Czy szprotka czy waleń - każda z nas ma talent! Rozmów i dłubałek na dopingu cz. 18 - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-11, 21:59   #2371
kalina1984
Zakorzenienie

Dot.: Czy szprotka czy waleń - każda z nas ma talent! Rozmów i dłubałek na dopingu cz

Jola masz jeszcze siły z nami pić?

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:00   #2372
kamaerba
Zakorzenienie

Dot.: Czy szprotka czy waleń - każda z nas ma talent! Rozmów i dłubałek na dopingu cz

Uciekam. Dobrej nocki
kamaerba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:01   #2373
martikaj
Zakorzenienie

Aguś a co Oli? od ząbków stan podgorączkowy?

Aniu, ale szalejesz z tymi śliwkami, ja mam drzewo oblepione brzoskwiniami, zrobię trochę w syropie, takie połówki, trochę powidel a resztę rozdam

Dziewczyny, spójrzcie prosze na ten schemat bo wydaje mi się że za szybko ten przód bucika zwężam, ale na schemacie jak byk że pierwsze okrążenie wokoło podeszwy zwykłe słupki, drugi to reliefowe podwójnie nawijane ale w jedną stronę czyli z przodu łapane a trzeci to już naprzemian raz z przodu a drugie z tyłu?

Zwężam już w 3cim okrążeniu ten przód? Bo na zdjęciu kapci wygląda jakby to zwężenie było później niż w 3cim rzędzie. A poza tym jak to zwężać, bo nie wiem czy dobrze robię, 4 oczka podwójnie nawijane robię i przeciągam przez wszystko nitkę?

Aguś, Ty robiłaś to podpowiedz proszę

http://www.liveinternet.ru/users/dankam/post246477457/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif krokodylki3.gif (131,0 KB, 9 załadowań)
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:01   #2374
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beata1718 Pokaż wiadomość
zobaczcie jaka fajna torba http://crochet-gratuits.overblog.com...-pas-en-images
która mi taką zrobi
Moze Beatka Ci zrobi?
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:03   #2375
jola2243
Zakorzenienie

Basiu no ba

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:04   #2376
martikaj
Zakorzenienie

Cytat:
zobaczcie jaka fajna torba http://crochet-gratuits.overblog.com...-pas-en-images
która mi taką zrobi

Beatko, no ja CIe prosze, sama sobie machniesz, przecież prosta rzecz
Ja mogę CI zrobić jak CIę wylosuję w kolejnej wymiance
Stary 2013-09-11, 22:09   #2377
aga__tka
Zakorzenienie

ja butki zwezam raczej szybko - wiec tez bym pewnie juz w 3 rzedzie robila zwezanie - ale Ty bierzesz pod uwage ze tam sa podwojnie nawijane na tym schemacie? wiec to bedzie wyzej niz w slupkach - dziwne tylko ze ten rugi rzad jest w jedna strone - bo tam sie na dole na tych slupkach zrobi brzeg i zagiecie - czyli tak naprawde zwezanie jest juz w drugim rzedzie - ja nie robilam z tego schematu tylko sobie sama kombinowalam bo nie mialam za bardzo dostepu do kompa - raz obejrzalam schemat i potem juz z glowy robilam i zdaje sie ze zwezalam w 3 rzedzie a mialam slupki - nigdzie nie zwezalam 4 oczek na raz tylko po 2 zawsze ale tak jak piszesz - czyli 2 slupki przerabiane razem - wtedy tak naprawde zwezenie masz widoczne dobiero na gorze czyli jakby rzad wyzej
jak mi Ola usnie to zerkne czy mam te kapcie na wierzchu - to bym zobaczyla gdzie zwezalam
Stary 2013-09-11, 22:11   #2378
jola2243
Zakorzenienie

Widziałam, że moja wymianka doleciała, a Asia fotek nie wstawiła
Asiu doszedł pedał?, bo razem wysyłałam

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Zostawiam flaszkę nocnym markom, żeby wam sie równo oczka robiło i idę w kimono

dobranoc

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:12   #2379
kalina1984
Zakorzenienie

