|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
Ja też.Są rzeczy tanie, zdrowe i sycące: kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane... Jabłka też nie są drogie, uwielbiam jabłka! Kasza jęczmienna + ziemniaki - z tego wychodzą świetne kotlety. Heledore, jak robisz ten sos do spaghetti? Do tej pory robiłam tylko sos z torebki, baaardzo "zdrowy"
|
|
|
|
|
|
#4142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli przyjeżdża jakiś ogólnopolski dyrektor i przeznaczają na rekrutację 2 dni to raczej nie ma szans przełożyć, ale w innym przypadku raczej się zgadzają. Zawsze warto zapytać, skoro i tak nie masz możliwości pójścia na rozmowę. To są nasze opinie, a Ty przecież możesz zrobić jak uważasz. Jeśli naprawdę bardzo Ci zależy, to zadzwoń do nich
|
|
|
#4143 |
|
Zakorzenienie
|
Zadzwonili do mnie dziś z oferta pracy za UWAGA:
niecałe 5zł netto! praca przy wykładaniu odziezy w markecie. Pieknie podziękowałam ! Jak można proponowac tak niską stawkę?
|
|
#4144 |
|
Raczkowanie
|
tak, ale jednak wolę się zasugerować tym co napisałyście, bo jednak Wy obiektywnie oceniłyście, że to trochę niepoważnie- a z mojego subiektywnego punktu widzenia, ciężko to stwierdzić
ja chyba trafiam na niezbyt przyjemnych rozmówców, skoro mam takie problemy z przełożeniem spotkania;/
|
|
#4145 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko, że ja jem kalafiora bez bułki i starcza mi tylko na 2 razy ![]() Lubię też czasem kupić kilka marchewek i brokuła, podgotować, doprawić przyprawą włoską i później trochę potrzymać razem na patelni. Jeszcze do tego trochę ryżu i boskie jedzonko ![]() Mięsa nie jem za dużo, to znaczy jem to, co jest w domu, a gdybym miała sama gotować to mięso byłoby raz na miesiąc, albo wcale. Cytat:
Gotuje kaszę i ziemniaki, lepi i już Zgadzam się, wbrew pozorom zdrowe jedzenie wcale nie jest najdroższe, tylko trzeba chcieć ![]() Cytat:
Rozumiem, że matka się boi o dziecko, ale żeby aż taka paranoja z tego była to już przegięcie.Ale wiem, że trzeba się wyzwolić. |
|||
|
|
|
|
#4146 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ja na pewno bym nie slała ponownie CV (tak jak pisałam - to trochę wygląda jakby ktoś ślepo wysyłał CV i nei zauwazyl, że śle gdzies gdzie już mial prpozycję rozmowy) tylko zadzwoniła i przeprosiła za to, że musiałam odwołac rozmowę z waznego powodu (o ile np. nie powiedziałas, ze dziekujesz bo masz pracę gdzies indziej) i zaproponowała, że jeśli firma jest dalej zainteresowana Twoją osobą to nic nie stoi na przeszkodzie by ustalic inny termin. Jesli to odpada/nie wypali to pewnie choćbyś wysłała CV to nie potraktują go raczej poważnie.
Mimo wszystko też mnie dziwi, że po prostu miło, grzecznie i z prośbą w glosie nie ustaliłas nowego terminu od razu ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
|
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
Nicru takie stawki powinny być zakazane !
Fakt sama się zgłosiłam do tej pracy bo szukam chociaż czegoś dorywczego ale bez przesady. Ciekawe czy ktoś wgl się zgodzi na takie warunki?!
|
|
#4148 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=nicRu;42697856]Ja na pewno bym nie slała ponownie CV (tak jak pisałam - to trochę wygląda jakby ktoś ślepo wysyłał CV i nei zauwazyl, że śle gdzies gdzie już mial prpozycję rozmowy) tylko zadzwoniła i przeprosiła za to, że musiałam odwołac rozmowę z waznego powodu (o ile np. nie powiedziałas, ze dziekujesz bo masz pracę gdzies indziej) i zaproponowała, że jeśli firma jest dalej zainteresowana Twoją osobą to nic nie stoi na przeszkodzie by ustalic inny termin. Jesli to odpada/nie wypali to pewnie choćbyś wysłała CV to nie potraktują go raczej poważnie.
Mimo wszystko też mnie dziwi, że po prostu miło, grzecznie i z prośbą w glosie nie ustaliłas nowego terminu od razu ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Teraz już będę miała nauczkę, żeby pytać, ech.
|
|
#4149 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4150 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#4151 |
|
Raczkowanie
|
Niestety ale z takimi stawkami spotykam się coraz częściej... I nie tylko ja, wśród znajomych też już słyszałam nieraz takie historie. Jak tak dalej pójdzie to niedługo nie będzie w tym kraju nas na nic stać.
|
|
|
|
|
#4152 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- ja przyznam, że dopiero tu słyszę o takich stawkach:/ |
|
|
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
może mam za niskie kompetencje i nie warto dla mnie przekładać spotkania
![]() a propo takich niskich stawek, to jakoś nie dziwi mnie to, że ktoś zgadza się za tyle pracować... przecież na porządku dziennym jest robienie bezpłatnych 3-miesięcznych praktyk, wtedy nie ma się nawet tych ''głupich'' 5 zł ;]
|
|
#4154 | |
|
Konto usunięte
|
dlatego, że najpierw Cię zapraszają, nie przychodzisz a potem nagle oddzwaniasz, że jednak jesteś chętna - sorry, ja bym Cię nie zatrudniła i nie przyjęła na drugą rozmowę.
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4155 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Na pewno ktoś się zgodził, niemniej stwierdziłam że szkoda mojego zdrowia i czasu, bo szukałam wtedy czegoś byleby dorobić, nie miałam presji, że musze za coś chociażby jeść...
---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Pani pogodna, to jeśli nastepnym razem nie będziesz mogła to uprzejmie przeprośc, powiedz że masz w tym dniu/godzinie niestety np. umówioną, dlugo wyczekiwaną wizytę u lekarza specjalisty ale jesteś do dyspozycji w każdym innym terminie (i powiedz, że np. wszystkie dni poza tym konkretnym, albo że np. do godziny 10 i od 12 bo masz tę wizytę czy coś). Jest szansa, że jeśli dopiero zapraszają chętnych to uda się przestawić Cię w kalendarzu.
|
|
#4156 |
|
Zakorzenienie
|
pracodawca który oferuje taką stawkę powinien się wstydzić wgl nie rozumiem dlaczego nie zaproponuja "godnych"wynagrodzeń im więcej społeczeństwo by zarabiało tym większy byłby popyt na towary i usługi dla mnie to takie proste i naprawdę nie mogę zrozumieć tego całego kryzysu,,wyzysku i szukania jelenia.
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
A jak to jest: gdybym podpisała umowę o pracę (na okres próbny 3 miesiące) i w tym czasie znalazła lepszą ofertę i chciała zrezygnować?
Tak po prostu składam wypowiedzenie, czy jest jakiś okres wypowiedzenia? Jakieś konsekwencje? |
|
|
|
|
#4158 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4159 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uwierz w siebie i następnym razem zrób tak jak mówi nicRu.Niestety, niektórzy pracodawcy oferują takie stawki, ponieważ wiedzą, że i tak znajdą osobę która przystanie na ich warunki. ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-08 o 19:04 |
||
|
|
|
|
#4160 |
|
Konto usunięte
|
Na okresie próbnym 3-miesięcznym są zdaje się 2 tygodnie wypowiedzenia.
http://praca.wieszjak.pl/rozwiazanie...es-probny.html Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-09-08 o 19:09 |
|
|
|
|
#4161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4162 |
|
Raczkowanie
|
ok, dzięki za wyjaśnienie
|
|
|
|
|
#4163 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Fajnie by było tyle zarabiać Chodzi o to, że oprócz mojej pensji brutto pracodawca musi ponieść koszty (zapewne na rzecz państwa) na 2 tys, a do tego i tak dochodzą jeszcze składki, które obniżają mi pensję. Przecież to nie jest tak, że jedyny koszt zatrudnienia pracownika to jego pensja.---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Hmm, szukam tego kalkulatora w necie i nie mogę go znaleźć, a inny pokazuje mi zupełnie inne wartości, już się pogubiłam Najważniejszy i tak jest wniosek: pracodawcy są zbytnio obciążeni kosztami, co wiadomo nie od dziś
|
|
|
|
|
|
#4164 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tzn. norma. hmm, źle powiedziane. Ze świecą szukać więcej niż 5-6 zł/h Edytowane przez 201701191353 Czas edycji: 2013-09-08 o 21:33 |
|
|
|
|
|
#4165 |
|
Rozeznanie
|
Ale mam do nadrobienia...Produkujeci e sporo
![]() Mam doła, nie było mnie 2 dni w domu, sprawdzam ogłoszenia i ZERO na co mogłabym odpowiedzieć. Po wakacjach zmieniło się tyle, że poszukują natychmiast kelnerek i na zmywak i za 6 zł na rękę, oczywiście zlecenie, co za dno...
|
|
#4166 |
|
Zakorzenienie
|
W pierwszej pracy dostałam najpierw 7 złotych za godzinę, a potem zaczęło się zmniejszanie stawek - do 4 zł za godzinę. Żeby zarobić cokolwiek w granicach 900 zł miesięcznie, trzeba było siedzieć w robocie 12 godzin, a czasem wpaść i w weekend. Opłacałam tym studia, rachunek za komórkę i w zasadzie niewiele zostawało. Ale wytrzymałam tak niecałe 2 lata, jednocześnie ucząc się zaocznie. Potem zmieniłam pracę, stawka za godzinę... niech przeliczę... 6,25 zł. Była to praca biurowa, która zafundowała mi nerwicę, depresję i spowodowała, że schudłam 12 kg w ciągu roku (mobbing). Ale chciałam skończyć studia, a dodatkowo zależało mi, żeby odłożyć na ślub (z mężem uzbieraliśmy praktycznie całą kwotę sami - obyliśmy się bez wesela). Podsumowując: tak - są ludzie, którzy godzą się na takie stawki.
|
|
#4167 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() Można tanio i zdrowo jeść ![]() Heledore ja tak samo robię spaghetti. Z biedry puszki albo takie przeciery z kartoników. U mnie dwa opakowania starczaja na 6 -8 porcji. Ja daje jeszcze mieso.
|
|
|
#4168 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#4169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez 3bit Czas edycji: 2013-09-20 o 22:04 |
|
|
|
|
|
#4170 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biorę garnek i rozgrzewam odrobinę (około łyżeczki) oleju. Wrzucam posiekaną cebulę i po chwili dużą marchewkę pokrojoną w kostkę. Marchewka doda słodyczy dzięki czemu nie trzeba dodawać cukru do sosu. Czasem dodaję też trochę czerwonej papryki jeśli akurat zalega mi w lodówce . Gdy cebulka się przyrumieni wlewam 2 puszki pomidorów. I to w zasadzie tyle. Teraz tylko przyprawiam. wyciśnięty ząbek czosnku, szczypta wegety lub soli, trochę oregano i pieprzu. Czasem dorzucam liść laurowy i ziele angielskie, albo chilli jeśli mam ochotę na coś pikantnego. Potem chwilę gotuję żeby się smaki połaczyły. Odstawiam do wystygnięcia i miksuję ![]() Jesli mam pomidory w całości ( a nie w cząstkach) to najpierw wylewam zawartość puszki na głęboki talerz - żeby pomidorom odciąć "dupki". Jeśli nie zamierzam miksować sosu to o razu kroję je na cząstki.Jeśli sos wychodzi mało wyrazisty w smaku dodaję trochę przecieru/soku pomidorowego. Cytat:
ja zjadam około 100gram kalafiora na jeden obiad. To są zazwyczaj 3-4 większe cząstki. Ryż z warzywami też lubię Ja mięso zawsze starłam się zjeść raz w tygodniu na obiad i dodatkowo czasem w postaci szynki na kanapce. Cytat:
Znam te przeciery z kartoników. Czasem dolewam ich trochę do sosu do smaku. też daję czasem mięso
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.

i bez mięsa
Ja też.

ale dziękuję dziewczyny bardzo za rozjaśnienie mi tego, że to trochę niepoważne ;p 

Najważniejszy i tak jest wniosek: pracodawcy są zbytnio obciążeni kosztami, co wiadomo nie od dziś