Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykasz? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Eucerin - podejmij wyzwanie!

Notka

Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry.

Narzędzia
Stary 2013-09-25, 16:21   #211
XxPatrychaaaxX
Przyczajenie

Dot.: Wróg numer jeden: trądzik. Masz z nim problem? Jak długo się borykasz?

Witam w gronie laureatek! Mam nadzieję, że kosmetyki które dostałam pomogą mi w walce. Najgorzej jest przed okresem, nie mogę dojść do ładu z twarzą. A najgorsze jest to, że wypryski pojawiają się w okolicach dekoltu. Mimo wszystko próbuję zwalczać moje niedoskonałości maseczkami. Niedawno wypróbowałam domową maseczkę w tej główną rolę odgrywała kurkuma.

Oprócz idealnego oczyszczenia, poprawił mi się koloryt skóry na jaśniejszy.
Małe pochowane wypryski zniknęły następnego dnia! Oto "przepis" :

½ łyżeczki kurkumy + mleko + mąka+ miód lub
½ łyżeczki kurkumy + jogurt naturalny + oliwa z oliwek + mąka

Maseczkę trzymam około 15-20 minut. Delikatnie spłukują ciepłą wodą. A osad z twarzy idealnie zmywa zwykłe mydło.

Jedyny minus - zapach. Jak dla mnie zbyt intensywny. Przez co aż biegnę do łazienki aby ją zmyć
Stary 2013-09-25, 16:24   #212
lula84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pandaania Pokaż wiadomość
Ja stosuje tabletki o kilku lat i widać poprawę cery podczas stosowania. Jednak prawdą jest to, że po odstawianiu problem wyprysków powraca. Dodatkowo tabletki zmniejszają bóle miesiączkowe i regulują miesiączkę. Przynajmniej tak na mnie działają. Warto samemu najpierw poczytać opinie na temat różnych tabletek.
Zgadzam się, przede wszystkim należy trochę poszukać informacji na forach, popytać różnych lekarzy ginekologów- bynajmniej nie jednego. Ważne jaki mają skład, czego więcej a czego mniej. Mnie kiedyś lekarz proponował Dianę czy coś takiego. Ale brałam kiedyś yasmin i byłam zadowolona.

[eucerin][/eucerin]
lula84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:24   #213
Marybeth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez XxPatrychaaaxX Pokaż wiadomość

Oprócz idealnego oczyszczenia, poprawił mi się koloryt skóry na jaśniejszy.
Małe pochowane wypryski zniknęły następnego dnia! Oto "przepis" :

½ łyżeczki kurkumy + mleko + mąka+ miód lub
½ łyżeczki kurkumy + jogurt naturalny + oliwa z oliwek + mąka

Maseczkę trzymam około 15-20 minut. Delikatnie spłukują ciepłą wodą. A osad z twarzy idealnie zmywa zwykłe mydło.

Jedyny minus - zapach. Jak dla mnie zbyt intensywny. Przez co aż biegnę do łazienki aby ją zmyć
Używasz tej maseczki na dekolt, tak? Ciekawe, czy sprawdzi się również na twarz.
Marybeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:26   #214
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość

Nie jestem pewna, ale silikon (chyba) podobnie jak spomniana przez Cb parafina w poprzednim watku (tu mam pewność) ma wskaznik komedogennosci: 0
znaczy tak... ja to sobie napisze w stopce zaraz, bo ciagle pisanie tego samego to bezsens ze moj tradzik jest tradzikiem z bakterii beztlenowch, wiec wszystko co tworzy warstwe na skorze przez ktora nie przechodzi powietrze przyczynia sie do powstawania u mnie kazdego rodzaju krostek. Wiec U MNIE silikon i parafina sa smiertelnymi wrogami, ale tylko u mnie, ja podrzucam pomysly, ale kieruje sie jedynie doswiadczeniem ktore zdobylam poprzez obserwacje swojej skory i "swojego" rodzaju tradziku kazdy jest inny, dlatego czasami moze zapchac cos, co ma wlasnie komedogennosc (choc mi bardziej chodzi o aknedogennosc) "0"

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
A pro po artykułu - stwierdzenie komedogenności wcale nie jest takie łatwe, jest to sprawa baardzo indywidualna. Każdy ma inny skład sebum - dlatego tak wiele jest skrajnych opinii na temat tego samego produktu. Generalnie osoby z tłustą cerą powinny unikać przede wszystkim potencjalnie komedogennych emulgatorów i olei nieschnących. Demonizacja gliceryny i parafiny nie jest na miejscu, stwierdzono, że nie nie przyczyniają się do powstawania zaskórników. Dlatego do wszystkiego należy podejść rozsądnie i wypróbować na sobie, a nóż widelec natrafimy na swoje KWC
zaskornikow nie, ale patrz wypowiedz wyzej, a propo rodzaju tradziku (za chwile napisze stopke )

Cytat:
Nie obraź się, ale rozbijanie składu na czynniki pierwsze i stwierdzanie na tym komedogenności jest niedorzeczne. Silikony są polecane dla cer tłustych, zawinić mogła kompozycja, a nie dokładnie wytykany przez Ciebie składnik.
i znow patrz: wyzej

Cytat:
I kolejna demonizacja SLS. SLS znajduje się na czwartym miejscu, tuż po glikolu propylenowym, który na pewno jest w bardzo małym stężeniu. Nie szerz takich bredni.
kazda skora jest inna, to trzeba pamietac. Ja znam swoja cere lepiej niz Ty, wiec wiem co mi szkodzi, bo juz to przetestowalam na sobie wiele razy powracajac do danych kosmetykow i mi ALS, SLS szkodzi, podraznia, wysusza, sciaga, przyczynia sie do powstawania wykwitow i gul (szczegolnie) a takze zaskornikow otwartych (z ktorymi mam problem wylacznie, gdy uzywam czegos z sls'em). To co mi szkodzi, niekoniecznie musi szkodzic komus innemu. Ja mowie na wlasnym przykladzie Nikt przeciez nie musi w to wierzyc, ale mi pomaga odstawienie sls
[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Przez zanurzanie się w składy często piszemy brednie, często wini kompozycja, a nie poszczególne składniki. Czytanie składów wcale nie jest takie łatwe, ciągle edukuję się w tej dziedzinie i mam wrażenie, że BARDZO MAŁO wiem
Należy wszystkiego wypróbować na sobie i na bazie doświadczeń wywnioskować co nam służy,a co nie.
no wlasnie, inaczej sie nie dowiemy. Co zadziala na jednej osobie nie musi zadzialac na drugiej, dlatego nie mozesz oskarzac mnie, ze demonizuje sls skoro on mi szkodzi

Cytat:
Napisane przez kabel80 Pokaż wiadomość
hmm musze spróbować wycieranie twarzy papierowym ręcznikiem, zastanawiam się tylko nad kosztami jakie poniosę. Ile miesięcznie rolek takich ręczników zużywacie dziewczyny?
na 2 osoby 2 razy dziennie wychodzi niecala jedna rolka miesiecznie

Przed chwila kurier poczty polskiej dostarczyl mi paczke
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:29   #215
XxPatrychaaaxX
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marybeth Pokaż wiadomość
Używasz tej maseczki na dekolt, tak? Ciekawe, czy sprawdzi się również na twarz.
Nie, nie na dekolt. Tylko na twarz. Szczerze - nawet o tym nie pomyślałam.
Jednakże maseczkę zrobiłam 2 razy i ten zapach póki co nie pozwala mi na dalsze eksperymentowanie z kurkumą. Na dekolt póki co najlepiej sprawdza się mydło! Dosłownie aż wcieram je w moją skórę

Najgorzej kiedy mam bluzki zakrywające właśnie te miejsce. Tragedia
Stary 2013-09-25, 16:31   #216
solll
Zakorzenienie

Witajcie
Ja niestety tez borykam się z tym cholerstwem już kilka lat. W okresie dojrzewania nie miałam większych problemów z cerą, co najwyżej jakiś pryszcz mi wyskoczył raz na jakiś czas i tyle, a teraz to jest masakra, co chwilę jakieś nowe zaskórniki, zdarzają się też bolące gule ehh nie wiem już co z tym robić, staram się jakoś żyć z tym :P

solll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:32   #217
danielcia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LaCamilla Pokaż wiadomość
No jest to prawda, tyle tylko, że hormony też nie wyleczą problemu, tylko zlikwidują objawy de facto Dla mnie problem byłby zlikwidowany, gdyby trądzik po jakiejś kuracji zniknął na zawsze. Skoro po odstawieniu leków wraca, to to jest tylko środek doraźny. Jestem ogólnie za hormonami, ale jednocześnie mam świadomość, że całe życie ich brać niestety nie można. Tym samym jesteśmy w punkcie wyjścia.
Może nie da się całkiem zlikwidować trądziku hormonami, ale zminimalizować się da. Często po zakończonej terapii nasz poziom hormonów zaczyna wracać do normy, przez co trądzik też jest mniejszy, więc nie do końca jest to tylko środek doraźny.
A i tak najlepszą metodą na zaburzenia hormonalne jest zajście w ciążę
Stary 2013-09-25, 16:32   #218
solll
Zakorzenienie

Ja na szczęście trądzik mam tylko na twarzy, z pleców już w miarę zniknął, a na dekolcie nigdy się nie pojawiał

Wcześniej pisałyście o myciu o pędzli - ja myję swój do podkładu po każdym użyciu... i zawsze sprawdzam składy kosmetyków, żeby nie były zapychające. A mimo to trądzik jak jest tak był.

Stary 2013-09-25, 16:33   #219
p00l4
Przyczajenie

Maseczka z kurkumy jest świetna! Robię regularnie od ponad 3 miesięcy średnio 2 razy w tygodniu i naprawdę widze efekty- mniej wulkanów podskórnych i ogólnie stan skóry się poprawił.
Dodatkowo jeszcze robię maseczko-peeling z aspiryny- 3 tabletki normalnej Bayerowskiej aspiryny do tego kilka kropel wody, aż zacznie się rozpuszczać i powstaje pasta. Kiedyś dodawałam jogurt naturalny, ale za bardzo mi śmierdziała, więc postawiłam na miód, żeby lepiej trzymała się twarzy kładę to na 20 minut, aż zaschnie, a potem przy pomocy żelu do twarzy robię delikatny peeling [tylko nie wtedy, kiedy mam ropne zmiany], zmywam letnią wodą i nakładam krem. nawilżający. Skóra na twarzy jest miękka i znikają "nieprzyjaciele"
Stary 2013-09-25, 16:33   #220
hostessa
Przyczajenie

Nie używam pędzli do makijażu (no chyba, że liczyć te do cieni, które wygotowuję od czasu do czasu jak widzę, że są brudne lub po prostu wyrzucam) - gąbeczkę do podkładu myję co 2-3 użycia, rzadziej jednak puszek do pudru... Nie widzę jednak ani pogorszenia stanu skóry ani poprawy z tego powodu. Myję w zwykłym mydle i ciepłej wodzie, dokładnie suszę. Kiedyś nie myłam w ogóle - jak nasiąkły zbyt dużą ilością kosmetyku to po prostu wyrzucałam - i nie widziałam z tego powodu pogorszenia stanu mojej skóry.

Też dziś dostałam paczkę i zaczynam testowanie )
Stary 2013-09-25, 16:33   #221
solll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danielcia88 Pokaż wiadomość
Może nie da się całkiem zlikwidować trądziku hormonami, ale zminimalizować się da. Często po zakończonej terapii nasz poziom hormonów zaczyna wracać do normy, przez co trądzik też jest mniejszy, więc nie do końca jest to tylko środek doraźny.
hehe, jednak metoda nie dla każdego

Muszę też sobie zbadac hormony, bo może rzeczywiście w tyk twki problem? Z tym że z miesiączką nie mam jakichś większych problemów, więc juz nie wiem...
Mam namiar na nowego dermatologa i chyba się do niego przejdę

Stary 2013-09-25, 16:36   #222
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez danielcia88 Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, w ciąży też można mieć trądzik i to jeszcze "lepszy". Po ciąży tak samo Wszystko zależy od indywidualnych cech organizmu.
LaCamilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:37   #223
solll
Zakorzenienie

Nie znałam tej maseczki z kurkumy, o której piszecie... zastanawia mnie jedynie, po co w skladzie mąka?

Stary 2013-09-25, 16:38   #224
XxPatrychaaaxX
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez p00l4 Pokaż wiadomość
Maseczka z kurkumy jest świetna! Robię regularnie od ponad 3 miesięcy średnio 2 razy w tygodniu i naprawdę widze efekty- mniej wulkanów podskórnych i ogólnie stan skóry się poprawił.
Dodatkowo jeszcze robię maseczko-peeling z aspiryny- 3 tabletki normalnej Bayerowskiej aspiryny do tego kilka kropel wody, aż zacznie się rozpuszczać i powstaje pasta. Kiedyś dodawałam jogurt naturalny, ale za bardzo mi śmierdziała, więc postawiłam na miód, żeby lepiej trzymała się twarzy kładę to na 20 minut, aż zaschnie, a potem przy pomocy żelu do twarzy robię delikatny peeling [tylko nie wtedy, kiedy mam ropne zmiany], zmywam letnią wodą i nakładam krem. nawilżający. Skóra na twarzy jest miękka i znikają "nieprzyjaciele"
Żartuuujesz? Jak wytrzymujesz z tym zapachem kurkumy? Wiem, że ta maseczka działa cuda. Ale poważnie ja nie mogę sobie dać rady z zapachem
Stary 2013-09-25, 16:39   #225
solll
Zakorzenienie

Cytat:
Żartuuujesz? Jak wytrzymujesz z tym zapachem kurkumy? Wiem, że ta maseczka działa cuda. Ale poważnie ja nie mogę sobie dać rady z zapachem
straszysz tym zapachem, ale i tak dziś wypróbuję tę maseczkę

Stary 2013-09-25, 16:40   #226
XxPatrychaaaxX
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez solll Pokaż wiadomość
Nie znałam tej maseczki z kurkumy, o której piszecie... zastanawia mnie jedynie, po co w skladzie mąka?
Inaczej maseczka nie utrzyma się na twarzy mąka zasycha i kurkuma może działać

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
straszysz tym zapachem, ale i tak dziś wypróbuję tę maseczkę
Maseczka naprawdę godna polecenia. Po prostu jestem wrażliwa na zapachy
A tu jest zdecydowanie intensywnie
Stary 2013-09-25, 16:40   #227
pandaania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lula84 Pokaż wiadomość
Zgadzam się, przede wszystkim należy trochę poszukać informacji na forach, popytać różnych lekarzy ginekologów- bynajmniej nie jednego. Ważne jaki mają skład, czego więcej a czego mniej. Mnie kiedyś lekarz proponował Dianę czy coś takiego. Ale brałam kiedyś yasmin i byłam zadowolona.

[eucerin][/eucerin]
Moja siostra bierze yasmin i także jest zadowolona. Próbowała inne, ale żadne nie dawały takiego efektu jak yasmin. Ja stosuje Atywie i również mogę ją polecić.
pandaania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:40   #228
p00l4
Przyczajenie

Może po to żeby była gęstsza? Ale wydaje mi się, że mąka może zapychać. Ja stosuję tylko kurkumę+miód+maślankę [podobno musi mieć w sobie coś co zawiera kwas mlekowy].
Stary 2013-09-25, 16:40   #229
solll
Zakorzenienie

aha, dzięki Zachęciłyście mnie, idę wypróbować tę recepturę

Stary 2013-09-25, 16:41   #230
p00l4
Przyczajenie

Cytat:
Czego to się nie robi dla bycia piękną?
Stary 2013-09-25, 16:42   #231
pat89n
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie
Ja niestety tez borykam się z tym cholerstwem już kilka lat. W okresie dojrzewania nie miałam większych problemów z cerą, co najwyżej jakiś pryszcz mi wyskoczył raz na jakiś czas i tyle, a teraz to jest masakra, co chwilę jakieś nowe zaskórniki, zdarzają się też bolące gule ehh nie wiem już co z tym robić, staram się jakoś żyć z tym :P

To może właśnie być trądzik kosmetyczny jeśli w okresie dojrzewania nie miałaś problemów a teraz masz. Spróbuj przyjrzeć się co Twoje kosmetyki zawierają w składzie, może odstaw je na jakiś czas, zmień na inne
pat89n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:42   #232
danielcia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LaCamilla Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, w ciąży też można mieć trądzik i to jeszcze "lepszy". Po ciąży tak samo Wszystko zależy od indywidualnych cech organizmu.
No tak, każdy jest inny Ale mówię tutaj o typowych zaburzeniach hormonalnych, czyli o nadmiarze męskich hormonów, przez co na skórze występuje trądzik i najczęściej też nadmierne owłosienie. Wtedy najlepszą metodą jest zajście w ciążę, bo wzrasta stężenie żeńskich hormonów, czyli progesteronu i estrogenów
Stary 2013-09-25, 16:43   #233
p00l4
Przyczajenie

Jeśli już mówimy o domowych maseczkach- próbowałyście maseczki z sody? Podobno świetnie oczyszcza, ale soda kojarzy mi się tylko z domowym wybielaniem zębów, po którym okropnie bolały mnie dziąsła, dlatego boję się nałożyć ją na twarz
Stary 2013-09-25, 16:46   #234
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli już mówimy o domowych maseczkach- próbowałyście maseczki z sody? Podobno świetnie oczyszcza, ale soda kojarzy mi się tylko z domowym wybielaniem zębów, po którym okropnie bolały mnie dziąsła, dlatego boję się nałożyć ją na twarz
Maseczki nie próbowałam ale używam żelu do mycia twarzy Etude House na bazie sody Jest dosyć agresywny ale bardzo dobrze oczyszcza.
LaCamilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 16:46   #235
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
uzywalam intensywnie do zeszlego tygodnia (czyli dopoki nie przyszedl moj peeling enzymatyczny z e-naturalne) i ja sobie ja chwalilam
Stary 2013-09-25, 16:46   #236
kamila8409
Raczkowanie

TAK! To była paczuszka od Eucerinu!!! Ale się cieszę Zaraz po powrocie do domu zaczynam testowanie Najbardziej jestem ciekawa tego kremu..... wiele marek zapewnia taki efekt, a tak naprawdę po dwóch-trzech godzinach od wyjścia z domu zaczynam się świecić Naprawdę pokładam ogromną nadzieję w tej kuracji...... I ta maseczka z kurkumy opisana wyżej...... równie intrygująca Już spisałam recepturę, wieczorem sobie zrobię Fajnie, że jest tyle osób, które udzielają ciekawych, wziętych z własnego doświadczenia porad Pozdrawiam dziewczyny
Stary 2013-09-25, 16:48   #237
danielcia88
Raczkowanie

Cytat:
Ja próbowałam i na zęby i na twarz. Niestety w 1 i 2 przypadku była to kompletna klapa! Soda wcierana w zęby niszczy szkliwo i żeby są nadwrażliwe (dziąsła zresztą też). A co do twarzy, to strasznie przesusza. Polecam jak już coś, to stosowanie punktowo takiej papki z sody na pojedyncze wypryski ale na całą twarz zdecydowanie nie
Stary 2013-09-25, 16:49   #238
p00l4
Przyczajenie

Czyli mówicie, że twarzy mi nie wypali?
Spróbuję od przyszłego miesiąca, po odstawieniu maseczki z kurkumy, bo co za dużo to niezdrowo
wracając do mycia pędzli- ja używam osławionego beautyblendera, którego za nic nie mogłam domyć, z brudem po podkładzie poradziło sobie zwykłe szare mydło jeleń możecie spróbować tak z pędzlami
Stary 2013-09-25, 16:53   #239
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Czyli mówicie, że twarzy mi nie wypali?
Spróbuję od przyszłego miesiąca, po odstawieniu maseczki z kurkumy, bo co za dużo to niezdrowo
wracając do mycia pędzli- ja używam osławionego beautyblendera, którego za nic nie mogłam domyć, z brudem po podkładzie poradziło sobie zwykłe szare mydło jeleń możecie spróbować tak z pędzlami
bardzo prawdopodobne ze Ci wypali trzeba byc gruboskornym na ta maseczke
Stary 2013-09-25, 16:53   #240
Vinnga
Zakorzenienie

Odp: Każdego dnia będę piękniejsza - cz. V

Mam pytanie odnośnie do tego toniku, który Eucerin nam przysłał Na opakowaniu jest napisane, że zawiera 2 procent kwasu mlekowego. Czy można od tego dostać wysypu w postaci oczyszczania się skóry?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Eucerin - podejmij wyzwanie!

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości