|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Palenie na schodach w budynku - proszę o pomoc
Nie wiedziałam jak zatytułować ten wątek.
Mieszkam na wsi, w budynku mieszkalnym, w którym mieści się także przedszkole. Mieszkanie mojej rodziny jest na samej górze (tylko jedno mieszkanie), na doł prowadzą schody. Obok wejścia na schody jest osobne wejście - do kuchni przedszkolnej - małe schodki, na których można usiąść. Problem polega na tym, że kobiety z przedszkola (kucharki/sprzątaczki) wychodzą z tej kuchni, wchodzą do nas na schody i palą tam papierosy. Co prawda siedzą przy samych drzwiach na dole, ale cały dym papierosowy unosi się do góry i jak tylko otworzę drzwi od mieszkania, czuć po prostu smród. Kiedyś nie miały osobnego wejścia do kuchni, tylko kuchenne drzwi wychodziły na tę "klatkę schodową" (nie wiem jak to nazwać), więc też tam siedziały i paliły. Wielokrotnie zwracano im uwagę, czy mogą tam nie palić. Nic. Sądzę, że siedzą w tym miejscu, żeby nie było widać, że tak często wychodzą na papierosa (podwórko i ich schody - od kuchni wychodzą na główną ulicę we wsi), tak czy siak strasznie śmierdzi. Ostatnio zwróciłam im uwagę, czy mogą wyjść palić na zewnątrz, to bezczelnie stwierdziły, że "nie, nie mogłyby". Co z tym mogę zrobić? Są kary za palenie w miejscu publicznym, ale tego za miejsce publiczne raczej uznać nie można. Czy podchodzi to pod coś innego? Jestem już naprawdę wkurzona, bo te baby myslą, że mogą tam sobie robić co chcą. Czy rzeczywiście tak jest? Nie wiem gdzie to mogę zgłosić. Nie chcę też robić zbytniego kwasu, bo jedno z moich rodziców jest osobą dość "znaną" na wsi i nie chcę mu robić problemów. A te z Was, które na wsiach mieszkają, wiedzą pewnie jak wszystko się roznosi i jacy ludzie potrafią być okropni. Z góry dziekuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Palenie na schodach w budynku - proszę o pomoc
Obawiam się, że niewiele możesz zrobić w tej sprawie, jeśli chcesz uniknąć konfliktu i nie chcesz podjąć radykalnych działań. Pozostaje nadal prosić lub nadać sprawie urzędowy bieg- skarga za zaśmiecanie i dewastację przestrzeni wspólnej. Bo klatka schodowa jest taką przestrzenią.
Ja bym pociągneła raz szlauch podłączony do kranu, oblała kobitki wodą a potem przeprosiła słowami: " Ojej, myślałam, ze coś się pali". Kilka razy powinno załatwić sprawę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Gdy jakiś rodzic przychodzi odebrać dziecko podchodzisz do jednej z ich i mówisz "czy mogłaby pani nie palić tam i tam". Powtarzać kilka razy. Jeśli to nie pomaga to zgłaszać do władz przedszkola (jeżeli tam nie pali jedna z ich), samorządu czy kuratorium. Narobisz smrodu, ale one wreszcie przestaną aby im ie szkodzić.
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja radziłabym porozmawiać najpierw z przełożonym tych kobiet - dyrektorem przedszkola. Ew. poinformować je, że jeżeli nie przestaną to właśnie zwrócisz się ze skargą do dyrektora. ![]() Dopiero po tym iść dalej/wyżej - jeżeli będzie taka konieczność. Edytowane przez Denira Czas edycji: 2013-09-07 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dyrektorka przedszkola jest dla naszej rodziny dość złośliwa, poza tym sama pali i jestem przekonana, że stanie w obronie tych kobiet, a jeśli napiszę jakąś skargę do niej, to jeszcze rozpowie innym ludziom, że moi rodzice wychowali sobie taką bezczelną córkę (naprawdę, u nas na wsi to tak działa...).
Zwrócić uwagi przy rodzicach odbierających dzieci nie mogę, bo wejście do przedszkola jest zupełnie z drugiej strony, tam gdzie one siedzą jest wejście do mojego mieszkania, gdzie rodzice nie bywają. A czy palenie w takim miejscu może być karalne? Można do zgłosić np. na policję jako zakłócanie "spokoju", jakoś tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Może zrób im zdjęcie (jeśli się oczywiście da) z takiego miejsca że nie będzie pewne że to ty. Potem wyślij foty do kuratorium albo lokalnych mediów. A poza tym co ci zależy co powiedzą o tobie ludzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Bo mieszkam w niedużej wsi i nie chciałabym robić problemu rodzicom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Są dwa wyjścia. Albo coś z tym robisz nie zważając a to co mówią ludzie albo wąchasz dym papierosowy. Tacy ludzie nagle nie przestaną zachowywać się chamsko, a ładne proszenie nic nie pomoże. Innych opcji nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Co innego gdyby one w tym budynku mieszkały , wtedy byłoby gorzej (bo teoretycznie jako współwłaścicielki mogą u siebie robić co chcą, ale z drugiej strony jak nawet jeden z mieszkańców nie pali to inni nie maja prawa według ustawy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
A kto jest właścicielem/zarządcą budynku? Może można te drzwi po prostu jakoś zamknąć, skoro wejście jest z drugiej strony. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja mysle ze poluzuj gume.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
No to co że niepaląca?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2013-09-08 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
No nie wiem co walisz głową w mur, paliłam a teraz nie palę i dalej twierdzę że to sianie paniki bo ktoś kilka pięter niżej w drzwiach pali sobie papierosa.
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Może i jest miejsce dla palących, ale nie w mieszkaniach, domach, budynkach niepalących, nie u mnie np. ![]() ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2013-09-08 o 14:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Ty mi dziewczynko nic nie musisz wróżyć bo w czary przestałam wierzyć w podstawówce
![]() A z chętnym wąchaniem, wtf ![]() No dobra, w każdym razie ja życzę powodzenia - walczyć z kimś kto pali w oknie, albo przy drzwiach, to trochę jak walczyć z psem bo o 12,54 cm za blisko okna robi siku. Jedni sąsiedzi palą w oknie a inni słuchają disco polo. Jakoś musimy ze sobą egzystować. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-09-08 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Palenie przez okno to brak kultury?
![]() Już niedługo w mieszkaniach trzeba będzie wybudować sobie osobne pomieszczenia bez okien, najlepiej z podwójnymi pancernymi drzwiami i kwiatowym zapachem żeby sobie ludzie mogli spokojnie jarać bo nie daj boże otwierając drzwi mieszkania wleci zapach na klatkę a to by mogło spowodować śmierć sąsiadów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nie potrzebujemy pancernych drzwi , mamy USTAWĘ antynikotynową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Smród, przestań szafować tak tym słowem bo to lekka przesada. Jak dla ciebie papierosy to smród, to naprawdę powąchaj inne rzeczy i zacznij stopniować słowa adekwatnie do właściwości danych rzeczy.
Żadna ustawa nie mówi że nie można palić przy otwartym oknie. Co powiem takiej matce? Że trzeba było wybudować dom na mazurach a nie stękać że jeden sąsiad jest fe bo pali a drugi jest be bo od miesiąca ma remont w domu. No takie jest życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Przy otwartym oknie moż ei można, ale w otwartym oknie jak cały smród idzie do sąsiada nie. I to jest inna ustawa, a nawet kilka w różnych kodeksach (karnym, wykroczeń i cywilnym) a dym jest "imisją bezpośrednią". Tłumacząc na nasze: tak samo nie możesz dymić komuś do mieszkania (obojętne czy przez okno, drzwi, czy dziurę w czasoprzestrzeni), tak jak nie możesz komuś nalać np. wody do mieszkania. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jako osoba, niepaląca, która lubi zapach dobrego tytoniu, mogę bezstronnie stwierdzić, że istnieją papierosy, które śmierdzą
![]() Jedne palił znajomy budowlaniec, miały zapach zgniłego siana, podobne paliła sąsiadka z pod szóstki. Wszystko to jednak przerósł zapach papierosów mojej koleżanki z pracy, która potrafiła palić jednego papierosa przez 2 dni, gasząc go, przeważnie o ziemię, a następnie zapalając ponownie.
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
a nie macie jakiegos regulaminu w tym budynku?
Jak widać rozmowa z paniami nie daje żadnego efektu. Powinnas isc do ich przełożonego i tyle. Przecież palą na tej klatce tylko dlatego, że ich tam nie widać.
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Właśnie obawiam się, że policja mogłaby zignorować takie zgłoszenie. Najgorsze jest to, że nie wiem czy z racji tego, że to budynek przedszkolny (ale z kolei to droga prowadząca do naszego mieszkania), one tam mają jakieś prawa, czy nie. Czytaj wyraźnie, proszę cię, w moim poście nie ma żadnej informacji o "kilku piętrach", a jeśli nie masz sensownej rady, to po prostu się nie wypowiadaj, bo głupim tekstem "poluzuj gumę" raczej mi nie pomożesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-...nia,index.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.