|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zabawne i irytujące uwagi, porady na temat pielęgnacji włosów.
Cytat:
, później włosy wyglądały jak połamane, ale mimo to nie mogę przekonać siostry i przyjaciółki, że to niszczy włosy .Co do tematu to moja mama zazdrości mi włosów(nie to, że moje są jakieś super, ale wizualnie wyglądają 20 razy lepiej niż jej), ale jak mówię, że ma używać odżywki po każdym myciu to wykręca się, że nie ma czasu, a później znów przychodzi, maca moje i mówi, że taaakie mięciutkie. No brak mi sił
|
|
|
|
|
|
#392 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. A mi jakiś czas temu podobały mi się 'messy bun'y' w wersji hard, ale jak pomyśłałam jak to niszczy włosy, łamie to odpuściłam nim zaczęłam wykonywać. Teraz lubią wiązać na czubku, ale jest to wersja light: po prostu nie przekładam do końca włosów w kucyku
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
O nie, taka fryzura z nieprzelozonymi do konca wlosami jest koszmarna.
Kojarzy mi sie z jakas spocona sprzataczka :P: Lepiej juz te odstajace konce obwiazac naokolo gumki i czyms lekko dopiac.
|
|
#394 |
|
Rozeznanie
|
Mi się to podoba i wg. mnie dobrze się prezentuje. Takie tam na szybko upięcie.
|
|
#395 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak już to śmierdzą ochroniarze w supermarketach.
|
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale czasem się uda całkiem elegancko upiąć te włosy ![]() edit. dopiero jak napisałam to skumałam o co chodzi tak naprawdę ja robię najpierw tak właśnie przez pół a później jeszcze raz przekładam gumkę tak że z tych włosów normalnie tworzę koka bez wystających pasm. Wtedy jest elegancko
Edytowane przez kaludia91 Czas edycji: 2013-09-09 o 20:43 |
|
|
|
|
|
#397 |
|
Raczkowanie
|
Moje włosy jak je zwiążę to tak wyglądają jak na tym zdjęciu
a nie tapiruję ich ani nic, z reszt zniszczone też nie są. A robią mi kołtun same z siebie, więc może nie każda laska z takim "kołtunem" to fanka tapiru?
|
|
|
|
|
#398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze jak są mocno związane... ja stosuje, gdy jestem w domu, albo mam olejek na długości
|
|
|
|
#399 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tym nie do konca przełożonym kucykiem to wcale nie jest głupi pomysł. Ja od miesiąca tak chodzę. A do koków mam uraz po tym jak moja kuzynka, która spała w rozpuszczonych włosach, związywała je w taki kołtun (chociaż ten nie wygląda aż tak źle) bez ich rozczesywania. Aby tylko było modnie :/ I teraz chodzi z takimi połamanymi, odstającymi włosami. Większość koków, które widuję wyglądają bardzo nieschludnie. Są roztrzepane jak mój obecny, po spaniu Jedyny słuszny kok to taki gładki, ładnie zaczesany.
Pięknym motylom ucięto skrzydła! Nim wznieść się zdążyły do gwiazd! pokochaj uszate serduszko Edytowane przez pepita Czas edycji: 2013-09-11 o 13:35 |
|
|
|
|
|
#400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i przede wszystkim jak mi wypadnie 5 wlosów to je bardzej widac ,sa długie blond ,niz np mojemu tż który ma krotkie i ich nie widac na siedzeniach czy ubraniach, jak wypadaja. |
|
|
|
|
|
#401 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie wiem jak jest naprawdę z tym ciężarem i wypadaniem, ale jedna teoria głosi, że wszelkie obciążanie, szarpanie, mocne związywanie i inne takie osłabia włos, wyrywa go, sprawia, że wypada, a według drugiej szczotkowanie włosów je wzmacnia między innymi dlatego, że jak się je tak lekko ciągnie czesząc to te cebulki się przyzwyczajają do tego szarpania i są mocniejsze xD
Mi tam się wydaje, że i jedno i drugie jest bez sensu i że z takich "mechanicznych" przyczyn to "wypadają" tylko te, które naprawdę wyszarpiemy, a tak z niemożności wytrzymania obciążenia to raczej nie. Wg mojej osobistej teorii wypadanie zależy od ogólnego zdrowia organizmu, obecności wszystkich potrzebnych składników typu witaminy i inne takie, hormonów i stanu skóry głowy. Jak organizm jest zdrowy, ma wszystko czego potrzebuje, hormony nie szaleją, skóra głowy jest dobrze ukrwiona to można włosów używać jak liny (Roszpunka ) i nic im się nie stanie ale to tylko moja teoria
|
|
|
|
|
#402 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Rozumiem, że wg Ciebie
. Nie jest to jakaś ogólna i jedyna prawda
|
|
|
|
|
#403 |
|
Rozeznanie
|
Tak
wyrażam tu swoje zdanie, nie ogólne bo zdania są podzielone
|
|
#404 | |||
|
Rozeznanie
|
Pewnie po wylanej butelce oleju, wylewają butelkę szamponu.
![]() ---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- To zdjęcie wyglądało jak rozczochrany kok. Tapirowanego jeszcze nie widziałam. |
|||
|
|
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#406 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W sumie to jak nad tym myślę, to tego typu uwagi mają nr 1 w moim prywatnym rankingu na najbardziej wkurzające porady. Pewnie dlatego, że przy moim dalekim posunięciu w latach to powinnam już dawno temu na chłopa się obciąć, a nie zapuszczać
|
||
|
|
|
|
#407 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I ani mi się śni ścinać włosy!
|
|
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#409 |
|
Mod-Śnieżynka
|
A może nie każda osoba lubi/dobrze się czuje/dobrze wygląda/podobają się długie włosy. Nie trzeba od razu szukać innych odpowiedzi: typu: uważa, że jest za stara.
Na wizażu baaaardzo dużo czytam o zapuszczaniu, prawie każda dziewczyna zapuszcza. Ale są osoby, które nie chcą mieć długich włosów i warto o tym pamiętać. Na co dzień przebywam z osobami od 5 do prawie 70 lat: włosy różnej długości, strukturze, stopniu zniszczenia bądź nie. W moim środowisku kobiety dbają nie tylko o włosy, ale o zdrowy tryb życia. |
|
|
|
|
#410 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie że "bo nie wypada" to nie jedyna przyczyna, ale z mojego przyglądania się ludziom na ulicy wynika, że osób z długimi i zadbanymi lub niekoniecznie długimi, ale zadbanymi włosami jest najwięcej wśród nastolatek, za to po 30 roku życia ta ilość drastycznie spada. I zastanawiam się raczej nie tyle nad tym dlaczego kobiety po 30 nie mają długich, ale dlaczego zazwyczaj nie mają ładnych włosów, a to bardziej się rzuca w oczy przy trochę większej długości niż za ucho. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#411 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
każdy co innego lubi i w czym innym się dobrze czuje/ładnie wygląda i ok, wszystko jest dla ludzi ale dość powszechne są opinie, że kobiecie w pewnym wieku nie wypada... i nie wiem co to za zabobon
|
|
|
|
|
|
#412 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#413 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
. Owszem kiedyś go słyszałam, ale to raczej z książek niż od kobiet czy mężczyzn.Mam całkiem inne doświadczenia niż Wy .Spostrzeżenia też troszkę inne .---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
.
|
|||
|
|
|
|
#414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie wiem ile w tym czepianiu się: "zetnij włosy, bo za stara jesteś na długie" jest tradycji a ile zazdrości ![]() i w tej tradycji nie tyle chodziło o to żeby włosy obciąć, ale żeby upinać i chować pod czepek ![]() młode panny nosiły warkocze, dorosłe upinały koki ( w książkach typu Ania z Zielonego Wzgórza pamiętam, było coś takiego, że starsze dziewczyny upinały włosy wysoko i to symbolizowało ich dorosłość ) natomiast rozpuszczone włosy nie były w dobrym tonie i chyba tylko panie lekkich obyczajów i czarownice takie nosiły hahahah
Edytowane przez chudelatte Czas edycji: 2013-09-20 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
Moje babcie i starsze kobiety z rodziny mieszkające na wsi też (ale jedna z moich babć była kobietą, która nigdy nie nosiła spodni i generalnie zatrzymała się w swoim światopoglądzie gdzieś w realiach kulturowych II wojny światowej więc to też zupełnie odmienny świat dla mnie był). I od nich nigdy nie słyszałam podobnej opinii, ale wiem że taka istnieje. Teraz mam zagwozdkę, skąd się to wzięło i chyba pogrzebię tu i ówdzie za pochodzeniem tego zwyczaju.
|
|
|
|
|
#416 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Moje babcie również miały długie włosy ale zawsze spięte w kok.
Spory wpływ na włosy ma ciąża. Ogólnie wydaje mi się, że kobiety ścinają włosy i przestają o nie dbać, gdy rodzą się dzieci - że niby nie wygodne, czasochłonne. Przynajmniej takie mam spostrzeżenia z najbliższego mi otoczenia. I uważam, że to głupie. Bez przesady, nie potrzeba dwóch godzin, żeby nałożyć olej, cokolwiek. W sumie czas spędzony u fryzjera na 'pięknej' fryzurze (borsuk i inne takie :p) jest równy domowej pielęgnacji. Ja chyba nigdy nie zetnę włosów. A jak będą siwe to mam w planach ufarbować je na biało
Plant lady Edytowane przez Roslina xD Czas edycji: 2013-09-20 o 20:20 |
|
|
|
|
#418 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Nie jestem w ciąży, nie byłam. Ale mam teraz taki czas, że myślenie o oleju jest ostatnią rzeczą. I wcale nie chodzi o to, że czas nakładania jest krótki. Zwyczajnie myślę o czymś innym. Kiedy mam czas (jak dziś wieczór) olej na głowę i np. forum . Urodzenie dziecka tak wiele zmienia w życiu kobiety, że przynajmniej na początku wszystko inne schodzi na dalszy plan. Oczywiście nie twierdzę i nigdy nie będę twierdziła, że usprawiedliwia to długotrwałe zaniedbanie. Ale daleko mi do oceny. |
|
|
|
|
|
#419 |
|
Zakorzenienie
|
moja mama ma od zawsze długie do pasa i spięte w kok (co pradwa od zawsze też zniszczone, bo nie podcinane i myte szamponem silikonowo slsowym),a jest już po 50 sporo, a trzyma je długie, bo jako dziecko zawsze ją na krotko strzygli i ma uraz
![]() w każdym razie nikt jej nigdy niepowiedział, że powinna ściąć czy coś
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
Jak sie chce to mozna. Pol godziny dziennie naprawde wystarczy na tusz na rzesy, pomalowanie paznokci, czy zadbanie o wlosy.
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.

, później włosy wyglądały jak połamane, ale mimo to nie mogę przekonać siostry i przyjaciółki, że to niszczy włosy
.

. A mi jakiś czas temu podobały mi się 'messy bun'y' w wersji hard, ale jak pomyśłałam jak to niszczy włosy, łamie to odpuściłam nim zaczęłam wykonywać. Teraz lubią wiązać na czubku, ale jest to wersja light: po prostu nie przekładam do końca włosów w kucyku

ale czasem się uda całkiem elegancko upiąć te włosy 

wyrażam tu swoje zdanie, nie ogólne bo zdania są podzielone