Uciekam dziewczynki, dobrej nocki

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:13   #2380
martikaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
ja butki zwezam raczej szybko - wiec tez bym pewnie juz w 3 rzedzie robila zwezanie - ale Ty bierzesz pod uwage ze tam sa podwojnie nawijane na tym schemacie? wiec to bedzie wyzej niz w slupkach - dziwne tylko ze ten rugi rzad jest w jedna strone - bo tam sie na dole na tych slupkach zrobi brzeg i zagiecie - czyli tak naprawde zwezanie jest juz w drugim rzedzie - ja nie robilam z tego schematu tylko sobie sama kombinowalam bo nie mialam za bardzo dostepu do kompa - raz obejrzalam schemat i potem juz z glowy robilam i zdaje sie ze zwezalam w 3 rzedzie a mialam slupki - nigdzie nie zwezalam 4 oczek na raz tylko po 2 zawsze ale tak jak piszesz - czyli 2 slupki przerabiane razem - wtedy tak naprawde zwezenie masz widoczne dobiero na gorze czyli jakby rzad wyzej
jak mi Ola usnie to zerkne czy mam te kapcie na wierzchu - to bym zobaczyla gdzie zwezalam
Aguś, a jak po 2 zwężasz? Bo tutaj z 4 ma wyjść jedno, więc Ty robisz 4 razy po 2 zwężenia? Qrcze, jak to napisać
Stary 2013-09-11, 22:17   #2381
beata1718
Zakorzenienie

GG do beata1718

wiedziałam że sama muszę zrobić torebkę
ale spodobała mi się
ale jak tu szydelkować jak na stole leży tyle paczek koralików
sznura mam pół i ide spać

Edytowane przez beata1718
Czas edycji: 2013-09-11 o 22:18
beata1718 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:24   #2382
emi29w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cocci Pokaż wiadomość
i mam jeszcze pytanko - kiedy nast edycja wymiankowa?

no i kto rezerwacje robi noclegową na spotkanie między Nowym Rokiem i Sylwestrem?
też wczoraj pomyślałam juz o wymiance
ale to już na Boże Narodzenie?

kolejne spotkanie? ja nie dam rady jeszcze, jakbym miała jechać gdzieś kilka godz pociągiem w mróz, aż się boję!
ale rozmawialam dziś z mężem ,że doszło do spotkania wizazanek i chce w przyszły mroku jechac i zostawic go z dziećmi, to powiedzial ,ze się zastanowi, jak załatwie opieke nad dziećmi lub wezmę go ze sobą! no tak ,potrzebny mi bylby ,do czego?
Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Emi, temat był narzucony z góry
fajnie że zajrzałaś, a czy dzieci będą tęsknić to się okaże, jak przyjdzie ktoś na moje miejsce
mi się wydaję ,ze beda tesknić za Tobą!
a ja myślałam ,ze to te co sama wymyślałaś i co pisałyście tak długo w gminie projekty
Cytat:
Napisane przez kamaerba Pokaż wiadomość
Z Mezagą rozmawiałam czas jakiś temu, niedawno - coraz ciężej , maluchy dokuczają - jeden tak sie ułożył, że żyć nie daje - ale w sumie chyba wszystko w miarę ok co do katalogu - ja mam, nie potrzebuję jakby co, u nas do skrzynki wrzucają - mogę podesłać ))
łał to w ciąży jest? fajnie i od razu bliźniaki?
Dzięki, znalazłam on-line na ikei stronach i juz sobie obejrzałam
w Kielcach nie ma ikei, najbliżej mam do Krakowa lub do Warszawy-Janki
emi29w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:24   #2383
gagatu
Zakorzenienie

Przyszłam na imprezkę i obejrzeć prezent wymiankowy Asi a tu nic
gagatu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:44   #2384
emi29w
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie
i do tego nikt nic nie pisze i nie mam co czytac
na tym forum co Emi pokazuje zmienili regulamin i teraz mniej wzorkow sie pojawia i nie mam co ogladac - jednym slowem nudze sie - karmie Ole na dobranoc i czekam az bedzie gotowa do spania zeby ja odlozyc
to forum to jest cos dla mnie - codziennie wchodze i troche nowych wzorkow jest, to popatrze, popodziwiam i wylaczam
a co się zmieniło dokładnie? ja stukam punkty co godz, lub staram sie jak nie zapomnę
Cytat:
która mi taką zrobi
z fajnej włóczki wykonana , z takiej błyszczącej
Stary 2013-09-11, 22:48   #2385
Monika_75
Zakorzenienie

GG do Monika_75 Send a message via Skype™ to Monika_75

Cytat:
no a ja myslalam ze teraz jako tajniak jezdzisz zeby Kasi mandat wlepic na start

upieklam buleczki - troche mi sie spieszylo wiec nie spodziewalam sie rewelacji, a wyszly superasne - bardzo ladnie wyrosniete i w ogole, Jeremi zjadl wiecej niz jedna, Ola tez calkiem sporo, a one sa duze - na blaszke duza od piekarnika weszlo ich 12 i tak urosly ze mialam prawie "ciasto" tylko w 1 miejscu widac bylo baszke
poproszę przepis

papierowe twory
włóczkowo-kordonkowe dziergałki
blog: REALKOWY ŚWIAT RYBKI

Preferencje
Monika_75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:49   #2386
SilverAguti
Zakorzenienie

Jola pedał jeszcze nie doszedł, może jutro

nie mam co oglądać przy koralikowaniu obejrzałam już wszystkie seriale, które były fajne i miały dużo odcinków
SilverAguti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 22:49   #2387
emi29w
Zakorzenienie

Joli cztery kółka trzeba oblać ! niech się kręcą długo na szerokiej drodze!
Stary 2013-09-11, 23:06   #2388
martikaj
Zakorzenienie

Emi, teraz mi się przypomniało, to nie Ty pisałaś, że zamówiłas książkę Chodakowskiej w 30 dni .....nie pamiętam dokładnie tytułu?
Stary 2013-09-11, 23:10   #2389
emi29w
Zakorzenienie

Dobranoc !

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Tak ,ja
"Zmień życie z Ewą Chodakowską"

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Przepraszam Marta ,ale oczy mi się same zamykają, jutro dokończymy
napisz cochcesz wiedzieć ,odpowiem ;-)
papa
Stary 2013-09-11, 23:11   #2390
aga__tka
Zakorzenienie

Marta: u mnie zwezenie jest na pewno w 3 jesli nawet nie w 2 okrazeniu juz ale mam doszywana druga podeszwe i w sumie dokladnie nie wiem czy ten "szew" jest z reliefowych czy jest jedynie wynikiem tego dokladania drugiej podeszwy na koniec - ale chyba tam byly te reliefowe jednak - czyli by bylo ze reliefowe dla zgiecia, rzadek "sciagacza" i zmniejszanie juz
Stary 2013-09-11, 23:11   #2391
gagatu
Zakorzenienie

Asia, a wszystkie 64936264237409374 odcinki mody na sukces już widziałaś?
Stary 2013-09-11, 23:17   #2392
martikaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gagatu Pokaż wiadomość
Asia, a wszystkie 64936264237409374 odcinki mody na sukces już widziałaś?

Aguś, dzięki śliczne, robię tak jak w schemacie, tak na próbę jakimiś końcówkami włóczek, będą dla Palci a ja się zorientuję jak to wychodzi. Myślę że wlóczka troszkę gruba, pokażę fotkę jutro.

Emi, a ja Monice jakiś czas temu wpierałam, że to ona pisała o książce a ona była bardzo zdziwiona I jak, fajna ta książka? Coś ciekawego pisze, czy takie bla bla bla?
Śpij dobrze, dobranoc
Stary 2013-09-11, 23:25   #2393
SlonecznikB
Zakorzenienie

Też znikam. Nie doczekałam się na prezent kt Asia dostała. Szkoda.

Fajnie było Was dzisiaj dziewczyny usłyszeć.

Dobrej nocki, dla niektórych pracowitej.
SlonecznikB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 23:52   #2394
martikaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlonecznikB Pokaż wiadomość
Też znikam. Nie doczekałam się na prezent kt Asia dostała. Szkoda.

Fajnie było Was dzisiaj dziewczyny usłyszeć.

Dobrej nocki, dla niektórych pracowitej.
Dobranoc Basiu, ja standardowo jeszcze posiedzę
Stary 2013-09-11, 23:57   #2395
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martikaj Pokaż wiadomość
Aguś, a jak po 2 zwężasz? Bo tutaj z 4 ma wyjść jedno, więc Ty robisz 4 razy po 2 zwężenia? Qrcze, jak to napisać
no szczegolowo nie pamietam, ale wiem ze prulam kilka razy, na to zeby robic 4 z jednego nie wpadlam, wiec zwezalam po dwa ale wg wlasnego jakby pomyslu - czyli powiedzmy w pierwszym rzedzie zwezania 2o razem i znow 2o razem tylko jak tak piszesz o tych 4o na raz i jak robilam po 2 to sie zastanawiam czy to przez to nie mialam problemow ze po 2 zwezalam, bo cos kojarze ze to zwezanie cos glupio szlo bo jak mialam w-wypukly k- wklesly b-brak to:
wkwkwkwkwk
wbkbwkwkwk
wiec musialam pilnowac zeby parzyscie zmniejszac bo inaczej sie nie zgadzalo, do tego te dwa razem to jakos dziwnie musialam kombinowac - ale nie pamietam szczegolow niestety i ja nie mam zwyklego slupka nigdzie - tylko reliefowe caly czas
Cytat:
Napisane przez emi29w Pokaż wiadomość
a co się zmieniło dokładnie? ja stukam punkty co godz, lub staram sie jak nie zapomnę

z fajnej włóczki wykonana , z takiej błyszczącej
jakis mod nowy jest na szydelku i sprawdza kazdy nowy watek, wiec po napisaniu chyba sie czeka na zatwierdzenie - nie wiem czy przez to ludzie mniej dodaja czy on nie wszystko zatwierdza, a posty maja zawierac zestaw konkretnych informacji - to tez moze odstraszac od pisania, jak np nie wiesz czyj to wzorek

Cytat:
Napisane przez Monika_75 Pokaż wiadomość
poproszę przepis
ja robilam oszukany bo mi sie pomylilo i w ramach 300ml wody lub mleka wlalam 2kubki po 300 cala ucieszona ze teraz te kubki takie wieksze sa to akurat 300 bedzie i musialam wszystkiego dokladac dodatkowa porcje

ja robilam z przepisu w ksiazce pieczenie jest latwe - ale po swojemu modyfikowalam:
zrobilam zaczyn z niewielkiej ilosci maki, paczki drozdzy i pol szklanki maki i dalam go nagrzanego do 50stopni piekarnika - wczesniej sobie go wlaczylam na chwile zeby w kuchni bylo cieplej bo teraz u mnie mocno zimno juz - tzn jak na robienie ciasta drozdzowego
w tym czasie:
przesialam kilo maki, w srodek tej maki dalam pol szklanki cukru bo chcialam slodkie buleczki
w osobnym kubeczku rozrobilam 2jaja, dodalam pol szklanki roztopionego masla dopelnionego do pelna mlekiem - mleko z lodowki + gorace maslo dalo mi ciepla temp wszystkiego i jeszcze pol kubka cieplej wody (w sumie bylo 2 kubki plynow) i do tego dodalam szczypte soli - tej soli to moglam dac ciut wiecej bo malo slone wyszly
jak to rozmieszalismy z Jeremim - to trwalo ciut dluzej niz jakbym sama mieszala, dolalam do maki i wlalam rozczyn - byl juz taki peczniejacy choc chyba moglby jeszcze chwile postac, ale nie mialam czasu bo sie Ola niecierpliwila i chciala cos mieszac wszystko wymieszalismy i zaczelismy wyrabiac - troche tez to trwalo - w ksiazce pisalo zeby wyrabiac 5-10min i my pewnie wyrabialismy z 10 jak nie wiecej, ale ja sama porzadnie to 3min na koniec, troche czasu na spolke z Jeremim - czyli na pol gwizdka a na poczatku on sam, wiec to raczej nie bylo wyrabianie a bardziej mieszanie, szczegolnie ze polowe ciasta po zmieszaniu skladnikow dalam do mieszania Oli
jak wyrobilam to zostawilam na kuchence do wyrosniecia na 20min (wg przepisu bylo 30min) - w kuchni od piekarnika mialam ciepelko, jak wrocilam to przerobilam ciasto jeszcze raz i od razu dzielilam na buleczki, oni w tym miejscu kazali uformowac walek i dac go jeszcze raz do wyrosniecia zeby podwoil objetosc pokroic na czesci uformowac bulki i od razu piec, ale ja pamietalam ze mojej babci bulki przed pieczeniem rosly jeszcze wiec nie robilam walka tylko od razu bulki formowalam (takie nie bardzo rowne mi wyszly i sie troche lepily, ale tluscilam rece i jakos dalam rade) i polozylam je na blaszce od razu i wtedy jeszcze zaczekalam 10min az wyrosna, w tym czasie grzejac piekarnik do 210 stopni i pieklam je potem 25min - pewnie jakby byly mniejsze to krocej by trzeba

to na szaro nie robilam, ale bylo wg przepisu
wydaje mi sie ze wg przepisu powinno byc troche wiecej tluszczu - bo 50g bylo na pol kilo maki, a ja raczej mialam wiecej, ale ja nie waze produktow a jak sie zorientowalam ze wlalam za duzo wody to juz mi sie nie chcialo dorabiac tego masla ani oleju
dalam tez wiecej drozdzy niz w przepisie - tam bylo 42g na pol kilo maki - a ja na kilo dalam 100g, ale kto by sie bawil w oddzielanie 20? i do tego co ja bym z tym miala pozniej zrobic?

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Cytat:
Napisane przez martikaj Pokaż wiadomość

Aguś, dzięki śliczne, robię tak jak w schemacie, tak na próbę jakimiś końcówkami włóczek, będą dla Palci a ja się zorientuję jak to wychodzi. Myślę że wlóczka troszkę gruba, pokażę fotkę jutro.

Emi, a ja Monice jakiś czas temu wpierałam, że to ona pisała o książce a ona była bardzo zdziwiona I jak, fajna ta książka? Coś ciekawego pisze, czy takie bla bla bla?
Śpij dobrze, dobranoc
no to jestem ciekawa co Ci wyjdzie bo jakbym robila drugi raz to pewnie tez bym chetnie skorzystala z gotowego schematu - bo tamtego co kombinowalam to nie zapisalam

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ----------

spac mi sie znow chce bardzo - chyba pojde do lozeczka pogrzac sie bo zimno tylko ze to znaczy ze szydelka ani drutow dzis zupelnie nie wezme do rak, bo czasu nie bylo - napierw praca, potem korki a potem ukladalam puzzle chyba 3x te same - najpierw z Jeremim a potem 2x z Ola - bardzo jej sie podoba a nie bardzo rozumie zasady (zreszta upiera sie na takie na ktorych nie bardzo widac o co chodzi) i wolala mnie co chwile z tekstem "mama nie dziala" tylko raz rzucila "Ola sam"

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2013-09-11 o 23:59
Stary 2013-09-12, 00:05   #2396
SilverAguti
Zakorzenienie

Agata napisałam, że fajne i długie seriale no chyba, że Ty "modę" uznajesz za fajną i godną polecenia?
SilverAguti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 00:10   #2397
rudasek
Zakorzenienie

Zrobiłam kawałek chusty i mogę iść spać. Dobranoc.
rudasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 00:23   #2398
martikaj
Zakorzenienie

Graziu, a gdzie ponczo? W sensie zdjęcia, nie pokazaś nam

Aguś, wszystko fajnie ale nie do końca ten schemat jest ok, ponieważ wychodzi taki jakby dziubek jak się w jednym miejscu po te 4 oczka zwęża, spróbuję fotę Ci zaraz wrzucić, tylko nie wiem czy przy tym świetle będzie widać, ja bym to jednak inaczej zrobiła.
Stary 2013-09-12, 00:30   #2399
martikaj
Zakorzenienie

Słabe fotki bo kom., nie będę już lustrzanki odpalać, jutro zrobię lepsze ale chyba widac jak idą te prążki:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0148.jpg (116,7 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0149.jpg (113,1 KB, 5 załadowań)
Stary 2013-09-12, 00:48   #2400
gagatu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SilverAguti Pokaż wiadomość
Agata napisałam, że fajne i długie seriale no chyba, że Ty "modę" uznajesz za fajną i godną polecenia?
Tak, a jak już wszystkie odcinki obejrzysz to polecam klan Oj chyba już powinnam iść spać

Dobranoc
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości