|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Kurcze Jana sama nie wiem, że też się musiało pokomplikować :/
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2192 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
Nunka, bo po stracie dziecka jest taka huśtawka. Juz sie wydaje, ze sobie człowiek w miare poradził, oswoil..a pozniej z zaskoczenia dół. To wraca i pewnie wracać juz zawsze bedzie...
Jana, a Twoj lekarz co zaproponował? Odstawienie? Zeberko, a jak Kasia z jedzeniem? Chętniej je? I mimo jedzenia nie przybiera na masie ciała? Ile ona ważyła jak sie urodziła? Wasza pediatra ma jeszcze jakies pomysł? Co do celiakii... to nie da sie jej wykluczyć na podstawie samych p/ciał Nie stresuj sie tym za bardzo, bo byc moze aka "uroda" Kasi, ale ja bym jeszcze podrazyla sprawę. Zaczelabym od dobrego gatsroeneteologa. A u mnie du.pa z cukrami, dzisiaj na czczo 95. A wczoraj po obiedzie 124, gdzie wcześniej po obiedzie nie przeraczalam 100. Jadłam kilka minut dłużej niż zwykle, bo miałam na obiedzie koleżankę z pracy. Niby jeszcze nie tragedia, ale humor wdzięcznie te cukry psują. Wiem, ze głupio marudzic, bo taki problem to nie problem. Ale dla swojego dziecka chciałoby sie zeby to wszytsko było tip top idealnie. ![]() Jaki mialyscie sposob na dobre cukry ma czczo? Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-09-15 o 10:58 |
|
|
|
#2193 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Niunia jeszcze zapomniałam Ci odpisać - jesteś bardzo silna i dzielna. Dobrze, że masz pracę, mnie np. to bardzo pomogło, powrót do ludzi, codzienna rutyna i potrzeba ładnego ubrania się, umalowania, itd. A u Was jeszcze zaświeci słońce, zobaczysz
![]() Kubek - a o której i co jesz jako późną kolację? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2194 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. X
druga kolacje jem ok 20:15- 20:30. Trzecia tak ok 22:30 Chodze spać ok 23. Wstaje ok 8.
Na druga jem chleb razowy z wedlina wolowa lub z indyka bądź z serem żółtym/bialym. Do tego warzywa- tu różnie, warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek. Po tym cukry mam niskie ok 80, max 90. Na ostatnia pól szklanki mleka, nie podnosi mi ono cukru ani po godzinie ani po dwóch. I nie miało zlego wpływu do tej pory na cukry ranne. Raz w tym tygodniu było bez mleka na ostatnia kolacje i cukier tez był wyższy niż 90. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-09-15 o 11:29 |
|
|
|
#2195 |
|
Konto usunięte
|
W mojej książeczce pisali, żeby na ostatnią kolację jeść białe pieczywo i/lub mleko. A gdzieś indziej z kolei przeczytałam, że przerwa między posiłkami może wynosić (ta nocna oczywiście) max. 8h. Ja miałam wyższe cukry jak właśnie miałam np. dłuższą przerwę. Ale ja ogólnie miałam niskie cukry na czczo, aż za niskie, więc chyba nie pomogę
Ja bym jednak na początek kombinowała z ostatnią kolacją.Ew. spytaj na wątku słodkich mam, tam sporo dziewczyn borykało się z wysokimi cukrami na czczo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2196 |
|
Zadomowienie
|
Ja na samym poczatku miałam za niskie. Budziłam sie i miałam 60-70. Teraz przez ostatnie 3-4 tyg ok. I. W tym tygodniu taka "niespodzianka".
Ide zaraz poczytać tamten wątek. To mleko na osttani posiłek bardzo mi pasowało. Mam nadal mdlosci i średnio sobie jedzenie czegoś większego przed samym snem wyobrażam. Spróbuje dzisiaj wypić je pozniej. Moze faktycznie za długa przerwa nocna. Dzieki. |
|
|
|
#2197 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Cytat:
Co mówi lekarz?Ja przy krwiaku brałam dupka,acard,leżałam plackiem i się wchłonął. Cytat:
Mi też cukry psują humor na cały dzień Tylko że ja ostatnio mam wyższe skoki niż ty.Cytat:
Spróbuj na ostatnią kolacje zamiast mleka zjeść kanapke. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Ja już nic nie wiem z tymi cukrami Po śniadaniu mam cukry ładne do 100.Po obiedzie są ok,mieszcze się w 120.Po podwieczorku to samo.Za to po kolacji odkąd biore Fenoterol masakryczne skoki.Zastanawiam się czy Fenoterol może osiągać wyższe stężenie na wieczór?Bo 1 połówke tabletki biore o 7:00,drugą o 15:00 i wtedy jem podwieczorek,O 16:00 cukry są ładne ,a o 18:00 po kolacji już koszmar.Za to po 2 kolacji znów są ok![]() Dziś zrobiłam test i na 2 śniadanie zjadłam to co na kolacje i cukier 115
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Jana, jak krwiak jest maly, to lekarz moze zmniejszyc dawke acardu lub zamienic go na aspiryne albo cos podobnego. Clexane zazwyczaj nie jest odstawiane, ewentualnie mozna zmniejszyc.
Przede wszystkim lezenie, moze nie od razu plackiem - do wc mozesz chodzic. Krwiak albo sie wchlonie, albo pomalu bedzie sie oczyszczal Spokojnie i glowa do gory. bedzie dobrze Pozdrawiam wszystkie
|
|
|
|
#2199 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj spróbuje mleko wypic pozniej, jak nadal bedzie zle to jutro spróbuje wcisnąć w siebie cos wiecej.
Izus, nie wiem co Ci poradzić. Fajnie ze po większości posilkow masz cukry dobre. Eliza. Acard i aspiryna to to samo. Nie ma sensu zamieniać Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-09-15 o 12:18 |
|
|
|
#2200 |
|
Zakorzenienie
|
Kubek, wiem ze to samo, ale tam sa jakies inne dawki,
Mnie raz lekarz zmienil acard 75 na aspiryne 100 co 2gi dzien. Chodzilo o to, ze 75 byla za duza a 50 w sam raz Iza, mojej kolezance wlasnie tak skakaly cukry i jej lekarka prowadzaca w koncu zdecydowala sie dac jej insuline, bo dieta nie mogla ich opanowac. Moze zapytaj lekarza.. Duzo dziewczyn z cukrzyca ciazową jest kierowanych na 2-3 dni do szpitala na obserwacje, gdzie robi sie im dobowy profil glikemii. Moze takie cos by Tobie pomoglo ogarnac te cukry. Popytaj lekarza Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2013-09-15 o 12:34 |
|
|
|
#2201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ide farbować włosy.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek Edytowane przez iza243 Czas edycji: 2013-09-15 o 12:47 |
||
|
|
|
#2202 |
|
Raczkowanie
|
Może być tak ze ten krwiak to już pozostałość po tych plamieniach, na które byłam w szpitalu a krwiak jest mały ma 6x9 mm, boję się odstawic acard i clexane, żeby nie zaszkodzić maluszkowi, nie wiem co robić :-(
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Boję się, ze cokolwiek zrobię będzie źle :-( Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze, co powiedzial lekarz? Po drugie sama nic nie odstawiaj, co najwyzej mozesz zmniejszyc dawke acardu, z jednej dziennie na 0,5 tabletki. Po trzecie lezysz i wstajesz tylko do wc. Po czwarte idziesz na kontrole Bedzie dobrze !! Wiekszosc z ciezarowek ma krwiaki, ktore sa spokojnie do opanowania Nie martw sie na zapas, bo stres gorszy dla Maluszka niz krwiak ![]() Ewentualnie jedz na IP i uprzyj sie ze chcesz sie polozyc na oddzial. Wtedy lekarz zadecyduje co dla Was najlepsze Iza, rozumiem ze malo kto chce isc do szpitala. Jednak czasami jest to najlepsza opcja. W szpitalu w ciagu kilku dni jest ustawione cale leczenie i na pewno jest to bezpieczniejsza opcja dla Maluszka niz leczenie sie w domu na wlasna reke...Ale decyzja nalezy do Ciebie. Zobaczysz co Tobie jutro powie lekarz Milego dnia Dziewuszki
|
|
|
|
|
#2204 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zdecydowanie wolę być w szpitalu, niż martwić się w domu. W kazdym momencie można zapytać, gdyby coś się działo, to jest opieka.
Z tymi bólami w sumie niepotrzebnie jechałam, bo nic się złego nie działo, a jednak nie żałuję - na IP pytali, czy chcę zostać i bez wahania się zgodziłam - wolałam być pod opieką niż się denerwować i dobierać sobie Bóg wie co do głowy. Na szczęście po tej kroplówce z magnezem bóle nie powtórzyły się (już 4 tygodnie), więc może jednak potrzebnie pojechałam
|
#2205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lece
|
|
|
|
|
#2206 |
|
Raczkowanie
|
W novum kazali odstawic, a mój dr prowadzący nigdy krwiaka nie widział. Kazał brać zestaw do końca ciąży.
Wiem ze większość ciężarówek ma krwiaka ale niewiele ma zestaw acard+clexane ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2207 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzięki
jak się wprowadzałam, to mówiłam, że będę sprzątać co tydzień itd. ale okazało się, że sprzątać taką wielką chatę nie jest takie proste a tym bardziej szybkie więc lekko odpuściłam żeby nie zwariować ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2208 |
|
Konto usunięte
|
straszny dylemat... a możesz zrobić kontrolne USG wielkości krwiaka za tydzień?
|
|
|
|
#2209 |
|
Raczkowanie
|
No chyba tak zrobię, w szpitalu się już należałam, tam krwiaka nie widzieli, nie ma podstaw do przyjęcia na oddział. Za kilka dni pojadę na usg, wcześniej zadzwonie do dra prowadzącego. Ale dylemat mam okropny.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2210 | |
|
Zakorzenienie
|
u mnie to była kromka/tekturka czyt. jakiś pieczyw
z kefirem.Im wyższa ciąża tym cukrzyca bardziej kapryśna. Chytra z niej bestia i to co dziłało dotąd już może nie działać i trzeba szukać jakiegoś innego rozwiązania... nie pomogę, ale nie powinnaś być sama z taką decyzją... Cytat:
- nawet na oddziale chorób metabolicznych; druga kwestia, że na każdą cukrzycową ciężarówkę co innego działa). dostaje się insulinę, jesli ona nie pomaga to najpierw wprowadzają dodatkowy nocny posiłek, polecają zrobić samemu dobowy profil glikemii, potem - ewentualnie - kładą do szpitala.
|
|
|
#2211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tż poszedł do wypożyczalni po jakiś film.Wczoraj oglądaliśmy fajny-"Polowanie".
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#2212 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2213 |
|
Zakorzenienie
|
Kubek Ja nie znalazłam sposobu na dobre cukry rano. Na początku sama dieta starczała bo cukry był w granicy 87, potem było coraz gorzej. Pod koniec dochodziły do 95, a po posiłkach rzadko miałam skoki, chyba, że zjadłam coś niedozwolonego.
A co do szpitala to już wogóle, tam jeden lekarz uważał, że jak mam insulinę to nie mam diety i dostawałam to co inne pacjentki nawet rzeczy zakazane Iza W którym tc jesteś? Edytowane przez fiolusiek Czas edycji: 2013-09-15 o 17:02 |
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się.Dziś jeszcze o nim myślałam.Na dziś tż pożyczył"Beby blues".
Fiol masakra co za lekarz ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Wczoraj zaczełam 26 tc.
|
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
Iza to już 26tc
Zeberko My od samego początku jesteśmy na Bebilonie |
|
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo że jak gin albo diabetolog powiedzą że szpital jest konieczny to pójde.Dziś znów cały dzień wyniki ok,za 35 minut bede mierzyć po kolacji i już mam stres czy będzie skok
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Kubek,Anitka o której macie jutro wizyty?
|
|
|
#2217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje cukry nie są wskazaniem do hospitalizacji... Nie stresuj się, bo od stresu też skacze spoko spoko - jesli pilnujesz diety to nie masz na to specjalnego wpływu. Wtedy lekarz przepisze insulinę (tak jak mnie miałam 1-2 jednostki, także wartość homeopatyczna ). Jeśli wywala Ci tylko po jednym posiłku - to przed nim będziesz sobie robić zastrzyk. I obserwacja. jeśli się nie uspokoją, będziesz zwiększać dawkę.
|
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedz ![]() Cukier po kolacji ok
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek Edytowane przez iza243 Czas edycji: 2013-09-15 o 18:10 |
|
|
|
|
#2219 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kolezanka leżała z powodu cholestazy i cukrzycy w szpitalu uchodzacym za najlepszy, specjalizaujacy sie w prowadzeniu ciaz cukrzycowych. Dieta tam była staszna, była na żywieniu domowym. Super! Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-09-15 o 20:19 |
||
|
|
|
#2220 |
|
Zakorzenienie
|
HEJ! kochane napiszcie co u Was bo miałam dłuzsza przerwę i nie ogarniam. Jak tak? komu mam gratulować II? jak fasolki rosną? a jak się maja nasze wątkowe maluchy? Chciałam posprawdzać na 1 str ale tam jakies braki sa.
IZA! doczytałam tylko ze już 26tc!!! ZEBERKO! kurcze wiem ze się waga Kasi martwisz! JANA! trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!1 KUNDZIA! wróciłam do pracy. z Zosią jest albo moja mama, albo Tz albo jej chrzestna, ewentualnie tesciowa. wiec tak kombinujemy. ale ja na krótko do pracy chodzą wiec nie jest zle. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

Tylko że ja ostatnio mam wyższe skoki niż ty.

z kefirem.
- nawet na oddziale chorób metabolicznych; druga kwestia, że na każdą cukrzycową ciężarówkę co innego działa).