|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
Przykład z Wielkiej Brytanii, para w moim wieku: ona nigdy nie pracowała, on chyba tylko chyba rok albo 2 lata, mają 6 dzieci, kolejna dwójka w drodze, żyją z socjala tylko i wyłącznie na dzieci: mieszkają w Londynie w dobrej dzielnicy, mają ładny dom, nowego mercedesa. Dla mnie to jest patologia, tak żerować na państwu i żeby inni na nich pracowali, a oni tylko są rodzicami rozpłodowymi ... żeby jeszcze te dzieci były jakieś ładne I to rodowici Brytyjczycy, nie emigranci, którzy podobno tylko socjal ciągną.
|
|
|
|
|
|
#4622 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niepotrzebne dodałam 3 zera albo słowo tys
|
|
|
|
|
|
#4623 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak już się tak czepiamy ![]() nie wnikajmy w naszą gospodarkę, bo zaraz się zaczną tematy polityczne itd. Prawdą na pewno jest, że nasze Państwo jest źle zorganizowane, mimo tego, że jakiś potencjał jest.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-14 o 14:25 |
|
|
|
|
|
#4624 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Co macie na myśli mówiąc, że chcecie zapewnić dziecku jak najlepsze warunki i do tego potrzeba tyyyyle pieniędzy?
Oczywiście, dziecka nie wykarmi się miłością. Ale ciuszki można tanio kupić w sh, wyprawkę używaną na allegro, itd. Wiem, niania kosztuje, przedszkole kosztuje, potem szkoła też. Ale mówię o czymś innym. Dzisiaj spełnia się wszystkie zachcianki dzieci ("wypasiowe" komórki, play station, laptopy, gry, tablety, itd.), a czy dzięki temu dzieci są bardziej szczęśliwe? Chyba nie. Sądząc po ilości patologicznych zachowań kiedyś (pokolenie naszych rodziców) i dziś, chyba kiedyś było lepiej. Przynajmniej była jakaś dyscyplina w szkole i w domu, a teraz? Strach wejść do gimnazjum Moim zdaniem dziecko nie potrzebuje najmodniejszych zabawek, itd. Nie przekonuje mnie argument, że z tego powodu będzie odrzucone przez równieśników. Jak dzieciaki chcą, to zawsze znajdą jakiś powód do wyśmiewania drugiego dziecka... Hehe no ok, moje rozważania są bardzo teoretyczne, bo raczej nie planuję dzieci. Ale chyba mogę mieć swoje zdanie w tym temacie?
|
|
|
|
|
#4625 |
|
Konto usunięte
|
Jasne
Nie chodzi mi o zarabianie kokosów, ale jeśli dwoje ludzi żyje z pensją 2 tysiące (np. sam mąż pracuje), to nie da się wychować dziecka, jeśli czynsz w mieszkaniu kosztuje 1000zł, do tego opłaty z 500zł, zostaje 500zł na dziecko,jedzenie,ubrania, środki czystości, części do auta gdy się zepsują, leki etc,etc (chodzi mi o SAMODZIELNE ŻYCIE)Moi rodzice mieli o tyle dobrze, że nami zajmowała się babcia i mama szybko wróciła do pracy. Z podwójną pensją i pomocą babci się ułożyło. Teraz są inne czasy. No bo raz są pieniądze, a potem może nie być - przykłady z podwórek: kobieta w ciąży, za długo na macierzyńskim: trzeba ją zwolnić. A potem zostaje się z kredytem i dzieckiem, i żyje z jednej pensji... Edytowane przez 201701191353 Czas edycji: 2013-09-14 o 14:29 |
|
|
|
|
#4626 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#4627 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Cytat:
Oj, no tak, 10 milionow. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#4628 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.anonse.com/strona_v2/gazeta_v2/ albo tu: http://tablica.pl/nieruchomosci/mieszkania/lublin/?all_categories=1 wynajem mieszkania 1 pokojowego: średnia: 1200zł Edytowane przez 201701191353 Czas edycji: 2013-09-14 o 14:37 |
|
|
|
|
|
#4629 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czynsz płacisz jak masz swoje mieszkanie. Opłata za wynajem zawiera m.in. czynsz.
|
|
|
#4631 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
"Podejrzewam" że ta cena to nie sam czynsz ale czynsz+ to, co wynajmujący na Tobie zarabia bo nikt nie wynajmuje za darmo
![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
|
|
|
#4632 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4633 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
U mnie w Warszawie czynsz za 1 mieszkanie kosztuje 450-500 w zależności od miesiąca, w drugim 700 max. Do tego dochodzą oczywiście opłaty za liczniki.
|
|
|
|
|
|
#4634 |
|
Zadomowienie
|
omg to strasznie dużo!!! ja we wspomnianym Wrocławiu, mieszkanie 75 m2, nie na jakimś zadupiu, czynsz niecałe 500 zł. 1000 to moim zdaniem masakra. Moja siostra w Warszawie też nie płaci więcej jak 500.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2013-09-14 o 14:47 |
|
|
|
|
#4635 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4636 |
|
maszyna, nie człowiek
|
U mnie w mieście za dwupokojowe, >50m kw. też czynsz tysiąca nie wynosi...
|
|
#4637 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kto by nie chciał? ![]() Cytat:
Cytat:
Niestety przed modą i wszelkimi nowinkami technologicznymi nie uciekniesz i jestem pewna, że Twojemu dziecku też będziesz chciała zapewnić te wszystkie gadżety "bo wszyscy mają". Niestety czasy zabaw na placu, bawienie się w chowanego czy skakanie w gumę przed blokiem zanikają. To leży w kwestii rodzica, aby uświadomił dziecku, że nie wszystkie rzeczy materialne dają szczęście i nauczył tych wszystkich zabaw lub zainteresował czymś innym. Mój brat ma wszystko, ale na szczęście jak tylko nie pada deszcz to leci na boisko i spędza czas z kolegami grając w piłkę. Będąc w domu rzadko siedzi na komputerze, ale za to przez TV Wtedy żałuję, że nie mieszkam w rodzinnym domu, bo chciałabym skupić się na jego edukacji...
" To Twoje lęki - Ty je stworzyłaś, a to co stworzyłaś - możesz zniszczyć" ... Edytowane przez DsC Czas edycji: 2013-09-14 o 14:50 |
|||
|
|
|
|
#4638 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#4639 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Czynsz to jest chyba to co sie placi do spoldzielni, nie? Cena za wynajem zawiera czynsz, czasami oplaty i zarobek wlasciciela. Moja wlascicielka placi chyba niecale 600 zl, a za wynajem bierze od nas 1300.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4640 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4641 |
|
Kawaii strona mocy
|
No raczej, gadać każdy jest mądry, a pomysłów konstruktywnych brak
Ja - nie lubię brać ani pożyczać czegokolwiek od innych, wolę sama do czegoś dojść. Skoro nie mam teraz kasy ani faceta, to wiadomo, że dziecka sobie nie załatwię Potem się dziwimy, że pieniądze nie trafiają do potrzebujących, a brać każdy by chciał, bo tak najłatwiej
|
|
|
|
|
#4642 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4643 |
|
Zadomowienie
|
No znam przypadki, gdzie we Wrocławiu płacą 500 zł, ale też i takie gdzie wynosi on 1000 zł. Na to składa się naprawdę wiele czynników.
|
|
|
|
|
#4644 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#4645 |
|
Zadomowienie
|
U nas na rachunki idzie ponad 3 tys., zimą czasem tysiąc drożej. Stara kamienica ponad 80 m kw.
|
|
|
|
|
#4646 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4647 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#4648 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Ja mam w domu beznadziejne spieprzone instalacje i też idzie w cholerę na rachunki za ogrzewanie czy wodę...
|
|
|
#4649 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6
Chyba zalezy wlasnie jaki jest blok, czym ogrzewany, czy ocieplony itp. Niektorzy np placa duzo za prad, bo maja bojlery w lazience i musza grzac wode. Czasami woda tez jest droga (u mnie np w cholere, 70zl/osoba miesiecznie). Jak jest stare budownictwo i niedocieplone to wiecej idzie na ogrzewanie. Ale to rzeczywiscie dziwne, ze spoldzielnia tak sobie podnosi jak chce - lokatorzy powinni sie buntowac, przeciez maja do tego prawo, a kazda podwyzka czynszu musi byc nalezycie uzasadniona.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4650 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak, tu napisałam ogólnie o rachunkach, nie pisałam, że to czynsz. Ale w czynsze po 1000 zł wierzę bo znam sporo takich przypadków. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.

Przykład z Wielkiej Brytanii, para w moim wieku: ona nigdy nie pracowała, on chyba tylko chyba rok albo 2 lata, mają 6 dzieci, kolejna dwójka w drodze, żyją z socjala tylko i wyłącznie na dzieci: mieszkają w Londynie w dobrej dzielnicy, mają ładny dom, nowego mercedesa. Dla mnie to jest patologia, tak żerować na państwu i żeby inni na nich pracowali, a oni tylko są rodzicami rozpłodowymi ... żeby jeszcze te dzieci były jakieś ładne
I to rodowici Brytyjczycy, nie emigranci, którzy podobno tylko socjal ciągną.

Nie chodzi mi o zarabianie kokosów, ale jeśli dwoje ludzi żyje z pensją 2 tysiące (np. sam mąż pracuje), to nie da się wychować dziecka, jeśli czynsz w mieszkaniu kosztuje 1000zł, do tego opłaty z 500zł, zostaje 500zł na dziecko,jedzenie,ubrania, środki czystości, części do auta gdy się zepsują, leki etc,etc (chodzi mi o SAMODZIELNE ŻYCIE)

U mnie w Warszawie czynsz za 1 mieszkanie kosztuje 450-500 w zależności od miesiąca, w drugim 700 max. Do tego dochodzą oczywiście opłaty za liczniki.