało treściwego a to powoduje bóle brzuszka. Poznać moża po ruchu bródki dziecka jaki rodzaj mleka. Tu pokazywali nam filmiki, więc nie wiem czy uda mi się opisać. Przy tym rzadkim jest takie szybkie przełykanie, gul gul gul Przy drugim, ssanie ssanie przełkniecie, ssanie ssanie przełkniecie, itd, przy czym po kilku takich ruchach dziecko może się zmęczyć i chwilke odpoczać po czym znów wraca do ssania. Przy śmietance ilość ssań się wydłuża i dziecko częściej robi sobie przerwy a nierzadko nawet przysypia. Na filmach rzeczywiście było to widać ![]() Kobietka mówiła też że codziennie słyszy 'moje dziecko ssie jedną pierś godzinę' - to fizycznie niemożliwe. Jak dziecko skończy ciągnąć mleko to dalej jest odruch ssania ale on jest płytki i bez połykania i nic nie leci. To jest takie ssanie jak ssanie smoczka czy kciuka. Dzieci podczas jednego karmienia mogą opróżnić tylko jedną pierś i sie najesc (wtedy nastepne karmienie zaczynamy od drugiej piersi), a mogą potrzebować obu piersi, albo półtorej. Kazdy przypadek jest ok, nalezy tylko pamietac zeby dostarczyc dziecku wszystkie 3 rodzaje mleczka. Suty będą boleć na poczatku i nic z tym nie da sie zrobic. Ale kiedy zaczynaja robic sie bąble, krwawic itd to w 90% przyczyna leży w złym przyssaniu się dziecka i wtedy nalezy meczyc doradcow laktacyjnych o pomoc. Dużo też było o pozycjach do karmienia i o tym jak przystawiać dziecko. Tutaj dużo filmików na żywo i takich animowanych, żeby pokazać jak się cyc w buzi dziecka układa kiedy ssie prawidłowo i kiedy źle. Praktykowaliśmy też pozycje na specjalnych lalkach Ciężko to opisać, więc z takich ważnych to kazali obserwować właśnie ten ruch bródki i bródka ma być przy cycu a nosek oddalony. Dolna szczęka ma obejmować większą część cyca niż górna. Trzymając dziecko nie możemy my przyciągać główki do cyca, główka ma być swobodna ale podtrzymywana od dołu. Jak przyciągamy do cyca to dziecko się odpycha i przez to oddala się od cyca i łyka powietrze.4 czynniki stopujące produkcje mleka: - stres - zmęczenie - rozproszenie - odwodnienie Dlatego często kobiety po powrocie do pracy mają problem z utrzymaniem mleka. Herbatki na laktacje jak najbardziej. Witaminy dla kobiet w ciązy/kobiet karmiących jak najbardziej. Jeśli chcemy nauczyć dziecko zeby grzecznie jadło z butelki (pomimo tego ze swietnie radzi sobie z piersia) to najlepszy czas na to jest miedzy 3 a 6 tygodniem. Różni doradcy maja rozne zdanie, ale ta pani uwaza ze najlepiej jest karmic wtedy dziecko codziennie, maks co 2 dni, o tej samej mniej wiecej porze (dokładnie raz, nie trzeba częściej) butelką. Jeśli przeoczymy ten czas, to po 3 miesiącach tylko cyca, dziecko bedzie robic niezla rozpierduche kiedy podamy mu pokarm w butelce. Biustonosz najlepiej kupić koło 38 tyg ciąży. Najlepszy bez drutów, żeby nie blokował nic w piersiach. Najlepsza pompka elektryczna to medela - czyli to co wy mówiłyście ![]() Dieta - jeść zdrowo i wszystko, odsatawiać prodkty po których dziecku źle. Na poczatku uważać z owocami. Nabiał - nie w dużej ilości za jednym zamchem - małe lody ok, mały jogurt ok, ale 3 litry kefiru to już zdecydowanie za dużo. Najlepsze nabiał to wyroby z koziego mleka. Wszystki produkty, które 'pachną' podczas przyrządzania (kalafior, brokuły, czosnek, cebula, czerwoana fasola etc) zmieniają zapach mleka i dziecku to może śmierdzieć, a wtedy podczas jedzenia odsuwa się od piersi i łyka więcej powietrza co powoduje bóle brzuszka. Można jeść sery pleśniowe, tatara (yeah! ), sushi.Czekolada 6 uncji (niech ich szlag za te jednostki miary), 1 kawa, 1 herbata - ale karmimy po tym po 4h. Jeśli zwiększymy ilość tegoż wspaniaego pokarmu/napoju n razy to n razy zwiekszamy czas do nastepnego karmienia. To samo z alko - 1 lampka wina, 1 małe piwo i nie karmimy przez 4h. Duży nacisk kładą na skin to skin. Czyli dziecia po porodzie jak najszybciej kładziemy na gołe cyce. Im mniejsza ingerencja w poród tym szybciej dziecko można tam kłaść i tym lepiej dla dziecka. Wtedy dziecko powinno tam poleżeć przez min1-2h. W tym czasie dziecko samo czołga się po matce w poszukiwaniu piersi - tu autentyczne filmiki, niesamowite! Dziecko znajduje pierś i od razu wie co robic Dobrze też w pierwszych tygodniach karmienie zaczynać właśnie od skin to skin. No i też tatusiowie powinni się tak do dziecka przytulać I karmić dziecia w samej pieluszce - wtedy też jest skin to skin ![]() Było też o przechowywaniu mleka, produktach najlepszych na sutki, butelkach itd, kiedy zgłosić się do lekarza, ale to w necie wszystko jest wiec nie bede sie juz wiecej produkowac. Jakby co to moge wrzucic skany z tymi informacjami (po ang). Więcej nie pamietam.. Może TZ mi coś przypomni jutro jak wstanie. Ciekawie to wszystko brzmi i fajnie wygląda choć w praktyce pewnie nie jest takie proste i wiele rzeczy nie działa, także wszystko wyjdzie w praniu. Tak czy siak, zajęcia były naprawdę fajne
|
|
|
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
No już poprawiłam
|
|
#3030 |
|
dryfuję słowami
|
swoja drogą październik powinien się zmobilizować do większej aktywności.
nie piję do Ciebie, bo sprawujesz się wzorowo, ale resztę możesz pogonić, bo faktycznie niedługo zacznie tu się echo odbijać od "ścian"
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

To już widzę,która następna ustawia się w kolejkę
Albo może mój organizm chce się wyspać przed porodem. Tylko że ja mam robotę

Maluszek już na zakręcie! 

[/RIGHT]

A rano do lekarza, później do pracy, później z autem do mechanika. Damn..