|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
ja traciłam ciąże w 7/8 tygodniu
|
#2132 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Berbie a wykryto czemu? obie w tym samym czasie? z Twoja tarczyca wszytsko w porządku?
Edytowane przez 201704210903 Czas edycji: 2013-09-13 o 19:26 |
|
|
|
#2133 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie wyniki miałam ok. tarczycę też ale i tak ją powtarzam co jakiś czas i ciągle ok. pierwszą wcześniej, w 7 tygodniu zaczęłam krwawić, w drugiej w 8 tygodniu lekarz stwierdził że się nie rozwija ale poczekaliśmy do 9 tygodnia, dalej nic, więc łyżeczkowanie.
|
#2134 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Czy mi się wydaje czy to właśnie 6-8 tc jest szczególnie "wrażliwy"??. Pytałam o to nawet lekarza, ale nie potwierdził.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2135 |
|
Konto usunięte
|
a będziesz teraz prowadzić ciążę z clexane?
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam do tego wskazań, ale jak zajdę w ciążę zrobię od razu badania. jeśli wyniki wyjdą dobre to i tak będę brała akard. już go biorę
---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- pierwszy trymestr jest najbardziej niebezpieczny
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś na tej wizycie u gina jak usłyszał historie o pierwszej ciąży to zdziwił się, że lekarze, wcześniej jej nie rozwiązali i powiedział, że na starcie byłam skazna na niepowodzenie.
Dziękuję tym lekarzom, że dawali mi nadzieję, że wszystko będzie w porządku Sama nie wiem co gorsze- Życie głupią nadzieją czy Brutane jej odebranie.
|
|
|
|
#2138 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ale dzisiaj pedzicie. Normalnie nie nadazam Ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze pierwsza strate przezylam mniej bolesnie to byl 8 tydzien. A teraz 30 tydzien I jeszcze blizniaczki. Od jakiegos czasu mam takie mysli ze moje dzieci sa szczesliwe w niebie. Opiekuja sie nami. Musi byc sliczna taka trojka bladaskow z niebieskimi oczkami. Musialam wam napisac o moich odczuciach. Pozdrawiam Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny. |
|
|
|
#2139 |
|
Konto usunięte
|
no ja też "lekko" przeżyłam 1 stratę w 8 tyg - w drugiej ciąży po USG genetczynym w 12 tyg myślałam, że jestem już bezpieczna i wiadomość o smierci bibusia w 19 tyg była dla mnie szokiem
nie wyobrażam sobie co można czuć w 30tyg |
|
|
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
ciociami każda strata boli, ale "wolę" stratę na początku ciąży niż w już zaawansowanej. to musi być straszne i mam nadzieję, że nigdy nie dowiem się jak to boli
|
#2141 |
|
Konto usunięte
|
mi tez niby nic nie wyszło oprócz pzreciwciała ANA, ale ja się bardzo boję, bo nie dam rady psychicznie z koleją stratą i dla spokoju psychicznego musze brać clexane
|
|
|
|
#2142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Clexane jest podawane przy problemach z przeplywami wewnatrzmacicznymi, w zespole antyfosfolipidowym oraz przy trombofilii. Jak nie masz powyzszych schorzen, podawanie clexane grozi krwiakami w macicy, ktore niestety rowniez sa odpowiedzialne za # ![]() Moim zdaniem clexane to nie jest lek na cale zlo, czasami moze wrecz zaszkodzic, zatem lekarz powinien powaznie zastanowic sie zanim go przepisze Ja np mam trombofilie i wskazania do clexane... Pozdrawiam wszystkie I zycze powodzenia
|
|
|
|
|
#2143 |
|
Raczkowanie
|
Moim najwiekszym marzeniem jest teraz aby juz nigdy nie czuc takiego bolu
Bo z tym juz nauczylam sie zyc chyba raczej funkcjonowac. Ja mam siostre ktora poronila w grudniu mialysmy rodzic w podobnym terminie najpierw pocieszalam ja a pozniej ona Tylko ze ona ma coreczke Mowila ze latwiej to zniosla. |
|
|
|
#2144 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam wskazań do heparyny, ale wiem, że kiedy zajdę w ciążę, to ją dostanę ...i wierzę, że to pomoże...
19.09 mamy 4 rocznicę ślubu a 22.09 tż ma urodziny - 30ste - tak chciałabym mu wręczyć test z II... cały czas biorę duphaston i metformax, i pomimo wszystko mam nadzieję...
|
#2145 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
u mnie były dwa obumarcia i bobaski za nic nie chciały mnie opuścić same - bardziej się boję obumarcia niż krwotoku, a sterydu nie chcę brać, bo się boję; to clexane wydaje mi się bezpieczniejsze dla dziecka ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2146 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Ja wprawdzie nie przeżyłam wczesnej straty, ale poród dziecka, które nie żyje to jest po prostu piekło, jeśli ono istnieje, to właśnie takie jest.
Za to później "nagroda" smakuje podwójnie i każda z Was sie jej doczeka, to oczywiste ![]() ![]() ![]() Mimo, ze nie pisze zbyt dużo, to czytam i trzymam kciuki za wszystkie staraczki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Iza, u mnie najbardziej pomaga kasza gryczana i błonnik dokładany do jogurtów
w ciąży natomiast winogrona - zawsze miałam po nich biegunkę ![]() Cytat:
jana, trzymam kciuki h0pe, za Ciebie również i ściskam mocno
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|
|
|
|
#2148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bardzo przeżyłam strate w 8 tygodniu,nie wyobrażam sobie straty teraz kiedy już czuje ruchy i maluszek jest taki"realny".
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|
|
|
|
#2150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sukces polega na tym, zeby znalezc specjaliste, ktory dobrze Cie zdiagnozuje i dobrze ustawi leczenie. Wiekszosc lekarzy daje heparyne, bo nie chce im sie szukac przyczyny poronień i ida "drogą na skroty" wierząc, ze moze akurat sie uda i clexane cos da. Na pewno poprawi przeplywy... Ale jak problem tkwi np w immunologii, to niestety bez sterydów albo immunoglobin dożylnych sie nie obejdzie.. Taka niestety prawda, smutna, ale coz, trzeba walczyc..Cytat:
Poza tym steryd nie jest niebezpieczny dla dziecka. Znam wiele dziewczyn, ktore dzieki sterydom ma zdrowe i zywe ziemskie dzieci ![]() Przy stratach najczesciej problemem jest genetyka, immunologia albo problemy z krwia. Naprawde trzeba porządnego specjalisty, zeby znalazl realna przyczyne, o ile sie da oczywiscie.. Bo czasami nieplodnosc pozostaje idiopatyczna i nikt nie jest w stanie powiedziec czemu tak sie dzieje Niemniej jednak, zycze Wam, aby sie udalo
Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2013-09-13 o 21:10 |
||
|
|
|
#2151 |
|
Konto usunięte
|
winogrona przy cukrzycy to chyba nie bardzo, ale nie wiem czy mozna pić inkę, bo mi pomaga inka z błonnikiem
|
|
|
|
#2152 |
|
Konto usunięte
|
Eliza ech tak mądrze piszesz, a ja sama nie wiem, jak sie w to wpasowac
U mnie, choć strata pozna też tak na dobra sprawę nie odnaleziono przyczyny, bo w nadciśnienie przestalam po 2 ciąży wierzyć. U mnie niby heparyna pomogła, choć nie do końca. A lekarz też coś wspominał o problemie autoimmunologicznym, ale nie zagłębialam sie już w temat, bo na szczęście ciążę uratowano. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2153 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;42794457]Eliza ech tak mądrze piszesz, a ja sama nie wiem, jak sie w to wpasowac
U mnie, choć strata pozna też tak na dobra sprawę nie odnaleziono przyczyny, bo w nadciśnienie przestalam po 2 ciąży wierzyć. U mnie niby heparyna pomogła, choć nie do końca. A lekarz też coś wspominał o problemie autoimmunologicznym, ale nie zagłębialam sie już w temat, bo na szczęście ciążę uratowano. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] mi to się wydaje, że czasem jest problem autoimmunologiczny, ale on się może objawiać gorszymi przepływami i wtedy heparyna pomoże; przecież zespół antyfosfo tez jest chorobą autoimmunologiczna |
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Perse, u Ciebie byla wysoka ciaza. Nie pamietam dokladnie, ale chyba problemem byl IUGR? W takich przypadkach lekarze jak najbardziej zalecaja heparyne na poprawe przeplywow oraz daja celeston na rozwoj plucek.
Ja pisalam o stratach niskich ciaz, do 12 tygodnia. Niestety panuje mylne przekonanie ze heparyna pomoze kazdemu. A nie zawsze tak jest. Widzialam i slyszalam o przypadkach, gdzie rowniez heparyna powodowala straty.. (bo spowodowala np krwotok, ktory "pociagnal" za soba małą ciąże ... )Nie ma zlotego srodka na wszystko. Moim zdaniem podstawa to dobra i szczegółowa diagnoza i lekarz, ktory mądrze zaleci leczenie i bedzie go pilnowal Wierze, ze kazda AM doczeka swojego malenstwa I w ogole przepraszam ze tak drąże temat, ale naprawde warto sie czasami zastanowic,,. Nie zawsze to co pomaga innym jest dobre dla nas, Kazda z nas jest inna i kazda ciaza jest inna. Nie zapominajcie o tym Buziaki |
|
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam straszny żal, że nie było sekcji Kamilka. Podobno to ordynator podejmuje decyzje. Nie wierzę w "tak się dzieje", no kuźwa nie uwierzę nigdy ... przez 32 tyg było ok, tzn nic jawnie mi się nie działo, na usg 2 tyg wcześniej też wszystko dobrze i nagle dziecko nie żyje. Kamilek kiedyś nam powie ...
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-09-13 o 21:50 |
|
|
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
Perse - Jakub jeszcze nie ma zadnego zabka a kilka razy mial epizody wiekszego slinienia sie, pakowania wszystkiego do buzi i gryzienia ze zloscia, wybuchaniu placzem w trakcie gryzienia. Trwalo to np caly dzien i mijalo. Moze cos tam drgnelo ale zanim zab wyjdzie duzo czasu pewnie minie. My nadal czekamy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2157 |
|
Konto usunięte
|
Eliza tak, w obu ciążach było zahamowanie rozwoju, ale tylko w drugiej potwierdzone diagnozą IUGR.
A heparynę dostałam dzięki Bogu już wcześniej, może gdybym jej nie dostała, to nie dotrwałabym nawet do tego tygodnia, w którym mnie przyjęto do szpitala... Ale właśnie przy przyjęciu lekarz mówił coś o problemach autoimmunologicznych. A czy te problemy są też ogólnie groźne dla zdrowia, czy tylko w czasie ciąży? Może ja powinnam robić jakąś szczegółową diagnostykę? Monia mnie w sumie najbardziej martwi zmniejszony apetyt... Nie wiem, z czego może wynikać. Mnie się nie spieszy do ząbkowania, ale staram się dociec, co się dzieje. W razie czego wybiorę się do pediatry, na razie nie ma dramatu, ale ewidentnie je mniej i mniej chętnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2158 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
Hej dziewczyny, witam nowe AM
Hope Cały czas Was podczytuję, chociaż nie udzielam się ostatnio. Zresztą nikt przesadnie tu za mną nie tęskni ![]() Byłam dziś u pani endokrynolog, bardzo miła babka. Powiedziała, że TSH rzeczywiście jest za wysokie i mogło być przyczyną #. Mogło, ale nie musiało. Kazała powtórzyć badania teraz, kiedy nie jestem już w ciąży i we wtorek mam kolejną wizytę. Nie wiem czy ta tarczyca jest problemem, jakoś nie jestem o tym przekonana. Ale APS to chyba też nie jest Oczywiście jak wlazłam tam głos zaczął mi się łamać, o mało się nie poryczałam. Bo przecież zapisywałam się do niej na wizytę jeszcze będąc w ciąży... Ryczę tylko i ryczę. Na myśl o głupotach. Pamiętam kiedyś na rozstaniowym wątku, Hosenko Ty może to pamiętasz, któraś dała linka do piosenki Edyty Geppert "Nie żałuję". Zakochałam się w tej piosence. I tak słuchałam jej myśląc jaki mój los jest beznadziejny. Dziś włączyłam to mojemu mężowi, przy nim brzmiało tak wspaniale. Wiele się zmieniło, jestem z nim niesamowicie szczęśliwa, ale niektóre rzeczy dalej są beznadziejne... I słuchając tego rozryczałam się. Już nie wspomnę o tym, że ilekroć patrzę na podpis Persephone zaraz słyszę jej piosenkę w uszach i znów ryczę Cytat:
Cytat:
Kurczę te ANA to jedne z nielicznych badań, których nie zrobiłam ![]() Ze spraw bardziej przyziemnych - czy któraś z Was robiła te ogórki w musztardzie? Ja otworzyłam dwa słoiki i obydwa zepsute. Zawekowane były fest, ale gaz z nich wyleciał, ewidentnie zepsute. Musztarda do przetworów to chyba nie był dobry pomysł Dobranoc kochane
Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy. Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2013-09-13 o 23:22 |
||
|
|
|
#2159 | |
|
Zadomowienie
|
Ależ tu wczoraj poważne dyskusje się toczyły. Ale to dobrze, czasami trzeba się zastanowić, pomyśleć.. dobrze że dziewczyny z większą wiedzą i doświadczeniem dzielą się z innymi. Szkoda tylko, że nie każda z nas AM ma szansę aby zostać prawidłowo zdiagnozowana, myślę że większość ginekologów "leczy" nas jednak w trochę w ciemno, polegając na swoich doświadczeniach i my im wierzymy bo nic innego nam nie pozostaje.
Mlebidakin Barbi Perse Ciociami:przytul : Wedera i każdą z AM i ja też tęsknię za moimi dziećmi.. i też myślę jakby to mogło być.. Cytat:
Dziewczyny mam zupełnie przyziemne pytanie - czy w ciąży można zażywać węgiel leczniczy? od kilku dni mam takie rozwolnienia że już mnie to męczy i chyba też od tego boli mnie brzuch. Niby nic takiego nie jem, praktycznie się nie ruszam a wszystko ze mnie wylatuje.. |
|
|
|
|
#2160 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.

Sama nie wiem co gorsze- Życie głupią nadzieją czy Brutane jej odebranie.

cały czas biorę duphaston i metformax, i pomimo wszystko mam nadzieję...

Barbi