|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 38,18% |
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
0 | 0% |
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
0 | 0% |
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
26 | 47,27% |
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
8 | 14,55% |
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Moderator
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Bo ja właśnie zastanawiam się nad takim systemem - żeby na USG chodzić prywatnie, a prowadzącego dalej mieć w szpitalu. Tylko czy ten prywatny zgodzi się na taki układ że nic nie będzie mi w kartę ciąży wpisywał? Bo nie chcę mówić temu z NFZ że chodzę na dodatkowe USG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To razem możemy sobie wybierać bo ja też z Wawy! Możemy swoje doświadczenia porównywać. A gdzie do przychodni chodzisz? ![]() A co do wyboru szpitala - nigdy nie ma tak, żeby same plusy były. Zawsze komuś trafi się jakiś koszmar i jest negatywna opinia. Poza tym wybierając różne opcje często okazuje się, że gdzieś czegoś nie ma, coś jest płatne itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Przyczajenie
|
fasola81: a czemu lekarka miałaby być? Przecież jeśli nie ma dyżuru to specjalnie nie będzie przyjeżdżać do każdej rodzącej z przychodni. Lepiej chyba zamówić sobie zaufaną położną. Ja tak chcę zrobić.
Ja chodzę do przychodni przyszpitalnej w szpitalu, gdzie chcę rodzić. Lekarz z przychodni często tylko tam praktykuje a z oddziałem nie ma nic wspólnego. No właśnie sama byłam zaskoczona, ale koniec końców okazało się, że źle zrozumiałam. Czytałam o tej prywatnej położnej, ale to ogromny koszt. W szpitalu w którym chciałam rodzić to 1000zł. W ogóle powiem szczerze, że jestem w kropce...zupełnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Jak sprawdzić szpital i jak znaleźć położną. Totalnie to dla mnie czarna magia. Miałam tylko dwie rodzące koleżanki w tym obie miały cesarskie cięcie i obie były zadowolone z tym, że jedna w prywatnym szpitalu druga w miejskim. Ja jak wszystko będzie prawidłowo przebiegało to zdecydowanie chce rodzić naturalnie. Może są na wątku dziewczyny z Sosnowca lub okolic i mają już jakieś typy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na początku wybrałam Karową bo tam mam położną po znajomości, ale jak poczytałam opinie to zwątpiłam ![]() ![]() Ty masz jakieś typy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem z osób, które nie lubią jak się ktoś z nimi cacka. Nikt nie musi być dla mnie miły. Jak mnie coś boli, to nie lubię jak ktoś do mnie coś mówi, więc mi to obojętne jak będą mnie traktować ![]() Cytat:
![]() W każdym bądź razie nie zamierzam za nic płacić ![]() Cytat:
Pierwsze badanie (które ja miałam) daje 80% Można zwiększyć pewność do 90% przez badanie krwi za 180zł. Żeby zwiększyć do 100% robi się badanie nifty (jakoś tak :P ), które kosztuje 2500zł ![]() Wystarczy mi to pierwsze ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Tak dużo piszecie, że zanim odpiszę na jedne posty, to już jest mnóstwo następnych. ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Dodam tylko, że Tychy mają dobrą opinię odkąd zmienił się właściciel szpitala. Nie znalazłam złej opinii o tym szpitalu od zmiany. ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Tu są opinie o Tychach http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3982321&start=210 Nie ma co się sugerować wcześniejszymi opiniami, bo jak już wspomniałam, wcześniej istnienie szpitala było pod znakiem zapytania. Moja kuzynka rodziła tam w maju i była BARDZO zadowolona. Dostała gaz rozweselający ![]()
![]() |
#4296 | |||||
Zakorzenienie
|
ile jeszcze?!
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
zastanawiam się jak to możliwe, że w niektórych szpitalach zzo jest darmowe a np. w Lublinie w ogóle go nie ma. nawet jak chcesz zapłacić to i tak nie dostaniesz. tylko dolargan, który i tak można podać do pewnego momentu i g*** daje. ostatnio były krzyżowe, więc próbuje się przygotować na ten ból... ![]() Cytat:
znów paradoks mojego miasta. w pierwszej ciaży miałam skierowanie do spzitala (37tc) z powodu małej ilości płynu owodniowego i wysokiego tętna córi. W szpitalu, w którym chciałam rodzić, mnie nie przyjęli (mimo, iż teoretycznie ze skeirowaniem nie mają prawa odesłać). kazali przyjechać następnego dnia rano po obchodzie, bo wtedy "moze zwolni się miejsce". pojechałam, miejsca oczywiście nie było. A że drugi raz nie mogli mnie odesłąć, to z innego miasta pod LBN wysłali po mnie karetkę. nie chciałam rodzić w jakiejś dziurze, wiec zaczęło się kombinowanie. ostatecznie trafiłam do drugiego szpitala klinicznego (i to tylko po znajomości) gdzie co prawda mają najlepszy oddział dla noworotków (w przypadku jakichś komplikacji) ale za to kobietą już nikt się nie interesuje nie mówiąc o tym, że nie masz prawa wybrać pozycji ![]() przy mnie odesłąli kilka kobiet (jedna w w 29tc w zagrożonej ciąży bliźniaczej),które miały lekarzy prowadzących ze szpitala. Cytat:
![]() Cytat:
drugą ciążę prowadzi mi lekarz na nfz (genialny, miły dokładny) i jak dla mnie to powód do zadowolenia, że na badaniach i wizytach zaoszczędzam ok 3 tys. wydaje mi sie, (wybaczcie jeśli kogoś urażę), że teraz poniekąd zrobiła sie "maniera" chodzenia prywatnie do lekarza. i tak jak z łapówkami - sami przyzwyczajamy lekarzy, że mogą nas na nfz źle traktować, bo przecież zapłacimy i pójdziemy prywatnie.
![]() |
#4297 |
Raczkowanie
|
kate1623 dzięki za stronkę. Widze że sa rózne opinie o szpitalach w których chcę rodzić. Nigdy nie wiadomo na jaka połozną czy lekarza sie trafi. Jakos trzeba przeżyć poród. Pewnie wybiore szpital w ostatniej chwili bo teraz cięzo mi się zdecydować.
Ela87 u mnie w jednym szpitalu jest darmowe znieczulenie a w drugim nie ma w ogóle. Ja tez nie lubie jak sie ktos ze mna cacka. Poprzedni poród miałam lekki (jesli tak to mozna nazwać, bo bóle były straszne ale od lekkich skurczy az do urodzenia trwał niecałe 4 godziny) i na taki też liczę.
#4298 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarz prywatny -jak idę to konkretnie na usg (nawet bez wizyty bo wtedy koszt inny, poza tym jeszcze nie potrzebuję, bo na nfz chodzę). Teraz na genetycznym byłam to nawet mi do karty ciąży nic nie wpisywał tylko dał wydruk z ryzykiem i opisami +zdjęcia. Powiedział, że z tą kartą ciąży to jest bez sensu (żeby było śmiesznie lekarz prywatny też jest z tego szpitala, gdzie chodzę do przychodni więc obaj się znają). Z resztą do porodu zabierasz wszystkie badania, nie tylko kartę ciąży. Poza tym wydaje mi się, że prywatnie to masz to, co chcesz. Jak poszliśmy tylko na usg to tylko to miałam robione, bez żadnych badań wewnętrznych czy coś (już mi wystarczy pokazywania tyłka co miesiąc państwowo). Płacisz to wymagasz. Dziewczyny, orientujecie się, czy połówkowe też robi lekarz, który ma jakiś certyfikat czy każdy ginekolog? Tzn wiem, że genetyczne też zrobi każdy ale wiadomo o co chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4299 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4300 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4301 |
Moderator
|
Co do znieczuleń to w tym moim szpitalu z tego co wiem jest taka możliwość, ale jest też coś czego w innych szpitalach raczej nie oferują - gaz rozweselający
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4302 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w przeciwieństwie do dziewczyn lubię czuć się "zaopiekowana", lubię mieć wybór więc obsada oprócz tego, że powinna być kompetentna to jeszcze uprzejma i respektująca moje prawa. Dlatego np chcę zrobić plan porodu. Wiem, że niewiele czasem sobie z niego robią w szpitalach, ale chcę swoje preferencje wyrazić jasno i położnej też będę szukać takiej, która będzie się zgadzać ze mną w moich wyborach. Wy Dziewczyny będziecie robić ten plan? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kate1623 Wow, Kate, super gratulacje dla Ciebie i Majki ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I następnym razem proś bez krępacji, należy Ci się zwłaszcza, jeśli kolejka była tak długa ![]() Cytat:
I też dzisiaj ni z tego ni z owego, po prawie 3 tygodniach przerwy wymiotowałam z rana. Dziwy ![]() Wczoraj byłam u dentystki, bałam się niepotrzebnie, bo ząbki w b. dobrym stanie, nic do roboty----> ![]() Hiuuu... ![]() A jeszcze kupiłam sobie tę herbatę, którą kiedyś wiele z Was polecało - Rooibos czy coś. I pierwsze 3 kubki... myślę sobie, co Wy za wstręciulę pijecie... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja rozważam, chociaż wymogów jeszcze na razie nie mam określonych. Wiem teraz, że chciałabym aby poczekano z przecinaniem pępowiny. Reszta pewnie mi się z czasem wykrystalizuje. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Rozeznanie
|
Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Mama wlasnie do mnie zadzwonila z pytaniem czy jestem pewna ze lekarz zmierzy mi przeziernosc i kosc nosowa bo jej kokezanka powiedziała ze nie kazdy robi.
Spytalam skad ta kolezanka wie, czy byla ostatnio w ciazy? Nie ale jej córka byla i tak sobie rozmawiamy. To nie rozmawiajcie bo ja w koncu zawalu dostane. Ale czy to mozliwe ze lekarz na usg mi nie zmierzy? Czy musi to byc jakies inne usg? Juz mam dosc tej ciazy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć z drugeij strony powiem Wam, że jeśli chodzi o życie i zdrowie dziecka, to już moje "zasady" pewnie przestałyby obowiazywać. do tej pory całe szczęście nie miałam ekstremalnych sytuacji ale jakby coś groziło mojej Zuzance albo maluszkowi w brzuszku nie wahałabym się robić wszystkiego. a ja, jak to ja - zawsze sobie poradzę. w końcu podobno mam dyktatorko-dominujący charakter ![]() Cytat:
dlatego tak naprawdę z wyjazdem do szpitala lepiej poczekać do rtegularnych skurczy co najmniej co 5 min. choć wiem to tylko z teorii robiłam ostatnio, pewnie zrobię i tym razem. Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 | ||
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Ela87 ,(t)asia trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty ![]() Cytat:
![]() ![]() co się stało? ![]() Cytat:
![]() Wizytę oczywiście dopisałam, ale czy mogę być wścibska i zapytać czemu masz tak szybko kolejną wizytę? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | |
Moderator
|
Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Chyba masz to co ja - przez ten internet jesteśmy zwyczajnie "za mądre" i denerwujemy się że trafi się nam głupi lekarz, który czegoś nie dopilnuje. A wydaje mi się że trzeba wrzucić na luz, co ma być to będzie - taka prawda. Ja trochę żałuję, że za dużo wiem, bo gdybym nie posiadała tej wiedzy ze spokojem zaufałabym lekarzowi i przestała panikować, że czegoś nie zrobił, a innym to robią... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dopytywałam się jak to jest z tym odsyłaniem (u mnie w szpitalu jest mało łóżek porodowych) i lekarz wyjaśnił mi, że po prostu żonglują pacjentkami tak, żeby je jakoś poprzenosić (dot. tych, którym dłużej schodzi) i kładą je normalnie na oddziale a nie położnictwie. Ten gaz to musi być fajna sprawa, trochę ulży w cierpieniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bedziesz na wizycie to wprost go pytaj i tyle.
![]() |
#4310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wczorajsza wizyta była prywatnie i miała na celu podglądanie płci ![]() Wizyta 23.09 jest na NFZ (i takie wizyty mam co miesiąc).Wtedy właśnie patrzymy na wyniki badań mam wywiad z położną, no i wywiad z lekarzem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poszłam za ciosem i zrobiłam pierwszy krok ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę się nie zgadzam. Jak to mówią "przezornego Pn Bóg strzeże" czy jakoś tak. Swojego trzeba pilnować i w temacie się orientować. Nie koniecznie trzeba u lekarza się wymądrzać i wyrzucać mu błędy ale lepiej wiedzieć co i jak. Ja np. ostatnio upomniałam się o igg i igm na różyczkę bo do tej pory lekarz przeoczył. Ale nie zarzuciłam, że do tej pory mi nie zrobił tylko ładnie zapytałam czy różyczki to się już nie robi i myk, mam skierowanie. Ale prawda - za dużo też nie ma co sobie wkręcać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4315 | |
Moderator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4316 | |
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() Może to tylko w moim szpitalu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4318 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
To dla nas dodatkowa robota. A jeszcze dodam, że ci najbiedniejsi najmniej sie upominają. Ileż razy dzwoniłam do nich: proszę zajrzeć, złożyć wniosek, bo należy sie pani to czy tamto. A oni nawet sobie nie zdają sprawy. Są w szoku, że w ogóle dzwonię. A ci, co prowadzą własne działalności są najczęściej najbardziej niegrzeczni. Chcą więcej i więcej. Robią awantury. Raz jedna taka to mi sie poryczała bo 68 zł nie dostanie. A chata wywalowa że oczy z orbit wychodzą, zakład krawiecki na babcię, dziadka czy kogo tam jeszcze, ciuchy samych najlepszych marek, sztuczne rzęsty, tatuaż zamiast brwi. Serce pęka. Jedna pani, żeby dostać dodatek mieszkaniowy, wyniosła plazmę do sąsiada i przyniosła stary telewizor, żeby pracownik, który przychodzi na wywiad zobaczył że jest biednie. Ja nie mam tak w domu, jak niektórzy podopieczni mają. Cyfry nie cyfry, Nki, najlepszy sprzęt audio. Kochani, ja sie napatrzyłam na biedę... Nie mogę generalizować, ale uwierzcie mi, że po 10 latach pracy w tym to mam już pewien obraz. Edytowane przez nadzwyczajna Czas edycji: 2013-09-12 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4320 | |
Raczkowanie
|
Kate1623-gratuluję dziewczyneczki! Będzie mała Mysia Pysia
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.