![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Potrzebuję porady prawnej
Witam.
Mam następujący problem: jak mogę odebrać syna od ojca, który nie chce mi go oddać? Złożyłam w sierpniu zażalenie na wyrok z lipca oddalający mój wniosek o wydanie zabezpieczenia by syn był przy mnie. We wrześniu, tj. 16.09 była niejawna rozprawa w sądzie okręgowym i zapadło postanowienie by syn był przy mnie. Czekam aż przyślą postanowienie i uzasadnienie. Jednak dzisiaj ojciec dziecka dowiedział się ode mnie, że jest taka a nie inna decyzja sądu i poinformował mnie, że dziecka mi nie odda. Co mam zrobić? Pisać już wniosek do sądu o wyznaczenie kuratora? I w ciągu ilu dni jest to rozpatrywane? Dodam, że w listopadzie ma odbyć się rozprawa o ustalenie miejsca pobytu mojego syna przy mnie. Pozdrawiam.
"Moda przemija, styl pozostaje." - Gabrielle Chanel Projekt PRAWO JAZDY ![]() Urodziłam ślicznego, zdrowego bobaska ![]() Edytowane przez Cecilia89 Czas edycji: 2013-09-26 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Potrzebuję porady prawnej
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Potzrebuję porady prawnej
Przykra sytuacja, współczuję na pewno dziecku.
A komu z dorosłych to trudno powiedzieć bo nie wiadomo przy kim dziecko chce być. Twoje prawo autorko nie zdradzać więcej szczegółów tej sprawy na wątku ale jesteś przekonana, że dziecko woli być z tobą niż z ojcem? Nie wiem w jakim wieku jest dziecko, nie znam sprawy i ojca dziecka ale ja o ile dziecko większe to dałabym mu /dziecku/ prawo wyboru z kim chce mieszkać. Nic na siłę w takich sprawach bo to może się obrócić przeciwko tobie. I nie sugeruję się pisząc to sprawa dziecka polskiej aktorki, które poszło do domu dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Pytanie tylko czy policja na pewno mi pomoże i odbierze ze mną syna?
Synek ma 10 miesięcy. Od początku był ze mną. Dobrze się nim zajmowałam. A jak mieszkałam sama z dzieckiem, to ojciec syna nawet do niego nie przyjechał. Ostateczna rozprawa o ustalenie miejsca pobytu dziecka jest w listopadzie, i jeśli ojciec syna tak zapiera się, że nie odda mi dziecka, to działa to też na jego niekorzyść.
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja podejrzewałam , że jest to przynajmniej 10 latek. Jak najszybciej na policję z tym postanowieniem bo dziecko się od ciebie odzwyczai. Takie malutkie dzieci szybko zapominają nawet najbliższych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrzebuję porady prawnej
Cytat:
Jeśli nie będzie chciał ustosunkować się do postanowienia (według prawa ma 7 dni na zaskarżenie postanowienia od daty jego dostarczenia. Możesz złożyć doniesienie na policję, ze ojciec przetrzymuje dziecko wbrew jego woli. Dopóki wyrok czy owo postanowienie się nie uprawomocni, niewiele można zdziałać. Ogólnie ciężka sprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem: to to postanowienie można zaskarżyć? Nawet jeśli wydał je sąd okręgowy i jest to wyrok prawomocny?
"Moda przemija, styl pozostaje." - Gabrielle Chanel Projekt PRAWO JAZDY ![]() Urodziłam ślicznego, zdrowego bobaska ![]() Edytowane przez Cecilia89 Czas edycji: 2013-09-26 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Autorko, czemu nie poradzisz się swojego pełnomocnika?
![]() a jak już koniecznie szukasz darmowych porad prawnych to pytaj na forum prawniczym, tam więcej osób wie o czym pisze. |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Pytałam pełnomocnika, ale dziś szybko m i odpowiedział i nic z tego nie zrozumiałam. Poza tym dzisiaj nie znalazł dla mnie czasu.
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziecko jest u ojca od wczoraj? z tego co piszesz to nie i przez ten czas nie udało Ci się porozmawiać z adwokatem? jeśli to on nie ma dla Ciebie czasu to należy znaleźć innego. tu chodzi o Twoje dziecko, a nie o 5 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ustalasz system widzeń z dzieckiem? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że nie od dziś mi to przeszkadza. Od razu jak zabrał mi syna, to złożyłam odpowiednie wnioski w sądzie.
#13 |
BAN stały
|
Ojciec dziecka naprawdę sam zajmuje się dzieckiem gdy ciebie tam nie ma?
W nocy do niego wstaje, kąpie, przewija , karmi? |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Przez jakąś część dnia babcia zajmuje się moim synem, bo eks pracuje, mimo że jest jako bezrobotny.
#15 |
BAN stały
|
Możesz tam wchodzić do ich domu kiedy chcesz czy masz ustalone godziny pobytu tam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
.
|
Odp: Potzrebuję porady prawnej
A co by zrobila babcia, gdybys weszla i zabrala dziecko?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#17 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli będziesz miała wyrok sądu przyznający ci synka to idziesz po policje zgodna z miejscem zamieszkania eks ( czyli tam gdzie przebywają obecnie). razem z patrolem idziesz pukasz do drzwi i zabierasz dziecko. warto skserować kilka razy orzeczenie sądu. jedno będziesz musiała dać policji żeby mieli podkładkę że działali zgodnie z prawem.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Nie, nie mogę tam wchodzić jak do siebie. Za każdym razem muszę dzwonić i umawiać się na wizytę.
Babcia nie pozwoliła by zabrać mi syna do siebie. W takim razie jak przyjdzie zawiadomienie, to od razu jadę po policję i jadę po synka. Boję się tylko, że eks spełni swoje groźby, że nie wyda mi dziecka.
#19 |
Konto usunięte
|
Kobieto, weź ty się ogarnij do cholery.
Co znaczy, że babcia nie pozwala twojego własnego dziecka zabrać? i ty na to tak nic, tak po prostu przyjęłaś do wiadomości to??? Padłam i nie wstanę chyba. I to trwa 3 miesiące... Nieźle ci zależy na dziecku. Z postanowieniem sądu i policją eks nie ma opcji nieoddania dziecka. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2013-09-26 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43010802]Kobieto, weź ty się ogarnij do cholery.
Co znaczy, że babcia nie pozwala twojego własnego dziecka zabrać? i ty na to tak nic, tak po prostu przyjęłaś do wiadomości to??? Padłam i nie wstanę chyba. I to trwa 3 miesiące... Nieźle ci zależy na dziecku. Z postanowieniem sądu i policją eks nie ma opcji nieoddania dziecka.[/QUOTE] Wiem, jak to wygląda. Zależy mi na dziecku. Ale wielokrotnie, przez miesiąc byłam zamykana, kiedy przyjeżdżałam do syna. Tam są dwa piętra. I na piętrze były zamykane drzwi od klatki schodowej. Teraz już drzwi od klatki nie są zamykane, ale na dole tak. Nawet tam bym nie weszła sama.
#21 |
Konto usunięte
|
Babcia nie chce cię wypuścić z dzieckiem - tel. na policję, że jesteś przetrzymywana. No litości...
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Wzywałam kiedyś policję by wrócić z synem do domu. Ale policja nic nie może zrobić.
#23 |
Konto usunięte
|
w jakim sensie NIC? baba nie chce cię z domu z dzieckiem wypuścić - mają obowiązek przyjechać i interweniować
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43011307]w jakim sensie NIC? baba nie chce cię z domu z dzieckiem wypuścić - mają obowiązek przyjechać i interweniować[/QUOTE]
W takim sensie nic, że nie mają odpowiednich uprawnień by odebrać dziecko od ojca.
#25 |
Konto usunięte
|
Halo!
Czy ty rozumiesz, co ja piszę? Babcia - osoba nie mająca prawa do opieki nad dzieckiem - nie wydaje ci dziecka a ty co? Babcia nie chce cię z domu z dzieckiem wypuścić a ty co? |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
A gdzie dziecko jest zameldowane, gdzie ty jesteś zameldowana?
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
E? Co Ty mówisz
![]() ![]() 3 MIESIĄCE a ty NIC nie robisz? Jeżu drogi, może rzeczywiście niech maluch będzie z ojcem, skro aż tak zależy ci na dziecku Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-09-26 o 22:22 Powód: Proszę o zachowanie kultury |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-09-26 o 22:22 Powód: Ocenzurowanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Nie, no dzięki za komentarze. Ojciec i jego matka nie pozwalają mi nawet syna na dwór zabrać.
Dziecko jest zameldowane u mnie.
#30 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43011611]no to pojechałaś
![]() Każda normalna osoba postawiła by policję, i mops na nogi, jakby taka sytuacja miala miejsce (wiem, po przykładzie moich bliskich ![]() No sprawa byla, dziecko ma byc przy tobie - w eskorcie opieki, dzielnicowego idziesz, i bierzesz dziecko, a nie, bo tata nie da, czy tam babcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.