|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14
Maglena89 moze pokusze sie te zawieszki i winietki, ale zaproszenia chyba jednak sobie odpuszcze.... Te co mi sie podobaja kosztuja najwyzej 2.39, wiec ostatecznie moge je kupic....
Natomiast reszt juz wole zrobic sama W tej sytuacji zastanawiam sie co zrobic z podziekowaniami dla gosci... Czy uwazacie, ze sloiczek malej konfikturki z kokardka jest w dobrym tonie? ( dodam, ze jest to francuska konfitura w Polsce jesli w ogole jest, to dosc droga ), czy to raczej niegrzeczne?
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14
Mnie całkiem podobają się te mini słoiczki z dżemami, konfiturami czy z miodem
jednak nie wiem jak zareagowaliby goście na takie podziękowanie. Sama jeszcze nie wybrałam co wręczę, ale zamiast konfitur widziałam fajne mini buteleczki, można zamówić na nich własny grawer i wlać np. whiskey ![]() A wracając do Twojego pytania, jakbym była gościem weselnym i otrzymała w podziękowaniu konfiturę nie poczułabym się urażona ani nic w tym stylu chętnie zjadłabym na śniadanie ze świeżym rogalem ;d;d
Edytowane przez Maglena89 Czas edycji: 2013-09-07 o 19:29 |
|
|
|
#153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A u mnie goście nic nie dostaną, tzn dostaną flachę na odchodne i ciasto. Szczerze szkoda mi dodatkowej kasy na coś czego ludzie nie docenią i rzucą w kąt, a jednak alkohol i ciasto ucieszy każdego.
|
|
|
#154 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jednak wydaje mi się że samemu robiąc takie rzeczy wcale nie koniecznie wyjdzie taniej - jeśli nie ma się drygu może trochę materiałów się zmarnować, do tego przydałaby się gilotyna żeby było to prosto przecież nożyczkami tak nie wyjdzie a jak nie gilotyna to trzeba kombinować. A jeśli chce się jakiś motyw kwiatowy czy zdjęcie a nie proste klasyczne zaproszenie to już tu dziewczyny pisały że najlepiej w programie graficznym to przygotować... A jeśli do tego brak dobrego sprzętu do druku to może nie wyjść to wcale tak ekonomicznie więc ja raczej się nie porywam na to ![]() Zgadzam się z tobą. Uroczo to wygląda takie słoiczki czy migdały czy pralinki jednak wiem że moi goście nie tyle że nie zauważą tego co nie będzie dla nich jakieś podziękowanie specjalne a u nas standardem jest ciasto na wyjście więc i ja bym łyso się czuła żegnając gości bez niego jak i goście mogliby czekać na coś przy wyjściu i by było głupio. Więc zamiast inwestować w takie drobiazgi (bo kilka złotych takie jedno będzie kosztować to) to wolę od razu dołożyć tą kasę do paczek z ciastem |
||
|
|
|
#155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- u mnie będzie podobnie + wydrukowana fotka nasza (lub nasza z danymi gośćmi) już po weselu
|
|
|
#156 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, to ja juz zgupialam... nie wiem sama co zrobic.
Wodka czy ciasto na odchodne jest tez w sumie przewidzine, wiec moze rzeczywiscie nie ma sensu wydawac kasy na cos takiego... Z drugiej strony impreza bedzie troche "miedzynarodowa", ze wzgledu na mojego TZ, takze pomyslalam o takim akcencie... |
|
|
|
#157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wiem że moi "spodziewają się" ciasta bo u nas taka tradycja więc nie dając im tego samej mi było dziwnie a takie słoiczki z konfiturą nie wiem czy by były jakoś rewelacyjnie przyjęte może też w ramach tego ciasta uwzględnisz akcent francuski? jakieś ciasteczka albo ciasto typowo francuskie specjalnie pieczone żeby było oryginalne a nie jakaś podróbka tego? jest coś takiego "specjalnego"?
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nie robię żadnych prezencików dla gości. będzie ciasto na do widzenia i może wódka, jeśli zostanie.
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja stawiałabym w Twoim przypadku na słoiczki, mimo wszystko. Wcale nie dlatego, że ja sama chcę słoiczki z miodem lub nasiona kwiatów dla gości :P
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
moim rodziom Pani z sali powiedziala, ze ciasta nie wydaja na koniec wesele, bo ma zostac na poprawiny... tylko, ze ja nie robie poprawin, wiec musze tą kwestie dogadac, bo co zrobia z tym ciastem. Co do wódki to sama nie wiem jak liczyc, bo ani ja ani moj TZ nie pijemy, moi rodzice tez nie, wiec mhmhm musimy przemyslec ile tego zabrac, bo wino wezme, chociazby dla samej siebie, domowych win i nalewek nie ma mi kto zrobic, wiec odpoadaja :p
Ale cos od wuja sie wezmie, bo on nas zaopatrzy w alkohole, wiec nie mamy co sie spieszyc, bo ceny tak czy siak beda hurtowe.
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie słoiczki fajnie bo można zabrać na potem i wspomnieć sobie przy śniadaniu tylko że wiem że sporo osób o takich drobiazgach zapomina i nie biorą tego ze sobą i zostają na stołach.. a nasiona to nie wiem.. nie wszyscy lubują się w kwiatach nie wszyscy lubią takie rzeczy więc albo by zostawili albo wrzucili do szuflady i kwiaty nie wyrosłyby nigdy... wychodzę z założenia że nie wszyscy muszą potem żyć moim ślubem i z lubością oglądać kwiatki z podziękowania dla mnie te nasiona to dla części gości prezent z cyklu gipsowych aniołków..
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-07 o 20:31 |
|
|
|
|
#163 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O ile to oczywiście naprawdę dobra konfitura ![]() Cytat:
![]() A co do prezencików, to mnie się ten zwyczaj bardzo podoba, ale z drugiej strony o takich szczegółach też goście szybko zapominają... już przywoływałam sytuację mojej znajomej, która dla każdego przygotowała (i samodzielnie składała!) mini pudełeczko ze wstążeczką, a w środku pomadki Hershey's Kisses... wychodziłam z wesela jako jedna z raczej ostatnich gości i na stołach widziałam całe mnóstwo nawet nietkniętych pudełeczek, których goście po prostu nie zabrali do domu... U nas i tak tradycją i standardem są paczki z ciastami przygotowywane przez cukiernię, które daje się na odchodne, więc zostaniemy przy tym. Edytowane przez Anesthesia Czas edycji: 2013-09-07 o 20:33 |
||
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#165 |
|
Rozeznanie
|
to tak jak my na odchodne jest flaszka i ciasta
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o tym cudeńku?
http://www.weddingchicks.com/2013/07...-cheese-board/ Uwielbiam takie detale
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes Edytowane przez Linaewen Czas edycji: 2013-09-07 o 20:43 |
|
|
|
#167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale z arkusza A4 da się zrobić maksymalnie dwa zaproszenia - przecinasz kartkę na pół, a następnie składasz je na pół. Wychodzą formatu A6 i moim zdaniem nie mogą być mniejsze.Przy kwadratowych zaproszeniach jest gorzej, bo z arkusza A4 wychodzi tylko jedno (chyba, że byłyby 10cm x 10cm - ale to już bardzo malutko). Za to resztkę można wykorzystać np. na winietki albo zawieszki na butelkę
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jako gość zabierałam zawsze do domu wszelkie migdałki w cukrze, gipsowe aniołki zabierałam, ale zazwyczaj albo wyrzucałam do kosza, albo chowałam gdzieś w szufladzie i pozbywałam się ich przy porządkach my PM, chcemy, żeby wszystko było idealne, dopięte na ostatni guzik... ale tak naprawdę, mało kto to doceni oczywiście warto się starać dla nas samych, dla wspomnień... ale dla mnie prezenciki to zbędny wydatek po prostu.
|
|
#169 |
|
Wtajemniczenie
|
melduję się w nowym wątku! Zostawić was na tydzień
![]() nie nadrabiam, nie mam siły. dobrej nocy! |
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-07 o 21:16 |
|
|
|
|
#171 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Więc wymyśliłam aby zapakować ciasto w opakowanie z naklejką z podziękowaniami i naszymi imionami i datą ślubu zamiast zwykłych opakowańCytat:
(a nie brałam pod uwagę tak strojnej sukni, chciałam dużo skromniejszą w która mnie postarzała i nie miała tego czegoś)Nie zawsze tak jest, że podoba nam się na sobie suknia do której wzdychamy przez neta i te co się nie podobają mogą okazać się strzałem w 10. A może ta piórkowa idealnie leżąca i wyglądasz w niej super to ta? Nie skreślaj odrazu bo nie podobała Ci się wcześniej ale na sobie w niej czujesz się super i o to właśnie chodzi
|
|||
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo przecież jedząc sobie ciasto do kawki następnego dnia wracają wszystkie wspomnienia z tanecznej nocy u nast na każdym weselu wydaje się ciasta, to już chyba tradycja a będąc u znajomych na weselach często dostaję ciasto "dla mamy"
|
|
#173 |
|
Rozeznanie
|
dobra. przekonalyscie mnie. bedzie ciasto i ladne pudelka
z naklejkami Tak sie naczytalam tych komentarzy i przekonalam sie, ze wole ta kase w kwiaty, albo deko zainwestowac, no albo w kiecke... |
|
|
|
#174 |
|
Erudycja
|
U mnie nie ma tradycji ani z ciastem ani z wodka ani z niczym. I na szczescie bo nasza kieszeń by tego nie przezyla.
Jedyne z czym się spotkalam to czekoladki na powitanie i mysle ze tez cos takiego bedziemy mieli.
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
chęci są i to wielkie, ale kochana Mamusia zawsze musi coś namieszać.
Cytat:
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zadomowienie
|
Wow! Piękne są!
Gratuluję dziewczyny! Lemon wyglądasz wspaniale ![]() Maglena89 piękne zaproszenia! Ja po tym jak wstawiłam tę próbkę, którą mi przysłali wyczytałam w jednym z komentarzy o stronie Projekt Ślub i zauroczyłam się! Nie wiem jak cenowo to będzie wyglądać (wysłałam już zapytanie) i sądzę, że to info trochę mnie otrzeźwi, ale cudne są te zaproszenia i cała reszta! U nas jest zwyczaj rozdawania gościom ciasta i wódki..jest to dla nas spory wydatek bo jakieś 2-3 tysiące dodatkowe... Ale nie chcemy się wyłamywać.
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
a ja chyba znalazłam piosenkę na pierwszy taniec
słuchaliśmy płyty Alicii, na której jest m.in ta piosenka na naszych pierwszych randkach no i te motyle w brzuchu na samo wspomnienie tamtych chwil
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Ja daje ciasta, alkohol tylko najblizszym.
Tak jak wspomniała annanke, ciasta weselne schodzą u mnie w niedziele, do poniedziałku to rzadko które dotrwają. Ja na weselach nie jem ciast, w ogóle mało jem szczególnie w lecie, więc w niedziele po śniadaniu do herbatki ciasteczko weselne to sama przyjemność. Przy okazji ktoś wpadnie - koleżanka czy sąsiadka, mam czym poczęstować, rodzice zjedzą po kawałku i nie ma już całej paczki. Także u mnie nie ma możliwości jeść 2 dniowych ciast, bo one poprostu nie dożyją takiego czasu ![]() Teraz wróciłam z chrzcin, dostaliśmy paczkę z ciastkami. Aktualnie w paczce znajdują się 2 ciastka, bo reszte zjedli moi rodzice zanim pożądnie zdążyłam usiąść. Więc że ciastka nie sprawiają przyjemności, to nie uwierze. Może 1/100 osobom, które faktycznie ogólnie za słodkim nie przepadają. Ale nie zamierzam robić wyjątków, bo 1 osoba nie lubi ciastek, i wymyślać jakieś podarunki tymbardziej, że paczki z ciastkami mam w cenie talerzyka
|
|
#179 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My w końcu zdecydowaliśmy się na piosenkę, z która mamy wspólne wspomnienia ![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
Tym bardziej, że na weselu zazwyczaj ciasta nie schodzą, bo jest całe mnóstwo innych smakołyków
|
|
#180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zaproszenia super, my wybraliśmy bardzo podobne (podobne wykonanie, czcionka elegancka ) klasyczne bez zbędnych dodatków i udziwnień. Super wykonanie, przed kupnem zamówiłam kilka próbek innych zaproszeń i były beznadziejnej jakości ( już ktoś wystawiał takiej jakości Troszke zmodyfikowaliśmy nasze zaproszenia ale są podobne do tych poniżej, swoją drogą polecam firmę, robi świetne zaproszenia, super jakości, bardzo dobry kontakt z firmą, otwarci na wszelkie propozycje, jako jedyni próbkę wysłali zabezpieczoną przed pogniecieniem, profesjonalne podejście, paczka solidnie zabezpieczona, zamawialiśmy od nich winietki i dodatkowe wkładki do środka z wierszykiem. Papier prążkowany z zewnątrz, środek papier perłowy pod wzór zewnętrznego dodatku, koperty perłowe zamawialiśmy osobno, bo zwykłe białe nam jakoś nie pasowały za zwykłe, chociaż standardowe koperty dają gratis jak coś. Teraz mają urlop i nie wystawiają aukcji, warto zajrzeć, jak ktoś gustuje w koronkach mają podobne w swojej ofercie z prawdziwą koronką ![]() to ich nick z allegro: Profit4Ustudio A oto nasze zaproszenia poniżej ( na żywo wyglądają dużo lepiej )
Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-09-07 o 23:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.

w Polsce jesli w ogole jest, to dosc droga ), czy to raczej niegrzeczne?

jednak nie wiem jak zareagowaliby goście na takie podziękowanie. Sama jeszcze nie wybrałam co wręczę, ale zamiast konfitur widziałam fajne mini buteleczki, można zamówić na nich własny grawer i wlać np. whiskey 
salon Demi Lublin, super extra przesympatyczna obsługa 

nie rozumiem jak można takie badziewie wysłać. W dzisiejszych czasach to firmy powinny "zabijać" się o klientów, a nie odstawiać taką manianę