|
|
#1651 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Cytat:
. Mniej więcej tak mi się kojarzy typowy Alan - http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Ob...5210092875.jpg
|
|
|
|
|
|
#1652 |
|
Zadomowienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4287082 7]Mi też się nie podoba. Nie chcę nikogo urazić, ale dla mnie jest strasznie hmm.. tandetne
. Mniej więcej tak mi się kojarzy typowy Alan - http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Ob...5210092875.jpg [/QUOTE]Mi się podoba Jerzy ale chyba się nie odważę
|
|
|
|
|
#1653 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
To fakt, ze coraz więcej małych Lilianek, ciekawe czy to imię też stanie się tak popularne jak Julki, Lenki itd.
|
|
|
|
|
#1655 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się podoba, na pewno bardziej niż imiona popularne.
|
|
|
#1657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, nie pojmuję jak można dać dziecku na imię tak jak ma połowa podwórka i wielokrotnie (do znudzenia ) dawałam temu wyraz
|
|
|
|
|
|
#1658 |
|
Rozeznanie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4286592 7]Przez takie przeróbki od dawna nie przepadam za imieniem Nela, które podoba się tutaj wielu osobom. Mam sąsiadkę, która się tak nazywa i wołają na nią Mela. Z Meli zrobiła się Flegma
![]() [/QUOTE] My w przedszkolu mówiliśmy Mela na Amelkę, tak zdrabnialiśmy po prostu i nikomu się z flegmą nie kojarzyła niestety, sa tacy co dla każdego imienia głupotę wymyślą ![]() Mnie się na szczęście Alan tak nie kojarzy Za to Grześ, Wojtek i Maciek kojarzą mi się z typowymi wieśniakami i za nic nie mogę tego zwalczyć
|
|
|
#1659 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Maciek też mi się tak kojarzy ![]() a, i zauważyłam, że na imię Nadia również zrobił się mały szał |
|
|
|
|
|
#1660 |
|
Raczkowanie
|
Mnie sie strasznie podobaja imiona Eryka i Zoja (Zojka), a maz upiera sie przy Anastazji
|
|
|
|
|
#1661 |
|
Wtajemniczenie
|
narcissisme, mnie tez ostatnio podoba się Zoja strasznie. do tego też Irina (polski odpowiednik nie podoba mi się ani trochę...). ale z drugiej strony, nie chcialabym wybierac imion pochodzenia kraju z ktorym nie mam nic wspolnego...
|
|
#1662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest śmieszne, znam ponad półroczne dziecko, które nadal nosiło czapkę po kąpieli. Ale fakt, akurat na imię Lena, Maja czy Julka nie miało, aż niemożliwe ![]() Ale o tym też pisałam
|
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1666 |
|
Zakorzeniona
|
Mnie się bardzo podoba imię Magdalena, skracane jako Magda, ale niestety od dzieciństwa mam awersję do zdrobnienia Madzia - wydaje mi się takim totalnym zdrobnieniem aż do przesady (bez urazy dla mam Madź
), tak samo jak Andzia i po prostu nie mogę tej formy zdzierżyć. No i właśnie jak pomyślę, że pewnie 90% społeczeństwa będzie zdrabniało Magdę w taki sposób, to mi się odechciewa
|
|
|
|
|
#1667 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Wszędzie Madzia, Madzia, Madzia
|
|
|
|
|
|
#1668 |
|
Raczkowanie
|
Mi się Magda w ogóle nie podoba - kojarzy mi się z co drugą moją koleżanką ze szkoły
- jestem rocznikiem 82.Ale nie powinnaś się kierować tym, że będą zdrabniać Madzia. Wcale nie każdy będzie...ja się obawiałam, że Oliwiera będą nazywać Olkiem - a pierwsze imię kocham (mój synek) a drugiego nienawidzę...więc miałam dylemat, ale zupełnie niepotrzebnie - nikt ani razu nawet nie próbował nazywać go "Oluś itp." jak już coś to "Oliś" co też mi sie nie podoba zbytnio, ale jest o niebo lepsze niż Oluś czyli typowy Olek. Mi też Grześki, Wojtki i Maćki kojarzą się z wiochą ![]() A z tracyjnych imion lubię Błażej, Łukasz i Marcin!!!!!! Za to Anastazja cudowne - ale Eryka też niezłe. Zoję spotkałam na placu zabaw i to imię zrobiło na mnie jedno wrażenie - "jak można tak nazwać dziecko" sorki, ale totalnie mi się nie podoba, jak nie dla dziewczynki. Co do Lenek, Majek i Julek - popieram - nie znoszę takiego podejścia. Ale jak pytam kolejną mamę Julki/Majki/Lenki to odpowiadają tak: 1. Wiem, że popularne, ale ja mam duży sentyment do tego imienia 2. Ale to będzie moja jedyna Maja/Lena/Julia 3. Wśród moich znajomych nie ma żadnej Mai/Leny/Julii - to jest najlepsze...tak jakby dziecko w przyszłości ze znajomymi rodziców przebywało...przecież wiadomo, że pójdzie w świat, szkoły, kolonie i będzie jedną z miliona Majek/Lenek/Julek obok siebie. Osobiście imiona te podobają mi się, ładnie brzmią wszystkie, ale w życiu nie nazwałabym tak dziecka ani nie poleciła nazwać tak nikomu, wręcz odradzała. Ale ludzi nie zmienisz Edytowane przez susan7 Czas edycji: 2013-09-20 o 07:37 |
|
|
|
|
#1669 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ale faktycznie, różne ludzie mają pomysły... Dla mnie imię Aleksander jest bardzo ładne, ale właśnie skrót Olek... Jak dla mnie kompletnie od czapy, nie mam pojęcia dlaczego akurat takie Tak samo mam z Aleksandrą i Olą - imię Ola kojarzy mi się wybitnie z małą dziewczynką, może dlatego, że w życiu nie poznałam dorosłej Oli, no i jednak ta forma nie pasuje mi do pełnej wersji imienia. Nie mam jednak zamiennika - no bo jak, Aleks? Niezbyt.A co do tych Julek i Lenek - też słyszałam, że to byłaby moja jedyna Julka/Lenka/Majka. Mnie się od zawsze podobało imię Wiktoria - tak również ma na imię moja przyjaciółka, ale córki tak nie nazwę, bo będzie jedną z kilku w klasie. Nie mówię, że to bardzo źle, niektórym może to odpowiada. Ale uważam, że mamy tyle imion do wyboru, że nie trzeba się opierać na pięciu najpopularniejszych. Opowiem przykład z pracy - w mojej pracy na nie aż tak wielu pracowników było aż 7 Karolin i w pewnym momencie pracodawca powiedział, że więcej Karolin już nie zatrudni, bo same z tym problemy były - na identyfikatorach mieliśmy tylko imiona (takie wymogi, bo niby Karolina T. źle wygląda) i kiedy przychodził audyt czy była skarga/pochwała nie wiadomo było, która z nich była przy tym obecna. A Karolina to wcale nie najpopularniejsze polskie imię, więc wyobrażam sobie, co będzie za kilka lat z Juliami - w szkole, w pracy itp. My te Karoliny zawsze określaliśmy Karolina + nazwisko, co też było problemowe przy braku czasu, no i ja osobiście nie chciałabym być wiecznie nazywana pełną formą. |
|
|
|
|
|
#1670 |
|
Zadomowienie
|
W liceum miałam kolegę Aleksandra i wszyscy mówili na niego Alek. Bardzo mi się podobało i powiem, ze jak go poznałam to długo myślałam, że Alek to Alek a nie Aleksander
|
|
|
|
|
#1671 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam takiego kolegę w podstawówce, praktycznie nikt nie mówił do niego Olek, on sam zawsze przedstawiał się jako Alek
|
|
|
|
|
#1672 |
|
Raczkowanie
|
Mi się bardzo podobają imiona dla dziewczynki : Julia, Amelia, Maja i Lena.
Dla chłopca: Franek, Szymon, Tomasz a mojemu Tż Filip.
|
|
#1673 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#1675 |
|
Raczkowanie
|
imiona wręcz idealne w dzisiejszych czasach, pffffffffffffffff
RATUNKU |
|
|
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak 4/5 Polski ![]() Bo te męskie to też w sumie obiegówki. Może z wyjątkiem Tomka. Weź dziecku oszczędź tych imion, to nic fajnego być wołanym po nazwisku. |
|
|
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
_vixen_ przyznam ci się do czegoś ... jestem ciekawa jak ma twoją na imię
|
|
#1678 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
Kimberli Lena.
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Zadomowienie
|
pfff.... Julia Lena. Tak ma na imię.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

.

), ale przeraziła mnie szybko rosnąca popularność tego imienia.