Lektoraty z języków obcych na UW - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 14:07   #1
nadiee
Raczkowanie

Question

Lektoraty z języków obcych na UW

Cześć!
Jestem studentką (formalnie od października ) pierwszego roku anglistyki na UW. Wiem jednak, że chcę się uczyć nie tylko języka angielskiego i tu pojawia się pytanie o lektoraty.

Jakie języki są dostępne? Tylko takie podstawowe (europejskie) czy wybór jest szerszy?

Słyszałam o jakiś żetonach - to ma związek z zapisami na lektoraty, prawda? Oczywiście jestem w tych sprawach zielona i na pewno coś kiedyś przeoczę. Czy na lektoraty zapisuje się tak samo jak na zajęcia?

Czy wszystkie języki są dostępne na wszystkich poziomach?

Trochę dużo wyszło tych pytań. Znajdzie się ktoś na tyle cierpliwy, żeby odpowiedzieć?

J.K. Rowling
nadiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 16:19   #2
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Lektoraty z języków obcych na UW

Cytat:
Napisane przez nadiee Pokaż wiadomość
Cześć!
Jestem studentką (formalnie od października ) pierwszego roku anglistyki na UW. Wiem jednak, że chcę się uczyć nie tylko języka angielskiego i tu pojawia się pytanie o lektoraty.

Jakie języki są dostępne? Tylko takie podstawowe (europejskie) czy wybór jest szerszy?

Słyszałam o jakiś żetonach - to ma związek z zapisami na lektoraty, prawda? Oczywiście jestem w tych sprawach zielona i na pewno coś kiedyś przeoczę. Czy na lektoraty zapisuje się tak samo jak na zajęcia?

Czy wszystkie języki są dostępne na wszystkich poziomach?

Trochę dużo wyszło tych pytań. Znajdzie się ktoś na tyle cierpliwy, żeby odpowiedzieć?
Jest bardzo dużo języków do wyboru, te egzotyczne też, tyle że one nie są w ramach "Lektoratów UW" tylko lektoratów konkretnych filologii. Tak w skrócie: Twój wydział daje Ci określoną liczbę żetonów, np. 240. Semestr lektoratu kosztuje Cię np. 30 żetonów, po semestrze możesz zmienić lektorat(choć tego nie polecam, bo będziesz w tyle za resztą).
Wydaje mi się, że nie ma wszystkich poziomów wszystkich języków.

System rejestracji żetonowej to co innego niż USOS.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 17:04   #3
Kalini
Zakorzenienie

http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/ca...013Z-LEKTORATY
Tu sobie wchodź i oglądaj co UW ma w ofercie
Obsługa USOS-a i wszelkich rejestracji jest banalna, czasem gorzej tylko z działaniem systemu...
Zapisujesz się na jakich chcesz język, tylko musisz pamiętać, że z jakiegoś masz obowiązek zdać egzamin na poziomie b2.
Żetony zostały już wyjaśnione wyżej, zawsze możesz je dokupić jeśli masz ochotę. I to ile masz ich wykorzystać zapisane jest w programie Twoich studiów, czasem trzeba wszystkie, czasem wystarczy połowa.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:20   #4
nadiee
Raczkowanie

Taki przykład ze szwedzkiego:
Limit miejsc (zarezerwowani/limit) : 14/20

Czy to oznacza, że już trzeba się zapisywać i wszystko przegapiłam????

Jak mam się zapisać, skoro nie znam jeszcze swojego planu?
Mam się zapisywać 'w ciemno'?

J.K. Rowling

Edytowane przez nadiee
Czas edycji: 2013-09-03 o 11:23
Stary 2013-09-03, 14:08   #5
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Zazwyczaj zapisy są w kilku turach. Być może nawet nie miałaś dostępu do pierwszej tury, albo ją przegapiłaś. Druga tura jeszcze będzie, musisz sprawdzić w kalendarzu rejestracji kiedy.

Jeśli nie poznasz planu do II tury to musisz się zapisać w ciemno.

Stary 2013-09-03, 15:57   #6
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

W czerwcu jest mozliwosc rejestracji dla studentów starszych roczników. U mnie na wydziale rejestracja do grup zajęciowych wypadała niestety pozniej niz na lektoraty wiec niestety potem trzeba bylo zmmieniac, kombinowac
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 20:25   #7
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

No niestety ja kilka razy musiałam rejestrować się w ciemno Potem, jeśli coś się nie zgodzi z planem, na początku października jest ostatnia tura na zmiany.

Możesz wybierać spośród wielu języków, ale pamiętaj, że z jakiegoś musisz zdać egzamin na poziomie B2 (i to inny, niż angielski, bo już go studiujesz), więc najlepiej zacząć język, który się już chociaż trochę zna - albo chociaż zdecydować się od razu na konkretny i uczyć się go pilnie 2 lata.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-04, 14:05   #8
nadiee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Możesz wybierać spośród wielu języków, ale pamiętaj, że z jakiegoś musisz zdać egzamin na poziomie B2 (i to inny, niż angielski, bo już go studiujesz), więc najlepiej zacząć język, który się już chociaż trochę zna - albo chociaż zdecydować się od razu na konkretny i uczyć się go pilnie 2 lata.
Z niemieckim na B2 bym sobie poradziła, dlatego korci mnie, żeby zacząć jakiś trzeci język. Obawiam się tylko, że zaniedbam niemiecki.

Dwa lektoraty to za dużo, prawda? Tym bardziej, że to mój pierwszy rok... Nie wiem, co mam zrobić. I jeszcze zapisywanie się na te wszystkie przedmioty mnie dobija.

Dodatkowe pytanie: Zauważyłam, że języki się powtarzają np:
Lektoraty języka szwedzkiego Wydziału Neofilologii i Lektoraty języka szwedzkiego Szkoły Języków Obcych
Czym to się różni?

J.K. Rowling

Edytowane przez nadiee
Czas edycji: 2013-09-04 o 14:20
Stary 2013-09-04, 15:03   #9
invisible_01
Zakorzeniona

Możesz być zapisana tylko na jeden lektorat w semestrze, więc musisz wybrać - albo niemiecki, albo ten drugi język. Jeśli znasz niemiecki na tyle, żeby go zdać na B2, to zapisz się na egzamin od razu po pierwszym semestrze i będziesz miała z głowy, i zapisz się na lektorat z innego języka

Te lektoraty różnią się lokalizacją tylko, ale też często liczbą godzin - wydaje mi się, że te na Neofilologii zawsze są 2 razy w tygodniu, te w SZJO czasami są półinternetowe albo raz w tygodniu.
Stary 2013-09-04, 15:12   #10
nadiee
Raczkowanie

Cytat:
Możesz być zapisana tylko na jeden lektorat w semestrze, więc musisz wybrać - albo niemiecki, albo ten drugi język. Jeśli znasz niemiecki na tyle, żeby go zdać na B2, to zapisz się na egzamin od razu po pierwszym semestrze i będziesz miała z głowy, i zapisz się na lektorat z innego języka
To tak można? Myślałam, że egzamin jest na trzecim roku. Ale to dobrze, zdążę zdać niemiecki, zanim wszystko zapomnę.

Dzięki za wszystkie informacje, to jest strasznie skomplikowane. Z tego co znalazłam wynika, że zapisy na lektoraty są od 25 września, a plan w IA układać można 26 września. Jeśli wstrzymam się ten jeden dzień, to będą jeszcze jakieś miejsca na lektoratach?

I jeszcze takie pytanie: na przedmioty ogólnouniwersyteckie trzeba się zapisywać, żeby zdobyć te punkty ECTS? Muszę się wiec na coś zapisać od I roku, czy zdążę jeszcze uzbierać punkty później?

J.K. Rowling
Stary 2013-09-04, 17:43   #11
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
To tak można? Myślałam, że egzamin jest na trzecim roku. Ale to dobrze, zdążę zdać niemiecki, zanim wszystko zapomnę.

Dzięki za wszystkie informacje, to jest strasznie skomplikowane. Z tego co znalazłam wynika, że zapisy na lektoraty są od 25 września, a plan w IA układać można 26 września. Jeśli wstrzymam się ten jeden dzień, to będą jeszcze jakieś miejsca na lektoratach?

I jeszcze takie pytanie: na przedmioty ogólnouniwersyteckie trzeba się zapisywać, żeby zdobyć te punkty ECTS? Muszę się wiec na coś zapisać od I roku, czy zdążę jeszcze uzbierać punkty później?
Możesz zdać ten egzamin wcześniej, po prostu sama decydujesz, kiedy się zapisać

Nikt Ci nie powie, jak z miejscami, ale powinny być. Lepiej jednak zapisać się w ciemno na lektorat - potem zawsze możesz dzień później zmienić grupę, a zawsze będziesz mieć miejsce zaklepane w razie czego.

Co do ogunów - niektóre są za 1 pkt, niektóre za 6, więc zależy. Ja zrealizowałam oguny w ciągu 3 semestrów, chodząc na 1 w semestrze. Nie chciałam nigdy oguna z egzaminem, zawsze wybierałam zaliczenie, więc w większości miałam oguny za 3 pkt.
Stary 2013-09-04, 18:14   #12
nightash
Przyczajenie

A jak to jest z ilością tych punktów przeznaczonych na oguny ?? Podczas rejestracji dostaje jakąś wyznaczoną ich liczbe ?
nightash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 08:57   #13
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nightash Pokaż wiadomość
A jak to jest z ilością tych punktów przeznaczonych na oguny ?? Podczas rejestracji dostaje jakąś wyznaczoną ich liczbe ?
tak, ale tych żetonów jest bardzo bardzo dużo
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 10:06   #14
nightash
Przyczajenie

Ok, dziekuję za odpowiedz. Ostatnie pytanko, dostaje dużo żetonów, ale one są do dyspozycji na cały 3 lata studiów czy na bieżący rok ?
nightash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-05, 15:36   #15
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez nightash Pokaż wiadomość
Ok, dziekuję za odpowiedz. Ostatnie pytanko, dostaje dużo żetonów, ale one są do dyspozycji na cały 3 lata studiów czy na bieżący rok ?
Na cały tok studiów.

Stary 2013-09-05, 15:52   #16
nadiee
Raczkowanie

Te oguny są raczej łatwe, czy trzeba się jakoś specjalnie przyłożyć? A za lektoraty też dostaje się punkty?
Jest taka możliwość, żeby po licencjacie, na studiach magisterskich kontynuować lektoraty? (Nawet jeśli miałabym dokupić więcej żetonów).

A co by się stało, gdybym zaklepała sobie w ciemno miejsce na lektoracie i po zakończeniu zapisów okazałoby się, że nie mogę na niego chodzić?

^^Przepraszam za tyle pytań

J.K. Rowling
Stary 2013-09-05, 16:21   #17
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Te oguny są raczej łatwe, czy trzeba się jakoś specjalnie przyłożyć?
Zależy. Niektóre są bardzo łatwe, inne ciężko zaliczyć. Patrz zawsze na formę zaliczenia i opis zajęć - czasami musisz napisać esej, czasami wygłosić referat, a czasami napisać kolokwium lub zdać egzamin ustny.

A za lektoraty też dostaje się punkty?
Tego nie wiem, bo u mnie na wydziale punkty ECTS są nieważne, w sensie nie mają znaczenia dla toku studiów.

Jest taka możliwość, żeby po licencjacie, na studiach magisterskich kontynuować lektoraty? (Nawet jeśli miałabym dokupić więcej żetonów).
Na magisterce musisz zdać język obcy na poziomie C1, więc jak najbardziej również możesz uczęszczać na lektoraty.

A co by się stało, gdybym zaklepała sobie w ciemno miejsce na lektoracie i po zakończeniu zapisów okazałoby się, że nie mogę na niego chodzić?
Jeśli zarejestrowałaś się na lektorat i zostałaś zarejestrowana po zakończeniu wszystkich rejestracji, to chyba zależy od wydziału. U mnie lektoraty nie są obowiązkowe (obowiązkowy jest tylko egzamin ten B2), więc w takiej sytuacji po prostu nie podpinasz tego przedmiotu do zaliczenia. Pamiętaj jednak, że żetony w takim wypadku przepadają! Jest jeszcze opcja złożenia podania o wyrejestrowanie z przedmiotu, przysługuje Ci to raz na cały okres studiów (czyli raz podczas studiów licencjackich).
Odpowiedzi na niebiesko
Stary 2013-09-05, 16:35   #18
nadiee
Raczkowanie

DZIĘKUJĘ!
Nie mogę nigdzie znaleźć listy ogunów, istnieje taka? Czy może trzeba się zalogować do USOS-a, który dzisiaj w ogóle mi się nie otwiera?

J.K. Rowling
Stary 2013-09-05, 16:50   #19
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Odpowiedzi na niebiesko
Serio u was trzeba na magisterce zdać egzamin na C1? Czy tak jest tylko na filologiach? Ja mam jednolite studia i egzamin muszę zdać tylko na B2.

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
DZIĘKUJĘ!
Nie mogę nigdzie znaleźć listy ogunów, istnieje taka? Czy może trzeba się zalogować do USOS-a, który dzisiaj w ogóle mi się nie otwiera?
Oguny to też rejestracja żetonowa z tego co pamiętam.

Stary 2013-09-05, 21:27   #20
romys
Raczkowanie

Na moim wydziale lektoraty zaczynają się od 2 roku i z góry mamy narzucony język. Czy istnieje możliwość dokupienia żetonów i uczęszczania od I semestru na lektorat z innego języka? Potem od 2 roku oczywiście zaczęłabym też ten "obowiązkowy" lektorat.
romys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 18:04   #21
nadiee
Raczkowanie

Mam jeszcze takie pytanie: jak w praktyce wygląda kurs półinternetowy?

J.K. Rowling
Stary 2013-09-10, 18:51   #22
Kalini
Zakorzenienie

Półinternetowy- zajęcia masz raz w tygodni, a poza tym na specjalnej platformie wykonujesz przygotowane ćwiczenia. Ja chodziłam na lektorat internetowy, w tym przypadku zajęcia odbywały się raz na dwa tygodnie i ćwiczeń było już dość dużo.
Takie lektoraty to bardzo dobra opcja dla osób, które mają duża zajęć albo muszą daleko dojeżdżać. W moim przypadku sprawdziło się, ćwiczenia na platformie były całkiem spoko, ale trzeba było się też czasem napracować, a co za tym idzie nauczyć. Na zajęciach stacjonarnych tylko rozmawialiśmy, więc mówienie też można było poćwiczyć.

I polecam także oguny internetowe, wolałabym zostać w mieszkaniu i z kubkiem herbaty rozwiązywać ćwiczenia albo pisać eseje/referaty, niż dojeżdżać na bardzo wykład często prowadzony od niechcenia albo ćwiczenia na których nikomu nie zależy (w szczególności studentom). A tematy ogunów internetowych bywają bardzo ciekawe, tych stacjonarnych z reszta też, ale trzeba trafić na prowadzącego któremu się chce (np. Varsavianistyka).

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez romys Pokaż wiadomość
Na moim wydziale lektoraty zaczynają się od 2 roku i z góry mamy narzucony język. Czy istnieje możliwość dokupienia żetonów i uczęszczania od I semestru na lektorat z innego języka? Potem od 2 roku oczywiście zaczęłabym też ten "obowiązkowy" lektorat.
Oczywiście istnieje, ale lektoraty na UW są często na niskim poziomie, głównie dlatego, że studenci chodzą bo muszą, a nie dlatego, że chcą się nauczyć języka. Być może lepiej wydać pieniądze na jakiś kurs językowy (choć oczywiście niektóre języki są chyba tylko na UW ).
Ja pierwszy raz słyszę o tym, aby ktoś komuś narzucał język, który to wydział (pytam z ciekawości).
Stary 2013-09-10, 18:54   #23
disaster21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
I polecam także oguny internetowe, wolałabym zostać w mieszkaniu i z kubkiem herbaty rozwiązywać ćwiczenia albo pisać eseje/referaty, niż dojeżdżać na bardzo wykład często prowadzony od niechcenia albo ćwiczenia na których nikomu nie zależy (w szczególności studentom). A tematy ogunów internetowych bywają bardzo ciekawe, tych stacjonarnych z reszta też, ale trzeba trafić na prowadzącego któremu się chce (np. Varsavianistyka).
Też tak myślałam, ale gdy musiałam co tydzień czytać przynajmniej 30 stron pdf, oglądać filmiki itp., a potem robić quiz to mi się odechciewało. Wolałam posiedzieć 1,5h na wykładzie, na którym mogłam się uczyć z innego przedmiotu i mieć zaliczenie za samą obecność. Na początku cieszyłam się, że tyle wspaniałych ogunów jest co mnie interesują, a potem liczyło się tylko by jak najłatwiej zdobyć zaliczenie. I tak jest dużo nauki na obowiązkowych przedmiotach.
disaster21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 19:04   #24
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

O czym to?
Cytat:
Oczywiście istnieje, ale lektoraty na UW są często na niskim poziomie, głównie dlatego, że studenci chodzą bo muszą, a nie dlatego, że chcą się nauczyć języka. Być może lepiej wydać pieniądze na jakiś kurs językowy (choć oczywiście niektóre języki są chyba tylko na UW ).
Jeśli kogoś to interesuje to lektoraty z rosyjskiego są świetne.

Stary 2013-09-10, 19:23   #25
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez disaster21 Pokaż wiadomość
Też tak myślałam, ale gdy musiałam co tydzień czytać przynajmniej 30 stron pdf, oglądać filmiki itp., a potem robić quiz to mi się odechciewało. Wolałam posiedzieć 1,5h na wykładzie, na którym mogłam się uczyć z innego przedmiotu i mieć zaliczenie za samą obecność. Na początku cieszyłam się, że tyle wspaniałych ogunów jest co mnie interesują, a potem liczyło się tylko by jak najłatwiej zdobyć zaliczenie. I tak jest dużo nauki na obowiązkowych przedmiotach.
Ja miałam inne wrażenia. Na wykładzie wynudziałam się strasznie plus dojazdy, zarezerwowanie sobie czasu itd. Resztę ogunów zrobiłam internetowo i owszem czasem było tego dużo, ale mogłam materiał rozłożyć na kilka razy, poza tym starałam sie wybierać tematy, które naprawdę mnie interesują, aby się nie zanudzić i nie było tak źle. I przyznam się, że np. w przypadku bardzo długich tekstów często jest tylko przeglądałam, a informacji na dany temat szukałam w innych bardziej zwięzłych źródłach. I to w zupełności wystarczało na orientowanie się w temacie oraz zaliczenie testów, które były po każdym z tematów.
Najbardziej nie lubiłam wypowiadać się na forum, ale to było obowiązkowe tylko w jednym przypadku.
I to chyba zależy od tego co kto lubi, ja ogólnie nie przepadam za wykładami, a te przeważają w przypadku ogunów. Na ćwiczenia trzeba się przygotowywać, a to w sumie podobny czas jak ten, który poświeci się na ogun internetowy. Dla mnie ta forma była najlepsza.

Cytat:
O czym to?
O Warszawie od historii przez geografię po ciekawostki. Zawsze szybko kończą się miejsca i każdy kto chodził na ten ogun chwalił go sobie, poza tym 3.5 jest za obecności, a na egzaminie przez przeszkód można korzystać z notatek.
Tu jest strona przedmiotu, ale jakoś mało aktualna:
http://www.varsavianistyka.pl/
Stary 2013-09-11, 17:40   #26
nadiee
Raczkowanie

Jestem może tępa, ale mam problem z tymi ogunami. Wydaje mi się, że na moim kierunku zwykłe wykłady i ćwiczenia pokrywają wymaganą liczbę punktów ECTS (180). Czy to możliwe, czy i tak muszę się zapisać na jakiegoś oguna?

J.K. Rowling
Stary 2013-09-11, 20:45   #27
romys
Raczkowanie

Cytat:

Ja pierwszy raz słyszę o tym, aby ktoś komuś narzucał język, który to wydział (pytam z ciekawości).
Ukknja.
romys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 07:14   #28
disaster21
Raczkowanie

Cytat:
Jestem może tępa, ale mam problem z tymi ogunami. Wydaje mi się, że na moim kierunku zwykłe wykłady i ćwiczenia pokrywają wymaganą liczbę punktów ECTS (180). Czy to możliwe, czy i tak muszę się zapisać na jakiegoś oguna?
Sprawdź w programie studiów ile i kiedy musisz wyrobić OGUNy.
disaster21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 20:43   #29
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jakie polecacie lektoraty na poziomie podstawowym? Myślałam o włoskim, hiszpańskim, portugalskim, ukraińskim, szwedzkim... Ale jeśli chodziłyście na coś innego, co wam się podobało, to też chętnie posłucham. Mam po prostu żetony do wykorzystania, szkoda by było, żeby się zmarnowały, ale też nie chciałabym, żeby ten lektorat wymagał ode mnie dużych nakładów pracy i energii.

Stary 2013-09-15, 22:53   #30
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to nie było obowiązkowe, ale mogłam zastąpić przedmioty fakultatywne OGUN-ami, co w dużej mierze zrobiłam, więc jest to możliwe. Po prostu przeczytaj program studiów, tam powinno być napisane czy, a jeśli tak to ile musisz mieć punktów z OGUNów.

Cytat:
Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jakie polecacie lektoraty na poziomie podstawowym? Myślałam o włoskim, hiszpańskim, portugalskim, ukraińskim, szwedzkim... Ale jeśli chodziłyście na coś innego, co wam się podobało, to też chętnie posłucham. Mam po prostu żetony do wykorzystania, szkoda by było, żeby się zmarnowały, ale też nie chciałabym, żeby ten lektorat wymagał ode mnie dużych nakładów pracy i energii.
Może pomyśl o takim, który przyda Ci się w przyszłej pracy (ale wtedy trzeba raczej dość do poziomu przynajmniej B1, o ile nie B2) albo na wakacjach np. z hiszpańskim możesz zwiedzić pół świata .
Mnie się podobał rosyjski, miałam go od podstaw i było całkiem przyjemnie (więc potwierdzam Twoją opinię) , niestety mogłam sobie pozwolić tylko na jeden semestr.
Podobno wakacyjne kursy są ciekawe, bardzo intensywne i dużo w głowie zostaje, ale nie każdemu chce się uczyć w lipcu...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości