![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Lektoraty z języków obcych na UW
Cześć!
Jestem studentką (formalnie od października ![]() Jakie języki są dostępne? Tylko takie podstawowe (europejskie) czy wybór jest szerszy? Słyszałam o jakiś żetonach - to ma związek z zapisami na lektoraty, prawda? Oczywiście jestem w tych sprawach zielona i na pewno coś kiedyś przeoczę. ![]() Czy wszystkie języki są dostępne na wszystkich poziomach? Trochę dużo wyszło tych pytań. Znajdzie się ktoś na tyle cierpliwy, żeby odpowiedzieć?
![]() |
![]() |
#2 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Lektoraty z języków obcych na UW
Cytat:
Wydaje mi się, że nie ma wszystkich poziomów wszystkich języków. System rejestracji żetonowej to co innego niż USOS.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/ca...013Z-LEKTORATY
Tu sobie wchodź i oglądaj co UW ma w ofercie ![]() Obsługa USOS-a i wszelkich rejestracji jest banalna, czasem gorzej tylko z działaniem systemu... Zapisujesz się na jakich chcesz język, tylko musisz pamiętać, że z jakiegoś masz obowiązek zdać egzamin na poziomie b2. Żetony zostały już wyjaśnione wyżej, zawsze możesz je dokupić jeśli masz ochotę. I to ile masz ich wykorzystać zapisane jest w programie Twoich studiów, czasem trzeba wszystkie, czasem wystarczy połowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Taki przykład ze szwedzkiego:
Limit miejsc (zarezerwowani/limit) : 14/20 Czy to oznacza, że już trzeba się zapisywać i wszystko przegapiłam???? Jak mam się zapisać, skoro nie znam jeszcze swojego planu? Mam się zapisywać 'w ciemno'?
Edytowane przez nadiee Czas edycji: 2013-09-03 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jeśli nie poznasz planu do II tury to musisz się zapisać w ciemno.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W czerwcu jest mozliwosc rejestracji dla studentów starszych roczników. U mnie na wydziale rejestracja do grup zajęciowych wypadała niestety pozniej niz na lektoraty wiec niestety potem trzeba bylo zmmieniac, kombinowac
![]() |
#7 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Możesz wybierać spośród wielu języków, ale pamiętaj, że z jakiegoś musisz zdać egzamin na poziomie B2 (i to inny, niż angielski, bo już go studiujesz), więc najlepiej zacząć język, który się już chociaż trochę zna - albo chociaż zdecydować się od razu na konkretny i uczyć się go pilnie 2 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dwa lektoraty to za dużo, prawda? Tym bardziej, że to mój pierwszy rok... Nie wiem, co mam zrobić. I jeszcze zapisywanie się na te wszystkie przedmioty mnie dobija. Dodatkowe pytanie: Zauważyłam, że języki się powtarzają np: Lektoraty języka szwedzkiego Wydziału Neofilologii i Lektoraty języka szwedzkiego Szkoły Języków Obcych Czym to się różni?
Edytowane przez nadiee Czas edycji: 2013-09-04 o 14:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzeniona
|
Możesz być zapisana tylko na jeden lektorat w semestrze, więc musisz wybrać - albo niemiecki, albo ten drugi język. Jeśli znasz niemiecki na tyle, żeby go zdać na B2, to zapisz się na egzamin od razu po pierwszym semestrze i będziesz miała z głowy, i zapisz się na lektorat z innego języka
![]() Te lektoraty różnią się lokalizacją tylko, ale też często liczbą godzin - wydaje mi się, że te na Neofilologii zawsze są 2 razy w tygodniu, te w SZJO czasami są półinternetowe albo raz w tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za wszystkie informacje, to jest strasznie skomplikowane. Z tego co znalazłam wynika, że zapisy na lektoraty są od 25 września, a plan w IA układać można 26 września. Jeśli wstrzymam się ten jeden dzień, to będą jeszcze jakieś miejsca na lektoratach? I jeszcze takie pytanie: na przedmioty ogólnouniwersyteckie trzeba się zapisywać, żeby zdobyć te punkty ECTS? Muszę się wiec na coś zapisać od I roku, czy zdążę jeszcze uzbierać punkty później?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Nikt Ci nie powie, jak z miejscami, ale powinny być. Lepiej jednak zapisać się w ciemno na lektorat - potem zawsze możesz dzień później zmienić grupę, a zawsze będziesz mieć miejsce zaklepane w razie czego. Co do ogunów - niektóre są za 1 pkt, niektóre za 6, więc zależy. Ja zrealizowałam oguny w ciągu 3 semestrów, chodząc na 1 w semestrze. Nie chciałam nigdy oguna z egzaminem, zawsze wybierałam zaliczenie, więc w większości miałam oguny za 3 pkt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
A jak to jest z ilością tych punktów przeznaczonych na oguny ?? Podczas rejestracji dostaje jakąś wyznaczoną ich liczbe ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
tak, ale tych żetonów jest bardzo bardzo dużo
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Ok, dziekuję za odpowiedz. Ostatnie pytanko, dostaje dużo żetonów, ale one są do dyspozycji na cały 3 lata studiów czy na bieżący rok ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Na cały tok studiów.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Te oguny są raczej łatwe, czy trzeba się jakoś specjalnie przyłożyć? A za lektoraty też dostaje się punkty?
Jest taka możliwość, żeby po licencjacie, na studiach magisterskich kontynuować lektoraty? (Nawet jeśli miałabym dokupić więcej żetonów). A co by się stało, gdybym zaklepała sobie w ciemno miejsce na lektoracie i po zakończeniu zapisów okazałoby się, że nie mogę na niego chodzić? ^^Przepraszam za tyle pytań ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
DZIĘKUJĘ!
Nie mogę nigdzie znaleźć listy ogunów, istnieje taka? Czy może trzeba się zalogować do USOS-a, który dzisiaj w ogóle mi się nie otwiera?
![]() |
![]() |
#19 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Serio u was trzeba na magisterce zdać egzamin na C1? Czy tak jest tylko na filologiach? Ja mam jednolite studia i egzamin muszę zdać tylko na B2.
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Oguny to też rejestracja żetonowa z tego co pamiętam.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Lektoraty z języków obcych na UW
Na moim wydziale lektoraty zaczynają się od 2 roku i z góry mamy narzucony język. Czy istnieje możliwość dokupienia żetonów i uczęszczania od I semestru na lektorat z innego języka? Potem od 2 roku oczywiście zaczęłabym też ten "obowiązkowy" lektorat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze takie pytanie: jak w praktyce wygląda kurs półinternetowy?
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Półinternetowy- zajęcia masz raz w tygodni, a poza tym na specjalnej platformie wykonujesz przygotowane ćwiczenia. Ja chodziłam na lektorat internetowy, w tym przypadku zajęcia odbywały się raz na dwa tygodnie i ćwiczeń było już dość dużo.
Takie lektoraty to bardzo dobra opcja dla osób, które mają duża zajęć albo muszą daleko dojeżdżać. W moim przypadku sprawdziło się, ćwiczenia na platformie były całkiem spoko, ale trzeba było się też czasem napracować, a co za tym idzie nauczyć. Na zajęciach stacjonarnych tylko rozmawialiśmy, więc mówienie też można było poćwiczyć. I polecam także oguny internetowe, wolałabym zostać w mieszkaniu i z kubkiem herbaty rozwiązywać ćwiczenia albo pisać eseje/referaty, niż dojeżdżać na bardzo wykład często prowadzony od niechcenia albo ćwiczenia na których nikomu nie zależy (w szczególności studentom). A tematy ogunów internetowych bywają bardzo ciekawe, tych stacjonarnych z reszta też, ale trzeba trafić na prowadzącego któremu się chce (np. Varsavianistyka). ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
![]() Ja pierwszy raz słyszę o tym, aby ktoś komuś narzucał język, który to wydział (pytam z ciekawości). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
O czym to? Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej nie lubiłam wypowiadać się na forum, ale to było obowiązkowe tylko w jednym przypadku. I to chyba zależy od tego co kto lubi, ja ogólnie nie przepadam za wykładami, a te przeważają w przypadku ogunów. Na ćwiczenia trzeba się przygotowywać, a to w sumie podobny czas jak ten, który poświeci się na ogun internetowy. Dla mnie ta forma była najlepsza. Cytat:
![]() Tu jest strona przedmiotu, ale jakoś mało aktualna: http://www.varsavianistyka.pl/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jestem może tępa, ale mam problem z tymi ogunami. Wydaje mi się, że na moim kierunku zwykłe wykłady i ćwiczenia pokrywają wymaganą liczbę punktów ECTS (180). Czy to możliwe, czy i tak muszę się zapisać na jakiegoś oguna?
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Lektoraty z języków obcych na UW
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Sprawdź w programie studiów ile i kiedy musisz wyrobić OGUNy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jakie polecacie lektoraty na poziomie podstawowym? Myślałam o włoskim, hiszpańskim, portugalskim, ukraińskim, szwedzkim... Ale jeśli chodziłyście na coś innego, co wam się podobało, to też chętnie posłucham
![]() ![]()
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie się podobał rosyjski, miałam go od podstaw i było całkiem przyjemnie (więc potwierdzam Twoją opinię) , niestety mogłam sobie pozwolić tylko na jeden semestr. Podobno wakacyjne kursy są ciekawe, bardzo intensywne i dużo w głowie zostaje, ale nie każdemu chce się uczyć w lipcu... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.