|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Cytat:
![]() Jak po szkole odrabiałam lekcje, to miałam cały stół (stół bo na biurku się nie mieściłam) zawalony książkami, słownikami, encyklopediami. Mama zawsze dbała o to, żeby w domu była bogata biblioteczka, naprawdę to jest rewelacja. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1322 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Cytat:
Mam sporo dzieci w rodzinie i nie zauważyłam, aby były jakimiś potworami, co tylko siedzą przy komputerach itd. A kiedy ja byłam dzieckiem - było tak, że jedne dzieci się bawiły na zewnątrz, a inne nie, bo siedziały przed telewizorem całe dnie. Czy to jakaś wielka różnica telewizor, a komputer? |
|
|
|
|
#1323 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Trzecia. Podstawówka
Z czego wynikają błędy? Dzieci mało czytają. Dziś zapytałam kto lubi czytać. Zgłosiło się kilkoro dzieci. Reszta powiedziała, że czytają tylko informacje w grach. I były z tego zadowolone. Dużo rodziców też olewa sprawdzanie zeszytów, bo po co? Zrobi to pani w szkole. Mam kilka zeszytów, które są pięknie prowadzone. Śliczne pismo, pojedyncze błędy i to takie typu: tu zapomniał kropki, a tam połknął ogonek. W innych zeszytach, a to zjedzona literka, a to ort, a to interpunkcyjny (ok, tego od nich nie wymagam, bo mają prawo), albo tak strasznie napisane, że nie umiem się rozczytać. W trzeciej klasie! Tam gdzie literki się jeszcze kaligrafuje. Największym hitem są błędy w notatkach przepisywanych z tablicy. Nie wiem czy roztrzepanie, rozkojarzenie, nieuwaga czy jeszcze co innego ![]() A dzieciaki regułki znają. Codziennie odpytywałam ze wszystkich. Wiedzą kiedy 'rz', na co wymienia się 'ó' i całą resztę też znają, a jak mają coś napisać to dramat wielki, bo: a. trzeba SAMEMU wymyślić zdanie/a i je zapisać b. same błędy ortograficzne c. "ale my nie lubimy pisaaaaaaaać" |
|
|
|
#1324 |
|
Konto usunięte
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42795765]Zawsze mnie zastanawiają takie opinie. Nie pracuję w szkole, ale kilka moich koleżanek tak i wielokrotnie rozmawiałyśmy o tym, czy aktualnie dzieci faktycznie "są gorsze". Wszystkie zaprzeczały. Mówiły, że różnie bywa, ale dalej jest tak, że jedne dzieci są fajne i mądre, inne zaniedbane, inne rozkrzyczane itd. Ponoć dzieci ok, ewentualnie gorzej bywa z rodzicami. Ale kilkanaście lat temu było podobnie.
Mam sporo dzieci w rodzinie i nie zauważyłam, aby były jakimiś potworami, co tylko siedzą przy komputerach itd. A kiedy ja byłam dzieckiem - było tak, że jedne dzieci się bawiły na zewnątrz, a inne nie, bo siedziały przed telewizorem całe dnie. Czy to jakaś wielka różnica telewizor, a komputer?[/QUOTE] z kolei moja opiekunka, u której miałam praktyki, zauważyła znaczną różnicę w wynikach. wiesz, jak się miało tylko kilka kanałów w TV to jest to chyba różnica
|
|
|
|
#1325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybyście mnie teraz zapytały, to nie wiem :P ale z poprawną pisownią nie mam problemów :P
|
|
#1326 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Mi mama zeszytow nie sprawdzala, a w mojej klasie niewiele osob lubilo czytac. I od zawsze pisalam jak kura pazurem.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1327 |
|
Zakorzenienie
|
No tak z resztą tv to już co innego - wiadomo komputer dla takiego trzecioklasisty będzie bardziej atrakcyjny bo może sobie robić na nim co chce, grać w co chce itd
|
|
|
|
#1328 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42795765]Zawsze mnie zastanawiają takie opinie. Nie pracuję w szkole, ale kilka moich koleżanek tak i wielokrotnie rozmawiałyśmy o tym, czy aktualnie dzieci faktycznie "są gorsze". Wszystkie zaprzeczały. Mówiły, że różnie bywa, ale dalej jest tak, że jedne dzieci są fajne i mądre, inne zaniedbane, inne rozkrzyczane itd. Ponoć dzieci ok, ewentualnie gorzej bywa z rodzicami. Ale kilkanaście lat temu było podobnie.
Mam sporo dzieci w rodzinie i nie zauważyłam, aby były jakimiś potworami, co tylko siedzą przy komputerach itd. A kiedy ja byłam dzieckiem - było tak, że jedne dzieci się bawiły na zewnątrz, a inne nie, bo siedziały przed telewizorem całe dnie. Czy to jakaś wielka różnica telewizor, a komputer?[/QUOTE] Moje siostrzenice są teraz w klasie 1-3, kuzynostwo też i trochę starsze - każde dopilnowane, lekcje robione zaraz po szkole, sprawdzane, czytane. Jak ja i moje rodzeństwo chodziliśmy do podstawówki to tak samo. Mama nie raz rwała kartki z zeszytu i od nowa wszystko trzeba było pisać ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1329 |
|
Zakorzenienie
|
miałam dwóch kumpli w klasie w gimnazjum (gimnazjum!!), którzy podczas czytania dukali i szło im to mizernie...
|
#1330 | |
|
damn good coffee
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
Cytat:
Siedziałam przy tym stole, zapłakana, bo po kilka razy musiałam poprawiać to co mama czy tata starli. Teraz jestem za to wdzięczna rodzicom, nauczyło mnie to nierobienia 'na odwal się'.Nigdy problemów z ortografią nie miałam, bo nauczyłam sie czytać w wieku 5 lat, i po prostu (jako wzrokowiec) zapamiętywałam poprawną pisownię z książek. |
|
|
|
|
#1331 |
|
Zakorzenienie
|
Czego Minister Edukacji nie zarządzi nauczać, tego i Prezydent nie będzie umiał
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja byłam uczona tak jak moja mama ze szkoły wyniosła. Siódma, ósma klasa, historia, nauczyciel raz na dwa tygodnie sprawdzał zeszyty. Jak było przekreślone, brzydko napisane, to zeszyt leciał przez okno z drugiego piętra do ogródka szkolnego. Potem szli do pana woźnego i zbierali zeszyt po ogródku i na następną lekcję miał być pięknie przepisany. Jak miałam coś przekreślone, to momentalnie dostawałam nowy zeszyt i musiałam przepisywać od początku. Szybko nauczyłam się pisać pięknie, ładnie i bez kreślenia Teraz sobie odbijam bazgraniem po marginesach |
|
|
|
|
#1333 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1334 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1335 |
|
Konto usunięte
|
u mnie też zeszyty i ćwiczenia latały, najczęściej do kosza. Teraz taka sytuacja jest nie do przyjęcia.
|
|
|
|
#1336 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 12
|
|
|
|
#1337 |
|
damn good coffee
|
W Szwecji dzieci bardzo długo piszą ołówkiem w zeszytach. Nie pamiętam do kiedy dokładnie, ale to są już duże dzieci, taka nasza zaawansowana podstawówka. A nauczyciel jak sprawdza zeszyt, to bierze gumkę, ściera błąd i poprawia, też ołówkiem. A dlaczego? Żeby się dzieci nie stresowały, że mają całe zeszyty pokreślone na czerwono. To dopiero hardcore
|
|
|
|
#1338 |
|
Zakorzenienie
|
To już akurat nie jest fajne. Mnie notorycznie w klasach 4-6 obniżano z polskiego oceny na klasowkach za "brzydkie pismo". Czułam się poniżona uwagami na ten temat przed całą klasą i wpisami w zeszycie. Mimo że treść była zawsze na bdb i w górę. Okazało się że mam dysgrafię (nie mylić z dysortografią) i jestem oburęczna, no i lateralizacja pt. "Lewą ręka, prawe oko - prawa ręka, lewe oko". Dodatkowo im szybciej kazano nam pisać tym gorzej bazgroliłam i to nie była kwestia robienia na oddał się. Poszłam do gimnazjum - trafiłam na najlepszego nauczyciela pod słońcem i nagle się okazało że moje pracę pisemne się na olimpiady klasyfikują, a wcześniej na dwójach z łaską jechałam
. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2013-09-13 o 22:57 |
|
|
|
#1339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja w mojej 36 osobowej klasie miałam ok 10 osób, które ledwo potrafiły czytać. I mówię to z ręką na sercu - to był dramat. dodam, że chodzi o liceum |
|
|
|
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1341 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1343 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1344 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nawet prowadzący przyznali, że wymagania się baaardzo obniżyły. Przynajmniej na moim kierunku. No i nawet nie trzeba zdawać historii na maturze, by się dostać na studia. na historię.
|
|
|
|
|
#1346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleś z mojej klasy. Opętany jakiś no dziwak straszny. 32% podstawy z historii. Gdzie poszedł? UAM historia nauczycielskie
|
|
|
|
|
#1347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-09-13 o 23:21 |
|
|
|
|
#1348 |
|
Konto usunięte
|
no to przecież piszę, że w tamtym roku można było mieć 0% by dostać się na historię. Na UWr.
|
|
|
|
#1349 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1350 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

). No i w pierwszych klasach, zawsze mama sprawdzała mi zadanie domowe. Nawet jak pracowała na drugą zmianę, robiła to rano. 
gdybyście mnie teraz zapytały, to nie wiem :P ale z poprawną pisownią nie mam problemów :P

i moje rodzeństwo chodziliśmy do podstawówki to tak samo. Mama nie raz rwała kartki z zeszytu i od nowa wszystko trzeba było pisać