Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-12, 12:25   #931
Maciej90
Przyczajenie

Dot.: Strasznie czerwona skóra i syfy. Pomocy :(

Tak chodzę, brałem, ale odstawiłem teraz na jakiś czas (podejrzewałem że to może przez to) .
Maciej90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:18   #932
alexkp
Raczkowanie

Odstaw wszelkie odżywki. Mój współlokator trenował przez długi czas. Ze względu na skłonności genetyczne nigdy nie był w stanie zbudować masy mięśniowej. Ma skłonności do tycia i bez względu na rodzaj diety na masę zawsze tył zamiast przybierać mięśni. Standardowy schemat to najpierw masa potem rzeźba. U niego to nie działało, bo po najpierw razem ze zbędnym tłuszczem ubywało masy mięśniowej. Jeśli znasz się na dietetyce sportowej i trenowaniu to wiesz o czym mówię. Normalne metody nie działały więc postanowił postawić na odżywki. U niego pasja kompletnie nie pokrywała się z predyspozycjami genetycznymi i to pierwszy raz w życiu pomogło mu uzyskać kaloryfer i super klatkę. Ale... czy wiesz na bazie czego robi się wiele tych odżywek? Na bazie serwatki z mleka krowiego. Zdaj sobie sprawę z tego, że przyjmowałeś doustnie wcale nie małe ilości hormonów które nie pozostawały bez wpływu na twój organizm. Mojego współlokatora na przykład masakrycznie sypało na plecach. Ciebie może sypać w okolicy nosa to zależy od skłonności indywidualnych. Jednak nie mogę ci zagwarantować, że to wina tego, bo to koło nosa kumuluje się najwięcej bakterii. Jednak odstaw wspomaganie na dłuższy czas.
alexkp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-12, 23:12   #933
Maciej90
Przyczajenie

Tak też zrobię, coś kosztem czegoś. Co prawda brałem tylko odżywkę białkową na noc raz dziennie, no ale niech tak będzie.
A co sądzicie o urynoterapii?.. Słyszałem że to może pomóc ale też podobno zaszkodzić?
Czekam na Wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam
Stary 2013-09-13, 07:30   #934
alexkp
Raczkowanie

Nie mam pojęcia dlaczego brałeś białko na noc. Ale mniejsza o to. Poczytaj o skutkach ubocznych przyjmowania białka w ogóle. Źle przyjmowane jest naprawdę szkodliwe. Suplementacja nie ma też sensu bez odpowiedniej diety i systemu treningowego. Nie mam pojęcia ile czasu będzie musiało minąć, żeby oczyścił ci się organizm. Unikaj nie tylko odżywek ale wysoce przetworzonego jedzenia. Doraźne leczenie objawów jest istotne ale ważniejsze jest, żeby pozbyć się przyczyny pojawiania pryszczy.
Stary 2013-09-13, 09:14   #935
piatek13ty
Przyczajenie

Mam ten sam problem i nic nie pomaga...
Stary 2013-09-13, 16:46   #936
Maciej90
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alexkp Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia dlaczego brałeś białko na noc. Ale mniejsza o to. Poczytaj o skutkach ubocznych przyjmowania białka w ogóle. Źle przyjmowane jest naprawdę szkodliwe. Suplementacja nie ma też sensu bez odpowiedniej diety i systemu treningowego. Nie mam pojęcia ile czasu będzie musiało minąć, żeby oczyścił ci się organizm. Unikaj nie tylko odżywek ale wysoce przetworzonego jedzenia. Doraźne leczenie objawów jest istotne ale ważniejsze jest, żeby pozbyć się przyczyny pojawiania pryszczy.
Akurat na temat siłowni, diety i suplementacji mam sporą wiedzę, więc na te tematy nie potrzebuje rad :P Białko na noc to podstawa, ale nie o tym tutaj mowa.
Chodzi o to, że syfy i czerwona skóra występowała również PRZED jakimkolwiek suplementem.
Nie wiem już co mam robić ... Dopiero 25 mam wizytę u dermatologa, ale ten dermatolog jest tak małomówny, że samemu muszę się o wszystko wypytywać , i zawsze chce wcisnąć antybiotyk.
Stary 2013-09-13, 18:30   #937
Marcin_619
Raczkowanie

Dot.: Jaki krem nawilżający?(cera tłusta trądzikowa)

Cytat:
Napisane przez Tajpan Pokaż wiadomość
Witam, poszukuje kremu nawilżającego do cery tłustej ze skłonnością do trądziku, najważniejsze żeby nie zapychał, był dostępny w aptece i nie kosztował kupe kasy.

Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ jutro wybieram się na zakupy i przy okazji kupiłbym ten krem.
bepanthen krem ostatnio kupiłem i nie żałuje, jego celem jest łagodzenie podrażnień ale tez nawilża i jest nie drogi ok. 18 zł to odpowiednik tańszego alantanu krem
Marcin_619 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-13, 18:48   #938
ango199169
Przyczajenie

Akneroxid 5 i ... ? Potrzebna pomoc :(

Witam serdecznie
Byłem dzisiaj u pani dermatolog. Przepisała mi Duac (żel) do stosowania na twarz oraz Akneroxid 5 i jeszcze jeden preparat.. (tu potrzebuje właśnie waszej pomocy) do stosowania na plecy. Byłem w aptece i pani niestety nie umiała doczytać co to za lek, a ja szczerze powiem, też nie pamiętam Dodam jeszcze, że mam stosować te dwa leki na zmianę - jeden dzień Akneroxid 5, drugi dzień to drugie. Przesyłam taką ulotkę, którą dała mi pani dermatolog. Może komuś z was uda się rozszyfrować, co to za preparat (ten zaznaczony w ramkę). Może ktoś akurat stosował ten Akneroxid 5 z innym lekiem na zmianę
Dziękuję za wszelką pomoc.

http://oi42.tinypic.com/2s6slzb.jpg
ango199169 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-13, 19:03   #939
evelynaa
Raczkowanie

Dot.: Akneroxid 5 i ... ? Potrzebna pomoc :(

Cytat:
Napisane przez ango199169 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Byłem dzisiaj u pani dermatolog. Przepisała mi Duac (żel) do stosowania na twarz oraz Akneroxid 5 i jeszcze jeden preparat.. (tu potrzebuje właśnie waszej pomocy) do stosowania na plecy. Byłem w aptece i pani niestety nie umiała doczytać co to za lek, a ja szczerze powiem, też nie pamiętam Dodam jeszcze, że mam stosować te dwa leki na zmianę - jeden dzień Akneroxid 5, drugi dzień to drugie. Przesyłam taką ulotkę, którą dała mi pani dermatolog. Może komuś z was uda się rozszyfrować, co to za preparat (ten zaznaczony w ramkę). Może ktoś akurat stosował ten Akneroxid 5 z innym lekiem na zmianę
Dziękuję za wszelką pomoc.

http://oi42.tinypic.com/2s6slzb.jpg
Być może to vitella ictamo? Nie korzystalam, ale z tego co mi się udaje rozszyfrować i sprawdziłam na internecie to istnieje taki lek.
Wysyłam jeszcze link: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...raznionej.html

evelynaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-14, 08:49   #940
alexkp
Raczkowanie

A nie zaczęło ci się to w czasie którejś diety? Pomyśl dobrze co zmieniło się w twoim życiu w tamtym czasie lub trochę wcześniej.
Stary 2013-09-14, 09:14   #941
MadamRed
Przyczajenie

Unhappy Problem z trądzikiem : (

hej
mam 16 lat i od paru dobrych lat zmagam się z trądzikiem.. wiem że jest tu dużo założonych wątków jednak jest w nich podanych sporo diet czy produktów które rzekomo mają pomóc. Jednak boję się stosować czegokolwiek ponieważ prubowałam dużo rzeczy które wszystko pogarszały. Dlatego proszę o naprawdę sprawdzone metody.. Ostatnio byłam u dermatologa i wytłumaczyła mi parę rzeczy.. poleciła również żel antybakteryjny i borasol na moją wysuszoną cerę.. jednak po regularnym stosowaniu nie przyniosło to dobrego skutku.. znacznie się pogorszyło odłożyłam niezdrowe jedzenie staram się mniej denerwować i wgl
dziękuję i pozdrawiam
MadamRed jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 10:39   #942
alexkp
Raczkowanie

Dot.: Problem z trądzikiem : (

Jesteś leniwa i nie chce ci się użyć wyszukiwarki. Smutne ale nie zakładaj codziennie nowego wątku na ten sam temat.
Stary 2013-09-14, 11:24   #943
MedilE
Raczkowanie

kiedy byłaś na pierwszej wizycie u dermatologa? musisz pamiętać, że leczeie trądziku jest bardzo długie- wymaga systematyczności i cierpliwości. Średnio trądzik leczy się od około pół- do 1,5 roku (!) . Sama się z nim jeszcze zmagam, mimo, że mam już prawie 21 lat. Dużo zależy od dermatologa, dokładnie od tego jakie leki ci przepisze no i jak na nie zareaguje twoja skóra. Ja na początku brałam tabletki (antybiotyk) tetralysal + maści i żele: klindacin T, acnefan, acnederm. Tetralysal brany przez 3 miesiace nie przyniósł pożądanych efektów, więc dermatolog zmienił mi lek na metronidazol, który poprawił stan skóry na tyle, ze można było zaprzestać leczenia środkami doustnymi, później juz dostałam tylko krem differin. Leczę się od ok. 9 miesięcy, trądzik powoli niknie, ale wszystko, co zaleci mi lekarz stosuję systematycznie, regularnie, więc poprawa jest ogromna! Ale jak widzisz na efekty leczenia trzeba poczekać. Nie trać cierpliwości, stosuj się do zaleceń lekarza, pamiętaj też, że bez leków doustnych raczej nie wyleczysz trądziku, który trzeba atakować przede wszystkim od środka, a twój dermatolog powinien dostosować do ciebie leki. Dobrym pomysłem jest też sprawdzenie opinii o lekarzach z twojej okolicy i wybranie tego najlepszego. Poza tym żadne forum ci tu nie pomoże, dobry lekarz to podstawa.

Edytowane przez MedilE
Czas edycji: 2013-09-14 o 11:26
MedilE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-14, 14:40   #944
Figlak
Zadomowienie

Jeżeli chcesz jakiejś fachowej porady, musisz napisać coś więcej o swoim trądziku. Jaką ma postać? Najlepiej byłoby wrzucić zdjęcia fragmentu skóry.
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-14, 15:10   #945
Maciej90
Przyczajenie

Nie, nie pamiętam żeby było to od jakiejś diety.
Ale pamiętam, że skórę pod nosem czerwoną miałem już chyba w gimnazjum, a dopiero w 3-4 technikum zaczynały się wysypy syfów (początkowo mniejsze niż te tutaj)
Stary 2013-09-14, 15:38   #946
alexkp
Raczkowanie

Teraz to już kompletnie nie mam pojęcia co mam ci powiedzieć. Kobiecy trądzik na ogół łatwiej wytłumaczyć.
Stary 2013-09-14, 17:07   #947
maacieek
Zakorzenienie

Skoro byłaś u dermatologa i dał ci coś i nie widzisz efektów idź jeszcze raz powiedz że nie działa i nie coś innego da albo do innego się wybierz.
No i najważniejsze tojest wiedzieć że na efekty trzeba poczekać nieraz na początku kuracji lekami jest wysyp/gorzej i z czasem dopiero się stan cery poprawia i nadchodzi prawdziwe leczenie
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-14, 21:41   #948
Maciej90
Przyczajenie

Dziękuję za każdą próbę i chęci..
No tak, domyślam się.
Teraz smarowałem kilka dni pastą cynkową (pani w aptece poleciła) i jest jeszcze gorzej, Odstawiam to i zamykam się w piwnicy :/
Stary 2013-09-14, 23:04   #949
Rawia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maciej90 Pokaż wiadomość
Witaj.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
Dokładnie tak, te zmiany mam tylko pod nosem.
Jeżeli chodzi o antybiotyk UNIDOX, to "zjadłem" chyba z 6 opakowań jak nie lepiej :/ Początkowo wziąłem jakieś 4 opakowania i przez jakieś 3-4 miesiace było ok (0 trądziku ale skóra dookoła nosa i tak była czerwona). Potem po tych 3-4 miesiacach znowu wzialem 2 opakowania , no ale to juz nie dało rezultatu. Nie chce dalej tego brać skoro i tak są silne nawroty...
Wczoraj poszedłem do aptetki i była tam taka sympatyczna Pani, która doradziła mi żebym smarował to na noc pastą cynkową i mył twarz (a w moim przypadku mordę:P) tylko mydełkiem z nanosrebrem.

Najbardziej irytuje mnie ta mocno czerwona skóra, okropnie to wygląda na słońcu

Benzacne wzryuce do kosza, bo tylko skóra bardziej czerwona się robi, a syfy i tak nie znikają. Dieta... tu mnie pocieszyłaś, bo ja akurat ćwiczę siłowo i potrafię dużo zjeść. A co do paniki.. łatwo powiedzieć. Ile ja bym dał żeby już nie mieć tych problemów i wyglądać jak człowiek....
Pozdrawiam

PS. A własnie! olejek z drzewa herbacianego mam w składzie tego swojego podkładu, którzy rzekomo nawilża i działa antybakteryjnie/zapalnie. Więc to mi raczej nie pomoże, no ale spróbować można.
Nie znam się bardzo na dawkowaniu antybiotyku przy takim problemie, jednak to wydaję mi się dość dziwne - w sensie odstawienie i ponowne branie tylko 2 opakowań. Czy to lekarz Ci tak zalecił czy po prostu stwierdziłeś, że przeszło, więc odstawiłeś i ponownie zacząłeś brać kiedy problem powrócił?

Maść cynkowa to chyba jakiś żart przy takich syfach
Ja bym się nadal upierała przy rozpoczęciu od wymazu - tym bardziej, że niebawem masz wizytę u dermatologa, więc mógłbyś mu zasugerować wymaz
Rawia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-15, 00:07   #950
Maciej90
Przyczajenie

Tak, lekarz tak przypisał :| Ale on miał to w du*ie za przeproszeniem - dał recepte i to wszystko (proponował izotek).

Ta pasta cynkowa to tylko pogorszyła sprawę, skóra MEGA CZERWONA + wysuszona... Szczypie,pali, boli, i czuje pełno podskórnych. Jakby jakieś wrzody tam się rozwijały... Nie wiem . Co tutaj robić? Jak załagodzić to wszystko?

Podpowiem Pani dermatolog o tym wymazie.. Zobaczymy co powie.
Pozdrawiam.
Stary 2013-09-15, 07:02   #951
alexkp
Raczkowanie

Powiem ci, że jeśli nic ci nie pomaga to nie pakuj na twarz na wyrywki kolejnej chemii bo na pewnym etapie już nie wiadomo która ci szkodzi a która źle zareagowała z poprzednią. Do czasu wizyty u dermatologa smaruj czerwono okolice czymś łagodzącym zaczerwienienie i podrażnienie np aloesem w żelu i nawilżaj. Po co używać leków które nie pomagają? Czym bardziej podrażniasz skórę tym więcej masz później pryszczy. Unikaj przesuszania, szorowania, peelingów i drapania.
Stary 2013-09-15, 12:19   #952
Puszyslawa
Rozeznanie

Opisz dokładnie swoją skórę i napisz nam, czego używasz - kosmetyków do pielęgnacji, makijażu, jak oczyszczasz skórę. No i zwróć uwagę na dietę. Może pijesz za mało wody? To nigdy nie zaszkodzi
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-15, 13:27   #953
Maciej90
Przyczajenie

Tak też zrobie.
Naprawdę dziękuję Ci alexkp za zainteresowanie i pomoc.
Od dzisiaj bede tylko to okropieństwo nawilżał.
No i czekał na wizytę z dermatologiem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-15, 13:49   #954
eva94
Raczkowanie

Szczerze mówiąc to ja wątpię aby dermatolog był za tym aby zlecić wymaz raczej będzie się upierał przy antybiotykach (umowa z koncernem farmaceutycznym i te sprawy). Najlepiej zrobić to prywatnie z tego co słyszałam nie są to jakieś wielkie pieniądze i można zaoszczędzić na czasie.

W trakcie nawilżania twarzy uważaj na skład kosmetyków zwłaszcza kremów które zawierają parafinę (strasznie zapycha tłustą cerę i przyczynia się do powstawania nowych krost w zaledwie kilka godzin od nałożenia).
eva94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-15, 13:54   #955
alexkp
Raczkowanie

Eva94 dobrze mówi. Trzeba uważać na skład kremów nawilżających. Krem taki nie może zapychać.
Od siebie dodam, żeby nie trzeć twarzy w czasie mycia i nakładania kremu a twarz wycierać przez przykładanie ręcznika do twarzy kilka razy. Krem nakładać dopiero kiedy twarz doschnie, będzie on się lepiej wchłaniał.
Stary 2013-09-15, 14:52   #956
Marcin_619
Raczkowanie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=717502 pomożesz?
Stary 2013-09-15, 14:58   #957
Marcin_619
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maciej90 Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Chciałbym się na początku z Wami wszystkimi przywitać
Mam 23 lata i jestem mężczyzną. Potrzebuje kobiecej rady i pomocy przy moich obrzydliwych dolegliwościach.
Posiadam okropne, wręcz ohydne zaczerwienienia pod nosem z MASĄ białych pryszczy. Męczę się już z tym chyba od 6 lat.
Próbowałem wiele sposobów, ale jedyny który pomagał ( i tylko na pryszcze) to branie antybiotyku UNIDOX, (brałem tetracyklinę ale mnie uczulała i pogarszała sprawę). Brałem pół tabletki co 2 lub 3 dzień i wszystko było ok, lecz gdy ostawiałem antybiotyk wszystko wracało i znowu byłem załamany Chodziłem do wielu dermatologów, ale żaden mi nie pomógł
Prowadzę aktywny tryb życia, dbam o skórę twarzy jak tylko mogę... Stosuje/Stosowałem toniki, liczne kremy, mydła szare, siarkowe, maści... Nic nie pomaga.
Codziennie muszę "zamaskowywać" czerwoną skórę Fluidem anty trądzikowym, bo w innym przypadku nie wyjdę z domu.
Brzydze się już samego siebie i nie mogę patrzeć w lustro.

Proszę Was, wręcz BŁAGAM o pomoc, każdą poradę przetestuję, bo i tak nie mam innego wyjścia.
Tutaj wstawiam to okropne coś pod nosem :/ ( http://www32.zippyshare.com/v/47953113/file.html )

Pozdrawiam Was !
Zrozpaczony Maciej.
to co zaraz powiem to pewnie 95 % ludzi mnie skrytykuje ale cóż... Gdy ja miałem takie sporadyczne ,,wypryski" to po prostu brałem odkażoną igłe i było po sprawie rano nic nie było widać... po takim zabiegu przemyj np. antybakteryjnym tonikiem te miejsce i po sprawie bo z mojego doświadczenia to bym czekał do usranej śmierci aż one cudownie znikną... Chwila i po sprawie a jak widzisz że problem powraca to smaruj brevoxylem i klindacinem i po sprawie

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

pomożesz??https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=717502
Stary 2013-09-15, 15:20   #958
alexkp
Raczkowanie

Marcin_619 u ciebie mogło to rozwiązywać problem bo jak sam napisałeś wypryski były sporadyczne. Założyciel tematu już używał brevoxylu.
Stary 2013-09-15, 16:16   #959
BlackMarimo
Przyczajenie

GG do BlackMarimo Send a message via Skype™ to BlackMarimo
Jak ogarnąć twarzowy bałagan?

Nie jestem jakaś strasznie pryszczata. Nie mam też ogromnych wągrów.
Ale mam takie obszary zapalne na podbródku, pod kącikami warg. Ciągle robią mi się tam krostki, nie zawsze ropne, czasem gdy wyciskam te siedzące głębiej wyłażą takie paskudne, białe tasiemce łoju czy czegokolwiek innego. Chciałam się tego pozbyć. Wyszorowałam twarz pięć razy różnymi żelami. Potem peeling. Potem toniki, lekki krem nawilżający. Zaczerwienienia trochę mniejsze mam po Alantanie i toniku z zielonej herbaty, ale pozostał koszmar suchej, cholernie szorstkiej jak tarka skóry. Co zrobić żeby pozbyć się tych paskudztw? Chcę też ujednolicić skórę i oczyścić ją dokładnie. Nie polecajcie strasznie drogich kosmetyków, jestem tylko studentką, nie stać mnie, na dermatologa również nie, raz byłam, ja dziękuję za 2ml maści za kilkadziesiąt złotych.
PS. Przestaję się malować dopóki nie wyleczę skóry.
Stary 2013-09-15, 17:00   #960
Maciej90
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eva94 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to ja wątpię aby dermatolog był za tym aby zlecić wymaz raczej będzie się upierał przy antybiotykach (umowa z koncernem farmaceutycznym i te sprawy). Najlepiej zrobić to prywatnie z tego co słyszałam nie są to jakieś wielkie pieniądze i można zaoszczędzić na czasie.

W trakcie nawilżania twarzy uważaj na skład kosmetyków zwłaszcza kremów które zawierają parafinę (strasznie zapycha tłustą cerę i przyczynia się do powstawania nowych krost w zaledwie kilka godzin od nałożenia).
Antybiotyków to ja już nie mam zamiaru stosować. I tak wątroba pewnie nieźle się musiała natrudzić żeby ogarniać te antybiotyki..
Nie zauważyłem żeby w Cetaphilu był ten składnik, chyba że jakoś źle patrzę.
Pozdrawiam

PS. Marcin_619 , gdyby to było takie proste :P Niektóre są podskórne , więc powodzenia z igłą :| Wszystko bym dał żeby już tą skórę wyleczyć .
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości