STRAJK- związki zawodowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-11, 20:10   #1
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

STRAJK- związki zawodowe

Zapraszam do dyskusji na temat strajku związków zawodowych. popieracie czy jednak jesteście przeciwne i uważacie że obecny rząd wprowadza pozytywne zmiany w kodeksie pracy.

Zapraszam do gorącej dyskusji.

Osobiście jak najbardziej popieram strajk związków zawodowych, których telewizja polska przedstawia w bardzo złym świetle.
Obecne zmiany zniżyły pracowników do niewolników.
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:21   #2
amarenamena666
Raczkowanie

Cool Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Jestem za !!!! klask i:
amarenamena666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:22   #3
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Dopóki nie przedstawią REALNYCH (i przede wszystkim: konstruktywnych) postulatów, nie będę popierała

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:35   #4
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

W obecnej formie to marnowanie pieniedzy.

Jako ciekawostka.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:37   #5
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość
Zapraszam do dyskusji na temat strajku związków zawodowych. popieracie czy jednak jesteście przeciwne i uważacie że obecny rząd wprowadza pozytywne zmiany w kodeksie pracy.

Zapraszam do gorącej dyskusji.

Osobiście jak najbardziej popieram strajk związków zawodowych, których telewizja polska przedstawia w bardzo złym świetle.
Obecne zmiany zniżyły pracowników do niewolników.
nawet szkoda mi slow na wiekszosc polskich pracodawcow
zalosna mentalnosc-nie wiem czy to kwestia wychodzenia z poprzedniego ustroju ale mam wrazenie, ze wiekszosc takich pracodawcow, mimo ze czasem osiagaja milinowe zyski ma wciaz jakas ''mentalnosc biedaka'' i zamiast skupic sie na zdobywaniu klientow, rozwoju pracownikow a co za tym idzie zwiekszania sprzedazy i lepszego wizernku to tylko czeka zeby obciac np biednej pomocy skiegowej za dzien choroby bo przeciez pracuje na zlecenie i sie jej nie nalezy

tak samo z pensjami jest... w Polsce sa one naprawde zalosnie niskie-i nie chodzi o to,ze na start powinno sie dostawac 6tys ale powinno sie dostac tyle by dalo sie za to przezyc i potencjalnie miec rodzine/moc wziac kredyt na jakies mieszkanko, chocby najmniejsze,
w mojej poprzedniej pracy(a warszawa siedzialam (tak wiem,ze to bylo frajersko) za 1200 a potem 1500 na zlecenie ebz platnego urlopu... po roku odeszlam-jak i jakies 10dziewczyn przede mna i tak bylam dlug i pamietam jak szef sie wydarl na szefowa co ona w biurze robi,ze wszystkie dziewczyny uciekaja a o smieciowej umowie i zalosnej pensji nie pomyslal , a szefowa lubila powtarzac,ze teraz ciezko z praca dla mlodych i ona woli takich zatrudniac(a chodzilo o to ,ze nie placila nikomu wiecej jak 1500 podczas gdy starsi pracownicy mieli normalne pensje po 2,5-6k) i nawet sugerowala mi wziecie kredytu na mieszkanie(za moje 1200)

ale to jakas taka mentalnosc gdzie pracownika traktuje sie nie jak pracownika tlyko jak sluzacego i wysyla po kielbase do sklepu-nie wiem jak to inaczej opisac ale jesli ktos kiedys pracowal w jakiejs miedzynarodowej korporacji i polskiej firmie to na pewno widzi roznice-w korpo traktuja Cie jak specjaliste i nikt nie staje Ci za monitorem przez godzine patrzec co Ty liczysz w excelu albo nie dzwoni o 15.59 bo ma wazna sprawe bo ...y...y...tzreba jutro na poczte isc ( bo przeciez jak wyjdziesz 3 min wczesniej to ucieknie jakies mililionowe zamowienie)

a najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,ze sami sobie w pewien sposob wiaza stryczek na szyi bo nizsze zarobki oznaczaja ,ze ludzie kupuja mniej bo ich nie stac czyli firmy traca klientow i upadaja(oczywiscie globalnie to trwa bardzo dlugo ale uwazam,ze kryzys gospodarczy europy z tego wlasnie wynika). I to smutne bo mnostwo ludzi biednieje i nie stac ich na zycie, jedzenie na polkach w markecie jest a taki jeden z najbogatszych polakow jak np solorz bogaci sie o jakies 2 mld rocznie

pomijam juz fakt malego przyrostu naturalnego i ''polityki prorodzinnej ''rzadu... a jak te mlode matki maja miec warunki na dzieci -pracujac na zlecenie nie maja nawet urlopu macierzysnkiego i wiadomo,ze im podziekuja za prace jak tylko brzuch bedzie widoczny-dodajmy do tego sytuacje mieszkaniowa i po prostu wymarzone warunki na gromadke dzieciakow
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:38   #6
Shira Yuki
Zakorzenienie

Odp: Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Dopóki nie przedstawią REALNYCH (i przede wszystkim: konstruktywnych) postulatów, nie będę popierała

Oczywiście.strajk dla korzyści, a nie dla medialnego parcia na stołek
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 20:41   #7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
nawet szkoda mi slow na wiekszosc polskich pracodawcow (...)
No, fajnie. Jak to sie ma to tematu?

Finanse kraju sa w fatalnej kondycji. Kto sie interesuje budzetem ten wie, jak jest. Wie tez, ze bedzie jeszcze gorzej. Tusk to populista, ktoremu brak inteligencji, a ministrow wybiera w drodze losowania. Co jeden to glupszy.

W kraju niezbedny dla naprawy sytuacji jest zamordyzm Balcerowicza. Niezbedne jest zabranie pieniedzy z tych sfer, w ktorych one sa niepotrzebne (vide: zwiazkowcy) i przerzucenie ich na obnizenie kosztow zatrudnienia. Wtedy jest szansa na realna zmiane plac i obnizenie bezrobocia.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-11, 21:14   #8
201701300929
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42757167]No, fajnie. Jak to sie ma to tematu?[/QUOTE]

dla mnie tok rozumowania dosc prosty-warunki pracy(w tym placa) zaleza w duzej mierze od pracodawcow-godziny, nadgodziny i ich rozlicznie(badz udawanie ,ze ich nie ma tez-gdyby ludzie mieli troche wiecej dobrej woli i szacunku do innych to i protestow by nie bylo bo nie byloby przeciw czemu protestowac,

ale czytaajc reszte Twojej wypowiedzi to wydaje mi sie ,ze mamy raczej inne poglady ekonomiczne-ja uwazam,ze powinno sie scigac podatkami najbogatszych, zwlaszcza takich ludzi , ktorzy zwiewaja z kasa na np cypr

i nie uwazam,ze koszty zatrudnienia sa za wysokie bo juz widzialam firmy kilku biednych,obciazonych podatkami i tymi strasznymi ksoztami pracy pracodawcow co to kupuja sobie i po 3 mercedesy rocznie a i dom w hiszpanii sie znajdzie i wierz mi ,ze wiekszosc tych ludzi nie odczulaby za bardzo obnizki tych kosztow-chociaz moze starczyloby na jeden wypasiony garnitur/zegarek w skali roku wiecej
Stary 2013-09-11, 21:28   #9
Imperialista
BAN stały

Jestem przeciwnikiem dzisiejszego strajku i nawet nie chodzi mi o zmianę przepisów regulujących czas pracy (chociaż to takie głupie nie jest, tylko w polskich warunkach to neoniewolnictwo) czy wydłużenie emerytur (to już jest łamanie zasady "pacta sunt servanda").

Denerwuję się jak jakiś mundurowiec czy górnik walczy o swoją uprzywilejowaną emeryturę albo działacze Solidarności i OPZZ nie zgadzają się na to, żeby uczciwie utrzymywać się ze składek a nie jak teraz to ma miejsce gdzie żyją na koszt polskich podatników.

Innymi słowy jakim prawem ludzie co mają gdzieś związki zawodowe mają na nie łożyć?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:32   #10
Sadek
Zadomowienie

Przykre jest to, że zdecydowana większość obywateli nie ma pojęcia o ekonomii oraz gospodarce i popiera prosty, łatwy populistyczny przekaz.
Związki zawodowe na czele z największym darmozjadem i nierobem Dudą to wstyd dla cełego kraju. Szkoda, że nie ma w Polsce kogoś na miarę Margaret Thatcher....W każdym razie nie rozumiem jak inteligentny człowiek może popierać związki oraz związkowców? Odpowiedz jest jednoznaczna..nie może....
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:44   #11
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sadek Pokaż wiadomość
W każdym razie nie rozumiem jak inteligentny człowiek może popierać związki oraz związkowców
związki to idealne miejsce dla nierobów czy ludzi pragnących zrobić karierę polityczną, wstępując do związku człowiek jest nietykalny.

związkowcy niby walczą o dobro pracowników a naprawdę to walczą o swoje intratne posady, w niektórych firmach szefowie związków potrafią zarabiać niewiele mniej od prezesa a na głowie nie mają żadnych zmartwień, poza myśleniem gdzie tu znowu popalić opony i napić się z kolegami w autokarze czy pociągu...

poza tym nie wiem czy wiecie, ale w kopalni pracują ekipy których pracodawcami są związkowcy, tak więc skoro związkowiec jest szefem to kto będzie bronił takiego pracownika?
http://wyborcza.pl/1,75478,14575538,...rotestuja.html
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:46   #12
Konto usunięte

Cytat:

ale czytaajc reszte Twojej wypowiedzi to wydaje mi sie ,ze mamy raczej inne poglady ekonomiczne-ja uwazam,ze powinno sie scigac podatkami najbogatszych, zwlaszcza takich ludzi , ktorzy zwiewaja z kasa na np cypr
Dla mnie to bzdura. Ilez mozna mieszac w podatkach? Podniesiony vat mi wystarcza.
Uwazam, ze panstwo, ze tak brzydko powiem, sra pieniedzmi na prawo i lewo bez zadnego pomyslu, aby tylko do nastepnych wyborow dotrwac. Oto przyklady spraw, w ktorym pieniadze sa marnowane:
- zwiazki zawodowe,
- wczesniejsze emerytury dla mundurowek,
- ilosc urzednikow.

To trzy najwieksze marnotrawstwa pieniedzy i oaza niesprawiedliwosci. Dla mnie to chore, ze chlop po zawodowce, ktory w tygodniu 10 godzin nie przepracuje zarabia kilkanascie tysiecy (Solidarnosc). Zylka na czole mi peka, gdy slysze o mundurowkach. Obecnie zmieniono przepisy, ale dalej to smiech na sali. Pamietasz pierwszego emeryta III RP - Urbanskiego? Byl rzecznikiem policji i poszedl bujac sie na emeryture w wieku 37 lat chyba. Emeryt IV RP - Agent Tomek. Ile mial lat? 36? A wiesz ile urzednikow jest w Polsce?
O ZUSie nawet mowic nie bede, bo sie rozemocjonuje i do rana nie usne .

Jak tak czytam czasami o pomyslach rzadzacych to mam wrazenie, ze Liechtenstein sie przy nas chowa. Pozniej sie okazuje, ze placa minimalna dziadowska i trzeba pracowac majac prawie 70 lat na karku.

W latach 80-tych zwiazki zawodowe mialy sens. Lata 80-te jednak dawno sie skonczyly. To, ze oni osmielaja sie teraz protestowac to obraza dla normalnych obywateli.

Pogonic kijem przez pole do normalnej roboty albo w kamasze. Serio mowie.
Stary 2013-09-11, 21:48   #13
Imperialista
BAN stały

Przecież ogólnie wszyscy wiedzą, że poszło o pieniądze z budżetu dla związków zawodowych. Inaczej 3 związki razem nie wyszłyby na ulice.

Chociaż cieszę się, że tak zaatakowano PO. Platformersi parę lat temu, za czasów PiSu demonstrującym przeciwko rządom Jarka donosili kanapeczki i byli za strajkami.
Stary 2013-09-11, 21:49   #14
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Za robotę by się wzięli, bo póki co, to jedyne na co mają chęci, to srajki-strajki. Oczywiście, że jestem przeciwko.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 21:51   #15
201701300929
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42757167]
W kraju niezbedny dla naprawy sytuacji jest zamordyzm Balcerowicza. Niezbedne jest zabranie pieniedzy z tych sfer, w ktorych one sa niepotrzebne (vide: zwiazkowcy) i przerzucenie ich na obnizenie kosztow zatrudnienia. Wtedy jest szansa na realna zmiane plac i obnizenie bezrobocia.[/QUOTE]

Jeszcze jedna rzecz chcialam dodac-teoria ekonomi to jednak teoria a w praktyce czesto wychodzi jednak inaczej-piszesz o obnizeniu kosztow zatrudnienia ale w zasadzie ma to miejsce juz od paru lat gdzie studenci/uczniowie do 26rż nie maja oplacanych skladek wiec stanowia o okolo 30% mniejszy koszt - a bezrobocie w ciagu tych ostatnich lat wcale sie nie obnizylo

niby popyt na prace jest wiekszy przy nizszych placach ale pozostaje jeszcze kwestia tego,ze powyzej pewnej liczby pracownikow wielkosc produkcji firmy nie wzrasta ( a wiec i po co ich zatrudniac) a po drugie,ze bez wiekszego popytu na to co spzredaje firma i tak nikogo nie zatrudnia-wiesz o co mi chodzi-jak np ktos zatrudnia fryzjerke, ktora ma 2 tys pensji i klientow na 6 h pracy to jak bedzie mogl jej obciac pensje to obetnie a nowej i tak nei zatrudni dopoki nie bedzie wiecej klientow bo po co

ale ja socjalistka chyba jestem

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość

Denerwuję się jak jakiś mundurowiec czy górnik walczy o swoją uprzywilejowaną emeryturę albo działacze Solidarności i OPZZ nie zgadzają się na to, żeby uczciwie utrzymywać się ze składek a nie jak teraz to ma miejsce gdzie żyją na koszt polskich podatników.

