Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-25, 13:31   #4651
nicki86
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Ja dawałam kakao tylko takie naturalne jak Hania pokazywała, tego rozpuszczalnego nigdy nie kupywałam.

Natalia jak widzisz Iga dobrze Cię rozumie, tylko niekoniecznie słuchać chce A co do mowy to znam 2 dzieci które w wieku dwóch lat mówiły mniej niż nasze niektóre wątkowe teraz i dopiero później z mową zaczęły nadrabiać a teraz wszytko jest ok.

Zosia jest the best z tymi swoimi rozmowami Wczoraj byłam u mamy i mąż przyprowadził psa do nas bo szedł na noc do pracy ( a pies to ten szczekajaco ujadajacy w samotnosci). Ja rozmawiam z mężem a Sara wlazła mi na ręce posłała mu buziaka, pomachała i pokazała palcem drzi i tyle w temacie
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 13:35   #4652
PaulaCooper
Raczkowanie

Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Martynka też stoi sama tylko kilka sekund. Nie chodzi trzymana za jedną rączkę. Nie mówi wiele. Nie martwi mnie to wcale. Dajcie spokój i czas dzieciom.
ale przyznaje ze zazdroszcze mowiacych dzieciaczkow u nas jest tylko mama, tata, baba, dada, mniam mniam... nie przejmuje sie co prawda (starszy tez pozno mowil).
Za to odkad mial 9m chcial chodzic i niesmialo sie puszczal a 10 jak juz chodzil (smiesznie i z upadkami co 3-4 kroki, wywolywal smiech u lekarza) i od razu mowie, ze wolalabym zeby nieco pozniej sie za to zabral, bo robi nieziemski balagan.

Akurat mam czas troche Was podczytac, co zaniedbalam przez ostatnich kilka miesiecy starszy synek ma ponad 40st, czekamy na wizyte u lekarza, mlodszego wypuscimy do tesciow zeby nic nie zlapal....

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
PaulaCooper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 13:41   #4653
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Dziewczyny jak to jest z prawo/leworęcznością? Do kiedy to się klaruje? Bo u Lu cały czas widzę silną preferencję lewej ręki, nawet sztućcami najczęściej je trzymając je w lewej ręce, i tak się zastanawiam, wiem, że przez jakiś tam czas to nie ma żadnego znaczenia i może się zmieniać, ale nie pamiętam przez jaki.
Jak to u Was jest?

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 13:45   #4654
phdwao
Zakorzenienie

Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Hej! Moj urwis od rana skacze po lozkach i narozniku, rzuca sie na plecy i cieszy, nadal nie poszedl spac na drzeme, ja juz wymiekkam

Wczoraj mu dalam plaska lyzeczke kakao do mm i wypil z checia

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak to jest z prawo/leworęcznością? Do kiedy to się klaruje? Bo u Lu cały czas widzę silną preferencję lewej ręki, nawet sztućcami najczęściej je trzymając je w lewej ręce, i tak się zastanawiam, wiem, że przez jakiś tam czas to nie ma żadnego znaczenia i może się zmieniać, ale nie pamiętam przez jaki.
Jak to u Was jest?
Identycznie jak u was
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 14:08   #4655
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

moja jest o miesiąc starsza, a robi to samo - śmiga przy meblach, sama chodzić nawet nie próbuje. O neurologu też czasem myślę, ale nie ze względu na chodzenie (tu ma jeszcze czas), tylko na to, że nawet stać bez podpórki sama nie chce (utrzyma się może ze 2 sekundy i natychmiast klęka). A Majka stoi?
U nas podobnie, tyle że moja jest z połowy sierpnia.
Przy meblach chodzi od 10 miesiąca, za rączkę a raczej palec to chce biegać, zaczeła w 12 miesiącu, więc na spacer chce już na nogach chodzić.
Ale sama nie potrafi wstać, zawsze musi mieć coś żeby się podeprzeć. Sama nie stoi, wyjątki zdarzyły się parę razy kiedy była nieświadoma, że sama stoi.
Kroczki sama zrobi od wielkiego święta, jak ma humor, zwykle to ok 5-6 kroków, potem zaczyna biec i się przewraca.
Z tego co zauważyłam to u nas głównie siedzi coś jej w psychice że się boi i nie pójdzie sama.
Pchacza (mamy autko z fp na którym można jeździć na pupie odpychając się nogami, potem te autko się rozsuwa i może to służyć jako pchacz) to nie toleruje, musi być autko i koniec. Siada przed nim i beczy.
Ma też wózek co dostała na roczek i chodzi z wózkiem trzymając go jedną ręką a drugą mnie. (dzisiaj mnie zaskoczyła bo posadziłam ją na dywanie jak wróciłyśmy ze spaceru i poszłam się przebrać, za 1 min wracam a moje dziecko idzie z wózkiem samo-niewiem jak to zrobiła, jestem w szoku do teraz). Nie wspina się na tapczan/schody itp. Nawet nie potrafi zejść z tapczanu.

Co do rozwoju mowy to bardzo dużo rozumie, wykonuje większość poleceń, mówi: mama, tata, baba, dada, dziadzia, dzidzia, aga,ja, tak,nie, bam, naśladuje dużo dźwięków z "księgi dźwięków", potrafi podać bezbłędnie wszystkie zwierzątka jakie ma, więc tutaj jak dla mnie ok.
Jak robi coś co jej nie wolno to pokazuje główką na "nie", patrzy się na mnie i się śmieje
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 14:12   #4656
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to u Was jest?
Nie wiem jak to jest.
Mój synek roznie łapie ale częściej w prawa rękę, choc miałam nadzieje, ze odziedziczy po mnie leworecznosc

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 14:13   #4657
Malwina_a
Rozeznanie

Cytat:
Jak to u Was jest?
też się nad tym zastanawiałam bo raz coś robi prawą ręką, za chwilę to samo lewą i zauważyłam, że lewa przeważa.
Tyle, że ja jestem praworęczna wychowana przez leworęczną mamę (brat też leworęczny) i w sumie wiele rzeczy robię lewą ręką
Jak dla mnie nie ma to znaczenia czy Agata będzie prawo czy leworęczna.
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 14:15   #4658
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Jak dla mnie nie ma to znaczenia czy Agata będzie prawo czy leworęczna.
dla mnie też nie ma, tak się tylko zaczęłam zastanawiać.
Właściwie zdziwię się, jeśli będzie leworęczna, bo w żadnej rodzinie nie mamy takiego przypadku. Ale na pewno jakby jednak była leworęczna nie mam zamiaru "prostować" jej na prawą rękę

Stary 2013-09-25, 14:22   #4659
PaulaCooper
Raczkowanie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Cytat:
Jak to u Was jest?
Moj do 2 roku zycia przekladal na zmiane. Przy rysowaniu tez. Dopiero teraz (skonczone 3 lata) wiem ze na 100% jest praworeczny

Stary 2013-09-25, 14:26   #4660
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Cytat:
Napisane przez PaulaCooper Pokaż wiadomość
Moj do 2 roku zycia przekladal na zmiane. Przy rysowaniu tez. Dopiero teraz (skonczone 3 lata) wiem ze na 100% jest praworeczny

aha, czyli tak jak myślałam, jeszcze jest czas

Stary 2013-09-25, 14:29   #4661
lapidynka88
Raczkowanie

hej Dziewczyna ja to niby wiem i byłam całkowicie spokojna ale rodzina mi z tym spokoju nie daje
lapidynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-25, 14:35   #4662
Linka25
Zakorzenienie

Hej
U nas wszystko ok jakby ktoś się martwił Mała szaleje, jest nie do zatrzymania, taką ma energię. Mało śpi. Wczoraj wstała o 8, od 10 do 11.30 miała drzemkę a później poszła spać dopiero o 23.15 Jak takie małe dziecko może świetnie funkcjonować tyle godzin bez snu? Ktoś mi wytłumaczy?

Agunia tak mnie zdziwiłaś tym składem, ze aż chwyciłam za kakao które stało na pólce i zaczęłam wczytywać się w opisy na pudełku. Ale nic nie wyczytałam bo mam takie jak Hania pokazała Rzeczy typu Nesquik w ogóle nie kupujemy, nawet dla siebie, a dziecku tak samo jak Ty bym tego nie dała absolutnie

Malwina moja całkowicie odwrotnie: najpierw nauczyła się chodzić przy meblach, potem wspinać się i schodzić tyłem, następnie wstawać bez podparcia i sama stać, a potem zaczęła iść z tego stania Pchacz lubi, natomiast w ogóle nie pociąga jej chodzenie za rączki Teraz krótkie dystanse pokonuje chodząc a dłuzsze - raczkując.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez lapidynka88 Pokaż wiadomość
hej Dziewczyna ja to niby wiem i byłam całkowicie spokojna ale rodzina mi z tym spokoju nie daje
to może niech rodzina się wybierze sama do jakiegoś specjalisty niekoniecznie neurologa -----> taki żarcik
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 14:48   #4663
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

Agunia tak mnie zdziwiłaś tym składem, ze aż chwyciłam za kakao które stało na pólce i zaczęłam wczytywać się w opisy na pudełku. Ale nic nie wyczytałam bo mam takie jak Hania pokazała Rzeczy typu Nesquik w ogóle nie kupujemy, nawet dla siebie, a dziecku tak samo jak Ty bym tego nie dała absolutnie
to z wiatrakiem też mamy, i też skład sprawdzałam hehe
a no właśnie, koncerny już od małego sobie wychowują wiernych konsumentów. Zaczyna się od cukru już w kaszkach i jogurtach dla dzieci (po jaką cholerę?), potem czas na kakao mocno dosładzane (a właściwie to cukier z domieszką kakao), płatki śniadaniowe i takie tam, i tadam - potem mamy dorosłego uzależnionego od cukru, który będzie wydawał kupę kasy na ich super słodkie produkty...

Stary 2013-09-25, 14:48   #4664
nadalka
Zakorzenienie

Kurde byłam na spacerze i zmokłam jak kura :/

Agunia u nas jest przekładanie z rączki do rączki więc nie mogę określić.
Choć przyznam że chciałabym aby była leworęczna, zawsze to jakoś wyróżnia Ja jestem leworęczna i tż - z natury - bo matka go lała aby używał prawej bo WSTYD więc teraz pisze i inne rzeczy robi prawą.
Stary 2013-09-25, 14:58   #4665
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Ja jej dawałam rozpuszczalne ale tylko raz i tylko z jednej łyżeczki.

Kasika, widzisz zaś u nas odwrotna sytuacja, że nie chciała jeść wieczorem mleka aie trochę.

Więc ostatni posiłek miała o 18 - jogurt i poszła spać bez jedzenia. Wstała po 6.
to dla ciebie lepiej , jak ja marzę p tym aby Nadia przestała się budzić w nocy na mleko. Jak jej wyjdą te czwórki trudno przemęczymy się i będę jej podawać wode/herbatke tylko w nocy , aż przestanie się budzić . Jka próbowałąm kilka razy ją oszukac i dać coś poza mlekiem to krzyczy , aż sie zanosi ze złości - taki nerwus . Nie wiem jak to będzie :_)
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 15:16   #4666
nadalka
Zakorzenienie

Kasika ja jestem zdania że nie wiadomo co lepsze bo ona praktycznie nic nie je. Jadłaby tylko parówki i suszone morele. A ile to można to samo. Od 3 dni się nie budziła w nocy to zobaczymy czy tak zostanie.
Stary 2013-09-25, 15:26   #4667
karolka110
Wtajemniczenie

Hejka

za Nami ciężka noc-kilka pobudek, ale już wiem co jest przyczyną-wychodzi ostatnia czwórka
Karolina PW-objawy takie same-ohydne mięsko zwisa....fuj
my znowu po wizycie w żłóbku, Lilka dziś spała 1,5h, choć bez histerii się nie obeszło....no ale powoli robi postępy i bierze czynny udział w zabawach

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Właśnie - wspominałam wam, że Zosia już kompletnie zdziczała? Co widzi jakieś dziecko, to się drze

ale z czym dalej? z rozwojem mowy czy motorycznie? choć w sumie dla mnie bez różnicy, i tak i tak dla nas będzie to dobrze
moja też dość dziko nieraz się zachowuje, jak tylko ją jakieś inne, zwykle starsze dziecko lekko trąci w biegu, to "łeeeeeeee"się drze, a nieraz płacze, a jak inne dzieci na nią napierają, czytaj-chcą zwykle się przytulić, to ryk i panika.....a jeśli niedajboże (jak to się pisze) inne mocno płacze, to Ona zaczyna wtórować....

porównywania dzieci nie lubię, ale w takiej pracy jest to nieuniknione jednak

no więc w porównaniu do jednego chłopca, który jest jakieś 2 tyg starszy, to jest bardzo daleko do przodu, on tylko siedzi, sam NIERAZ raczkuje, może zajmuje mu to 2% czasu spędzonego w żłobku, nie wstaje sam wcale, stać też nie chce, siedzi i ssie non stop smoczka, pije wode z butli, nie umie jeść wcale łyżeczką, wypowiada może 2 słowa-niezrozumiałe, niemal NIC go nie interesuje-ani książeczki, ani klocki, ani inne dzieci, podoba mu się muzyka, ale użyć grzchotki nie umie, potrafi rzucić piłkę i cheilę pobawić się autem.....za to doskonale umie wyć, nie płakać, ale właśnie wyć, bo chce być noszony, albo ktoś ma 100% siedzieć przy nim i On chce trzymać tę drugą osobę za rękę.....jak dla mnie to wina rodziców, chyba go do niczego nie motywują, nie zachęcają, jest rozleniwiony i rozpieszczony....przykre to.....

a drugi chłopiec jest z 14 lipca, co prawda biega, ale rozwój mowy słaby, no i również emocjonalnie-rozpieszczony.....płacz z byle powodu i półgodzinne histerie....

jak się tak napatrzę to cieszy mnie, że moja Lilka taka radosna, rozbrykana i otwarta jest

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2013-09-25 o 15:38
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 15:48   #4668
phdwao
Zakorzenienie

Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX

Jas nadal nie poszedl na drzemke, padam na pysk
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 15:50   #4669
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Jas nadal nie poszedl na drzemke, padam na pysk
ale że od rana??
Stary 2013-09-25, 15:54   #4670
nadalka
Zakorzenienie

Karolka, a skąd masz pewność że ten chłopiec jest rozpieszczony bo płacze z byle powodu i urządza histerie? Uwierz mi Iga nawet z przyczyn nie znanych potrafi ryczeć pół godziny, o nerwach i histeri nie wspomnę, nie wydaje mi się bym ją rozpieszczała a jednak zachowuje się jak zachowuje:p
Stary 2013-09-25, 16:00   #4671
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Karolka, a skąd masz pewność że ten chłopiec jest rozpieszczony bo płacze z byle powodu i urządza histerie? Uwierz mi Iga nawet z przyczyn nie znanych potrafi ryczeć pół godziny, o nerwach i histeri nie wspomnę, nie wydaje mi się bym ją rozpieszczała a jednak zachowuje się jak zachowuje:p
widziałam sposób zachowania jego matki w stosunku do niego, nadskakiwanie na każde kwęknięcie i ciągłe wpychanie smoczka z byle powodu....Ona przychodziła z Nim w fazie przyzwyczajania....jak tylko zniknęła mu z oczu, to ryk, próbowałyśmy go zabawić, a Ona nie dawała nawet, bo od razu wracała, bo On płacze...
ja nie mówię, moja też potrafi szaleć bez powodu a rozpieszczona chyba zbytnio nie jest
Stary 2013-09-25, 16:06   #4672
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapidynka88 Pokaż wiadomość
Mala ma jeszcze czas. To im mow i zlewaj komentarze. Tylko musisz byc pewna swego.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:11   #4673
ewka5891
Zakorzenienie

Ja rowniez nie lubię porównywania dzieci. Strasznie mnie denerwowalo gdy za dzieciaka słyszałam: a ona robi to i tamto, a Ty nie...itp.
Staram sie rowniez nie porównywać za bardzo mojego synka z innymi dziećmi, jeżeli juz to na zasadzie wymiany doświadczeń. Dopóki młody zdrowo sie rozwija nie martwię sie, ze coś moze zrobic za późno. Ciesze sie z każdej nowej rzeczy, którą mnie codziennie zaskakuje

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:26   #4674
nel_a
Zakorzenienie

Karolka, ja myślę że to nie rozpieszczenie....Dziwne że niczym się nie interesuje, nie mówi, nie porusza się....
Mój też płacze jak mu zniknę z pola widzenia a nawet jak usłyszy że otwieram drzwi od mieszkania - myślę że takie etap.

Też nie lubię porównywania. Każe dziecko inne jest.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Ja rowniez nie lubię porównywania dzieci. Strasznie mnie denerwowalo gdy za dzieciaka słyszałam: a ona robi to i tamto, a Ty nie...itp.
Staram sie rowniez nie porównywać za bardzo mojego synka z innymi dziećmi, jeżeli juz to na zasadzie wymiany doświadczeń. Dopóki młody zdrowo sie rozwija nie martwię sie, ze coś moze zrobic za późno. Ciesze sie z każdej nowej rzeczy, którą mnie codziennie zaskakuje
najlepsze jak rodzice mówili że np. "Ola to ma same piątki a ty nie", a gdy mowiłam że Ania może to czy tamto a ja nie to mi odpowiadali żebym patrzyła na siebie a nie na innych i inni ich nie obchodzą

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:28   #4675
karmeelek
Zadomowienie

Mam chwile wolnego to wpadłam się przywitać
Phdwao ogromne gratulacje!!!!
Co do porównywania dzieci i komentowania co powinno a co nie w danym wieku - ja staram sie tego nie porównywać i nie komentować bo każde dziecko rozwija się w innym tempie zarówno intelektualnie jak i ruchowo.
Co do leworęczności to ja jestem leworęczna ale moja mała trzyma chyba większość rzeczy w prawej ręce tzn. przekłada je z rączki do rączki ale jak np coś miesza w pudełku to "mieszadło" trzyma zazwyczaj w prawej ręce.
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:29   #4676
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Karolka, ja myślę że to nie rozpieszczenie....Dziwne że niczym się nie interesuje, nie mówi, nie porusza się....
a ja widzę go codziennie i widziałam Go z Mamą i wiem, że to jak się zachowuje jest w dużym stopniu jej winą, ale kłócić, się przecież o to nie będę...
On jest zdrowy to widać, poprostu potrzebuje zachęcenia, motywowania, a myślę, że w domu po prostu nie ma na to dobrej koncepcji...no i wiem, że dzięki temu, że jest w grupie, że widzi inne dzieci, bardzo aktywne, kiedy On w 98%jest pasywny zmotywuje Go do działania i rozruszania się
Stary 2013-09-25, 16:47   #4677
blueberry88
Zakorzenienie

I właśnie o to mi chodzi, że teraz niewinne: jeszcze nie chodzi, nie mówi, nie korzysta z nocnika, a potem będzie ma 4, a nie 5, a Ania ma 5 i 6. A tu jest mniej sprawna - może do lekarza? Nie mówię, że tak będzie któraś z nas robiła, ale dla mnie to naprawdę analogiczne sytuacje.
A moje dziecko już..., a twoje jeszcze nie...; moje jeszcze nie..., a inne już...

Edytowane przez blueberry88
Czas edycji: 2013-09-25 o 20:06
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-25, 16:48   #4678
PaulaCooper
Raczkowanie

Cytat:
to z wiatrakiem też mamy, i też skład sprawdzałam hehe
a no właśnie, koncerny już od małego sobie wychowują wiernych konsumentów. Zaczyna się od cukru już w kaszkach i jogurtach dla dzieci (po jaką cholerę?), potem czas na kakao mocno dosładzane (a właściwie to cukier z domieszką kakao), płatki śniadaniowe i takie tam, i tadam - potem mamy dorosłego uzależnionego od cukru, który będzie wydawał kupę kasy na ich super słodkie produkty...
Czyli ja

Cytat:
Kurde byłam na spacerze i zmokłam jak kura :/

Agunia u nas jest przekładanie z rączki do rączki więc nie mogę określić.
Choć przyznam że chciałabym aby była leworęczna, zawsze to jakoś wyróżnia Ja jestem leworęczna i tż - z natury - bo matka go lała aby używał prawej bo WSTYD więc teraz pisze i inne rzeczy robi prawą.
Leworeczna - artystka
A ja bym nie chciala z tego wzgledu, ze u nas nikt nie pisze lewa, poza tym pozniej jakies specjalne dlugopisy czy nozyczki do szkoly.... przynajmniej tak zgaduje.
Znalam w szkole 2 leworeczne osoby i to tyle, wiec pojecie zerowe jesli z tymi nozyczkami itd jest inaczej to mnie popraw. Moge sie mylic

Stary 2013-09-25, 17:19   #4679
nadalka
Zakorzenienie

Hehe Paula, leworęczni to są normalni ludzie, nie potrzebuję czegoś innego jak praworęczni
Stary 2013-09-25, 17:25   #4680
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe Paula, leworęczni to są normalni ludzie, nie potrzebuję czegoś innego jak praworęczni
nie do końca, np. myszkę do kompa lepiej mieć dla leworęcznych ale generalnie racja, większość jest taka sama

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości