|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Ja dawałam kakao tylko takie naturalne jak Hania pokazywała, tego rozpuszczalnego nigdy nie kupywałam.
Natalia jak widzisz Iga dobrze Cię rozumie, tylko niekoniecznie słuchać chce ![]() Zosia jest the best z tymi swoimi rozmowami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() ![]() Za to odkad mial 9m chcial chodzic i niesmialo sie puszczal a 10 jak juz chodzil (smiesznie i z upadkami co 3-4 kroki, wywolywal smiech u lekarza) i od razu mowie, ze wolalabym zeby nieco pozniej sie za to zabral, bo robi nieziemski balagan. Akurat mam czas troche Was podczytac, co zaniedbalam przez ostatnich kilka miesiecy ![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Dziewczyny jak to jest z prawo/leworęcznością? Do kiedy to się klaruje? Bo u Lu cały czas widzę silną preferencję lewej ręki, nawet sztućcami najczęściej je trzymając je w lewej ręce, i tak się zastanawiam, wiem, że przez jakiś tam czas to nie ma żadnego znaczenia i może się zmieniać, ale nie pamiętam przez jaki.
Jak to u Was jest?
#4654 | |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Hej! Moj urwis od rana skacze po lozkach i narozniku, rzuca sie na plecy i cieszy, nadal nie poszedl spac na drzeme, ja juz wymiekkam
Wczoraj mu dalam plaska lyzeczke kakao do mm i wypil z checia ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy meblach chodzi od 10 miesiąca, za rączkę a raczej palec to chce biegać, zaczeła w 12 miesiącu, więc na spacer chce już na nogach chodzić. Ale sama nie potrafi wstać, zawsze musi mieć coś żeby się podeprzeć. Sama nie stoi, wyjątki zdarzyły się parę razy kiedy była nieświadoma, że sama stoi. Kroczki sama zrobi od wielkiego święta, jak ma humor, zwykle to ok 5-6 kroków, potem zaczyna biec i się przewraca. Z tego co zauważyłam to u nas głównie siedzi coś jej w psychice że się boi i nie pójdzie sama. Pchacza (mamy autko z fp na którym można jeździć na pupie odpychając się nogami, potem te autko się rozsuwa i może to służyć jako pchacz) to nie toleruje, musi być autko i koniec. Siada przed nim i beczy. Ma też wózek co dostała na roczek i chodzi z wózkiem trzymając go jedną ręką a drugą mnie. (dzisiaj mnie zaskoczyła bo posadziłam ją na dywanie jak wróciłyśmy ze spaceru i poszłam się przebrać, za 1 min wracam a moje dziecko idzie z wózkiem samo-niewiem jak to zrobiła, jestem w szoku do teraz ![]() Co do rozwoju mowy to bardzo dużo rozumie, wykonuje większość poleceń, mówi: mama, tata, baba, dada, dziadzia, dzidzia, aga,ja, tak,nie, bam, naśladuje dużo dźwięków z "księgi dźwięków", potrafi podać bezbłędnie wszystkie zwierzątka jakie ma, więc tutaj jak dla mnie ok. Jak robi coś co jej nie wolno to pokazuje główką na "nie", patrzy się na mnie i się śmieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój synek roznie łapie ale częściej w prawa rękę, choc miałam nadzieje, ze odziedziczy po mnie leworecznosc ![]() ![]()
![]() |
#4657 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tyle, że ja jestem praworęczna wychowana przez leworęczną mamę (brat też leworęczny) i w sumie wiele rzeczy robię lewą ręką ![]() Jak dla mnie nie ma to znaczenia czy Agata będzie prawo czy leworęczna. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właściwie zdziwię się, jeśli będzie leworęczna, bo w żadnej rodzinie nie mamy takiego przypadku. Ale na pewno jakby jednak była leworęczna nie mam zamiaru "prostować" jej na prawą rękę ![]()
![]() |
#4659 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]()
![]() |
#4661 |
Raczkowanie
|
hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4662 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() U nas wszystko ok jakby ktoś się martwił ![]() ![]() ![]() Agunia tak mnie zdziwiłaś tym składem, ze aż chwyciłam za kakao które stało na pólce i zaczęłam wczytywać się w opisy na pudełku. Ale nic nie wyczytałam bo mam takie jak Hania pokazała ![]() ![]() Malwina moja całkowicie odwrotnie: najpierw nauczyła się chodzić przy meblach, potem wspinać się i schodzić tyłem, następnie wstawać bez podparcia i sama stać, a potem zaczęła iść z tego stania ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a no właśnie, koncerny już od małego sobie wychowują wiernych konsumentów. Zaczyna się od cukru już w kaszkach i jogurtach dla dzieci (po jaką cholerę?), potem czas na kakao mocno dosładzane (a właściwie to cukier z domieszką kakao), płatki śniadaniowe i takie tam, i tadam - potem mamy dorosłego uzależnionego od cukru, który będzie wydawał kupę kasy na ich super słodkie produkty...
![]() |
#4664 |
Zakorzenienie
|
Kurde byłam na spacerze i zmokłam jak kura :/
Agunia u nas jest przekładanie z rączki do rączki więc nie mogę określić. Choć przyznam że chciałabym aby była leworęczna, zawsze to jakoś wyróżnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Zadomowienie
|
to dla ciebie lepiej , jak ja marzę p tym aby Nadia przestała się budzić w nocy na mleko. Jak jej wyjdą te czwórki trudno przemęczymy się i będę jej podawać wode/herbatke tylko w nocy , aż przestanie się budzić . Jka próbowałąm kilka razy ją oszukac i dać coś poza mlekiem to krzyczy , aż sie zanosi ze złości - taki nerwus . Nie wiem jak to będzie :_)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Zakorzenienie
|
Kasika ja jestem zdania że nie wiadomo co lepsze bo ona praktycznie nic nie je. Jadłaby tylko parówki i suszone morele. A ile to można to samo. Od 3 dni się nie budziła w nocy to zobaczymy czy tak zostanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() za Nami ciężka noc-kilka pobudek, ale już wiem co jest przyczyną-wychodzi ostatnia czwórka ![]() Karolina PW-objawy takie same-ohydne mięsko zwisa....fuj my znowu po wizycie w żłóbku, Lilka dziś spała 1,5h, choć bez histerii się nie obeszło....no ale powoli robi postępy i bierze czynny udział w zabawach ![]() Cytat:
![]() porównywania dzieci nie lubię, ale w takiej pracy jest to nieuniknione jednak ![]() no więc w porównaniu do jednego chłopca, który jest jakieś 2 tyg starszy, to jest bardzo daleko do przodu, on tylko siedzi, sam NIERAZ raczkuje, może zajmuje mu to 2% czasu spędzonego w żłobku, nie wstaje sam wcale, stać też nie chce, siedzi i ssie non stop smoczka, pije wode z butli, nie umie jeść wcale łyżeczką, wypowiada może 2 słowa-niezrozumiałe, niemal NIC go nie interesuje-ani książeczki, ani klocki, ani inne dzieci, podoba mu się muzyka, ale użyć grzchotki nie umie, potrafi rzucić piłkę i cheilę pobawić się autem.....za to doskonale umie wyć, nie płakać, ale właśnie wyć, bo chce być noszony, albo ktoś ma 100% siedzieć przy nim i On chce trzymać tę drugą osobę za rękę.....jak dla mnie to wina rodziców, chyba go do niczego nie motywują, nie zachęcają, jest rozleniwiony i rozpieszczony....przykre to..... a drugi chłopiec jest z 14 lipca, co prawda biega, ale rozwój mowy słaby, no i również emocjonalnie-rozpieszczony.....płacz z byle powodu i półgodzinne histerie.... jak się tak napatrzę to cieszy mnie, że moja Lilka taka radosna, rozbrykana i otwarta jest ![]()
![]() ![]() Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2013-09-25 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Jas nadal nie poszedl na drzemke, padam na pysk
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#4670 |
Zakorzenienie
|
Karolka, a skąd masz pewność że ten chłopiec jest rozpieszczony bo płacze z byle powodu i urządza histerie? Uwierz mi Iga nawet z przyczyn nie znanych potrafi ryczeć pół godziny, o nerwach i histeri nie wspomnę, nie wydaje mi się bym ją rozpieszczała a jednak zachowuje się jak zachowuje:p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja nie mówię, moja też potrafi szaleć bez powodu ![]() ![]()
![]() |
#4672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
Ja rowniez nie lubię porównywania dzieci. Strasznie mnie denerwowalo gdy za dzieciaka słyszałam: a ona robi to i tamto, a Ty nie...itp.
Staram sie rowniez nie porównywać za bardzo mojego synka z innymi dziećmi, jeżeli juz to na zasadzie wymiany doświadczeń. Dopóki młody zdrowo sie rozwija nie martwię sie, ze coś moze zrobic za późno. Ciesze sie z każdej nowej rzeczy, którą mnie codziennie zaskakuje ![]()
#4674 | |
Zakorzenienie
|
Karolka, ja myślę że to nie rozpieszczenie....Dziwne że niczym się nie interesuje, nie mówi, nie porusza się....
Mój też płacze jak mu zniknę z pola widzenia a nawet jak usłyszy że otwieram drzwi od mieszkania - myślę że takie etap. Też nie lubię porównywania. Każe dziecko inne jest. ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4675 |
Zadomowienie
|
Mam chwile wolnego to wpadłam się przywitać
![]() Phdwao ogromne gratulacje!!!! Co do porównywania dzieci i komentowania co powinno a co nie w danym wieku - ja staram sie tego nie porównywać i nie komentować bo każde dziecko rozwija się w innym tempie zarówno intelektualnie jak i ruchowo. Co do leworęczności to ja jestem leworęczna ale moja mała trzyma chyba większość rzeczy w prawej ręce tzn. przekłada je z rączki do rączki ale jak np coś miesza w pudełku to "mieszadło" trzyma zazwyczaj w prawej ręce. |
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
On jest zdrowy to widać, poprostu potrzebuje zachęcenia, motywowania, a myślę, że w domu po prostu nie ma na to dobrej koncepcji... ![]() ![]()
![]() |
#4677 |
Zakorzenienie
|
I właśnie o to mi chodzi, że teraz niewinne: jeszcze nie chodzi, nie mówi, nie korzysta z nocnika, a potem będzie ma 4, a nie 5, a Ania ma 5 i 6. A tu jest mniej sprawna - może do lekarza? Nie mówię, że tak będzie któraś z nas robiła, ale dla mnie to naprawdę analogiczne sytuacje.
A moje dziecko już..., a twoje jeszcze nie...; moje jeszcze nie..., a inne już... Edytowane przez blueberry88 Czas edycji: 2013-09-25 o 20:06 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4678 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja bym nie chciala z tego wzgledu, ze u nas nikt nie pisze lewa, poza tym pozniej jakies specjalne dlugopisy czy nozyczki do szkoly.... przynajmniej tak zgaduje. Znalam w szkole 2 leworeczne osoby i to tyle, wiec pojecie zerowe ![]() ![]() Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.