Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14 cz.19 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-13, 07:58   #1321
misia880
Zakorzenienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Verunka oo jacie pierdziu GRATULACJE nowej roli na forum

teraz trzeba byc mega grzecznym

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ----------

a u nas dziś 9 miesięcy od zaręczyn prawie jak ciąża ;P

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Dziewczyny z klubu plotkowego - prosze zajrzeć ! :P

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:08   #1322
KasiaK_080290
Zadomowienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

witam z pracy

mam pytanie, nasz ślub jest 07.06. i w tym dniu 2 rocznicę ślubu będzie miała siostra TŻ ze swoim mężem i moi rodzice mają 06.06 (czyli dzień wcześniej) 33 rocznicę ślubu

myślicie, że dobrym pomysłem byłoby złożenie im życzeń z tej okazji i zadedykowanie jakiejś piosenki ?

7.06.2014
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:16   #1323
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KasiaK_080290 Pokaż wiadomość
witam z pracy

mam pytanie, nasz ślub jest 07.06. i w tym dniu 2 rocznicę ślubu będzie miała siostra TŻ ze swoim mężem i moi rodzice mają 06.06 (czyli dzień wcześniej) 33 rocznicę ślubu

myślicie, że dobrym pomysłem byłoby złożenie im życzeń z tej okazji i zadedykowanie jakiejś piosenki ?
Myślę, że to miły gest w kierunku rodziców i siostry TŻta

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:19   #1324
Dotka90
Zakorzenienie

Fajnie, że Wam się podobają pierdółki, co wrzuciłam

Co do wysyłki z etsy, to ja jeszcze poczekam z zamawianiem, bo prawdopodobnie mój brat się przeprowadza do UK (dostał propozycję pracy) i wtedy bym zamówiła wysyłkę do niego, a on by mi przywiózł do PL (mam nadzieję, że przed naszym ślubem jeszcze wpadnie tu
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:31   #1325
Aasikk
Zadomowienie

Kasia ja też uważam, że to byłoby bardzo miłe z waszej strony

Dziewczyny, dziś został nam rok do ślubu!!!!!!
Stary 2013-09-13, 08:32   #1326
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Kasia ja też uważam, że to byłoby bardzo miłe z waszej strony

Dziewczyny, dziś został nam rok do ślubu!!!!!!
Gratulacje dla wszystkich dziewczyn, które za rok ślubują!

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:48   #1327
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Dołączam się

Miałam sen ślubny - chcecie opis?

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:52   #1328
martucha0205
Rozeznanie

opowiadaj antonina

razem od 26/08/2006
zareczeni od 29/04/2010
slubujemy 16/08/2014
martucha0205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:55   #1329
Verunka
Zadomowienie

namisek pochwal sie kuchnia!:
Ponczochy uciskowe cieliste ja tez nosze czerne z pasem, ale to jest srednio wygodne moim zdaniem. Mega seksi na wieczor i w ogle jestem za, ale na swoim weselu wole ograniczac czynniki awaryjne

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Hej

Nie mam ostatnio czasu siedzieć z Wami dziewczyny, wybaczycie mi ?
Wysłałam pełno CV, zero odzewu...trudno...będę wysyłała dalej a jeśli nic nie ruszy to od nowego roku idę do UP i będę się o staż starała siostra może mi pomoże o popyta w kilku miejscach o staż.
W sprawach ślubnych narazie cisza
Jeśli któraś PM kupiła suknię w czasie gdy mnie tu nie było to gratuluję
Powodzenia, napewno sie Kochana cos znajdzie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
mnie sie bardzo podoba taki stroik, ale wiem, że mój Tż nie poczułby klimatu i by tego nie zrozumiał. Niestety w sprawach ślubnych jest strasznie tradycyjny i najlepiej zorganizowałby kopię wesela jego brata i kuzynostwa

ja mam film 2 godzinny i wiem, że ze wszystkim idzie sie dogadac nie możesz po prostu mu tego zaproponowac? mój kamerzysta podsunął nam pomysł, że życzenia nagra w formie 4 kwadratów, dzięki czemu potrwaja 5 minut na filmie a nie 25

Kupuje dziś welon i kolczyki w sumie będę miała już suknie ślubną, buty, kolczyki, welon i bransoletkę oraz suknie na poprawiny:lov e: troche sie martwie co mi zostanie na działania w przyszłym roku
Wow jestes mega, idziesz jak burza, wstaw nam potem koniecznie foto

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
Dołączam się

Miałam sen ślubny - chcecie opis?
Dawaj mnie sie snilo dzisiaj ze tz byl pijany mielismy brac slub, wszyscy czekali w kosciele (mamy brac cywilny) i moj kumpel ksiadz z nami gadal i ja sie zastanawialam czy brac ten kocielny czy nie, no i bylam mega wkurzona na tz bo ledwo sie na nogach trzymal.

Dzisiaj ostatni dzien pracy, potem urlopik

I ziekuje serdecznie wszystkim ktore mi doradzaja w sprawie loga, pomoglyscie mi ostatecznie podjac decyzje, oczywiscie pokaze potem efekty

Edytowane przez Verunka
Czas edycji: 2013-09-13 o 08:56
Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:57   #1330
handzia600
perfumowe ADHD

Witajcie

Mam nadzieję że wybaczycie mi nagłe zniknięcie i taką grobową ciszę Niestety wiele się u mnie wydarzyło ( wszystko wywrócone do góry nogami ). Jednym zdaniem nie wiemy czy ślub będzie , a jak juz będzie to nie taki jaki planowaliśmy....
Stary 2013-09-13, 08:58   #1331
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

cześć dziewczyny
Verunka gratuluję awansu

dziewczyny jakie będziecie mieć buty ślubne? kolorowe? klasyczne? a rajstopy? pończochy? białe? czy brązowe/cieliste

ja będę mieć kolorowe buty i cieliste rajstopy lub pończochy

swoja drogą zastanawiam się czy mieć buty i bukiet pod kolor dekoracji
punktu widzenia w każdej chwili.

Edytowane przez Kasiulenkowo
Czas edycji: 2013-09-13 o 09:02
Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:01   #1332
Anesthesia
Wtajemniczenie

ROK do ślubu
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:03   #1333
martucha0205
Rozeznanie

ja bede miec kolorowe buty rajstopy brazowe i bukiet dobrany do butow czyli niebiesko biale frezje

gratulacje wszystkim dziewcynom rok do slubu!!

razem od 26/08/2006
zareczeni od 29/04/2010
slubujemy 16/08/2014

Edytowane przez martucha0205
Czas edycji: 2013-09-13 o 09:04
Stary 2013-09-13, 09:03   #1334
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
dziewczyny jakie będziecie mieć buty ślubne? kolorowe? klasyczne? a rajstopy? pończochy? białe? czy brązowe/cieliste

swoja drogą zastanawiam się czy mieć buty i bukiet pod kolor dekoracji :mysle:
Ja będę miała białe buty, takie klasyczne czółenka, zabudowane bez pasków. No i obowiązkowo pończochy.Mój tż szaleje na ich punkcie
Stary 2013-09-13, 09:03   #1335
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Więc: od rana w domu u mnie krzątanina, ja najbardziej wyluzowana z towarzystwa, do tego stopnia, że na pytanie kto ma obrączki nasze i gdzie opowiadam 'nie wiem',
dopiero po nacisku dzwonię do świadka i go dopytuję.

To samo z włosami, mama mnie pyta: 'dzwoniłaś się do Agnieszki umówić na dzisiaj?' i wtedy ja się orientuję, że nie, że zostaję bez fryzjera

jeden ze znajomych dzwoni do swojego kumpla-fryzjera i on mnie czesze

potem, w urzędzie tylko migawka wkładania obrączek na palec i przedstawienia nas jako państwo M.

jak wychodziłam przodem lekko sama,
to podchodzi siostra Tż i mówi "no, to teraz nie ma niestety odwrotu. Nie wiem czym się ludzie jarają, przecież to beznadziejny dzień" (taaakże tego ).
Potem, idąc z goścmi całkiem w inną stronę miasta niż planujemy, ja wytpytuję już Męża () "a ten był? A ta była na sali?" on cierpliwie, że tak, że jak mogłam ich nie widzieć..?
I wtedy podlatuje moja znajoma (pozdro Miko :P) i pyta "zdążyłam?" my, że nie, zasmuciła się, że się spóźniła i szliśmy wszyscy na ten obiad/przyjęcie.
Tam siedzimy w jakimś ogródku, ledwo oddzielonym od ulicy, więc ludzie nas widzą non stop, jemy, pijemy, ja ciągle jakieś szoty

I przychodzi moja przyjaciółka i mówi: "ty, panna, ten pierścionek to już dzisiaj na drugą łapkę", więc ściągam zaręczynowy i przekładam

A potem zerkam co rusz w stronę ulicy i widzę oczywiście ostatniego eksa ze swoim bratem, którzy idą i się na mnie gapią, uśmiechają się do mnie, a ja mówię "no, musiało się to dopełnić".

Miałam obrączkę taką jak w linku i taką opaskę jaką wklejam (mniej więcej)

http://wkruk.pl/product-pol-2319617-...I-CHRISOS.html

**kurtyna**
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg il_570xN.216311989.jpg (40,7 KB, 11 załadowań)

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
Stary 2013-09-13, 09:07   #1336
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość

Wow jestes mega, idziesz jak burza, wstaw nam potem koniecznie foto
niestety na forum ogólne nie wrzucę zdjęć, bo mam paranoje, że mnie Tż podgląda tu Jak będe kiedyś członkiem klubu to tam na pewno wrzucę zdjęcia

dziewczyny już 9 kg za mną - musze się pochwalic ciesze sie jak dziecko!
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:18   #1337
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
ROK do ślubu
Gratuluję, u mnie też roczek !
Stary 2013-09-13, 09:28   #1338
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie: pończochy samouciskowe czy takie zwykłe razem z pasem? (ostatnio wypróbowałam na weselu tylko te samouciskowe a z pasem jeszcze nie...) I oczywiście jaki kolor? Białego nie chcę... TŻ chce czarne, ale ja się boję, że to paskudnie będzie wyglądać...
czarne do ślubu? No chyba, że masz jakąś czarną/czerwoną kieckę Ja nosiłam tylko samouciskowe cieliste, ale trochę się ich boję...

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
mnie się ksiądz spytał na spowiedzi czy mieszkam razem z Narzeczonym, powiedział, że jeśli byśmy mieszkali razem to nie mógłby mi udzielić rozgrzeszenia
Mi udzielił przez to "warunkowego" rozgrzeszenia, że niby mamy zamieszkać oddzielnie. Dla mnie to chore podejście, bo co ja wynajmę za 600zł? Pokój z obcymi ludźmi, i TŻ też? Bezsens to dla mnie totalny.

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że ile osób, tyle interpretacji. A spotkałam się ze słyszenia z przypadkiem (może jakaś miejska legenda), że ksiądz machnął u dziewczyny na seks przedmałżeński z chłopakiem (bo jak kocha i poważnie traktuje tę osobę, to nie ma grzechu).
Takiego księdza nie warto słuchać, bo przecież cudzołóstwo do grzech bez względu na zamiary i uczucia więdz na bank legenda
Myślę, że ani ja, ani Ty - nie mamy błędnej interpretacji. W świetle KKK obie są prawdziwe

Cytat:
Napisane przez handzia600 Pokaż wiadomość
Niestety wiele się u mnie wydarzyło ( wszystko wywrócone do góry nogami ). Jednym zdaniem nie wiemy czy ślub będzie , a jak juz będzie to nie taki jaki planowaliśmy....
a co się dzieje???

Cytat:

Ja planuję mieć miętowe buty, na jakiś małym obcasie, z paskiem najlepiej, rajstopy/pończochy cieliste, a bukiet chcę brzoskwiniowo-miętowy

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:32   #1339
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
cześć dziewczyny
Verunka gratuluję awansu

Buty mam w kolorze przewodnim - fiolet. Już kupiłam (aby zobaczyć jak wyglądają) pończochy samonośne w kolorze cielistym 7 DEN - idealnie cieniutkie i praktycznie niewidoczne, a są!
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:36   #1340
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Buty mam w kolorze przewodnim - fiolet. Już kupiłam (aby zobaczyć jak wyglądają) pończochy samonośne w kolorze cielistym 7 DEN - idealnie cieniutkie i praktycznie niewidoczne, a są!
Dobra wskazówka, muszę zapamiętać. Ja myślałam jeszcze o kupnie rajstop w sprayu jak coś...

Stary 2013-09-13, 09:37   #1341
ig88
Raczkowanie

Ja też planuje buty w kolorze

Mam pytanie jeszcze odnośnie koloru przewodniego... z racji takiej że mieszkam nad morzem i większość gości będzie przyjezdnych czy to dobry pomysł żeby zrobić wesele w stylu morskim? Myślę o polączeniu koloru morskiego ale takiego dośc mocnego z piwonią taki róż jak myślicie, może być?
ig88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:43   #1342
poznanianka1990
Zakorzenienie

Odp: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Hej.

Dzięki za rady i słowa pocieszenia. Zajrze dziś na forum i zobaczę czy coś sie w tej sprawie wyjaśni. Napisałam PW do dziewczyny, która miała tam wesele w zeszłym roku, ciekawe co ona mi powie.

Jeśli chodzi o pończochy to ja będę mieć białe pończochy samonośne.

Gratuluję wszystkim ślubującym 13 września roku do ślubu!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:47   #1343
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki!

Cytat:
Napisane przez handzia600 Pokaż wiadomość
Witajcie

Mam nadzieję że wybaczycie mi nagłe zniknięcie i taką grobową ciszę Niestety wiele się u mnie wydarzyło ( wszystko wywrócone do góry nogami ). Jednym zdaniem nie wiemy czy ślub będzie , a jak juz będzie to nie taki jaki planowaliśmy....
a co się stało? z tego co pamiętam, miałyśmy ślubować tego samego dnia
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 09:49   #1344
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ig88 Pokaż wiadomość
Ja też planuje buty w kolorze

Mam pytanie jeszcze odnośnie koloru przewodniego... z racji takiej że mieszkam nad morzem i większość gości będzie przyjezdnych czy to dobry pomysł żeby zrobić wesele w stylu morskim? Myślę o polączeniu koloru morskiego ale takiego dośc mocnego z piwonią taki róż jak myślicie, może być?
byłoby na pewno bardzo oryginalnie
(pod warunkiem ze styl morski to piasek i muszle a nie paski i kotwice)
Stary 2013-09-13, 09:55   #1345
swiat_katarzyny
Zadomowienie

ja nie planuje rajstop, mam buty z odkrytymi palcami, ogólnie nie wyobrażam sobie wystapic w rajstopach w środku lata
buty mam srebrne, przewijały sie tu na forum
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3298235287.jpg (44,0 KB, 23 załadowań)
Stary 2013-09-13, 10:04   #1346
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
ja właśnie takie kupiłam na jutrzejsze wesele kuzyna tylko trochę się boję, że będzie mi zimno
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 10:04   #1347
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

Ja planuję mieć miętowe buty, na jakiś małym obcasie, z paskiem najlepiej, rajstopy/pończochy cieliste, a bukiet chcę brzoskwiniowo-miętowy
Miętowa biżuteria: http://allegro.pl/bransoleta-swarovs...524554561.html
http://allegro.pl/kolczyki-swarovski...524659912.html
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 10:05   #1348
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
mnie sie bardzo podoba taki stroik, ale wiem, że mój Tż nie poczułby klimatu i by tego nie zrozumiał. Niestety w sprawach ślubnych jest strasznie tradycyjny i najlepiej zorganizowałby kopię wesela jego brata i kuzynostwa
A jak wyglądałaby kopia takiego wesela?

Cytat:
Kupuje dziś welon i kolczyki w sumie będę miała już suknie ślubną, buty, kolczyki, welon i bransoletkę oraz suknie na poprawiny:lov e: troche sie martwie co mi zostanie na działania w przyszłym roku
Dużo już masz
Na przyszły rok zasłużony odpoczynek i emanowanie blaskiem szczęśliwej narzeczonej

Cytat:
dziewczyny już 9 kg za mną - musze się pochwalic ciesze sie jak dziecko!
Robi wrażenie

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Wysłałam pełno CV, zero odzewu...trudno...będę wysyłała dalej a jeśli nic nie ruszy to od nowego roku idę do UP i będę się o staż starała siostra może mi pomoże o popyta w kilku miejscach o staż.
Trzymam kciuki, żeby wkrótce odezwali się z fajną propozycją pracy

Cytat:
Napisane przez KasiaK_080290 Pokaż wiadomość
witam z pracy

Świetny pomysł - zwłaszcza jak zadedykujesz im "ich" piosenkę

Cytat:

Chciałabym kolorowe buty, ale jak znajdę jakieś ładne na niskim obcasie, ślubne, to też kupię. No i żadnych rajstop
A buty pod kolor bukietu (zwłaszcza świetnie dobranego) to fajny pomysł (o ile tylko suknia nie jest zbyt strojna i błyszczaca). Albo pod kolor jednego z kwiatów z bukietu.

handzia600 trzymaj się

Cytat:
Napisane przez ig88 Pokaż wiadomość
Dlaczego nie? Myślę, że przez to wesele będzie unikalne. Kolory świetne, moim zdaniem oryginalniejsze niż oklepany granatowo-biały. Tutaj jest obłędne połączenie, co prawda z czerwienią, ale róż też pięknie dopełnia te kolory

Gratulacje dla dziewczyn, które mają rok do ślubu

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 10:06   #1349
martucha0205
Rozeznanie

jakie sliczne te srebrne buciki ale strasznie wysokie

razem od 26/08/2006
zareczeni od 29/04/2010
slubujemy 16/08/2014
Stary 2013-09-13, 10:06   #1350
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki!

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie: pończochy samouciskowe czy takie zwykłe razem z pasem? (ostatnio wypróbowałam na weselu tylko te samouciskowe a z pasem jeszcze nie...) I oczywiście jaki kolor? Białego nie chcę... TŻ chce czarne, ale ja się boję, że to paskudnie będzie wyglądać...
Myślę nad zwykłymi z pasem, bo ostatnio samonośne mi się i tak zsuwały i musiałam ratować się pasem [dzięki czemu całe wesele nie mogłam się doczekać dojścia do pokoju]
Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
To już dziwne - pawie pióra? Dekoracje, bukiety i motywy przewodnie z nimi są przepiękne...
A z perłami to niby nie są piękne? Pamiętam jak mama się zdziwiła, że mi TŻ kupił kolczyki-pawie piórka, bo to przecież na nieszczęście. I gdzieś o ślubie też mi się kiedyś przewinęło. Co nie oznacza, że miałabym się tym przejąć, bo to 3. na liście moich motywów do dekoracji. Póki co wygrywają motywy z haftów ludowych

Cytat:

Ja chcę cieliste i kolorowe buty. Ale buty zależą od kondycji moich nóg...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości