|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Tak, pracowałam w sumie od liceum i przez całe studia, byle jakiś grosz zarobić.
Stosunki miedzynarodowe skończyłam. Niezbyt przyszłościowy kierunek w Polsce.
|
|
#4082 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Niezbyt przyszłościowy kierunek ? Żartujesz ? A pozyskiwanie finansowania z funduszy Unii Eurpejskiej dla firm i administracji ? Ekspansja eksportowa firm, targi zagraniczne. Coraz więcej firm polskich działa na rynkach zagranicznych Orlen, Reserved setki sklepów za granicą, Big Star, Maspex, Oknoplast, Fakro, firmy informatyczne i wiele innych.
|
|
|
#4083 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że większość osób wybierających się teraz na studia idzie tylko po to, by mieć papier. No bo co za problem skoro większość szkół prywatnych można zdać bez problemu, niezliczona ilość terminów poprawkowych, za które wystarczy przelać pieniążki dają taką możliwość. Wiem, bo też studiowałam na prywatnej uczelni. Gdybym miała bardziej otwarty umysł w wieku 19 lat z pewnością wybrałabym inny kierunek i inną uczelnie. Dziś wiem, że nie każdy po ukończeniu liceum czy technikum jest gotowy podjąć studia i jest ich pewien w stu procentach. Ja będąc na drugim roku postanowiłam dodatkowo się dokształcić względem mojego kierunku, dlatego też dostałam się do Europejskiej Akademii Dyplomacji, która kształci przyszłych pracowników MSZ i po której jest większa szansa dostania się do Krajowej Szkoły Administracji Publicznej w Warszawie. Po tej szkole byłam zafascynowana pracą w MSZ czy polskich placówkach zagranicznych. Owszem było fajnie, do momentu kiedy trzeba podjąć decyzję o wyprowadzeniu się do Warszawy. Ja póki co nie podejmę się takiego kroku. Kariera to jedno, ale w moim przypadku rodzina i dom jest najważniejsza. Może i są możliwości pracy, ale czy kiedykolwiek przyglądałeś się wymaganiom jakie stawiają kandydatom? Na pewno osoba, która skończyła studia stacjonarne nie ma szans na podjęcie takiej pracy. Bynajmniej jest bardzo ciężko. Ile osób zatrudni taka firma? Ilu jest absolwentów? Modny kierunek niestety nie wiąże się z pracą w zawodzie w przyszłości. Trzeba mieć kontakty albo bardzo dużo szczęścia.
|
|
|
#4085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jesli chodzi o siłę nabywcza pieniądza to się oczywiście zgadzam i też o niedawno tym pisałam.
|
|
|
|
#4086 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4087 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Radek_;42679369]Niestety twoja zbyt młoda główka nie ogrania tego po co wchodzi się na różne fora. Forum to nie jest twój prywatny folwark. Niestety zmuszasz mnie do ostrzejszej wypowiedzi. Po co te personalne uwagi ? Nie wiem czy jako bezrobotna masz pojęcie o prawdziwej pracy. Do pracy trzeba się przygotowywać już na 1 roku studiów. Jeśli tego nie robisz to po studiach lądujesz na bezrobociu.[COLOR="Silver"]
No patrz... ja nie myślałam o pracy na 1 roku studiów. Zaczęłam się zastanawiać nad pracą na 5 roku i nie miałam problemu ze znalezieniem całkiem porządnej roboty po obronie pracy magisterskiej. Zajęło mi to parę miesięcy, ale byłam bardzo wybredna. Teraz już będę zmieniała pracę po raz 3. Muszę jeszcze dodać, że absolwenci mojego kierunku nie są zbyt rozchwytywani, ale ja od skończenia studiów byłam zapraszana na mnóstwo rozmów kwalifikacyjnych i dostałam kilka propozycji pracy. Zawsze byłam wybierana ze względu na osobowość i pęd do nauki nowych umiejętności, a nie na super doświadczenie i wykształcenie. Edytowane przez Auksencja Czas edycji: 2013-09-07 o 13:00 |
|
|
|
|
#4088 |
|
Przyczajenie
|
To, że ty sobie świetnie radzisz to nie oznacza, że nie powinno się myśleć o pracy jak najwcześniej. Zauważ, że nie każdy studiuje 5 lat. I jest piękny, zdolny i wspaniale się prezentuje na rozmowach kwalifikacyjnych. Lepiej w tym wątku zastanuwcie jakie są praktyczne wymagania pracodawców dla najbardziej typowych stanowisk -księgowa,przedstawiciel handlowy, opiekunka, pracownik callcenter itd. Wyciągnijcie informacje od osób na goldenline.pl
|
|
#4089 |
|
Konto usunięte
|
DsC, powiedz coś więcej o tej Akademii Dyplomacji
Moje największe i najskrytsze marzenie, tylko nie wiem kiedy się porządnie nauczę drugiego języka, bez którego do dyplomacji nie mogę się pchaćRadek, dobrze mówisz, tylko ostro, dlatego się dziewczyny denerwują. |
|
|
|
|
#4090 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#4091 |
|
Wtajemniczenie
|
ja rowniez zgadzam sie z tym co pisze Radek. nie rozumiem po co dziewczyny się tak rzucają...
|
|
|
|
|
#4092 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
), zjazdy chyba raz czy 2 na miesiąc. Sama się nad tym zastanawiałam, ale popatrzyłam na plan i stwierdziłam, że to bezsens. Moi znajomi, którzy uczestniczyli w kilku edycjach tych zjazdów, też to potwierdzają. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematyką dyplomacji, myślę, że o wiele lepszy jest kurs w PISMie, pod względem merytorycznym, ale też kosztuje chyba 2 razy więcej, niestety.Uwielbiam hasło, że szkolą "przyszłych pracowników MSZ" ... raczej nazwa - "kandydatów na przyszłych pracowników" lepiej odzwierciedla o co chodzi, bo przecież nie każdy zda aplikację
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2013-09-07 o 15:19 |
|
|
|
|
|
#4093 |
|
Konto usunięte
|
Tak mówi, ale co mi z tego, że mi powie, iż na 1 roku powinnam szukać pracy, jak jestem po 3 latach i pracy nie mam, a czasu nie cofnę (czy mnie coś ominęło i się da?) Nie oczekuję od nikogo złotych rad, ale pisane "było na 1 roku myśleć o pracy" jakoś w niczym mi nie pomaga...
|
|
|
|
|
#4094 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na studiach nie pracowałam, studiowałam częściowo w Polsce, a częściowo za granicą. Robiłam jedynie praktyki w swojej branży. Po studiach pracę w zawodzie znalazłam od razu. Zrezygnowałam z niej sama, żeby się przeprowadzić ze względów prywatnych.
|
|
|
#4095 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mi osobiście się podobało, dużo fajnych ludzi poznałam i przede wszystkim poznałam Pana Prof. Kołodko oraz P. N. Davisa, za co jestem najbardziej wdzięczna tej szkole. Te dwie osoby zrobiły na mnie największe wrażenie i na prawdę wspaniale mówili. Poza tym warsztaty i nauka o protokole dyplomatycznym z byłym doradcą prezydenta, savoir vivre i organizowanie przyjęć dyplomatycznych. Mimo tego uważam, że nie warte to wszystko tych pieniędzy. Jeśli jesteś osobą nietuzinkową to można wyłapać fajne kontakty. I co mnie najbardziej zdziwiło, że moja kumpela, która przez całe studia miała świetną średnią i znała 2 języki nie dostała się. Loteria? ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o aplikację do MSZ to najpierw KSAP, a później egzaminy do MSZ. Tyle, że po EAD jest większa szansa, że przyjmą do KSAP.
|
|
|
#4096 | ||
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przez KSAP jest się pracownikiem służby cywilnej, a przez aplikację dyplom-kons pracownikiem służby zagranicznej.
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2013-09-07 o 19:10 |
||
|
|
|
|
#4097 |
|
Konto usunięte
|
Chodziło mi o znajomość dwóch języków jako wymóg konieczny żeby móc startować na aplikację dyplomatyczną, bo tam zdaje się, że jest egzamin, ewentualnie trzeba mieć certyfikaty na poziomie co najmniej CAE z angielskiego.
Moje marzenia oczywiście kręcą się w wokół placówek, ambasad, konsulatów, attache, przedstawicielstw i tak dalej, ale jestem świadoma, że to bardzo długa droga i wypada mieć mocne plecy żeby o tym w ogóle myśleć. |
|
|
|
|
#4098 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4099 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
było bardzo niemiłe. |
|
|
|
|
|
#4100 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#4101 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4102 |
|
Raczkowanie
|
A ja już nie wiem co mam robić. Po raz X dostałam niby pracę, ale muszę rezygnować z powodu braku możliwości powrotu do domu ;/ Tak, mieszkam na zadupiu i nie stać mnie na samochód ;/ Bardzo chciałabym znaleźć pracę w takich godzinach, które umożliwiłyby mi dojazd do niej i powrót do domu. po 23 nie jestem w stanie wrócić i tu klops. Jak dobrze mają Ci, którzy mieszkają w większych miastach, o ile łatwiej...
Ostatnio myślałam, że już teraz wezmę robotę bez wybrzydzania, ale zorganizowanie tego jest raczej niemożliwe. Znów wpadnę w dołek ;/// |
|
|
|
|
#4103 |
|
Konto usunięte
|
Odniose sie tylko do wypowiedzi Radka - wszystko ladnie i pieknie, ale moze jakos milej? Nie wiemy o tobie nic. Radami rzucasz racjonalnymi choc jednak szukanie sciezki na pierwszym roku studiow srednio pokrywa sie z przyszloscia, zwlaszcza, ze teraz chodzi sie po papier. powazna prace zaczelam pod konic dugiego roku i wcale nie w kierunku studiow i daje rade... Mam tez znajome co studiowaly dziennie i przebimbaly ten czas niepracujac i...teraz realizuja sie zawodowo. Niestety nie kazdy jest tak zaj.ebis.ty, ze zaczyna wczesnie myslec o przyszlosci...
goldenline to dobre zrodlo, czesto to podkreslam swoja droga miloby bylo jakbys cos o sobie powiedzisl... ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- sory za literowki w pedzie pisze z koma
|
|
|
|
|
#4104 |
|
Konto usunięte
|
Przesada trochę z tym chodzeniem po papier, nie zawsze tak jest.
|
|
|
|
|
#4105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym tak łatwo się nie poddawała. Teraz trudno o pracę przy miejscu zamieszkania, trzeba liczyć się z dojazdami. Cytat:
Znam też takich, którzy po 5 latach studiowania stwierdzili, że to nie to i poszli w innym kierunku. Jeden myśli o pracy, bo już ma ukierunkowane co chce robić w przyszłości inni jeszcze poszkuje swojej ścieżki. Żaden z nich nie jest skazany na porażkę, bo nikt nie wie jak potoczy się nasze życie za x lat. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-09-08 o 10:24 |
||
|
|
|
|
#4106 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To fakt (ja np. nie miałam w głowie wyłacznie dyplomu), ale myślę, że szczególnie osoby które po prostu nie mają predyspozycji do tego by się skutecznie uczyć i korzystając z szansy jaką dały im reformy idą za ciosem nie myśląc o tym co studiować, ale żeby przestudiować i mieć "wyższe" (bo np. mama nie miała i zawsze mówiła "o tych studiach" jako czymś dla bardzo mądrych ludzi a poza tym to wszystkie ziomalki na dzielni chodzą na te sesje to to jednak fajoskie być mysi, c'nie?
).
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, prawda jest taka, że papiery już dawno straciły na wartości. Niektórzy pracodawcy owszem - wciąż uważają, że wyższe wykształcenie świadczy o człowieku, ale nie oszukujmy się: to bzdura. Inżynier/magister - owszem, to było przepustką do pracy, ale jakieś 20 lat temu. Od dłuższego już czasu od wykształcenia istotniejsze są inne atuty. Studia (zwłaszcza na kierunkach humanistycznych) zazwyczaj skupiają się na teorii, a na rynku pracy potrzebna jest praktyka, kreatywność, elastyczność. Sama zatrudniłam dziewczynę, która dopiero obroniła licencjat, ale równie dobrze mogłaby mieć tylko maturę, a i tak uważałabym ją za perłę bezcenną - uczciwa, solidna, inteligentna, chętna do nauki nowych rzeczy (które nie mają kompletnie nic wspólnego z kierunkiem, jaki studiuje). Ja zresztą też jestem przykładem udowadniającym, że studia to jedno, a praca zawodowa to kompletnie inna bajka.
|
|
#4108 |
|
Konto usunięte
|
Tylko, że w wielu zawodach bez solidnej znajomości teorii nie jesteś w stanie ruszyć z praktyką.
|
|
|
|
|
#4109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie znam nikogo, kto jechałby w moją stroną, mieszkam 30 km od tego miasta, zupełnie nie po drodze. Tż brak, rodzeństwo w podstawówce, mama bez prawka, a samochód ma tata, który też musi czymś wracać z pracy, poza tym nie śmiałabym go wyrywać o północy z łóżka żeby po mnie jechał, gdy sam wstaje na 5 do pracy. Gdyby to była jakaś posada, na której mi zależy to byłoby o co walczyć, ale to jest praca pt. 'cokolwiek'. Większa połowa pensji i tak poszłaby na autobus według moich obliczeń... Boję się, że jak to odrzucę to znowu telefon będzie milczał przez miesiąc, a ja będę żałować, że nie wzięłam tego 'czegokolwiek' , choć wiem, że to i tak nie miało sensu. Nawet myślałam o współdzieleniu pokoju z kimś w tym mieście, ale nie utrzymałabym się z tej 'pensji'. Chyba jestem desperatką. |
|
|
|
|
|
#4110 |
|
Raczkowanie
|
hej
pozwolę sobie przystąpić do tego wątku i już na wstępie chciałam zapytać Was o opinię otóż umówiłam się na ubiegły piątek na rozmowę w sprawie pracy, niemniej wypadło mi inne spotkanie i zadzwoniłam do nich i oznajmiłam, że nie przyjdę. Wczoraj zobaczyłam, że w piątek ponownie zamieścili ogłoszenie- i tutaj moje pytanie myślicie, że mogłabym do nich zadzwonić i powiedzieć im, że byłam ostatnio zapraszana na rozmowę, ale nie mogłam przyjść, a teraz zobaczyłam, że ogłoszenie ponownie się pojawiło, i czy w związku z tym byłaby możliwość ponownego zaproszenia mnie na rozmowę? Pytam o to Was, bo nie za bardzo wiem, czy tak wypada... CV niby wysłałam jeszcze raz ale często jest tak, że kiedy ktoś raz już odmówił, to potem drugi raz do tej osoby nie dzwonią.
''Pomyślałam: nie ogrzejesz mnie, jestem cała z lodu. '' Edytowane przez pani pogodna Czas edycji: 2013-09-08 o 11:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

Moje największe i najskrytsze marzenie, tylko nie wiem kiedy się porządnie nauczę drugiego języka, bez którego do dyplomacji nie mogę się pchać

), zjazdy chyba raz czy 2 na miesiąc. Sama się nad tym zastanawiałam, ale popatrzyłam na plan i stwierdziłam, że to bezsens. Moi znajomi, którzy uczestniczyli w kilku edycjach tych zjazdów, też to potwierdzają. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematyką dyplomacji, myślę, że o wiele lepszy jest kurs w PISMie, pod względem merytorycznym, ale też kosztuje chyba 2 razy więcej, niestety.