Innymi słowy jakim prawem ludzie co mają gdzieś związki zawodowe mają na nie łożyć?
a to tez dobra kwestia-generalnei smieszne jest to ,ze taki policjant co siedzi w papierkowej robocie za biurkiem moze juz w wieku 40lat isc na emeryture ( i jak sadze robic w czarnej strefie ,
ze gornik to sie jeszcze zgodze bo nie widze 67staruszka w ciezkiej fizycznej robocie...ale tu z kolei dyskryminowani beda np robotnicy budowlani w praywatnych firmach a to tez ciezka robota

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-11, 21:56   #16
wika82
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42758555]Dla mnie to bzdura. Ilez mozna mieszac w podatkach? Podniesiony vat mi wystarcza.
Uwazam, ze panstwo, ze tak brzydko powiem, sra pieniedzmi na prawo i lewo bez zadnego pomyslu, aby tylko do nastepnych wyborow dotrwac. Oto przyklady spraw, w ktorym pieniadze sa marnowane:
- zwiazki zawodowe,
- ilosc urzednikow.

To trzy najwieksze marnotrawstwa pieniedzy i oaza niesprawiedliwosci. Dla mnie to chore, ze chlop po zawodowce, ktory w tygodniu 10 godzin nie przepracuje zarabia kilkanascie tysiecy (Solidarnosc). Zylka na czole mi peka, gdy slysze o mundurowkach. Obecnie zmieniono przepisy, ale dalej to smiech na sali. Pamietasz pierwszego emeryta III RP - Urbanskiego? Byl rzecznikiem policji i poszedl bujac sie na emeryture w wieku 37 lat chyba. Emeryt IV RP - Agent Tomek. Ile mial lat? 36? A wiesz ile urzednikow jest w Polsce?

Jak tak czytam czasami o pomyslach rzadzacych to mam wrazenie, ze Liechtenstein sie przy nas chowa. Pozniej sie okazuje, ze placa minimalna dziadowska i trzeba pracowac majac prawie 70 lat na karku.

W latach 80-tych zwiazki zawodowe mialy sens. Lata 80-te jednak dawno sie skonczyly. To, ze oni osmielaja sie teraz protestowac to obraza dla normalnych obywateli.

Pogonic kijem przez pole do normalnej roboty albo w kamasze. Serio mowie.[/QUOTE]

Prawda, prawda, prawda.
Stary 2013-09-11, 22:02   #17
Sadek
Zadomowienie

Cytat:
Jeszcze jedna rzecz chcialam dodac-teoria ekonomi to jednak teoria a w praktyce czesto wychodzi jednak inaczej-piszesz o obnizeniu kosztow zatrudnienia ale w zasadzie ma to miejsce juz od paru lat gdzie studenci/uczniowie do 26rż nie maja oplacanych skladek wiec stanowia o okolo 30% mniejszy koszt - a bezrobocie w ciagu tych ostatnich lat wcale sie nie obnizylo

niby popyt na prace jest wiekszy przy nizszych placach ale pozostaje jeszcze kwestia tego,ze powyzej pewnej liczby pracownikow wielkosc produkcji firmy nie wzrasta ( a wiec i po co ich zatrudniac) a po drugie,ze bez wiekszego popytu na to co spzredaje firma i tak nikogo nie zatrudnia-wiesz o co mi chodzi-jak np ktos zatrudnia fryzjerke, ktora ma 2 tys pensji i klientow na 6 h pracy to jak bedzie mogl jej obciac pensje to obetnie a nowej i tak nei zatrudni dopoki nie bedzie wiecej klientow bo po co

ale ja socjalistka chyba jestem

a to tez dobra kwestia-generalnei smieszne jest to ,ze taki policjant co siedzi w papierkowej robocie za biurkiem moze juz w wieku 40lat isc na emeryture ( i jak sadze robic w czarnej strefie ,
ze gornik to sie jeszcze zgodze bo nie widze 67staruszka w ciezkiej fizycznej robocie...ale tu z kolei dyskryminowani beda np robotnicy budowlani w praywatnych firmach a to tez ciezka robota
Zgadzam się, dyskryminowani są wszyscy za wyjątkiem bezczelnego, krzykliwego i do kości prostego przewodniczącego, którego iloraz inteligencji zatrzymał się na poziomie kury... oraz jego świty, która nigdy nie widziała podziemia w kopalni. Taka grupa, która nie nadaje się do pracy fizycznej oraz umysłowej....Znają się dobrze na paleniu opon, to im się czasami udaje.
Stary 2013-09-11, 22:03   #18
201701300929
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42758555]Dla mnie to bzdura. Ilez mozna mieszac w podatkach? Podniesiony vat mi wystarcza.
- zwiazki zawodowe,
- ilosc urzednikow.

Pogonic kijem przez pole do normalnej roboty albo w kamasze. Serio mowie.[/QUOTE]

co do wydatkow sie zgodze-dodalabym jeszcze finansowanie in vitro w sytuacji w ktorej nie stac NFZ na leczenie ludzi chorych np na raka,

ale w podatkach jednak podnioslabym dochodowy przy wyzszych zarobach-bogaci jednak w pewien sposob bogaca sie na biednych-i uwazam,ze to to ten podatek powinien zostac podniesiony a nie vat , ktory uderza tez w najbiedniejszych

zapedzilabym tez do roboty wiezniow(np kopalnie czy jakies kamieniolomy albo sorotownie odpadkow bo czemu spoleczenstwo ma utrzymywac jakies elementy

ale nasz rzad nie ma pomyslow/ochoty na reformy - zawsze mnie bawi jak na tapecie sa jakies glupoty w stylu zwiazkow homoseksualistow itp a nikt nie mowi nic o gospodarce chociaz to na niej powinni sie skupiac
Stary 2013-09-11, 22:09   #19
Sadek
Zadomowienie

Cytat:
co do wydatkow sie zgodze-dodalabym jeszcze finansowanie in vitro w sytuacji w ktorej nie stac NFZ na leczenie ludzi chorych np na raka,

ale w podatkach jednak podnioslabym dochodowy przy wyzszych zarobach-bogaci jednak w pewien sposob bogaca sie na biednych-i uwazam,ze to to ten podatek powinien zostac podniesiony a nie vat , ktory uderza tez w najbiedniejszych

zapedzilabym tez do roboty wiezniow(np kopalnie czy jakies kamieniolomy albo sorotownie odpadkow bo czemu spoleczenstwo ma utrzymywac jakies elementy

ale nasz rzad nie ma pomyslow/ochoty na reformy - zawsze mnie bawi jak na tapecie sa jakies glupoty w stylu zwiazkow homoseksualistow itp a nikt nie mowi nic o gospodarce chociaz to na niej powinni sie skupiac
Stara zasada ekonomistów, jeśli zabierzesz bogatemu to biedny dwa razy na tym straci...
Bogaci nie bogacą się na biednych to biedni bogacą się na bogatych, którzy dają im pracę...

Z resztą wypowiedzi się zgadzam.
Stary 2013-09-11, 22:12   #20
Imperialista
BAN stały

- zwiazki zawodowe,
- ilosc urzednikow.[/QUOTE]

Ja za to zaatakuje chamów, znaczy się rolników.

Obserwuje sobie, co rolnicy wyprawiają z pieniędzmi za dotacje z UE (które są również od nas, a nie z Unii). Poza Wielkopolską chyba wszystko traktują jako formę zasiłku. Gdyby rolnikom odcięto koryto to produkcja wręcz by wzrosła, bo musieliby produkować, żeby przeżyć. A eurobiurokraci narzucają nam kwoty mleczne.

I najbardziej rozwala mnie to, że rolnicy płacą składki KRUSu, który mniej więcej jest kilka razy mniejszy od ZUSowskich, ale rolnicy jakimś cudem nie mają kilka razy niższych emerytur. A wszystko przez mafię z PSLu.

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2013-09-11 o 22:17
Stary 2013-09-11, 23:37   #21
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Przykre jest to, że zdecydowana większość obywateli nie ma pojęcia o ekonomii oraz gospodarce i popiera prosty, łatwy populistyczny przekaz.
Związki zawodowe na czele z największym darmozjadem i nierobem Dudą to wstyd dla cełego kraju. Szkoda, że nie ma w Polsce kogoś na miarę Margaret Thatcher....W każdym razie nie rozumiem jak inteligentny człowiek może popierać związki oraz związkowców? Odpowiedz jest jednoznaczna..nie może....
Oooo to to... Solidarność to banda nierobów i pieniaczy. Robią zadymy na których trzech się bogaci a reszta robi z siebie debili. Od zawsze tak było, w zakładach pracy najwięksi krzykacze i obiboki przymuszali ludzi do strajków, kiedy większość chciała normalnie pracować.
Jak ktoś wieży w słuszne zamiary Solidarności, to już jest stracony- przecież te strajki na polityczne zamówienie, są tak dalekie od jakiejś słusznej sprawy jak tylko mogą. Kilku ciemniaków i troglodytów wykorzystuje do swoich celów ludzi, którzy nie kumają co się dookoła nich dzieje- taka jest prawda.
Cytat:
Stara zasada ekonomistów, jeśli zabierzesz bogatemu to biedny dwa razy na tym straci...
Bogaci nie bogacą się na biednych to biedni bogacą się na bogatych, którzy dają im pracę...

Z resztą wypowiedzi się zgadzam.
Tak tak...nagrodźcie za zaradność bogatych podwyższeniem podatków a dajcie najlepiej Cyganom i innej hołocie liczącej tylko na to, że ktoś im da. Świetne rozwiązanie...jak dobrze sobie radzący przedsiębiorcy dostaną po kieszeni- to będą zwolnienia i tyle. Za to więcej osób do obdarowywania.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 00:13   #22
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Związki zawodowe to głupota i ciepłe stołki, tyle. Przykład braku sensu: jest spółka, która składa się w 75% z urzędasków, a w 25% z ludzi, którzy zarabiają na siebie, urzędaski i spółkę. Oczywiście, pierwszej grupy jest za dużo i przygotowano grupowe zwolnienia. W tym momencie wchodzi związek zawodowy na scenę i upiera się, że jak grupowe, to ma polecieć po równo z każdego działu Sensowne? Sprawiedliwe? Wyszło na dobre spółce?

Dla mnie strajki to jakieś s-f i zawsze sobie mówię przy kolejnym (strajk górników, strajk taksówkarzy, strajk moherów, strajk pielęgniarek, przemarsz homoseksualistów, przemarsz homofobów, procesja Bożego Ciała...), że kupię kałacha...

Dla mnie idea "emerytury" "zapewnionej" przez Państwo jest chora.

Nocna Nimfa, ty z tych, co chcą zarabiać 10 kafli? http://like-a-geek.pl/praca/czytaj-t...wyzyskiwaczem/ Tylko ciekawe, czy potrafisz zarobić ponad ćwierć miliona dla swojego pracodawcy

Nie wiem, co mają śmieciówki dla studentów do bezrobocia.

Ja zawsze mówię, że socjal to jak pójście do średniej restauracji - możesz sama sobie wszystko przyrządzić, a w restauracji płacisz za słaby wystrój, ogrzewanie i sprzątanie pomieszczenia, przygotowanie posiłku, podanie posiłku i na samym końcu za jedzenie. I nigdy nie wiesz, czy ktoś ci nie napluł do talerza (też za twoje pieniądze) albo czy mięsko nie było zielone.

Nie dziwota, że każdy z kapitałem zwiewa, a szczytem marzeń jest praca w portugalskiej biedronce.

Edytowane przez 6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Czas edycji: 2013-09-12 o 00:15
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 00:52   #23
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:

Podnoszenie podatkow nic nie da Patrz krzywa Laffera. Nie da sie podnosci podatkow w nieskonczosc, bo ludzie przestana placic ( np. zaczna ukrywac dochody), co sie wlasnie dzieje, bo przy relatywnie wyzszych daninach na rzecz panstwa, wplywy do budzetu z tego tytulu sa nizsze od zakladanych.

A zwiazkom w obecnej postaci jestem przeciwna, dzialaja mi na nerwy jak malo kto. Ciekawe ilu z tej halasliwej gromady wie, w imie czego blokuje i smrodzi w Warszawie, byle zadyma byla
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 06:35   #24
_vixen_
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42757167]No, fajnie. Jak to sie ma to tematu?

Finanse kraju sa w fatalnej kondycji. Kto sie interesuje budzetem ten wie, jak jest. Wie tez, ze bedzie jeszcze gorzej. Tusk to populista, ktoremu brak inteligencji, a ministrow wybiera w drodze losowania. Co jeden to glupszy.
[/QUOTE]

Akurat braku inteligencji Tuskowi bym nie zarzucała, zobacz tylko, jaki jest wygadany przed wyborami

Żadna partia w Polsce do rządzenia się nie nadaje i to jest dramat tego narodu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 07:01   #25
Kalini
Zakorzenienie

Popieram w 100%, całe społeczeństwo powinno się w końcu obudzić i wyjść na ulice.

Strajki są szczególnie potrzebne w obliczu zmian w czasie pracy. Ogólnie dąży się do zrobienia z pracowników niewolników, w imię lepszych warunków na "świętych" przedsiębiorców. Coraz mniejsze zarobki w porównaniu do cen (płace w stosunku do cen np. jedzenia są śmiesznie niskie), coraz gorsze warunki pracy, robienie wszystkiego, aby zaoszczędzić na pracowniku i być zabezpieczonym na takie grzechy pracowników i pracowniczek jak np. ciąża (umowy śmieciowe), miliony bezpłatnych staży, wyzyskujące agencje pracy...
Oczywiście związkowcy nie walczą o to wszystko co wymieniła, ale te straki choć zwrócą uwagę na to, że jest problem. Ja naprawdę nie chce w przyszłości pracować 240 godzin miesięcznie za najniższą krajową, bo do tego to wszystko dąży. O przepraszam, płacy minimalnej pewnie nie będzie, więc może za kilka/kilkanaście lat 3 zł za godzinę będą normą.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 08:12   #26
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Ja za to zaatakuje chamów, znaczy się rolników.

Obserwuje sobie, co rolnicy wyprawiają z pieniędzmi za dotacje z UE (które są również od nas, a nie z Unii). Poza Wielkopolską chyba wszystko traktują jako formę zasiłku. Gdyby rolnikom odcięto koryto to produkcja wręcz by wzrosła, bo musieliby produkować, żeby przeżyć. A eurobiurokraci narzucają nam kwoty mleczne.

I najbardziej rozwala mnie to, że rolnicy płacą składki KRUSu, który mniej więcej jest kilka razy mniejszy od ZUSowskich, ale rolnicy jakimś cudem nie mają kilka razy niższych emerytur. A wszystko przez mafię z PSLu.
Mam w rodzinie rolników, mało obszarowych. Mają bydło, więc naprawdę ciężko pracują, święta nie święta, bo o krowy zadbać trzeba. Żyją dość skromnie, chociaż generalnie dochodu małego nie mają, ale wszystko inwestują - w kupno ziemi, spłatę kredytów, zakup lepszego sprzętu (poczytaj sobie, ile kosztuje nowy dobry ciągnik, dom byś za to kupił).

Co do KRUSu się zgadzam, powinien być zniesiony. Robotnik z fabryki płaci normalny ZUS, a zarabia grosze, podczas gdy bogaty rolnik jest na KRUSie.

A określenie chamy jest niestosowne...

A jeszcze co do likwidacji , to połowę stanowisk w wojsku bym zlikwidowała, zwłaszcza te cywilne biurowe, które zajmują się przekładaniem papierka na papierek, pracą kompletnie bezsensowną.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 08:29   #27
paula78
Zakorzenienie

- zwiazki zawodowe,
- ilosc urzednikow.

Zgadzam się i niech się cieszą, że mają jeszcze związki zawodowe.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 09:02   #28
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
co do wydatkow sie zgodze-dodalabym jeszcze finansowanie in vitro w sytuacji w ktorej nie stac NFZ na leczenie ludzi chorych np na raka
In vitro czego by nie mówić służy szczytnym celom, zwłaszcza w obliczu niżu demograficznego.

W tej chwili wydawane są 4 miliony na durną kampanię uświadamiającą pożyteczność radarów na drogach, a dziecięce, (i nie tylko) szpitale onkologiczne są zatrważająco przepełnione i nie ma pieniędzy na leczenie.

To dopiero trzeba mieć fantazję.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2013-09-12 o 09:03 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 09:26   #29
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Tak tak...nagrodźcie za zaradność bogatych podwyższeniem podatków a dajcie najlepiej Cyganom i innej hołocie liczącej tylko na to, że ktoś im da. Świetne rozwiązanie...jak dobrze sobie radzący przedsiębiorcy dostaną po kieszeni- to będą zwolnienia i tyle. Za to więcej osób do obdarowywania.
Zgadzam się z tym i dodam ciekawy link. Specjalne stypendia dla Cyganów. I to nie są moje wymysły czy wszelkiego rodzaju Korwinowców czy Narodowców:

http://www.romowie.com/modules.php?n...rticle&sid=908

Ja chce stypendium za to, że należę do większości polskiej!

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;42759801]Dla mnie idea "emerytury" "zapewnionej" przez Państwo jest chora. [/QUOTE]

Dla mnie to najnormalniejsza sprawa. Nie jest to do końca sprawiedliwe, ale gdyby z budżetu państwa zagwarantowano głodową emeryturę, to byłoby rozwiązaniem najtańszym (nie byłoby pałaców ZUS i całej biurokracji). Jak ktoś chce więcej niech ubezpiecza się prywatnie. I w takim przypadku państwo miałoby prawo wydłużać wiek emerytalny, bo to są pieniądze z podatków (ZUSowskie są formalnie nasze).

I to nawet załapał prosty przedsiębiorca i tego nie załapała jakaś "mondra" prawniczka, która tylko mówi o "przymusie" i "formie podatku".

http://www.youtube.com/watch?v=yfAC9FZmYDc

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Popieram w 100%, całe społeczeństwo powinno się w końcu obudzić i wyjść na ulice.

Strajki są szczególnie potrzebne w obliczu zmian w czasie pracy. Ogólnie dąży się do zrobienia z pracowników niewolników, w imię lepszych warunków na "świętych" przedsiębiorców(...)
Największym paradoksem, że strajkuje tradycyjnie budżetówka, gdzie są najlepsi "szefowie" bądź branże które były pastwione przez państwo (górnicy, kolejarze!). W tym kraju cieżko być przedsiębiorcą, bo jest podejście, że ktoś taki jest krwiopijcą i kombinatorem (jeden ze skutków komuny). A najlepsze są akcje, jak Urząd Skarbowy jest "władcą i Panem" i robi co chce z przedsiębiorcami.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mam w rodzinie rolników, mało obszarowych. Mają bydło, więc naprawdę ciężko pracują, święta nie święta, bo o krowy zadbać trzeba. Żyją dość skromnie, chociaż generalnie dochodu małego nie mają, ale wszystko inwestują - w kupno ziemi, spłatę kredytów, zakup lepszego sprzętu (poczytaj sobie, ile kosztuje nowy dobry ciągnik, dom byś za to kupił).
To niech wezmą kredyt albo zrobią z kimś spółkę i sobie ten ciągnik kupią, jak ma to miejsce w kapitaliźmie. Nie chce im niczego dotować. Jeśli sobie nie radzą z małym gospodarstwem bez dotacji, niech po prostu go sprzedadzą. Gdyby nie dotacje, to produkcja byłaby większa.

Tutaj jest kolejny relikt dawnej Polski - etos pracy rolnika/chłopa.

Cytat:
A określenie chamy jest niestosowne....
Jest stosowne w odniesieniu do moich okolic. Cała wioska się buja na zasiłkach i dotacjach. Boję się pomyśleć, co dzieje się w innych rejonach kraju. Jedynie w Wielkopolsce i na Kujawach gospodarka rolna jakoś normalnie wygląda.

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
In vitro czego by nie mówić służy szczytnym celom, zwłaszcza w obliczu niżu demograficznego.

W tej chwili wydawane są 4 miliony na durną kampanię uświadamiającą pożyteczność radarów na drogach, a dziecięce, (i nie tylko) szpitale onkologiczne są zatrważająco przepełnione i nie ma pieniędzy na leczenie.

To dopiero trzeba mieć fantazję.
Może to zabrzmi okrutnie, ale jeśli kogoś stać na in vitro z własnej kieszeni, to możemy być pewni, że będzie stać na dzieci. W tym kraju służba zdrowia kuleje nawet przy podstawowych zadaniach, więc chyba to nie jest normalne, że się dotuje in vitro.

Ogólnie akcje typu uświadamiania kojarzą mi się z całą komuną, gdzie jak władzy się nudziło to robiła różne akcje tego typu "kobiety na traktory" czy "w pracy nie pijemy". Z tego można się śmiać, ale z dzisiejszej propagandówki już nie.

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2013-09-12 o 09:33
Stary 2013-09-12, 09:32   #30
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A jeszcze co do likwidacji , to połowę stanowisk w wojsku bym zlikwidowała, zwłaszcza te cywilne biurowe, które zajmują się przekładaniem papierka na papierek, pracą kompletnie bezsensowną.
ja wręcz przeciwnie takie stanowiska bym zachował, lecz pozwalniałbym tych którzy je blokują dla młodych ludzi, a miejsca te blokują EMERYCI, tak EMERYCI którzy przeszli na emeryturę lecz sobie do niej dalej dorabiają jako księgowi, kolega pracuje w wojsku właśnie w administracji i jak sam mówi księgowość to same emerytki, bo przecież taniej opłacić emerytowaną księgową niż zatrudnić kogoś po studiach.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości