|
|
#2161 | |
|
Japońska rzepa
|
Dot.: Panny Młode 2016
Cytat:
Pomimo że wikipedia nie jest wyrocznią,to nie mam lepszego "słownika" pod ręką ,ale mnie to już czepianie się słówek,nawet jak to nazwa potoczna,to istnieje i funkcjonuje ona w obrocie i raczej nie jest błędem ![]() Powiedz prosze,gdzie sobie przeczę,bo nie zauważyłam ![]() Wychowanie SWOICH dzieci jest naturalne -kogoś innego-niemęskie i dziwne wg mnie.Tak samo niekobiece jest bycie górnikiem albo mechanikiem,niezależnie od tego,jak ktoś mógłby być w tym dobry. Co do pracy-hołduję raczej zasadzie,że mężczyzna głównie (podkreślam-głównie) a nie jako jedyny pracuje. Wg mnie kobieta nie powinna utrzymywać rodziny,bo ten obowiązek raczej powinien spoczywać na mężczyźnie.Nie bez powodu nasi tż nie chcą się oświadczać,poki ONI nie będą mieć stałej,dobrej pracy. Nie my. Ja nie mam nic przeciwko przyjęciu oświadczyn gdy ja nie pracuję,bo wiem,że nie mam być tym "filarem".Wiem,że jakąś drobną pracę znajdę,ale to od mężczyzny oczekuję,że zarobi na chlebek przysłowiowy.Moja praca ma być dodatkiem,a nie niezbędną częścią.I nie mówię tu o studentach,gdzie wiadomo,że ledwo się wiąże koniec z końcem,ale o dorosłych ludziach,po studiach ze stałą pracą i pewnym stażem.O ile facetowi 2-3 lata po studiach spokojnie wypada dzielić się z żoną (bo mówię już o małżeństwie,powiedzmy że w związku nie ma takiego obowiązku) kosztami,to uważam,że dorosły facet liczący na pomoc kobiety podczas gdy nie spotkały go żadne okoliczności w stylu - nagła utrata pracy,zdrowia,inne losowe -jest po prostu nieudacznikiem. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Poza tym Gothko wolałabym nie być w skórze osoby uważającej,że kobieta może również utrzymać dom,jeżeli taka kobieta zdecyduje się na dziecko Wtedy to dopiero spadnie na nią wszystko-bo facet dzieckiem pierwsze tygodnie,czy miesiace sie nie zajmie a i kobieta nie ma aż tyle siły na efektywną pracę.Nie wyobrażam sobie sytuacji,że rodzę,przysługuje mi urlop,którego nie mogę wziąć,bo mąż sam nie zarobi na dom. Albo - matka musi zostać pierwsze miesiace z dzieckiem. To też szowinizm? Mężczyzna nie nakarmi piersią,nie ma aż takiego kontaktu,to naturalne.Nie wyobrażam sobie,żeby mój facet nie opiekował się mną i żebym musiała za niego myśleć,albo w takiej sytuacji "równo dzielić wszystkim".Chyba logiczne się wydaje wtedy,że jednak to kobieta zostaje z dzieckiem,a nie facet.
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2013-09-07 o 14:44 |
|
|
|
|
#2162 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie patrzę na to, że coś nie niemęskie/niekobiece, bo gdy widzę osobę, która jest w stanie podołać takim zadaniom czuję do nich szacunek. Sama zajmuję się trochę męskimi sprawami i nikt nie postrzegał tego dziwnie, a spotykałam się tylko z uznaniem.
A co do mężczyzn zajmującymi się dziećmi. Wydaje mi się, że byłoby ich więcej tylko który chłopak po liceum myśli żeby iść na taki kierunek studiów Według mnie później odnajdują się w roli opiekuna. W końcu ile się słyszy, że ktoś ma fajnego wujka, do którego dzieci lgną?
|
|
#2163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to właśnie sztywne trzymanie się średniowiecznych ról kobiecych i męskich jest winne tego, że pojawiają się babochłopy i męskie laleczki. Idąc od początku: Rodzi się dziecko. Ok, facet piersią nie nakarmi. Ale już wszystko inne jak najbardziej może zrobić. Wymówka, że ,,nie ma z dzieckiem takiego kontaktu" to tylko usprawiedliwianie lenistwa. Absolutnie może do dziecka wstawać, kąpać je, przewijać i pokazywać świat- i kontakt z nim się nawiąże. Inna sprawa, że kobiety nie pozwalają facetom przeżywać ojcostwa bo uważają, że one wszystko zrobią lepiej. Dlatego tatuś wycofa się do kąta i straci pierwsze, najważniejsze tygodnie i miesiące z przekonaniem, że poczęcie dziecka to wszystko z jego strony, co mógł zrobić. A dziecko będzie rosło wychuchane i wypielęgnowane pod kobiecymi skrzydłami. Pójdzie do przedszkola, gdzie znów spotka same kobiety, panie nauczycielki. Znów kobiece schematy, które powielą się później w szkole. Po szkole domowy obrazek: spracowana mama przy obiedzie, która później zmywa, sprząta, nastawia pranie i prasuje, drugą ręką huśtając młodsze rodzeństwo. Tatuś ,,zapracowany" przed telewizorem- ale skoro nikt się nie skarży, to widocznie tak musi być. No i wreszcie- nasz młody człowiek dorasta i czasem niespodzianka: jestem mężczyzną Tylko co mam robić jako mężczyzna?Mieszkałam z takim okazem przez rok. Od początku do końca synek mamusi i mamusia zawsze wszystko robiła w domu Dzwonił do niej co rano pytając, w co się ubrać, radził się mamusi ze wszystkim i nie potrafił nic zrobić. Nie wiedział, jak myje się wannę, jak się zamiata i że trzeba zmieniać ściereczki do wycierania naczyń. Co lepsze, uważał, że to mój obowiązek, bo byłam jedyną dziewczyną w mieszkaniu I to jest właśnie Twoje zaprzeczenie. Matki robią wszystko w domu, synowie to obserwują i powielają te wzorce w swoim późniejszym, dorosłym życiu. Zawsze mieli ugotowane, posprzątane i czyste majtki w szufladzie więc tego samego oczekują od swoich partnerek i wielkie zdziwienie, gdy ona ośmieli się zaprotestować. Niech synuś uczy się zamiatać od małego. Niech zmywa. Może nie wyjdzie mu to tak ładnie, jak córeczce ale w końcu się nauczy. Po prostu nie róbmy z facetów na siłę debili, którzy potrafią jedynie zarabiać Nie wmawiajmy sobie i im, że tatuś się nie nadaje do wychowywania dzieci, że nie potrafi sprzątać ani gotować. Nie wyganiajmy ani małych chłopców z kuchni, ani dziewczynek z garażu. Może jakiś mały chłopiec okryje, że jego marzeniem jest zostać kucharzem a mała dziewczynka zapragnie zostać mechanikiem. Oboje się zrealizują i będą szczęśliwymi, dorosłymi ludźmi. A chyba o to w chodzi: żeby wychować szczęśliwe dzieci na szczęśliwych dorosłych, którzy bez problemu odnajdą swoje miejsce w życiu.---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
Co prawda zaocznych ale był ![]() Mój brat też raz poszedł ze mną na praktyki bo akurat byłam u jego nauczycielki z przedszkola. Dzieciaki od razu przybiegły, pokazywały mu zabawki i nie chciały wypuścić Bo ,,pan w przedszkolu" to było coś nowego, fajniejszego. Coś, czego brakowało. Dzieci potrzebują wzorców męskich i kobiecych i powinno im się umożliwiać ich obserwację. |
||
|
|
|
#2164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w domu mama zawsze z odkurzaczem i ścierką latała co weekend i szalała na ojca, że nie pomaga. I tutaj uwaga, pomagał, ale na swój sposób, po prostu nie po jej myśli, więc było źle. Mnie to wszystko się zakodowało i powielam błąd. Tż chce pomagać, a ja się na niego wkurzam, on wtedy też i powie "to rób sama i nie licz, że ci więcej pomogę". Wtedy zapala mi się czerwona lampka i mówię sobie "kobieto, oszalałaś!"
|
|
|
#2165 |
|
Japońska rzepa
|
Gothko mi się wydaje że mówisz o bardzo skrajnym przypadku - kobieta robi WSZYSTKO w domu a mężczyzna NIC, przy tym on tylko zarabia. Ja nie mówię o niczym takim.Tak jest u mnie w domu i ja tego nie praktykuję,bo widzę wady. Ja nie rozumiem oburzenia,że robi się coś,co od zawsze robiły kobiety,a teraz nagle jest wielkie halo i faceci też muszą,żeby było równo.Ja nie czuję się gorsza,że ugotuję obiad.Jak TŻ zrobi,to miło,ale nie oczekuję od niego,że będzie robił 1/2 na równo ze mną,żebym broń boże nie czuła się gorsza albo "kobieca".I a propos zarabiania mówię,że facet powinien zarabiać większość. Nie,że kobieta ma siedzieć w domu i niańczyć dzieci TYLKO i wyłącznie. A to bardzo duża różnica.
|
#2166 |
|
Zakorzenienie
|
W ramach poszukiwań pracy poszły kolejne trzy CV w świat...
|
|
|
|
#2167 |
|
Japońska rzepa
|
Jadę jutro na moją lwią skałę
Trzymajcie kciuki,żebym weszła i zeszła
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie Tż. wrócił chory z pracy, ja nadal nie wyzdrowialam
Nie wiem jak jutro mamy gdziekolwiek iść, a miało byc mierzenia pierscionka
|
|
#2169 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Komuś szykują się zaręczyny ![]() My chyba jutro z rana rodzinny wypad na grzyby Nie wiem, jak wstanę
|
|
|
|
|
#2170 |
|
Zakorzenienie
|
No w tym roku wątpię, ale wypominalam, ze nawet nie znamy mojego rozmiaru obecnego (ostatni raz mierzylysmy chyba 5 lat temu i miałam rozmiar 7) no i wkurzył sie i powiedział, ze przy najbliższej okazji idziemy mierzyć mi palec
|
|
#2171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
hejka laseczki
![]() ale miałam wczoraj super dzień pojechaliśmy na motocross ale nie było fajnie więc wróciliśmy zrobiliśmy grilla i pojechaliśmy do TŻ do domu wypiliśmy piwko i mnie odprowadził ale wiecie co? po rocznicy zaczynamy pisać maile i dowiadywać się ceny sal |
|
|
|
#2173 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Panny Młode 2016
Wczoraj z Tz i znajomymi byliśmy na festiwalu kolorów
sypalismy się kolorowymi proszkqmi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2174 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Panny Młode 2016
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4269037 3]Wczoraj z Tz i znajomymi byliśmy na festiwalu kolorów
sypalismy się kolorowymi proszkqmi ![]() [/QUOTE] ciekawe
|
|
|
|
#2175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4269037 3]Wczoraj z Tz i znajomymi byliśmy na festiwalu kolorów sypalismy się kolorowymi proszkqmi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] o, ja tez chce ![]() Siedzę z farba na głowie
|
|
|
#2176 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie to podstawa żebyśmy oboje szukali i się dowiadywali
jaki kolor?
|
|
|
|
#2177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolor Real Red
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą ustaliliśmy że nawet dowiadywać będziemy się razem więc nie chcę nic robić za jego plecami skoro się umówiliśmy
|
|
|
|
|
#2179 |
|
Pani żona :)
|
My też będziemy razem się dogadywać po zaręczynach
|
|
#2180 |
|
Zakorzenienie
|
wierzycie w przesądy??
właśnie pobiłam lusterko na 7 części |
|
|
|
#2181 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam to tylko dlatego, bo chciałam wiedzieć ile będzie mnie to kosztować i ile czasu przed niektóre rzeczy trzeba załatwić. Tym sposobem uświadomiłam Tża. ze w rok załatwić sie tego nie da jak mieszkamy w UK i przy okazji mam powód do szybszej zmiany pracy
![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Ja wierze tylko z relacje miedzy znakami zodiaku i znaczenie imion ![]() Wszystko inne wkładam miedzy bajki łącznie z religiami, ale to tylko mój pogląd
|
|
#2182 |
|
Konto usunięte
|
czesc Dziewczyny!
przyszłam sie przywitac, pochwalic i pozegnac ![]() Biore slub w planowanym 2014 roku!!! ![]() Takze żegnam sie z Wami a wracam do PM 2014
|
|
|
|
#2183 | |
|
Pani żona :)
|
Cytat:
Skąd taka nagła zmiana decyzji?
|
|
|
#2184 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2185 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie będzie mnieć kogoś tuż przed, sporo się dowiemy! I opowiadaj czemu taka zmiana! Ja teoretycznie nie wierzę, ale dmucham na zimne ![]() Cytat:
![]() Wkręciłam się w wysyłanie zapytań do usługodawców, zbieranie ofert i takich tam. Dzięki temu to się robi takie realne To nic, że nie mam jeszcze najważniejszego - sali ![]() Jutro urodziny teściowej (przyszłej). Przyjeżdża TŻ ( |
||
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Mysza, gratuluje szybkiego ślubu
![]() Tż. dziś mnie zaskoczył. Powiedział, ze w związku z brakiem umiejętności tanecznych zapiszemy sie na kurs tańca, bo nie chce całe wesele ruszać sie jak łamaga ja wszelka naukę tańca chciałam skipnąć, ale jeżeli on chce to czemu nie ![]() Dziś mam dzień kulinarny ![]() Najpierw zrobiłam gofry, do nich tarte jabłka zasmazane z cukrem i cynamonem, a teraz pieke kajzerki
|
|
#2187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I popieram w 100% zooooostań z nami
|
|
|
#2188 |
|
Konto usunięte
|
no tak jak mowilam bylo planowane w 2014 i do tego pomyslu wrocilismy
![]() to bede zagladac i zdawac relacje z tego co sie dzieje ![]() i dziekuję bardzo Liczylismy gosci i wyszlo prawie 190 osob a tak chcialam male wesele i kompletnie nie wiem o co mam pytac na sali!Edytowane przez 201604261006 Czas edycji: 2013-09-08 o 21:01 |
|
|
|
#2189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tego co ja wiem to na pewno: -cena za "talerzyk" i co jest w tej cenie, kwestia dzieci - do kiedy trzeba się określić z ostateczną liczbą gości/ menu itd -ilość dań ciepłych -kwestia dekoracji -PARKING! - czy są jakieś ograniczenia czasowe -ilość kelenrów Tyle przyszło mi teraz do głowy, ale dziewczyny pewnie jeszcze pomogą
|
|
|
|
|
#2190 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

Przedszkolanką może być mała dziewczynka, która chodzi do przedszkola. Ktoś, kto ją uczy i wychowuje jest nauczycielem przedszkolny bądź nauczycielka przedszkolną. Nie lubię wytykać ludziom błędów językowych ale nazywanie kogoś przedszkolanką to zwykłe nieporozumienie i umniejszanie jego roli nauczyciela. 

Nie wmawiajmy sobie i im, że tatuś się nie nadaje do wychowywania dzieci, że nie potrafi sprzątać ani gotować. Nie wyganiajmy ani małych chłopców z kuchni, ani dziewczynek z garażu. Może jakiś mały chłopiec okryje, że jego marzeniem jest zostać kucharzem a mała dziewczynka zapragnie zostać mechanikiem. Oboje się zrealizują i będą szczęśliwymi, dorosłymi ludźmi. A chyba o to w chodzi: żeby wychować szczęśliwe dzieci na szczęśliwych dorosłych, którzy bez problemu odnajdą swoje miejsce w życiu.

Fajnie będzie mnieć kogoś tuż przed, sporo się dowiemy! I opowiadaj czemu taka zmiana!