|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: XXI część wątku powinna się nazywać: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
3 | 5,45% |
| Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy |
|
14 | 25,45% |
| Wszystkie foczki poszły rodzić - jak tu z nudy nie urodzić?! |
|
3 | 5,45% |
| Część porodów za nami, reszta z nas też pragnie zostać mamami |
|
2 | 3,64% |
| Która kolejna się rozpakuje, wielkie napięcie się tu buduje |
|
11 | 20,00% |
| Kiedy nastąpi porodu data, tż zostanie nazwany "tata"? |
|
6 | 10,91% |
| Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna |
|
16 | 29,09% |
| Która teraz pójdzie rodzić? Której czop zacznie odchodzić? |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
odpowiadam.na rozne pytania
1 termometr zamowilam w aptece microlife nc 100 ma dosc dobre opinie i planuje zakupic zwykly do pupy w razie "w" 2. kupilam linomag zielony i sudocream jakby co zamierzam smarowac tylek tylko na noc zeby nie przyzwyczajac zanadto do nawilzaczy. tak radzily mi kolezanki generalnie nie panikuje z rzeczami ktore mozna kupic w.aptece. jak bedzie potrzebne to sie pojdzie i kupi, nie mam miejsca na zapasy 3. niania elektroniczna z monitorem.oddechu- ja chyba jestem.jakas ekomama bo nie chce dziecku fundowac elektroniki za duzo. mam zwykla nianie to jak bedzie trzeba to uzyje, ale uwazam ze czym mniej ustrojstwa tym.lepiej. poza tym tez bym sie bala tych falszywych alarmow wiec po co mi stres
|
|
#632 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
|
|
|
|
#633 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
Cytat:
![]() za wyniki i zdrówko Fifiego! Cytat:
Czasy się zmieniają....Cytat:
![]() Jaką? Mogę polecić też fajną książeczkę w tej tematyce, krótka, lekka - "Siedem szklanek" polskiej młodej autorki ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#634 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
będzie dobrze
|
|
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
Madziuchna wiemy,że masz dużo kosmetyków
![]() ![]() ![]() ![]() Dzięki dziewczyny
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się spracowałam
Chatę wysprzątałam, ale momentami już ciężko było, a teraz plecy bolą Na jutro TŻ zostawiam pucowanie kabiny prysznicowej, odkurzanie i umycie podłóg plus sprzątnięcie balkonu. Sobie natomiast - przyniesienie jesiennych ubrań i pochowanie ciążowych, letnich. Mieliśmy dziś trochę niefajną wymianę zdań z A. i akurat zadzwoniła do mnie T. Coś tam jej grobowym tonem odburknęłam i się pożegnałyśmy.... Pewnie już się obraziła Przede mną jeszcze wyprawa do Lidla Czekam aż TŻ łaskawie zjawi się z przejażdżki rowerowej ![]()
|
#637 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ skąd to przekonanie?
![]() Już pewnie nie raz na siebie narzekałam
|
#639 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie do Tassi i Matall: czy jesteście zadowolone z tych bluzek H&M-owych? One są mocno obcisłe na brzuchu? Planuję ich zakup zlecić mamie i zastanawiam się, żeby mocno nie uciskały moich fałdek tłuszczyku, które się ukażą już niebawem
|
#641 |
|
Rozeznanie
|
Ale się dziś śmiałam z męża.
Wspomniałam mu wczoraj, że mi czop zaczął odchodzić. On do mnie dzisiaj: a jak ten klin Ci odchodzi? ![]() No rozbawił mnie strasznie. ![]() Gdy już go uświadomiłam, że nie klin a czop, to zaczął wypytywać jak to wygląda. Więc mu pięknie zobrazowałam: że jest to budyń waniliowy w majtach. ![]() Wymiękł i powiedział, że ta informacja mu wystarczy.
|
#642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#643 |
|
Zakorzenienie
|
w sobotę dokupiłam jeszcze oliwkę i puder Nivea
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
Madziuchna, nałogowcu :P
Ja to nie wiem co teraz będe kupować, wszystko juz mam.... ![]() Motyl, ale Tusia będzie miała dżanglę ![]() Zrobiłam ekspresowe mini pączusie. ![]() Pyyycha, ale mało słodkie. Tż powiedział, że już nie musi kupowac pączków w piekarni, mogę wstawać rano i mu robić do pracy
|
#645 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No więc moi rodzice i siostra mają brać po 1-2 dni urlopów, żeby ogarnąć Edzika, a ja się modlę, żebym szybko wyszła ze szpitala, bo oni maja już malutko urlopów, ale co zrobić? Nie mam innej opcji. Za te 3-4 dni w KM to będzie jakieś 300-500 zł A jeszcze pojutrze szczepienie Edzika Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
|
|
|
#646 |
|
Zadomowienie
|
ja z kosmetykami dla Julka tez nie szaleje.
Kupilam hipp do kapieli, oliwke bambino, krem ochronny johnsons na wiatr i zimno, probki sudocremu mam z tych broszurek od gina, kupie jeszcze alantan lub linomag i bepanthen i to by bylo na tyle. a ubranka mam zamiar prac w platkach mydlanych i plukac x2 lub w jakims plynie do plukania dla dzieci ale nie jestem jeszcze pewna ktora opcje wybiore
|
|
#647 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madziuchna "gej w wielkim mieście" Mogę ci wysłać na email. Krótka i lekka. ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
|
|
#648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
To znowu ja
![]() Probowalam wstawac ale ciemno przed oczami i slabo. Siadam sobie na lozku. Jest znosnie. Pozniej jeszcze sprobuje sie pioniozowac bo wiem ze im szybciej tym lepiej. Dziekuje za zaproszenie Zdjecie Milosza jutro wrzuce W ogole to brak mi snu przez ta akcje nocna i jeeesc
|
|
|
|
#650 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kochana głowa do góry wiadomo że się martwisz o maluszka ale musisz być dzielna i wytrwała na pewno będzie wszystko dobrze
|
|
|
|
|
#651 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A z Edim to Ty masz życie ![]() Była u mnie przyjaciółka, która rodziła w tym szpitalu, w którym ja chcę rodzić. W końcu mogłam się o wszystko wypytać
|
|
|
#652 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hmm wiesz co, ja tak czytam że nie wolno tego i tamtego, a znowu mój pediatra do którego zamierzam chodzić z malutką jest innego zdania, oczywiście może się mylić ale jak jeździłam do niego z moją szwagierką i jej synkiem to dostała wykład o tym że ma jesc wszystko na co ma ochote oczywiście WSZYSTKO Z UMIAREM nie przesadzac i obserwować małego czy jest wszystko ok, wiem wiele pewnie dziewczyn teraz się zbuntuje te które mają już maluszka i mają swoje przejścia z kolkami itd., osobiście uważam ze niektóre produkty oczywiście że powinno się odstawić ale uważam też ze bez przesady i trzeba metodą prób i błędów próbować oczywiście pewnie będą sytuacje że na własne życzenie będą nieprzespane noce czy cos ale wierze że jak nie będę przeginać z jedzeniem co niektórych rzeczy to będzie wszystko dobrze, zwłaszcza że ona jadła bardzo mało i lekarz właśnie tłumaczył że raz z czego ma być ten pokarm jak się nic prawie nie je a dwa jest on praktycznie nie wartościowy bo mało co jadła... nie zagryźcie mnie :P |
|
|
|
|
#653 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy, mamy IX-X 2013, cz. XX
Dżizas... znów mnie muli i wymiotuje
Nie ogarniam co się dzieje i nie mam siły nawet tyłka z łóżka ruszyć.Widziałam, że była mowa o kosmetykach dla maluchów. Do pupy mam zielony linomag, a w razie co bepanthen. Jak będzie źle to kupię sudocrem i spróbuje tym smarować. Do kąpieli kupię Hippa i póki co powinno starczyć. Dopiero w razie potrzeby będę czegoś innego szukała A tak z innej beczki, to pierwszy raz widziałam przed chwilą reklamę zachęcającą tatusiów do urlopu rodzicielskiego i się wzruszyłam. Rozbroił mnie widok tego faceta z maluszkiem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#654 |
|
czyli Endżi
|
Uwaga, rozpisuję się
![]() W sobotę rano po wizycie na IP stwierdzono, że muszę zostać na oddziale. Męczyła mnie wysoka gorączka i typowe objawy grypy w dodatku lekarz i położna panikowali, że jestem już tydzień a nie 2 dni po terminie (tzn., że lekarz prowadzący źle wyliczył termin na samym początku). Położyli mnie na odział patologii ciąży, podali w kroplówce coś paracetamolo-pochodnego plus glukozę i zdecydowali, że od jutra podają oksy i bez małego już mnie nie wypuszczą ![]() Mały jednak zdecydował, że jego żadna syntetyczna oksy nie interesuje i zaczął pracować nad wyjściem od 5.30 następnego dnia – zaczęły się sączyć wody. Skurcze pojawiły się błyskawicznie, nabierały ogromnej mocy i ostro wymęczyły mnie do samego końca. Praktycznie od początku do końca były co 2 minuty i trwały 1 minutę. Muszę zaznaczyć, że jestem osobą z naprawdę bardzo niskim progiem bólu – to ma w tej sytuacji duże znaczenie Na to na pewno też nakładało się to, że od paru dni męczyła mnie grypa, nie byłam w super formie. Walka była bardzo ostra, po paru godzinach nie miałam wątpliwości, że to największy ból mojego życia Rozwarcie powiększało się około 1cm na godzinę.O 12 po moim telefonie dołączył tż, przenieśli nas na salę porodów rodzinnych. Dostaliśmy piłkę i przyniosło mi to nieco ulgi. Na skurczu nie mogłam ani stać, ani leżeć – podskakiwanie było optymalne i pomagało małemu prawidłowo wstawić się w kanał. W trakcie skurczu prosiłam żeby tż do mnie nie mówił i mnie nie dotykał – wtedy każdy dodatkowy bodziec okrutnie mnie drażnił. Jak odpuszczało to prosiłam żeby coś opowiadał –co u naszych kotów, czy zrobił pranie, co miał na obiad Poza tym mnie głaskał, przytulał, masował plecy. Pamiętam, że zapach jego t-shirta działał na mnie jak relanium ![]() Po pół godziny za radą położnej poszliśmy z piłką pod prysznic. Byłam cała rozebrana, na piłce podłożono ceratkę żebym efektownie nie zjechała Na skurczu skakałam na piłce, na luzie prosiłam żeby tż polewał mi plecy, po chwili sama polewałam sobie brzuch. Ciepło ciutkę rozluźniało, ale na tym etapie już solidnie jęczałam. Czułam też mdłości i kombinowałam gdzie mogę zwymiotować żeby nie narobić sobie wstydu ![]() Położna oceniła, że jest już 8 cm, tż wciągnął mnie na łóżko porodowe (ja już traciłam moc) i zaczęło się najtrudniejsze. Ból był dla mnie potworny, bardzo częsty. Położna zaaplikowała mi żel położniczy Natalis, który wcześniej kupiłam za grubą kasę – raczej go nie polecę, bo nie uratował mnie przed nacięciem, efekt „znieczulający” wynikał może z minimalnego chłodzenia. Niewykluczone, że ułatwił małemu „wyślizgnięcie”, ale i to raczej bez szału (skład Natalis jest podobny do Durex Play ). Dostałam też jakiś czopek i zastrzyk w tyłek, nastąpił instruktaż jak mam posługiwać się gazem rozweselającym. Moja przytomność umysłu i sprawność dłoni, którą miałam naciskać z całej siły guzik była już nędzna więc tż cały czas mówił co mam robić (naciśnij, zaciągnij się, trzymaj, wypuszczaj). Po pół godziny byłam już mocno przyćpana, miałam ochotę umrzeć, ale kazałam sobie powtarzać, że jeszcze tylko trochę i dam radę Przyznaję, że wrzeszczałam okropnie, traciłam kontrolę nad oddychaniem z gazem, nie byłam w stanie podnieść się wyżej na łóżku, totalne zwłoki ![]() W 10 godzinie porodu weszła dodatkowo lekarka oraz salowa. Teraz zaczęła się magia. Pełne rozwarcie, wychodzi główka. To było dużo lżejsze niż pracowanie nad rozwarciem. Kazano mi podkurczyć nogi do góry, głowę do klatki piersiowej i przeć z całych sił. Troszkę pękło mi krocze i trzeba też było je naciąć (podobno 4 szwy), ale to było tylko lekkie szczypanie (podpisuję się pod Kaśką – jak spiryt na ranę Poinformowałam tylko kilka razy wszystkich zebranych w pokoju, że „urodziłam dziecko” tonem nie znoszącym sprzeciwu i przepełnionym dumą Na wypadek gdyby ktoś tego nie zauważył Dostałam chłopca na klatę i miałam wrażenie, że to jedno z najdziwniejszych odczuć świata ![]() Tż poszedł towarzyszyć Julkowi w pierwszej kąpieli i cykać mu bogatą sesję zdjęciową, która kwadrans później obiegła cały świat a ja urodziłam łożysko i miałam szyte krocze. Byłam bardzo szczęśliwa, że mały jest już z nami i zdrowy i że horror porodu już za mną. Potem powiedziałam tż ze smutkiem, że bardzo chciałam mieć jeszcze córeczkę, ale drugiej takiej akcji nie przeżyję i najwyżej będziemy musieli adoptować
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2013-09-09 o 19:43 |
|
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedy Ci pozwolą coś zjeść? Jak długo nie można jeść po cc? |
|
|
|
|
#656 |
|
Zadomowienie
|
A! Motyl świetne to wasze safari
Żyją te zwierzątka i od samego patrzenia robi się wesoło.W krzaczory bym nie inwestowała, ta pustynia z farby wystarczy, A w temacie zwierzątek.. Powiedziałam mamie, że jeśli będzie chłodno jak urodzę, to nie mam w co dziecka ubrać na wyjście ze szpitala, bo nie mam żadnego kombinezonu jesiennego. Potem dostałam taki ocieplany welurowo-bawełniany od szwagierki, ale mam była na wczasach to nie wiedziała. No i wczoraj wrócili i w załącznikach macie, to co kupiła Wszystkie są polarkowe, ten w kwiatki największy, ale tylko jeden ma kaptur i myślę, że w tym dziecię będziemy odbierać. Tylko powiedzcie....zrobię z dziecka małą krówkę czy raczej małą żyrafkę? co Wam to bardziej przypomina?
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozbawił mnie Twój opis ![]() Domyślam się, że było ciężko, bo to jednak 10 h, ale zapewniam Cię, że "nie dam rady drugi raz" przechodzi
|
|
|
#658 |
|
Zadomowienie
|
Dzielna babka z Ciebie
Mam nadzieje ze juz lepiej sie czujecie i juz nie bedziecie chorowac
|
#659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiesz wydaje mi się że jest u Ciebie wszystko ok, że nie masz się co denerwować i gdyby było faktycznie coś nie tak to by Ci gin powiedziała ja np. tez nie wiem jakie mam łożysko w ogóle ile wód :| ? mój gin mi nie mówi takich rzeczy bo jest wszystko ok i nie trzeba o takich rzeczach mówić, gdyby było coś nie tak pewnie by powiedział ale na spokojnie wytłumaczył, bo np. ostatnio jak mu mówiłam że położna przychodzi od mnie co tydzień (bo chodzi o moje ciśnienie które zawsze mam wysokie u niego a w domu ok )to mówi że po co przychodzi??że on się nasłuchał już od tylu pacjentek takich głupot że położne straszą porodem itd. że niektóre to by sam udusił ale mu wytłumaczyłam że ja akurat trafiłam na bardzo sympatyczną raczej uspakajającą i ciepłą babeczkę że nie narzekam i absolutnie mnie niczym nie straszy także nie zamartwiaj się na zapas
|
|
|
|
|
#660 | |
|
Zakorzenienie
|
Angel wciągający opis. No i faktycznie wymęczyłaś się bidulko, napisałaś to tak,że czułam jakbym sama przechodziła ten horror.
Cytat:
Ja brałabym ten z kapturkiem. Mam pdobnego bawełnianego pajaca i do tego czapeczkę
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

[/RIGHT]

Czasy się zmieniają....
Sudocremu w ogóle nie kupiłam.
Mogę polecić też fajną książeczkę w tej tematyce, krótka, lekka - "Siedem szklanek" polskiej młodej autorki 

Pyyycha, ale mało słodkie. Tż powiedział, że już nie musi kupowac pączków w piekarni, mogę wstawać rano i mu robić do pracy 

Co ja z nim mam...
Uwielbiam