Stephen King - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-27, 23:19   #1921
Elsay
Zakorzenienie

Dot.: Stephen King

Skończyłam Joyland (w sumie to wczoraj). Szybko i łatwo się czyta. Ciekawa historia. Podobało mi się.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 16:07   #1922
Angela681
Raczkowanie

Właśnie zabieram się za twórczość Kinga i powoli kompletuję jego dzieła Do tej pory udało mi się zdobyć Cmętarz zwieżąt, Talizman, Dallas'63, Christine, Serca Atlantydów i Rękę Mistrza. Którą z nich polecacie na początek?
Stary 2013-08-28, 16:24   #1923
Aneczka91
Zakorzenienie

Ja polecam Cmętarz najbardziej!
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 17:19   #1924
GoodNight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angela681 Pokaż wiadomość
Właśnie zabieram się za twórczość Kinga i powoli kompletuję jego dzieła Do tej pory udało mi się zdobyć Cmętarz zwieżąt, Talizman, Dallas'63, Christine, Serca Atlantydów i Rękę Mistrza. Którą z nich polecacie na początek?
Zdecydowanie Dallas
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 17:37   #1925
Marybeth
Rozeznanie

Cmętarz zwieżąt ma swój klimat, natomiast na początek odradzam Rękę Mistrza. Jest to jedna z "młodszych" powieści Kinga i przez 2/3 książki wieje nudą.
Marybeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 18:59   #1926
201605161006
Konto usunięte

Wcale nie wieje nudą, po prostu nie jest cała thrilerrowo/horrorowa.
Moja mama w biedronce za 8zl kupila nowa Misery. A ja kurcze wciaz nie moge znaleźć Bastionu gdzies w podobnej cenie . Tez uwielbiam postapo...
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 19:22   #1927
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Moją pierwszą książką Kinga było Dallas'63 i powiem, że jest to świetna książka, jedna z moich ulubionych w ogóle. Nie zniechęcam do Dallas jednakże ona jest w klimacie urban sci-fi, a nie horroru/thrillera i niektórzy się do niej zrażają (choć niepotrzebnie) nie przyzwyczajeni do stylu pisarza. Dużo w niej obyczaju i większość akcji dzieje się w latach 60. Może na początek zacznij od czegoś z wcześniejszych dzieł Kinga w klimacie horroru/thrillera, najlepiej polecałabym Lśnienie, ale że nie ma go na twojej liście to może chwalone Christine (choć ja jeszcze nie czytał akurat tego tytułu).

Cytat:
Napisane przez Marybeth Pokaż wiadomość
Cmętarz zwieżąt ma swój klimat, natomiast na początek odradzam Rękę Mistrza. Jest to jedna z "młodszych" powieści Kinga i przez 2/3 książki wieje nudą.
Ja właśnie czytam Rękę mistrza i powiem, że nie jest zła, mnie wciąga, ale rzeczywiście akcja rozgrywa się powoli, choć w typowym dla Kinga stylu, może rzeczywiście nie nadaje się na start, ale ma swój klimat i dużo osób ją chwali.

Edytowane przez PinkVanille
Czas edycji: 2013-08-29 o 11:50
PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-31, 16:10   #1928
201605161006
Konto usunięte

Dorwałam dzisiaj Książke Kinga Mgła + Szkieletowa załoga (zbior opowiadan) w jednym . Za 12 zł w antykwariacie, nie bede podawac nazwy antykwariatu, ale kupowalam juz tam nie raz i szczerze polecam udac sie na ul. Za bramką w tym celu. Tylko nie wykupujcie Bastionu jak bedzie, bo sie na niego czaje .
Stary 2013-08-31, 16:31   #1929
Marybeth
Rozeznanie

Mam ten zbiór opowiadań. Niektóre historie są tam naprawdę niezłe.
Stary 2013-09-01, 20:40   #1930
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
"Talizman" i "Serca Atlantydów" mogą Cię zniechęcić, więc nie. "Ręka mistrza" i "Dallas" są przecudowne ale myślę, że aby w pełni je docenić warto poczytać najpierw starszego Kinga. Dlatego polecam Ci wziąć na pierwszy ogień "Cmętarz zwieżąt", który jest świetną powieścią i myślę, że jeśli ona Ci się nie spodoba, to King nie jest dla Ciebie
Stary 2013-09-02, 17:31   #1931
PinkVanille
Zakorzenienie

A ja właśnie skończyłam "Rękę mistrza" i podobała mi się. Finał powieści - rewelacja, nie mogłam się oderwać, przeczytałam do ostatniej strony. Książka podobała mi się jednak nie tylko z uwagi na tajemnicę i dziwne zdarzenia na wyspie, ale całość, doceniam również jej refleksyjny wymiar - co w życiu rzeczywiście ważne, a co nie.
Tak na marginesie to uważam, że o wiele lepszy jest polski tytuł tej powieści czyli Ręka mistrza właśnie niż oryginalny Duma Key.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-02, 20:16   #1932
Elsay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
A ja właśnie skończyłam "Rękę mistrza" i podobała mi się. Finał powieści - rewelacja, nie mogłam się oderwać, przeczytałam do ostatniej strony. Książka podobała mi się jednak nie tylko z uwagi na tajemnicę i dziwne zdarzenia na wyspie, ale całość, doceniam również jej refleksyjny wymiar - co w życiu rzeczywiście ważne, a co nie.
Tak na marginesie to uważam, że o wiele lepszy jest polski tytuł tej powieści czyli Ręka mistrza właśnie niż oryginalny Duma Key.
Mnie też sie Ręka Mistrza podobała, akczolwiek ja bym moją ocenę podzieliła na części: pół książki było okey ale bez żadnego łał, natomiast końcówka genialna.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:56   #1933
Dzikun
Zakorzenienie

Odp: Stephen King

Robiłam dwa podejścia do "To" S. Kinga i nie może mnie wciągnąć, a strasznie miałam ochotę na ten horror po tylu opiniach. Spróbuję jeszcze raz, może się uda.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 14:10   #1934
PinkVanille
Zakorzenienie

A ja właśnie zakupiłam w przedsprzedaży najnowszą "Doktor Sen". Teraz pozostaje mi czekać i odliczać do 26.09. Mam duże oczekiwania od tej książki po przeczytaniu genialnego Lśnienia, do którego Doktor Sen luźno ma nawiązywać.

Stary 2013-09-03, 16:10   #1935
martullenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aneczka91 Pokaż wiadomość
Ja polecam Cmętarz najbardziej!
równie polecam, jedyna książka, która mnie mega wciągnęła i ten dreszczyk emocji...

Moja kolekcja przeczytanych książek i opowiadań nie jest wielka, ale kilka pozycji już liczy - od "Cmętarza zwieżąt", poprzez "Zieloną Milę" (ryczałam jak bóbr ), "Lśnienie", "Christine", "Bezsenność", "Skazanych na Shawshank", "Strefę Śmierci". Ostatnią przeczytaną pozycją jest "Pod Kopułą". Przeczytałam również sporo krótkich opowiadań (jednak obecnie pamiętam tylko zarys akcji, nie tytuł - wszystko mam gdzieś zapisane). Uwielbiam Kinga, choć nie ukrywam, że niektóre książki czytało mi się lżej inne ciężej, ale nigdy się nie poddałam i zawsze docierałam do ostatniej strony.
martullenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 17:46   #1936
Marybeth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martullenka Pokaż wiadomość
Uwielbiam Kinga, choć nie ukrywam, że niektóre książki czytało mi się lżej inne ciężej, ale nigdy się nie poddałam i zawsze docierałam do ostatniej strony.
Mam zupełnie tak samo. Po przeczytaniu "Lśnienia" postanowiłam sobie zrobić od Kinga małą przerwę, ale po przeczytaniu obecnej lektury zabieram się prawdopodobnie za "Bezsenność", która już od jakiegoś czasu kurzy się na półce.
Stary 2013-09-03, 18:54   #1937
martullenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marybeth Pokaż wiadomość
Mam zupełnie tak samo. Po przeczytaniu "Lśnienia" postanowiłam sobie zrobić od Kinga małą przerwę, ale po przeczytaniu obecnej lektury zabieram się prawdopodobnie za "Bezsenność", która już od jakiegoś czasu kurzy się na półce.
Polecam warto, ja największe problemy miałam, żeby złapać klimat "Pod kopułą", ale koniec końców udało się!
Stary 2013-09-03, 22:23   #1938
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam warto, ja największe problemy miałam, żeby złapać klimat "Pod kopułą", ale koniec końców udało się!
No właśnie miałam zapytać was o " Pod kopułą"... Czy przypadkiem w książce "Regulatorzy" Kinga, pisanej pod pseudonimem, nie pojawił się już motyw zamknięcia pod kopułą? Tą drugą pozycję czytałam dawno temu, ale jak zobaczyłam okładkę "Pod kopułą" to od razu mi się przypomniało. Czy mi się zdaje, czy pan King zaczął odgrzewać stare kotlety? :P
Zresztą co do Kinga to mam mieszane uczucia, ma świetne książki, ale ma też beznadziejne pozycje (przynajmniej moim zdaniem). Jeżeli ktoś na początku trafi na jego "złą" książkę, to myślę, że nigdy go nie pokocha.
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 00:22   #1939
martullenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
No właśnie miałam zapytać was o " Pod kopułą"... Czy przypadkiem w książce "Regulatorzy" Kinga, pisanej pod pseudonimem, nie pojawił się już motyw zamknięcia pod kopułą? Tą drugą pozycję czytałam dawno temu, ale jak zobaczyłam okładkę "Pod kopułą" to od razu mi się przypomniało. Czy mi się zdaje, czy pan King zaczął odgrzewać stare kotlety? :P
Zresztą co do Kinga to mam mieszane uczucia, ma świetne książki, ale ma też beznadziejne pozycje (przynajmniej moim zdaniem). Jeżeli ktoś na początku trafi na jego "złą" książkę, to myślę, że nigdy go nie pokocha.
Nie czytałam ksiązki "Regulatorzy", dlatego nie mogę tych pozycji porównać. Jakie pozycje są Twoim zdaniem beznadziejne?

Sama na szczęście podróż rozpoczęłam od "Skazanych na Shawshank"i tak się zaczęło...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-04, 00:48   #1940
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Czy przypadkiem w książce "Regulatorzy" Kinga, pisanej pod pseudonimem, nie pojawił się już motyw zamknięcia pod kopułą?
Czytałam ją kilka lat temu i nie przypominam sobie czegoś takiego. to chyba było trochę inaczej rozegrane
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 07:21   #1941
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Nie czytałam ksiązki "Regulatorzy", dlatego nie mogę tych pozycji porównać. Jakie pozycje są Twoim zdaniem beznadziejne?

Sama na szczęście podróż rozpoczęłam od "Skazanych na Shawshank"i tak się zaczęło...
Wg mnie jedne z gorszych, które teraz mi przychodzą na myśl to"Komórka", "Colorado Kid", jeden ze zbiorów opowiadań, ale nie pamiętam teraz tytułu sprawdzę potem, "Pokochała Toma Gordona", co do "Cujo" to mam mieszane uczucia - mam sentyment do tej książki, ale wg mnie nie powalała na kolana

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Czytałam ją kilka lat temu i nie przypominam sobie czegoś takiego. to chyba było trochę inaczej rozegrane
No właśnie nie jestem pewna, czy to byli Regulatorzy czy coś o podobnym tytule Ale wydaje mi się, że odcięło ulicę od reszty świata właśnie taką niewidzialną "szybą"
Stary 2013-09-04, 09:52   #1942
hihicz
Raczkowanie

Jeśli chodzi o Regulatorów to z tego co ja pamiętam (uwaga to co napiszę będzie SPOJLEREM): ulica faktycznie została odcięta i zaczęła się upodabniać do świata westernu. Nie kojarzę żadnej szyby odcinającej ją od reszty świata, raczej odbierałam to jako przeniesienie do innej rzeczywistości.
W ogóle czytając "Desperację" nie wyłapałam, że nazwiska bohaterów są tożsame z tymi z "Regulatorów", ale chyba za dużo czasu upłynęło między tymi 2 książkami.

Skończyłam "Po zachodzie słońca" i mam mieszane uczucia, są tam naprawdę dobre opowiadania, ale zdarzają się też słabsze, które bardzo obniżają wartość całej antologii.
hihicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 12:30   #1943
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihicz Pokaż wiadomość
Nie kojarzę żadnej szyby odcinającej ją od reszty świata, raczej odbierałam to jako przeniesienie do innej rzeczywistości.
Też tak to pamiętam, nie widzę szczególnych podobieństw pomiędzy "Pod kopułą" i "Regulatorami" Chyba że chodzi o to, że obie te książki dotyczą grupy ludzi, która wspólnie walczy ze złem, ale w takiej sytuacji jakieś 80% thrillerów i horrorów jest identycznych

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-04, 13:05   #1944
201605161006
Konto usunięte

Gdzieś czytałam, ze Komórka to najsłabsza powieść Kinga.
Stary 2013-09-04, 13:12   #1945
martullenka
Zakorzenienie

Mam zamiar w najbliższych dniach upolować Dallas'63, zdecydowanie wolę ksiązki w wersji papierowej.
Stary 2013-09-04, 13:27   #1946
PinkVanille
Zakorzenienie

Ja chcę jeszcze dorwać Carrie przed premierą ekranizacji tej książki - do kin ma trafić ponoć 18 października. Chociaż szczerze Wam powiem, że po ostatnich rozczarowaniach sceptycznie podchodzę do ekranizacji Kinga - Martwa strefa i Lśnienie spłycone (zwłaszcza Strefa), pomieszane, poplątane, w ogóle nie oddają książki. Co prawda obie powyższe ekranizacje były nakręcone w latach 80, a od tego czasu kino znacznie się zmieniło, ale mimo wszystko mam obawy. Oglądając trailer Carrie - film wydaje się interesujący, ale czy bliski książce to się okaże.

Stary 2013-09-04, 13:36   #1947
hihicz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Gdzieś czytałam, ze Komórka to najsłabsza powieść Kinga.
Ja zaczęłam czytać u koleżanki z braku laku (nie miałam okazji skończyć, bo wyjechałam od niej) i nie podobała mi się. Fajny pomysł, ale na tym się skończyło. Brutalna, wulgarny język, nijaka akcja. Brakowało mi tam prawdziwego Kinga, mistrza grozy. Może w dalszej części było lepiej (przeczytałam prawie połowę).
hihicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 16:01   #1948
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie jedne z gorszych, które teraz mi przychodzą na myśl to"Komórka", "Colorado Kid", jeden ze zbiorów opowiadań, ale nie pamiętam teraz tytułu sprawdzę potem, "Pokochała Toma Gordona", co do "Cujo" to mam mieszane uczucia - mam sentyment do tej książki, ale wg mnie nie powalała na kolana

No właśnie nie jestem pewna, czy to byli Regulatorzy czy coś o podobnym tytule Ale wydaje mi się, że odcięło ulicę od reszty świata właśnie taką niewidzialną "szybą"
Chodziło mi o "Marzenia i koszmary" tzn. niektóre opowiadania były nawet ok... ale niektóre jak o sztucznej, zabawkowej szczęce, która zagryzła faceta, czy o palcu który wychodził z umywalki ( ) jakoś nie za bardzo, a większość nie była straszna, tylko takie historyjki a nie tego przecież po Kingu się oczekuje
Stary 2013-09-09, 22:26   #1949
Ithline
Przyczajenie

Ja swoją przygodę z Kingiem zaczęłam od Misery. Po tej lekturze stwierdziłam, że autor ma jakąś chorą wyobraźnię (te sceny z kosiarką po twarzy albo odrąbywaniem nogi siekierą - no okropność!!). Potem znajoma poleciła mi Lśnienie i tak się zaczęło. Przeczytałam większość jego książek, niektóre lepsze, inne gorsze.
Nie zapomnę jak włos się jeżył przy czytaniu Cmętarza zwierząt, w nocy przy małej lampce, to jest to.
Ithline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:12   #1950
Marybeth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ithline Pokaż wiadomość
Ja swoją przygodę z Kingiem zaczęłam od Misery. Po tej lekturze stwierdziłam, że autor ma jakąś chorą wyobraźnię (te sceny z kosiarką po twarzy albo odrąbywaniem nogi siekierą - no okropność!!).
Misery? Toż to jedna z lepszych jego książek!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości