Panny Młode 2015 cz. 7 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-05, 13:53   #451
JudytaKas
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
Nasuwa mi się jedno stwierdzenie na ten temat "kość niezgody" :P... duże Rodziny mają swoich zwolenników i małe Rodziny mają swoich zwolenników. Tak było, jest i będzie. I nie ma co się przekomarzać kto ma rację. Może wręcz informacja, że ten temat nie powinien być poruszany w wątku powinna być dodana w pierwszym poście, w regulaminie?

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 13:53   #452
Bacardi_
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiele z nas uważa tak, jak i Ty, ale też wiele z dziewczyn uważa tak jak ixi. Życie. Ogólnie jest to dość "problematyczny", często powracający temat w tym wątku :P.
To prawda.. ile ludzi tyle opinii i sposobów na życie

Czekamy na Ciebie

Bacardi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 13:54   #453
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
dlatego napisałam, że każdy po prostu ma inne zdanie w tej kwestii.
Niemniej jednak temat często powraca i często kończy się zgrzytami :P
Stary 2013-09-05, 13:55   #454
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
Jak my się rozumiemy Tyle że ja eliminuje to "o ile kiedykolwiek"
pjoona! ja jeszcze daje sobie czas na ujawnienie się chęci do posiadania dziecka jak wyjdzie to się okaże, narazie jestem za młoda na dziecko i nie mam zamiaru przez najbliższe parę lat w ogole o tym myśleć jeśli już to koło 30 dopiero. Zresztą Tż też nie chce prędzej dziecka

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 13:55   #455
Bacardi_
Wtajemniczenie

Cytat:
Niemniej jednak temat często powraca i często kończy się zgrzytami :P
Inaczej byłoby nudno

Czekamy na Ciebie

Stary 2013-09-05, 13:56   #456
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanciapp Pokaż wiadomość
u mnie kuzyni i kuzynki w większości młodzi i przyjdą z dziewczynami i chłopakami więc jeszcze ich do rodziny nie zaliczam bo w większości ich nie znam nawet
moje kuzynki i kuzyni na szczęście przyjdą sami bo wiekowo będę mieli max 16 lat.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 13:57   #457
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bacardi_ Pokaż wiadomość
Inaczej byłoby nudno
Niby tak, ale ile razy można przerabiać jeden temat i i tak spodziewać się zgrzytów na tle "patologiczne, duże Rodziny" kontra "rozpieszczone jedynaki" (bez obrazy dla nikogo, piszę ironicznie, dlatego w "").
Stary 2013-09-05, 13:57   #458
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vallotka Pokaż wiadomość
moje kuzynki i kuzyni na szczęście przyjdą sami bo wiekowo będę mieli max 16 lat.
mnie jak w wieku 16 lat zaprosili samą na wesele to byłam obrażona zresztą strasznie się nudziłam wtedy też..

BLOG

Stary 2013-09-05, 13:58   #459
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
pjoona! ja jeszcze daje sobie czas na ujawnienie się chęci do posiadania dziecka jak wyjdzie to się okaże, narazie jestem za młoda na dziecko i nie mam zamiaru przez najbliższe parę lat w ogole o tym myśleć jeśli już to koło 30 dopiero. Zresztą Tż też nie chce prędzej dziecka
mój to najchętniej teraz by chciał ale łaskawie poczeka do tego jak już będziemy po ślubie.
Stary 2013-09-05, 14:00   #460
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
mój to najchętniej teraz by chciał ale łaskawie poczeka do tego jak już będziemy po ślubie.
Miło z jego strony!
Stary 2013-09-05, 14:01   #461
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
mnie jak w wieku 16 lat zaprosili samą na wesele to byłam obrażona zresztą strasznie się nudziłam wtedy też..
No to ewentualnie mogłabym jedną zaprosić z osobą towarzyszącą. Tą która będzie miała prawie 16 lat. A te 13 czy 14 latki też z osobą towarzyszącą? Mnie nawet jak miałam 20 lat zapraszali samą.
Stary 2013-09-05, 14:01   #462
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
mój ma takie myślenie jak ja akurat. nie chce się pakować w pieluchy szybko. najpierw dobre i pewne zarobki, ustabilizowane życie, wyszumienie się, nacieszenie małżeństwem we dwójkę, wspólne podróże itp.. a jak nam się to znudzi to może pomyślimy o dziecku.

BLOG

Edytowane przez iixi
Czas edycji: 2013-09-05 o 14:17
Stary 2013-09-05, 14:01   #463
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Miło z jego strony!
Też jestem mu za to wdzięczna
Stary 2013-09-05, 14:04   #464
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
No to ewentualnie mogłabym jedną zaprosić z osobą towarzyszącą. Tą która będzie miała prawie 16 lat. A te 13 czy 14 latki też z osobą towarzyszącą? Mnie nawet jak miałam 20 lat zapraszali samą.
to zależy.. w sumie siostra Tż ma aktualnie 14 lat i ma chłopaka więc głupio byłoby ją zaprosić bez ja bym każdą sprawę rozważała indywidualnie ja akurat tego problemu mieć nie będę bo kuzyni będą już po 18 wszyscy albo maluchy do 10 lat

BLOG

Stary 2013-09-05, 14:04   #465
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wcześniej niż niedługo po 18 urodzin nie miałam żadnych takich imprez, więc nie było problemu. Ale np. u nas też jest to typowe, że dopiero koło 18 zaprasza się z osobą towarzyszącą. Czasami jest to 17 lat, jak wiadomo, że ktoś ma już tą dziewczynę/ chłopaka dłużej (a bywa i tak ). W każdym razie wydaje mi się, że jeśli masz sytuacje taką, że kilka bardzo młodych osób i tylko jedna 16 lat, to wg mnie wszystkie same powinnaś zapraszać. No chyba, że wiesz, że ta 16 jest już z kimś dłuższą chwilę to czemu nie . 13 i 14 lat to stanowczo za mało jak na osobę towarzysząca wg mnie :P.
Stary 2013-09-05, 14:07   #466
karolkao89
Zadomowienie

ja chcialabym miec czwóreczkę na przykład, a to dlatego, że porównuje życie w mojej rodzinie, do np. rodziny TŻ. ma 3 rodzenstwa, i jak tam przyjezdzam to wszyscy razem siedzą, zawsze jest wesolo, zawsze z kims mozna pogadac i w ogole.. Jak bylam na wakacjach u cioci - ma 3 dzieci i 7 wnuków.. to dopiero harmider, ale mi sie podobało, w niedziele na obiedzie 15 osób, fajna atmosfera.. no po prostu lubie to he he. Jak tylko będą warunki to własnie tak bym chciała.

Moja mama jest jedną z 9ciorga dzieci (jedno po urodzeniu zmarło). to były lata 50-60, ale moja mama sie cieszy, teraz ceni sobie, że może do siostr czy braci zadzwonic czy pojechać na ten koniec Polski. Tata ma zaś jedną siostrę. Tak czy siak ja swoja rodzinę lubię i jestem nastawiona na rodzinę.
A jednego dziecka bym nie chciała, moze to wynika z mojej dziwnej fobii, ale nie chcialabym żeby gdy mnie juz nie bedzie, było samo:P.

----------
mnie z os. towarzyszaca zaczeli od 18 zapraszac.
Ja jak magda radze bez osob towarzyszących. 12,14latki z chłopakami? Tego wiat nie widział xD.. Tż, no jeśli ta 14latka ma chłopaka dłużej niż tydzień to ok, no i to siostra P. Młodego, ale tak to niee

Edytowane przez karolkao89
Czas edycji: 2013-09-05 o 14:10
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 14:08   #467
magda_mjt
Zakorzenienie

Już pół dnia za mną! za niedługo do pracy, a ja od pobudki cały czas przed lapem i patrze co na forum koniec, o 13:15 wyłączam forum na lapie i tylko będę z tel przeglądać, bo moja lista sama się nie wykona .
Stary 2013-09-05, 14:16   #468
viva91
na przekór do celu

Cytat:
mój ma takie myślenie jak ja akurat. nie chce się pakować w pieluchy szybko. najpierw dobre i pewne zarobki, ustabilizowane życie, wyszumienie się, niecieszenie małżeństwem we dwójkę, wspólne podróże itp.. a jak nam się to znudzi to może pomyślimy o dziecku.
może nie będzie tak źle, może choć jedno z was będzie się cieszyć

wybacz, musiałam, znów mam głupawkę
Stary 2013-09-05, 14:17   #469
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
może nie będzie tak źle, może choć jedno z was będzie się cieszyć

wybacz, musiałam, znów mam głupawkę
oj no dobra xD się nawet tu człowiek pomylić nie może już poprawiłam!
a kiedy Ty ostatnio nie masz głupawki?

BLOG

Stary 2013-09-05, 14:21   #470
zanciapp
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
no u mnie jest tak że tak od tej 18 się zaprasza z osobami towarzyszącymi..
ja jak byłam nastolatką to nie było u mnie w rodzinie takich imprez, ale np jakbym jako 16-latka została zaproszona sama to bym się pewnie oburzyła ale teraz już inaczej na to patrze

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Ja wcześniej niż niedługo po 18 urodzin nie miałam żadnych takich imprez, więc nie było problemu. Ale np. u nas też jest to typowe, że dopiero koło 18 zaprasza się z osobą towarzyszącą. Czasami jest to 17 lat, jak wiadomo, że ktoś ma już tą dziewczynę/ chłopaka dłużej (a bywa i tak ). W każdym razie wydaje mi się, że jeśli masz sytuacje taką, że kilka bardzo młodych osób i tylko jedna 16 lat, to wg mnie wszystkie same powinnaś zapraszać. No chyba, że wiesz, że ta 16 jest już z kimś dłuższą chwilę to czemu nie . 13 i 14 lat to stanowczo za mało jak na osobę towarzysząca wg mnie :P.
zgadzam się. 13-14 lat? i że niby tamci rodzice tej osobie towarzyszącej też pewnie mniej więcej 13-16 letniej mieliby pozwolić na całonocne wesele.. a potem niech by się coś stało i jeszcze ja bym musiała ponosić odpowiedzialność za nieznanych mi nieletnich

Edytowane przez zanciapp
Czas edycji: 2013-09-05 o 14:25
zanciapp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 14:26   #471
joasia-a
Zakorzenienie

Matko... 1,5 h was chyba nadrabiałam.. jak ja nie lubię początkowego tempa wątkowego :P

Co do pracy i zarobków.. to ja nigdy nie myślałam też o takich kwotach jak TŻci iixi czy vivy heh.. nie wiem co życie pokaże, TŻ aspiracje ma duże.. ale wiadomo.. nie ma aż takiego wyboru
U mnie żyło się z jednej, chociaż godnej bardzo pensji bo mój tata był elektrykiem górniczym więc zarabiał dobrze.. i mama prawie wgl nie pracowała.. jedynie 3 razy była w Szwajcarii i teraz te 8 lat we Włoszech.. wcześniej nie wiedziała co to praca.. nawet w domu wiele nie robiła bo mieszkałyśmy z babcią która od rana zawsze pichciła i gotowała..

Co do ludzi na weselu.. tata TŻta ma chyba 6 rodzeństwa.. każdy z nich ma co najmniej 2 dzieci, a jedna ma 7 dzieci z czego jej najmłodszy syn ma tyle samo lat cojej wnuk ;p z tego względu nasze wesele będzie dość duże bo rodzina TŻta jest duża.. na szczęście mama TŻta ma 3 siostry panny :P u mnie znowu mama ma tylko brata (który ma 2 dzieci), a z rodzeństwa taty zapraszam tylko jego siostrę (która ma jednego syna), bo jest moją chrzestną, i z nią utrzymujemy kontakt.. więc moja rodzina najbliższa kontra rodzina TŻta najbliższa to po prostu wielka przepaść :P

I jestem kłębkiem nerwów bo wieczorem wyniki z egz, jeśli zal to jutro 2 część.. umrę po prostu bo się meeeeeeega boję. i nie udaję. te studia w krk tak mnie przez ten rok znerwicowały że ja nie wiem
Stary 2013-09-05, 14:28   #472
viva91
na przekór do celu

Cytat:
oj no dobra xD się nawet tu człowiek pomylić nie może już poprawiłam!
a kiedy Ty ostatnio nie masz głupawki?
jak ja się pomyliłam tez od razu zwrócono mi uwagę

no właśnie problem w tym, że mam ją za często, i nie wzięłam się za to, za co miałam się wziąć
Cytat:
to zależy.. w sumie siostra Tż ma aktualnie 14 lat i ma chłopaka więc głupio byłoby ją zaprosić bez ja bym każdą sprawę rozważała indywidualnie ja akurat tego problemu mieć nie będę bo kuzyni będą już po 18 wszyscy albo maluchy do 10 lat
ja za to mam taki problem. będę mieć kuzynki w wieku 16, 17 i 18 lat. początkowo chciałam zapraszać z osobami towarzyszącymi pełnoletnich, ale kurczę, tą 18-letnią zaproszę, a młodszą o niecały rok już nie? wypadałoby jednak z kimś zaprosić. ale tu znowu ta sama sytuacja z tą najmłodszą. wiem też, że ich matka uznaje, że zapraszanie niepełnoletnich z osobami towarzyszącymi to niepotrzebne wydziwianie - ale to ich matka, nie wiem co dziewczyny pomyślą. a zadanie im pytania: "chcecie przyjść z osobami towarzyszącymi czy same?" będzie kłopotliwe, bo wiem, że będą chciały odpowiedzieć grzecznie wobec mnie, a nie wygodnie wobec siebie - taki już mają charakter. nie mam pojęcia jak dowiedzieć się czy mają jakichś chłopaków jakiś poważny czas.

znowu mam koleżankę, która do niedawna dostając zaproszenie z osobą towarzyszącą zwykle się krępowała i odpowiadała, że nie ma z kim przyjść i przyjdzie sama, bo wzięcie kogoś ze sobą sprawiało jej kłopot.

i co ja mam zrobić?
Stary 2013-09-05, 14:28   #473
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Matko... 1,5 h was chyba nadrabiałam.. jak ja nie lubię początkowego tempa wątkowego :P

Co do pracy i zarobków.. to ja nigdy nie myślałam też o takich kwotach jak TŻci iixi czy vivy heh.. nie wiem co życie pokaże, TŻ aspiracje ma duże.. ale wiadomo.. nie ma aż takiego wyboru
U mnie żyło się z jednej, chociaż godnej bardzo pensji bo mój tata był elektrykiem górniczym więc zarabiał dobrze.. i mama prawie wgl nie pracowała.. jedynie 3 razy była w Szwajcarii i teraz te 8 lat we Włoszech.. wcześniej nie wiedziała co to praca.. nawet w domu wiele nie robiła bo mieszkałyśmy z babcią która od rana zawsze pichciła i gotowała..

Co do ludzi na weselu.. tata TŻta ma chyba 6 rodzeństwa.. każdy z nich ma co najmniej 2 dzieci, a jedna ma 7 dzieci z czego jej najmłodszy syn ma tyle samo lat cojej wnuk ;p z tego względu nasze wesele będzie dość duże bo rodzina TŻta jest duża.. na szczęście mama TŻta ma 3 siostry panny :P u mnie znowu mama ma tylko brata (który ma 2 dzieci), a z rodzeństwa taty zapraszam tylko jego siostrę (która ma jednego syna), bo jest moją chrzestną, i z nią utrzymujemy kontakt.. więc moja rodzina najbliższa kontra rodzina TŻta najbliższa to po prostu wielka przepaść :P

I jestem kłębkiem nerwów bo wieczorem wyniki z egz, jeśli zal to jutro 2 część.. umrę po prostu bo się meeeeeeega boję. i nie udaję. te studia w krk tak mnie przez ten rok znerwicowały że ja nie wiem
Jak u Nas
Egzamin to ten co nie zdążyłaś przepisać na czysto ostatnio ? Będzie dobrze
pejlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 14:31   #474
zanciapp
Zadomowienie

Cytat:
ja za to mam taki problem. będę mieć kuzynki w wieku 16, 17 i 18 lat. początkowo chciałam zapraszać z osobami towarzyszącymi pełnoletnich, ale kurczę, tą 18-letnią zaproszę, a młodszą o niecały rok już nie? wypadałoby jednak z kimś zaprosić. ale tu znowu ta sama sytuacja z tą najmłodszą. wiem też, że ich matka uznaje, że zapraszanie niepełnoletnich z osobami towarzyszącymi to niepotrzebne wydziwianie - ale to ich matka, nie wiem co dziewczyny pomyślą. a zadanie im pytania: "chcecie przyjść z osobami towarzyszącymi czy same?" będzie kłopotliwe, bo wiem, że będą chciały odpowiedzieć grzecznie wobec mnie, a nie wygodnie wobec siebie - taki już mają charakter. nie mam pojęcia jak dowiedzieć się czy mają jakichś chłopaków jakiś poważny czas.

znowu mam koleżankę, która do niedawna dostając zaproszenie z osobą towarzyszącą zwykle się krępowała i odpowiadała, że nie ma z kim przyjść i przyjdzie sama, bo wzięcie kogoś ze sobą sprawiało jej kłopot.

i co ja mam zrobić?
ja na szczęscie takiego problemu nie mam, ale na twoim miejscu zaprosiłabym wszystkie trzy z osobami towarzyszącymi, a wtedy one się określą czy z kimś przyjdą czy jednak wolą same.
Stary 2013-09-05, 14:35   #475
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez zanciapp Pokaż wiadomość
ja na szczęscie takiego problemu nie mam, ale na twoim miejscu zaprosiłabym wszystkie trzy z osobami towarzyszącymi, a wtedy one się określą czy z kimś przyjdą czy jednak wolą same.
to by było dla mnie najlepsze, jednak wiem, że dużo osób widząc zaproszenie z osobą towarzysząca traktuje je tak, że MUSZĄ z kimś przyjść. przed moją 18-stką z zaproszonym przeze mnie kolegą zerwała dziewczyna. dał mi jednak znać, że z kimś przyjdzie. i przyszedł. ze swoim kolegą
Stary 2013-09-05, 14:38   #476
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
to by było dla mnie najlepsze, jednak wiem, że dużo osób widząc zaproszenie z osobą towarzysząca traktuje je tak, że MUSZĄ z kimś przyjść. przed moją 18-stką z zaproszonym przeze mnie kolegą zerwała dziewczyna. dał mi jednak znać, że z kimś przyjdzie. i przyszedł. ze swoim kolegą
poskładałam się To może dopisz na zaproszeniach że osoba towarzysząca jest opcją nie przymusem
pejlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 14:40   #477
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

U nas obydwie rodziny są duże, i to jest problem niestety jak tu zrobić wesele takie jak nam się marzy i wyrobić się z kasą

Co do dzieci marzy nam się trójka, i już nie długo zaczynamy planowanie ich Więcej raczej i tak byśmy nie mogli mieć, więc jest ok
Stary 2013-09-05, 14:48   #478
zanciapp
Zadomowienie

Cytat:
no niezły

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
poskładałam się To może dopisz na zaproszeniach że osoba towarzysząca jest opcją nie przymusem
dobre
Stary 2013-09-05, 15:57   #479
magda_mjt
Zakorzenienie

Właśnie razem robiliśmy przegląd szafy, żeby to jakoś ogarnąć. Wyrzuciłam jedną koszulkę TŻ, patrzył na mnie jak pobity kotek, dochodzę do kolejnej koszulki, która by sie do kosza nadawała, a ten na to taka mina i nagle wybucha "hoooola! ale to jedną tylko! nie można więcej niż jednej wyrzucać!" i na tym by się przegląd skończył
Stary 2013-09-05, 16:04   #480
Bacardi_
Wtajemniczenie

Cytat:

Dobry..

Czekamy na Ciebie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości