Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 09:26   #4291
teQiba
Moderator

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Brzuchatka Pokaż wiadomość
Pierwsze usg w 6 tc robiłam prywatnie i przy tym systemie zostaję, że na usg chodzę gdzie indziej, gdzie mam lekarza prowadzącego. Ten zleca mi wszystkie badania krwi, moczu, robi badania wewnętrzne, cytologię itp. Niech NFZ na coś się przyda.
To Twój prowadzący jest z NFZ czy prywatny?
Bo ja właśnie zastanawiam się nad takim systemem - żeby na USG chodzić prywatnie, a prowadzącego dalej mieć w szpitalu. Tylko czy ten prywatny zgodzi się na taki układ że nic nie będzie mi w kartę ciąży wpisywał? Bo nie chcę mówić temu z NFZ że chodzę na dodatkowe USG.
Stary 2013-09-12, 09:41   #4292
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Hej Mamuśki
Bardzo dziękujemy za gratulacje. W końcu mówię do brzucha po imieniu normalnie zakochana jestem...

Zapomniałam powiedziećo teraz już mi nie mierzą dzieciaczka tylko wagę się podaje, a więc Maja waży aktualnie 190g

No to masz tak samo jak Ja takie bulgotki na kopniaki jeszcze musimy troszeczkę poczekać

Co do szpitala tu w Warszawie mam za duży wybór i przez to zawsze jakieś negatywne opinie mnie zniechęcają. Moj gin przyjmuje porody w Wołominie, a to dla nas za daleko .Co już jakiś szpital podpatrze ze strony http://www.gdzierodzic.info/ (polecam stronę dużo opinii dziewczyn, opisy szpitali i ich oceny) to ktoś z bliskich mi go odradza bo coś tam i na obecną chwilę zglupiałam

Co do lekarzy ja chodzę i na NFZ i prywatnie . No i wszystko ten sam lekarz . Prywatnie robię wszystkie USG, a na NFZ chodzę do niego co miesiąc robię badania mam spotkania z położną itd.

Muszę się pożalić na dzisiejszy dzień
Wstałam rano pojechałam na pobranie krwi (różyczka, mocz, morfologia ). Nastałam się w kolejce (mimo pierwszeństwa bo w końcu ciężarówka ze mnie ale jakoś glupio mi było się wpychać; następnym razem jednak mam to gdzieś i wchodzę bez kolejki ) głodna i zmęczona. Godzinę tam spędziłam. Później wracając zmokłam i zmarzłam
No jakaś masakra jednym slowem

Mona
jak możesz dopisz mi wizytę 23.09 8:40

To razem możemy sobie wybierać bo ja też z Wawy! Możemy swoje doświadczenia porównywać. A gdzie do przychodni chodzisz?

A co do wyboru szpitala - nigdy nie ma tak, żeby same plusy były. Zawsze komuś trafi się jakiś koszmar i jest negatywna opinia. Poza tym wybierając różne opcje często okazuje się, że gdzieś czegoś nie ma, coś jest płatne itp.
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 09:46   #4293
fasola81
Przyczajenie

fasola81: a czemu lekarka miałaby być? Przecież jeśli nie ma dyżuru to specjalnie nie będzie przyjeżdżać do każdej rodzącej z przychodni. Lepiej chyba zamówić sobie zaufaną położną. Ja tak chcę zrobić.

Ja chodzę do przychodni przyszpitalnej w szpitalu, gdzie chcę rodzić. Lekarz z przychodni często tylko tam praktykuje a z oddziałem nie ma nic wspólnego.

No właśnie sama byłam zaskoczona, ale koniec końców okazało się, że źle zrozumiałam.
Czytałam o tej prywatnej położnej, ale to ogromny koszt. W szpitalu w którym chciałam rodzić to 1000zł. W ogóle powiem szczerze, że jestem w kropce...zupełnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Jak sprawdzić szpital i jak znaleźć położną. Totalnie to dla mnie czarna magia. Miałam tylko dwie rodzące koleżanki w tym obie miały cesarskie cięcie i obie były zadowolone z tym, że jedna w prywatnym szpitalu druga w miejskim. Ja jak wszystko będzie prawidłowo przebiegało to zdecydowanie chce rodzić naturalnie. Może są na wątku dziewczyny z Sosnowca lub okolic i mają już jakieś typy?
fasola81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 09:49   #4294
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
To razem możemy sobie wybierać bo ja też z Wawy! Możemy swoje doświadczenia porównywać. A gdzie do przychodni chodzisz?

A co do wyboru szpitala - nigdy nie ma tak, żeby same plusy były. Zawsze komuś trafi się jakiś koszmar i jest negatywna opinia. Poza tym wybierając różne opcje często okazuje się, że gdzieś czegoś nie ma, coś jest płatne itp.
Chodzę do doktora Laskowskiego na Remiszewską na Targówku.

Na początku wybrałam Karową bo tam mam położną po znajomości, ale jak poczytałam opinie to zwątpiłam . Na obecną chwilę zastanawiałam się nad Inflancką bo tam jest ta akcja rodzić po ludzku ( 8 pokoi porodowych darmowe zniczulenie szpital po remoncie) ale znowu nasłuchałam się negatywnych opinii i tu właśnie zgłupiałam . Jak nie będe wiedziała to pewnie tam pojadę. Jest jeszcze szpital św, Zofii podobno bardzo polecany ale musze jeszcze o nim poczytać. Z kolej odradzam szpital Bródnowski (mimo że mieszkam obok) dla mnie to jedna wielka umieralnia i tyle .
Ty masz jakieś typy?

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 09:57   #4295
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fasola81 Pokaż wiadomość
Ja też wybrałam szpital, ale do lekarza z tego szpitala nie chodzę i nie wiedziałam, że trzeba chodzić. Z tego co czytałam to mamy prawo wybrać szpital. Moja koleżanka chodzi do lekarki z tego szpitala i jak zapytała czy będzie przy porodzie to jej odpowiedziała, że jak będzie aktualnie w szpitalu to tak, ale jeżeli nie to ma życie prywatne i rodzinę i nie ma możliwości żeby specjalnie przyjechała. Czy któraś z was pytała o to lekarza? Czy faktycznie jak się chodzi do lekarza ze szpitala w którym chcemy rodzić to mamy gwarancję, że on będzie? Czy może możemy liczyć tylko na obecność położnej i ewentualnie lekarza dyżurującego? Jakby lekarz którego znam był przy porodzie to na pewno czułabym się zdecydowanie pewniej Czyli może czeka mnie jeszcze zmiana lekarza.

Gratulacje dla wszystkich, które już przeszły badania prenatalne i znają płeć To cudowne wiedzieć, że dzieciątko urodzi się zdrowe Ja mam nadzieję to usłyszeć 24.09
Ja chodzę do lekarza, który przyjmuje w szpitalu, gdzie pojadę rodzić, ale jak go wybierałam, to nawet nie wiedziałam, że tam przyjmuje, ale on tam ma dyżur raz w tygodniu, wiec pewnie na niego nie trafię.
Ja jestem z osób, które nie lubią jak się ktoś z nimi cacka. Nikt nie musi być dla mnie miły. Jak mnie coś boli, to nie lubię jak ktoś do mnie coś mówi, więc mi to obojętne jak będą mnie traktować

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Czy Wy dziewczyny zamierzacie korzystac ze znieczulenia zewnątrzoponowego? Czytałam że na niektóre kobiety działa to znieczulenie a innym opóznia poród. Boje się tez że będa mi się wkłuwac do kręgosłupa. Pierwszy poród wspominam dosc dobrze, szybko poszło więc nie wiem czy sie zdecyduje na to znieczulenie.
Jesli za szybko poruszam ten watek to przepraszam ale chciałabym znac Wasze opnie. A moze któras korzystała już z tego znieczulenia?
Ja jeszcze nie rodziłam, a nawet nie wiem, że jest takie znieczulenie
W każdym bądź razie nie zamierzam za nic płacić

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość

Ale z samego badania usg genetycznego masz ok. 95% na wykrycie wad rozwojowych u dziecka, jest to m.in. badanie czaszki, mózgowia, móżdżku, może taki procent pewności nam wystarczy?
Nie wiem, porozmawiam z lekarzem. Zresztą ciągle jeszcze tli się we mnie nadzieja, że przy kolejnym badaniu awidność igg wyjdzie u mnie wysoka
Mi lekarz tłumaczył to tak.
Pierwsze badanie (które ja miałam) daje 80%
Można zwiększyć pewność do 90% przez badanie krwi za 180zł.
Żeby zwiększyć do 100% robi się badanie nifty (jakoś tak :P ), które kosztuje 2500zł
Wystarczy mi to pierwsze

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Chociaż tak przy okazji tego tematu, powiem Wam że strasznie mi przykro się zrobiło, bo wczoraj dowiedziałam się, że kolega TŻ, którego żona jest też w ciąży, zapytał się go "ile Wy płacicie za wizytę, bo my 220zł", a TŻ odpowiedział "a my stówę" - to był dla mnie cios, bo wychodzi na to że prowadzenie ciąży na NFZ to wstyd Od tamtej pory nie jestem w stanie z nim normalnie rozmawiać, bo czuję się taka... no nie wiem... zdradzona.
Ja jakoś inaczej to dobieram. Jak ktoś mi mówi, że chodzi za darmo to zazdroszczę , że ma takiego lekarza, a ja muszę płacić. Dziwnie się zachował

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Tak dużo piszecie, że zanim odpiszę na jedne posty, to już jest mnóstwo następnych.

Cytat:
fasola81: a czemu lekarka miałaby być? Przecież jeśli nie ma dyżuru to specjalnie nie będzie przyjeżdżać do każdej rodzącej z przychodni. Lepiej chyba zamówić sobie zaufaną położną. Ja tak chcę zrobić.

Ja chodzę do przychodni przyszpitalnej w szpitalu, gdzie chcę rodzić. Lekarz z przychodni często tylko tam praktykuje a z oddziałem nie ma nic wspólnego.

No właśnie sama byłam zaskoczona, ale koniec końców okazało się, że źle zrozumiałam.
Czytałam o tej prywatnej położnej, ale to ogromny koszt. W szpitalu w którym chciałam rodzić to 1000zł. W ogóle powiem szczerze, że jestem w kropce...zupełnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Jak sprawdzić szpital i jak znaleźć położną. Totalnie to dla mnie czarna magia. Miałam tylko dwie rodzące koleżanki w tym obie miały cesarskie cięcie i obie były zadowolone z tym, że jedna w prywatnym szpitalu druga w miejskim. Ja jak wszystko będzie prawidłowo przebiegało to zdecydowanie chce rodzić naturalnie. Może są na wątku dziewczyny z Sosnowca lub okolic i mają już jakieś typy?
Ja jadę do Tychów rodzić. Ale ja się nie zastanawiałam. Mam blisko to i jadę. Nie chcę płacić za położne i inne dogodności. Jak już pisałam nie chcę by ktoś się ze mną pieścił

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Dodam tylko, że Tychy mają dobrą opinię odkąd zmienił się właściciel szpitala. Nie znalazłam złej opinii o tym szpitalu od zmiany.

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Tu są opinie o Tychach
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3982321&start=210

Nie ma co się sugerować wcześniejszymi opiniami, bo jak już wspomniałam, wcześniej istnienie szpitala było pod znakiem zapytania.
Moja kuzynka rodziła tam w maju i była BARDZO zadowolona. Dostała gaz rozweselający

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:01   #4296
maggie123
Zakorzenienie

ile jeszcze?!od rana zaliczyłam już nie wiem ile razy. dziecko moje kochane, odpuść już matce
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Mój gin, do którego chodzę prywatnie, przyjmuje też w przyszpitalnej przychodni. Za przyjazd do porodu życzył sobie 3 lata temu 500zl. Nie wiem, czy teraz stawka nie wzrosła. My nie skorzystaliśmy. Tak naprawdę w czasie porodu gin dyżurujący pojawił się tylko po to, by mnie pozszywac, cały czas była przy mnie położna, wiec płacić ginowi nie warto. Za to mocno się zastanawiam, czy nie opłacić właśnie konkretnej położnej, tej, przy której rodzilam, bo to świetna kobieta, ale są szanse, ze trafie na kogoś innego, kto juz mi tak nie podpasuje. Muszę się dowiedzieć o koszty.

Kate- gratulacje

Tytuł o rzyganiu mnie rozwalił, ale ten drugi też jest dobry.
zgadza sie, jeśli poród przebiega prawidłowo, to lekarz pojawia się na sam koniec. wydaje mi się, że w takiej sytuacji lepiej opłacić położną.
Cytat:
Ja właśnie weszłam na stronę, pobrałam cennik i nie wiem czy się śmiać czy płakać. Znieczulenie jak nie ma wskazań ponad 600zł, opieka położnej indywidualnie 1000zł a poród o podwyższonym standardzie czyli to co powinno nam się należeć normalnie znieczulenie położna no i szał jednoosobowa sala bagatela 5000zł WOW nie spodziewałam się ;] trzeba było zacząć zbierać 5 lat temu ;]

zastanawiam się jak to możliwe, że w niektórych szpitalach zzo jest darmowe a np. w Lublinie w ogóle go nie ma. nawet jak chcesz zapłacić to i tak nie dostaniesz. tylko dolargan, który i tak można podać do pewnego momentu i g*** daje.
ostatnio były krzyżowe, więc próbuje się przygotować na ten ból...

Cytat:
Ja się zastanawiam nad wyborem szpitala spośród dwóch oba sa w podobnej odległosci od mojego miejsca zamieszkania. W jednym szpitalu pracuje moja ginka, szpital jest nowy dobrze wyposazony a w drugim maja darmowe znieczulenie trzeba tylko klika tygodni przed porodem przyjechaz na wizytę do anestezjologa. Ten szpital jest typowo ginekologiczno-połozniczy i w razie czego ma oddział Intensywnej Terapii i Patologii Noworodka. Opinie wśród zmajomych sa rózne jedne chwala jeden szpital inne drugi.
Pierwszy raz rodziłam w szpitalu który juz nie istnieje.
Czy Wy dziewczyny zamierzacie korzystac ze znieczulenia zewnątrzoponowego? Czytałam że na niektóre kobiety działa to znieczulenie a innym opóznia poród. Boje się tez że będa mi się wkłuwac do kręgosłupa. Pierwszy poród wspominam dosc dobrze, szybko poszło więc nie wiem czy sie zdecyduje na to znieczulenie.
Jesli za szybko poruszam ten watek to przepraszam ale chciałabym znac Wasze opnie. A moze któras korzystała już z tego znieczulenia?
właśnie jak to u Was z wyborem szpitala? macie możliwość wybrać i rodzic, gdzie chcecie?
znów paradoks mojego miasta. w pierwszej ciaży miałam skierowanie do spzitala (37tc) z powodu małej ilości płynu owodniowego i wysokiego tętna córi. W szpitalu, w którym chciałam rodzić, mnie nie przyjęli (mimo, iż teoretycznie ze skeirowaniem nie mają prawa odesłać). kazali przyjechać następnego dnia rano po obchodzie, bo wtedy "moze zwolni się miejsce". pojechałam, miejsca oczywiście nie było. A że drugi raz nie mogli mnie odesłąć, to z innego miasta pod LBN wysłali po mnie karetkę. nie chciałam rodzić w jakiejś dziurze, wiec zaczęło się kombinowanie. ostatecznie trafiłam do drugiego szpitala klinicznego (i to tylko po znajomości) gdzie co prawda mają najlepszy oddział dla noworotków (w przypadku jakichś komplikacji) ale za to kobietą już nikt się nie interesuje nie mówiąc o tym, że nie masz prawa wybrać pozycji
przy mnie odesłąli kilka kobiet (jedna w w 29tc w zagrożonej ciąży bliźniaczej),które miały lekarzy prowadzących ze szpitala.
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Ostatnio obok mnie rodziła dziewczyna, która miala zzo, bylo słychać, ze kompletnie nie wie, nie czuje, kiedy przec, wydzierali się tam na nią, jakoś nieciekawie to wyglądało.
tak się zastanawiam czy faktycznie nie czuje się skurczy partych. przy zzo.
Cytat:

Chociaż tak przy okazji tego tematu, powiem Wam że strasznie mi przykro się zrobiło, bo wczoraj dowiedziałam się, że kolega TŻ, którego żona jest też w ciąży, zapytał się go "ile Wy płacicie za wizytę, bo my 220zł", a TŻ odpowiedział "a my stówę" - to był dla mnie cios, bo wychodzi na to że prowadzenie ciąży na NFZ to wstyd Od tamtej pory nie jestem w stanie z nim normalnie rozmawiać, bo czuję się taka... no nie wiem... zdradzona.
jaki wstyd?!
drugą ciążę prowadzi mi lekarz na nfz (genialny, miły dokładny) i jak dla mnie to powód do zadowolenia, że na badaniach i wizytach zaoszczędzam ok 3 tys.
wydaje mi sie, (wybaczcie jeśli kogoś urażę), że teraz poniekąd zrobiła sie "maniera" chodzenia prywatnie do lekarza. i tak jak z łapówkami - sami przyzwyczajamy lekarzy, że mogą nas na nfz źle traktować, bo przecież zapłacimy i pójdziemy prywatnie.

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:07   #4297
111kicia111
Raczkowanie

kate1623 dzięki za stronkę. Widze że sa rózne opinie o szpitalach w których chcę rodzić. Nigdy nie wiadomo na jaka połozną czy lekarza sie trafi. Jakos trzeba przeżyć poród. Pewnie wybiore szpital w ostatniej chwili bo teraz cięzo mi się zdecydować.

Ela87 u mnie w jednym szpitalu jest darmowe znieczulenie a w drugim nie ma w ogóle. Ja tez nie lubie jak sie ktos ze mna cacka. Poprzedni poród miałam lekki (jesli tak to mozna nazwać, bo bóle były straszne ale od lekkich skurczy az do urodzenia trwał niecałe 4 godziny) i na taki też liczę.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:08   #4298
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
To Twój prowadzący jest z NFZ czy prywatny?
Bo ja właśnie zastanawiam się nad takim systemem - żeby na USG chodzić prywatnie, a prowadzącego dalej mieć w szpitalu. Tylko czy ten prywatny zgodzi się na taki układ że nic nie będzie mi w kartę ciąży wpisywał? Bo nie chcę mówić temu z NFZ że chodzę na dodatkowe USG.
Lekarza mam państwowo (bo i badania tak robię) a usg prywatnie. Lekarz z przychodni nawet mi tak doradził, żebym sobie u dobrego lekarza prywatnie usg robiła i on właśnie potem na wizytach sobie patrzy co tam wyszło.

Lekarz prywatny -jak idę to konkretnie na usg (nawet bez wizyty bo wtedy koszt inny, poza tym jeszcze nie potrzebuję, bo na nfz chodzę). Teraz na genetycznym byłam to nawet mi do karty ciąży nic nie wpisywał tylko dał wydruk z ryzykiem i opisami +zdjęcia. Powiedział, że z tą kartą ciąży to jest bez sensu (żeby było śmiesznie lekarz prywatny też jest z tego szpitala, gdzie chodzę do przychodni więc obaj się znają). Z resztą do porodu zabierasz wszystkie badania, nie tylko kartę ciąży.

Poza tym wydaje mi się, że prywatnie to masz to, co chcesz. Jak poszliśmy tylko na usg to tylko to miałam robione, bez żadnych badań wewnętrznych czy coś (już mi wystarczy pokazywania tyłka co miesiąc państwowo). Płacisz to wymagasz.

Dziewczyny, orientujecie się, czy połówkowe też robi lekarz, który ma jakiś certyfikat czy każdy ginekolog? Tzn wiem, że genetyczne też zrobi każdy ale wiadomo o co chodzi.
Stary 2013-09-12, 10:13   #4299
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ja jakoś inaczej to dobieram. Jak ktoś mi mówi, że chodzi za darmo to zazdroszczę , że ma takiego lekarza, a ja muszę płacić. Dziwnie się zachował
Ja też odbierałam to do tej pory tak, że chyba dobrze że nie płacimy - ale wychodzi na to że TŻ koniecznie chce płacić

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
jaki wstyd?!
drugą ciążę prowadzi mi lekarz na nfz (genialny, miły dokładny) i jak dla mnie to powód do zadowolenia, że na badaniach i wizytach zaoszczędzam ok 3 tys.
wydaje mi sie, (wybaczcie jeśli kogoś urażę), że teraz poniekąd zrobiła sie "maniera" chodzenia prywatnie do lekarza. i tak jak z łapówkami - sami przyzwyczajamy lekarzy, że mogą nas na nfz źle traktować, bo przecież zapłacimy i pójdziemy prywatnie.
Też właśnie zauważyłam, że teraz system łapówek został zalegalizowany właśnie jako wizyty prywatne - mój dziadek jak ostatnio był u swojego kardiologa w szpitalu i prosił o przyspieszenie badań, to zaprosił go do prywatnego gabinetu na herbatę (dosłownie na herbatę!) i za wizytę wziął 200 zł i faktycznie szybciej go przyjął w szpitalu...
Stary 2013-09-12, 10:15   #4300
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:

właśnie jak to u Was z wyborem szpitala? macie możliwość wybrać i rodzic, gdzie chcecie?
znów paradoks mojego miasta. w pierwszej ciaży miałam skierowanie do spzitala (37tc) z powodu małej ilości płynu owodniowego i wysokiego tętna córi. W szpitalu, w którym chciałam rodzić, mnie nie przyjęli (mimo, iż teoretycznie ze skeirowaniem nie mają prawa odesłać). kazali przyjechać następnego dnia rano po obchodzie, bo wtedy "moze zwolni się miejsce". pojechałam, miejsca oczywiście nie było. A że drugi raz nie mogli mnie odesłąć, to z innego miasta pod LBN wysłali po mnie karetkę. nie chciałam rodzić w jakiejś dziurze, wiec zaczęło się kombinowanie. ostatecznie trafiłam do drugiego szpitala klinicznego (i to tylko po znajomości) gdzie co prawda mają najlepszy oddział dla noworotków (w przypadku jakichś komplikacji) ale za to kobietą już nikt się nie interesuje nie mówiąc o tym, że nie masz prawa wybrać pozycji
przy mnie odesłąli kilka kobiet (jedna w w 29tc w zagrożonej ciąży bliźniaczej),które miały lekarzy prowadzących ze szpitala.
U mnie można wybrac szpital w którym chce się rodzić tak mówiła mi położna. Tylko sie zastanawiam jak wybiore jeden pojade a sie okaze ze nie ma miejsc. I co wtedy musze sama jechac do innego? Wtedy nie wiem czy zdążę bo szpitale sa oddalone od siebie o 60 km.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:17   #4301
teQiba
Moderator

Co do znieczuleń to w tym moim szpitalu z tego co wiem jest taka możliwość, ale jest też coś czego w innych szpitalach raczej nie oferują - gaz rozweselający Pacjentki sobie ponoć chwalą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 10:18   #4302
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Chodzę do doktora Laskowskiego na Remiszewską na Targówku.

Na początku wybrałam Karową bo tam mam położną po znajomości, ale jak poczytałam opinie to zwątpiłam . Na obecną chwilę zastanawiałam się nad Inflancką bo tam jest ta akcja rodzić po ludzku ( 8 pokoi porodowych darmowe zniczulenie szpital po remoncie) ale znowu nasłuchałam się negatywnych opinii i tu właśnie zgłupiałam . Jak nie będe wiedziała to pewnie tam pojadę. Jest jeszcze szpital św, Zofii podobno bardzo polecany ale musze jeszcze o nim poczytać. Z kolej odradzam szpital Bródnowski (mimo że mieszkam obok) dla mnie to jedna wielka umieralnia i tyle .
Ty masz jakieś typy?
Ja jestem zawodowo związana z CSK MSW na Wołoskiej więc do niego się przymierzam, ale to się jeszcze zobaczy. Opinie są różne, często negatywne, ale znam tu trochę osób, lekarza mam stąd, chcę też wybrać położną i zwiedzić sobie oddział, do szkoły rodzenia też tu chcę się zapisać. Nie wiem czy to wszystko mi coś da, ale po prostu będę się tu czułą bezpieczniej.

Ja w przeciwieństwie do dziewczyn lubię czuć się "zaopiekowana", lubię mieć wybór więc obsada oprócz tego, że powinna być kompetentna to jeszcze uprzejma i respektująca moje prawa. Dlatego np chcę zrobić plan porodu. Wiem, że niewiele czasem sobie z niego robią w szpitalach, ale chcę swoje preferencje wyrazić jasno i położnej też będę szukać takiej, która będzie się zgadzać ze mną w moich wyborach.

Wy Dziewczyny będziecie robić ten plan?
Stary 2013-09-12, 10:27   #4303
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nivka Pokaż wiadomość
A możesz mi napisać co lekarz robi z Tobą przez 1 godz.? Dziwne to strasznie, bo ja swoją ciążę prowadzę także w luxmedzie i moja wizyta trwa ok. 20 min z tym wszystkim co piszesz...
Własnie, ja też mam 20 min - 10 USG, 10 ważenie, wpisywanie, ewentualnie badanie na samolocie Mi w zupełności wystarcza.

kate1623
Wow, Kate, super gratulacje dla Ciebie i Majki No i prawie 20 dag to jest coś

Cytat:
Ja zamierzam wziąć znieczulenie, jeśli będzie na to czas itd. W szpitalu, gdzie zamierzam rodzić, ZZO jest bezpłatne.

Cytat:

Muszę się pożalić na dzisiejszy dzień
Wstałam rano pojechałam na pobranie krwi (różyczka, mocz, morfologia ). Nastałam się w kolejce (mimo pierwszeństwa bo w końcu ciężarówka ze mnie ale jakoś glupio mi było się wpychać; następnym razem jednak mam to gdzieś i wchodzę bez kolejki ) głodna i zmęczona. Godzinę tam spędziłam. Później wracając zmokłam i zmarzłam
No jakaś masakra jednym slowem
Wpsółczuję, teraz pogoda jest depresyjna bardzo, choć u mnie wreszcie właśnie w tym momencie słoneczko wyjrzało zza chmur Mam nadzieję, że dzisiaj nie będzie tylko padać
I następnym razem proś bez krępacji, należy Ci się zwłaszcza, jeśli kolejka była tak długa

Cytat:
ile jeszcze?!od rana zaliczyłam już nie wiem ile razy. dziecko moje kochane, odpuść już matce
U mnie w okolicach są 3 szpitale, jeden ma fatalne opinie, jeden przeciętne i ten najdalej, gdzie ja zamierzam rodzić, jest szpitalem położniczym i opinie ma zdecydowanie najlepsze. Więc na niego chyba się zdecyduję.
I też dzisiaj ni z tego ni z owego, po prawie 3 tygodniach przerwy wymiotowałam z rana. Dziwy

Wczoraj byłam u dentystki, bałam się niepotrzebnie, bo ząbki w b. dobrym stanie, nic do roboty---->
Hiuuu...

A jeszcze kupiłam sobie tę herbatę, którą kiedyś wiele z Was polecało - Rooibos czy coś. I pierwsze 3 kubki... myślę sobie, co Wy za wstręciulę pijecie... Ale potem jakoś zaczęła mi smakować i teraz pijam ze 2 kubki dziennie minimum

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
U mnie można wybrac szpital w którym chce się rodzić tak mówiła mi położna. Tylko sie zastanawiam jak wybiore jeden pojade a sie okaze ze nie ma miejsc. I co wtedy musze sama jechac do innego? Wtedy nie wiem czy zdążę bo szpitale sa oddalone od siebie o 60 km.
Nie wiem jak to działa, na stronie mojego szpitala napisane jest, że nie odsyłają nigdy. Jak to jest w rzeczywistości?

Cytat:
Co do znieczuleń to w tym moim szpitalu z tego co wiem jest taka możliwość, ale jest też coś czego w innych szpitalach raczej nie oferują - gaz rozweselający Pacjentki sobie ponoć chwalą
Ja słyszałam, że może wywołac wymioty i zawroty głowy, a dla mnie by to chyba było najgorsze

Cytat:
JDlatego np chcę zrobić plan porodu. Wiem, że niewiele czasem sobie z niego robią w szpitalach, ale chcę swoje preferencje wyrazić jasno i położnej też będę szukać takiej, która będzie się zgadzać ze mną w moich wyborach.

Ja rozważam, chociaż wymogów jeszcze na razie nie mam określonych. Wiem teraz, że chciałabym aby poczekano z przecinaniem pępowiny. Reszta pewnie mi się z czasem wykrystalizuje.

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:31   #4304
nadzwyczajna
Rozeznanie

Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Mama wlasnie do mnie zadzwonila z pytaniem czy jestem pewna ze lekarz zmierzy mi przeziernosc i kosc nosowa bo jej kokezanka powiedziała ze nie kazdy robi.
Spytalam skad ta kolezanka wie, czy byla ostatnio w ciazy?
Nie ale jej córka byla i tak sobie rozmawiamy.
To nie rozmawiajcie bo ja w koncu zawalu dostane.

Ale czy to mozliwe ze lekarz na usg mi nie zmierzy? Czy musi to byc jakies inne usg?

Juz mam dosc tej ciazy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:32   #4305
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Też właśnie zauważyłam, że teraz system łapówek został zalegalizowany właśnie jako wizyty prywatne - mój dziadek jak ostatnio był u swojego kardiologa w szpitalu i prosił o przyspieszenie badań, to zaprosił go do prywatnego gabinetu na herbatę (dosłownie na herbatę!) i za wizytę wziął 200 zł i faktycznie szybciej go przyjął w szpitalu...
no właśnie...
choć z drugeij strony powiem Wam, że jeśli chodzi o życie i zdrowie dziecka, to już moje "zasady" pewnie przestałyby obowiazywać. do tej pory całe szczęście nie miałam ekstremalnych sytuacji ale jakby coś groziło mojej Zuzance albo maluszkowi w brzuszku nie wahałabym się robić wszystkiego. a ja, jak to ja - zawsze sobie poradzę. w końcu podobno mam dyktatorko-dominujący charakter
Cytat:
u nas niestety tak jest. nie ma miejsc - odsyłają do innego szpitala. jedynie, gdy poród jest bardzo bardzo zaawansowany muszą zostawić.
dlatego tak naprawdę z wyjazdem do szpitala lepiej poczekać do rtegularnych skurczy co najmniej co 5 min.
choć wiem to tylko z teorii
Cytat:

robiłam ostatnio, pewnie zrobię i tym razem.

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
I też dzisiaj ni z tego ni z owego, po prawie 3 tygodniach przerwy wymiotowałam z rana. Dziwy

Zapraszam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 10:36   #4306
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry
Ela87 ,(t)asia trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty

Cytat:

Ja się zastanawiam nad wyborem szpitala spośród dwóch oba sa w podobnej odległosci od mojego miejsca zamieszkania. W jednym szpitalu pracuje moja ginka, szpital jest nowy dobrze wyposazony a w drugim maja darmowe znieczulenie trzeba tylko klika tygodni przed porodem przyjechaz na wizytę do anestezjologa. Ten szpital jest typowo ginekologiczno-połozniczy i w razie czego ma oddział Intensywnej Terapii i Patologii Noworodka. Opinie wśród zmajomych sa rózne jedne chwala jeden szpital inne drugi.
Pierwszy raz rodziłam w szpitalu który juz nie istnieje.
W szpitalu w którym chciałabym rodzić znieczulenie jest za darmo i jeżeli nie będzie żadnych przeciwwskazań zamierzam się zdecydować a co, skoro jest to dostępne to dlaczego nie skorzystać

Cytat:

się rozpisałam...ale dzień pod psem mam i doła
co się stało?

Cytat:
Hej Mamuśki
Bardzo dziękujemy za gratulacje. W końcu mówię do brzucha po imieniu normalnie zakochana jestem...

Mona
jak możesz dopisz mi wizytę 23.09 8:40
Ehh fajnie się czyta takie posty, szczęście aż bije z Twoich wypowiedzi, to pewnie dzięki wymarzonej córeczce
Wizytę oczywiście dopisałam, ale czy mogę być wścibska i zapytać czemu masz tak szybko kolejną wizytę?
Stary 2013-09-12, 10:42   #4307
teQiba
Moderator

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
Mama wlasnie do mnie zadzwonila z pytaniem czy jestem pewna ze lekarz zmierzy mi przeziernosc i kosc nosowa bo jej kokezanka powiedziała ze nie kazdy robi.

Ale czy to mozliwe ze lekarz na usg mi nie zmierzy? Czy musi to byc jakies inne usg?

Juz mam dosc tej ciazy

No niestety jest taka możliwość, ale przecież możesz przed badaniem powiedzieć, że chciałabyś USG z pomiarem przezierności i już.

Chyba masz to co ja - przez ten internet jesteśmy zwyczajnie "za mądre" i denerwujemy się że trafi się nam głupi lekarz, który czegoś nie dopilnuje.
A wydaje mi się że trzeba wrzucić na luz, co ma być to będzie - taka prawda. Ja trochę żałuję, że za dużo wiem, bo gdybym nie posiadała tej wiedzy ze spokojem zaufałabym lekarzowi i przestała panikować, że czegoś nie zrobił, a innym to robią...
Stary 2013-09-12, 10:44   #4308
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość

Wczoraj byłam u dentystki, bałam się niepotrzebnie, bo ząbki w b. dobrym stanie, nic do roboty---->

Nie wiem jak to działa, na stronie mojego szpitala napisane jest, że nie odsyłają nigdy. Jak to jest w rzeczywistości?

Ja słyszałam, że może wywołac wymioty i zawroty głowy, a dla mnie by to chyba było najgorsze

Ja rozważam, chociaż wymogów jeszcze na razie nie mam określonych. Wiem teraz, że chciałabym aby poczekano z przecinaniem pępowiny. Reszta pewnie mi się z czasem wykrystalizuje.
Gratuluję uzębienia! Ja na razie boję się pójść. Mam mdłości przy rozdziawianiu paszczy i nie wyobrażam sobie, żeby dentysta mi tam coś gmerał.

Dopytywałam się jak to jest z tym odsyłaniem (u mnie w szpitalu jest mało łóżek porodowych) i lekarz wyjaśnił mi, że po prostu żonglują pacjentkami tak, żeby je jakoś poprzenosić (dot. tych, którym dłużej schodzi) i kładą je normalnie na oddziale a nie położnictwie.

Ten gaz to musi być fajna sprawa, trochę ulży w cierpieniu.
Stary 2013-09-12, 10:48   #4309
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:

każdy lekarz bez gadania między 11 a 14tc powinien zmierzyć przezierność karnową. na wydruku będziesz to miała pod skrótem NT
jak bedziesz na wizycie to wprost go pytaj i tyle.

Zapraszam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-12, 10:58   #4310
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość

Ehh fajnie się czyta takie posty, szczęście aż bije z Twoich wypowiedzi, to pewnie dzięki wymarzonej córeczce
Wizytę oczywiście dopisałam, ale czy mogę być wścibska i zapytać czemu masz tak szybko kolejną wizytę?
Oczywiście że możesz już wyjaśniam
Wczorajsza wizyta była prywatnie i miała na celu podglądanie płci
Wizyta 23.09 jest na NFZ (i takie wizyty mam co miesiąc).Wtedy właśnie patrzymy na wyniki badań mam wywiad z położną, no i wywiad z lekarzem Na tych wizytach nie mam USG tylko z położną pogadam i lekarz sprawdza wyniki badań i bada na samolocie

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 10:59   #4311
fasola81
Przyczajenie

Cytat:
No niestety jest taka możliwość, ale przecież możesz przed badaniem powiedzieć, że chciałabyś USG z pomiarem przezierności i już.

Chyba masz to co ja - przez ten internet jesteśmy zwyczajnie "za mądre" i denerwujemy się że trafi się nam głupi lekarz, który czegoś nie dopilnuje.
A wydaje mi się że trzeba wrzucić na luz, co ma być to będzie - taka prawda. Ja trochę żałuję, że za dużo wiem, bo gdybym nie posiadała tej wiedzy ze spokojem zaufałabym lekarzowi i przestała panikować, że czegoś nie zrobił, a innym to robią...
Ja z kolei pomyślałam, że biorąc pod uwagę informacje jakie tu podajecie to ja z kolei nie wiem praktycznie nic. Zamierzam zacząć czytać Plan porodu czy ta opieka laktacyjna (jeżeli dobrze pisze bo pamiętam tylko laktację) to dla mnie czarna magia
Poszłam za ciosem i zrobiłam pierwszy krok Zapisałam się do szkoły rodzenia (przy szpitalu na który się zdecydowałam) i dobrze, że zadzwoniłam bo były już miejsca tylko na styczeń. Ja duża byłam bez ciąży więc mam nadzieję, że w styczniu dam radę jeszcze wstać z maty no i ubrać buty
Stary 2013-09-12, 11:05   #4312
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:

Trochę się nie zgadzam. Jak to mówią "przezornego Pn Bóg strzeże" czy jakoś tak. Swojego trzeba pilnować i w temacie się orientować. Nie koniecznie trzeba u lekarza się wymądrzać i wyrzucać mu błędy ale lepiej wiedzieć co i jak. Ja np. ostatnio upomniałam się o igg i igm na różyczkę bo do tej pory lekarz przeoczył. Ale nie zarzuciłam, że do tej pory mi nie zrobił tylko ładnie zapytałam czy różyczki to się już nie robi i myk, mam skierowanie.

Ale prawda - za dużo też nie ma co sobie wkręcać.
Stary 2013-09-12, 11:13   #4313
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Wizyta 23.09 jest na NFZ (i takie wizyty mam co miesiąc).Wtedy właśnie patrzymy na wyniki badań mam wywiad z położną, no i wywiad z lekarzem Na tych wizytach nie mam USG tylko z położną pogadam i lekarz sprawdza wyniki badań i bada na samolocie
aaa ok, wszystko jasne a do tego prywatnego będziesz jeszcze chodzić, czy już tylko na fundusz? Dopytuję bo ja nadal chodzę do 2 lekarzy do jednego właśnie prywatnie do drugiego na fundusz, teraz mam już zamiar zrezygnować z jednego (tego na nfz bo i tak skierowań na bezpłatne badania nie dostaję więc w nosie mam) Poza tym męczy mnie ta sytuacja już jeden mówi jedno drugi co innegozwariować można...nie polecam

Cytat:
Poszłam za ciosem i zrobiłam pierwszy krok Zapisałam się do szkoły rodzenia (przy szpitalu na który się zdecydowałam) i dobrze, że zadzwoniłam bo były już miejsca tylko na styczeń. Ja duża byłam bez ciąży więc mam nadzieję, że w styczniu dam radę jeszcze wstać z maty no i ubrać buty
co na styczeń??? to ja chyba też już muszę się rozeznać w tym temacie, bo bardzo chciałabym chodzić do SR, tylko w szpitalu który wybrałam nie wiem czy jest, w moim mieście chyba tylko prywatna ale tu i tak rodzić nie będę więc mnie to nie urządza. No nic muszę dzwonić i pytać....
Stary 2013-09-12, 11:22   #4314
Niutka25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Szczerze? wolałabym co miesiąc mieć więcej niż 1922 zł/osobę (dla mnie to dużo) niż raz 1.200 zł
Oczywiście się z Tobą zgadzam. Mam nadzieję, że żadna z was nie poczuła się urażona moim zbulwersowaniem o nieprzysługującym becikowym. Chciałam tylko podzielić się nowo nabytą wiedzą. Wcześniej nie było progu finansowego a od tego roku się pojawił. Stąd moje zdziwienie. Nie narzekamy na naszą sytuacje finansową a mój post był tylko reakcją na tą informację
Niutka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 11:26   #4315
teQiba
Moderator

Cytat:
A dzisiejsze wyniki USG pokazujesz na NFZ?
Stary 2013-09-12, 11:31   #4316
nadzwyczajna
Rozeznanie

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Niutka25 Pokaż wiadomość
Oczywiście się z Tobą zgadzam. Mam nadzieję, że żadna z was nie poczuła się urażona moim zbulwersowaniem o nieprzysługującym becikowym. Chciałam tylko podzielić się nowo nabytą wiedzą. Wcześniej nie było progu finansowego a od tego roku się pojawił. Stąd moje zdziwienie. Nie narzekamy na naszą sytuacje finansową a mój post był tylko reakcją na tą informację
Powiem ci szczerze ze odkad pracuje i wprowadzono prog w becikowym to chyba tylko jednej osobie odmowilismy z powodu dochodu. Ten prog to duzo. Prawie 2000 na osobe to naprawde sporo zarabiacie. I wolalabym to niz jednorazowo 1000 zl.

Stary 2013-09-12, 11:31   #4317
fasola81
Przyczajenie

co na styczeń??? to ja chyba też już muszę się rozeznać w tym temacie, bo bardzo chciałabym chodzić do SR, tylko w szpitalu który wybrałam nie wiem czy jest, w moim mieście chyba tylko prywatna ale tu i tak rodzić nie będę więc mnie to nie urządza. No nic muszę dzwonić i pytać....[/QUOTE]

Może to tylko w moim szpitalu.
Stary 2013-09-12, 11:42   #4318
Niutka25
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Powiem ci szczerze ze odkad pracuje i wprowadzono prog w becikowym to chyba tylko jednej osobie odmowilismy z powodu dochodu. Ten prog to duzo. Prawie 2000 na osobe to naprawde sporo zarabiacie. I wolalabym to niz jednorazowo 1000 zl.

Też jeśli miałabym wybierać to właśnie to. Myślę, że odmówiliście tej osobie bo ona nie miała świadomości i progu finansowym. Wszyscy inni wiedząc, że przekraczają próg po prostu nie składają wniosku...
Stary 2013-09-12, 11:51   #4319
nadzwyczajna
Rozeznanie

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Niutka25 Pokaż wiadomość
Też jeśli miałabym wybierać to właśnie to. Myślę, że odmówiliście tej osobie bo ona nie miała świadomości i progu finansowym. Wszyscy inni wiedząc, że przekraczają próg po prostu nie składają wniosku...
Tak, dokładnie. Ale są tacy ludzie, co potrafią składać nawet na zasiłek rodzinny, gdzie próg wynosi 539 zł. No, każdy rozsądny wiedząc ile zarabia nie złoży takiego wniosku.
To dla nas dodatkowa robota.

A jeszcze dodam, że ci najbiedniejsi najmniej sie upominają. Ileż razy dzwoniłam do nich: proszę zajrzeć, złożyć wniosek, bo należy sie pani to czy tamto.
A oni nawet sobie nie zdają sprawy. Są w szoku, że w ogóle dzwonię.
A ci, co prowadzą własne działalności są najczęściej najbardziej niegrzeczni. Chcą więcej i więcej. Robią awantury. Raz jedna taka to mi sie poryczała bo 68 zł nie dostanie. A chata wywalowa że oczy z orbit wychodzą, zakład krawiecki na babcię, dziadka czy kogo tam jeszcze, ciuchy samych najlepszych marek, sztuczne rzęsty, tatuaż zamiast brwi.
Serce pęka.

Jedna pani, żeby dostać dodatek mieszkaniowy, wyniosła plazmę do sąsiada i przyniosła stary telewizor, żeby pracownik, który przychodzi na wywiad zobaczył że jest biednie.
Ja nie mam tak w domu, jak niektórzy podopieczni mają. Cyfry nie cyfry, Nki, najlepszy sprzęt audio. Kochani, ja sie napatrzyłam na biedę...

Nie mogę generalizować, ale uwierzcie mi, że po 10 latach pracy w tym to mam już pewien obraz.

Edytowane przez nadzwyczajna
Czas edycji: 2013-09-12 o 11:53
Stary 2013-09-12, 11:58   #4320
Niutka25
Raczkowanie

Kate1623-gratuluję dziewczyneczki! Będzie mała Mysia Pysia

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Tak, dokładnie. Ale są tacy ludzie, co potrafią składać nawet na zasiłek rodzinny, gdzie próg wynosi 539 zł. No, każdy rozsądny wiedząc ile zarabia nie złoży takiego wniosku.
To dla nas dodatkowa robota.

A jeszcze dodam, że ci najbiedniejsi najmniej sie upominają. Ileż razy dzwoniłam do nich: proszę zajrzeć, złożyć wniosek, bo należy sie pani to czy tamto.
A oni nawet sobie nie zdają sprawy. Są w szoku, że w ogóle dzwonię.
A ci, co prowadzą własne działalności są najczęściej najbardziej niegrzeczni. Chcą więcej i więcej. Robią awantury. Raz jedna taka to mi sie poryczała bo 68 zł nie dostanie. A chata wywalowa że oczy z orbit wychodzą, zakład krawiecki na babcię, dziadka czy kogo tam jeszcze, ciuchy samych najlepszych marek, sztuczne rzęsty, tatuaż zamiast brwi.
Serce pęka.

Jedna pani, żeby dostać dodatek mieszkaniowy, wyniosła plazmę do sąsiada i przyniosła stary telewizor, żeby pracownik, który przychodzi na wywiad zobaczył że jest biednie.
Ja nie mam tak w domu, jak niektórzy podopieczni mają. Cyfry nie cyfry, Nki, najlepszy sprzęt audio. Kochani, ja sie napatrzyłam na biedę...

Nie mogę generalizować, ale uwierzcie mi, że po 10 latach pracy w tym to mam już pewien obraz.
Jak najbardziej Tobie wierzę. Z reguły jest tak, że Ci najbogatsi żądają najwięcej. My pomimo, że nie zarabiamy mało potrafimy cenić pieniądze i rozsądnie je wydawać-bez przepychu. Obydwoje z mężem dorobiliśmy się tego ciężką pracą-wcześniej też nie mieliśmy lekko. Doskonale wiemy jak to jest, kiedy w lodówce pusto i nie za co do sklepu iść. Dlatego teraz doceniamy to co mamy. Swoją drogą, jeśli państwo stworzyło próg finansowy powinni znacznie powiększyć wysokość becikowego. Bo swoją drogą, co to jest 1200 zł (czy 1000-bo dokładnie się nie orientuję) przy pierwszym dzieciątku. Sam wózek kosztuje minimum 600 zł:/)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości