|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cięte riposty :)
Powiedz, że przecież już był, ale nie prosiliście
|
|
|
|
|
#32 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mniejsza1988 - nie ma co dowalać "ciotkom", nie zniżaj się do poziomu rozmówcy. Nauczyłam się, że trzeba być obojętnym i nie wykazywać emocji przy takich durnych rozmówkach, tylko odpowiadać jak najkrócej i jak najbardziej obojętnie. Po paru wymianach zdań znudzi im się. Docinki i łzy nakręcą "cioteczkę".
Czyli: - Kiedy wesele? - W swoim czasie. - A z kim? - Zastanowię się. - Nie masz chłopaka?! - Nie wychodzę na razie za mąż. - Nie chcesz mieć dzieci?! - Nie planuję jeszcze wesela. - W Twoim wieku?!?! - Pomyślę o tym.
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam taką ciotkę która odkąd skończyłam lat 18 wydaje mnie za mąż wyszukując mi kandydatów w swojej wsi - co jeden to bardziej się nadający.
Odpowiedzi miałam różne: że planuję żyć na kocią łapę, że to jest moja sprawa, a nie jej i w sumie to jej zdanie na ten temat wisi mi i powiewa na wietrze, że jeżeli się martwi, że nie będzie jej stać na prezent, to lepiej aby zaczęła zbierać od razu, bo ja mam wysokie wymagania. Ale nic tak nie podziałało, jak odpowiedź, że nie mam zamiaru jej zapraszać, jeżeli dalej będzie się zachowywać jak plotkara. Owszem było to dość... delikatnie mówiąc niegrzeczne, ale akurat trafiła na mój wyjątkowo zły dzień i wyprowadziła mnie z równowagi. Najpierw ciotka była na mnie wielce obrażona, a potem temat ucichł. Prawda jest jednak taka, że riposta która działa na jednych, nie działa na drugich. To jak zamknąć buzię danej osobie, zalezy od tej osoby, i to raczej Ty powinnaś wiedzieć, co na ciotki poskutkuje. |
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy ma inną rodzinę, niektóre moje znajome przed trzydziestką od lat tłumaczą na spokojnie, że to nie ten czas, nie ten facet, więc ile można?- pozostaje już tylko humor z nutą sarkazmu ![]() A myślę, że taka 'cięta riposta' nie musi być wcale obraźliwa, czy buracka, chodzi tylko o to, by pokazać dystans i poczucie humoru- w końcu rodzina to nie wrogowie i nikt nie namawia do obrażania ich czy toczenia zaciętych wojen na wytykanie sobie niepowodzeń w życiu ![]() Poza tym uważam, że takie pytanie to straszny nietakt, bo owszem brak ślubu może być decyzją, a może być przykrą koniecznością, i co oni chcą usłyszeć- "bo nikt mnie nie chce, jestem samotna i brzydka"? No proooszę, wystarczy trochę myśleć, to by się takich pytań nie zadawało, i po problemie
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Riposty -a kto ze mną wytrzyma? -jeszcze taki co mnie jest godzien się nie znalazł -odbicie pałeczki na dziecko cioci -mam większe ambicje niż wychodzenie za byle kogo -po co mi mąż jak mam wibrator? |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Jestem młodsza od autorki wątku, ale ze swoim chłopakiem jestem już bardzo długo, więc pytania o wesele czasami padają wśród rodziny .
|
|
|
|
|
|
#37 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Tłumaczenia typu "od 10 lat mieszkam z facetem", "wolę kobiety", "już poinformowałam wszystkich potencjalnych gości", "nie chcę brać ślubu z brzuchem" tylko podsycą niezdrową ciekawość, a rozjuszona "cioteczka" pójdzie ponarzekać innym "cioteczkom", jakie to dziecko krnąbrne i pewnie dlatego nikt go nie chce. Żmii języka jad nie zamyka. Cytat:
Niektórzy uwielbiają wytykanie niepowodzeń. Nie nazwałabym jednak porażką życiową niezałożenia rodziny.Cytat:
![]() W mojej rodzinie wystarczy, że wzruszę ramionami. Mówię "nie wiem" i nikt nie kontynuuje tematu. Na każdą wścibską osobę znajdzie się jakiś sposób, ale cięte riposty z szacunku do starszych zostawiłabym młodszemu pokoleniu, które serwuje sobie takie zagrywki. Najważniejsze jest posiadanie dystansu do tematu i niepoddawanie się presji. Wszystko jedno, jak sobie poradzi autorka, byle głupie dyskusje nie powodowały, że wpadnie w depresję.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Wyobraziłam sobie miny moich ciotek/babć
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
No prześmieszna opcja opowiadać babci o trzęsącym się patyku który wkładasz sobie do waginy przy obiedzie, padłam.
Naprawdę podtrzymuję że zamiast rzucać się na jakieś drętwe mało zabawne riposty które nawet nie zatkają nikogo tylko zniesmaczą i przedstawią was w złym świetle, lepiej sprawę przemilczeć, to z pewnością pokaże więcej waszej klasy. I nie wiem czemu ktoś aż tak jest oburzony takimi pytaniami, jakby go ktoś po twarzy lał - daleka ciotka się pyta czy masz kogoś, bo miałas kogoś pięć lat, z ciekawości, dla podtrzymania rozmowy, z pewnością nie podnieci jej ta wiadomość i nie zapisze sobie tego w pamiętniczku, po prostu okazuje jakieś tam zainteresowanie. Jeśli uważasz że to zbyt intymne pytanie, to odpowiedz zgodnie z prawdą - nie, na razie nikogo nie mam i cieszę się stanem wolnym, jeśli coś się zmieni na pewno zaproszę cię na ślub. Nie wiem naprawdę nie wiem po co się silić na jakieś "super teksty z gimbazy", a jak ktoś jest niesympatyczny i rzuca burackie hasła, to wystarczy rzucić mu spojrzenie i zamilknąć. Naprawdę "rzucanie wibratorem" na rodzinny stół jest... nieśmieszne i kojarzy mi się z ludźmi niskich lotów. No wybaczcie. Cytat:
Po drugie - sierotka Marysia to dość trafna metafora Po trzecie - z tego się zrobiło nie pół żartem pół seria ale pół chamsko pół buracko Po czwarte - Kotynieniek? |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Moja ciocia, będąca w podobnej sytuacji mówiła zawsze: "Jutro!"
Dopóki ludzie nie dali jej spokoju :p
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym po prostu powiedziała "Nie mam odpowiedniego kandydata na męża, więc w terminie bliżej nieokreślonym". Serio trzeba się silić na jakieś ekstra teksty? Babci czy starej cioci i tak to nie ruszy.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem co dystans ma do tego skoro większość "ciętych ripost" jest tak "wiejska" że aż nie wiem czy się śmiać czy płakać.
---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;42716200]Ja bym po prostu powiedziała "Nie mam odpowiedniego kandydata na męża, więc w terminie bliżej nieokreślonym". Serio trzeba się silić na jakieś ekstra teksty? Babci czy starej cioci i tak to nie ruszy.[/QUOTE] właśnie tak.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
To ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, bo nikt nigdy mnie nie pytał czy gdzie i czy w ogóle wyjdę za mąż niezależnie od tego czy chłop jakiś był czy nie. Serio te pytania są aż tak uciążliwe? Pytam z ciekawości bardziej.
No i tak na marginesie moja babcia to sama potrafi wspomnieć o wibratorach
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem najmłodszą wnuczką oraz najmłoszą, pełnoletnią ze wszystkich kuzynek i kuzynów i w związku z tym, że dziadkowie, ciocie i wujowie wybawili się już na weselach i pragną więcej bo ,,przecież już tak dawno nie byłem/am na weselu,, wciąż wypytują kiedy robię wesele. Pytają tak odkąd poznali mojego chłopaka, pytają nawet o ,,dzidzię,, :-D I to się robi czasem męczące, kiedy nie ma już tematów do rozmów na spotkaniu rodzinnym i nagle rodzina kieruje na mnie wzrok i wałkuje znów ten sam temat. No ale co, nie będę wyjeżdżać z tekstami o sponsoringu wesela i wibratorach :-D zawsze mówię, że wszystkie kuzynki z naszej rodziny brały śluby tuż przed 30stką, więc jeszcze sobie poczekają i sama się z tego śmieję, obracam w żart
|
|
|
|
#47 |
|
zuy mod
|
Odp: Cięte riposty :)
Generalnie trzeba rozdzielic sytuacje gdy ktos pyta po prostu i wtedy odpowiedziec zgodnie z prawda i normalnie; a sytuacje gdzie ktos zaczyna Cie obrazac i twierdzic ze.nikt.Cie nie zechce. Tutaj nie pozwolilabym sobie i nie rozumiem co ma wiek rozmowcy do rzeczy. To Ema pisala o "szczeniackim pyskowaniu" - czyli standardowe dzielenie ludzi na tych ktorzy mowia (starszych) i tych ktorzy pyskuja (mlodszych). A to chory podzial. Moim zdaniem masz pelne prawo odpowiadac atakiem na atak.
A moze to ja jestem dziwna ze jak nawet ojciec mnie obraza potrafie go opieprzyc z gory na dol zeby sie odczepil? Mam swoja godnosc, ludzie. Autorko, mysle jednak ze zamiast silic sie na riposty lepiej stanowczo i glosni powiedziec ze sobie nie zyczysz takich sugestii i najlepiej ochlodzic kontakt. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Cięte riposty :)
Cytat:
Rozumiem, że setne pytanie o to samo może wkur.... (delikatnie mówiąc). Ja alergicznie reaguje na pytanie, kiedy będę mieć dzieci, bo do ludzi nie dociera, że ich nie chcę. Z doświadczenia wiem, że takie ''zaczepki'' trzeba olewać, odpowiadać jednym słowem. W końcu rozmówcom się znudzi i co najwyżej pogadają sobie po nosem. Trzymaj się
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie reakcje są niezadowne tylko w Twoim idealnym świecie. W świecie nieidealnym taki słowny agresor często nie reaguje na proste komunikaty czy wyjście np. z pokoju. W świecie nieidealnym nie zawsze da się agresora zignorować - często nie przynosi to skutku.
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, w takim razie wolę mój idealny świat, w którym moje metody zawsze skutkują i chociaż się nie poniżam |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że nie ma nic pomiędzy i dla Ciebie - jeśli nie działa Twoja niezawodna metoda - kolejny etap to wulgaryzmy/krzyki? Moge tylko współczuć w takim razie.
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to opieprzanie nie musi znaczyć wulgaryzmy/krzyki, a to sama zasugerowałaś.
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesteśmy ludźmi a nie maszynami i mamy emocje stety bądź nie. Spory są tak wpisane w życie codzienne jak inne czynności, osobiście wolę kogoś ochrzanić i w ten sposób oczyścić atmosferę niż chować się po kątach ze swoimi urazami. Szczęśliwie im jestem starsza tym mniej przejmuję się tym co ktoś myśli o moich słowach - jeśli ma problem to jest to tylko jego problem a nie mój. Trzeba trochę myśleć o sobie a nie tylko o innych
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam w zwyczaju ochrzaniać ciotek i babć, albo wylatywać im z chamskimi tekstami. Jakoś żyję, atmosfery oczyszczać nie muszę, a jak ktoś mnie pyta o temat, na który nie chcę rozmawiać, to po prostu to komunikuję. Jak ktoś się wścieka, to przeczekuję i zwracam uwagę na spokojnie. Jak ktoś mnie obraża, to wychodzę. Opieprzam tylko ludzi, którzy nie są ze mną blisko związani i z którymi mogę w ogóle kontaktu po takim opieprzu nie utrzymywać bo mi na nich nie zalezy. Eh, ale ze mnie patologia
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ja na TŻta również nigdy nie krzyczałam, również nigdy głosu nie podniosłam. Na rodziców mi się zdarzyło - nie raz i nie dwa. W każdym razie - zazdroszczę bliskich, którzy rozumieją proste komunikaty
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie pokazałaś jaką masz wspaniałą kulturę między słowami porównując mnie to zwierzęcia( używając ciętej riposty które tak tutaj negujesz, to ma swoje określenie ale za bardzo ucieszyłabyś się słysząc/czytając epitet). Szczerze powiedziawszy to mi to nie uwłacza bo to stworzenia szczere, kochające prawdziwymi emocjami a nie frustracją ukrytą pod uśmiechem.
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja np. jesli nie chcę kłamać,a prawdy nie mam zamiaru powiedzieć, mówię:nie pytaj, jeśli nie chcesz,abym skłamała
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-09-10 o 12:33 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

. Jestem młodsza od autorki wątku, ale ze swoim chłopakiem jestem już bardzo długo, więc pytania o wesele czasami padają wśród rodziny .

właśnie tak.
i sama się z tego śmieję, obracam w żart