Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-05, 20:49   #3751
Edzia400
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość

Jak masz grupę dodatnią to po co odczyn coombsa? Przecież w takim przypadku nie ma niezgodności serologicznej

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

kochana nie zawsze niezgodność serologiczna między matką i dzieckiem może występować w układach grup krwi Rh.+ wazne jest jaka grupe krwi ma ojciec ale i tak badanie bedzie trzeba powtarzać rh+ ma to do siebie ze moze sie zbuntować wiem bo mam 0 rh+ jak narazie i w 1 ciazy i teraz przeciwciał nie miałam ...

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 20:59   #3752
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Edzia ale to co? Rh+ mi sie zamieni na rh- czy po prostu nie wyprodukuje przeciwcial i trzeba będzie robić zastrzyk? Czy na odwrót - wyprodukuje niepotrzebnie?

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 21:02   #3753
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Ja jestem w 9 tygodniu, a brzuszek mam nie mniejszy od Twojego, o ile nie większy No ale jak się je bez przerwy to nie powinnam się dziwić. Spełniam swoje zachcianki, najpierw chce mi się kanapkę, potem jakiś owoc, potem coś płynnego czyli zupę, potem coś na słodko... i tak w kółko.
dzizas tez tak mam... No na okrągło mam coś w buzi. Jest 22 a ja właśnie kanapkę z nutellą skończyłam

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Z reguly nie pisze o sprawach intymnych w internecie, bo zawsze sobie wyobrazam, jakbym sie czula, gdyby moj maz pisal cos na ten temat na jakims forum , wiec tylko szepne, ze ciaza u mnie nie ma wplywu na moje zycie seksualne, chyba ze dodatnio i zwyzkowo

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
kochana nie zawsze niezgodność serologiczna między matką i dzieckiem może występować w układach grup krwi Rh.+ wazne jest jaka grupe krwi ma ojciec ale i tak badanie bedzie trzeba powtarzać rh+ ma to do siebie ze moze sie zbuntować wiem bo mam 0 rh+ jak narazie i w 1 ciazy i teraz przeciwciał nie miałam ...
Hm, to ja chyba nie rozumiem. Wpisałam teraz w googlach frazę "niezgodność serologiczna" dla upewnienia i 3 pierwsze stronki tłumaczą, że występuje, gdy kobieta ma Rh- a mężczyzna Rh+. Tak, jak myślałam, bo ja mam dokładnie taką sytuację. To jak kobieta ma Rh+ to też może wystąpić konflikt? Jakim cudem pojawiają się wtedy antyciała?

Drugie serce

Edytowane przez mmhym
Czas edycji: 2013-09-05 o 21:04
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 21:02   #3754
Pralinka_90
Raczkowanie

Zdarzyły Wam się omdlenia w ciąży? Ja dzisiaj zasłabłam 2 razy i w ostatniej chwili mnie kobieta złapała bo mogłabym nieźle rąbnąć o ziemię. Kontaktowałam, ale strasznie słabo mi się zrobiło i ciemno przed oczami. Po 5 min odpoczynku chciałam wstać i znów mnie to złapało (na szczęście zaraz z powrotem usiadłam). Teraz weszłam do kuchni gdzie jest dość ciepło i znów mi się w moment słabo zrobiło... Dzwonić do lekarza? Może jutro do szpitala się zgłosić na jakieś podstawowe badania i niech sprawdzą czy z dzieckiem wszystko ok? Nie wiem co robic...

http://fajnamama.pl/suwaczki/n54kcbg.png
Pralinka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 21:05   #3755
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Ano
Jestem wciąż kilka stron do tyłu, odpisuje na tematy które już się rozwinęły i zamknęły... Ale tylko wieczorkiem mogę nadrabiać, a i to po 2-3 strony max.
Podziwiam Cie
Ja jak mam duzo do nadrobienia to powierzchownie przegladam posty, a przykladam sie glownie do ostatnich dwoch-trzech stron

Cytat:
A to nie prosciej byloby zbadac krew i ojca i matki? Ja i TZ mamy rh+ to chyba nie ma szans na niezgodnosc?
Stary 2013-09-05, 21:07   #3756
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pralinka_90 Pokaż wiadomość
Zdarzyły Wam się omdlenia w ciąży? Ja dzisiaj zasłabłam 2 razy i w ostatniej chwili mnie kobieta złapała bo mogłabym nieźle rąbnąć o ziemię. Kontaktowałam, ale strasznie słabo mi się zrobiło i ciemno przed oczami. Po 5 min odpoczynku chciałam wstać i znów mnie to złapało (na szczęście zaraz z powrotem usiadłam). Teraz weszłam do kuchni gdzie jest dość ciepło i znów mi się w moment słabo zrobiło... Dzwonić do lekarza? Może jutro do szpitala się zgłosić na jakieś podstawowe badania i niech sprawdzą czy z dzieckiem wszystko ok? Nie wiem co robic...
Może za mało płynów? Mało witamin? Niskie ciśnienie? Przyczyn może być wiele. Ja bym przeczekała jeden dzień i jeśli to możliwe odpoczęła i leżała ile wlezie, pijąc przy tym 2 litry wody.

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 21:07   #3757
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:

Wydaje mi sie ze to bardziej cos Tobie dolega niz dziecku - pijesz duzo?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-05, 21:09   #3758
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Oj, mam nadzieję że szybko celibat zostanie odwieszony

Mnie moja gin chyba jutro zabije znowu nie mam odczynu coombsa. Babki w lab mówią, że jak miałam grupę krwi robioną to powinno być. I nie zrobiłam ostatnio. A na stronie internetowej, gdzie drukuję wyniki przy gr krwi jest napisane, że wyniki wydano w formie papierowej dnia X nosz kurde! Nie po to proszę o wyniki przez neta, żeby jeszcze po nie jeździć wiem tylko z czasów poronienia, że mam rh+
kurde to nie wiem czy dobrze zakodowałam, ale jak mam rh+ to ginka mówiła, że nie ma się co martwić

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Coś zdjęcie nie weszło. Może teraz się uda.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
rośnie
Cytat:
Mi też się często robi słabo, ale jeszcze nie mdłałam. Myślę, że to nic poważnego, po prostu urok ciąży. Ale dla pewności zaczerpnij rady lekarza
Stary 2013-09-05, 21:10   #3759
Pralinka_90
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Wydaje mi sie ze to bardziej cos Tobie dolega niz dziecku - pijesz duzo?
Średnio 1,5 litra dziennie, ale wczoraj lekarz kazał pić więcej bo mam dużo leukocytów w moczu czyli odwodniona jestem... Witaminy biore dopiero 2 dzień no i lekką anemie mi wykryli...

Stary 2013-09-05, 21:11   #3760
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
kurde to nie wiem czy dobrze zakodowałam, ale jak mam rh+ to ginka mówiła, że nie ma się co martwić
Wszyscy tak mówią, ale moja powiedziała, że oprócz tego RH, to jeszcze są jakieś układy - tu padają chyba nazwy od nazwisk wynalazców i chcialaby to sprawdzić.
Powiem, że biorę na siebie, że ma być bez tego odczynu

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 21:14   #3761
(t)asia
Zadomowienie

Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Hej.
Mi też się wydawało że konflikt może być tylko jak matka ma rh- ale teraz już zgłupiałam.

Co do omdleń ja mam duże zawroty głowy jak za szybko wstane, albo jak wchodzę do pomieszczenia w ktorym jest duszno.

U mnie niestety też celibat. Raz że męża nie ma już 2 tygodnie a dwa że lekarz zabronił ze względu na nadżerkę.
Któraś pisała ( przepraszam, ale nie pamiętam jeszcze ników) że miała rano problemy po wieczornym tuleniu. Kiedyś miałam tak bardzo często, wręcz za każdym razem. I w końcu gdzieś przeczytałam, że po stosunku kobieta powinna iść się załatwić. Koniecznie. I dzięki temu moje problemy się skończyły. No to się uzewnętrzniłam.
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-05, 21:32   #3762
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Średnio 1,5 litra dziennie, ale wczoraj lekarz kazał pić więcej bo mam dużo leukocytów w moczu czyli odwodniona jestem... Witaminy biore dopiero 2 dzień no i lekką anemie mi wykryli...
No to jesli odwodniona jestes to ja mysle ze moze byc to.
W te upaly tez ktoras dziewczyna (przepraszam nie pamietam ktora) zemdlala i pogotowie ja zabieralo z marketu - pisala ze to wlasnie z odwodnienia.
Stary 2013-09-05, 21:34   #3763
Pralinka_90
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
No to jesli odwodniona jestes to ja mysle ze moze byc to.
W te upaly tez ktoras dziewczyna (przepraszam nie pamietam ktora) zemdlala i pogotowie ja zabieralo z marketu - pisala ze to wlasnie z odwodnienia.
Jutro co do ml będę liczyła ile wypiłam i mam nadzieję, że po kilku dniach mi się poprawi... dzięki za porady

Stary 2013-09-05, 21:38   #3764
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Jutro co do ml będę liczyła ile wypiłam i mam nadzieję, że po kilku dniach mi się poprawi... dzięki za porady
Tez mam nadzieje ze Ci sie poprawi Ale jesli wciaz bedziesz czula ze cos nie tak to zadzwon do lekarza dla spokoju ducha
Stary 2013-09-05, 22:23   #3765
mariolasl
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o badanie przeciwciał, to badanie powinno być wykonywane u wszystkich ciezarnych - zarówno Rh (+), jak i Rh (-).

Organizm matki może wytworzyć także przeciwciała przeciwko innym antygenom krwinek dziecka. Niezgodność serologiczna między matką i dzieckiem może występować także w innych układach niż w zakresie Rh.

Wierzcie mi, ze to wcale nie jest takie rzadkie, ze wystepuja przeciwciala u matek, ktore maja Rh (+)

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Generalnie przeciwcial lepiej nie miec. Zadnych.
Stary 2013-09-05, 23:20   #3766
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Edzia ale to co? Rh+ mi sie zamieni na rh- czy po prostu nie wyprodukuje przeciwcial i trzeba będzie robić zastrzyk? Czy na odwrót - wyprodukuje niepotrzebnie?
nie nie to bardziej zawiłe , ale twoj organizm moze twoje dziecko a raczej jego grupe krwi interpretować jako cos złego czego trzeba sie pozbyc ...
tu chodzi o antygeny d ty np mozesz miec b rh+ twoj mąz tez krew z + i to wcale nie oznacza ze dziec bezpieczny moze sie okazac ze przeciwciała beda obecne ale... tego nikt nie wie, temu nie da sie zapobiec przewaznie w 1 ciazy nie wystepuje ale w drugiej juz moze ... dlatego robi sie te badania i nie ma co panikowac ani sie bać ... to jest tak samo z anemia mozesz jesc witaminy i inne rzeczy a anemie mozesz miec a moze sie okazać ze przez cala ciazy wymiotujesz jestes tylko na bułce a wyniki krwi sa dobre tego nie wie nikt

a ja juz chyba czytac nie bede niczego bo w 1 ciazy nie miałam robionego toxo
teraz wynik mi wyszedł jaki wyszedł i co jesli sie okaze ze chorowałam kiedy .. przeciez to mógł być czas kiedy byłam w 1 ciazy ... jestem załamana mam nadzieje ze te wyniki wyjda mi ze zakazenie tokso wystapilo po urodzeniu ami i kiedy jej nie karmiłam ....

dziewczyny któras tu tez miała powtarzane toxo mogłabym wiedziec jaki był wynik ?

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2013-09-05 o 23:22
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 04:28   #3767
nadzwyczajna
Rozeznanie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Lozysko jest blisko szyjki macicy i lekarz mowi ze trzeba poczekac az sie przesunie wyzej...
Jakos trzeba bedzie dac rade.
Ciesze sie ze TZ jest z tych ktorzy i tak nie sa za wspolzyciem w ciazy
U mnie to samo z łożyskiem. I mòj TŻ włączył sobie "tryb oszczędny". Mòwi, że mu się nawet nie chce.
A jak jeszcze nie mieliśmy zakazu to też się bał.
Teraz to i ja sama die boje po tych krwawieniach.

nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 05:12   #3768
margo80
Zakorzenienie

dzięki za wszystkie rady dziewczyny

wczoraj małż wrócił z pracy i wsiadł na mnie, że jestem niepoważna, ryzykuję życiem dziecka, że powinnam w domu siedzieć... chciałam sobie zorganizować zastępstwo i udało się, ale dopiero od 10, teraz na 7 muszę iść, bo się jedna koleżanka wypięła. stamtąd od razu do lekarza i do domu. zapowiem, że na popołudniowym zebraniu mnie nie będzie i na pewno w poniedziałek też. co dalej, zobaczymy.

nockę miałam fatalną. przez katar spać nie mogłam.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 07:06   #3769
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Niutka, ja jestem w 9 tygodniu, a brzuszek mam nie mniejszy od Twojego, o ile nie większy No ale jak się je bez przerwy to nie powinnam się dziwić. Spełniam swoje zachcianki, najpierw chce mi się kanapkę, potem jakiś owoc, potem coś płynnego czyli zupę, potem coś na słodko... i tak w kółko.
Ja od kilku dni mam wilczy apetyt. Nie jestem głodna a ślinię się na wszystko co jest jadalne.
Przez to chodzę i jem. Mam problemy z kręgosłupem więc nie mogę sobie tyć ile mi się podoba
Macie jakiś patent na objadanie/ podjadanie

Cytat:
Mi się zdarzyło zasłabnąć.
Dziecku raczej nic nie jest, ale myślę, że lepiej przedyskutować ten fakt z lekarzem. Może coś doradzi

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Hej.
Mi też się wydawało że konflikt może być tylko jak matka ma rh- ale teraz już zgłupiałam.

Co do omdleń ja mam duże zawroty głowy jak za szybko wstane, albo jak wchodzę do pomieszczenia w ktorym jest duszno.

U mnie niestety też celibat. Raz że męża nie ma już 2 tygodnie a dwa że lekarz zabronił ze względu na nadżerkę.
Któraś pisała ( przepraszam, ale nie pamiętam jeszcze ników) że miała rano problemy po wieczornym tuleniu. Kiedyś miałam tak bardzo często, wręcz za każdym razem. I w końcu gdzieś przeczytałam, że po stosunku kobieta powinna iść się załatwić. Koniecznie. I dzięki temu moje problemy się skończyły. No to się uzewnętrzniłam.
Pierwsze słyszę, ale może to dobry patent

Cytat:
Jeśli chodzi o badanie przeciwciał, to badanie powinno być wykonywane u wszystkich ciezarnych - zarówno Rh (+), jak i Rh (-).

Organizm matki może wytworzyć także przeciwciała przeciwko innym antygenom krwinek dziecka. Niezgodność serologiczna między matką i dzieckiem może występować także w innych układach niż w zakresie Rh.

Wierzcie mi, ze to wcale nie jest takie rzadkie, ze wystepuja przeciwciala u matek, ktore maja Rh (+)

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Generalnie przeciwcial lepiej nie miec. Zadnych.
A myślałam, że jestem bezpieczna. Można dostać skierowanie na to badanie czy jak zwykle trzeba prywatnie

Cytat:
dziewczyny któras tu tez miała powtarzane toxo mogłabym wiedziec jaki był wynik ?
Ja powtarzam teraz wyniki. Właściwie to już na nie czekam. Za pierwszym razem IgG i IgM wyszły mi dodatnie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
dzięki za wszystkie rady dziewczyny

wczoraj małż wrócił z pracy i wsiadł na mnie, że jestem niepoważna, ryzykuję życiem dziecka, że powinnam w domu siedzieć... chciałam sobie zorganizować zastępstwo i udało się, ale dopiero od 10, teraz na 7 muszę iść, bo się jedna koleżanka wypięła. stamtąd od razu do lekarza i do domu. zapowiem, że na popołudniowym zebraniu mnie nie będzie i na pewno w poniedziałek też. co dalej, zobaczymy.

nockę miałam fatalną. przez katar spać nie mogłam.
Mąż krzycząc na ciebie może więcej zaszkodzić niż ta praca
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-06, 07:52   #3770
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
Witajcie
Chciałabym do Was dołączyć jesli można
Mam termin na 3 kwietnia. I mam do Was takie pytanie na temat pracy przy komputerze w ciąży, bo podczytywałam was wcześniej i widzę, że kilka z Was ma taka prace. Nie ma co do niej przeciwskazań?

Co do kupowania wyprawki, to nie bede sie na razie spieszyć, tym bardziej, że dużo rzeczy mam po starszym synku, teraz ma 5,5 roku już
Marzę za to o pięknym wózku :0
witaj

Cytat:
Nasza Dzidzia rośnie. Ma już 9 mm. Serduszko bije jak dzwon Jestem taka szczęśliwa. Jednak mam poważne zapalenie dróg moczowych i muszę brać antybiotyk. Moja Amelka dziś znów gorączkę miała i na pocieszenie powiedzieliśmy jej, że w kwietniu będzie mieć rodzeństwo. Ale był szał! Jest przeszczesliwa. Jutro powiadomię dyrektora. Mam nadzieję, że jakoś to przełknie. Trzymajcie jutro kciuki.
A to najnowsza fotka Dzidziusia.

brawo za serduszko

Cytat:
Zdarzyło mi się zasłabnąć na początku ciąży, po wypiciu szklanki wody i siedzeniu z głową między kolanami przeszło. Z dzieckiem pewnie wszystko dobrze, ale ty uważaj i rzeczywiście pij dużo

Ale miałam noc tak się męczyłam. Wczoraj pobolewał mnie brzuch, praktycznie cały dzień ale z przerwami. Czułam się wzdęta, kuło mnie itd typowe objawy zaparcia, trochę zaniepokoiłam się bo bolało w dole brzucha-ciągnęło w stronę kroku. Macie jakieś sposoby na zaparcia-bo się wykończę, już wcześniej też mnie bolało ale to co przeszłam wczoraj to była masakra. Już nawet w nocy czopki glicerynowe wzięłam i nospę, trochę pomogło, ale dziś znów dyskomfort
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 08:13   #3771
asienka213
Wtajemniczenie

witam sie w 9 tyg

Cytat:
Nasza Dzidzia rośnie. Ma już 9 mm. Serduszko bije jak dzwon Jestem taka szczęśliwa. Jednak mam poważne zapalenie dróg moczowych i muszę brać antybiotyk. Moja Amelka dziś znów gorączkę miała i na pocieszenie powiedzieliśmy jej, że w kwietniu będzie mieć rodzeństwo. Ale był szał! Jest przeszczesliwa. Jutro powiadomię dyrektora. Mam nadzieję, że jakoś to przełknie. Trzymajcie jutro kciuki.
A to najnowsza fotka Dzidziusia.
za wizyte i zdjecie bobaska
Hehe wyobrazam sobie jak mala sie cieszyla u nas bylo podobnie z tym ze moja corcia juz wypytywala od miesiecy kiedy w koncu bedzie miala siostrzyczke

Cytat:
moze masz za niskie cisnienie albo za niskie zelazo

Cytat:

teraz wynik mi wyszedł jaki wyszedł i co jesli sie okaze ze chorowałam kiedy .. przeciez to mógł być czas kiedy byłam w 1 ciazy ... jestem załamana mam nadzieje ze te wyniki wyjda mi ze zakazenie tokso wystapilo po urodzeniu ami i kiedy jej nie karmiłam ....

kiedy dostaniesz wyniki ??

kurcze ja tez sie martwie, a jeszcze nie mialam robionego toxo Musze czekac do nastepnej wizyty W 1 ciazy wynik byl na szczescie nagatywny ale to bylo 5 lat temu

Wy macie wilczy apetyt i mozecie jesc, ja mam tez rozne zachcianki a zawsze po jedzeniu mam tak dziwne uczucie, jakby mi wszystko stalo, dziala mi to na nerwy Juz pomalu mam tego dosc, spotkania z muszla jeszcze nie mialam, ale czasem wolalabym sie porzadnie niz tak meczyc

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 08:27   #3772
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cześć!
Zaczynam 12 tydzień

U nas przytulanki są bardzo rzadko, ja jakoś nie mam ochoty...

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 08:53   #3773
amelka2006
Raczkowanie

Powiedziałam Dyrektorowi. Przyjął to bardzo pozytywnie. Sam mowi, że rok macierzyńskiego to minimum niezbędne dla dziecka. Mowil, że jeśli znam kogoś na zastępstwo to żebym go przysłała. I, że oczywiście moje miejsce pracy nadal jest moje i na pewno nikt go nie zajmie. Także cieszę się jak szalona. Nie ma to jak dobry szef

amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 08:57   #3774
Trisdom
Zadomowienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Powiedziałam Dyrektorowi. Przyjął to bardzo pozytywnie. Sam mowi, że rok macierzyńskiego to minimum niezbędne dla dziecka. Mowil, że jeśli znam kogoś na zastępstwo to żebym go przysłała. I, że oczywiście moje miejsce pracy nadal jest moje i na pewno nikt go nie zajmie. Także cieszę się jak szalona. Nie ma to jak dobry szef

Super! Zawsze to lepiej wiedziec, ze po macierzynskim masz dokad wracac

U mnie lepiej- bez stresu cisnienie 100/50 mmHg- czyli nawet nizsze niz normalnie. We wtorek jade do pracy z dokumentami i zwolnieniem. Posprzatam swoje dokumenty i pozegnam sie z ekipa. Nie wracam tam po macierzynskim... Bede szukac nowego szpitala, ale to najwczesniej za rok- zaczne sie wtedy tutaj rozgladac.
Stary 2013-09-06, 09:04   #3775
111kicia111
Raczkowanie

Hej dziewczyny!

Cytat:

Piekna dzidzia!

Cytat:
Z reguly nie pisze o sprawach intymnych w internecie, bo zawsze sobie wyobrazam, jakbym sie czula, gdyby moj maz pisal cos na ten temat na jakims forum , wiec tylko szepne, ze ciaza u mnie nie ma wplywu na moje zycie seksualne, chyba ze dodatnio i zwyzkowo
U mnie podobnie. Od poczatku sie przytulamy i nawet mam wieksza ochote niż kiedyś.

Cytat:
nie nie to bardziej zawiłe , ale twoj organizm moze twoje dziecko a raczej jego grupe krwi interpretować jako cos złego czego trzeba sie pozbyc ...
tu chodzi o antygeny d ty np mozesz miec b rh+ twoj mąz tez krew z + i to wcale nie oznacza ze dziec bezpieczny moze sie okazac ze przeciwciała beda obecne ale... tego nikt nie wie, temu nie da sie zapobiec przewaznie w 1 ciazy nie wystepuje ale w drugiej juz moze ... dlatego robi sie te badania i nie ma co panikowac ani sie bać ... to jest tak samo z anemia mozesz jesc witaminy i inne rzeczy a anemie mozesz miec a moze sie okazać ze przez cala ciazy wymiotujesz jestes tylko na bułce a wyniki krwi sa dobre tego nie wie nikt

Ja mam obydwa wyniki toxo ujemne. Robiłam je w lutym a teraz powtarzałam czy w obecej chwili nie choruje i wyszło ze nie choruje ale będe musiała jeszcze po 20 tc powtórzyc wynik.

Co do RH to ja mam ARH+ i miałam robione przeciwciała i wyszło mi że przeciwciał nie stwierdzono.

Jestem własnie po wizycie u połoznej. Słuchałysmy serduszka detektorem i pieknie biło 140 uderzeń na minutę. Pytałam połozna o te ruchy które czułam a nie nie byłam pewna czy to ruchy. I powiedziała że mogłybyc to ruchy dziecka tym bardziej że pokazałam jej w którym miejscu je czuje zawsze po prawej stronie i rzeczywiscie tam dzieciatko było ułożone.

Zaczęłam dzisiaj 16tc

Nastepną wizyte u połoznej mam 11.10.2013 a do lekarza musze się umówic za około 2 tyg.

Wyniki mam ksiazkowe i połozna mi doradziała żebym witaminki które zaczełam brać brała co drugi dzień.

Jestem bardzo szczęsliwa i spokojniejsza jak usłyszałam serduszko maluszka.

Miłego dnia dziewczyny i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 09:15   #3776
e49b640a255e4f36f4ca0389c216c83b5b764891_6122d6f2c8cf5
Konto usunięte

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cześć

Cytat:

Cześć! Ja podobnie, jak Cobra, znam Cię z pm 2011

Tez cię pamietam z tego wątku Bardzo dużo dziewczyn znaszego slubnego roku ma już dzieciaki

Cytat:

Śliczne malenstwie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
OOO to juz nie wygląda jak fasola, a jak ludzik

Czekamy na wieści innych mamusiek.
Ja jestem po wczorajszej wizycie napełniona pozytywną energią Tutaj też same dobre wieści. Świat jest piękny
Dzisiaj w końcu schowałam tampony tak to leżały i czekały na koniec I trym. Mam 2 paczki, ale poczekają sobie ten rok.

Ja wczoraj oddałam mamie moja ostatnia paczkę podpasek

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
dzizas tez tak mam... No na okrągło mam coś w buzi. Jest 22 a ja właśnie kanapkę z nutellą skończyłam

Hm, to ja chyba nie rozumiem. Wpisałam teraz w googlach frazę "niezgodność serologiczna" dla upewnienia i 3 pierwsze stronki tłumaczą, że występuje, gdy kobieta ma Rh- a mężczyzna Rh+. Tak, jak myślałam, bo ja mam dokładnie taką sytuację. To jak kobieta ma Rh+ to też może wystąpić konflikt? Jakim cudem pojawiają się wtedy antyciała?
Jak ja wam zazdroszczę tego, ze możecie wszystko jeść, ja już miesiąc mecze sie z brakiem apetytu i mdlosciami, zamiast przytyc to chudne. Wszystko muszę jeść na sile

Cytat:
Czytałam gdzieś, ze w ciazy zdarzają sie omdlenia, ale jak dziewczyny piszą lepiej dla pewności porozmawiać z lekarzem

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
witaj

brawo za serduszko

Zdarzyło mi się zasłabnąć na początku ciąży, po wypiciu szklanki wody i siedzeniu z głową między kolanami przeszło. Z dzieckiem pewnie wszystko dobrze, ale ty uważaj i rzeczywiście pij dużo

Ale miałam noc tak się męczyłam. Wczoraj pobolewał mnie brzuch, praktycznie cały dzień ale z przerwami. Czułam się wzdęta, kuło mnie itd typowe objawy zaparcia, trochę zaniepokoiłam się bo bolało w dole brzucha-ciągnęło w stronę kroku. Macie jakieś sposoby na zaparcia-bo się wykończę, już wcześniej też mnie bolało ale to co przeszłam wczoraj to była masakra. Już nawet w nocy czopki glicerynowe wzięłam i nospę, trochę pomogło, ale dziś znów dyskomfort
U mnie tez są problemy z zaparciami, dzis dokładnie sie czuje jak ty wczoraj muszę kupić sobie śliwki, bo słyszałam ze pomagają.

Cytat:

Tylko pogratulować takiego szefa

Ale dzis miałam piękny sen, śniło mi sie ze oglądam naszego dzidziusia na usg, a tam wyraźnie widać, ze to chłopiec

Ps. Przepraszam za błędy, pisze z telefonu
e49b640a255e4f36f4ca0389c216c83b5b764891_6122d6f2c8cf5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 09:19   #3777
baja_86
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;42661934]
U mnie tez są problemy z zaparciami, dzis dokładnie sie czuje jak ty wczoraj muszę kupić sobie śliwki, bo słyszałam ze pomagają.
[/QUOTE]
Teraz juz mi lepiej. Rano zjadłam jogurt z płatkami, słonecznikiem i siemię lnianym. Wieczorem też zrobię sobie siemie lniane zalane wrzątkiem-podobno pomaga, tak wyczytałam w necie.
Śliwki i jabłka też powinny pomóc.
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 09:21   #3778
mona1
Zadomowienie

DZień dobry wszystkim!
Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Janiestety też mam problem z zaparciami staram się pić dużo wody, jem pieczywo ciemne z ziarnami, jem otręby pszenne i owsiane z jogurtem no i kawa z mlekiem tez mi trochę pomaga. Jeszcze nie musiałam korzystać z czopków glicerynowych, ale chyba zakupię i będę mieć na czarną godzinę, bo czasami to i 3 dni nic.... masakra z tymi zaparciami śliwki i inne suszone owoce średnio na mnie niestety działają

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Jestem własnie po wizycie u połoznej. Słuchałysmy serduszka detektorem i pieknie biło 140 uderzeń na minutę. Pytałam połozna o te ruchy które czułam a nie nie byłam pewna czy to ruchy. I powiedziała że mogłybyc to ruchy dziecka tym bardziej że pokazałam jej w którym miejscu je czuje zawsze po prawej stronie i rzeczywiscie tam dzieciatko było ułożone.

Zaczęłam dzisiaj 16tc

Nastepną wizyte u połoznej mam 11.10.2013 a do lekarza musze się umówic za około 2 tyg.

Wyniki mam ksiazkowe i połozna mi doradziała żebym witaminki które zaczełam brać brała co drugi dzień.

Jestem bardzo szczęsliwa i spokojniejsza jak usłyszałam serduszko maluszka.

Miłego dnia dziewczyny i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.
fajne takie wizyty u położnejprzynajmnie j możesz posłuchać serduszka i jesteś spokojna że wszystko ok. Ja żrednio 2 -3 dni po wizycie zaczynam wariować i zamartwiam się no i oczywiscie za serduszko
Stary 2013-09-06, 09:29   #3779
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
Witajcie
Chciałabym do Was dołączyć jesli można
Mam termin na 3 kwietnia. I mam do Was takie pytanie na temat pracy przy komputerze w ciąży, bo podczytywałam was wcześniej i widzę, że kilka z Was ma taka prace. Nie ma co do niej przeciwskazań?
Polecam lekturę "Wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet". Są tam wszystkie wytyczne co do tego, gdzie nam wolno pracować a gdzie nie (w jakich warunkach). Teoretycznie - przy monitorze ekranowym do 4 h na dobę. Ale faktycznie opiera się to na rozporządzeniu z 96 czy 97 roku i wtedy trochę inaczej to wyglądało.

Ale prawo jest prawo. Jeśli pracujesz w takich warunkach - pracodawca powinien przenieść Cię na inne stanowisko, nie stwarzające tego zagrożenia (czyli np 4 h na kompie a 4 pozostałe - inny charakter pracy) lub zwolnić ze świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia (czyli siedzisz w domku a kasa leci - TO NIE CHODZI O ZWOLNIENIE). Czyli np. księgowa 4 h liczy na kompie a pozostałe 4 może liczyć na kalkulatorze i kartce.
Koniec teorii, a praktycznie to albo się dogadasz z pracodawcą, że trochę mniej popracujesz (i bez jakichś aneksów do umów, gdzie obniżą Ci stawkę), albo jak pracodawca jest niefajny to wyśle Cię na L4 bo zawadzasz.
Na szczęście mój szef jest wyrozumiały i po prostu chwilę później zaczynam i wcześniej kończę. Bo umówmy się - plecy też bolą.

amelka2006: to super! Mój też nie kręcił nosem, tylko prosił, że jeśli już nie będę miała wracać to żebym dała znać.

Pralinka_90:
ja na początku ciąży (6-8 tydz.) słaniałam się na nogach i potrafiło mnie złożyć ale przytomności nie traciłam. Kadriolog polecił mi dużo pić, brać magnez i potas (albo wcinać jedzonko, które te składniki ma).

mona1: w piątek miałam mieć genetyczne, ale okazało się, że dzidzia za mała czyli że później powstała. Z resztą wiem kiedy . Wcześniej mój lekarz kierował się OM, tym razem wziął pod uwagę moje uwagi i poprzednie usg (gdzie indziej mam usg a gdzie indziej lekarza ) stąd z 14 tygodnia wg om zrobił się 12

Ela87: ja też mam igg i igm "-" więc nie miałam kontaktu z toxo i nie mam odporności więc w czasie ciąży trzeba będzie powtarzać te badania.
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-06, 09:34   #3780
uparta8210
Raczkowanie

Hej, miałam wczoraj wizytę. Byłam umówiona na 17.45 ale weszłam o 18.20 bo 2 Panie weszły bez kolejki no ale nic...

Dziadzia rośnie. Pani doktor zrobiłam mi pierwsze usg przez brzuszek, była tak dobra że wstała i zawołała córcię z poczekalni. Potem zaczęła jej tłumaczyć co jest na ekranie lepiej niż mi. A najlepsze z tego wszystkiego jest to że dzidzia zaczęła się nawet ruszać a pani dr włączyła serduszko na głośnik i u mojej córci pokazały się łezki w oczkach jak się dowiedziała że to serduszko dzidziusia. Ja oczywiście też się popłakałam jak zobaczyłam że mała się wzruszyła no i oczywiście ze szczęścia, że wszystko ok. Zważyła mnie, zmierzyła ciśnienie i kazała zrobić badanie krwi, moczu i glukozę na następną wizytę.

tylko odnośnie glukozy to ja nie wiem ile mam jej kupić bo mi nie powiedziała i chyba będę musiała zadzwonić do niej i się zapytać.

A wy dziewczyny ile miałyście tej glukozy wypić i ile czekałyście na następne pobranie krwi ??

Mona proszę cię o zmianę terminu porodu na 13. 04. 2014. Wczoraj założyła mi katę więc oficjalne wpisała w rubrykę tą datę.
Następna wizyta 8.10.2013 o 18.00.
uparta8210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości