Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-08, 17:59   #4141
slonecznikow_a
Zadomowienie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Czyli mega po taniości i bez mięsa
Ja tak jadam normalnie. Chyba już z przyzwyczajenia, ale wiem, ze dla niektórych takie jedzenie to "bida z nyndzą" i nie daliby rady.
Ja też.
Są rzeczy tanie, zdrowe i sycące: kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane... Jabłka też nie są drogie, uwielbiam jabłka!
Kasza jęczmienna + ziemniaki - z tego wychodzą świetne kotlety.

Heledore, jak robisz ten sos do spaghetti? Do tej pory robiłam tylko sos z torebki, baaardzo "zdrowy"
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:06   #4142
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani pogodna Pokaż wiadomość
no nie zapytałam;/ bo jednak szukam pracy od miesiąca już i i ilekroć chciałam przełożyć rozmowę nawet o jeden dzień, to nikt się nigdy nie zgadzał;/ i chyba z góry założyłam, że się nie zgodzą ale dziękuję dziewczyny bardzo za rozjaśnienie mi tego, że to trochę niepoważne ;p
Ja szukam już ponad 2 miesiące i z moich doświadczeń wynika, że czasem się zgadzają Jeśli przyjeżdża jakiś ogólnopolski dyrektor i przeznaczają na rekrutację 2 dni to raczej nie ma szans przełożyć, ale w innym przypadku raczej się zgadzają. Zawsze warto zapytać, skoro i tak nie masz możliwości pójścia na rozmowę. To są nasze opinie, a Ty przecież możesz zrobić jak uważasz. Jeśli naprawdę bardzo Ci zależy, to zadzwoń do nich
Stary 2013-09-08, 18:12   #4143
Malinowa_dziewczynka
Zakorzenienie

GG do Malinowa_dziewczynka

Zadzwonili do mnie dziś z oferta pracy za UWAGA:
niecałe 5zł netto!
praca przy wykładaniu odziezy w markecie.
Pieknie podziękowałam !
Jak można proponowac tak niską stawkę?

Wymiana (nowy depilator Philips ! )
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1173491
Malinowa_dziewczynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:15   #4144
pani pogodna
Raczkowanie

tak, ale jednak wolę się zasugerować tym co napisałyście, bo jednak Wy obiektywnie oceniłyście, że to trochę niepoważnie- a z mojego subiektywnego punktu widzenia, ciężko to stwierdzić
ja chyba trafiam na niezbyt przyjemnych rozmówców, skoro mam takie problemy z przełożeniem spotkania;/
Stary 2013-09-08, 18:16   #4145
nico kotlin
Raczkowanie

Cytat:
Jesli chodzi i jedzenie... To zależy. np. główka kalafiora kosztuje w sezonie 3zł (w zimie 10zl :/). Kalafior dziele na cząstki, gotuję w wodzie i zajadam z "zasmażką" z bułki tartej. Główka starcza na 4-5 obiadów.
Albo makaron z biedry 2zł (produkuje go lubella a jest dużo tańszy), 2 puszki pomidorów 5zł , 1 cebula i 1 marchew ~1,50. I mamy podstawowe spaghetti z domowym sosem na cały tydzień.
placki ziemniaczane czy naleśniki też są tanie. A z resztek w lodówce można zrobić np. risotto, czy zapiekaną paprykę nadziewaną ryżem i warzywami.
Czyli mega po taniości i bez mięsa
Ja tak jadam normalnie. Chyba już z przyzwyczajenia, ale wiem, ze dla niektórych takie jedzenie to "bida z nyndzą" i nie daliby rady.
Uwielbiam takie jedzenie
Tylko, że ja jem kalafiora bez bułki i starcza mi tylko na 2 razy
Lubię też czasem kupić kilka marchewek i brokuła, podgotować, doprawić przyprawą włoską i później trochę potrzymać razem na patelni. Jeszcze do tego trochę ryżu i boskie jedzonko
Mięsa nie jem za dużo, to znaczy jem to, co jest w domu, a gdybym miała sama gotować to mięso byłoby raz na miesiąc, albo wcale.

Cytat:
A jak to się robi?
Gotuje kaszę i ziemniaki, lepi i już

Zgadzam się, wbrew pozorom zdrowe jedzenie wcale nie jest najdroższe, tylko trzeba chcieć
Cytat:
Mama boi się że "zginiesz" jak opuścisz dom rodzinny. To naturalne.
Szkoda, że ten jej strach o mnie od zawsze mi towarzyszył, wręcz pochłonęłam go do tego stopnia, że sama myślę, że sobie nie poradzę. Jak usłyszycie coś tysiące razy to wiecie Rozumiem, że matka się boi o dziecko, ale żeby aż taka paranoja z tego była to już przegięcie.

Ale wiem, że trzeba się wyzwolić.
nico kotlin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:22   #4146
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja na pewno bym nie slała ponownie CV (tak jak pisałam - to trochę wygląda jakby ktoś ślepo wysyłał CV i nei zauwazyl, że śle gdzies gdzie już mial prpozycję rozmowy) tylko zadzwoniła i przeprosiła za to, że musiałam odwołac rozmowę z waznego powodu (o ile np. nie powiedziałas, ze dziekujesz bo masz pracę gdzies indziej) i zaproponowała, że jeśli firma jest dalej zainteresowana Twoją osobą to nic nie stoi na przeszkodzie by ustalic inny termin. Jesli to odpada/nie wypali to pewnie choćbyś wysłała CV to nie potraktują go raczej poważnie.

Mimo wszystko też mnie dziwi, że po prostu miło, grzecznie i z prośbą w glosie nie ustaliłas nowego terminu od razu

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Malinowa_dziewczynka Pokaż wiadomość
niecałe 5zł netto!
Pieknie podziękowałam !
Jak szukałam czegoś w zimie jako pracy dorywczej to ciągle widywałam stawki typu 6 brutto. Za tyle to mi szkoda bylo wyjśc na mróz by dojechać, bo za co bym potem kupiła ewentualne leki gdybym się pochorowała?
Stary 2013-09-08, 18:32   #4147
Malinowa_dziewczynka
Zakorzenienie

Nicru takie stawki powinny być zakazane !
Fakt sama się zgłosiłam do tej pracy bo szukam chociaż czegoś dorywczego ale bez przesady.
Ciekawe czy ktoś wgl się zgodzi na takie warunki?!

Stary 2013-09-08, 18:36   #4148
pani pogodna
Raczkowanie

[QUOTE=nicRu;42697856]Ja na pewno bym nie slała ponownie CV (tak jak pisałam - to trochę wygląda jakby ktoś ślepo wysyłał CV i nei zauwazyl, że śle gdzies gdzie już mial prpozycję rozmowy) tylko zadzwoniła i przeprosiła za to, że musiałam odwołac rozmowę z waznego powodu (o ile np. nie powiedziałas, ze dziekujesz bo masz pracę gdzies indziej) i zaproponowała, że jeśli firma jest dalej zainteresowana Twoją osobą to nic nie stoi na przeszkodzie by ustalic inny termin. Jesli to odpada/nie wypali to pewnie choćbyś wysłała CV to nie potraktują go raczej poważnie.

Mimo wszystko też mnie dziwi, że po prostu miło, grzecznie i z prośbą w glosie nie ustaliłas nowego terminu od razu

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Teraz już będę miała nauczkę, żeby pytać, ech.
Stary 2013-09-08, 18:39   #4149
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Fakt sama się zgłosiłam do tej pracy bo szukam chociaż czegoś dorywczego ale bez przesady.

Na pewno tak.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:42   #4150
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
niecałe 5zł netto!
Pieknie podziękowałam !

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
Ja szukam już ponad 2 miesiące i z moich doświadczeń wynika, że czasem się zgadzają Jeśli przyjeżdża jakiś ogólnopolski dyrektor i przeznaczają na rekrutację 2 dni to raczej nie ma szans przełożyć, ale w innym przypadku raczej się zgadzają. Zawsze warto zapytać, skoro i tak nie masz możliwości pójścia na rozmowę. To są nasze opinie, a Ty przecież możesz zrobić jak uważasz. Jeśli naprawdę bardzo Ci zależy, to zadzwoń do nich
ja przekładałam 3 rozmowy i nie było problemu.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość

be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:43   #4151
Garderobianka
Raczkowanie

Niestety ale z takimi stawkami spotykam się coraz częściej... I nie tylko ja, wśród znajomych też już słyszałam nieraz takie historie. Jak tak dalej pójdzie to niedługo nie będzie w tym kraju nas na nic stać.
Garderobianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:44   #4152
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
a jeszcze co do tych studiow, bo tu sie temat cos przewija.
ostatnio zauwazylam sporo ogloszen, w ktorych juz nawet nie pisza JAKIEGO kierunku wymagają, po prostu wymagaja WYKSZTALCENIA WYZSZEGO. wiec nie dziwie się, że kazdy chce je miec.
właśnie...

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Garderobianka Pokaż wiadomość
Niestety ale z takimi stawkami spotykam się coraz częściej... I nie tylko ja, wśród znajomych też już słyszałam nieraz takie historie. Jak tak dalej pójdzie to niedługo nie będzie w tym kraju nas na nic stać.
ja przyznam, że dopiero tu słyszę o takich stawkach:/
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 18:45   #4153
pani pogodna
Raczkowanie

może mam za niskie kompetencje i nie warto dla mnie przekładać spotkania
a propo takich niskich stawek, to jakoś nie dziwi mnie to, że ktoś zgadza się za tyle pracować... przecież na porządku dziennym jest robienie bezpłatnych 3-miesięcznych praktyk, wtedy nie ma się nawet tych ''głupich'' 5 zł ;]
Stary 2013-09-08, 18:47   #4154
Konto usunięte

Cytat:
dlaczego?
dlatego, że najpierw Cię zapraszają, nie przychodzisz a potem nagle oddzwaniasz, że jednak jesteś chętna - sorry, ja bym Cię nie zatrudniła i nie przyjęła na drugą rozmowę.

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
no nie zapytałam;/ bo jednak szukam pracy od miesiąca już i i ilekroć chciałam przełożyć rozmowę nawet o jeden dzień, to nikt się nigdy nie zgadzał;/ i chyba z góry założyłam, że się nie zgodzą ale dziękuję dziewczyny bardzo za rozjaśnienie mi tego, że to trochę niepoważne ;p
może to kwestia umiejętności komunikacyjnych?
Stary 2013-09-08, 18:51   #4155
nicRu
maszyna, nie człowiek

Na pewno ktoś się zgodził, niemniej stwierdziłam że szkoda mojego zdrowia i czasu, bo szukałam wtedy czegoś byleby dorobić, nie miałam presji, że musze za coś chociażby jeść...

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Pani pogodna, to jeśli nastepnym razem nie będziesz mogła to uprzejmie przeprośc, powiedz że masz w tym dniu/godzinie niestety np. umówioną, dlugo wyczekiwaną wizytę u lekarza specjalisty ale jesteś do dyspozycji w każdym innym terminie (i powiedz, że np. wszystkie dni poza tym konkretnym, albo że np. do godziny 10 i od 12 bo masz tę wizytę czy coś). Jest szansa, że jeśli dopiero zapraszają chętnych to uda się przestawić Cię w kalendarzu.
Stary 2013-09-08, 18:55   #4156
Malinowa_dziewczynka
Zakorzenienie

pracodawca który oferuje taką stawkę powinien się wstydzić wgl nie rozumiem dlaczego nie zaproponuja "godnych"wynagrodzeń im więcej społeczeństwo by zarabiało tym większy byłby popyt na towary i usługi dla mnie to takie proste i naprawdę nie mogę zrozumieć tego całego kryzysu,,wyzysku i szukania jelenia.

Stary 2013-09-08, 18:59   #4157
nico kotlin
Raczkowanie

A jak to jest: gdybym podpisała umowę o pracę (na okres próbny 3 miesiące) i w tym czasie znalazła lepszą ofertę i chciała zrezygnować?
Tak po prostu składam wypowiedzenie, czy jest jakiś okres wypowiedzenia? Jakieś konsekwencje?
Stary 2013-09-08, 19:00   #4158
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
pracodawca który oferuje taką stawkę powinien się wstydzić wgl nie rozumiem dlaczego nie zaproponuja "godnych"wynagrodzeń im więcej społeczeństwo by zarabiało tym większy byłby popyt na towary i usługi dla mnie to takie proste i naprawdę nie mogę zrozumieć tego całego kryzysu,,wyzysku i szukania jelenia.
Racja, ale jest też druga strona medalu - pracodawcy są baaardzo obciążeni. Ostatnio sobie wyliczyłam ile moja firma musi zapłacić za to, żebym mogła zabierać tyle ile zarabiam. Masakra, wyszło o 2tys więcej niż moja pensja. Wiadomo, że wyliczane jest to procentowo, ale te 2 tys to znaczna część mojego zarobku. Więc jak się dziwić, że nie mają potem kasy na pensje?
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 19:05   #4159
lazada
Zadomowienie

Cytat:
może mam za niskie kompetencje i nie warto dla mnie przekładać spotkania
a propo takich niskich stawek, to jakoś nie dziwi mnie to, że ktoś zgadza się za tyle pracować... przecież na porządku dziennym jest robienie bezpłatnych 3-miesięcznych praktyk, wtedy nie ma się nawet tych ''głupich'' 5 zł ;]
Skoro zapraszają Cię na rozmowy, to pewnie masz odpowiednie kompetencje na stanowiska na które aplikujesz Uwierz w siebie i następnym razem zrób tak jak mówi nicRu.
Niestety, niektórzy pracodawcy oferują takie stawki, ponieważ wiedzą, że i tak znajdą osobę która przystanie na ich warunki.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez nico kotlin Pokaż wiadomość
A jak to jest: gdybym podpisała umowę o pracę (na okres próbny 3 miesiące) i w tym czasie znalazła lepszą ofertę i chciała zrezygnować?
Tak po prostu składam wypowiedzenie, czy jest jakiś okres wypowiedzenia? Jakieś konsekwencje?
Umowę na czas określony nie dłuższy niż 6 miesięcy można rozwiązać chyba tylko za porozumieniem stron? jeśli się mylę, to proszę, niech mnie ktoś poprawi

Edytowane przez lazada
Czas edycji: 2013-09-08 o 19:04
lazada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 19:07   #4160
20160901857
Konto usunięte

Na okresie próbnym 3-miesięcznym są zdaje się 2 tygodnie wypowiedzenia.

http://praca.wieszjak.pl/rozwiazanie...es-probny.html

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2013-09-08 o 19:09
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 19:10   #4161
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Racja, ale jest też druga strona medalu - pracodawcy są baaardzo obciążeni. Ostatnio sobie wyliczyłam ile moja firma musi zapłacić za to, żebym mogła zabierać tyle ile zarabiam. Masakra, wyszło o 2tys więcej niż moja pensja. Wiadomo, że wyliczane jest to procentowo, ale te 2 tys to znaczna część mojego zarobku. Więc jak się dziwić, że nie mają potem kasy na pensje?
hmm płaca netto to ok. 2/3 płacy brutto. Czyli żeby firma dokładała ok. 2 tys. do Twojej pensji musisz zarabiać 5 tys. netto/7 tys. brutto.
Stary 2013-09-08, 19:12   #4162
nico kotlin
Raczkowanie

ok, dzięki za wyjaśnienie
Stary 2013-09-08, 19:24   #4163
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
hmm płaca netto to ok. 2/3 płacy brutto. Czyli żeby firma dokładała ok. 2 tys. do Twojej pensji musisz zarabiać 5 tys. netto/7 tys. brutto.
Widać, że się nie zrozumiałyśmy Fajnie by było tyle zarabiać Chodzi o to, że oprócz mojej pensji brutto pracodawca musi ponieść koszty (zapewne na rzecz państwa) na 2 tys, a do tego i tak dochodzą jeszcze składki, które obniżają mi pensję. Przecież to nie jest tak, że jedyny koszt zatrudnienia pracownika to jego pensja.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Hmm, szukam tego kalkulatora w necie i nie mogę go znaleźć, a inny pokazuje mi zupełnie inne wartości, już się pogubiłam Najważniejszy i tak jest wniosek: pracodawcy są zbytnio obciążeni kosztami, co wiadomo nie od dziś
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 21:29   #4164
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Garderobianka Pokaż wiadomość
U mnie te stawki to norma. 5-6zł, więcej to już dla ludzi po wielu latach pracy
tzn. norma. hmm, źle powiedziane. Ze świecą szukać więcej niż 5-6 zł/h

Edytowane przez 201701191353
Czas edycji: 2013-09-08 o 21:33
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 21:42   #4165
_nouvelle_
Rozeznanie

Ale mam do nadrobienia...Produkujeci e sporo

Mam doła, nie było mnie 2 dni w domu, sprawdzam ogłoszenia i ZERO na co mogłabym odpowiedzieć.

Po wakacjach zmieniło się tyle, że poszukują natychmiast kelnerek i na zmywak i za 6 zł na rękę,
oczywiście zlecenie, co za dno...
Stary 2013-09-08, 21:43   #4166
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
W pierwszej pracy dostałam najpierw 7 złotych za godzinę, a potem zaczęło się zmniejszanie stawek - do 4 zł za godzinę. Żeby zarobić cokolwiek w granicach 900 zł miesięcznie, trzeba było siedzieć w robocie 12 godzin, a czasem wpaść i w weekend. Opłacałam tym studia, rachunek za komórkę i w zasadzie niewiele zostawało. Ale wytrzymałam tak niecałe 2 lata, jednocześnie ucząc się zaocznie. Potem zmieniłam pracę, stawka za godzinę... niech przeliczę... 6,25 zł. Była to praca biurowa, która zafundowała mi nerwicę, depresję i spowodowała, że schudłam 12 kg w ciągu roku (mobbing). Ale chciałam skończyć studia, a dodatkowo zależało mi, żeby odłożyć na ślub (z mężem uzbieraliśmy praktycznie całą kwotę sami - obyliśmy się bez wesela). Podsumowując: tak - są ludzie, którzy godzą się na takie stawki.
Stary 2013-09-08, 21:56   #4167
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Spróbowałam właśnie porozmawiać o tym pomyśle z moją mamą.
Pierwsza reakcja - "Nie stać na to, żeby Ciebie utrzymywać." Kiedy powiedziałam, że zamierzam sama się utrzymać - "A co Ty myslisz, że utrzymasz się sama w mieście jak będziesz tak mało zarabiać, wiesz ile to wszystko kosztuje?" Oczywiście ton jak do nieporadnego małego, głupiutkiego dziecka, które nic nie wie o życiu
Grzecznie i rzeczowo zaczęłam więc tłumaczyć jej co i jak, zapytałam nawet jak to wszystko sobie wyobraża, skoro mój pomysł jej się nie podoba, niech sama zaproponuje coś sensownego. Cisza. - "No... prędzej czy później przyda Ci się samochód..." -"Mamo nie mam za co kupić samochodu, o utrzymaniu nie wspomnę" Cisza. -"Ja jakoś dojeżdżałam tyle lat do pracy i było dobrze" (pomińmy już to, że to było ponad 20 lat temu i ona mieszkała w miasteczku bliżej) -"Mamo, w takim razie powiedz jak mam wrócić nocą do domu?" Cisza. Cisza. Cisza. "-I tak mnie nie posłuchasz, zrobisz jak będziesz chciała" -wypowiedziane tonem wielce obrażonej, że nie słucham jej rad, ale JAKICH RAD?! No ja się załamię. Kocham swoją mamę, ale jest nadopiekuńcza, bojaźliwa i nastawiona do świata w ten sposób "świat jest zły, nie poradzisz sobie, wyzysk, a co Ty myślisz, że to wszystko jest takie proste?" No już nie mam do niej siły, aż sama zwątpiłam
Jak ona mnie zniechęca. Traktuje jakbym była słaba, głupia i nieporadna, zawsze tak było, czasami nawet to na mnie przechodzi i w to wierzę.
W sumie im też jest wygodniej jak jestem w domu, opiekuję się dziećmi, młodszym rodzeństwem, odbieram ze szkoły itp. zawsze coś w domu zrobię, nie muszą się martwić

I to jej parsknięcie "i tak zrobisz co będziesz chciała, to po co pytasz"

No musiałam się wygadać...

Słuchajcie ile wydajecie mniej więcej na jedzenie i artykuły higieniczne w ciągu miesiąca na 1 osobę ? Żyjąc skromnie i nie jedząc śmieci typu zupki z proszku.
Jakie koszty jeszcze powinnam uwzględnić?

Wiecie odkąd pomyślałam o tej zmianie poczułam przypływ energii
Kiedyś nie kazdy mial samochód i połączeń autobusowy bylo trzy razy więcej. Bynajmiej do mniejszych miast, czy na wioski. Teraz ludzie mają samochody, to i połączeń jest mniej.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Ja też.
Są rzeczy tanie, zdrowe i sycące: kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane... Jabłka też nie są drogie, uwielbiam jabłka!

Heledore, jak robisz ten sos do spaghetti? Do tej pory robiłam tylko sos z torebki, baaardzo "zdrowy"
ja kotlety robie z gryczanej z dodatkiem cebuli, można tak samo zrobić kotlety ryzowe czy jajeczne. Są pyszne
Można tanio i zdrowo jeść

Heledore ja tak samo robię spaghetti. Z biedry puszki albo takie przeciery z kartoników. U mnie dwa opakowania starczaja na 6 -8 porcji. Ja daje jeszcze mieso.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 22:03   #4168
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
U mnie te stawki to norma. 5-6zł, więcej to już dla ludzi po wielu latach pracy
tzn. norma. hmm, źle powiedziane. Ze świecą szukać więcej niż 5-6 zł/h
u mnie tak samo
poza tym oczywiscie wszedzie umowy smieciowe.
koszmar.
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 22:17   #4169
3bit
Raczkowanie

Cytat:
Spróbowałam właśnie porozmawiać o tym pomyśle z moją mamą.
Pierwsza reakcja - "Nie stać na to, żeby Ciebie utrzymywać." Kiedy powiedziałam, że zamierzam sama się utrzymać - "A co Ty myslisz, że utrzymasz się sama w mieście jak będziesz tak mało zarabiać, wiesz ile to wszystko kosztuje?" Oczywiście ton jak do nieporadnego małego, głupiutkiego dziecka, które nic nie wie o życiu
Grzecznie i rzeczowo zaczęłam więc tłumaczyć jej co i jak, zapytałam nawet jak to wszystko sobie wyobraża, skoro mój pomysł jej się nie podoba, niech sama zaproponuje coś sensownego. Cisza. - "No... prędzej czy później przyda Ci się samochód..." -"Mamo nie mam za co kupić samochodu, o utrzymaniu nie wspomnę" Cisza. -"Ja jakoś dojeżdżałam tyle lat do pracy i było dobrze" (pomińmy już to, że to było ponad 20 lat temu i ona mieszkała w miasteczku bliżej) -"Mamo, w takim razie powiedz jak mam wrócić nocą do domu?" Cisza. Cisza. Cisza. "-I tak mnie nie posłuchasz, zrobisz jak będziesz chciała" -wypowiedziane tonem wielce obrażonej, że nie słucham jej rad, ale JAKICH RAD?! No ja się załamię. Kocham swoją mamę, ale jest nadopiekuńcza, bojaźliwa i nastawiona do świata w ten sposób "świat jest zły, nie poradzisz sobie, wyzysk, a co Ty myślisz, że to wszystko jest takie proste?" No już nie mam do niej siły, aż sama zwątpiłam
Jak ona mnie zniechęca. Traktuje jakbym była słaba, głupia i nieporadna, zawsze tak było, czasami nawet to na mnie przechodzi i w to wierzę.
W sumie im też jest wygodniej jak jestem w domu, opiekuję się dziećmi, młodszym rodzeństwem, odbieram ze szkoły itp. zawsze coś w domu zrobię, nie muszą się martwić

I to jej parsknięcie "i tak zrobisz co będziesz chciała, to po co pytasz"

No musiałam się wygadać...

Słuchajcie ile wydajecie mniej więcej na jedzenie i artykuły higieniczne w ciągu miesiąca na 1 osobę ? Żyjąc skromnie i nie jedząc śmieci typu zupki z proszku.
Jakie koszty jeszcze powinnam uwzględnić?

Wiecie odkąd pomyślałam o tej zmianie poczułam przypływ energii
U mnie to samo z rodzicami. Zawsze wiedzą co jest dla mnie lepsze, a ja już dawno jestem pełnoletnia. Mieszkam na zadupiu 60 km od miasta w którym szukam pracy (swoją drogą nie podzielają tego: 'gdzie tak daleko od domu chcesz pracowac, jak bedziesz wracać do domu', woleliby żebym znalazła pracę w miasteczku obok, ekhem, pare razy myślałam o wyprowadzce do ów większego miasta, to za każdym razem słyszę zniechęcanie). Jak dostaję zaproszenia na rozmowy i mówię o tym w domu, zadowolona że może w końcu coś ruszy (tak jak pisałam wcześniej szukam już jakiejkolwiek pracy), zawsze gadanie 'gdzie ty do takiej pracy...', 'po co ci to'. Skutecznie mnie dołują takim gadaniem, i faktycznie się zaczynam zastanawiać czy ja się do czegokolwiek nadaję...

Edytowane przez 3bit
Czas edycji: 2013-09-20 o 22:04
3bit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 22:47   #4170
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Ja też.

Jabłka racuszki z jabłkami, ryż z jabłkami, naleśniki z jabłkami

Biorę garnek i rozgrzewam odrobinę (około łyżeczki) oleju. Wrzucam posiekaną cebulę i po chwili dużą marchewkę pokrojoną w kostkę. Marchewka doda słodyczy dzięki czemu nie trzeba dodawać cukru do sosu. Czasem dodaję też trochę czerwonej papryki jeśli akurat zalega mi w lodówce . Gdy cebulka się przyrumieni wlewam 2 puszki pomidorów.
I to w zasadzie tyle. Teraz tylko przyprawiam. wyciśnięty ząbek czosnku, szczypta wegety lub soli, trochę oregano i pieprzu.
Czasem dorzucam liść laurowy i ziele angielskie, albo chilli jeśli mam ochotę na coś pikantnego.
Potem chwilę gotuję żeby się smaki połaczyły. Odstawiam do wystygnięcia i miksuję

Jesli mam pomidory w całości ( a nie w cząstkach) to najpierw wylewam zawartość puszki na głęboki talerz - żeby pomidorom odciąć "dupki". Jeśli nie zamierzam miksować sosu to o razu kroję je na cząstki.Jeśli sos wychodzi mało wyrazisty w smaku dodaję trochę przecieru/soku pomidorowego.

Cytat:
Uwielbiam takie jedzenie
Tylko, że ja jem kalafiora bez bułki i starcza mi tylko na 2 razy
Lubię też czasem kupić kilka marchewek i brokuła, podgotować, doprawić przyprawą włoską i później trochę potrzymać razem na patelni. Jeszcze do tego trochę ryżu i boskie jedzonko
Mięsa nie jem za dużo, to znaczy jem to, co jest w domu, a gdybym miała sama gotować to mięso byłoby raz na miesiąc, albo wcale.
To zależy od wielkości kalafiora. te kupowane w zimie są dużo mniejsze od tych w sezonie. Za to cena za te malizny jest wyższa! ja zjadam około 100gram kalafiora na jeden obiad. To są zazwyczaj 3-4 większe cząstki.

Ryż z warzywami też lubię tylko najczęściej robię niestety z mrożonki.
Ja mięso zawsze starłam się zjeść raz w tygodniu na obiad i dodatkowo czasem w postaci szynki na kanapce.

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość

ja kotlety robie z gryczanej z dodatkiem cebuli, można tak samo zrobić kotlety ryzowe czy jajeczne. Są pyszne
Można tanio i zdrowo jeść

Heledore ja tak samo robię spaghetti. Z biedry puszki albo takie przeciery z kartoników. U mnie dwa opakowania starczaja na 6 -8 porcji. Ja daje jeszcze mieso.
Gryczane to nie moje smaki (nie lubię kasz) ale ryżowe wypróbuje!

Znam te przeciery z kartoników. Czasem dolewam ich trochę do sosu do smaku. też daję czasem mięso Ten sos to dla mnie taka baza. Świetna solo, ale czasem dorzucam jakiś bonus. Jakis czas temu dorzuciłam np. tuńczyka. Akurat miałam smaczka na rybę. Niestety smak mi nie przypasował za to mój tata miał cały garnek sosu dla siebie - trafiło w jego gust

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości