Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-04, 15:19   #3271
Devil '86
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Oj, chyba machnęłam się z ilością "a"na końcu Twojego nicka, wybacz
Devil '86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 15:45   #3272
Czekoladaa
Rozeznanie

GG do Czekoladaa

Cytat:
Napisane przez Devil '86 Pokaż wiadomość
E tam, normalna rzecz, też jestem nosicielką aparatu i mam podobnie pozakładane gumki a to jeszcze nie na wszystkie klamerki bo na część po prostu cieniutkie druciki Pewnie każdy sposób założenia dumki czy drucika wpływa w inny sposób na ząbka i w inny sposób się przesuwa

Czekoladaaa i jak ząbki? bolą bardzo?
właśnie nie bolą
tylko gdy je dotykam to są takie wrażliwe bardzo
ale ogólnie jest bardzo dobrze
Stary 2007-05-04, 16:01   #3273
Devil '86
Przyczajenie

No to super Ja też byłam tą szczęściarą że nie bolały i mogłam normalnie jeść, gorzej było ze wszystkim dookoła ząbków, ranki, otarcia, masakra :/ Dlatego życzę żeby Ciebie ominęły te problemy
Devil '86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 17:53   #3274
smv
Zakorzenienie

czekoladka piekne zabki w aparacie) naprawde superasno wygladasz) i strasznie szybko zalozyla...15 minut??? łał
kurcze juz sie nie moge doczekac...

kochani a jak pierscienie sie wkłada i nie bylo separacji np w jednym miejscu ( u mnie to bedzie miedzy 6 i 7) to ten pierscie bedzie wciskany na sile? boli takie wciskanie czy nie??
Stary 2007-05-04, 18:08   #3275
sawa_sawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
kochani a jak pierscienie sie wkłada i nie bylo separacji np w jednym miejscu ( u mnie to bedzie miedzy 6 i 7) to ten pierscie bedzie wciskany na sile? boli takie wciskanie czy nie??
to tez chyba sprawa indywidualna
Po to sa guumki separacyjne zeby własnie łatwo weszły pierscienie
Jak nosisz gumki separacyjne to nie powinno być problemu z wkładaniem
Sadze ze nie powinno boleć
i tak sa wsadzane na siłe
Stary 2007-05-04, 18:23   #3276
agiii
Zadomowienie

dziewczyny a jak wyglądają zielone ligaturki?? bo sie tak zastanawiam boje sie ze bedzie wyglądalo jakby mi salata powchodzila za druty.... ale z drugiej strony nie wiem czy beda ladne... tak optycznie nie pożułcą mi zębów?
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 18:39   #3277
patii_17
Przyczajenie

A ja mam jeszcze takie jedno male pytanko..bo mam osemke na gorze prawie wyrosnieta ktora na dodatek jak mowi moj dentysta zle rosnie bo w strone polika... a moja orto mowi ze nie trzeba wyrywac jej ...ze mozna zrobic to nawte majac aparat hmm i to mnie zastanawia;/ bo przeciez osemka jest zebem zbednym tym bardziej jak zle rosnie;/ ortodontka jets podobno jedna z lepszych w moim miescie no ale hmm ...
patii_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 19:14   #3278
Czekoladaa
Rozeznanie

GG do Czekoladaa

Cytat:
czekoladka piekne zabki w aparacie) naprawde superasno wygladasz) i strasznie szybko zalozyla...15 minut??? łał
kurcze juz sie nie moge doczekac...

wciskane na siłę, ale nie boli
Stary 2007-05-04, 19:15   #3279
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak wyglądają zielone ligaturki?? bo sie tak zastanawiam boje sie ze bedzie wyglądalo jakby mi salata powchodzila za druty.... ale z drugiej strony nie wiem czy beda ladne... tak optycznie nie pożułcą mi zębów?

ja mialam jasno i ciemno zielone fajne sa i nie nie wygladaja jak kawalki warzyw :d pozolcaja raczej gumki jasniejsze od zebow a reszta jest w sumie ok

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 19:35   #3280
smv
Zakorzenienie

kasiek87 fajny avatarek
sawa senk ju very macz....w poniedzialek pojde sie dowiem czy mi zalozy aparata czy tez nie bo jka nie to robie ta nieszczesna szóstke chocby kanałowo(
czekoladce rowniez dziekuje
patii...ja mam ósemki obie na górze pani orto nie kazała wyrywac..a aparat mam miec zakladany takze to chyba kwestia uzebienia,zgryzu i wady przede wszytskim...ale jak rosnie ci w strone policzka to lepiej go wyekstrakcjonowac (neologizm) anizeli potem sie meczyc z bolem..ja z moimi osemkami meczylam sie dwa lata zanim wyszly na wierch a i tak nie wyszly do samego konca
z reszta pani orto mowila Ci ze mozna wyrwyac nawet jak juz sie ma aparacik takze don't panic everything will be alright no i wyrywanie nie boli przy 'konskiej narkozie'

co do pozółcania to zeby zółkna od kolorów czerwowanych i tego typu...czerowne pomaranczowe bordowe optycznie spowoduja ze zeby sa po prpstu bardziej zolte.

Pora na moje pytanie: czemu jak oglądam zdjecia zeboli w aparatach to te zeby sa takie...No brzydkie..kurde poodbarwaine jakies plamy zolto biale no wstretne...vzy to jest spowodowane zla higienia czy kurcze co?

dobranoc!
Stary 2007-05-04, 19:43   #3281
kasiek87
Kokon pro

dziekowac dziekowac topor jest wlasnoscia mojego TŻ-ta hih ja tez nie musze usowac osemek a mam juz wszystkie cztery a to dlatego bo mialam usowane inne zeby i wszystko sie teraz ladnie miesci w sumie jak rosnie krzywo a nie przeszkadza to po co ja ruszac i narazac sie na nieprzyjemnosci (bol opuchlizna szwy itp) grzecznym byc orto sluchac

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-04, 20:36   #3282
netty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
8semki mozna miec chirurgicznie usowane w ramach nfz-u moja sis czekala jakies 3 tyg a pozniej wyrywanie po 10 dniach sciagania szwow i od razu 2 zab, wiec czasem warto poczekac zeby nie wywalac tyle kasy
Przepraszam, że się tak wtrącę, ale z tymi ósemkami to różnie bywa chyba Ja np. też myślałam, że wole poczekać, ale mieć usuwane za darmo w ramach nfz-tu, poszłam do przychodni, a tam radosna pani mnie poinformowała, że owszem, usuwają za darmo wszystkie zęby oprócz ósemek (tzn. chirurgicznie). Więc mimo dobrych chęci okazało się, że jednak musiałam zapłacić
A tak poza tym, to mam aparat od grudnia i zmiana jest tak kolosalna, że szok I im dłużej noszę ten aparat tym bardziej jestem przekonana, że to była dobra decyzja
netty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 21:01   #3283
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez netty Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się tak wtrącę, ale z tymi ósemkami to różnie bywa chyba Ja np. też myślałam, że wole poczekać, ale mieć usuwane za darmo w ramach nfz-tu, poszłam do przychodni, a tam radosna pani mnie poinformowała, że owszem, usuwają za darmo wszystkie zęby oprócz ósemek (tzn. chirurgicznie). Więc mimo dobrych chęci okazało się, że jednak musiałam zapłacić
A tak poza tym, to mam aparat od grudnia i zmiana jest tak kolosalna, że szok I im dłużej noszę ten aparat tym bardziej jestem przekonana, że to była dobra decyzja

heh no najpierw trzeba zadzwonic to punktu nfz dla danego miasta i dowiedziec sie ktory chirurg szczekowy ma podpisana umowe a pozniej dzwonic i sie dowiedywac np. u mnie w wojewodztwie (lubuskie) jest tylko jeden taki chirurg na szczescie w moim miescie

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-05-04, 21:18   #3284
patii_17
Przyczajenie

dziekuje za odpowiedz Ehhh po co nam te osemki gr nie dosc ze niepotrzebne to jeszcze potrafia sprawiac niezly bol
patii_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 21:41   #3285
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
nic takiego nie zauwazylam ale wydaje mi sie, ze ktos juz o tym wspominal. Tylko, ze ten ktos mial takie dolegliwosci bo mu zeby do aparatu pilowali
ja miałam piłowane, ale zęby zrobiły się wrażliwe dużo wcześniej
nareszcie doczekałam się odpowiedzi

Cytat:
Napisane przez Czekoladaa Pokaż wiadomość
Mam aparat
15 minut zakładania, nic nie boli ani nic takiego
tylko klej mnie denerwuje, który został jeszcze
tylko 15 minut baaardzo szybko, moja wizyta kontrola zawsze trwa dłużej (mam 2 łuki, ale podzieliłam sobie czas na 2 ) krótka jest tedy gdy orto zmienia tylko gumki
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 21:43   #3286
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Pora na moje pytanie: czemu jak oglądam zdjecia zeboli w aparatach to te zeby sa takie...No brzydkie..kurde poodbarwaine jakies plamy zolto biale no wstretne...vzy to jest spowodowane zla higienia czy kurcze co?
wklejaj nam tu te zdjecia, też jestem ciekawa
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-04, 23:49   #3287
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patii_17 Pokaż wiadomość
A ja mam jeszcze takie jedno male pytanko..bo mam osemke na gorze prawie wyrosnieta ktora na dodatek jak mowi moj dentysta zle rosnie bo w strone polika... a moja orto mowi ze nie trzeba wyrywac jej ...ze mozna zrobic to nawte majac aparat hmm i to mnie zastanawia;/ bo przeciez osemka jest zebem zbednym tym bardziej jak zle rosnie;/ ortodontka jets podobno jedna z lepszych w moim miescie no ale hmm ...
ja noszę aparat od 7 miesięcy, a ósemki (dwie) miałam wyrywane dwa i trzy tygodnie temu po prostu orto dała im szansę na wejście do łuku. teraz się okazało że jednak nic się z nimi nie da zrobić, więc kazała usunąć. dopóki nic złego nie robią, nie skrzywiają reszty zębów i jest szansa na to, że wejdą do łuku warto poczekać zęby w końcu zawsze można usunąć. i aparat nie jest przeszkodą w usuwaniu
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 05:50   #3288
smv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AppleGirl Pokaż wiadomość
wklejaj nam tu te zdjecia, też jestem ciekawa
oto i one...no nie wiem moze to kwestia higieny, kleju? to sa zdjecia z forów chyba amerykanskich ale znalazłam na jednym z polskich...przoatrzcie sie..przy dziaslach takie zolte odbariwenia i w ogole te zeby wygladaja jkaby bly czyms porysowane takie kurde byle co...to juz sobie wyobrazam jakie te zeby beda po zdjjeciu metaliku...a fuj.
a moze to kwestia wytrwania szkjliwa??? czy wam orto wytrwawiala szkliwo przed zalozeniem, ponoc to jest obowiazkowe...mma brata bracujacy w branzy stomatologiczno-protetycznej i mowil ze po zdjeciu trzeba uwazac wlasnie bo prochnica sie robi tam gdzie szkliwo bylo wytrawiane (cokoliwke to słowo znaczy))
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Front.jpg (27,0 KB, 86 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg front_april.jpg (29,0 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 051806_2138.jpg (30,9 KB, 88 załadowań)
Stary 2007-05-05, 06:48   #3289
Katka_krk
Rozeznanie

smv mysle ze to juz dosc ze sprawa higieny zebow oraz wogole widze ze ten ktos sam w sobie juz takie ma.

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-05, 07:59   #3290
Sophie86
Zadomowienie

Dziewczyny, może mi pomożecie ...
Mam już aparat ortodontyczny od roku, ostatnio ortodontka zaczęła przebąkiwać coś ,że na następnej wizycie będę miała robiony wycisk szczęki.
Ktoś ze znajomych mówił mi,że to się robi po ściągnięciu aparatu - a mam go jeszcze nosić przez pół roku. I nie wiem już nic - ortodontki wtedy się nie dopytałam - niestety kobieta ma chyba trochę za dużo pacjentów, i biega od jednego do drugiego
Będę wdzięczna za pomoc

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 08:08   #3291
netty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
heh no najpierw trzeba zadzwonic to punktu nfz dla danego miasta i dowiedziec sie ktory chirurg szczekowy ma podpisana umowe a pozniej dzwonic i sie dowiedywac np. u mnie w wojewodztwie (lubuskie) jest tylko jeden taki chirurg na szczescie w moim miescie
No popatrz, nikt mnie o niczym takim nie poinformował! Byłam przekonana, że w tej przychodni wszyscy maja podpisana umowe z nfz (bo wisiała taka kartka przy wejściu), ale widocznie to wcale nie oznaczało, że wszyscy którzy tam przyjmują mają tą umowę No nic, została mi jescze jedna ósemka, więc jak coś to już wiem co robić Dzięki za doinformowanie mnie

smv ja też stawiam na niedostateczna higiene jamy ustnej Albo mają aparat od niedawna i jeszcze nie wiedzą, jak efektywnie umyć zęby

Edytowane przez netty
Czas edycji: 2007-05-05 o 08:17 Powód: dopisek;)
netty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 09:17   #3292
smv
Zakorzenienie

sophie 86 wyciski robi sie rowniez w aparacie tak tak...pamietam ze jak pomagalam bratu to wlasnie robilismy takie odlewy do retencji dla ludzi zaparatami w gipsie byly prosciutkie zabki z zameczkami:0 gtazke jak widzisz w aparacie robi sie odciski i nic w tym dziwnego
pzdrwm

moze faktycznie to brak higieny.....
Stary 2007-05-05, 11:45   #3293
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

SMV Co do tych fotek to ja też myślę że to brak higieny... zresztą dość często jak oglądam zęby z aparatami(foty na necie) to są odrażające - żółte, z dziurami i w ogóle paskudne. Jak tak można?? A ja się cieszę że Was mam bo życie w tej niby-komunie bardzo mnie mobilizuje do namiętnego dbania o aparacik i ząbki. Ostatnio tylko mam problem bo założyłam przezroczysto-mleczne gumki i kurcze strasznie mi zeżółkły masakra po prostu. Sama nie wiem od czego bo w tych gumkach w sumie unikam barwiących posiłków, tylko troche kawusi z mleczkiem popijam i pewnie od tego Używam pasty ELMEX pomarańczowej, no ale cos widze, że muszę się w wybielającą zaopatrzyć moja stomatologo będzie unhappy... bo ja to mam ząbki jak perełki - w każdym dziurka

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-05, 11:49   #3294
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
SMV Co do tych fotek to ja też myślę że to brak higieny... zresztą dość często jak oglądam zęby z aparatami(foty na necie) to są odrażające - żółte, z dziurami i w ogóle paskudne. Jak tak można?? A ja się cieszę że Was mam bo życie w tej niby-komunie bardzo mnie mobilizuje do namiętnego dbania o aparacik i ząbki. Ostatnio tylko mam problem bo założyłam przezroczysto-mleczne gumki i kurcze strasznie mi zeżółkły masakra po prostu. Sama nie wiem od czego bo w tych gumkach w sumie unikam barwiących posiłków, tylko troche kawusi z mleczkiem popijam i pewnie od tego Używam pasty ELMEX pomarańczowej, no ale cos widze, że muszę się w wybielającą zaopatrzyć moja stomatologo będzie unhappy... bo ja to mam ząbki jak perełki - w każdym dziurka
Mam to samo. Bezbarwne gumki (a właściwie jedna dłuższa) zrobiły się żółte. Kolor zębów znacznie się odcina.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 12:02   #3295
agiii
Zadomowienie

smv to nie jest od złej higieny!!! wiem bo sama mam podobne(tylko ja przy zameczkach a nie dziąsłach) ale zauwazylam je od razu po zalozeniu aparatu, u ortodonty wiec jest to niestety klej:/:/ ale mysle ze jak zdejmuja aparat to ortodonta robi cos z tym znaczy nie wypuszcza cie tak do domu tylko czysci czy piaskuje te zeby...
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 12:10   #3296
smv
Zakorzenienie

hehe no nie wiem, tez mi sie wydawalo ze klej ale na penwo cos z higienia jest nie tak...moje kolezanki takich zebow nie mialy to chyba zalezy od precyzji stomatologa-ortodonty
te zdjecia sa jakichs amerykanskich nastolatków...w ameryce apaeat kosztuje 3000$ pytlam cioci ktora tam mieszka...i zeby takie badzieiwie robic z zebami fujjjj

jak ja bede miec aparat (za 12 dni!) to bede dbala o nie jeszcze bardziej jak teraz...

czekoladka a czemu na zameczkach masz takie zielone kropeczki?co to znaczy??
Stary 2007-05-05, 12:52   #3297
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
czekoladka a czemu na zameczkach masz takie zielone kropeczki?co to znaczy??
Ja miałam takie po jednej stronie zielone, po drugiej czerwone. Pierwszego dnia zdrapałam. To jakaś zwykła farba, nie wiem po co.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-05, 13:05   #3298
Czekoladaa
Rozeznanie

GG do Czekoladaa

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Ja miałam takie po jednej stronie zielone, po drugiej czerwone. Pierwszego dnia zdrapałam. To jakaś zwykła farba, nie wiem po co.
Ja po jednej mam zielone a po drugiej czarne i też się wczoraj zastanawiałam co to jest przy następnej wizycie u pani ort. muszę się spytac po co to jest D:

a co do tych zdjęć to wydaje mi się ,że to jest klej. Ja też niestety mam ten klej , chociaż nie aż tak dużo.
Stary 2007-05-05, 14:55   #3299
Debii
Raczkowanie

Hej dziewczynki. Ja mam pytanko pewnie gdzieś juz padło ale nie chce mi sie wertować wszystkich stron bo sporo tego. Mianowicie czym różnią sie te wszystkie aparaty ceramiczne, kosmetyczne, kryształowe itp. Interesuje mnie aparat na stałe ale jak najmniej widoczny. Cena do ok 2500 za łuk i oczywiście w Warszawie czy mogłybyscie polecić mi jakis zaufany gabinet. Z góry dziekuje slicznie.

Debii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-05, 15:01   #3300
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debii Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki. Ja mam pytanko pewnie gdzieś juz padło ale nie chce mi sie wertować wszystkich stron bo sporo tego. Mianowicie czym różnią sie te wszystkie aparaty ceramiczne, kosmetyczne, kryształowe itp. Interesuje mnie aparat na stałe ale jak najmniej widoczny. Cena do ok 2500 za łuk i oczywiście w Warszawie czy mogłybyscie polecić mi jakis zaufany gabinet. Z góry dziekuje slicznie.
Przepraszam za złośliwość, ale nam też nie chce się odpowiadać 1000 razy na to samo pytanie. Wystarczy poszukać, o tym było duuuuużo.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości