|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na tytuł XXII części naszego wątku wybieram: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna |
|
1 | 2,17% |
| Wrześnióweczki już rozpakowane, pora na październikową zmianę |
|
32 | 69,57% |
| Wrześnióweczki już za nami, na październik więc czekamy |
|
4 | 8,70% |
| Wrześnióweczki wszystkie mamy, na październik więc czekamy |
|
4 | 8,70% |
| Jesień-plecień nam przeplata, raz dziewczynkę, raz chłopaka |
|
5 | 10,87% |
| Wrześnióweczki dzieci mają, październikowe się rozkręcają |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz.
Cytat:
za Miłoszka!Cytat:
za zdrówko Filipka! Aleeeee sowyyyyy! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Znalazlo się... ale co mnie to nerwów kosztowało to Pelno u nas książek i papierów no i sie zawieruszyło w jednej z książek, które ostatnio czytałam... Moja mi dzisiaj ciągle wypycha stópkę z boku Kciuki za obrócenie Lenki! Ja tez jutro sie widze z położną - pierwszy raz
|
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz.
ojoj jestem sama (nikogo nawet na pasku nie ma)
![]() znów się zasiedziałam, dobranoc
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
obudzil mnie bol@ i jakies nieprzyjemne skurczyki,czekam az minie![]() lola gratulacje kochana.dobrze ze juz po wszystkim
|
|
|
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie śpię, ale już się zbieram... Dobrej nocki wszystkim!
|
#3485 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi sie tak nudzilo ze wzielam sie za porzadki w szafie
|
|
|
|
|
#3487 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz. X
madziuchna
masaz brzuszka przy wzdeciach robi sie dwoma rekami. jedna kladziesz z prawej druga z lewej strony brzuszka i na zmiane delikatnie uciskasz (w zasadzie glaszczesz) tz moj glaszcze do dolu, polozna pokazywala ze na boki tak zeby dziecko lekko bujac rekami a witaminki chyba powinno sie przed karmieniem.dawac zeby sie wchlonely wiecnie stresuj sie tylko podawaj przy kolejnym ja dzis tez przed karmienien o 12 w nocy podawalam Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3488 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X
Cytat:
))---------- Dopisano o 02:11 ---------- Poprzedni post napisano o 02:09 ---------- Zjadła 120ml i cyca ![]() Wcześniej cyca o 23 i o 21 90ml i cyca. Niezły ma spust dziewczyna
|
|
|
#3489 | |||
|
Zakorzenienie
|
hejo
Cytat:
przykro mi, że niektóre z Was się namęczą tyle godzin, a później i tak cc ![]() no! wiedziałam Cytat:
Cytat:
|
|
#3490 |
|
Rozeznanie
|
Witam już z domku
Stworzyłam już opis porodu, korzystając z tego że TŻ i dzidziol śpi wiec z góry przepraszam jeśli jest chaotyczny ale to wszystko jeszcze za świeże. 23 września- dzień po terminie wstaliśmy jak zawsze koło 9 rano. Bardzo bolał mnie dół pleców- tłumaczyłam sobie, że musiałam chyba źle się w nocy ułożyć. Wyszłam z psem na spacer i poczułam jakbym się posikała – nie było tego dużo- wiec stwierdziłam że nietrzymanie moczu przecież może się zdarzyć. Po powrocie do domu znów takie samo uczucie. Powiedziałam TŻ że już dość mam tej ciąży bo teraz do tego wszystkiego jeszcze sikam jak stary człowiek i tego nie kontroluje J Było koło 12tej gdy zaczął mnie ćmić brzuch jak na okres. W między czasie naskrobałam, jeszcze na wizażu , zrobiłam i zjadłam obiad, wyprawiłam Tżta do pracy. Po jego wyjściu czyli koło 13-14 zaczęły mnie łapać skurcze, ale żadnej regularności w nich nie zauważyłam mimo notowania czasu. Poszłam do sypialni z nadzieją na małą drzemkę przy ulubionym serialu jednak po kilku minutach straszliwie zaczęło mnie czyścić. Tu już się lampeczka zaświeciła w mojej głowie- CZYŻBY TO JUŻ ? J była 16 wiec lada chwila TŻ miał dzwonić na swojej przerwie w pracy. Wzięłam wiec psa i poszłam z nią na spacer. Wody znów zaczeły mi się sączyć wiec już byłam pewna co się święci. TŻ w domu był po 20 minutach od telefonu J wpadł wystraszony i blady jak ściana. Ja jeszcze poszłam pod prysznic, wysuszyłam włosy i dopiero zadzwoniłam na angielską porodówkę. Po przedstawieniu mojej sytuacji miła Pani kazała mi się stawić o 19tej na izbie przyjęć mówiąc że zobaczą co i jak. Najpierw tona papierów, potem ktg przez 40 minut, czekałam aż mnie odłaczą bo siku mi się chciało nieziemsko. Odłączyli po czym stwierdzili że zbadają mnie dowcipnie po czym kolejne ktg. I tu zaczyna się mój pech bo trafiłam na położną która nie była pewna czy to wody czy nie wody wiec znów kazała mi leżeć i czekac nie wiadomo na co. Po 10 minutach od jej wyjścia zaczeło mnie cholernie boleć, tż poleciał po jakąś inną babkę i okazało się że mam 9 cm rozwarcia. Kobieta zdziwiona że 10 min temu nikt tego nie zauważył. Decyzja – jedziemy na porodówkę. Tu już zaczełam się głośno i wyraźnie domagać epiduralu bo miałam straszny ból. Kolejne nieszczęście – dużo rodzi epiduralu mi nie dadzą od razu. Prawie mdlałam na każdym skurczu bo ból się tylko rozkręcał. I tu na pomoc przyszedł TŻ którego zaangażowałam w wspólne pisanie planu porodu. Wykłócił się o zastrzyk z morfiny J ulga przyszła od razu, ale zaczynało mnie wkurzać bo zamiast mnie badać to zadawano mi idiotyczne pytania w stylu kto jest moją położną, do jakiej przychodni należe itp.- jakby im cieżko było przeczytać z papierów które im dałam J Podłaczyli mnie do ktg, byłam zła bo z aktywnego porodu nici. Leżałam i czekałam aż powiedzą że rodzimy. Kolejna godzina w plecy – było koło 1 w nocy jak zauważyli że na skurczy spada młodemu tetno. Szybka decyzja badamy i rodzimy. Po kilku partciach problem- młody nie idzie w dół, chciałam wstać, poskakać czy pochodzić – odmówiono mi. Za to „urocza pani zaproponowała kolejną maszynerię tym razem wbicie czegoś w głowe dziecka i skończymy kleszczami.. W tym momencie wróciła mi świadomość czytam jej plakietkę a tam „ student” no wtedy już mnie opuściła cierpliwość bo zrozumiałam dlaczego liczy się dla niej tylko ile zabiegów może na mnie zrobić… Pożaliłam się TŻ który bardzo delikatnie wywalczył zalecenie z planu porodu czyli : żadnych studentów i w razie zagrożenia życia dziecka cesarka nie kleszcze!!! Przyszedł przemiły pan doktor który namówil mnie na próżnociąg twierdząc ze cesarką dziecka nie wyjmie i tylko narazam je na niewiadomo co. Po wpędzeniu w poczucie winy zgodziłam się. Minuty płyną pan doktorek walczy tym próżno ciągiem a młody jak nie szedł tak nie idzie. Po około 30 minutach pan doktorek mówi że zaniknęły mi skurcze i robimy jednak szybką cesarkę bo młody źle się wstawił ( no Amerykę odkrył dosłownie) . Było mi wszystko jedno bo słyszałam jak mówią o tym spadającym tętnie itp. Tż dzielnie był ze mną cały czas ale nigdy nie chciał wejść na sale operacyjną ani przecinać pępowiny. Zaproponowano mu udział w cesarce. Poleciał się przebrać i był z nami cały czas. Szybka akcja, znieczulenie, stół …. O 24 września o 6:08 usłyszeliśmy pierwszy krzyk naszej małej żabki, TŻ poszedł od razu do niego i uciął resztkę pępowiny. Dali mi młodego na buziaka i dalej do ważenia i mierzenia. 2,960kg i 53 cm ( powiem tylko ze tym całym macaniem brzucha szacowali mi 3700- 4000g ;/ ) Tż nagrywał filmiki i cykał fotki w końcu przyszedł z nim do mnie i zawieźli nas na sale obserwacji. Tak się pokarmiliśmy i kangurowaliśmy chyba ze 2-3 godziny. Mały ma ślady na główce po tym próżno ciągu i żałuje że nie walczyłam bardziej o natychmiastowe cc. Nie miał szans się przecisnąć bo trzymała go pępowina okręcona kilka razy i złe wstawienie się w kanał. Jednym słowem cały poród poszedł totalnie nie tak jak zakładałam mimo propagandy aktywnych porodów w uk i dogodnych pozycji ja leżałam plackiem i z aktywnym porodem miało to niewiele wspólnego. Cieszę się tylko że zapoznałam się z prawem walki o cesarkę i że go użyłam. Mam ślicznego, małego okruszka już przy sobie i za to jestem wdzięczna. TŻ mimo wcześniejszych obaw o to że zemdleje spisał się na medal ( spędził z nami jeszcze 12 godzin po porodzie zmieniając pieluchy i ubierając Wiktora bo ja nie byłam w stanie) Podsumowując poród w uk – jedyne co to mają dobrą opiekę po porodzie i dobrze karmią- cała reszta tak jak w PL Dziś już jesteśmy w domku od 18tej , KP mi nie idzie tak jak powinno mimo ze mleka od groma, ale ściągam i podaje z butli wiec jakoś się nauczymy. Widziałam że wcześniej zdjęcie chyba nie wlazło więc daje tutaj z pozdrowieniami dla wizażowych cioteczek J
|
#3491 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013,
Cytat:
to faktycznie jak czesto w pl. Ale ten okruszek na pewno wszystko Ci wynagradza ![]() ---------- Dopisano o 05:22 ---------- Poprzedni post napisano o 05:20 ---------- A sam maly słodki
|
|
|
#3492 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X
Cytat:
My może w weekend się odważymy na werandowanie na balkonie jak będzie słonecznieLolaaaaaaa88 (Karolina, 23 l.) tp. 21.09.2013 - Aleksander ur. 25.09.2013 (3650 g, 55 cm, CC) Gratulacje i zdrówka dla Was !
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ci09kbw638flh.png Wikusiowe ząbki http://s2.pierwszezabki.pl/054/054025980.png?1640 Edytowane przez nephelim89 Czas edycji: 2013-09-26 o 06:04 |
|
|
|
|
#3493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3494 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy to normalne, że od kilku dni noc w noc mnie czyści?
|
|
#3495 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013, cz. X
Agusia chyba normalne ja tez teraz czesto w wc jak nigdy. chyba pod koniec cialo sie jeszcze oczyszcza?!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3496 |
|
Wtajemniczenie
|
gorgulek, daj znac co z małym, mam nadzieje, ze jednak nic powaznego
lola-gratulacje!!!! nephelim- opis porodu mna wstrzasnal, co dziwne nie slychac w nim bolu, tylko zamartwianie, ciesze sie ze wszystko dobrze sie skonczylo, przykro mi, ze tyle sie nameczyliscie oboje ![]() ja bylam wczoraj w kinie- polecam serdecznie film "czas na miłość" baaardzo mi sie podobal,nawet sie poplakalam ![]() stwierdzilam, ze nie ma co sie bac porodu, ani opieki nad Igusią, trzeba się tym wszystkim cieszyc i zapamietywać, bo potem to juz nigdy nie wroci, np teraz nie pamietam jak rodzilam Ade, jak byla taka maleńka, a przeciez to bylo zaledwie 3 lata temu.Nie chce zmarnować tego czasu z drugim dzieckiem. ale sie wpedzilam w tkliwy nastrój ![]() poza tym wczoraj wyciagnelam ksiazeczke zdrowia Ady i okazalo sie, ze nawet nie pamietam ile trwal moj porod- myslalam ze conajmniej 10h, a trwal 7, wiec wg tego, co pisza, ze drugi trwa 3/4 tego co pierwszy, to ten bedzie trwal ok 4-5h. mam nadzieje, ze bedzie dobrze ---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- dziewczyny, które rodziły, ile trwaly Wasze skurcze, chodzi mi o pojedyńczy skurcz, ja z I porodu zapamietalam, ze strasznie dlugo, ze minute, albo dwie, chwilka przerwy, a potem znowu, a tz mowi, ze 15-20 sekund, jak jest naprawde?
|
|
|
|
#3497 |
|
Zakorzenienie
|
Ja teraz też chce zapamiętać każda sekundę, bo wiem, ze więcej takiego malucha mieć nie będę...
Moje skurcze trwały na początku ok 45-60 sek
|
|
#3498 |
|
Zakorzenienie
|
nephelin dobrze ze jestes ilna babka i wywalczylas co ywoje
z opisu to wyglada ze sluzba zdrowia gorsza niz w pl gratki dla ciebie i dla tz za odwage Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3499 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na początku tyle trwaly, czyli pozniej wiecej? ile bylo przerwy pomiedzy nimi? czyli ja lepiej pamietalam, niestety... ![]() kto sie napije ze mna kawki? |
|
|
|
|
#3500 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
żyję, czuję się odrobinkę lepiej niż wczoraj wieczorem, zanik głosu miałam na noc wymoczyłam nogi w gorącej wodzie z solą i natarłam klatkę piersiową maścią inhalujacą i chyba dzięki temu przetrwałam... tż wrócił z pracy po 4 i na 6 poszedł znowu, więc ja w mojej niemocy braciaka ściągnęłam aby Jakuba do szkoły zawiózł wczoraj wieczorkiem z Jakubkiem założyliśmy pościel do łóżeczka, starszy brat był bardzo przejęty, o wszystko pytał, zawinęłam mu nawet misia w rożek i ponosił- stwierdził że musi potrenować ![]() Lolaaaaaa serdeczne gratulacje ![]() Nephelim dobrze że się w końcu na cc zdecydowali... synuś przesłodki |
|
|
|
#3501 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć, szybkie pytanko.
Mm nie można drugi raz podgrzewać, a jak z mlekiem kobiecym?Bo google kłamią:P Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Piękne!
|
|
#3502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nephelim dobrze ze wszystko sie dobrze skonczylo i Maly jest caly i zdrowy a lekarze i polozne - szkoda gadac...
|
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3505 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
2. w różnych pozycjach - na boczkach, na plecach, na brzuchu a tak w ogóle.. czemu Wy (chyba) wszystkie tak się boicie tego kładzenia na plecach? przecież takie maluchy i tak nie są w stanie raczej utrzymac głowy na wprost tylko zawsze kładą ją na bok, wiec nie powinno nic się stać nawet jak uleją ![]() a kładzenie cały czas na bokach też chyba nie jest takie wskazane ze względu na stwy biodrowe... no chyba że wkładacie coś między nóżki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
byliśmy wczoraj na kontroli, młoda osłuchowo czysto, gardło czyste ped powiedziała że taka wydzielina w nosie co jakiś czas może się pojawiać i wszystko jest ok póki dziecko je normalnie, nie krztusi się, z nosa nie leci a wydzielina jest bezbarwna no i Hani w tydzień wpadło 300 gram wczoraj ważyła 4900
|
|||||
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się z rana,
Lolaaaaaaa88 gratuluję nephelim89 jesteś dzielna Widzę, że prowadzicie nocne rozmowy ![]() Ale jestem niezdara. Wczoraj kilka razy mi parę rzeczy upadło, wieczorem wylałam herbatę na stół, kremowy obrus cały w soku malinowym ![]() Zauważyłam, że jestem w poczekalni ![]() Wczoraj małż mi zaproponował na wywołanie porodu spacer po klatce (mieszkamy na 3 piętrze) powiedział, że na górę będzie mnie wypychał, ale w dół będę sama schodziła popukałam go po głowie.Jak się kąpał to usłyszałam, że gada do siebie "Emilko kochana córeczko, kiedy w końcu wyjdziesz, ile mam jeszcze czekać?"
|
#3507 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)) Emilka moze poslucha sie tatusia i wyjdzie lada chwila
|
|
|
|
|
#3508 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Czop odchodzi, skurczyk trzyma, to znów poród się zaczyna, mamy IX-X 2013,
Cytat:
![]() MOTYL dajesz kropelke przed jedzebiem ale czego? bobotic czy co?
|
|
|
#3509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż zdziwiona jestem że to proponował a nie coś innego ![]()
|
|
|
|
|
#3510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

za Miłoszka!

spokojnie sprawdz na spokojnie bez nerwów porządnie na pewno się znajdzie ...
Pelno u nas książek i papierów no i sie zawieruszyło w jednej z książek, które ostatnio czytałam...

obudzil mnie bol@ i jakies nieprzyjemne skurczyki,czekam az minie

[/RIGHT]

My może w weekend się odważymy na werandowanie na balkonie jak będzie słonecznie
Hmm... Nie zapytałam położnej