|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Hej dziewczyny.
Dziś jest dla mnie jakiś okropny dzień (toż to piątek 13-go )Właśnie spojrzałam na stronę rejestracji na studia i od wtorku do czwartku są rozmowy kwalifikacyjne żeby dostać się na II stopień - nawet zaocznie...I tak siedzę i myślę, że nie mam zamiaru się uczyć, że mam inne priorytety i wartości o które chciałabym zadbać. I tak myślę, że jak pójdę na zaoczne, to będę uwiązana w jakimś sensie - płacę, ale i tak się uczyć muszę. A ja nie znoszę się uczyć. Tylko żałuję jednego: że doszłam do tego tak późno, kiedy już opłata rekrutacyjna poszła ![]() U mnie każdy wie lepiej: chłopak, mama, babcia, ciotka - RÓB MGR!!!!! Sory za moje żale.... |
|
|
|
|
#4472 |
|
Zakorzenienie
|
Stan cywilny stanem cywilnym, ale czemu praca jest w porządku chronologicznym?
|
|
|
|
|
#4473 | |
|
BAN stały
|
Nie masz dzieci źle, masz dzieci też źle. Nie dogodzisz pracodawcom.
---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
![]() Ja wychodzę założenia, że mgr zawsze możesz sobie zrobić. Ewentualnie można podjąć jakąś podyplomówkę w kierunku np. pracy
|
|
|
|
|
|
#4474 |
|
Konto usunięte
|
Tylko, że u mnie sytuacja wygląda całkiem inaczej
![]() Dla ludzi studia, to czas zabawy, spokoju, a dla mnie to był koszmar, męka i stres. Owszem, dały mi one obraz ludzi wykształconych (mówię tu o prof., czy dr.), ich język, styl bycia, ale reszta? Koszmar. Dojeżdżanie - i ta niepewność czy zdążę na egzamin, bo zawieja, bo busy nie kursują, bo za dużo ludzi jedzie, bo kierowca nie bierze. Egzaminy stresujące, nerwowość, stres, stany depresyjne. Siedzenie po 5h na okienku, bo do domu nie opłacało mi się wrócić. Inni się bawili, a ja stresowałam. Ale co ja będę mówić... Chciałabym się nie dostać i tyle
|
|
|
|
|
#4475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja chcialam po 1 roku mgr zrezygnowac bo placilam a niewiele sie uczylam. pff itak mialam dobre wyniki. to byly studia dla papierka. ale wszyscy naokolo mowili - rob rob mgr, nie przerywaj itp itd. a chcialam po licencjacie chociaz przerwe zrobic, wtedy pracowalam, cos kasy by sie dalo zaoszczedzic. ale oczywiscie bylo - rob, rob, papier sie przyda. uwazam ze zmarnowalam 2 lata, stracilam pieniadze. mgr polecam robic wtedy jesli a) masz za duzo kasy i nie masz co z nia zrobic b) pracujesz i jest ci to potrzebne do np. przyszlego dostania awansu, do rozwijania kariery zawodowej itp c) rozpoczelas prace w nieco innej dziedzinie i chcesz w ta strone sie pouczyc... cos w ten desen. jezeli nie ma sie pracy, albo prace "bylejaka", niepewną (np. umowa do konca roku i niewiadomo co dalej) to mgr jest moim zdaniem o du*e rozbic. w ogloszeniach jest zwykle wymagane wyksztalcenie wyzsze ale lic wystarczy. ja gdybym dzis miala ponowny wybor, to na mgr nigdy bym nie poszla. |
|
|
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
Stanu cywilnego nie ma sensu podawać - co kogo obchodzi czy jestem w związku partnerskim czy może szykuje się do ślubu
![]() Jeden raz zapytano mnie o dzieci- powiedziałam zgodnie z prawdą, że jestem młoda i na chwilę obecną nie chce. Zresztą nie mam jeszcze męża ![]() A i tak nie miałabym tam umowy o pracę, więc nie rozumiałam po co taka informacja.... Uważam, że o sprawy osobiste nie powinno pytać się. Czasami matka jest bardziej zorganizowana niż kobieta nie posiadająca dzieci. Inżynier/Licencjat to już wykształcenie wyższe, kiedyś chyba było wyższe niepełne ale teraz tego nie ma. Na siłe nie widzę potrzeby aby iść na mgr. Lepiej może jakiś kurs albo ewentualnie podyplomówka lub zdobycie doświadczenia w pracy i wtedy określenie czy chcemy iść w kierunku naszego wykształcenie. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-09-13 o 10:35 |
|
|
|
|
#4477 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jejku, ile znam osób, którzy po mgr siedzieli na stażach po 3-6 miesięcy, a po tym są bezrobotni. Odnośnie punktów: a)nie mam b)nie mam pracy c)nie mam pracy Zawsze się podporządkowywałam pod mamę - zrób to, tamto, grzeczna córeczka itp... Nie wiem o co rodzicom chodzi, ale poprosiłam ojca, żeby spytał takiej znajomej czy mnie na staż przyjmie. Pół miesiąca się wykręcali, potem NIBY poszedł i nie było miejsc. Ja myślę, że to coś siedzi w matce, że ona chce, żebym robiła mgr DZIENNIE, żebym siedziała w domu aż do 30, żebym z nią została, ale tak nie ma.... Ja chcę mieć swoje życie. A i na mój krzyk, że chcę się wyprowadzić, i nie będę pracować za 1000zł to mi powiedziała, że będę z nimi mieszkać ile chcę. Chyba muszę zacząć własne życie ![]() Miłego dnia dziewczyny |
|
|
|
|
|
#4478 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Fdh (nie jestem w stanie zacyutowac twojego nicku, wybacz), straszne jest to, co piszesz. Chyba jednak lepiej znasz obecna sytuacje na rynku pracy i lepiej potrafoisz ocenic czy ci sie przydadza te studia, czy nie. Twoi rodzice chyba tkwia jeszcze mentalnie w poprzednim ustroju, ale nie wiem co by sie musialo stac zeby zobaczyli, ze dzisiaj studia nie zawsze sie oplacaja. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#4479 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
Jeśli znajdę pracę godną tj. taką, z którą mogę zacząć normalne życie to może ich to przekona. Może. Bo cóż, że moi mają mgr, skoro ciągle narzekają na pensję, płacę i w sumie nic im ten mgr nie dał. No trudno...Studia mgr to jest (jak kiedyś pisałam) co samo, co na I-szym stopniu... |
|
|
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ze swoimi nie mieszkam od kilku msc i odżywam. Chociaż matka potrafi przez telefon stawiać warunki i mnie szantażować. Chce mieć władzę. Dobrze, że nią nie mieszkam, bo oszalałabym. Ojciec jest normalny, można się z nim porozumieć a ona tylko krzyki, kłótnie i płaczem wymuszanie swoich racji. Zawsze robi z siebie ofiarę. Straszny charakter!! Np. sytuacja z dzisiaj. Kilka dni temu sprzedałam auto, czekam na nowe i chwilowo jeżdżę samochodem ojca. Swój musiałam zostawić w domu rodzinnym, (mieszkam 100km dalej) bo ktoś chciał obejrzeć, więc pojechałam taty. Dzisiaj matka dzwoni z pretensjami, że mam oddawać auto, ludzie się dziwią, ze zabrałam!! Wkur...sie i zadzwoniłam do ojca. A on? normalnie. Ze potrzebuje tylko na kilka dni a później mi odstawi, bo ma służbowe. Mówię wam, aż mi się nie chce do domu dzisiaj jechać! Chyba poproszę Tż, żeby u niego przenocować. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-09-13 o 10:52 |
|
|
|
|
|
#4481 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie ukrywam, że chcę mieć dzieci, najlepiej dwójkę, więc chciałabym zajść w ciążę za jakieś 2-3 lata, nie uważam, że to powinno działać na moją niekorzyść na rynku pracy, a niestety po części tak jest. Moja koleżanka zaszła w ciążę po 1,5 roku pracy, na razie cały czas pracuje, a jest w 6 miesiącu. Na szczęście nie robili jej żadnych problemów w pracy, zachowali się w porządku ![]() Cytat:
Moje doświadczenia są całkiem inne ale staram się zrozumieć.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-13 o 10:51 |
||
|
|
|
|
#4482 |
|
BAN stały
|
Nie rób jeśli nie masz kasy itp. Może w przyszłości będziesz super zarabiała i pójdziesz zrobić sobie mgr bo będziesz miała taką ochotę i czas
|
|
|
|
|
#4483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam identycznie jak Ty. A tak ogółem - to witam ![]() Skończyłam licencjat, szukam pracy od lipca z marnym skutkiem. Nawet z głupiego Rossmanna na rozmowę mnie nie zaprosili.
|
|
|
|
#4484 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
No wlasnie, jak to mniej wiecej wyglada z programem na licencjacie a na magistrze - magisterskie to uzupelnienie licencjatu czy raczej spotykacie sie z tym, ze na magistrze jest to samo? Pytam, bo ja nie studiuje w systemie bolonskim to nie wiem za bardzo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4486 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
U mnie było co innego, inż. to były bardziej ogólne informacje związane z kierunkiem, a mgr to specjalność, czyli zagłębienie się w jeden wybrany dział. Na przykładzie budownictwa inż. - uczymy się wszystkiego. Mgr wybieramy np. konstrukcje-budowlane, drogi i mosty itd. Moim zdaniem warto wtedy robić mgr bo w ogłoszeniach bardzo często jest sprecyzowane po jakiej specjalności poszukują. Poza tam teraz weszły nowe przepisy i chyba po samym inż. nie można zrobić uprawnień w nieograniczonym zakresie. Ktoś tu pisał, że u niego mgr to powtórka z licencjata. W takim przypadku odpóściłabym sobie, chyba, że zaocznie i połączyć z pracą.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-13 o 11:01 |
|
|
|
|
|
#4487 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4488 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
I co twoja mama na to jak jej mowisz, ze na mgra jest to samo?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4489 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
decyduj sama - niech nikt nie robi tego za ciebie! ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- to bez sensu,szkoda kasy |
||||||
|
|
|
|
#4490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo po architekturze i urbanistyce. |
|
|
|
|
|
#4491 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie brałam pod uwagę nie robienia mgr więc się nie orientowałam dokładnie
|
|
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć!
Biorę się za ogłoszenia, ale coś czuję, że będzie lipa... |
|
|
|
|
#4493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ukrywam, że mam mini mini cichą nadzieję, że coś znajdę, już nawet CV poszło do Rossa, CCC itp. sklepów, choć z wielką niechęcią tam bym szła. |
|
|
|
|
|
#4494 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42782334]
a w jakim ma być? alfabetycznie?[/QUOTE] Z tego, co wiem, to w achronologicznym, czyli najnowsze na samej górze, a nie dole .
|
|
|
|
|
#4495 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie mogę zaaklimatyzować się w tej pracy
nie wiem gdzie jest problem....Cytat:
![]() Chociaż ja dzisiaj też mam do bani humor, najchętniej już bym sobie poszła a tu jeszcze 4 h.....Pewnie przez marną pogodę.... Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-09-13 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#4496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje CV mimo małego doświadczenia jest na dwie strony, próbowałam zmieścić na jednej ale nie dalo rady. Nie myslalam nigdy o tym, żeby wysylac w pdf.
|
|
|
#4497 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
a na praca.pl to wiecznie to samo!
|
||||
|
|
|
|
#4498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu spotykasz kogos, zaczyna ci sie on podobac, coś was zaczyna łączyć, zaczynacie coś czuć do siebie i potem leci juz z górki.. Oboje sie angażujecie i staracie. Tylko trzeba dać sobie i komuś szanse zamiast od razu go skreślać
|
|
|
#4499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jako hostessa w tamtym roku mialam prawie 10 zl na reke. Takze jak studiujecie warto tak dorabiać. Chociaz ja nie bylam studentka, ale firma zrobila mi umowe o dzielo. To bylo ich niedopatrzenie, potem zmieniali mi szybko umowe :P
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.

)
żeby dostać się na II stopień - nawet zaocznie...