|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wrocławskie mamusie i przyszle mamusie :D
Cześć!
A ja też jestem wrocławską mamusią a raczej przyszłą mamusią ponieważ to dopiero 18 tc. Z niecierpliwością wyczekuje pierwszych kopniaczków ![]() Pozdrawiam wszystkie mamy ![]()
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy bianko
Ciąża zleci bardzo szybko Z której części Wrocławia jesteś?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Mieszkam w okolicy ul. Traugutta
A Ty?
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ja między Nowowiejską, a Jedności Narodowej
A już wiesz, gdzie chcesz rodzić?
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam się do wrocławskich mamuś - ja co prawda "podwrocławska", ale swego czasu przez wiele lat byłam we Wrocku codziennie
![]() Jestem mamusią przyszłą - to dopiero 7tc. Co do rodzenia - to jeszcze nie wiem, jakoś tak obstawiam Brochów - ale zobaczymy, co z tego wyjdzie... Kancia - moja koleżanka rodziła w Trzebnicy i bardzo chwaliła ten szpital i personel, gorąco go poleca ( u mnie trzebnica odpada, bo ja z zupełnie innej strony Wrocławia jestem). Ostatnio pochlebne opinie słyszałam też o szpitalu w Oławie - no ale to też już spory kawałek drogi... A może już bardziej doświadczone mamusie doradzą, gdzie w naszym mieście kupić wózek, lóżeczko i tym podobne artykuły dla Maleństwa? Mi kojarzy się Urwis na Gaju i ten taki duży sklep w Psarach i jest jeszcze przy placu (ee, nie pamiętam, jak się teraz nazywa, kiedyś było NKWD). |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Primavero- ja słyszałam wyłącznie tragiczne opinie o Brochowie. Ma najgorsze opinie ze wszystkich szpitali we Wrocławiu. Najlepsze ma szpital na Kamieńskiego. Ja rodziłam na 1 maja, opieka była fantastyczna, chociaż zdarzyło się kilka tragicznych położnych, ale tych super było lepiej. Niestety tam już nie ma położnictwa, lekarzy ponoć wywiało na Brochów, ale ponoć nie podniosło to jakości Brochowa.
Co do wyprawki, to w Baby Maxxie (Psary) , czy Askotach jest dość drogo. Tzn. warto na Huby do Askota- jest duży wybór. Ja mam patent zawsze, że oglądam w hurtowniach, a jak coś wybiorę to zamawiam to na allegro, gdzie ceny są czasem o 100% niższe ![]() Ubranka najlepiej kupować w C&A i H&M. W C&A są lepszej jakości, mniejszy może wybór, ale są piękne i przede wszytskim świetnej jakości. Nie wiem jak oni robią te tkaniny, ale rosną razem z dziećmi. Mój Kuba w bodziakach na 74 chodził do 1,5 roku, po prostu tak się fajnie rozciągały (ale nie traciły fasonu ani jakości), kolory cały czas są takie same, nic się nie szmaci. Ja malego od urodzenia ubieram głównie w C&A i wszystko jest w stanie idealnym, odłożone dla drugiego malucha
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Wrocławskie mamusie i przyszle mamusie :D
Witam Mamusie i przyszłe Mamusie!!!
Kiedyś już coś tam napisałam na tym wątku ale mały Adaś był wtedy jeszcze w moim brzuszku. 6 marca urodziłam kochanego syneczka w szpitalu na Kamieńskiego we Wrocławiu. Nie wiem jak jest w innych szpitalach wroclawskich ale ten w ktorym ja rodziłam mogę polecic. Opiekę i poród wspominam bardzo dobrze. Sala porodowa bardzo ładna, opieka fachowa i bardzo miła. Już planujemy nastepntepnego dzieciaczka. A i jeszcze cos.....Jeśli chodzi o sklepy. Baby Maxx jest bardzo drogi. Co prawda wybór jest bardzo duży i pooglądać można. Ale kupować przepłacamy hmm np... Szukałam ostatnio leżaczka dla mojego malucha i chciałam kupić ten za 198 zł http://www.allegro.pl/item186974681_..._do_18kg_.html no ale Baby Maxx wystawia go za 209 zł. http://www.allegro.pl/item187860519_...539_od_ss.html Pomyślałam hmm... co bede czekać i płacić za przesyłkę, po prostu pojade do tego sklepu i go kupie no i tu się trochę zdziwiłam bo na miejscu w Psarach kosztował 299 złotych o 90 zł drożej Zapytałam dlaczego tak a kobieta mi mowi ze to jest co innego sprzedaz tu a sprzedaz wysylkowa hm.....BEZSENS
Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-04-24 o 16:07 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
ojej, no to faktycznie strasznie ten Baby Max drogi...
CHyba będę musiała zjeździć sklepy i pozapisywać sobie, co mi się podoba - a póxniej kupić na allegro
|
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
HEJ WSZYSTKIM MAMUSIĄ Z WROCŁAWIA! JA jestem mamusią rocznego Mikołaja
osobiście nie rodziłam we Wrocławiu, bo w tym okresie mieszkałam gdzie indziej, ale z opowiadań innych polecam kamieńskiego i Brochów. Dyrekcyjna i Kliniki odradzam naprawdę nie warto tam rodzić, zresztą dyrekcyjną w tym roku przenoszą. Jeśli chodzi o ciuszki dla maluchów polecam lumpeks „koala” koło dworca ja sama małemu kupie tam ciuchy- w sumie ostatnio tylko tamJ jestem bardzo zadowolona, rzeczy sa jak nowe i długo służą i sa bardzo dobrej jakości. Jeszcze raz bardzo serdecznie pozdrawiam.Czy któraś z mam może studiuje a jeśli tak to niech się podzieli swoim doświadczeniem. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
M.S-K witamy
Ja studiuję, nie robiłam sobie żadnej przerwy w nauce po urodzeniu Kubusia. W sumie nie jest bardzo ciężko, do półtoraroku uczyłam się kiedy chciałam, mały zajmował się sam sobą. Od mniej-więcej roku jest trudniej (ma 2,5 roku), bo ciągle chce się ze mną bawić itd. ale uczę się kiedy śpi w dzień , albo wieczorem. Jak już jest full nauki i ani ja, ani mąż nie możemy sobie pozwolić na tracenie czasu na naukę (czyli sesja), to mały jedzie do babć 200 km od nas, ale w całym jego życiu zdarzyło się to tylko 2 razy Ja od października będę studiowała 3 kierunki na raz i robię dodatkowo kurs migowego, ale jestem pewna, że sobie poradzę Grunt to dobra organizacja
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Czesc Mamusie-Wroclawianki
Ja jestem tegoroczna styczniowa mamusia z Wroclawia. Mieszkamy na Gaju obecnie- za ,,Piotrem i Pawlem" na nowym osiedlu. A pochodze z TZ z Sepolna. Brochow- slyszalam ostatnio wiele negatywnych opinii, kiedys super porodowka a teraz niekoniecznie. Ja mialam te nieprzyjemnosc tam byc ponad 2 lata temu- poronilam w 7 tc- wspominam jako koszmar. Nie chodzi o sam fakt straconej ciazy ale zachowanie lekarzy typu- ,, boli pania brzuch? ma bolec bo jest pani w ciazy", przy zabiegu lyzeczkowania macicy po- nie musze chyba mowic jak bolesny jest ten zabieg- uslyszalam od lekarki ,, niech sie pani przestanie krecic bo pania uszkodze". Ja zdecydowanie odradzam. Chyba ze ma sie tam zaufanego lekarza i oplacona polozna- wtedy mozna ryzykowac. Slyszalam ze ociagaja sie np z cc- czekaja niepotrzebnie ( znam przypadek ze zwlekali 2-3 dni i dziecko mialo powazne powiklania, a wystraczylo zrobic cc) Kamienskiego- slyszalam duzo pozytywow, dobra opieka, male sale- mozna zalapac sie do jedynki z dzieckiem, ponoc tam zarazali dzieciaczki bakteria powodujaca zapalenie pluc, ale to juz nieaktualne raczej Kliniki- rozne opinie, ale bylam tam u kolezanki, warunki koszmarne. Jej dziecko bylo na lampach pare razy- musiala pilnowac czy ma okularki itd itp Po lampach maly dostal zapalenia pluc jak wiele innych dzieci. Ale slyszalam tez pozytywne opinie. Maja podobno wanne do rodzenia Dyrekcyjna- tam rodzilam. Jak ma sie tam swojego lekarza to super. Lekarze ginekolodzy-poloznicy wszyscy jak dla mnie naprawde ok. Polozne na porodowce- zalezy na jaka sie trafi, pol na pol, ale najgorsza jest Oddzialowa na porodowce. Jak jest duzo porodow to nie ma szans na porod rodzinny- maja tylko 1 sale do rodzinnego. Nagminnie robia cesarki- jak tylko cos nie tak od razu cc- nie czekaja raczej, wiec i nie ryzykuja. Na oddziale polozniczym pielegniarki od kobiet mile kobietki, oddzialowa tez. Lekarze- Ci co wyzej. Profesor Zimmer i ordynator Kosek ( ordynator poloznictwa, porodowka ma innego ordynatora) - same pozytywy. Ale pielegniarki od dzieci to juz baaardzo roznie- wiekszosc niemile baby, ktore trzeba pilnowac. Neonantolog dr Baginski- ok, ale upierdliwy, nie da wypisu jak np zoltaczka z bilirubina powyzej 10-11. Jakis miesiac temu bylo glosno o dyrekcyjnej- bakteria w moczu u dzieci- na ,marginesie moja Tamarka tez miala, powiedzieli mi ze ode mnie. Dyrekcyjna przenosza na Borowska- nowy szpital/przychodnia akademicka. Super warunki. Chodze tam do pediatry-dr Trygub- polecam, swietna kobitka. Sklepy- bylam chyba we wszystkich Askot- na Hubach na ul. Jerzego- duzy wybor, ceny dosc wysokie. Ciuszki takie sobie jak dla mnie, duzo wozkow (np graco, quinny,bebeconfort) i lozeczek (drewex,gluck), zabawek, kosmetykow, pieluch, akcesoriow typu butelki, smoczki Askot ul. Sztabowa- mniejszy wybor niz na Jerzego, ale duzo ciuszkow(wiecej), fotelikow, zabawek, wozkow-inne niz na Jerzego ( Inglesima, esprit, Jane, emmaljunga, polskie firmy tez) akcesoriow, brak lozeczek i poscieli Bajka na Karlowicach- niepotrzebnie pojechalismy. Duzo wozkow polskich firm- np Roan- nie widzialam nigdzie wiecej- lozeczek 3 na krzyz. Ciuszki okropne, posciel Glucka glownie. Jak ktos ma daleko to moim zdaniem-poza wozkiem- nie ma co jechac Urwis na Gaju/Hubach- kmoze byc ale Askot lepszy, maja wozki Roana, Deltima i inne niedrogie polskie firmy, lozeczka firmy Klups Bobolandia na placu Legionow- maly wybor ogolnie- mala powierzchnia w porownaniu do Askota, ale super wozki-Bebecar- nigdzie indziej ich we wroclawiu nie ma, wozki polskie rowniez Babymaxx- dla mnie szkoda benzyny, duza powierzchnia, ale my nic nie wybralismy. Oplaca sie kupowac przez allegro- np karuzelka z misiami Fisher price- rewelacja Edytowane przez Simona Czas edycji: 2007-04-24 o 11:23 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie - ja najbardziej obawiam się tego, że we wszystkich szpitalach jest chyba tylko o jednej sali do porodów rodzinnych - a ja absolutnie nie wyobrażam sobie rodzic bez TZ i w wieloosobowej sali. A tak - to są szanse, że sala będzie zajęta i co wtedy? Może na tej Borowskiej będzie więcej sal do porodów rodzinnych?
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
primavero- nie sądzę żeby było więcej sal, bo one są "specjalnie" urządzane.
Na kiedy masz dokładnie termin? Najwięcej rodzących jest w grudniu i marzec/kwiecień/maj (skutki wakacyjnych szaleństwo). W pozostałych miesiącach jest duże prawdopodobieństwo, że sala będzie wolna. ja rodziłam 2 stycznia i bez problemu dostaliśmy salę porodów rodzinnych- naprawdę warto. Kiedy przyjechałam rodzić w 8 miesiącu, to leżałam na tej ogólnej (dawali mi tam tylko kroplówkę na wstrzymanie) i widziałam jak rodzą kobiety bez rodziny. Do jednej rodzina tylko co chwilkę zaglądała, jak wychodziła położna- strasznie współczuję tym dziewczynom- to okropne było. A na sali porodów rodzinnych- pięknie, kolorowo, wygodnie, TŻ dostał herbatkę, kolację itd |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy we wszystkich szpitalach tak jest, ale jak sala porodów rodzinnych jest zajęta, a na porodówce ogólnej nikogo oprócz ciebie nie ma, albo wszystkie rodzące się zgadzają, to możesz rodzić z mężem. Koleżanka tak rodziła, po prostu pozasuwali parawany między rodzącymi, żeby się nie oglądały nawzajem
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
oo widze, ze jednak reanimacja poskutkowała
![]() hurtownie i sklepy: to dodam od siebie, ze jesli chodzi i rzeczy typu ręczniki, pościel rozki, to polecam Bajkę na Długosza. Jedynie tam udało mi sie dostać tanio recznik 100x100 z katurkiem i w dodatku ładny i dobrej jakosci. Rozki w dobrych cenach, ja za rozek z usztywnieniem dałam 15zł. Posciel rowniez. Natomiast wszelkie zestawy butelkowe czy nianie, niestety sa drozsze niz w innych skepach. Ubranka średnie. Duzy wybór wozków. jesli chodzi o wózki to polecam takze hurtownie MD lub MDM nie pamietam dokładnie nazwy. Znajduje sie w bloku hurtowni na ul Tęczowej. tam takze udało mi sie kupic butelkowy zestaw startowy Aventu o 10 zł taniej niz najtańszy w innych hurtowniach Ciuszki średnio na jeza.BabyMAXXA nie polecam ![]() W moim przypadku jesli chodzi o ciuszki to zaopatruje sie w szmateksach. Jak sie dobrze trafi to mozna sliczne nowe i tanie rzeczy wyhaczyc ![]() i oczywiscie allegro w calym wrocławiu szukalam łózeczka turystycznego BABY ONO model 2007 i NIGDZIE nie było co najsmieszniejsze w tych sklepach i hurtowanich w ogóle to mieli łozeczek turystycznych jak kot napłakał. Wiec zrobiłam zakupy na aukcji udało mi sie jeszcze trafić na darmowego kuiera wiec zrobiłam większy zakup łozeczka z pieluszkami i kocykami ![]() Jesli ktos lubi wygode i funkcjonalnosc to bardzo polecam to łozeczko bardzo mi sie podoba i mam nadzieje, ze posłuzy małemu dłuzej ![]() jesli chodzi o poród to myślę, ze skocze na Kamieńskiego. Mam góra 15 min drogi, na Kliniki mam 5 ale tam jakos nie jestem przekonana. ![]() całuje
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
o, Kancia - właśnie przypomniało mi się, ze ktoś mi kiedys wspominał o hurtowni na Tęczowej - że niby spory wybór tam jest i ceny znośne - będę musiała się tam kiedyś wybrać
W ogóle to mam ochotę już zacząć rozeznania po sklepach, pooglądac sobie te wszystkie słodkie maleńkie rzeczy - no ale TŻ (i zdrowy rozsadek ) mnie powstrzymują - w końcu to jeszcze bardzo wcześnie
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Primavera mnie tez tak strasznie korciło
a jeszcze moja mama zaboboniara mi ciągle gadała nie kupuj bo zapeszysz o łozeczku ciągle mi teraz truje, ze nie wolno rozwala mnie to. Ja w sumie odczekałam do 12 tc i wtedy pomalutku sobie kupywałam rozne rzeczy a zaczelam od ubranek
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mysle ze masz szanse sie tam zalapac w grudniu. Strasznie dlugo ten szpital juz buduja, przychodnia od dawna dziala, na tylach budynku trwaja caly czas prace jewszcze. No i robia Borowska- moze otwarcie szpitala zbiegnie sie z otwarciem Borowskiej? Co do sal do porodow rodzinnych to chyba nie wszedzie jest tylko jedna. Moja kierowniczka rodzila teraz w grudniu na Kamienskiego i nie bylo problemu z porodem rodzinnym. Nie wiem czy dobrze zrozumialam ale tam sa chyba 2 sale albo wiecej. Ja rodzilam 3 stycznia na Dyrekcyjnej, bylam na porodowce od ok 13 i niestety sala do porodow rodzinnych byla zajeta. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Puk puk )
z tej strony zgłasza się ulica grabiszyńska, a maluszek w brzuszku to okolo 7-8 tydzien. Wiec bedzie to listopad. Sprawa świeżutka bardzo i wiem dopiero od dwóch dni. ![]() mimo ze czułam juz od miesiąca ![]() Teraz to najwazniejszy dla mnie jakis dobry ginekolog, bo takowego nie mam jeszcze. Moze kogoś polecicie.? Nawet prywatnie. Poza tym, który wczoraj mnie badał, i oglądał i "polował" na dzieciatko w brzuszku ) nie wiem nawet w która stronę wrocka uderzyć.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mysle ze najlepiej jak wybierzesz szpital gdzie chcialabys rodzic i znajdziesz lekarza stamtad. Jesli wszystko bedzie ok to nie ma sensu w sumie chodzic prywatnie- jak tak uwazam. Osobiscie dopoki nic sie nie dzialo chodzilam na NFZ, dopiero w 4 miesiacu zaczelam chodzic prywatnie, bo balam sie stracic ciaze, a przestalam miec zaufanie do tamtego lekarza .Od 4 miesiaca mialam skurcze i skracala mi sie szyjka, zalozono mi szew na szyjke a i tak urodzilam na poczatku 37 tc. Mialam termin na 30 stycznia a moja Tamarka urodzila sie 3 juz. Ja moge tylko polecic lekarzy z Dyrekcyjnej. Ten szpital bedzie niedlugo przeniesiony na Borowska. Bylam tez na wizycie u dr Bloka ktory pracuje na klinikach- ok. Nie polecam zdecydowanie lekarza z Dolnoslaskiego Centrum Ginekologicznego- koszmar, info o nim znajdziesz na forum Ginekologia- ,,ginekolog-kogo nie polecamy", tam tez jest ,,ginekolog-kogo polecamy". |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Troszke mnie uspokiłas Simona, dziekuję. Poczytam na forum, popytam. tez słyszłam o dyrekcyjnej kilka słów dobrych.
Mam nadzieję iż wszystko bedzie dobrze. jestem tylko zaskoczono tym iz lekarz powiedził ze to 7-8 tydzień.. A ja myslama ze góra trzeci ))) Powiedzcie prosze, kiedy ja będe mogła miec USG- mam sie go domagac,?na pierwszej wizycie trzy dni temu lekarz tylko mnie poogladał, zbadał ale zadanego usg nie proponował.Chyba ze to jeszcze za wczesnie? Bo z mężam z radości płaczemy jak tylko pomyślimy ze ta malutka istota juz we mnie jest )
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
puszino - po pierwsze gratulacje
![]() PO drugie -może "wiek" ciąży cię zaskoczył, ale ciążę liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki - czyli tak faktycznie to maleństwo jest o ok 2 tygodnie młodsze ![]() Ja usg miałam na pierwszej wizycie już. Także polecam ci znaleźć sobie lekarza na NFZ - po co płacić za każdą wizyte i badania. Zapraszam cię do watku "listopadowo-grudniowych mamuś" - ja tam polecałam ostatnio lekarza z Bielan Wrocławskich celce - i też jest z niego zadowolona - może i tobie podpasuje? pozdrawiam link do watku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...178780&page=22 |
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda, ze ja nie wiedziałam o tym Waszym
bo tez bym pewnie sie tam wybrała. Zawsze to kasa w kieszeni
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
racja - zostanie na wózek ![]() Ale najważniejsze, że ty jestes zadowolona ze swojego - i to się liczy. Na Maluszki kasy nie ma co żałować - tak do tego podchodź. (poza tym - ta przychodnia działa dopiero od niedawna, od połowy marca chyba dopiero). |
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
ach to i tak bym sie nie załapała
a jesli chodzi o pieniązki to na maluszka nie załuje ale boli mnie system opieki zdrowotnej... gdybym miała do wyboru płacic prywatnie i nie oddawac składek nie byłoby problemu a tak musze płacic skladki i placic prywatnie bo taki mamy system w Polsce ![]() PS. wkurza mnie to, ze jak wchodze bezpośrednio na poczekalnie to tutaj link do topiku "wygasa" i nigdy pozniej nie wiem czy czytałam forum czy nie
|
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Podnosze wątek. Czy zagladajz tu jeszcze jakies Wrocławskie Mamy???
Jestem przyszła pazdziernikowa mama i chetnie powymieniam sie informacjami z innymi ciezarowkami i "doswiadczonymi" mamami z Wrocka.
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Zaglądają
Jestem zeszloroczna wrzesniowa mama, moja coreczka Blanka ma prawie 9 mcy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

a raczej przyszłą mamusią ponieważ to dopiero 18 tc. Z niecierpliwością wyczekuje pierwszych kopniaczków 

Ciąża zleci bardzo szybko
Zapytałam dlaczego tak a kobieta mi mowi ze to jest co innego sprzedaz tu a sprzedaz wysylkowa hm.....BEZSENS

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)