ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-24, 19:39   #2641
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88
Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Cytat:
Napisane przez monini2507 Pokaż wiadomość
Łoł jestem ale nie nadrobię Was raczej jak wybyłam w piątek powróciłam wczoraj i prosto do pracy, z pracy wróciłam zlochana jak koń po westernie i dopiero dziś dosiadłam do kompa.
Tęskniłam za Wami kochane moje i przepraszam że się nie odnoszę
Noooo czeeeeeść Mała

Cytat:
Napisane przez kwitka13 Pokaż wiadomość
Mój ma 12 lat, nie mam na co narzekać, bo to super chłopak, oczywiście, że zaczynają się pyskówki ale w tym wieku to normalne, hormony zaczynają szaleć, szuka się własnego JA. Zawsze był grzeczny, dobrze się uczy, szanuje innych ma w sobie b. dużo empatii, więc ominęły nas tortury na żabach nie mówiąc już o bójkach z kolegami. Fajny chłopak z niego ale nie ukrywam, że 'włożyliśmy' w niego sporo pracy
Zdradzisz sposób na takiego syna?

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Nie raz było tak ze jak szłam do nich , najpier szłam do jego pokoju , pokazał mi zółwia , rybki , powiedział co słychać w przedszkolu , potem szłam do jego rodziców do salonu i nigdy w zyciu nam sie nie wtrącił w rozmowę , nie krzyczał , nie latał. Domyślasz się ze nikt poza mną tego nie robił..więc narzekał ze dziecko absorbujące ,ze się wtrynia i chce być w centrum uwagi. Druga sytuacja w tej samej rodzinie. Siedzimy na 'imprezie urodzinowej owego 6cio latka' on sie bawi butelką z 2 litrowa colą ( dośc duza i nieporęczna dla dziecka) patrze i zastanawiam się czemu mama jego nie powie mu łagodnie coś w stylu "dziecko nie baw się bo upadnie" , ona nic , po 20 minutach zabawy butelka ( chyba jesten wróżka?) upada , a jego mama nagle wrzeszczy " co ty ku*w*a robisz? i bierze go za habety i kaze isc do swojego pokoju" powiedz mi czy to jest normalne wychowanie? on nie wie co jest złe bo nikt mu tego nie mowi. NIgdy mu nie mówili rodzice " nie wolno , nie rób , uważaj" tylko odrazu się drą na maxa. Nie ma zadnych ostrzeżen jest odrazu atak. Ja mu wspołczuje.
Trochę jakbyś opowiadala o siostrze mojego męża
czasami jak widzę jak ona się drze (nie krzyczy, tylk drze) na te biedne dzieci to mi ich szkoda. I łacina też przy tym występuje
Czasami powie im, że mają tak nie robić, ale jak mówienie nie pomaga to atak właśnie.
Często mówi, że jej dokuczają. A ja je uwielbiam i lubię z nim posiedzieć

Cytat:
Napisane przez cebulova Pokaż wiadomość
Witam
Wróciłam od lekarza ze zwolnieniem... Mam zmiękniętą szyjkę, wewnętrzne rozwarcie na 0,5cm. Zalecenie oszczędzania się i luteina dopochwowo 2x2. Za 2 tyg. kontrola.
Oj, kochana. Odpoczywaj

I gratki za kolejny tydzień 21?

Cytat:
Napisane przez IsiaG Pokaż wiadomość

I mam nadzieję, że nie wrócisz do fajek. Dla mnie nie ma gorszego widoku, jak kobieta w ciąży z fajką, błe...komora gazowa. I matka z małym dzieckiem z petem w buzi
Mam nadzieję, że dalej będę Cię lubić?
Oj, nie. Nigdy bym nie zapaliła w ciąży, ani idąc na spacer z dzieciaczkiem.
Tak łatwo mi przyszło rzucenie palenia, że nie chciałabym do tego wrócić i się męczyć znowu

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
To ja też pospamuje. Mam tyle roboty, że głupia ja żeby dostać się na wyższe półki i przetrzeć je położyłam sobie krzesło na takim fotelu materiałowym, i co i materiał się przedarł i runęłam tak że bokiem twarzy zaryłam w obręcz łóżka i obtarłam sobie nogę i pipę twarz obolała, piecze pipa to samo, kurna jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło, myślałam że zemdleje, niby nie widać żadnych siniaków na twarzy ale boli strasznie i ogólnie aż mi się w głowie zakręciło nie mam teraz nawet siły na dalsze sprzątanie, no ale nic trzeba się brać dalej
Auć

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:00   #2642
Linka1984
Zakorzenienie

Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Linka czy ten Dulux co malowałaś jest lateksowy?Z tego co pamiętam ty też masz naklejke na ścianie???Pytam bo na innym wątku dziewczyna mi napisała że koty mogą się nie trzymać na farbie lateksowej.Chciałam cię zapytać jak to jest?
hmm nie wiem co to za farba ta moja , wiem ze dulux i znam kolor ale nie mam pojęcia czy latex czy nie...wiem ze zmywalna ale to mam w pracy i w domu a mama ma koty i ona ma farbe tikurille optivie.
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:34   #2643
bazile
Zadomowienie

dobry wieczor

Cytat:
Napisane przez Sophia_1 Pokaż wiadomość
Matko sama nie wiem co mi dzis sie chce.... To pewnie od tej pogody i tego siedzenia w domu! Deprechy dostane

Ale to dobrze, ze przyjda, bo Agacie zrobilo sie odparzenie na pupie i broszcze (czulam sie jak najgorsza matka przez ostatnie 2 dni), wiec tesciowa zerknie na to doswiadczonym okiem. Mialam ciagnac meza do lekarza, ale z pupy zeszlo juz zupelnie, wiec poczekam do jutra.
o tak,siedzenie w domu przychodza ponure dni,to sie wszystkiego odechciewa,ale jak sie popatrzy na Szkraba,to odrazu usmiech na twarzy.
A co do odparzen,to ja uzywam sudocrem na przemian z bephantenem.A jak Maly ma mocniej odparzone,to przecieram maka ziemniaczana,tak jak i Isia.Moja bratowa uzywala tylko maki.Stare domowe i sprawdzone sposoby.
I nie mysl o sobie w takich kategoriach.Jestes dobra Mamusia,tak czesto bywa,ze chcemy pomoc i wszystko robimy co w naszej mocy,ale nie na wszystko da sie znalezc od reki odpowiedz czy " lek"
Z czasem nabierzesz wprawy i sprawniejszej intuicji

Cytat:
Napisane przez cebulova Pokaż wiadomość

Witam
Wróciłam od lekarza ze zwolnieniem... Mam zmiękniętą szyjkę, wewnętrzne rozwarcie na 0,5cm. Zalecenie oszczędzania się i luteina dopochwowo 2x2. Za 2 tyg. kontrola.
rozumie,ze bedziesz wzorowa Mamusia i posluchasz zalecen Pana Doktora bo jak nie to my wezmiemy Cie w obroty.

Cytat:
To ja też pospamuje. Mam tyle roboty, że głupia ja żeby dostać się na wyższe półki i przetrzeć je położyłam sobie krzesło na takim fotelu materiałowym, i co i materiał się przedarł i runęłam tak że bokiem twarzy zaryłam w obręcz łóżka i obtarłam sobie nogę i pipę twarz obolała, piecze pipa to samo, kurna jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło, myślałam że zemdleje, niby nie widać żadnych siniaków na twarzy ale boli strasznie i ogólnie aż mi się w głowie zakręciło nie mam teraz nawet siły na dalsze sprzątanie, no ale nic trzeba się brać dalej
mam nadzieje,ze sie masz dobrze
czasami pomyslowosc jest zabojcza,ale w imie czystosci trzeba zrobic wszystko
Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Linka czy ten Dulux co malowałaś jest lateksowy?Z tego co pamiętam ty też masz naklejke na ścianie???Pytam bo na innym wątku dziewczyna mi napisała że koty mogą się nie trzymać na farbie lateksowej.Chciałam cię zapytać jak to jest?
hm,jakos dziwnie mi to brzmi,wydaje mi sie ze nie powinno byc roznicy.Naklejka powinna sie trzymac na kazdej sciennej powierzchni.Ja przykleilam dlugi pasek na takej chropowatej tapecie i sie trzyma juz prawie rok.

Lunamoj zaczal przysiadywac jak skonczyl 6 .5 miesiaca,wczesniej nie sadzalam Go.Chcialam,zeby sam zaczal.I w momencie jak juz za bardzo w wzoku podnosil glowke i staral sie podnosic,to zmienilam wozek na spacerowke.Wtedy tez wiecej bralam Go w pozycji siedzacej na kolana.I pewnego dnia posadzilam Go na zlozonej wersalce w towarzystwie kuzyna.I ladnie siedzial.Jak mial z tylu oparcie to bylo ok,zdarzylo sie,ze pare razy polecial na bok,ale zeby ukladal do tylu raczki to nie bylo czegos takiego.Tak ladnie zaczal siedziec jak juz mial pelne 7 miesiecy,a chwile pozniej juz stawal.

Isia jestem podobnego zdania,ze dzieciom trzeba tlumaczyc,choc wiem,ze czasem nerwy puszczaja.I rowniez uwazam,ze na przeklinanie trzeba reagowac.Raz mozna odpuscic ale kolejny trzeba zareagowac,bo skad dziecko ma wiedziec,ze to brzydkie slowo.
Mnie to strasznie irytuje,jak ktos mowi,ze nie wolno na to reagowac
np moja tesciowa
bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:39   #2644
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:
Oj, pewnie komicznie to wyglądało dla kogoś z boku. A siniaki moga sie jeszcze pokazać. Ty uważaj trochę, bo wiesz, że najwięcej wypadków zdarza się w domu.

Spammmmm!!!!

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów
Maleńka i bezbronna
Szybko tak ucieka czas, cenny czas

córeczka

IsiaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 21:43   #2645
bazile
Zadomowienie

Dziewczyny a znacie moze jakies mity-kity na celowanie na plec?
ostatnio pytalam mojego gina,czy sa jakies sposoby, usmiechnal sie i powiedzial,ze jego pacjentka ma 4 corki,bo tak chcieli z mezem i twierdzi,ze zawsze zwracali uwage na ksiezyc, czy pelnia czy nie.
Ale gin nie pamietal czy w pelni czy nie wpelni .
Takze chyba z fizycznego punktu widzenia,chyba nie ma jakis wiekszych sposobow,skoro gin nic nie wspomnial

ja zas wierze,ze uda sie nam dziewczynka
i wierze,ze za ok 14 dlugich dni zobacze II kreseczki a co tam,trzeba wierzyc we wlasne cialo.

oki,dobranoc
Stary 2013-09-24, 21:53   #2646
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
ostatnio pytalam mojego gina,czy sa jakies sposoby, usmiechnal sie i powiedzial,ze jego pacjentka ma 4 corki,bo tak chcieli z mezem i twierdzi,ze zawsze zwracali uwage na ksiezyc, czy pelnia czy nie.
Takze chyba z fizycznego punktu widzenia,chyba nie ma jakis wiekszych sposobow,skoro gin nic nie wspomnial

i wierze,ze za ok 14 dlugich dni zobacze II kreseczki a co tam,trzeba wierzyc we wlasne cialo.

oki,dobranoc
moja babcia uważa ze celowała z płcią i się uudało. Ja w to nie wierze

oddaj mi chociaż 1% Twojej wiary..
Stary 2013-09-24, 21:54   #2647
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Bazile ja stosowałam metodę szybkości plemników w owu trzeba na chlopaka - sprawdzilo się

Chyba mi hormony wariują mąż mnie wkurzyl przez telefon i bym go zabiła

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-24, 22:03   #2648
IsiaG
Zadomowienie

Cytat:

oki,dobranoc
Też słyszałam o tej teorii co Ela. szybkośc plemników, jak chcesz dziewuszkę, to musisz celować przed owulką i nie zawalić potem w czasie owulki, bo te "męskie" sa szybsze i prędzej dobiegną. Ja mam dwie i za chiny nie wiem kiedy je spłodziliśmy. Mogę się tylko domyślać. Lidka została poczęta w czasie Euro 2012, tyle wiem.

Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki.
Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów
Maleńka i bezbronna
Szybko tak ucieka czas, cenny czas

córeczka

IsiaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:05   #2649
Linka1984
Zakorzenienie

moja kotka biega z moim stanikiem w zebach..wygrzebała sobie z kosza na brudy...
Stary 2013-09-24, 22:25   #2650
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Lunka, mam takie same odczucia co do starszych dzieci. Przerażające, że jeden mały błąd rodziców może ważyć na człowieku- jak traktuje rodziców, innych ludzi, czy umie się zachować. Moim koszmarem jest źle wychowany potworek, który np nie będzie mnie szanował mam na pewno plan taki, że już w wieku ok 5 lat będziemy jeździć razem na wolontariat do schroniska, uważam, że kształtowanie empatiii i opiekuńczości u dziecka w przyszłości może tylko zapunktować. Ale to przecież nie wszystko, potomstwo trzeba nauczyć jeszcze tak wielu rzeczy

Kwitka,
1) na koniec formuły, która ma się nie zmieniać przy przesuwaniu dajesz ctrl+f4.
2) opowiedz o wychowywaniu

Cebulova, o rany odpoczywaj dużo, niech tż weźmie Cię w opiekę. poleż te 2 tygodnie a szyjka wróci do formy

Ja dziś zaczęłam 26tc dlaczego ten czas tak zachrzania?!

Czy któraś z mamuś miała może problem z wyliczaniem pensji przez pracodawcę w czasie l4?

Pierwszy problem: Ja dostałam dziś pensję a raczej 70% pensji. dzwonię do kadr co to i kiedy dostanę wyrównanie a babka mi mówi, że za miesiąc. A dlaczego nie dostałam 100%? bo l4 miałam do 19.09 a ona rozliczała pensje 17.09 i jeszcze nie miała mojego dalszego zwolnienia. w związku z tym to jest kasa za 19 dni września + 4 dni sierpnia (bo wtedy miałam l4 do 26.08). a resztę dostanę na koniec października super, a ja na gwałt kasy potrzebuję przecież, również tych 30%... nie mogą chyba tak robić?
Drugi problem: nie wiem ile pensji powinnam dostawać. Znalazłam info, że to średnia pensja z 12 ostatnich miesięcy wliczając premie. Koleżanka z pracy na takim samym stanowisku, z tą samą kasą dostawała więcej niż jej z tych średnich pensji wychodziło i tłumaczyła mi, że to dlatego że w l4 wliczają się weekendy. A ja z kolei dostaję mniej niż ta choler*a średnia o co chodzi? Czy któraś z Was ma może pojęcie w temacie?

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta

Edytowane przez _Kluska_
Czas edycji: 2013-09-24 o 22:31
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:27   #2651
...Skierka...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Bazile ja stosowałam metodę szybkości plemników w owu trzeba na chlopaka - sprawdzilo się
też bym bardziej uwierzyła w tą metodę niż w księżyc tak jak Isia napisała żeńskie plemniczki są wolne, ale żyją dłużej- dlatego najlepiej przed owulką żeby miały czas dotrzeć, a męskie są szybkie ale krótkotrwałe, dlatego dobrze zaraz przed lub w czasie owulki bo szybko dobiegną do mety
ja jak patrzyłam to przytulanki w trafionym cyklu były właśnie w okolicach samej owulki, no i jest chłopiec
Cytat:
moja kotka biega z moim stanikiem w zebach..wygrzebała sobie z kosza na brudy...

a ja już po wizycie u gina. Wszystko ok, sprawdzał serduszko i narządy jakieś i też mówi że wszystko dobrze. Synuś warzy 2460g, jak zapytałam czy to dużo to odpowiedział że nie, że tak standardowo, ale mi sie wydaje że sporawo.... Ale najważniejsze że jest ok!
na zgage powiedział że spokojnie można brać renni i ewentualnie też wszystkiego rodzaju mleczka na zgage. No i co tam.... teraz tp z usg wychodzi mi na 1.11, a z kalendarza na 9.11

kiedy byłam jak kropelka czułam serca twego bicie
i wiedzialam jak jest wielka miłość która daje życie...

20.11. ...nasze Szczęście...
...Skierka... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:30   #2652
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ...Skierka... Pokaż wiadomość

a ja już po wizycie u gina. Wszystko ok, sprawdzał serduszko i narządy jakieś i też mówi że wszystko dobrze. Synuś warzy 2460g, jak zapytałam czy to dużo to odpowiedział że nie, że tak standardowo, ale mi sie wydaje że sporawo.... Ale najważniejsze że jest ok!
na zgage powiedział że spokojnie można brać renni i ewentualnie też wszystkiego rodzaju mleczka na zgage. No i co tam.... teraz tp z usg wychodzi mi na 1.11, a z kalendarza na 9.11
kiedys rozmawiałam z kolezanką farmaceutka na temat zgagi w ciazy w staraniach itd. Ja mam nadkwaśnośc i od lat biore środki alkalizujace , ona ostrzegała przes srodkami mającymi glin..mowiła ze na ciazowa zgage nabezpieczniej GAVISKON , taki kupilam i jeestem bardzo zadowolona , biore ze 2 lata..to juz prawie 3 ciaze hahaha
Stary 2013-09-24, 22:34   #2653
...Skierka...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość

Ja dziś zaczęłam 26tc dlaczego ten czas tak zachrzania?! Czy któraś z mamuś miała może problem z wyliczaniem pensji przez pracodawcę w czasie l4?
brawa za 26 TC
a o jaki problem chodzi z wyliczaniem?
ja właśnie byłam na tym etapie, bo miałam iść od 16 września na zwolnienie, ale okazało się że bardziej opłaca mi sie wziąć urlop do końca tego miesiąca, a dopiero od początu października zwolnienie. Więc wychodzi na to że na zwolnienie ide w 9 miesiącu... ale ja ambitna

anteria bidulko, musiało boleć

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
kiedys rozmawiałam z kolezanką farmaceutka na temat zgagi w ciazy w staraniach itd. Ja mam nadkwaśnośc i od lat biore środki alkalizujace , ona ostrzegała przes srodkami mającymi glin..mowiła ze na ciazowa zgage nabezpieczniej GAVISKON , taki kupilam i jeestem bardzo zadowolona , biore ze 2 lata..to juz prawie 3 ciaze hahaha
a tow renni jest ta substanja? musze sprawdzić...
no ja i bez ciąży często zawsze miałam zgage, ale teraz pod koniec ciąży jej nasilenie przechodzi wszelkie oczekiwania

a i jeszcze u gina dziś humorek mu dopisywał i żarcik sie go trzymał,bo robi to usg, patrzy w ten monitorek, przygląda sie i mówi - to tak, wszystko sie zgadza, że bedzie dziewczynka.
Ja mało na zawał nie zeszłam, zaniemówiłam i patrze na niego jak głupia a on po chwili w smiech - żarcik

Edytowane przez ...Skierka...
Czas edycji: 2013-09-24 o 22:40
Stary 2013-09-24, 22:38   #2654
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Cytat:
brawa za 26 TC
a o jaki problem chodzi z wyliczaniem?
ja właśnie byłam na tym etapie, bo miałam iść od 16 września na zwolnienie, ale okazało się że bardziej opłaca mi sie wziąć urlop do końca tego miesiąca, a dopiero od początu października zwolnienie. Więc wychodzi na to że na zwolnienie ide w 9 miesiącu... ale ja ambitna
:
Ale pędzicie, edytowałam post dodając szczegóły a tu już pół strony dalej jesteście
A opisałam tak:

Pierwszy problem: Ja dostałam dziś pensję a raczej 70% pensji. dzwonię do kadr co to i kiedy dostanę wyrównanie a babka mi mówi, że za miesiąc. A dlaczego nie dostałam 100%? bo l4 miałam do 19.09 a ona rozliczała pensje 17.09 i jeszcze nie miała mojego dalszego zwolnienia. w związku z tym to jest kasa za 19 dni września + 4 dni sierpnia (bo wtedy miałam l4 do 26.08). a resztę dostanę na koniec października super, a ja na gwałt kasy potrzebuję przecież, również tych 30%... nie mogą chyba tak robić?
Drugi problem: nie wiem ile pensji powinnam dostawać. Znalazłam info, że to średnia pensja z 12 ostatnich miesięcy wliczając premie. Koleżanka z pracy na takim samym stanowisku, z tą samą kasą dostawała więcej niż jej z tych średnich pensji wychodziło i tłumaczyła mi, że to dlatego że w l4 wliczają się weekendy. A ja z kolei dostaję mniej niż ta choler*a średnia o co chodzi? Czy któraś z Was ma może pojęcie w temacie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-09-24, 22:39   #2655
czarna_mala
Zakorzenienie

Cytat:

oki,dobranoc
Ja kiedyś czytałąm coś tam o diecie przed planowaną ciążą, ale nie wiem czy to się sprawdza, moja poprzednia ginka mówiła, że ona za drugim razem celowała w dziewczynkę, bo chciała mieć parkę, no i ma dwóch synów

Cytat:

Staraczka od stycznia 2013:
- insulinooporność
- heterozygota w mutacji MTHFR
- prawdopodobnie problemy z przepływami
- dodatnie: ANA, AOA
...i może jeszcze frytki do tego?

× 6
czarna_mala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:39   #2656
cebulova
Zadomowienie

Odp: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Szybko was przelecialam. Ja po warsztatach. Opowiem jak bylo jutro.

Elunka, dzis zaczynam 22tc

Dobranoc laski

Aaa i kciuki dla Kejt7

A ja rosnę i rosnę
cebulova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-24, 22:55   #2657
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez czarna_mala Pokaż wiadomość
Ja kiedyś czytałąm coś tam o diecie przed planowaną ciążą, ale nie wiem czy to się sprawdza, moja poprzednia ginka mówiła, że ona za drugim razem celowała w dziewczynkę, bo chciała mieć parkę, no i ma dwóch synów
Ale sobie reklame zrobiła

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-24, 22:56   #2658
...Skierka...
Zakorzenienie

Cytat:
to troche bardziej skomplikowana sprawa. napisze to co wiem po swoich wyliczeniach, na l4 przez pierwszy miesiac placi zaklad pracy (jakis zasilek chorobowy - powinien byc zblizony do sredniej zarobkow), a dalej placi juz zus (bezposrednio albo rozlicza sie z pracodawca - zalezy od wielkosci firmy). I tak- zus liczy srednia z ostatnich 12 miesiecy pełnych, wiec jak idziesz na zwolnienie w polowie miesiaca to ten miesiac nie wchodzi do tej sredniej - a 12 poprzednich. Ale nie kazda premia wchodzi w srednia, a tylko takie, od ktorych byly odprowadzone wszystkie składki - bo nie od wszystkich musza byc. ja w pracy tez mam premie, co miesiac, odliczali od nich skladki i weszly mi do sredniej ale np u mojej mamy w firmie koles poszedl na zwolnienie i premi mu nie wliczyli do srednich bo premia byla godzinowa - tzn np. 30% od ilosci przepracowanych godzin (a te godziny byly rozne w roznych miesiacach bo czesto byly tez nadgodziny) i stwierdzili ze w takim przypadku jak go nie ma w pracy to mu sie nie nalezy tak wiec ciezko powiedziec. ale wszystkie pieniadze od któych płacisz skadki powinny wejść w średnią.

Stary 2013-09-24, 23:01   #2659
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII

Cytat:
to troche bardziej skomplikowana sprawa. napisze to co wiem po swoich wyliczeniach, na l4 przez pierwszy miesiac placi zaklad pracy (jakis zasilek chorobowy - powinien byc zblizony do sredniej zarobkow), a dalej placi juz zus (bezposrednio albo rozlicza sie z pracodawca - zalezy od wielkosci firmy). I tak- zus liczy srednia z ostatnich 12 miesiecy pełnych, wiec jak idziesz na zwolnienie w polowie miesiaca to ten miesiac nie wchodzi do tej sredniej - a 12 poprzednich. Ale nie kazda premia wchodzi w srednia, a tylko takie, od ktorych byly odprowadzone wszystkie składki - bo nie od wszystkich musza byc. ja w pracy tez mam premie, co miesiac, odliczali od nich skladki i weszly mi do sredniej ale np u mojej mamy w firmie koles poszedl na zwolnienie i premi mu nie wliczyli do srednich bo premia byla godzinowa - tzn np. 30% od ilosci przepracowanych godzin (a te godziny byly rozne w roznych miesiacach bo czesto byly tez nadgodziny) i stwierdzili ze w takim przypadku jak go nie ma w pracy to mu sie nie nalezy tak wiec ciezko powiedziec. ale wszystkie pieniadze od któych płacisz skadki powinny wejść w średnią.
Oo dziękuję!
To jedną rzecz mam już pewną, jutro sobie zsumuję przychody z 12 miesięcy i będzie jasność. U mnie składki idą nawet od dofinansowania do angielskiego, więc to dobrze.
Choć trochę mądrzejsza jestem na jutrzejszą dyskusję z kadrową

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-09-24, 23:08   #2660
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Skierka zgłosze się do Ciebie po wyliczenie jak pójde na l4

Dobranoc

Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
Stary 2013-09-24, 23:08   #2661
...Skierka...
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe c

Cytat:
Oo dziękuję!
To jedną rzecz mam już pewną, jutro sobie zsumuję przychody z 12 miesięcy i będzie jasność. U mnie składki idą nawet od dofinansowania do angielskiego, więc to dobrze.
Choć trochę mądrzejsza jestem na jutrzejszą dyskusję z kadrową
no ja tez za mądra w tym temacie nie jestem ale troche sie nim interesowałam, bo bałam sie czy i moja premia bedzie wchodziła w sednia, czy tylko pensja podstawowa. Ale najpeliej zapytać w pracy bezpośrednio kogos kto sie tym zajmuje, ja zapytałam i babka mi wszystko wytłumaczyła, tzn mój przypadek

elunka ja nie jestem w tym aż tak obeznana

idę spać - dobranoc do jutra

Edytowane przez ...Skierka...
Czas edycji: 2013-09-24 o 23:18
Stary 2013-09-25, 07:33   #2662
bazile
Zadomowienie

dzien doberek
dzis ja czekam od 5 na chetne na kawke lub herbatke.Woda sie pilnuje i wciaz goraca
ostatni dzien leniuchowania,to na pocieszenie od samego rana przepiekne slonko.Pozniej wstawie Wam widok z pokoju.

aaa Kejthx trzymam kciuki,zebys szybciutko zdrowiala.
Stary 2013-09-25, 09:09   #2663
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

hej ho

nie bylo mnie, bo urzeduje teraz w Polandii (zreszta chyba nawet nie zauwazylyscie ) wczoraj mialam wizyte i dzidzia wpasowala sie idealnie co do dnia wiec dzis mamy 9t4d ma juz 2.64cm, wiec podrosla niemalze centymetr w ciagu ostatniego tygodnia, wyszalala sie na weselu, lot samolotem nic a nic jej nie zaszkodzil rosnie sobie zdrowo i macha nozkami do mamy
Tz mial byc ze mna, a sie spoznil, bo lekarz z biegu mnie przyjal, wiec na dowcipne sie nie zalapal, ale jak doktorek uslyszal, ze tatus tez chcial zobaczyc dzidzie to posadzil mnie jeszcze raz na usg i zrobil przezbrzuszne, zeby tata tez mogl zobaczyc serduszko

pomiarow serduszka nie robil, bo powiedzial, ze nie bedzie niepotrzebnie nagrzewal, a najwazniejsze jest i tak, ze widac, ze bije nic sie nie odkleja, zadnych krwiakow nie ma stwierdzil, ze skoro juz przeskoczylam ten czas gdzie 2 poprzednie byly poronione to powoli mozna zaczac oddychac z ulga

objawy mam nadal, dzis 2x wstawala siku w nocy, a do tego strasznie zaczelo chciec mi sie pic i jest mi goraco, ale to tez normalne z tego co czytalam no wiec przemy do przodu, kolejne usg mam juz w norwegii 15 pazdziernika i to bedzie juz to z pomiarami mam dobre przeczucia i sie nie stresuje

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:17   #2664
kwitka13
Zadomowienie

Heja baby
Mnie znów coś łapie tylko tym razem to nie zatrucie, bo kaszle i boli mnie gardło. Jak nie urok to sraczka...

Jak mieć fajne dziecko? Spędzać z nim duuużo czasu Niby banalne ale chyba skuteczne w swej prostocie.
Ja młodemu od zawsze czytałam wierszyki, książeczki, opowiadania. Śpiewałam piosenki. Nawet jak byłam z nim w szpitalu (pierwszy raz jak miał 2 mce i do 2 r.ż aż 7 razy) to pielęgniarki komentowały, że jestem jedyną matką, która usypiając dziecko opowiada mu wierszyki i śpiewa. Uwielbiał serię o kubusiu puchatku: rymowanki, krótkie bajeczki, Tuwima, Brzechwę itp - kilka książeczek. Jak miał roczek to, po swojemu, mówił ze mną te wierszyki
Nie pozwalałam nikogo bić i nawet jak babcia się śmiała, że bije ją po twarzy mając kilka mcy to my mówiliśmy, że nie wolno (babcia też się w końcu nauczyła) Nie jestem fanką bezstresowego wychowania ale klapsów też nie uznaję - są inne metody. Czasami czytam na forach, że kobity się burzą jak mamy straszą swoje dzieci "bo pan cię zabierze" Ja straszyłam! Jak chciał się ode mnie oddalić to mówiłam, że jak będzie sam to zły pan/pani może go zabrać od mamusi na zawsze, to nie jest nierealna sytuacja i myślę, że dziecko musi zdawać sobie z tego sprawę. Jak chciał wbiec na ulicę to też mówiłam czym to się może skończyć i uwierzcie, że nie miałam z tym problemów! Jak przyniósł z przedszkola łacinę to od razu powiedziałam, ze to jest bardzo brzydko i nie wolno tak mówić - więcej nie mówił ale u nas w domu też pilnuje się języka i nie pluje na prawo i lewo.

Ale się wymądrzyłam Wiem, że nie są to jedyne słuszne metody ale są "moje" i chyba działają.

Kejt
„Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!”
S.I. Witkiewicz

Edytowane przez kwitka13
Czas edycji: 2013-09-25 o 09:21
kwitka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:22   #2665
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Dzień dobry!

Cytat:
A moja w nocy obrzygała mi fotel ... ale i tak kocham tego sierściucha!

Aa zapomniałam ten tego, adres itepe, się załatwi wsio ..

Santi - super, że wsio ok

Kejti trzymam

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2013-09-25 o 09:24
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:25   #2666
Luna0
Zakorzenienie

aaaaaaaa tyle się opisałam i mi się wyłączyło, zaraz się popłacze wpadne pozniej bo się trzese ze złości

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:36   #2667
iza243
Zakorzenienie

Witam
Cytat:
hmm nie wiem co to za farba ta moja , wiem ze dulux i znam kolor ale nie mam pojęcia czy latex czy nie...wiem ze zmywalna ale to mam w pracy i w domu a mama ma koty i ona ma farbe tikurille optivie.
Mam nadzieje że jednak koty się utrzymają...
Cytat:
Hehe ciekawe
Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Chyba mi hormony wariują mąż mnie wkurzyl przez telefon i bym go zabiła
Co się dzieje?
Cytat:

Super że wszystko ok
Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
hej ho

nie bylo mnie, bo urzeduje teraz w Polandii (zreszta chyba nawet nie zauwazylyscie ) wczoraj mialam wizyte i dzidzia wpasowala sie idealnie co do dnia wiec dzis mamy 9t4d ma juz 2.64cm, wiec podrosla niemalze centymetr w ciagu ostatniego tygodnia, wyszalala sie na weselu, lot samolotem nic a nic jej nie zaszkodzil rosnie sobie zdrowo i macha nozkami do mamy
Tz mial byc ze mna, a sie spoznil, bo lekarz z biegu mnie przyjal, wiec na dowcipne sie nie zalapal, ale jak doktorek uslyszal, ze tatus tez chcial zobaczyc dzidzie to posadzil mnie jeszcze raz na usg i zrobil przezbrzuszne, zeby tata tez mogl zobaczyc serduszko

pomiarow serduszka nie robil, bo powiedzial, ze nie bedzie niepotrzebnie nagrzewal, a najwazniejsze jest i tak, ze widac, ze bije nic sie nie odkleja, zadnych krwiakow nie ma stwierdzil, ze skoro juz przeskoczylam ten czas gdzie 2 poprzednie byly poronione to powoli mozna zaczac oddychac z ulga

objawy mam nadal, dzis 2x wstawala siku w nocy, a do tego strasznie zaczelo chciec mi sie pic i jest mi goraco, ale to tez normalne z tego co czytalam no wiec przemy do przodu, kolejne usg mam juz w norwegii 15 pazdziernika i to bedzie juz to z pomiarami mam dobre przeczucia i sie nie stresuje
Tak bardzo się ciesze: jupi:

Mam pytanie do ciężarówek.Czy gin zawsze sprawdza wam narządy dziecka i mówi o tym?
Bo mój nigdy nie mówi czy sprawdza a ostatnio przeczytałam że jest to obowiązkowe.Nie mieliśmy połówkowego tego genetycznego,tylko to zwykłe.O tych komorach mówił wcześniej,a na połówkowym coś tam patrzył ale mi powiedział tylko że warga w całośći nie rozszczepienia.

Zastanawiam się czy w takim razie nie iść do innego prywatnego gina sprawdzić czy wsio okTż uważa że pewnie te narządy sprawdza ale nam nie mówi.

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:44   #2668
Luna0
Zakorzenienie

No dobra, powolutku zacznę od początku chociaż dziecko już mi wstało i mój czas na wizaż przepadł
Dzień dobry
mam dość, moja kuzynka odpierdziela totalną patologie.. nie chce mi się nawet o tym pisać, ale nie pojmuje jak tak można robić.

Kwitka widziałam że ten Twój mały mężczyzna jest grzeczny pyskówki się zaczynają ale ten "głupkowaty" wiek już za nim

Linka dzięki za te słowa
co do bezstresowego zachowania to następny głupi wymysł i ciekawa jestem jacy z tych dzieci będą dorośli, bo ja już sie ich boje...
a historie dzieciaczków przyjaciół są smutne i wiem co czujesz bo mam to samo u siostry, mimo że się wtrące to i tak nic nie da... jedyne co nam zostało to uczyć się na ich błędach.
Opisywałam też sytuacje siostrzenicy ale drugi raz mi się nie chce, ogólnie moja siostra ją ciągle karze, co ją widze to ma karę, a młodsza chociaż diabeł wcielony to nigdy "bo nie rozumie" a cwane to takie... więc ja postanowiłam siostrzenice nagradzać, jesli mnie słucha, jeśli jest grzeczna itp. Tyle mogę zrobić. Moja siostra ma wspaniałe dziecko, nie znam drugiej tak mądrej dziewczynki a dąży do tego żeby za wszelką cene ją zepsuć

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-09-25, 09:58   #2669
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

a ja wczoraj bylam u mojej przyjaciolki i mala jak 3 miesiace temu nic sie nie usmiechala, tak teraz buzka rozesmiana non stop maly smieszny grzdyl

co do wychowania to naprawde przerazaja mnie te historie sa okropne dziecko wtedy cokolwiek by nie zrobilo bedzie szukalo akceptacji rodzica, szukalo rzeczy ktorymi moze im zaimponowac, a poczucie wlasnej wartosci bedzie mialo zerowe.
a w ogole ostatnio znajoma pisala jak to jej znajoma przytyla, imprezowala ostro, palila, pila. w 9 miesiacu wyladowala na porodowce, urodzila dziewczynke, ktora zmarla. a dziewczyna celowo dazyla do smierci tego dziecka, bo o ciazy wiedziala. a ze zawsze miala tendencje do tycia to nikt z otoczenia nie zorientowal sie, ze jest w ciazy az sie nie dobrze robi od takich historii....

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 09:59   #2670
Luna0
Zakorzenienie

Nie moge sie doczekać zimy, nienawidzę jesieni bo pogoda taka niewiadomo jaka, a złotej polskiej jesieni jakoś nie widze
za to zima, kozaki, biało nie moge się doczekać

jeszcze szlak mnie trafia, co to się k.rwa dzieje że codziennie kąpiąc dziecko o godzinie 19 słysze w wiadomościach że kolejne dziecko pocięte, uduszone, zakatowane... mam dość, wczoraj aż się poryczałam...

Cytat:
Napisane przez Sophia_1 Pokaż wiadomość
A Tobie powiem, ze ja Cie normalnie podziwiam. Z tego wszystkiego co piszesz bije taki spokoj, opanowanie i pewnosc, ze amnie nachodza mysli, ze Ty sie urodzilas zeby zostac matka. I napewno wychowasz Kamilka na fajnego faceta, bez dwoch zdan
A i corka mojej siostry jest chyba w podobnym wieku co Kamil (konczy w tym mcu pol roku) i sie giba troche.

A mi na tym durnym tablecie nie chce sie otworzyc link Izy do kotkow.... tz mi dzis zrobi z nim porzadek, bedzie format!

Kwicia juz pewnie sobie poradziliscie, ale tak z ciekawosci to chodzilo Ci o to, ze wstawia sie znak = i mozna z listy wybrac dana for ule i zaznaczyc komorki ktorych ma dotyczyc, lub znak = i jedziesz "recznie", czyli zaznaczasz sama wybrane komorki i pomiedzy nie stawiasz znaki ktore Cie interesuja????? O to Ci chodzilo (ciekawe czy ja nie zamotalam).

Jutro mam wizytacje tesciow, musze wiec wyczyscic rogowke, bo rozlalam na nia mleko malej i brakowalo mi weny do wyczyszczenia tej plamy. To teraz mam
Ale to dobrze, ze przyjda, bo Agacie zrobilo sie odparzenie na pupie i broszcze (czulam sie jak najgorsza matka przez ostatnie 2 dni), wiec tesciowa zerknie na to doswiadczonym okiem. Mialam ciagnac meza do lekarza, ale z pupy zeszlo juz zupelnie, wiec poczekam do jutra.

Monini hej

z werandowaniem poczekaj do 3 tygodnia spokojnie, nic Cię nie goni. Mnie goniły święta u rodziców
a plamy to moja udręka, bo mam czerwony narożnik i w kółko plamy po mleku/ulewaniu, czasami mi wstyd bo to wygląda jak nie powiem co

Cytat:
Napisane przez magbes Pokaż wiadomość

aa Lunka pisalas ze boisz ze synka nie bedziesz potrafila wychowac.... co Ty piszesz? jak czyta sie Twoje posty to bije z nich taka milosc do niego, duma i spokoj,,, ze to wszystko wystarczy do wychowania go na super faceta. Jestes mama z powolania, pelna milosci i dasz rade
Chyba mi sie corcia wybudza.... dodam tylko, ze wczoraj wazyla 2950 wiec jestsmy coraz blizej 3 kg zrezygnowalysmy juz z butli i karmimy sie tylko piersia mniej wiecej co 2-3 godziny. niestety jszcze przez kapturki bo pani w poradni powiedziala, zeby najpierw ona dobrze zalapala o co chodzi z jedzeniem a pozniej bdziemy rezygnowac z nakladek...
milego dnia

fajnie że już sama pierś a z nakładek powolutku sobie zrezygnujecie. I super że korzystasz z poradni!

Cytat:
Napisane przez IsiaG Pokaż wiadomość
Normalnie jak wieloczynnościowy robot: gotuję, zmywa, wizażuje
I mam nadzieję, że nie wrócisz do fajek. Dla mnie nie ma gorszego widoku, jak kobieta w ciąży z fajką, błe...komora gazowa. I matka z małym dzieckiem z petem w buzi
Mam nadzieję, że dalej będę Cię lubić?

Z tym siedzeniem to trza poczekać. Moja też się giba na wszystkie strony. I z rąk ucieka, odpycha się , ze ciężko ją utrzymać. Jak ją posadzimy i podtrzymujemy to m taka radochę, patrzy na nas, gaworzy, uśmiecha się i chyba specjalnie się próbuje przewrócić, bo wie, że mama albo Tata złapią.
Kupiłam Lidce jeszcze kaszkę i daję na przemian, jeden dzień słoik, na drugi kaszkę. Dużego słoika to jeszcze nie zje, je te małe. A te duże nie są od 8 miesięcy?

Żal mi takich dzieci, smutne mają dzieciństwo, które kładzie się cieniem na ich przyszłym życiu.
A przecież tłumaczenie dziecku jest o wiele lepsze, bo dziecko wie wtedy o co chodzi, co może i ile a rodzic nie musi się stresować czy denerwować, że dziecko rozrabia czy jest niesforny.
Ja swojej starszej też tłumaczyłam i tłumaczyłam aż przyswoiła sobie. Tak samo jak z przeklinaniem. Nie rozumiem takiego tłumaczenia, że jak dziecko zaczyna przeklinać, to nie zwracać na to uwagi!!!! Właśnie trzeba zwrócić uwagę, powiedzieć, że to brzydko i nieładnie. Ja mówiłam starszej, że też znam takie brzydkie słowa, ale czy słyszała, żebym ja albo tata tak mówili w domu? To, że się zna brzydkie słowa to nie znaczy, że trzeba je używać. I dziecko zrozumiało. Gorzej jak w domu na co dzień lecą epitety i dzieciak ledwo co nauczy się mówić to jego pierwsze słowa to po łacinie. Ech...szkoda takich dzieci.
czyli to normalne że mój się tak chwieje, własnie leży bo spadł z poduszki. Jeszcze dziwi mnie to że on ledwo się obudzi to ma głowe w górze będzie miał mięśnie na brzuchu jak kulturysta
ewidentnie chce ciągle siedzieć ale co mu poradze jak nie umie noo
Co do palenia to w ciąży mam ochote zabić, ale do młodych matek nic nie mam jeśli tylko nie dmuchają na dziecko
ja miałam plan wrócić do palenia po ciąży, a później po KP ale teraz mi się już jakoś nie chce. Myślę że zapalę na jakieś imprezie czy cos jak skończe karmić ale do nałogu już nie wróce. Nawet mnie na to nie stać
Są duże słoiki już od 4 miesiąca to bez róźnicy. Mój je tak: 5 rano pierś, 8 kaszka, 11 MM, 14 obiadek, 17 MM, 18(czasami deserek), i 19:30MM
Cieszę się że w końcu wyrobiłam jakiś rytm z tymi posiłkami bo ciężko było, a podobno po 6 miesiącu dziecko już więcej stałych powinno jeść niż mleka

Isiu Ty już masz starszą córe ale też super wychowaną, chociaż fakt faktem nie dajesz sobie w kaszę dmuchać
U mnie z tym przeklinaniem to będzie ciężko bo ja dużo przeklinam.. próbowałam się oduczyć już w ciąży ale jakoś mi to nie idzie
z tym niezwracaniem uwagi to rozumiem u 2-latka bo jeszcze za wiele nie rozumie ale już starsze dziecko trzeba pouczać
mnie przeraża jak moi młodzi znajomi cieszą się że taki maluch przeklnie. Wogole mam pare patologii wokół, może nie typowej ale jednak gdzie dziecko robi śmieszne rzeczy owszem, ale nie takie które powinien robić. Mnie nie śmieszy że dziecko powie "tatuś spadł na mate" w sensie że pijany... dla mnie to straszne. a Młodych to cieszy, bo taki śmieszny dzieciak
albo moja kuzynka która mówi "ale mnie w*urwiasz", "normalnie Cie dzisiaj nienawidzę" do 8 miesięcznego dziecka. Płakać się chce...

Aniołek 25.05.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości