Jaka smycz, obroża, pasy, szelki, adresówka, klatka, wózek dla psa itp WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-18, 10:06   #121
anusiak85
Rozeznanie

Dot.: Jaką kupić smycz ?

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
ja dla labka kupiłam szelki i smycz nitowe
Mój też ma szelki i plecioną grubą smycz, jest dużym psem.
anusiak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 10:14   #122
201604191001
Konto usunięte

Też polecam szelki, chociaż mój wcale nie taki duży bo tylko 30kg.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 10:23   #123
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Megwal8 Pokaż wiadomość
Hey, chciaałabym kupić smycz dla mojego DUŻEGO pieska. Tylko na takiej zwykłej to on sie wyrywa, jest bardzo silny. Są jakieś 'specjalne'?
Pies się wyrywa i ciągnie nie od smyczy, tylko dlatego, że nikt go nie nauczył chodzić na smyczy... Są smycze dla większych psów, ale to chyba takie oczywiste różnice - dla dużego psa nie kupujesz cienkiej smyczki jak dla yorka, tylko szeroka taśmę albo grubą linkę.

Ale niezależnie od rodzaju smyczy jaki wybierzesz, pies nie przestanie ciągnąć. Musisz z nim poćwiczyć

I ja bym się zastanowiła nad tymi szelkami, bo wydaje mi się, ze w szelkach psu łatwiej jest ciągnąć, więc to może być zły pomysł dla dużego, silnego ciągnącego psa.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-09-18 o 10:24
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 11:03   #124
Heroldin
Zakorzenienie

Każdy z moich psów waży około pięćdziesięciu kilo. Chodzą w obrożach . Mają też i szelki, specjalnie przez rymarza szyte, bo inne rwały. W szelkach chodzą tylko na specjalne spacery. W szelkach są trudniejsze do okiełznania niż w obroży. Parę razy jechałam za nimi na brzuchu, bo nie utrzymałam. Szelek dla dużych psów, na zwykły spacer nie polecam.
I nie jest ważny rodzaj smyczy : wyciągana czy stała. Tak jak to napisała lexie : dla dużego psa nie kupujesz cienkiej smyczki jak dla yorka, tylko szeroka taśmę albo grubą linkę.Ważne jest ułożenie psa. Jeden z moich psów (ale tylko jeden) może chodzić luzem, bo wiem, że z nim mogę sobie na to pozwolić. Nie pomoże i klikier jeśli właściciel nie będzie wiedział jak się nim posługiwać.
Megwal8, duży pies i masz z nim problemy, to tylko i wyłącznie szkoła. No chyba, żeś sama jak Cesar Millan.
A tu masz dobre obroże : http://pitman.pl/obroze#
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 08:18   #125
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Megwal8 Pokaż wiadomość
Hey, chciaałabym kupić smycz dla mojego DUŻEGO pieska. Tylko na takiej zwykłej to on sie wyrywa, jest bardzo silny. Są jakieś 'specjalne'?
Codzi Ci o specjalna smycz czy obroze? Bo jak sie wyrywa to chyba powinnas mieć specjalna obroze zeby go nauczyć chodzic przy nodze. Ale o tym jak tych obrozy używać musisz porozmawiac ze specjalista.
No i zależy w jakim jest wieku. Jeśli młody to zwykła obroza i smycz i podstawowe zasady pokazane na wielu filmikach youtube czy poradnikach wystarcza. Natomiast jeśli jest starszy "po przejściach" i na smyczy wcale nie umie chodzic to potrzebujesz sporo cierpliwości i odpowiednich narzędzi dlatego wtedy lepiej podpytaj ludzi którzy sie znają.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 09:04   #126
201604191001
Konto usunięte

Specjalna to znaczy jaka?
Stary 2013-09-19, 09:55   #127
delfix10
Zakorzenienie

ja nie polecałabym szelek dla dużego silnego psa,w szelkach nie masz kontroli nad psem ,jest o wiele ciężej go utrzymać

aa i jak piesek jest młody to nie powinien chodzić w szelkach.
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 09:58   #128
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Specjalna to znaczy jaka?
Sa jakieś uzdowe, polzaciskowe... Nigdy nie musiałam ich używać (na szczęście) ale widzę ze ludzie używają .
Dlatego poradziłam zapytać specjalisty.
Stary 2013-09-19, 10:21   #129
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Sa jakieś uzdowe, polzaciskowe... Nigdy nie musiałam ich używać (na szczęście) ale widzę ze ludzie używają .
Dlatego poradziłam zapytać specjalisty.
Ludzie też biją psy, to, że ludzie coś robią nie znaczy, że to jest dobre.

A ja uważam, że mam większą kontrolę nad psem w dobrze dobranych i porządnych szelkach. Mogę go skuteczniej przytrzymać nie robiąc mu krzywdy, mogę go złapać za uchwyt przy szelkach. Tak jak pisałam, mój to tylko 30kg ale same mięśnie, żaden cherlak i czasem zdarza mu się spotkać psa, do którego się wyrywa i nie wyobrażam sobie trzymać go wtedy na smyczy w obroży i kontrolować tylko gardło.
Stary 2013-09-19, 11:26   #130
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Półzaciskowa obroża psu chyba krzywdy nie robi, uzdowa poprawnie używana też nie, więc nie wiem skąd porównanie do bicia? Chociaż autorce polecam normalną obrożę i normalną smycz i po prostu poćwiczyć z psem chodzenie na luźnej smyczy, jest wiele na ten temat w necie więc każdy może znaleźć informacje jak to robić.
Stary 2013-09-19, 13:32   #131
201604191001
Konto usunięte

Równie dobrze mogłam dać porównanie, że ludzie pierdzą w towarzystwie co nie znaczy, że to jest właściwe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 15:22   #132
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ludzie też biją psy, to, że ludzie coś robią nie znaczy, że to jest dobre.
.
Każde narzędzie w rękach nieodpowiednich ludzi przyniesie wiecej krzywdy niz korzyści dlatego napisałam wyraźnie zeby skontaktować sie ze specjalista...

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2013-09-19 o 15:25
Stary 2013-09-19, 18:17   #133
malgosia86
Zadomowienie

Zamiast smyczy poszukaj dobrej obroży i poświęć czas na naukę chodzenia psa na smyczy. Jeśli psa nie nauczysz, to skąd on ma wiedzieć, że ma się nie wyrywać?

Dla silnego psa (tak samo jak dla każdego innego) poleciałabym obrażę taką:
http://www.youtube.com/watch?v=i6XMb2XRVVs

Mam, korzystam od wielu lat. Poczytaj tylko, jak się zachowywać prowadząc psa na tej obroży (nie można psa szarpać; metoda jaką ja stosuję: pies powinien iść tak, aby krabinczyk zwisał pionowo, jeśli jest inaczej zawracam szybko w przeciwną stronę, idę 4 kroki i z powrotem wracam; czyli smycz zaczyna być nacięgnięta, zwrot w tył, 4 korki i znowu zwrot w tył = idę w tym samym kierunku co wcześniej)

Inne obrożę nie zdały egzaminu. Teraz się dziwię że cokolwiek innego (np. obroże uciskowe stosowałam) i żałuję tego.
A szelki są dobre np. do samochodu albo jak pies biega na długiej lince.

Tylko pamiętaj, żeby pies ładnie chodził (nie przy nodze, ale po prostu się nie wyrywał) trzeba włożyć dużo pracy, czasu i cierpliwości.

edit: co do smyczy, przy tej obroży (a mam psa ok. 40 kg) smycz trzymam w 3 palcach... po prostu pies nie ma możliwości szarpać się, a trening odbywa się bez użycia siły, szarpania i bez mojej frustracji
moja smycz ma chyba 2,5 cm, zwykła taśmowa

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2013-09-19 o 18:21
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 18:57   #134
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie podoba mi się ta "obroża" jakoś, to chyba jakaś hybryda uzdowej i zwykłej? Pies się tam intensywnie oblizuje i nie wygląda jakby czuł się komfortowo w tym czymś.
Stary 2013-09-19, 19:12   #135
malgosia86
Zadomowienie

mój się czuje ok, to jest obroża uzdowa

Wybrałam ją bo producent dawał gwarancję, że pies się z niej nie uwolni, obroża się nie rozepnie w przypadku nagłego szarpnięcia itd.
I tak też jest.

Pies w tej obroży jest w stanie napić się wody, szczekać, więc tak bardzo ciasno nie jest.

tutaj jest lepszy film (lepiej widac o co chodzi)
http://www.youtube.com/watch?v=TWFPWj08Bhs

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2013-09-19 o 19:15

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 19:20   #136
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Zamiast smyczy poszukaj dobrej obroży i poświęć czas na naukę chodzenia psa na smyczy. Jeśli psa nie nauczysz, to skąd on ma wiedzieć, że ma się nie wyrywać?

Dla silnego psa (tak samo jak dla każdego innego) poleciałabym obrażę taką:
http://www.youtube.com/watch?v=i6XMb2XRVVs

Mam, korzystam od wielu lat. Poczytaj tylko, jak się zachowywać prowadząc psa na tej obroży (nie można psa szarpać; metoda jaką ja stosuję: pies powinien iść tak, aby krabinczyk zwisał pionowo, jeśli jest inaczej zawracam szybko w przeciwną stronę, idę 4 kroki i z powrotem wracam; czyli smycz zaczyna być nacięgnięta, zwrot w tył, 4 korki i znowu zwrot w tył = idę w tym samym kierunku co wcześniej)

Inne obrożę nie zdały egzaminu. Teraz się dziwię że cokolwiek innego (np. obroże uciskowe stosowałam) i żałuję tego.
A szelki są dobre np. do samochodu albo jak pies biega na długiej lince.

Tylko pamiętaj, żeby pies ładnie chodził (nie przy nodze, ale po prostu się nie wyrywał) trzeba włożyć dużo pracy, czasu i cierpliwości.

edit: co do smyczy, przy tej obroży (a mam psa ok. 40 kg) smycz trzymam w 3 palcach... po prostu pies nie ma możliwości szarpać się, a trening odbywa się bez użycia siły, szarpania i bez mojej frustracji
moja smycz ma chyba 2,5 cm, zwykła taśmowa
A czy to jest tymczasowe rozwiazanie? Czy jeśli wrócisz do normalnej smyczy po powiedzmy 4 miesiącach czy pies będzie chodził juz w miarę spokojnie?
Stary 2013-09-19, 19:59   #137
malgosia86
Zadomowienie

Ale po co miałabym wracać?
to jest jest normalna obroża do noszenia na codzień

Stary 2013-09-19, 20:04   #138
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No nie wiem, kiedy mój pies ciągnął i chciałam używać obroży uzdowej ostrzeżono mnie, że nie należy jej stosować samej, tylko mieć dwie obroże (zwykłą i uzdę) i dwie smycze i uzdy używać tylko do korygowania. Bo inaczej to niebezpieczne.
Stary 2013-09-19, 20:07   #139
malgosia86
Zadomowienie

w jakim sensie niebezpieczne?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 20:11   #140
zakonna
Naczelna Nastolatka

szelki? przecież szelki są stworzone do tego żeby ciągnąć bez odczuwania duszenia na karku. Ja bym polecała kantar, używany w towarzystwie zwykłej obroży. Plus oczywiście dwie smycze. Na samym kantarku bardzo wyrywny i silny pies podobno może sobie uszkodzić kark. Ja wolę dmuchać na zimne i moje cudo chodzi na dwóch smyczach.
Stary 2013-09-19, 20:16   #141
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
w jakim sensie niebezpieczne?
Właśnie w takim jak zakonna napisała W sumie pies może też np. czegoś się przestraszyć i mocno szarpnąć i uszkodzić sobie kręgosłup...
Czytałam trochę o uzdowych i one są raczej opisywane jako narzędzie szkoleniowe, używane tylko tymczasowo, albo jako narzędzie awaryjne, używane w pojedynczych sytuacjach, gdy np. psa musi wyprowadzić ktoś, kto nie poradzi sobie fizycznie jak będzie ciągnął. Nie spotkałam się z informacjami, że to jest obroża do noszenia na stałe.
Sama też u starszego psa zmieniłam (zaraz jak do mnie trafił) półzacisk i kantar na normalna obrożę i o dziwo pies jakoś nauczył się nie szarpać na smyczy
Stary 2013-09-19, 20:19   #142
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
szelki? przecież szelki są stworzone do tego żeby ciągnąć bez odczuwania duszenia na karku. Ja bym polecała kantar, używany w towarzystwie zwykłej obroży. Plus oczywiście dwie smycze. Na samym kantarku bardzo wyrywny i silny pies podobno może sobie uszkodzić kark. Ja wolę dmuchać na zimne i moje cudo chodzi na dwóch smyczach.
Szelki są stworzone do tego żeby nie odczuwać duszenia na szyi. Przecież nie chodzi o to, żeby nauczyć psa "nie ciągnij to unikniesz bólu lub niewygodnej pozycji" tylko "nie ciągnij bo ja tego nie chcę, ciągniesz - nie idziesz, nie robisz tego co fajne".
Stary 2013-09-19, 20:40   #143
malgosia86
Zadomowienie

Na początku - chciałam zaznaczyć, że ja pisze o tej konkretnej obroży, nie o kantarkach w ogóle. O innych też czytałam różne opinie. Poza tym ich nie testowałam.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Właśnie w takim jak zakonna napisała W sumie pies może też np. czegoś się przestraszyć i mocno szarpnąć i uszkodzić sobie kręgosłup...
Żadnych badań na ten temat ani konkretnych przypadków nie znam. Więc moge powiedzieć z własnego doświadczenia, że nie bardzo umiem sobie taką sytuację wyobrazić.
U siebie nigdy nie zauważyłam sytuacji w ten sposób niebezpiecznej.

Cytat:
Czytałam trochę o uzdowych i one są raczej opisywane jako narzędzie szkoleniowe, używane tylko tymczasowo, albo jako narzędzie awaryjne, używane w pojedynczych sytuacjach, gdy np. psa musi wyprowadzić ktoś, kto nie poradzi sobie fizycznie jak będzie ciągnął. Nie spotkałam się z informacjami, że to jest obroża do noszenia na stałe.
hmmm ale dlaczego nie miałaby być na stałe? jeżeli jest bezpieczna dla psa? (chyba że ktos zakłada że nie jest - to ok)

Stary 2013-09-19, 21:10   #144
zakonna
Naczelna Nastolatka

ja pomijam oczywistą kwestię nauki chodzenia na luźnej smyczy. A co do kantarka, to nie wiem czy realnie jest możliwy uraz u psa, ale wolę zapobiegać niż leczyć
Stary 2013-09-19, 21:15   #145
malgosia86
Zadomowienie

Zakonna, warunkiem niezbędny prowadzenia psa w tej obroży jest nie szarpanie smyczą. Inaczej, rzeczywiście mogę być urazy.

Przyznam że ten temat spowodował, że zaczęłam szukac innych rozwiązań, bo ta obroża jest dosyć stara (myślę, że co najmniej 10 lat będzie mieć) i jestem ciekawa jakie nowości się pojawiły.

Trafiłam np. na to:
http://dogwalkinsync.com/

Stary 2013-09-19, 21:21   #146
zakonna
Naczelna Nastolatka

na tej stronie napisali, że kantar może powodować urazy karku. Jeżeli ten wynalazek to szelki zaciskowe, to ja bym nie chciała.
Stary 2013-09-19, 21:59   #147
201604191001
Konto usunięte

Gorzej jak pies gwałtownie szarpnie smyczą bo rzuci się za czymś. Może się to zdarzyć nawet anielskiemu psu.
Stary 2013-09-19, 22:27   #148
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:

hmmm ale dlaczego nie miałaby być na stałe? jeżeli jest bezpieczna dla psa? (chyba że ktos zakłada że nie jest - to ok)
Wydaje mi się, że (przynajmniej po części) jest to spowodowane tym, że na kantarze pies się nie uczy nie ciągnąć. Owszem, jest ZMUSZONY do nieciągnięcia, fizycznie zmuszony, ale to go raczej nie uczy niczego poza tym, że jak ma kantar to lepiej nie ciągnąć, a jak dostanie obrożę, to może znów szarpać. A lepiej jednak jest z psem to przećwiczyć, szczególnie że w ogromnej większości przypadków jest to do nauczenia i nawet nie jest to bardzo trudne, wymaga tylko cierpliwości i konsekwencji Tak mi się zdaje, że o to tu chodzi (odrzucając argument, że niebezpieczne).
Stary 2013-09-19, 22:58   #149
201604191001
Konto usunięte

Oczywiście potem można stosować metodę Szpiega z krainy deszczowców i zakładać psu uzdę ale jej nie przypinać O czym pies nie wiem ale ma uzdę, źle mu się kojarzy więc nie ciągnie.

Osobiście nie polecam i nadal uważam, że najlepiej nauczyć psa chodzić na smyczy w normalny sposób. I w szelkach
Stary 2013-09-20, 11:10   #150
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że (przynajmniej po części) jest to spowodowane tym, że na kantarze pies się nie uczy nie ciągnąć. Owszem, jest ZMUSZONY do nieciągnięcia, fizycznie zmuszony, ale to go raczej nie uczy niczego poza tym, że jak ma kantar to lepiej nie ciągnąć, a jak dostanie obrożę, to może znów szarpać.
Nie zgodzę się, bo pies może fizycznie ciągnąć. Przecież nie jest tak, że zakładam psu kantarek i on nie ciągnie. Bez nauki chodzi nic się tutaj nie zdziała. Tylko tyle, że faktycznie pies bardzo mocno ciągnąć nie może.

Dzisiaj z ciekawości przyczepiłam smycz do normalnej obroży, kantarek miał ale poluzowany. Szedł ładnie.

Jeśli inne metody nauki działają to dla mnie nie ma problemu. Na mojego psa nie działały.
Ja w tym nie widzę niczego złego, jeśli ktoś chce używać cały czas to ok, jesli chce tylko do nauki chodzenia - też ok.
Zauważcie, że pies autrki wątku prawdopobnie już ma złe nawyki ciągnięcia na smyczy, więc trudniej jest go oduczyć niż nauczyć od podstaw chodzenia na smyczy kilkutygodniowego szczeniaka.

Z ciekawości - ile trwała Wasza nauka chodzenia na smyczy w kantarku i obroży jednocześnie?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości