Panny Młode 2015 cz. 7 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-20, 12:01   #3661
Bacardi_
Wtajemniczenie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
Napisane przez Kelpie Pokaż wiadomość
Nasi rodzice się już znają, ale nieoficjalnie pewnie tak
Nasi również, pewnie też będziemy musili zorganizować takie spotkanie, myślimy, że może w święte jakoś to zorganizujemy

Czekamy na Ciebie

Bacardi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:01   #3662
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bacardi_ Pokaż wiadomość
no to zmówiny pewnie się szykują
Rodzice Tż cały czas nalegają aby zorganizować taki "zmówiny" ale my na razie tego nie chcemy.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:01   #3663
mariamarysienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
no właśnie dlatego tak mi się nasunęło no to tak samo jak wiadomo, że wf w kozakach by nie przeszedł no ale ogólnie wszystkie zajęcia u nas nie są takie "specyficzne" więc nikt nie zmienia ale mój kuzyn też na laborki miał fartuch, takie śmiechowe gogle i takie hm..."chodaki"?
Fashion week UM

Chciałam pójść pozbierać orzechy laskowe, ale kot wskoczył mi na kolana i jestem uziemiona Niby mogę kota przestawić, ale tak rzadko idzie do kogoś na kolana, że muszę wykorzystać tą chwilę

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:01   #3664
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
My chcemy mieć trójkę z tż,ale chyba z czwórki też bym się cieszyła Ogólnie uważam,że fajnie mieć dużą rodzinę,nigdy nie skazałabym swojego dziecka na bycie jedynakiem
ja znowu uważam, że jedynakom jest lepiej. i z doświadczenia i w ogóle. jeśli kiedykolwiek zdecyduje się na dziecko do 1 to max..

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:04   #3665
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
ja znowu uważam, że jedynakom jest lepiej. i z doświadczenia i w ogóle. jeśli kiedykolwiek zdecyduje się na dziecko do 1 to max..
Ja się nie zgadzam absolutnie Z doświadczenia i w ogóle
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:12   #3666
existence
Zakorzenienie

a ja swojego dzieciństwa jako jedynaczki za nic w świecie bym nie zamieniła
Stary 2013-09-20, 12:14   #3667
nudnylogin
Rozeznanie

Odp: Dot.: Panny Młode 2015 cz. 7

Cytat:
no właśnie dlatego tak mi się nasunęło no to tak samo jak wiadomo, że wf w kozakach by nie przeszedł no ale ogólnie wszystkie zajęcia u nas nie są takie "specyficzne" więc nikt nie zmienia ale mój kuzyn też na laborki miał fartuch, takie śmiechowe gogle i takie hm..."chodaki"?
U mnie koles w zeszlym semestrze na wf przyszedl w japonkach

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nudnylogin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:14   #3668
lolusl
Japońska rzepa

Ja przyznam szczerze,że nie bardzo wierzyć będę jedynakom,z tego względu,że ciezko mówić o czymś czego się nie ma Ja byłam 8 lat jedynaczką i wydawało mi się,że jest super,za nic nie chciałam rodzeństwa. Potem się urodziła moja siostra i nagle się okazało,że życie może być jeszcze fajniejsze
It never fails.
Stary 2013-09-20, 12:14   #3669
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bardzo długo byłam jedynaczką i to był dla mnie trudny czas i żałuję, że nie miałam z kim spędzać czasu. Później pojawiła się moja siostra ale to była już za duża różnica wieku by nawiązać pozytywne relacje.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:18   #3670
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja przyznam szczerze,że nie bardzo wierzyć będę jedynakom,z tego względu,że ciezko mówić o czymś czego się nie ma Ja byłam 8 lat jedynaczką i wydawało mi się,że jest super,za nic nie chciałam rodzeństwa. Potem się urodziła moja siostra i nagle się okazało,że życie może być jeszcze fajniejsze
A ja jestem połowiczną jednyaczką i wolałabym zostać jedynaczką więc wiem co mówię. Połowiczną ponieważ moi rodzice adoptowali dalszego kuzyna który w wieku 7 lat(ja wtedy miałam 6) stracił rodziców. I nadal twierdzę że wolę być jedynaczką mimo ze dorastaliśmy razem...

Edytowane przez pejlin
Czas edycji: 2013-09-20 o 12:20
pejlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:20   #3671
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
A ja jestem połowiczną jednyaczką i wolałabym zostać jedynaczką więc wiem co mówię. Połowiczną ponieważ moi rodzice adoptowali dalszego kuzyna który w wieku 7 lat stracił rodziców. I nadal twierdzę że wolę być jedynaczką
No tak,ale to nie było tak,że się ktoś urodził,że pojawia się malutki człowiek To jest wg mnie zupełnie coś innego.
It never fails.
Stary 2013-09-20, 12:21   #3672
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak,ale to nie było tak,że się ktoś urodził,że pojawia się malutki człowiek To jest wg mnie zupełnie coś innego.
Mówiłaś o rodzeństwie ogólnie więc ja też się ogólnie wypowiedziałam.
Stary 2013-09-20, 12:23   #3673
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nudnylogin Pokaż wiadomość
U mnie koles w zeszlym semestrze na wf przyszedl w japonkach

Cytat:
jak urodziła się moja kuzynka jak miałam 10 lat i musiałam się dzielić dziadkami już był to dla mnie koszmar a co dopiero jak by mi się miało urodzić rodzeństwo...nie chcę wiedzieć...
Dobra no jeju każdy ma swoje racje ja zdania nigdy na ten tamat nie zmienię sama zawsze chciałam mieć 2 dzieci ale nie dlatego, że bycie jedynakiem jest niefajne, oj na pewno nie a ile będę mieć okaże się w przyszłości
Stary 2013-09-20, 12:23   #3674
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bacardi_ Pokaż wiadomość
Nasi również, pewnie też będziemy musili zorganizować takie spotkanie, myślimy, że może w święte jakoś to zorganizujemy
Dla nas święta to osobna bajka. Ciężko będzie je w tym roku zorganizować bo chcemy je spędzić razem, ale tez chcemy u każdego być w domu, a mamy 120 km do przejechania.

Cytat:
Może się tak wydawać. Bo dziecko ma wszystko dla siebie, nie musi się dzielić itd...Ale posiadanie rodzeństwa wiele uczy.

Cytat:
Ja się nie zgadzam absolutnie Z doświadczenia i w ogóle
Zgadzam się.

Chciałabym mieć rodzeństwo. Moje koleżanki są siostrami rok po roku i są bardzo przywiązane do siebie i się przyjaźnią.
Ze względu na różnice wieku chciałabym dzieci rok po roku, albo 2 lata różnicy. W kwestii ogarnięcia dwójki dzieci jest to pewnie niezły hardcore.
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:31   #3675
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
ja również.

Cytat:
Napisane przez Vallotka Pokaż wiadomość
Ja bardzo długo byłam jedynaczką i to był dla mnie trudny czas i żałuję, że nie miałam z kim spędzać czasu.
to chyba zależy od sytuacji bo ja zawsze miałam kontakt z innymi dziećmi i nigdy mi się nie nudziło

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Może się tak wydawać. Bo dziecko ma wszystko dla siebie, nie musi się dzielić itd...Ale posiadanie rodzeństwa wiele uczy.
no tak i to jest właśnie fajne ale skoro ktoś jest jedynakiem i np nie umie nawiązywać kontaktów z innymi, jest osobą nietowarzyską czy zamkniętą w sobie to się nie dziwie że może tak twierdzić. Ja od zawsze przebywałam wsród wielu dzieci na dworze czy przedszkolu, nigdy nie brakowało mi towarzystwa, z dworu aż się wracać nie chciało! Teraz nadal lubię przebywać z ludzmi, mam dużo dobrych znajomych. Nie mam na co narzekać. i do 15 roku życia miałam wszystkich tylko dla siebie, później pierwsi kuzyni mi się urodzili i "oddałam" pałeczke im. teraz jest ich aż 3 i no.. nie powiedziałabym, że mają się lepiej niż ja.

BLOG

Stary 2013-09-20, 12:31   #3676
Malwina_89
Zakorzenienie

Widzę, że kwestia "kobiecości" i "męskości" że tak to ujmę jest pomijana, ja więc również się nie wypowiem, żeby nie dolewać oliwy do ognia

W ogóle rano ubrałam się na cebulkę, wychodząc z królikiem do weta, a okazało się, że jest całkiem przyjemnie, mimo że słonko nie świeci Oby jak najdłużej taka pogoda się utrzymywała, bo deszczu to ja nie zniosę

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:34   #3677
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość

W ogóle rano ubrałam się na cebulkę, wychodząc z królikiem do weta, a okazało się, że jest całkiem przyjemnie, mimo że słonko nie świeci Oby jak najdłużej taka pogoda się utrzymywała, bo deszczu to ja nie zniosę
Musi bo ja jutro wybieram się do Opola....A jak znam życie będzie lało....
Stary 2013-09-20, 12:38   #3678
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

To może ja się wypowiem Nie bierzcie tego do siebie co powiem ale moje zdanie jest takie że jedynacy za zwyczaj są rozpieszczeni i później ciężej im w życiu jakieś porażki znosić, bo przecież zawsze byli jedyni, najważniejsi jak widać po tutejszych jedynaczkach, same pisałyście że mieliście dla siebie dziadków, ogólnie wszystko i jak teraz w życiu dorosłym znosicie jeżeli nie dostaniecie tego czego oczekujecie? Myślę że jest trudniej. Mogę się mylić bo wiem że w życiu nie ma nic albo białego albo czarnego. U nas zawsze w rodzinie było dużo dzieci ja sama mam czworo starszego rodzeństwa, nie było łatwo, rzadko dostawałam cokolwiek a jak już, to częsta nie było to to co sobie wymarzyłam, i może to jest dziwne ale nie mam o to pretensji i nie żałuję, bo nauczyłam się doceniać to co mam, i od małego wiem że aby coś dostać, do czegoś dojść to trzeba się porządnie napracować
Stary 2013-09-20, 12:39   #3679
Bacardi_
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla nas święta to osobna bajka. Ciężko będzie je w tym roku zorganizować bo chcemy je spędzić razem, ale tez chcemy u każdego być w domu, a mamy 120 km do przejechania.
a no to faktycznie inna bajka, my mamy do siebie ok. 4 km

Czekamy na Ciebie

Bacardi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:40   #3680
mariamarysienka
Zakorzenienie

W kwestii jedynactwa nie będę się wypowiadać, bo na bank będzie dym i parę osób się obrazi Tak czy siak mimo że mojego brata niezbyt lubię i mnie mega wkurza, to i tak cieszę się że go mam.

U mnie nawet słoneczko przebłyskuje Mam nadzieję, że jakoś w miarę ta pogoda będzie, bo wczoraj wychodziłam w grubszym jesiennym płaszczu, szalu i wysokich butach jesiennych
Dobra, idę te orzechy pozbierać, bo wiewiórka wszystkie zabierze

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:40   #3681
existence
Zakorzenienie

Cytat:
no tak i to jest właśnie fajne ale skoro ktoś jest jedynakiem i np nie umie nawiązywać kontaktów z innymi, jest osobą nietowarzyską czy zamkniętą w sobie to się nie dziwie że może tak twierdzić. Ja od zawsze przebywałam wsród wielu dzieci na dworze czy przedszkolu, nigdy nie brakowało mi towarzystwa, z dworu aż się wracać nie chciało! Teraz nadal lubię przebywać z ludzmi, mam dużo dobrych znajomych. Nie mam na co narzekać. i do 15 roku życia miałam wszystkich tylko dla siebie, później pierwsi kuzyni mi się urodzili i "oddałam" pałeczke im. teraz jest ich aż 3 i no.. nie powiedziałabym, że mają się lepiej niż ja.
ja tak samo
Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
Musi bo ja jutro wybieram się do Opola....A jak znam życie będzie lało....
jechałam do Pragi przez Opole
Stary 2013-09-20, 12:40   #3682
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:

O matko jakbyś się w mojej rodzinie urodziła jako jedynaczka i miała tylu kuzynów co ja to musiałabyś się czuć okropnie nie mówię tego złośliwie
Stary 2013-09-20, 12:41   #3683
Malwina_89
Zakorzenienie

Pejlin wybacz, może pisałaś, ale ja nie nadrabiam na bieżąco - co Cię sprowadza jutro do Opola?

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2013-09-20, 12:44   #3684
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
To może ja się wypowiem Nie bierzcie tego do siebie co powiem ale moje zdanie jest takie że jedynacy za zwyczaj są rozpieszczeni i później ciężej im w życiu jakieś porażki znosić, bo przecież zawsze byli jedyni, najważniejsi jak widać po tutejszych jedynaczkach, same pisałyście że mieliście dla siebie dziadków, ogólnie wszystko i jak teraz w życiu dorosłym znosicie jeżeli nie dostaniecie tego czego oczekujecie? Myślę że jest trudniej. Mogę się mylić bo wiem że w życiu nie ma nic albo białego albo czarnego. U nas zawsze w rodzinie było dużo dzieci ja sama mam czworo starszego rodzeństwa, nie było łatwo, rzadko dostawałam cokolwiek a jak już, to częsta nie było to to co sobie wymarzyłam, i może to jest dziwne ale nie mam o to pretensji i nie żałuję, bo nauczyłam się doceniać to co mam, i od małego wiem że aby coś dostać, do czegoś dojść to trzeba się porządnie napracować
No ja akurat nie miałam niczego podanego na tacy i byłam uczona że muszę "zapracować" na cokolwiek więc to nie jest wyznacznik bycia jedynakiem. I w cale nie uważam że ciężko przyjmuję porażki , a miałam ich w życiu już całkiem sporo. No i już na pewno nie jestem rozpieszczona
Tak jak napisałam ex każdy będzie tu bronił swojej racji ten co jest jedynakiem będzie zwolennikiem a ten co ma rodzeństwo będzie przeciwnikiem .

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Pejlin wybacz, może pisałaś, ale ja nie nadrabiam na bieżąco - co Cię sprowadza jutro do Opola?
Nie pisałam wcześniej Jadę do znajomych i zostajemy na noc więc sobota popołudnie i niedziela ma być bezdeszczowa-więcej nie wymagam
Stary 2013-09-20, 12:45   #3685
existence
Zakorzenienie

ja to ogólnie nie lubię dużych rodzin i jakichś rodzinnych spotkań, wielkich wigilii nigdy mnie takie coś nie kręciło, nie chcę dużej rodziny mieć taka jestem i już

a co do porażek życiowych no to Boże...nie można mieć wszystkiego i już, przecież nie będę walić głową w ścianę "bo ja chcę" ale to na co mogę wpłynąć sama to zawsze jest tak jak chcę bo jestem uparta i dążę do celu ile tylko się da więc nie uważam, że jako jedynaczce jest mi teraz jakoś trudniej wręcz przeciwnie zawsze wiem, że muszę liczyć sama na siebie bo nikt za mnie wielu rzeczy nie zrobi (No chyba, że obiad ugotuje ) ale to inna bajka mówię, o bardziej wymagających rzeczach

Edytowane przez existence
Czas edycji: 2013-09-20 o 12:47
existence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-20, 12:49   #3686
iixi
Zakorzenienie

Cytat:
To może ja się wypowiem Nie bierzcie tego do siebie co powiem ale moje zdanie jest takie że jedynacy za zwyczaj są rozpieszczeni i później ciężej im w życiu jakieś porażki znosić, bo przecież zawsze byli jedyni, najważniejsi jak widać po tutejszych jedynaczkach, same pisałyście że mieliście dla siebie dziadków, ogólnie wszystko i jak teraz w życiu dorosłym znosicie jeżeli nie dostaniecie tego czego oczekujecie? Myślę że jest trudniej. Mogę się mylić bo wiem że w życiu nie ma nic albo białego albo czarnego.
ja od nikogo nigdy nie usłyszałam, ze jestem rozpieszczonym dzieckiem. Owszem do dziś dostaję to o co poproszę, ale to nie działa tak że potupię i pokrzyczę, popłacze i mam. (i nigdy nie działało! jak zasłużyłam do dostałam) Czasami mówię rodzicom, że potrzebuje coś tam i jak się nadarzy okazja to mi to kupują z własnej woli. Ja bym się nie obraziła na nich przecież jakbym tego nie dostała. Co do porażek - ja poniosłam niejedną od małego i zawsze wszyscy uczyli mnie sobie z nimi radzić. Dzięki temu jak mi się coś w życiu teraz nie uda to nie siadam w kącie i nie płacze tylko zbieram się do kupy i się poprawiam i walcze dalej. Jeden z moich kuzynów co ich jest 3 nie umie znieść porażki nawet w grach planszowych i wszyscy zawsze muszą tak grać, żeby wygrał.. bo inaczej ryczy na pól miasta i bije wszystkich.

Ja uważam, że wszystko zależy od kwestii wychowania a nie od tego ile się ma dzieci.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
O matko jakbyś się w mojej rodzinie urodziła jako jedynaczka i miała tylu kuzynów co ja to musiałabyś się czuć okropnie nie mówię tego złośliwie
ja nie lubie dużych rodzin wiec owszem, pewnie bym się czuła okropnie a kuzynów mam 8 łącznie więc to i tak za dużo moim zdaniem.

BLOG

Stary 2013-09-20, 12:53   #3687
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uważam, że wszystko zależy od kwestii wychowania a nie od tego ile się ma dzieci.

Ja mam siostrę, 7 lat młodszą, ale nie wiem, nie czuję z nią jakiejś superrodzeńskiej więzi, jakie widzę np. między moją mamą a jej rodzeństwem. U mnie jest bardziej jak u mojego taty - on się z siostrą kontaktuje raz na jakiś czas. Wiadomo, że ja przejmuję się, co u niej się dzieje i na odwrót, ale ja generalnie zawsze byłam mocno wycofana jeżeli chodzi o okazywanie uczuć (no wyjątkiem jest TŻ oczywiście ).

Pejlin to życzę udanego weekendu

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2013-09-20, 13:00   #3688
existence
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie lubie dużych rodzin wiec owszem, pewnie bym się czuła okropnie a kuzynów mam 8 łącznie więc to i tak za dużo moim zdaniem.
ja z kuzynów z "mojej linii" mam moją siostrę cioteczną tą o 10 lat młodszą z którą mam często kontakt i z linii mojej mamy teoretycznie to jest moje wujostwo takich w moim wieku mam około 4, reszta sporo starsza, a kontaktuję się tylko z kuzynką i kuzynem i więcej mi nie potrzeba ich tam jest baaardzo dużo ale nie ogarniam tego raczej od święta się kogoś spotka np. przy grobie prababci i pradziadka i tyle. My mamy własne życie oni mają własne i tak nam jest okej

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Moja mama ma o rok starszego brata. Nie lubił jej już w momencie jak się urodziła do tej pory praktycznie nie gadają ze sobą no to super rodzeństwo. Jak by moje dzieci się miały tak nie dogadywać wolałabym mieć jedno
Stary 2013-09-20, 13:05   #3689
Malwina_89
Zakorzenienie

Co rodzeństwo to inna historia. Rodzina kształtuje nasz światopogląd, czy tego chcemy, czy nie.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2013-09-20, 13:25   #3690
magda_mjt
Zakorzenienie

Jak byłam młodsza to myslalam, ze ok fajne mam rodzeństwo, ale nasz kontakt nie jest super, bo jest troche duża różnica wieku. Im jestem starsza tym widze, ze to po prostu emocjonalna różnica była, teraz z kazdym z nich swietnie sie dogaduje, pomagamy sobie, czesto sie widujemy. I tutaj połączenie tego plus ogolnie dzieci- na sama myśl, ze za niecały miesiąc jadę do brata i bede widziec bratanka normalnie skacze z radości . Uwielbiam tego malca . Ogolnie wydaje mi sie, ze nie ma co ponownie poruszać kwestii, który model rodziny jest lepszy :P.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości