![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nasza przyszlosc waszym zdaniem. Przyszłość ZUS, świat za 40 lat..?
Jestem ciekawa jakie macie zdanie lub jakie zdanie maja wasi wykladowcy ze studiow znajacy sie na rzeczy- dozyjemy naszych emerytur? Jak bedzie wygladala sytuacja w Polsce za 40 lat? Co z ludzmi ktorzy non stop maja umowy smieciowe? Co z Zusem? Wyplaca nam emerytury? Bedziemy jakos zyc? Czy głod i będza i ubostwo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Nasza przyszlosc waszym zdaniem. Przyszłość ZUS, świat za 40 lat..?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
będzie dobrze
albo niedobrze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Emerytury będą na pewno, ale jesli zaden z kolejnych rzadow nie zreformuje jakos sensownie systemu emerytalnego, to beda one z pewnoscia niesprawiedliwe i głodowe. Mam tez nadzieje ze wiek emerytalny zostanie obnizony bo to co zrobil rzad z wiekiem zwłaszcza wobec kobiet to kompletna kpina, ja wiem ze 67 lat nie dozyje, bo mam rozne choroby, a i tak bede musiala majac umowe o prace, wplacac składki. Dla mnie ogolnie system ubezpieczeniowy, emerytalny i podatkowy w Polsce to jedno wielkie legalne oszustwo i złodziejstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Apropos, Słyszałyście o facecie, który pozwał ZUS o zwrot swoich skladek? Twierdzi, że nie chce emerytur i ubezpieczenia zdrowotnego i że z tą kasą sam sobie poradzi i wyjdzie na tym sto razy lepiej niż na emetyturze. ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie najlepszym wyjściem byłoby pracować na umowie ''śmieciowej'' i nie opłacać ZUSu, ale to niestety niemożliwe. Tacy ludzie, jeżeli mają głowę i myślą o przyszłości, są w stanie dobrze zainwestować kasę, a nie wpłacać do ZUSu na wieczne nieoddanie. Podniesiona granica wieku emerytalnego mi się podoba i mam nadzieję, że nikt tego nie zmieni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://zus.pox.pl/zus/sad-najwyzszy-...wlasnoscia.htm Ja nie wierzę w żadną emeryturę i szczerze wątpię, by za 40 lat jeszcze ZUS istniał. Jest bardzo bliski bankructwa. Najgorsze jest to, że mam własną działalność, więc chcąc nie chcąc składki płacić muszę, niedługo będzie to 1000zł miesięcznie ![]() Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-09-15 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie pierw idą na wydatki na tonę ciastk dla pracowników, na wycieczki w góry, 13 pensje, czy budowanie kolosalnych pałaców dla urzędników ZUS-u, na korupcję czyli na wszystko niż powinno iść docelowo. Osobiscie uważam że albo to szybko zreformują albo my będziemy mieć ochłapy a nie pieniądze idąc takim tokiem jak idzie inflacja, skok cen za produkty i inne koszta a jak "rośnie" nam kapitał do wypłat na emeryturę. No a słyszeliście ludzie o tej dziewczynie [chyba] co płaci jakiś tani słowacki zus? Teoretycznie płaci grosze więc te 1000 zł za składki na zus może pomnażac czy jakoś dobrze i mądrze zainwestować.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a do tego dochodzi składka zdrowotna przeciez, w tej kwocie placenia zusu z dzialanosci przeciez jest duza kwota skladki zdrowotnej i do tego placi sie ja z kazdego legalnego dochodu, to dopiero wyzysk
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
To juz nie wyzysk przez ZUS a NFZ ;-)
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a co za roznica i ja to wiem, to jest wyzysk państwa
![]() tylko chodzi, ze sie mowi, ze placi sie skladki 1000 zl, taa, tylko w tym tysiac z dzialanoci jest 260 zl na zdrowotna
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No z tego 1000 to kilka kwot idzie poza zus a wiele osób nie zdaje sobie sprawy ;-) ale to już inny temat ;-)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A prywatny abonament mają nawet osoby, które odprowadzają składki, bo to się zwyczajnie opłaca i nie trzeba być na łasce NFZ ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Między innymi dlatego, że emerytury są strasznie niskie i ciężko jest sie z nich utrzymać. Gdybyśmy byli w Niemczech i po przejściu na emeryturę mielibyśmy w końcu czas i pieniądze, żeby sobie kupić campera, jeździć po świecie i wygodnie żyć, to mogliby ten wiek obniżyć do 40 lat i super. U nas po przejściu na emeryturę większość osób ledwo wiąże koniec z końcem i mimo że są jeszcze młodzi (dzisiaj 60-65 to nie to, co kiedyś) i sprawni, to już nie pracują. Nie mam na myśli jakiś ekstremalnych przypadków typu ''ciężka praca fizyczna'', ale w wielu zawodach spokojnie daliby radę.
Inny jest też model emeryta u nas i na zachodzie. Tam aktywność z pracy przenosi się na inne dziedziny, a u nas rozrywką takich osób najczęściej jest lekarz/kościół/opieka nad wnukami. To już chyba lepiej dalej pracować, jeżeli jest się zadowolonym z swojej pracy. Jeżeli system emerytalny zostanie zmieniony i emerytury będą wypłacane z czego innego niż składki obecnie pracujących, to też niech obniżą ten próg. Ale póki będzie ich utrzymywać mniej liczne pokolenie, no to niestety.
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja staram się o tym nie myśleć, co będzie z moją emeryturą, bo się tylko dołuje. Zresztą w dłuższej perspektywie (tak za 3-5 lat) planuje wyjazd za ocean, więc swoją przyszłość emerytalną wiążę z innym krajem, z dala od ZUSu ![]() Gdyby składki ZUSowskie były trochę mniejsze, to sądzę że więcej ludzi by je płaciło, zamiast posiłkować się umowami-zleceniami, więc więcej by tak naprawdę wpływało do budżetu. Nieporozumieniem jest dla mnie też wyłudzanie pieniędzy z ZUSu lewymi L4, na zasadzie "ZUS mnie okrada to i ja jego okradnę" ![]() Szkoda, że nie ma u nas w polityce kogoś naprawdę z głową na karku. Wszyscy prezentują w rządzie polsko-sowiecką mentalność typu "by nachapać jak najwięcej póki u rządu jestem". To samo ma niestety duża część pracodawców...ale zboczyłam już z tematu ![]() Ogólnie mówiąc, smutno mi się robi na myśl o składach, ZUSie i emeryturach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Największy problem z przyszłymi emeryturami jest taki, że pieniądze w OFE są (tzn. były do tej pory) pieniędzmi zainwestowanymi (m.in. w akcje, obligacje, itd.). Oczywiście można założyć czarny scenariusz, że cały rynek kapitałowy runie i portfele OFE będą nic nie warte. Jednak jest to, mówiąc eufemistycznie, mało prawdopodobne. Mając pieniądze w OFE tak na prawdę każdy przyszły emeryt odkładał na swoją emeryturę, OFE inwestowały te pieniądze, a on widział (lepsze lub gorsze) rezultaty tych inwestycji.
W ZUS-ie natomiast nie ma pieniędzy, które są inwestowane, tylko są "zapisy na kontach", to znaczy, że w systemie widnieje informacja: obywatel Kowalski wpłacił tyle i należy mu się tyle. Tylko, że wpłacone przez Kowalskiego pieniądze są wydawane na bieżące świadczenia. To, jakie świadczenie otrzyma i z czego będzie wypłacane, stanie się za kilkanaście lat wielkim problemem, który będą na siebie przerzucały kolejne rządy. Bo wpływy do ZUS-u będą się z roku na rok zmniejszać, tak jak liczba Polaków w wieku produkcyjnym. Załóżcie sobie konto oszczędnościowe i przelewajcie jakąkolwiek kwotę, w miarę możliwości: 50 zł miesięcznie, 100 zł miesięcznie, 300 zł miesięcznie - przynajmniej za kilkadziesiąt lat nie powiecie, że "mogłam zacząć oszczędzać, teraz już za późno"... Najważniejsza systematyczność i świadomość, że tych pieniędzy na nic nie mogę ruszyć. Wiara w to, że państwo zapewni obywatelowi godziwe życie na starość to niestety w obecnej sytuacji mrzonka. PS A "ozusowanie" tzw. umów śmieciowych sprawi jedynie, że młodym ludziom będzie jeszcze ciężej postawić pierwsze kroki na rynku pracy. Niczego nie poprawi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pieniadzy wrzuconych w ZUS nigdy nie zobaczymy w calosci, ale ten system, nawet jakby dzialal prawidlowo, nie mialby na celu zeby wplaty sie zwrocily. To ma byc takie 'ubezpieczenie od dlugiego zycia'. Ci ktorzy zyja srednia krajowa straca, a zwroci sie tym ktozy zyja o wiele wiele dluzej. Taka jest teoria. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Różnie ;
80% akcje, fundusze polskie i zagraniczne, forex, 20% rachunek oszczędnościowy. Na to musiałby być inny wątek. Jak chcesz szczegóły pisz na pw. ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Np moja koleżanka pracuje jako ankieter i zarabia 6000zł miesięcznie , jest na umowie śmieciowej.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytanie tylko w jakim zawodzie,na jakim stanowisku pracujesz,bo chyba nie wiesz o czym mówisz skoro jesteś za wydłużeniem wieku emerytalnego.
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Ja tez mam nadzieje, ze sie zmieni bo ja na jakies 95% wiem, ze wieku emerytalnego nie dozyję, wiec dla mnie przymus płacenia takich składek to jest złodziejstwo. Ale nawet jak ktos dozyje to i tak to jest złodziejstwo tylko nieco mniejszego kalibru, gdyby te emerytury prezentowaly jakies godziwe kwoty, to ok, nawet jakby sie nie zwrocilo to co sie zaplacilo - daloby sie przezyc, ale jak ktos pracowal cale zycie a ma z tego 1200 zł miesiecznie to dla mnie jest to perfidne i wyrachowane oszustwo i zlodziejstwo. Mam nadzieje ze nastepny rzad naprawi to co zrobil Tusk i poprzedni, bo w innym wypadku po studiach zamierzam uciekac z tego kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
umowy zlecenie sa ozusowane, chodzi o umowy o dzieło
![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- dla mnie jest niesprawiedliwe co nam robia, bo dlaczego za czyjes błedy, ze kiedys sobie ludzie w wieku 55 lat, czy mundurowi po 15 latach, do tego maja emerytury takie jak mieli ostatnia pensje, wiec ja maksymalnie podwyzszali, renty nadawno na stale slabo chorym i co i my za to teraz mamy płacic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale, jeżeli studentem nie jesteś - składki na umowie zlecenie są obowiązkowe, chyba, że jesteś na etacie a dodatkowo umowa zlecenie to płacone masz zdrowotne, a resztę odkładasz. W przeciwnym razie inna umowa zlecenie jest ozusowana. Więc takie odkładanie na emeryturę po 26r.ż. się kończy. Chyba, że masz na myśli odkładanie po prostu dodatkowych pieniędzy z wynagrodzenia. Tylko też wielu by chciało a nie ma z czego, bo weźmie do ręki np. 1500zł i jeszcze z tego miałby dodatkowo odłożyć na przyszłą emeryturę. A wracając do tematu i pytania gdzie są pieniądze na emerytury kiedyś słyszałam, że jak wprowadzili samozatrudnienie i najniższy zus (chyba przez 2 lata 250zł/m-c - niech ktoś mnie poprawi jak to były inne liczby) to nie obliczono prawidłowo zwrotu. Tzn. osoba na etacie, która zarabia x, odłoży sobie na swoją emerytrę, a x osób samozatrudnionych, które płaciły 250zł/mc nie pokryły tych należności, dlatego "dziura" w zusie jest jeszcze większa niż kiedyś. A w pewnym czasie to był wielki bum na to samozatrudnienie i niski zus. Ludzie po 2 latach zamykali swoje firmy i otwierali pod nowymi nazwami by jak najdłużej ciągnąć na niskim zusie. To nie jest kwestia wydumana przeze mnie, tylko jakaś pani specjalizująca się w dziedzinie składek tłumaczyła na szkoleniu. Edytowane przez wskazówka Czas edycji: 2013-09-16 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
![]() W większości państw w Europie wiek dla kobiet to 65, więc nie wiem, gdzie chcesz wyjechać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja też podobną część gromadzę na lokatach oszczędnościowych a resztę dochodów lokuję w "naturze". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.