Początkujące włosomaniaczki :) - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-26, 19:30   #4771
Blondyna66
Zadomowienie

Dot.: Początkujące włosomaniaczki :)

Ola Kiedyś kupię Ale kusi mnie to z rzodkwią na wypadanie Lotion czy coś
Stary 2013-09-26, 19:32   #4772
barylka666
Zadomowienie

Dobre mają opinie te lotiony, kiedyś się skuszę

barylka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-26, 19:38   #4773
Blondyna66
Zadomowienie

A my ciąglę, że się skusimy i skusimy Jak ja pomyślę, co bym chciała kupić to się zastanawiam kiedy ja na to uzbieram :P
Stary 2013-09-26, 19:42   #4774
barylka666
Zadomowienie

Haha A jak ja pomyśle ile już w sumie wydałam na pielęgnacje włosów to

barylka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-26, 19:57   #4775
Blondyna66
Zadomowienie

Ja jeszcze zawrotnej sumy nie wydałam raczej Ale im bardziej popadne we włosomaniactwo, to prawodpodbne jest
Stary 2013-09-26, 20:03   #4776
Jace
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blondyna66 Pokaż wiadomość
Justyna Przyjemne i pożyteczne...włosy się ciesza i szaleją z blaskiem, a Ty robisz miejsce dla nowych kosmetyków - tak trzymać
A o jakim Waxie mówisz ? ;>
O tym dokładnie KWC. Niby do jasnych włosów, ale na moich ciemnych działa świetnie
Stary 2013-09-26, 20:07   #4777
Blondyna66
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jace Pokaż wiadomość
O tym dokładnie KWC. Niby do jasnych włosów, ale na moich ciemnych działa świetnie
Aaa tak myślałam, że o któregoś z tych Waxów chodzi. Wersja blond..interesująca coś co jest dla mnie i ma dobrze działac..hmm..
Stary 2013-09-26, 20:37   #4778
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A ja poszłam do mojego ulubionego zielarskiego i dostałam spirulinę (mam ją JEŚĆ ) ale słyszałam że można do masek dodawać i nie ogarniam... Pomoże mi ktoś?
A ja mam zamiar spróbować ją kiedyś jako maseczkę do twarzy

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Roslina xD Pokaż wiadomość
Olejowałam dzisiaj na odżywkę całą noc. Jakoś tak średnio, wolę na mokro

Właśnie też słyszałam, że ziół się nie słodzi. Przynajmniej tak dziewczyny pisały na wątku Pijaczek Pokrzywy.

Ziaja jest świetna Tłusta, hmm.. W sumie nie wiem jak to określić, na pewno nie jak olej :p Nie nazwałabym tego tłustością. Po prostu tak, jakbyś się posmarowała warstwą kremu ale szybko się wchłania. Na pewno twarz się błyszczy ale ja kładę mąkę i mat trzyma się przez cały dzień.

Na moje oko kiepski filtr.
Titanium Dioxide jst skuteczniejszy w ochronie przed UVB, Octocrylene chyba też (albo też przed krótkimi UVA, nie pamiętam już), jedynie Parsol chroni tu przed UVA (a jak się zdestabilizuje to już nic).
W tej Kolastynie jest Parsol, więc nie jest fotostabilna. Tzn. niby jest stabilizowany Octocrylene, ale ja się nie bawię w to, po prostu kupuję filtry bez Parsolu, mogę kłaść kolorówkę i nie zastanawiam się ile czasu, czy juz jakieś reakcje zaszły i w ogóle szkoda zachodu
Co śmieszniejsze tutaj mamy w jednym kosmetyku Parsol + Titanium Dioxide, który go destabilizuje. Chociaż czytałam, że kiedy są one razem, są w specjalnych otoczkach, tylko nie pamiętam, czy to dotyczy tylko koncernu L'Oreal czy wszystkich

Ja na szczęście znam podkłady bez miki i talku Czytałam,ze filtry mineralne są fotostabilne, to jak to w końcu jest? Co do filtrów, wyboru dużego nie mam, bo mam tłustą skórę.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-26, 20:39   #4779
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
I to jak. Na pewno jeszcze będę do niego wracać
mój sezam czeka w kolejce jak skończę Alterre

Cytat:
A my ciąglę, że się skusimy i skusimy Jak ja pomyślę, co bym chciała kupić to się zastanawiam kiedy ja na to uzbieram :P
ja też
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-26, 20:51   #4780
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka22 Pokaż wiadomość
Studia....wspaniały czas. Chętnie bym wróciła do tamtych czasów.

Dlaczego? Mnie się już nie chce studiować.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez annakarenina123 Pokaż wiadomość
Zazwyczaj goracym...

I wlasnie sama nie wiem czy powinnam czesac mokre czy suche?
Tak jak mowilam krecily sie troche, mam duza szczotke z sephory i grzebien z szeroko rozstawionymi zabkami, tylko nie wiem nigdy czego i kiedy uzywac?
Włosy kręcone i falowane czesze się na mokro grzebieniem z szer. roz. zębami. Włosy proste na sucho.

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno: jak używacie odżywek d/s? W sensie jak często i czy potem dajecie maskę? Myślałam, że daje się np. 2x w tygodniu maskę, a w dni, w które się maski nie nakłada, to daje się odżywkę. A co byście zrobiły, gdybyście tylko 2 razy w tygodniu myły włosy? Najpierw odżywka d/s na kilka minut, a potem maska? Tak właśnie robię i nie wiem, czy to dobry pomysł.
Ja raz tak zrobiłam, ale nie powtórzyłam tego, bo nie było lepszego efektu.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Kurczę, nie macie wrażenia, że olej z pestek winogron przyciemnia włosy?
Ja tego u siebie nie zauważyłam.
Stary 2013-09-26, 20:52   #4781
RedLeaf
Raczkowanie

Odp: Początkujące włosomaniaczki :)

Ja tez dolaczam wlosy ciemny blond, byly do talii, obcielam 40cm bo byly bardzo zniszczone. Sa w miare proste, od 2 miesiscy pije pokrzywe, miesiac siemie lniane. Olejowalam 2 razy. Koncze butelke jantara. Mam duzo baby hair, bo zaczelam pielegnacje. Chcialabym zapuscic do talii obciete na prosto, ze zdrowymi koncowkami

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
RedLeaf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-26, 21:20   #4782
Amalia1989
Rozeznanie

Dot.: Odp: Początkujące włosomaniaczki :)

Cytat:
Napisane przez Ephee Pokaż wiadomość
Ja zawsze i odżywkę i maskę na przemian staram się silikonowe i mniej silikonowe, ale różnie z tym jest powiedzcie mi dziewczyny, ja jak wysuszę włosy to jest objętość, wierzchnia warstwa oczywiście spuszona, ale są proste. Na noc albo je zwijam w ślimaczka-koczka, rano rozwijam i są wilgotne, delikatnie je jeszcze podsuszam i są fale, delikatne spirale się robią. Znowu jak wyschną samoistnie, to się końcówki wywijają i w sumie nie wiem co z nimi robić

Ja mam takie końcówki. Są takie, bo maja niższą porowatość i dlatego,że mam falowane włosy. Pomaga mi na to odpowiednia maska albo podcięcie.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez iwonaa1993 Pokaż wiadomość
Witajcie
Jestem początkującą włosomaniaczką. Zrobiłam dziś sobie maseczkę na włosy: 2 żółtka, łyżka oliwy z oliwek, resztka nafty kosmetycznej, resztka oleju rycynowego.

Nałożyłam to na włosy i trzymałam taki turban 2 godziny, gdy zmyłam tę maskę to miałam strasznie suche końcówki i nie wiem co jest przyczyną, czytałam tu że oliwa nawilża itd...a tu taki efekt :-( poradzicie coś?
Dodam że gdy nałożyłam odżywkę Garnier Ultra Doux z awokado to włosy były miękkie i całkiem inne niż po samej masce.

Pozdrawiam cieplutko :-*
Naftę można trzymać na głowie tylko 20 minut. Dałaś do tego jeszcze mogące przesuszyć jajko i olejek rycynowy. Nie mam nic do olejku rycynowego, ale jest to mieszanka wybuchowa w tym przypadku.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez paulina1347 Pokaż wiadomość
*puk puk* możnasię przyłączyć?
może napisze kilka zdań o sobie (nie cierpię tego robić.. )
dnia 21 sierpnia pomyślałam, że dość katowania włosów prostownicą i zaglądnęłam na wizaż żeby coś zmienić. To co aktualnie robię:
- olejowanie 1-2 razy w tygodniu
- używanie odżywki bez spłukiwania
- nakładanie nieszkodliwego jedwabiu

w planach mam jeszcze maskę z biowaxu do włosów suchych i zniszczonych i zastanawiam się nad tym: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...arganowym.html miałyście, polecacie?

jeśli ktoś jest ciekawy moje włosy na dzień dzisiejszy wyglądają tak:
Ładne włoski

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez asiuulkaa Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny! Proszę Was o pomoc
Czy olejek Babydream fur mama z Rossmana będzie dobry jako "serum" zabezpieczające końcówki?
Chciałabym też kupić jakąś maskę, odżywkę, balsam lub coś takiego co dobrze nawilży i odżywi moje włosy.
Co mogłybyście polecić?
Czytałam u Anwen,że tak, ale nie pamiętam o której porze roku. Chyba na wiosnę lub jesień.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
dziewuszki mam pytanie :jaki olej radzicie nakładać na koncówki?
Taki, który im służy

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Napisane przez cobrad Pokaż wiadomość
Do siwych to się przyzwyczaiłam - na głowie, to także dziedziczne po mamie, która też szybko osiwiała.
Ale kilka dni temu znalazłam jedną siwą rzęsę i mi szczęka opadła
U mnie babcia i matka szybko zaczęły siwieć. Ja na razie nie zauważyłam u siebie siwych włosów.

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu, przyglądając się moim włosom w świetle dziennym, dostrzegłam mnóstwo [no z kilkanaście] siwulców, wcześniej nie zdawałam sobie z tego sprawy ! Tak normalnie nie są przesadnie widoczne, większość z nich jest umiejscowiona w spodnich warstwach. Ale to znalezisko i tak mnie zszokowało, mam 24 lata. Hmm, a czy takie odbarwienie może być wynikiem złego odżywiania? Bo w sumie ostatnio jadłam byle co i dużo się stresowałam, więc nie zdziwiłabym się, gdyby to było przyczyną.
No to ja też muszę się swoim bacznie przyjrzeć.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny
Dzisiaj nałożyłam olej sezamowy na całą długość. Już prawie go wykończyłam i będę mogła w końcu kupić olej z pestek winogron Powiem Wam, że miesiąc z intensywnym olejowaniem bardzo pozytywny. Włosy błyszczą jak szalone, a ja się pozbywam zapasów

No i kocham Waxa Robi z moimi włosami cuda. Na pewno jeszcze kupię.
To ja też muszę spróbować częstsze olejowanie.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez RedLeaf Pokaż wiadomość
Ja tez dolaczam wlosy ciemny blond, byly do talii, obcielam 40cm bo byly bardzo zniszczone. Sa w miare proste, od 2 miesiscy pije pokrzywe, miesiac siemie lniane. Olejowalam 2 razy. Koncze butelke jantara. Mam duzo baby hair, bo zaczelam pielegnacje. Chcialabym zapuscic do talii obciete na prosto, ze zdrowymi koncowkami

Mało postów nastukałyście. Byłam na małych zakupach i kupiłam:
- szampon do włosów z łupieżem Cien
- szampon volume&style Cien
- szampon brzozowy Malwa gloria
- szampon do włosów bławatek, Cari
- odzywka do włosów Eva natura z bursztynem
- odżywka do włosów Eva natura z lawendą, chabrem i dziką różą
- odżywka b/s Joanna Naturia, mak i bawełna
- odżywka Cien do włosów farbowanych
- maska Ziaji do włosów farbowanych
- grzebień z szeroko rozstawionymi zębami z Top Choice za 2,70 zł
Niby dużo, ale jak dla mnie- mało.

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Byłam w L.Eclerc i widziałam tam dużo olejów: olej sezamowy, z pestek dyni itd.

Edytowane przez Amalia1989
Czas edycji: 2013-09-27 o 18:28
Stary 2013-09-27, 02:44   #4783
201605011929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ephee Pokaż wiadomość
Jasne, zapraszamy napisz coś o swoich włosach

Moje włosy mogę określić ogólnie: po przejściach
Średnio 3 razy w roku chcę mieć inny kolor włosów, raz mi się podoba blond, innym razem czarne, rude, fioletowe, wszystko przerabiałam
Ostatnio rozjaśniałam w maju, z bardzo ciemnego brązu, bo zachciało mi się osiągnąć kolor z dzieciństwa - czyli ciemny blond/ jasny brąz.
Rozjaśniałam je dwa razy w odstępie dwóch tygodni
Oczywiście są suche, puszą się, są sztywne w dotyku. Przez swoje niezdecydowanie nie mogę zapuścić włosów, bo końcówki są jak sztywny pędzel i muszę je ścinać co jakiś czas, a tak chciałabym mieć, chociaż raz w życiu długie włosy
Ostatnio intensywnie olejuje BDFM, może coś z nich będzie za jakiś czas

Cytat:
Napisane przez cobrad Pokaż wiadomość
Do siwych to się przyzwyczaiłam - na głowie, to także dziedziczne po mamie, która też szybko osiwiała.
Ale kilka dni temu znalazłam jedną siwą rzęsę i mi szczęka opadła
Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu, przyglądając się moim włosom w świetle dziennym, dostrzegłam mnóstwo [no z kilkanaście] siwulców, wcześniej nie zdawałam sobie z tego sprawy ! Tak normalnie nie są przesadnie widoczne, większość z nich jest umiejscowiona w spodnich warstwach. Ale to znalezisko i tak mnie zszokowało, mam 24 lata. Hmm, a czy takie odbarwienie może być wynikiem złego odżywiania? Bo w sumie ostatnio jadłam byle co i dużo się stresowałam, więc nie zdziwiłabym się, gdyby to było przyczyną.
Też mam 24 lata i też mam pełno siwych włosów, głównie na skroniach i na czubku głowy. Przy jasnych włosach nie widać tego tak bardzo ale jak miałam ciemne to było już dość widoczne.
Gdzieś czytałam, że siwe włosy moją się pojawić przy anemii, chociaż w moim przypadku, myślę, że to po prostu geny
Cytat:
Hej
201605011929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 07:30   #4784
annakarenina123
Raczkowanie

Dziewczyny tak piszecie o tych siwych wlosach, szczerze mowiac to jeden z moich najwiekszych lekow Nigdy nie farbowalam wlosow, a jak bede farbowac to tylko na jasno, bo w ciemnych wygladalabym okropnie, nawet nie chce mi sie myslec jak to poniszczy moje wlosy! A cala moja rodzina osiwiala dosc szybko... Kolejny powod zeby sie mniej stresowac!

Wczoraj po raz pierwszy od dluzszego czasu od rana do wieczora mialam loko-fale, gladkie wlosy, troche zbyt przyklapniete jak na moj gust ale bylo dobrze. Co najlepsze podsuszylam tylko skore glowy, wiec to byl naturalny efekt, moze powraca im ta tendencja do krecenia sie?

Dzisiaj chcialab zrobic waxa dla blondynek, mycie i pozniej tylko lekki spray, myslicie ze to dobry pomysl? OMO mozna robic tez z Waxem prawda?

Jeszcze jedno pytanie, czy wcierki Seboradinu moge uzywac 4 tygodnie zamiast 3 czy przedobrze? Widze wysyp babyhairow

Edytowane przez annakarenina123
Czas edycji: 2013-09-27 o 07:32
annakarenina123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 07:38   #4785
201708160922
Konto usunięte

Odp: Początkujące włosomaniaczki :)

W SP promocja na Biovaxy - 11,99 zl.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-27, 08:06   #4786
Smerfetka22
Raczkowanie

Cytat:
Ola Kiedyś kupię Ale kusi mnie to z rzodkwią na wypadanie Lotion czy coś
A ja zamierzam zrobić własną wcierkę. Właśnie szykuję sie do złożenia mojego pierwszego zamówiena z ZSK

Cytat:
Napisane przez barylka666 Pokaż wiadomość
Haha A jak ja pomyśle ile już w sumie wydałam na pielęgnacje włosów to
Dawno przestałam liczyć. W szafie mam taka półkę z zapasami, wogóle nic z tego nie ubywa tylko przybywa

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Dlaczego? Mnie się już nie chce studiować.
To był taki beztroski czas, A później trzeba było pójść do pracy...

Znowu powiększyłam moją włosową kosmetyczkę. Zakupiłam Odżywkę z olejkiem arganowy z Marion-promocja w Naturze-5 zeta. Dzisiaj mam w planach olejowanie olejem musztardowym na całą noc-muszę denkować, denkować i jeszcze raz denkować

30.09.2013-tran
01.10.2013-Radical
Smerfetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 10:42   #4787
Sandwichh
Raczkowanie

Nie mam zbytnio czasu na olejowanie. Czy mogę w ramach olejowania wlać wodę + olej do buteleczki i psikać tym roztworem włosy? Czy godzinka wystarczy? Da to coś? Np. gdy będę tak robić przynajmniej 2 razy w tygodniu? Nie chcę by olej kapał mi z włosów, bo dużo pracuje Nie wiem ile czego wlać by było ok
Sandwichh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 11:29   #4788
Roslina xD
Raczkowanie

ja bym spróbowała

Miałam takie piękne włosy gdy rano wyjechałam z domu, jak dojechałam na wydział - siano odstające
Stary 2013-09-27, 11:30   #4789
paulina1347
Raczkowanie

Smerfetka22 kupiłaś odżywkę czy ultralekką odżywkę? były w ogóle u Ciebie w naturze ultralekkie odżywki z mariona? widziałaś może?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-27, 11:30   #4790
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
W SP promocja na Biovaxy - 11,99 zl.

ale maski?w ulotece widzę tylko odzywki do spłukiwania
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 15:22   #4791
paulina1347
Raczkowanie

w rosmannie przeceny szampony z alterry po 6zł, szampony isana po 4zł, olej z alterry awokado i papya 15zł
Stary 2013-09-27, 15:31   #4792
Blondyna66
Zadomowienie

Cytat:
A ja zamierzam zrobić własną wcierkę. Właśnie szykuję sie do złożenia mojego pierwszego zamówiena z ZSK
Ja chciałam zrobić z czosnku i cebuli, ale zapach mnie odstrasza Wole gotową Joanne Rzepę, kolejny śmierdziuch, ale sie przyzwyczaiłam nawet :P

Cytat:
ja bym spróbowała

Miałam takie piękne włosy gdy rano wyjechałam z domu, jak dojechałam na wydział - siano odstające
Zawsze tak jest...w domu piękne, a jak się wyjdzie to czasami strach patrzeć..wiatr robi swoje. Moje są masakryczne, powiinam je dziś umyc, ale jutro fryzjer, więc podaruje sobie :P

Cytat:
w rosmannie przeceny szampony z alterry po 6zł, szampony isana po 4zł, olej z alterry awokado i papya 15zł
Ech za daleko, zeby tam być, za mało kasy by skorzystać
Stary 2013-09-27, 15:37   #4793
paulina1347
Raczkowanie

blondyna skądś to znam ale na maskę z biowaxu to bym się skusiła, ale u mnie na zadupiu nie ma biofarmu

REKLAMA
Stary 2013-09-27, 15:41   #4794
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Dobrze mieć ten wątek w obserwowanych, dzięki Wam wiem o promocjach . Na biovaxa póki co się chyba nie skuszę, mam na razie dwa i chcę je najpierw zużyć . Ale do Rossmanna pewnie się przejdę, bliżej mi.

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 15:47   #4795
Blondyna66
Zadomowienie

Cytat:
blondyna skądś to znam ale na maskę z biowaxu to bym się skusiła, ale u mnie na zadupiu nie ma biofarmu
Też mam jedną maskę Biovaxu, ale za 12 zł...gdzie ja kupię
Stary 2013-09-27, 16:23   #4796
Visomya
Raczkowanie

Dobry

Kiedyś myłam włosy szamponami z silikonami, czasem używałam odżywek, też drogeryjnych. Potem sobie odpuściłam i przez dłuuugi czas myłam je jedynie pokrzywowym szamponem Avea z SLES, bez silikonów. A potem zainteresowałam się pielęgnacją włosów. Kontakt z lokówką/prostownicą miały tylko 2 razy w życiu, bo ja własnej nie posiadam, a i mnie nigdy nie kusiło, zbyt leniwa na to jestem. :P

Moje włosy są:
  • przetłuszczające się, co wynika z okresu dojrzewania,
  • długie nieco za zapięcie od stanika,
  • brązowe wpadające ewentualnie w rudy na długości, zaś przy głowie ciemnobrązowe,
  • proste z podwijającymi się końcówkami, wystającymi włoskami,
  • dość gładkie, poza suchymi końcówkami, które pojawiły się już niecały tydzień po ścięciu,
  • średnio gęste, tzn. bliżej im do gęstych niż rzadkich
  • najprawdopodobniej średnioporowate w kierunku wysoko (nie jestem pewna, spytałam w przeznaczonym do tego wątku, wciąż czekam)
Może o czymś zapomniałam, nie wiem.

Pielęgnacja:
  • oliwka z oliwek zmieszana z jakąś odżywką (Isana niebieska lub Garnier AiK) przed myciem na ok. 2h
  • wcieram Jantar w skalp też ok. 2h (tutaj pytanie, czy razem z nim mogę nakładać na skalp również olej?)
  • myję Babydreamem, oczyszczam raz w tygodniu Avea (pokrzywowy z SLES, bez silikonów)
  • kolejna odżywka (Isana niebieska lub Garnier AiK) ok. 10 min.
Testuję na razie pielęgnację bezsilikonową. Raz w tygodniu maska Alterra Granat i Aloes z olejem na godzinę, choć chyba ją odstawię, bo ma alkohol. Braciszek przywiezie mi Bioetikę, którą najprawdopodobniej będę używać zamiast niej.
Staram się pozwolić im naturalnie wyschnąć, ewentualnie podsuszam, żeby nie iść spać z mokrymi (myję wieczorem). Nakładam jedwab Green Pharmacy, oliwę z oliwek, odżywkę b/s Joanna Naturia zielona herbata i pokrzywa. Związuję w koczek- ślimaczek. Czeszę plastikowym grzebieniem lub szczotką zakończoną kulkami. Planuję kupić balsam Mrs Potter's aloes&jedwab.

W moim mieście jest Rossmann, niewielki sklep fryzjerski, Tesco, drogeria Wispol i kilka średnio wyposażonych marketów. Raczej nie mogę sobie pozwalać na zbyt drogie kosmetyki, Nie ma też mowy o zamawianiu ich przez Internet. W okolicy nie widziałam sklepów ze zdrową żywnością, ale przypuszczam, iż jakieś są.

Czytając o składach doszłam do wniosku, że powinnam unikać Isopropyl, Denat Alcohol, protein, szukać zaś wszelkich nawilżaczy. A jeżeli odstające włoski nie znikną, chyba poszukam silikonowych odżywek, masek.
Najbardziej chciałabym aktualnie, żeby końcówki wyglądały normalnie, zniknęły odstające włoski, bym nie musiała co chwilę czesać włosów ze względu na zbijające się końce. Czytałam, że moje "czeszacze" mogą przyczyniać się do końcówek, dlatego myślę też nad zakupem szczotki z naturalnego włosia.
Dobrze myślę? Proszę o jakieś rady.

Gratuluję również wszystkim, którzy to przeczytali.
Visomya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 16:44   #4797
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Cześć dziewczyny
Za mną chodzi od wczoraj olejek kokosowy. Już złożyłam na niego zamówienie na urodziny u mojego chłopaka, chyba, że nie wytrzymam i kupię sobie wcześniej
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2013-09-27, 17:52   #4798
iwonaa1993
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość

Naftę można trzymać na głowie tylko 20 minut. Dałaś do tego jeszcze mogące przesuszyć jajko i olejek rycynowy. Nie mam nic do olejku rycynowego, ale jest to mieszanka wybuchowa w tym przypadku.
Jeeeej jak dobrze że teraz już wiem i nie będę tak robić, to w takim razie poradziłabyś mi jakąś fajną maskę na suche końcówki?

A no i jaki olej byłby najlepszy do raczej suchych włosów?

Pozdrawiam
iwonaa1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 18:04   #4799
201604200942
Konto usunięte

jajko, owszem wysusza, ale żółtko olejek plus miód, to wspaniała mieszanka

iwona, a próbowałaś różne sposoby nakładania olejów? Ja np. zauważyłam, ze moje włosy nie przepadają za olejowaniem na sucho, za to w połączeniu z wodą (niekoniecznie ciepłą) daje świetny efekt
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-27, 18:40   #4800
Amalia1989
Rozeznanie

Cytat:

To był taki beztroski czas, A później trzeba było pójść do pracy...

Znowu powiększyłam moją włosową kosmetyczkę. Zakupiłam Odżywkę z olejkiem arganowy z Marion-promocja w Naturze-5 zeta. Dzisiaj mam w planach olejowanie olejem musztardowym na całą noc-muszę denkować, denkować i jeszcze raz denkować
A ja chciałabym iść do pracy, bo na studiach wieczory i wolne dni trzeba było poświęcać na naukę.

Nie wiedziałam o tej odżywce Mariona.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Sandwichh Pokaż wiadomość
Nie mam zbytnio czasu na olejowanie. Czy mogę w ramach olejowania wlać wodę + olej do buteleczki i psikać tym roztworem włosy? Czy godzinka wystarczy? Da to coś? Np. gdy będę tak robić przynajmniej 2 razy w tygodniu? Nie chcę by olej kapał mi z włosów, bo dużo pracuje Nie wiem ile czego wlać by było ok
Tak , dla mnie spryskiwanie jest czasochłonne. Ja nie olejuję włosów na długi czas a i tak widzę efekty

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez iwonaa1993 Pokaż wiadomość
Jeeeej jak dobrze że teraz już wiem i nie będę tak robić, to w takim razie poradziłabyś mi jakąś fajną maskę na suche końcówki?

A no i jaki olej byłby najlepszy do raczej suchych włosów?

Pozdrawiam
Musisz sama na sobie spróbować. Ja nie potępiam olejku rycynowego, tylko dodany do wysuszającej, bo za długo przetrzymanej nafty, do tego pijące wilgoć proteinki jajka, tworzy efekt wybuchowy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości