Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6 - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-07, 11:15   #4081
DsC
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6

Tak, pracowałam w sumie od liceum i przez całe studia, byle jakiś grosz zarobić.
Stosunki miedzynarodowe skończyłam. Niezbyt przyszłościowy kierunek w Polsce.
Stary 2013-09-07, 11:42   #4082
Radek_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
Sam się ogarnij i nie wchodź na ten wątek.
Nawet nie napisałeś nic o sobie, a udzielasz tych pożal się boże rad. Sorry, ale jakoś nie wierze, że facet który osiągnął coś zawodowo, pisze posty na wizażu
Niestety twoja zbyt młoda główka nie ogrania tego po co wchodzi się na różne fora. Forum to nie jest twój prywatny folwark. Niestety zmuszasz mnie do ostrzejszej wypowiedzi. Po co te personalne uwagi ? Nie wiem czy jako bezrobotna masz pojęcie o prawdziwej pracy. Do pracy trzeba się przygotowywać już na 1 roku studiów. Jeśli tego nie robisz to po studiach lądujesz na bezrobociu.

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez DsC Pokaż wiadomość
Tak, pracowałam w sumie od liceum i przez całe studia, byle jakiś grosz zarobić.
Stosunki miedzynarodowe skończyłam. Niezbyt przyszłościowy kierunek w Polsce.
Niezbyt przyszłościowy kierunek ? Żartujesz ? A pozyskiwanie finansowania z funduszy Unii Eurpejskiej dla firm i administracji ? Ekspansja eksportowa firm, targi zagraniczne. Coraz więcej firm polskich działa na rynkach zagranicznych Orlen, Reserved setki sklepów za granicą, Big Star, Maspex, Oknoplast, Fakro, firmy informatyczne i wiele innych.
Stary 2013-09-07, 11:46   #4083
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
pozyskiwanie finansowania z funduszy Unii Eurpejskiej dla firm i administracji
A wiesz w co celowało mnóstwo studentów europeistyki i dlaczego już dawno zalali tę "działkę"?
Stary 2013-09-07, 11:52   #4084
DsC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Radek_ Pokaż wiadomość
Do pracy trzeba się przygotowywać już na 1 roku studiów. Jeśli tego nie robisz to po studiach lądujesz na bezrobociu.
Z tym się zgodzę. Jednak ważne jest też wybranie kierunku, dobrego kierunku, który zapewni pracę w przyszłości.
Podejrzewam, że większość osób wybierających się teraz na studia idzie tylko po to, by mieć papier. No bo co za problem skoro większość szkół prywatnych można zdać bez problemu, niezliczona ilość terminów poprawkowych, za które wystarczy przelać pieniążki dają taką możliwość. Wiem, bo też studiowałam na prywatnej uczelni. Gdybym miała bardziej otwarty umysł w wieku 19 lat z pewnością wybrałabym inny kierunek i inną uczelnie. Dziś wiem, że nie każdy po ukończeniu liceum czy technikum jest gotowy podjąć studia i jest ich pewien w stu procentach.

Ja będąc na drugim roku postanowiłam dodatkowo się dokształcić względem mojego kierunku, dlatego też dostałam się do Europejskiej Akademii Dyplomacji, która kształci przyszłych pracowników MSZ i po której jest większa szansa dostania się do Krajowej Szkoły Administracji Publicznej w Warszawie. Po tej szkole byłam zafascynowana pracą w MSZ czy polskich placówkach zagranicznych.
Owszem było fajnie, do momentu kiedy trzeba podjąć decyzję o wyprowadzeniu się do Warszawy.

Ja póki co nie podejmę się takiego kroku. Kariera to jedno, ale w moim przypadku rodzina i dom jest najważniejsza.

Może i są możliwości pracy, ale czy kiedykolwiek przyglądałeś się wymaganiom jakie stawiają kandydatom? Na pewno osoba, która skończyła studia stacjonarne nie ma szans na podjęcie takiej pracy. Bynajmniej jest bardzo ciężko. Ile osób zatrudni taka firma? Ilu jest absolwentów?

Modny kierunek niestety nie wiąże się z pracą w zawodzie w przyszłości. Trzeba mieć kontakty albo bardzo dużo szczęścia.
Stary 2013-09-07, 12:00   #4085
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Solasia21 Pokaż wiadomość
Ale jakie 10? Z tego co czytalam to proponowane sa stawki nawet 5, 6 zl na godz. Do tego sie odnioslam.

Masz racje ze przeliczanie funtow na zlotowki nie ma sensu - inne realia, oplaty, ceny.
Ale za najnizsza pensje w Polsce nie kupie nawet 1/4 tego co za najnisza w UK. Dlatego porownujac najnizsza pensje do tego co moge za to kupic twierdze ze w UK minimalna placa jest wyzsza niz mininalna w Polsce.

Wezmy pod uwage paliwo litr kosztuje 1,40 F wiec za godzine pracy kupie go prawie 4,5 litra. W Polsce za 10 zl nie kupie nawet 2 litrow.
Nie ma sensu inne przeliczanie niz cena produktu do zarobkow.
proponowane stawki jakie wymieniłas są poniżej płacy minimalnej. A mówiłyśmy o minimalnej - czyli około 10zł (1600 miesięcznie)

Natomiast jesli chodzi o siłę nabywcza pieniądza to się oczywiście zgadzam i też o niedawno tym pisałam.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 12:35   #4086
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Z tym się zgodzę. Jednak ważne jest też wybranie kierunku, dobrego kierunku, który zapewni pracę w przyszłości.
Nawet jeśli taki znajdziesz to zaczyna się oblężenie go przez studentów

Cytat:
Podejrzewam, że większość osób wybierających się teraz na studia idzie tylko po to, by mieć papier. No bo co za problem skoro większość szkół prywatnych można zdać bez problemu, niezliczona ilość terminów poprawkowych, za które wystarczy przelać pieniążki dają taką możliwość. Wiem, bo też studiowałam na prywatnej uczelni. Gdybym miała bardziej otwarty umysł w wieku 19 lat z pewnością wybrałabym inny kierunek i inną uczelnie. Dziś wiem, że nie każdy po ukończeniu liceum czy technikum jest gotowy podjąć studia i jest ich pewien w stu procentach.
Nie każdy powinien był się do tego liceum czy technikum dostać... Powtórzę to, co mówiłam wielokrotnie... Teraz do ogólniaków idą tłumy, które kiedyś nawet stając na rzęsach nie przeszłyby wstępnych do LO, ale dzięki reformom mogły wybierać między LO i technikum, a potem idą na studia, bo "trza iść". Dzięki temu mamy multum szkół dających tytuł licencjata a nawet magistra osobom, które kiedyś o studiach mogłyby tylko pomarzyć a dziś dzięki umożliwieniu im szansy na skończenie studiów dyplom uczelni wyższej staje się po prostu bardzo drogim papierem toaletowym.
Stary 2013-09-07, 12:56   #4087
Auksencja
Rozeznanie

[QUOTE=Radek_;42679369]Niestety twoja zbyt młoda główka nie ogrania tego po co wchodzi się na różne fora. Forum to nie jest twój prywatny folwark. Niestety zmuszasz mnie do ostrzejszej wypowiedzi. Po co te personalne uwagi ? Nie wiem czy jako bezrobotna masz pojęcie o prawdziwej pracy. Do pracy trzeba się przygotowywać już na 1 roku studiów. Jeśli tego nie robisz to po studiach lądujesz na bezrobociu.[COLOR="Silver"]

No patrz... ja nie myślałam o pracy na 1 roku studiów. Zaczęłam się zastanawiać nad pracą na 5 roku i nie miałam problemu ze znalezieniem całkiem porządnej roboty po obronie pracy magisterskiej. Zajęło mi to parę miesięcy, ale byłam bardzo wybredna. Teraz już będę zmieniała pracę po raz 3. Muszę jeszcze dodać, że absolwenci mojego kierunku nie są zbyt rozchwytywani, ale ja od skończenia studiów byłam zapraszana na mnóstwo rozmów kwalifikacyjnych i dostałam kilka propozycji pracy. Zawsze byłam wybierana ze względu na osobowość i pęd do nauki nowych umiejętności, a nie na super doświadczenie i wykształcenie.

Edytowane przez Auksencja
Czas edycji: 2013-09-07 o 13:00
Auksencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 14:47   #4088
Radek_
Przyczajenie

To, że ty sobie świetnie radzisz to nie oznacza, że nie powinno się myśleć o pracy jak najwcześniej. Zauważ, że nie każdy studiuje 5 lat. I jest piękny, zdolny i wspaniale się prezentuje na rozmowach kwalifikacyjnych. Lepiej w tym wątku zastanuwcie jakie są praktyczne wymagania pracodawców dla najbardziej typowych stanowisk -księgowa,przedstawiciel handlowy, opiekunka, pracownik callcenter itd. Wyciągnijcie informacje od osób na goldenline.pl
Stary 2013-09-07, 14:58   #4089
20160901857
Konto usunięte

DsC, powiedz coś więcej o tej Akademii Dyplomacji Moje największe i najskrytsze marzenie, tylko nie wiem kiedy się porządnie nauczę drugiego języka, bez którego do dyplomacji nie mogę się pchać

Radek, dobrze mówisz, tylko ostro, dlatego się dziewczyny denerwują.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 15:01   #4090
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
To, że ty sobie świetnie radzisz to nie oznacza, że nie powinno się myśleć o pracy jak najwcześniej. Zauważ, że nie każdy studiuje 5 lat. I jest piękny, zdolny i wspaniale się prezentuje na rozmowach kwalifikacyjnych. Lepiej w tym wątku zastanuwcie jakie są praktyczne wymagania pracodawców dla najbardziej typowych stanowisk -księgowa,przedstawiciel handlowy, opiekunka, pracownik callcenter itd. Wyciągnijcie informacje od osób na goldenline.pl
O, to fakt. Mnie bardzo pomogło przeanalizowanie jakimi umiejętnościami mogą pochwalić się osoby pracujące w firmie X, do której w danym momencie aplikowałam - dzięki temu wiedziałam np. co podkreślić, wyszczególnić w CV, czym mogę zainteresować pracodawcę a czego być może mi brakuje.
Stary 2013-09-07, 15:02   #4091
cyanide sun
Wtajemniczenie

ja rowniez zgadzam sie z tym co pisze Radek. nie rozumiem po co dziewczyny się tak rzucają...
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 15:18   #4092
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
DsC, powiedz coś więcej o tej Akademii Dyplomacji Moje największe i najskrytsze marzenie, tylko nie wiem kiedy się porządnie nauczę drugiego języka, bez którego do dyplomacji nie mogę się pchać
To taki kurs roczny organizowany przez właśnie tę szkołę Przyjmują tam praktycznie każdego (mam znajomego, który studiował mechatronikę i tam chodził ), zjazdy chyba raz czy 2 na miesiąc. Sama się nad tym zastanawiałam, ale popatrzyłam na plan i stwierdziłam, że to bezsens. Moi znajomi, którzy uczestniczyli w kilku edycjach tych zjazdów, też to potwierdzają. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematyką dyplomacji, myślę, że o wiele lepszy jest kurs w PISMie, pod względem merytorycznym, ale też kosztuje chyba 2 razy więcej, niestety.

Uwielbiam hasło, że szkolą "przyszłych pracowników MSZ" ... raczej nazwa - "kandydatów na przyszłych pracowników" lepiej odzwierciedla o co chodzi, bo przecież nie każdy zda aplikację

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-09-07 o 15:19
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 18:07   #4093
201701191353
Konto usunięte

Cytat:

Radek, dobrze mówisz, tylko ostro, dlatego się dziewczyny denerwują.
Tak mówi, ale co mi z tego, że mi powie, iż na 1 roku powinnam szukać pracy, jak jestem po 3 latach i pracy nie mam, a czasu nie cofnę (czy mnie coś ominęło i się da?) Nie oczekuję od nikogo złotych rad, ale pisane "było na 1 roku myśleć o pracy" jakoś w niczym mi nie pomaga...
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 18:49   #4094
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Niestety twoja zbyt młoda główka nie ogrania tego po co wchodzi się na różne fora. Forum to nie jest twój prywatny folwark. Niestety zmuszasz mnie do ostrzejszej wypowiedzi. Po co te personalne uwagi ? Nie wiem czy jako bezrobotna masz pojęcie o prawdziwej pracy. Do pracy trzeba się przygotowywać już na 1 roku studiów. Jeśli tego nie robisz to po studiach lądujesz na bezrobociu.
Personalne uwagi dlatego, że oceniasz nas tutaj, a sam nie napiszesz nic o sobie.
Ja na studiach nie pracowałam, studiowałam częściowo w Polsce, a częściowo za granicą. Robiłam jedynie praktyki w swojej branży. Po studiach pracę w zawodzie znalazłam od razu. Zrezygnowałam z niej sama, żeby się przeprowadzić ze względów prywatnych.
Stary 2013-09-07, 19:02   #4095
DsC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Dzięki temu mamy multum szkół dających tytuł licencjata a nawet magistra osobom, które kiedyś o studiach mogłyby tylko pomarzyć a dziś dzięki umożliwieniu im szansy na skończenie studiów dyplom uczelni wyższej staje się po prostu bardzo drogim papierem toaletowym.
Zgadzam się. Kiedyś osoby po studiach były wysoko cenione.

Cytat:
U mnie w szkole zawisł plakat odnośnie tej szkoły, więc postanowiłam spróbować. Nie trzeba znać dwóch języków, na dobrą sprawę możesz pościemniać przy wypełnianiu formularza, bo nikt tego nie sprawdza. Przydatny jest angielski, ponieważ niektórzy zapraszani goście przyjeżdżali z za granicy lub byli to po prostu ambasadorowie z innych krajów.
Mi osobiście się podobało, dużo fajnych ludzi poznałam i przede wszystkim poznałam Pana Prof. Kołodko oraz P. N. Davisa, za co jestem najbardziej wdzięczna tej szkole. Te dwie osoby zrobiły na mnie największe wrażenie i na prawdę wspaniale mówili. Poza tym warsztaty i nauka o protokole dyplomatycznym z byłym doradcą prezydenta, savoir vivre i organizowanie przyjęć dyplomatycznych.
Mimo tego uważam, że nie warte to wszystko tych pieniędzy. Jeśli jesteś osobą nietuzinkową to można wyłapać fajne kontakty.

I co mnie najbardziej zdziwiło, że moja kumpela, która przez całe studia miała świetną średnią i znała 2 języki nie dostała się. Loteria?
Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Uwielbiam hasło, że szkolą "przyszłych pracowników MSZ" ... raczej nazwa - "kandydatów na przyszłych pracowników" lepiej odzwierciedla o co chodzi, bo przecież nie każdy zda aplikację
Racja. Lepiej to ujęłaś
Jeśli chodzi o aplikację do MSZ to najpierw KSAP, a później egzaminy do MSZ. Tyle, że po EAD jest większa szansa, że przyjmą do KSAP.
Stary 2013-09-07, 19:08   #4096
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
I co mnie najbardziej zdziwiło, że moja kumpela, która przez całe studia miała świetną średnią i znała 2 języki nie dostała się. Loteria?
Może już po prostu za dużo chętnych było?

Cytat:
Racja. Lepiej to ujęłaś
Jeśli chodzi o aplikację do MSZ to najpierw KSAP, a później egzaminy do MSZ. Tyle, że po EAD jest większa szansa, że przyjmą do KSAP.
KSAP nie jest przecież obowiązkowy, więc jak rozumiem taki masz po prostu plan dla siebie? Przez KSAP jest się pracownikiem służby cywilnej, a przez aplikację dyplom-kons pracownikiem służby zagranicznej.

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-09-07 o 19:10
Stary 2013-09-07, 19:09   #4097
20160901857
Konto usunięte

Chodziło mi o znajomość dwóch języków jako wymóg konieczny żeby móc startować na aplikację dyplomatyczną, bo tam zdaje się, że jest egzamin, ewentualnie trzeba mieć certyfikaty na poziomie co najmniej CAE z angielskiego.
Moje marzenia oczywiście kręcą się w wokół placówek, ambasad, konsulatów, attache, przedstawicielstw i tak dalej, ale jestem świadoma, że to bardzo długa droga i wypada mieć mocne plecy żeby o tym w ogóle myśleć.
Stary 2013-09-07, 19:12   #4098
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Moje marzenia oczywiście kręcą się w wokół placówek, ambasad, konsulatów, attache, przedstawicielstw i tak dalej, ale jestem świadoma, że to bardzo długa droga i wypada mieć mocne plecy żeby o tym w ogóle myśleć.
A to różnie, szczerze powiedziawszy, bo znam osoby, które dostały się bez żadnych znajomości na aplikację. Pracowitość i wiedza też są ważne, jak nie ważniejsze
Stary 2013-09-07, 19:13   #4099
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
Tak mówi, ale co mi z tego, że mi powie, iż na 1 roku powinnam szukać pracy, jak jestem po 3 latach i pracy nie mam, a czasu nie cofnę (czy mnie coś ominęło i się da?) Nie oczekuję od nikogo złotych rad, ale pisane "było na 1 roku myśleć o pracy" jakoś w niczym mi nie pomaga...
Swoją drogą Według mnie np to:

Cytat:
Nie wiem czy jako bezrobotna masz pojęcie o prawdziwej pracy.
było bardzo niemiłe.
Stary 2013-09-07, 19:14   #4100
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Swoją drogą Według mnie np to:
było bardzo niemiłe.
W ogóle ostatni post był taki właśnie oschły. I nie każda z nas tutaj jest bezrobotna, peszek
Stary 2013-09-07, 22:03   #4101
Auksencja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
ja rowniez zgadzam sie z tym co pisze Radek. nie rozumiem po co dziewczyny się tak rzucają...
Ważne, że Ty się nie "rzucasz".
Auksencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 22:16   #4102
nico kotlin
Raczkowanie

A ja już nie wiem co mam robić. Po raz X dostałam niby pracę, ale muszę rezygnować z powodu braku możliwości powrotu do domu ;/ Tak, mieszkam na zadupiu i nie stać mnie na samochód ;/ Bardzo chciałabym znaleźć pracę w takich godzinach, które umożliwiłyby mi dojazd do niej i powrót do domu. po 23 nie jestem w stanie wrócić i tu klops. Jak dobrze mają Ci, którzy mieszkają w większych miastach, o ile łatwiej...
Ostatnio myślałam, że już teraz wezmę robotę bez wybrzydzania, ale zorganizowanie tego jest raczej niemożliwe. Znów wpadnę w dołek ;///
nico kotlin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 23:07   #4103
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Odniose sie tylko do wypowiedzi Radka - wszystko ladnie i pieknie, ale moze jakos milej? Nie wiemy o tobie nic. Radami rzucasz racjonalnymi choc jednak szukanie sciezki na pierwszym roku studiow srednio pokrywa sie z przyszloscia, zwlaszcza, ze teraz chodzi sie po papier. powazna prace zaczelam pod konic dugiego roku i wcale nie w kierunku studiow i daje rade... Mam tez znajome co studiowaly dziennie i przebimbaly ten czas niepracujac i...teraz realizuja sie zawodowo. Niestety nie kazdy jest tak zaj.ebis.ty, ze zaczyna wczesnie myslec o przyszlosci...

goldenline to dobre zrodlo, czesto to podkreslam

swoja droga miloby bylo jakbys cos o sobie powiedzisl...

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

sory za literowki w pedzie pisze z koma
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 10:04   #4104
20160901857
Konto usunięte

Przesada trochę z tym chodzeniem po papier, nie zawsze tak jest.
Stary 2013-09-08, 10:17   #4105
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nico kotlin Pokaż wiadomość
A ja już nie wiem co mam robić. Po raz X dostałam niby pracę, ale muszę rezygnować z powodu braku możliwości powrotu do domu ;/ Tak, mieszkam na zadupiu i nie stać mnie na samochód ;/ Bardzo chciałabym znaleźć pracę w takich godzinach, które umożliwiłyby mi dojazd do niej i powrót do domu. po 23 nie jestem w stanie wrócić i tu klops. Jak dobrze mają Ci, którzy mieszkają w większych miastach, o ile łatwiej...
Ostatnio myślałam, że już teraz wezmę robotę bez wybrzydzania, ale zorganizowanie tego jest raczej niemożliwe. Znów wpadnę w dołek ;///
A nie możesz dogadać się z kimś kto też wraca z pracy? Może jakiś pracownik z firmy gdzie zaproponowano posadę? Albo Tż, rodzice, rodzeństwo itd...
Ja bym tak łatwo się nie poddawała. Teraz trudno o pracę przy miejscu zamieszkania, trzeba liczyć się z dojazdami.

Cytat:
Wiesz, nie każdy na I roku studiów myśli o pracy. Ludzie często w tym czasie zmieniają kierunki, nie wiedzą czego oczekują od życia. Mają dopiero 19lat.
Znam też takich, którzy po 5 latach studiowania stwierdzili, że to nie to i poszli w innym kierunku.
Jeden myśli o pracy, bo już ma ukierunkowane co chce robić w przyszłości inni jeszcze poszkuje swojej ścieżki. Żaden z nich nie jest skazany na porażkę, bo nikt nie wie jak potoczy się nasze życie za x lat.

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2013-09-08 o 10:24
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 10:34   #4106
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Przesada trochę z tym chodzeniem po papier, nie zawsze tak jest.
To fakt (ja np. nie miałam w głowie wyłacznie dyplomu), ale myślę, że szczególnie osoby które po prostu nie mają predyspozycji do tego by się skutecznie uczyć i korzystając z szansy jaką dały im reformy idą za ciosem nie myśląc o tym co studiować, ale żeby przestudiować i mieć "wyższe" (bo np. mama nie miała i zawsze mówiła "o tych studiach" jako czymś dla bardzo mądrych ludzi a poza tym to wszystkie ziomalki na dzielni chodzą na te sesje to to jednak fajoskie być mysi, c'nie? ).
Stary 2013-09-08, 10:53   #4107
Akane
Zakorzenienie

Dziewczyny, prawda jest taka, że papiery już dawno straciły na wartości. Niektórzy pracodawcy owszem - wciąż uważają, że wyższe wykształcenie świadczy o człowieku, ale nie oszukujmy się: to bzdura. Inżynier/magister - owszem, to było przepustką do pracy, ale jakieś 20 lat temu. Od dłuższego już czasu od wykształcenia istotniejsze są inne atuty. Studia (zwłaszcza na kierunkach humanistycznych) zazwyczaj skupiają się na teorii, a na rynku pracy potrzebna jest praktyka, kreatywność, elastyczność. Sama zatrudniłam dziewczynę, która dopiero obroniła licencjat, ale równie dobrze mogłaby mieć tylko maturę, a i tak uważałabym ją za perłę bezcenną - uczciwa, solidna, inteligentna, chętna do nauki nowych rzeczy (które nie mają kompletnie nic wspólnego z kierunkiem, jaki studiuje). Ja zresztą też jestem przykładem udowadniającym, że studia to jedno, a praca zawodowa to kompletnie inna bajka.
Stary 2013-09-08, 11:10   #4108
20160901857
Konto usunięte

Tylko, że w wielu zawodach bez solidnej znajomości teorii nie jesteś w stanie ruszyć z praktyką.
Stary 2013-09-08, 11:25   #4109
nico kotlin
Raczkowanie

Cytat:
A nie możesz dogadać się z kimś kto też wraca z pracy? Może jakiś pracownik z firmy gdzie zaproponowano posadę? Albo Tż, rodzice, rodzeństwo itd...
Ja bym tak łatwo się nie poddawała. Teraz trudno o pracę przy miejscu zamieszkania, trzeba liczyć się z dojazdami.
Wiem, nie mam nic przeciwko dojazdom, ale żebym chociaż miała autobus (ostatni jest po 22.)
Nie znam nikogo, kto jechałby w moją stroną, mieszkam 30 km od tego miasta, zupełnie nie po drodze.
Tż brak, rodzeństwo w podstawówce, mama bez prawka, a samochód ma tata, który też musi czymś wracać z pracy, poza tym nie śmiałabym go wyrywać o północy z łóżka żeby po mnie jechał, gdy sam wstaje na 5 do pracy.
Gdyby to była jakaś posada, na której mi zależy to byłoby o co walczyć, ale to jest praca pt. 'cokolwiek'. Większa połowa pensji i tak poszłaby na autobus według moich obliczeń... Boję się, że jak to odrzucę to znowu telefon będzie milczał przez miesiąc, a ja będę żałować, że nie wzięłam tego 'czegokolwiek' , choć wiem, że to i tak nie miało sensu. Nawet myślałam o współdzieleniu pokoju z kimś w tym mieście, ale nie utrzymałabym się z tej 'pensji'. Chyba jestem desperatką.
nico kotlin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 11:42   #4110
pani pogodna
Raczkowanie

hej
pozwolę sobie przystąpić do tego wątku
i już na wstępie chciałam zapytać Was o opinię otóż umówiłam się na ubiegły piątek na rozmowę w sprawie pracy, niemniej wypadło mi inne spotkanie i zadzwoniłam do nich i oznajmiłam, że nie przyjdę. Wczoraj zobaczyłam, że w piątek ponownie zamieścili ogłoszenie- i tutaj moje pytanie myślicie, że mogłabym do nich zadzwonić i powiedzieć im, że byłam ostatnio zapraszana na rozmowę, ale nie mogłam przyjść, a teraz zobaczyłam, że ogłoszenie ponownie się pojawiło, i czy w związku z tym byłaby możliwość ponownego zaproszenia mnie na rozmowę?
Pytam o to Was, bo nie za bardzo wiem, czy tak wypada...
CV niby wysłałam jeszcze raz ale często jest tak, że kiedy ktoś raz już odmówił, to potem drugi raz do tej osoby nie dzwonią.

Edytowane przez pani pogodna
Czas edycji: 2013-09-08 o 11:45
pani pogodna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości