Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14 cz.19 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-24, 12:11   #3121
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
moze jej nie ma na forum dlatego ci nie odp
Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
spokojnie, to chwilę, trwa, ania musi zweryfkować kandydaturę i poczekać chwilę, czy nikt się nie sprzeciwi.
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Opiumalfa - zgłoszenie musi zostać 'rozpatrzone' przez uczestniczki klubu, to chwilę trwa, bo nie każda ma dostęp do kompa 24h/dobę.
dzieki!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:11   #3122
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Jesień tuż tuż, teraz już z górki, za rok o tej porze będą z nas Żonulki! PM'14

my 7 czerwca ślub więc podobnie z zaproszeniami wypada zaproszenia zaczniemy wybierać jak załatwimy godzinę w kościele.
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:14   #3123
Linaewen
Zakorzenienie

Jak tak czytam Wasze rozterki okołokościelne z kwotami i poradniami to aż strach bierze.

Ja bym sie decydowała na wiejski stół tylko gdyby był częścią zimnej płyty. Byłam na weselu gdzie stoły się uginały i do tego wiejski stół. Bez sensu, bo mało co z niego zeszło...
Ale na pewno, na milion procent, będziemy mieć słodki stół. Idea jest cudowna,a przy moim i TŻtowym łakomstwie się sprawdzi perfekcyjnie
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:14   #3124
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja bym nigdy nie dała 1000 zł. Bez względu na to co kto mówi. Jeśli ksiądz powiedziałby "co łaska" to dla mnie oznacza dosłownie co łaska a nie min (kwota). Jakby się upierał to poszłabym do kurii ze skargą. Jestem wierząca ale to co robią księża z pieniędzmi to dla mnie jakaś paranoja, a dopóki ludzie będą grzecznie płacić, dopóty oni będą rządać kosmiczne kwoty.
Moi znajomi poszli ze skargą do kurii i efekt był taki że ślub mieli w katedrze a nie swojej parafii gdzie ksiądz kazał tyle płacic. Więc można...
U nas podobno ksiądz mówi "co łaska ale nie mniej niż..." taki typ. Masz rację dopóki ludzie się nie zbuntują to będzie jak będzie. Nie rozumiem tylko dlaczego w jednej parafii ta sama "usługa" kosztuje np. 300 a w innej 1000... Grube przegięcie, ale liczyliśmy się z tym.

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
zmieniłabym kościół. oczywiście, chciałabym mieć ślub w swoim, ale 1000 zł księdzu nie dam, nie ma bata. Mam w planach dać ok. 300 zł
Niestety nie mam w pobliżu drugiego kościoła a nie widzi mi się jechać np. 30 km do innego kościoła a później wracać. Można powiedzieć, że nasz ksiądz ma monopol na tego rodzaju wydarzenia... I jak tu wierzyć w instytucję kościoła?? no nie da się
Stary 2013-09-24, 12:18   #3125
irracjonalna_
Raczkowanie

Opiumalfa super fryzury, już zapisane w ulubionych linkach!

Macie już dziewczyny wybraną fryzurę?

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne
Witaj Masz piekna sale! Skad jestes? Opowiedz nam cos o sobie
Dzięki! Cieszę się, że sala się podoba Mieszkamy i pracujemy z TŻ w Krakowie, ale ślub będzie w moich rodzinnych okolicach, w małej miejscowości w woj. świętokrzyskim. Wszystkie sale są tam na jedno kopyto, nieciekawe, kiczowate domy weselne w budynku jak barak. 'Urok' takich miejscowości Na szczęście udało się wyszukać coś sensownego!

U nas ciasta będą na stołach, ale robimy wiejski stół... nawet nie wiedziałam, że takie są ceny... 1500zl!?! Nam pozwalają wnieść swoje wyroby, a że to wieś, więc tata ma znajomego który robi wyroby sam. Będzie świeże i sprawdzone, no i nie drogo! A wszyscy miastowi goście z mojej i TŻ'ta strony przepadają za takimi wędlinami

Cytat:
Napisane przez Linaewen:
Ostatnio jak byliśmy na weselu to był inny patent na rodzielenie stołów-prostokątne, ale rozsunięte co ileś tam (chyba co 10) miejsc. czyli stolik na 20 osób, łatwiej to było obejść. Ja chcę tak samo, tylko na jakieś 10 osób
Dobry pomysł! chyba wykorzystam u siebie Managerka powiedziała, że ustawią stoły w podkowę, ale faktycznie może być problem przy wychodzeniu, a jak zrobią przerwy powinno być dużo lepiej.
irracjonalna_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:20   #3126
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Niestety nie mam w pobliżu drugiego kościoła a nie widzi mi się jechać np. 30 km do innego kościoła a później wracać. Można powiedzieć, że nasz ksiądz ma monopol na tego rodzaju wydarzenia... I jak tu wierzyć w instytucję kościoła?? no nie da się
To faktycznie, problem... ale i tak dyskutowałabym z księdzem albo straszyła kurią czy coś... on poświęca PM 1h i za to ma brać 1000 zł? Toż to śmiech na sali! A jak kogośz wyczajnie nie stać to co, w grzechu musi żyć?
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:23   #3127
Ad rem
Zadomowienie

Mojego kościoła nie ma na tej stronie, ale nie mam zamiaru płacić księdzu więcej niż 300-400 zł. Dla mnie to dużo

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:25   #3128
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
To faktycznie, problem... ale i tak dyskutowałabym z księdzem albo straszyła kurią czy coś... on poświęca PM 1h i za to ma brać 1000 zł? Toż to śmiech na sali! A jak kogośz wyczajnie nie stać to co, w grzechu musi żyć?
No właśnie nie wiem jak to jest z osobami, które mają mocno ograniczone budżety Wiesz, dyskutować będziemy na 100% bo kasa jest bardzo duża a mam nadzieje, że to całość usługi a nie tylko np. msza a jeszcze osobno organista, kościelny, itp.... to byłby skandal No nic trzeba się niedługo przejść do szanownego batmana i dogadać sprawę.
Stary 2013-09-24, 12:25   #3129
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irracjonalna_ Pokaż wiadomość
Opiumalfa super fryzury, już zapisane w ulubionych linkach!

Macie już dziewczyny wybraną fryzurę?

Dzięki! Cieszę się, że sala się podoba Mieszkamy i pracujemy z TŻ w Krakowie, ale ślub będzie w moich rodzinnych okolicach, w małej miejscowości w woj. świętokrzyskim. Wszystkie sale są tam na jedno kopyto, nieciekawe, kiczowate domy weselne w budynku jak barak. 'Urok' takich miejscowości Na szczęście udało się wyszukać coś sensownego!

U nas ciasta będą na stołach, ale robimy wiejski stół... nawet nie wiedziałam, że takie są ceny... 1500zl!?! Nam pozwalają wnieść swoje wyroby, a że to wieś, więc tata ma znajomego który robi wyroby sam. Będzie świeże i sprawdzone, no i nie drogo! A wszyscy miastowi goście z mojej i TŻ'ta strony przepadają za takimi wędlinami

Dobry pomysł! chyba wykorzystam u siebie Managerka powiedziała, że ustawią stoły w podkowę, ale faktycznie może być problem przy wychodzeniu, a jak zrobią przerwy powinno być dużo lepiej.
Nie dopiero będę nad tym myśleć
Stary 2013-09-24, 12:25   #3130
exist_
Zakorzenienie

Mojej parafii tam nie ma

Ale ja i tam dam co łaska za protokół, ślubu będzie udzielał mi obcy ksiądz a kościół nie jest parafialny
Stary 2013-09-24, 12:29   #3131
moniczka_90
Zakorzenienie

gdzieś słyszałam, chyba nawet ostatnio w tv, że pieniądze jakie się płaci za ślub nie idą na kościół (tak jak np. pieniądze z ofiary na niedzielnych mszach) tylko to idzie do kieszeni księdza
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:32   #3132
Ad rem
Zadomowienie

My planujemy przy protokole dać 50 zł (lub 100 - jeszcze nie podjęliśmy decyzji), przy wystawianiu zapowiedzi w parafii TŻ też 50zł (jesli będzie potrzeba) a przed ślubem ksiądz dostanie 300 zł. Organista i kościelny po stówie. To i tak dużo - wg mnie. Ja mam stawkę godzinowa w pracy dużo niższą...

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:32   #3133
myboyismine
Zakorzenienie

na naukach ksiądz nam mówił, że idzie to niby na oświetlenie, dekoracje, dla osób, które robią dekoracje, dla tych co sprzatają kościół i taki cały szereg rzeczy i ludzi
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:33   #3134
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
gdzieś słyszałam, chyba nawet ostatnio w tv, że pieniądze jakie się płaci za ślub nie idą na kościół (tak jak np. pieniądze z ofiary na niedzielnych mszach) tylko to idzie do kieszeni księdza
No tak bo pieniądze za chrzciny śluby to tzw. Iura stolae

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:34   #3135
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
Mojego kościoła nie ma na tej stronie, ale nie mam zamiaru płacić księdzu więcej niż 300-400 zł. Dla mnie to dużo
Uważam, że kwoty, które ty podajesz są dobre, do przeżycia dla ludzi. Zastanawia mnie też kwestia całego naszego kościoła, no bo np.:
- żyć bez ślubu - nie można,
- stosować antykoncepcji - nie można,
- przeklinać - nie można, itp.
A (tyczy się kościoła):
- żyć w przepychu (księża)- można (choć Jezus urodził się w ubogiej stajence),
- nosić pozłacane szaty - można (choć Jezus odchodził od bogactwa materialnego)
- udzielać sakramentów - można pod warunkiem gdy wpłaci się odpowiednią kwotę. Itp.

Obecny kościół dostosowuje religię do swoich potrzeb. a później dziwą się, że coraz więcej ludzi nie chodzi do kościoła...
Stary 2013-09-24, 12:38   #3136
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
na naukach ksiądz nam mówił, że idzie to niby na oświetlenie, dekoracje, dla osób, które robią dekoracje, dla tych co sprzatają kościół i taki cały szereg rzeczy i ludzi
tia... przecież dekoracje płaci się osobno organistę też. Kościół normalnie jest sprzątany na niedzielę. A dekoracja ślubna kościoła przecież zostaje w okrojonej formie na niedzielę i też nie muszą kupować kwiatów bukietów...

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Uważam, że kwoty, które ty podajesz są dobre, do przeżycia dla ludzi. Zastanawia mnie też kwestia całego naszego kościoła, no bo np.:
A (tyczy się kościoła):
- udzielać sakramentów - można pod warunkiem gdy wpłaci się odpowiednią kwotę. Itp.

Obecny kościół dostosowuje religię do swoich potrzeb. a później dziwą się, że coraz więcej ludzi nie chodzi do kościoła...
Aasikk proponuję darować sobie tu takie wywody. Nikt ci nie każe brać ślubu kościelnego - jak ci nie odpowiada to wyznanie to możesz zrezygnować więc błagam nie zaczynajmy tu takich dyskusji... bo to bez sensu. To twoje zdanie i uważam że nie masz 100% racji. To że trafiłaś na takich księży to trzeba coś z tym zrobić. Ja znam wielu którzy udzielają sakramentów bez opłat. Ba spowiedź to też sakrament -płacisz za rozgrzeszenie? Nikt nie nosi pozłacanych szat - żadne szaty nie są oklejane złotem nie można na podstawie kilu księży którzy też są ludźmi oceniać całego Kościoła, jego nauki.. no nie zachowujmy się jak w przedszkolu. Poza tym co ważne - ślub katolicki jest dobrowolny - jest tyle innych wyznań np w protestantyzm - tam można stosować antykoncepcję hormonalną albo mechaniczną. Więc każdy może sobie wybrać.

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-09-24 o 12:41
Stary 2013-09-24, 12:38   #3137
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
A (tyczy się kościoła):

O, dokładnie! I gdzie tu sprawiedliwość? I to KSIĘŻA tak robią
Stary 2013-09-24, 12:43   #3138
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
A (tyczy się kościoła):

Ja Wam powiem jeszcze jedną rzecz - mam do czynienia z księżmi świeckimi - czy tak po mojemu nie należącymi do żadnego zakonu, i z salezjanami, jezuitami, dominikanami.
Ksiądz świecki, po ostatnim wystąpieniu papieża - o tym żeby nie było cenników czy tam opłat za sakramenty - na niedzielnym kazaniu powiedział słowa "JA jeździł maluchem ani na osiołku nie będę, ani tym bardziej w dziurawych butach chodził.". Jeździ oplem insygnią, parafię maluje drugi raz w ciągu 2 lat, ma ambicje z kościoła zrobić bazylikę, rozbudowuje ją, ciągle prosi o pieniądze, ma dług u parafianina sięgający 100 tys. zł, organizuje składki, zbiórki, chodząc po kolędzie do ludzi którzy mają gospodarstwa rzuca tekstami "mleczka bym się świeżego napił", "kurka na rosołek niedzielny by mi się przydała"... Młodzi biorąc ślub w ramach "ofiary" musieli mu kupić 4 butelki wina (czerwonego, nie mszalnego) bo on sobie piwniczkę robi.

A księża w mojej miejscowości, zakonni mają problem prosić o jakiekolwiek pieniądze, chodząc po kolędzie pytają czy ludzie mają za co żyć, jak jest biednie nie przyjmują koperty, nie zmieniają samochodu co rok, nigdy nie narzekają na finanse.
Wiadomo, ich wspomaga jakaś "góra", ale to działa też w drugą stronę, część pieniędzy muszą oddać "górze".

I dlatego z księżmi zakonnymi jakoś tak lepiej mi się żyje.
Stary 2013-09-24, 12:46   #3139
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Ja Wam powiem jeszcze jedną rzecz - mam do czynienia z księżmi świeckimi - czy tak po mojemu nie należącymi do żadnego zakonu, i z salezjanami, jezuitami, dominikanami.
Ksiądz świecki, po ostatnim wystąpieniu papieża - o tym żeby nie było cenników czy tam opłat za sakramenty - na niedzielnym kazaniu powiedział słowa "JA jeździł maluchem ani na osiołku nie będę, ani tym bardziej w dziurawych butach chodził.". Jeździ oplem insygnią, parafię maluje drugi raz w ciągu 2 lat, ma ambicje z kościoła zrobić bazylikę, rozbudowuje ją, ciągle prosi o pieniądze, ma dług u parafianina sięgający 100 tys. zł, organizuje składki, zbiórki, chodząc po kolędzie do ludzi którzy mają gospodarstwa rzuca tekstami "mleczka bym się świeżego napił", "kurka na rosołek niedzielny by mi się przydała"... Młodzi biorąc ślub w ramach "ofiary" musieli mu kupić 4 butelki wina (czerwonego, nie mszalnego) bo on sobie piwniczkę robi.

A księża w mojej miejscowości, zakonni mają problem prosić o jakiekolwiek pieniądze, chodząc po kolędzie pytają czy ludzie mają za co żyć, jak jest biednie nie przyjmują koperty, nie zmieniają samochodu co rok, nigdy nie narzekają na finanse.
Wiadomo, ich wspomaga jakaś "góra", ale to działa też w drugą stronę, część pieniędzy muszą oddać "górze".

I dlatego z księżmi zakonnymi jakoś tak lepiej mi się żyje.
!!!!!!!!!!!!
Stary 2013-09-24, 12:47   #3140
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Jak to nie można obsypywać? Dlaczego ?
Nie jestem jeszcze w 100% pewna, ale bierzemy cywilny w Willi Decjusza, a to zabytkowe miejsce i w "regulaminie" pisze, że nie wolno... przynajmniej tak kiedyś gdzieś znalazłam.
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:48   #3141
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
nie chcę się czepiać ale "księża świeccy" to po prostu księża a tamci to są po prostu zakonnicy

Ja uważam że temat nie na ten wątek - dosyć obszerny sporny każdy ma swoje racje zdanie i nie ma co tu wywlekać tego. Potem znów będzie napięta atmosfera.

Stary 2013-09-24, 12:54   #3142
201605100
Konto usunięte

anannke ma rację, lepiej nie poruszać drażliwych tematów coby nam miłej atmosferki nie psuć
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:55   #3143
martucha0205
Rozeznanie

dokladnie nie ma co nasz proboszcz naprzyklad przegral kosciol w pokera niezle co i byl skazany na odbudowe nowego za pieniadze z ofiar ja jak sie dowiadywalam to ksiadz niby mowi co laska ale placa mu ludzie do 500zl dla mnie to duzo bo nie wiem na co niby tyle jak mamy pania do ubioru kosciola ktorej placimy, kosciol sprzataja parafianie co tydzien inna ulica, no ale pogodzilismy sie a wiecej dowiem sie w pazdzierniku

razem od 26/08/2006
zareczeni od 29/04/2010
slubujemy 16/08/2014
martucha0205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:56   #3144
velika
Winter is coming

Z drugiej strony patrząc, na wesele wydajemy kupę forsy, a tak naprawdę najważniejsze jest to, co będzie w kościele - czyli zawarcie związku małżeńskiego. Młodzi bez mrugnięcia okiem wydają grube pieniądze na oprawę wesela, a ślub to najlepiej za darmo Nie wiem, ja się nie oburzam, że trzeba dać tyle i tyle, skoro 30 razy więcej wydam na wesele...

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 12:57   #3145
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Aasikk proponuję darować sobie tu takie wywody. Nikt ci nie każe brać ślubu kościelnego - jak ci nie odpowiada to wyznanie to możesz zrezygnować więc błagam nie zaczynajmy tu takich dyskusji... bo to bez sensu. To twoje zdanie i uważam że nie masz 100% racji. To że trafiłaś na takich księży to trzeba coś z tym zrobić. Ja znam wielu którzy udzielają sakramentów bez opłat. Ba spowiedź to też sakrament -płacisz za rozgrzeszenie? Nikt nie nosi pozłacanych szat - żadne szaty nie są oklejane złotem nie można na podstawie kilu księży którzy też są ludźmi oceniać całego Kościoła, jego nauki.. no nie zachowujmy się jak w przedszkolu. Poza tym co ważne - ślub katolicki jest dobrowolny - jest tyle innych wyznań np w protestantyzm - tam można stosować antykoncepcję hormonalną albo mechaniczną. Więc każdy może sobie wybrać.
Widzę, że jak ktoś tu wspomni coś na temat kościoła i jego złych praktyk to Ty od razu atakujesz tę osobę. Nie wiem dlaczego, może Ty i twoja rodzina jesteście bardzo wierzący i trafialiście całe życie na kościół taki jakim być powinien, o jakim uczyli nas w szkołach, na zajęciach z religii, itp. Ale tak nie jest. Powiem Ci tak jak nie wierze w księży tylko w Boga. I dlatego mówię, że księża często i gęsto nie są prawdziwym "przedłużeniem Boga". Nawet sam Papież mówi, że nasza religia, kościół opiera się na PIENIĄDZACH (!) i nawołuje żeby zaprzestać tych praktyk. Więc ja tylko oceniam fakty i z takimi poglądami się zgadzam.
(Szaty są przeszywane złotymi nićmi. Ołtarze, kielichy są złote - niech będą nawet malowane na złoto ale są. Jezusowi wystarczyła szopa). Licheń - Świątynia Boga???? NIE! Świątynia księży - w złocie, dobrobycie, itp.... To nie nasza religia)
Nie bierz tego do siebie bo nie na ciebie "spycham" całe zło kościoła, tak samo nie mów mi czy mi ktoś każe brać ślub czy nie. Bo nie biorę go dla księdza i podreperowania jego budżetu tylko nas nas. Uważam, że obecna religia zatraciła swoje wartości (ok. Nie wszyscy księża, ale bardzo duża jego część).
Stary 2013-09-24, 12:59   #3146
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Z drugiej strony patrząc, na wesele wydajemy kupę forsy, a tak naprawdę najważniejsze jest to, co będzie w kościele - czyli zawarcie związku małżeńskiego. Młodzi bez mrugnięcia okiem wydają grube pieniądze na oprawę wesela, a ślub to najlepiej za darmo Nie wiem, ja się nie oburzam, że trzeba dać tyle i tyle, skoro 30 razy więcej wydam na wesele...
Za kościół zapłacę, za sakrament i przybycie księdza zapłacę - bo przyjedzie do mnie ponad 350 km, ale jakbym miała proboszczowi winko kupić to dziękuję
Stary 2013-09-24, 13:02   #3147
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
nie chcę się czepiać ale "księża świeccy" to po prostu księża a tamci to są po prostu zakonnicy

Ja uważam że temat nie na ten wątek - dosyć obszerny sporny każdy ma swoje racje zdanie i nie ma co tu wywlekać tego. Potem znów będzie napięta atmosfera.
Masz rację, ja już się zamykam (chyba nie potrzebnie poruszyłam delikatny temat) ups.
Stary 2013-09-24, 13:04   #3148
Soul89
Zadomowienie

U nas z góry ustalona jest cena za przystrojenie kościoła - 300 zł, ale to jak siostra zakonna przystraja.. mistrzostwo świata reszta "co łaska"

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 13:09   #3149
Dotka90
Zakorzenienie

Aasikk - ale jest jedno proste wyjście: nie odpowiada Ci KK, księża, cała otoczka i to, co się dzieje w Kościele? Nie bierz ślubu kościelnego.

Bicie piany na forum niczego nie zmieni.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 13:14   #3150
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość

Sami w sensie że sami załatwimy a nie zrobimy
A orientowałaś się jak to kilogramowo wychodzi ? Tzn czego ile trzeba by wziąć?

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Elrosa wiem co czujesz! Moja mama i mama TŻ też za dużo kłapią o ślubie. Już całą rodzina o wszystkim wie, a my mamy jeszcze dużo czasu i połowa rzeczy może się zmienić...
Mama TŻ jak usłyszała że kolorem przewodnim będzie pomarańczowy to była lekko zawiedziona bo chciała ubrać pomarańczową sukienkę a tak to nie może. Pytam dlaczego, na co ona że to będzie tego dnia mój kolor. Powiedziałam jej że przecież jakaś ciotka i tak może mieć pomarańczową to co, wygonię? Teraz dzwoni co jakiś czas i pyta czy nie zmieniliśmy koloru bo tak ją korci ta pomarańczowa sukienka. Jak dla mnie to ona może się ubrać w worek na ziemniaki, nie interesuje mnie to.
Więcej już nic nie mówię nikomu, ani o sukience, ani o zaproszeniach, pierwszym tańcu. NIC
Ja też na początku miałam ekscytację i w ogóle. Teraz praktycznie tylko z mamą o tym rozmawiam, ale też nie o wszystkim, bo ona jednak inne pokolenie i nie wszystko akceptuje i rozumie Ma być po naszemu i koniec. Komu się nie podoba to trudno

Jadę jutro na przymiarki Przymierzę co najmniej 5 modeli, które mi się podobają ! Liczę, że coś mnie chwyci za serce i zamówię!

U mnie w kościele jest cennik... Msza ślubna to 280 pln- już z zapowiedziami. Osobno dla Sióstr zakonnych od strojenia- ok 100, dla organisty też coś koło tego. Ale ja bym chciała jeszcze jego córkę- skrzypce plus śpiew.
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości