|
|
#1921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Stephen King
Skończyłam Joyland (w sumie to wczoraj). Szybko i łatwo się czyta. Ciekawa historia. Podobało mi się.
|
|
#1922 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie zabieram się za twórczość Kinga i powoli kompletuję jego dzieła
Do tej pory udało mi się zdobyć Cmętarz zwieżąt, Talizman, Dallas'63, Christine, Serca Atlantydów i Rękę Mistrza. Którą z nich polecacie na początek?
|
|
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam Cmętarz najbardziej!
|
|
#1924 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1925 |
|
Rozeznanie
|
Cmętarz zwieżąt ma swój klimat, natomiast na początek odradzam Rękę Mistrza. Jest to jedna z "młodszych" powieści Kinga i przez 2/3 książki wieje nudą.
|
|
|
|
|
#1926 |
|
Konto usunięte
|
Wcale nie wieje nudą, po prostu nie jest cała thrilerrowo/horrorowa.
Moja mama w biedronce za 8zl kupila nowa Misery. A ja kurcze wciaz nie moge znaleźć Bastionu gdzies w podobnej cenie . Tez uwielbiam postapo...
|
|
|
|
|
#1927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie czytam Rękę mistrza i powiem, że nie jest zła, mnie wciąga, ale rzeczywiście akcja rozgrywa się powoli, choć w typowym dla Kinga stylu, może rzeczywiście nie nadaje się na start, ale ma swój klimat i dużo osób ją chwali.
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2013-08-29 o 11:50 |
|
|
|
|
|
#1928 |
|
Konto usunięte
|
Dorwałam dzisiaj Książke Kinga Mgła + Szkieletowa załoga (zbior opowiadan) w jednym
. Za 12 zł w antykwariacie, nie bede podawac nazwy antykwariatu, ale kupowalam juz tam nie raz i szczerze polecam udac sie na ul. Za bramką w tym celu. Tylko nie wykupujcie Bastionu jak bedzie, bo sie na niego czaje .
|
|
|
|
|
#1929 |
|
Rozeznanie
|
Mam ten zbiór opowiadań. Niektóre historie są tam naprawdę niezłe.
|
|
|
|
|
#1930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie skończyłam "Rękę mistrza" i podobała mi się. Finał powieści - rewelacja, nie mogłam się oderwać, przeczytałam do ostatniej strony. Książka podobała mi się jednak nie tylko z uwagi na tajemnicę i dziwne zdarzenia na wyspie, ale całość, doceniam również jej refleksyjny wymiar - co w życiu rzeczywiście ważne, a co nie.
Tak na marginesie to uważam, że o wiele lepszy jest polski tytuł tej powieści czyli Ręka mistrza właśnie niż oryginalny Duma Key.
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1933 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Stephen King
Robiłam dwa podejścia do "To" S. Kinga i nie może mnie wciągnąć, a strasznie miałam ochotę na ten horror po tylu opiniach. Spróbuję jeszcze raz, może się uda.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1934 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie zakupiłam w przedsprzedaży najnowszą "Doktor Sen". Teraz pozostaje mi czekać i odliczać do 26.09. Mam duże oczekiwania od tej książki po przeczytaniu genialnego Lśnienia, do którego Doktor Sen luźno ma nawiązywać.
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
równie polecam, jedyna książka, która mnie mega wciągnęła i ten dreszczyk emocji...
Moja kolekcja przeczytanych książek i opowiadań nie jest wielka, ale kilka pozycji już liczy - od "Cmętarza zwieżąt", poprzez "Zieloną Milę" (ryczałam jak bóbr ), "Lśnienie", "Christine", "Bezsenność", "Skazanych na Shawshank", "Strefę Śmierci". Ostatnią przeczytaną pozycją jest "Pod Kopułą". Przeczytałam również sporo krótkich opowiadań (jednak obecnie pamiętam tylko zarys akcji, nie tytuł - wszystko mam gdzieś zapisane ). Uwielbiam Kinga, choć nie ukrywam, że niektóre książki czytało mi się lżej inne ciężej, ale nigdy się nie poddałam i zawsze docierałam do ostatniej strony.
|
|
|
|
|
#1936 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą co do Kinga to mam mieszane uczucia, ma świetne książki, ale ma też beznadziejne pozycje (przynajmniej moim zdaniem). Jeżeli ktoś na początku trafi na jego "złą" książkę, to myślę, że nigdy go nie pokocha.
|
|
|
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama na szczęście podróż rozpoczęłam od "Skazanych na Shawshank"i tak się zaczęło...
|
|
|
|
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1941 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawdzę potem, "Pokochała Toma Gordona", co do "Cujo" to mam mieszane uczucia - mam sentyment do tej książki, ale wg mnie nie powalała na kolanaCytat:
Ale wydaje mi się, że odcięło ulicę od reszty świata właśnie taką niewidzialną "szybą"
|
||
|
|
|
|
#1942 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o Regulatorów to z tego co ja pamiętam (uwaga to co napiszę będzie SPOJLEREM): ulica faktycznie została odcięta i zaczęła się upodabniać do świata westernu. Nie kojarzę żadnej szyby odcinającej ją od reszty świata, raczej odbierałam to jako przeniesienie do innej rzeczywistości.
W ogóle czytając "Desperację" nie wyłapałam, że nazwiska bohaterów są tożsame z tymi z "Regulatorów", ale chyba za dużo czasu upłynęło między tymi 2 książkami. Skończyłam "Po zachodzie słońca" i mam mieszane uczucia, są tam naprawdę dobre opowiadania, ale zdarzają się też słabsze, które bardzo obniżają wartość całej antologii.
|
|
#1943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1944 |
|
Konto usunięte
|
Gdzieś czytałam, ze Komórka to najsłabsza powieść Kinga.
|
|
|
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zamiar w najbliższych dniach upolować Dallas'63, zdecydowanie wolę ksiązki w wersji papierowej.
|
|
|
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę jeszcze dorwać Carrie przed premierą ekranizacji tej książki - do kin ma trafić ponoć 18 października. Chociaż szczerze Wam powiem, że po ostatnich rozczarowaniach sceptycznie podchodzę do ekranizacji Kinga - Martwa strefa i Lśnienie spłycone (zwłaszcza Strefa), pomieszane, poplątane, w ogóle nie oddają książki. Co prawda obie powyższe ekranizacje były nakręcone w latach 80, a od tego czasu kino znacznie się zmieniło, ale mimo wszystko mam obawy. Oglądając trailer Carrie - film wydaje się interesujący, ale czy bliski książce to się okaże.
|
|
#1947 |
|
Raczkowanie
|
Ja zaczęłam czytać u koleżanki z braku laku (nie miałam okazji skończyć, bo wyjechałam od niej) i nie podobała mi się. Fajny pomysł, ale na tym się skończyło. Brutalna, wulgarny język, nijaka akcja. Brakowało mi tam prawdziwego Kinga, mistrza grozy. Może w dalszej części było lepiej (przeczytałam prawie połowę).
|
|
#1948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1949 |
|
Przyczajenie
|
Ja swoją przygodę z Kingiem zaczęłam od Misery. Po tej lekturze stwierdziłam, że autor ma jakąś chorą wyobraźnię (te sceny z kosiarką po twarzy albo odrąbywaniem nogi siekierą - no okropność!!). Potem znajoma poleciła mi Lśnienie i tak się zaczęło. Przeczytałam większość jego książek, niektóre lepsze, inne gorsze.
Nie zapomnę jak włos się jeżył przy czytaniu Cmętarza zwierząt, w nocy przy małej lampce, to jest to.
|
|
|
|
|
#1950 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.

Do tej pory udało mi się zdobyć Cmętarz zwieżąt, Talizman, Dallas'63, Christine, Serca Atlantydów i Rękę Mistrza. Którą z nich polecacie na początek?

. Tez uwielbiam postapo...

(przynajmniej moim zdaniem). Jeżeli ktoś na początku trafi na jego "złą" książkę, to myślę, że nigdy go nie pokocha.
właśnie taką niewidzialną "szybą"