|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Karmienie piersią a wysiłek fizyczny/zakwasy
Witam.
Jestem mama prawie 8-miesięcznego bąbelka Szybko utworzę mój wątek, ponieważ nie wiem jak długo mała jeszcze pośpi (znając życie zaraz będzie pobudka )Karmię piersią głównie w nocy, w dzień córcia zjada 5 pokarmów stałych (kaszki, obiadek, deserki, ewentualnie owoc) + pierś na żądanie. Moje pytanie brzmi: czy karmienie piersią można połączyc z wysiłkiem fizycznym, ruchem, aktywnością= zakwasami? Mam wielką szansę wrócic do czegoś, co kocham robic. Następna taka, może mi się trafic za rok, dwa, a może wcale... A nie ma opcji, żebym z tego powodu zrezygnowała z karmienia piersią...Czytałam gdzieś, że mleko kwaśnieje i dziecko nie chce pic? Czy to prawda? Czy któraś z Pan była w podobnej sytuacji? Jak zareagowała dzidzia? Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() p.s nie jestem pewna czy wybralam odpowiedni dział, jesli nie proszę o przeniesienie
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post78284251 Edytowane przez niezwykla22 Czas edycji: 2013-09-23 o 15:59 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Karmienie piersią a wysiłek fizyczny/zakwasy
Cytat:
![]() Tak, a od coli jest gazowane. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
tez mi sie tak wydaje, ale jesli chodzi o dobro dziecka to wolę się 100x upewnic...
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też karmię swoją córkę i w pewnym momencie postanowiłam, że może spróbuję poćwiczyć z Chodakowską i po kilku dniach ćwiczeń, mleko może nie skwaśniało, ale było go znacznie mniej...Dopiero jak przestałam ćwiczyć laktacja wróciła do normy
Ale wiem, że niektóre dziewczyny karmią piersią i ćwiczą i nic się nie dzieje
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Może być tak, że jeśli mama karmiąca piersią przyjmuje nie wystarczającą ilość kalorii i ćwiczy to mleka będzie miała coraz mniej bo organizm będzie w pierwszej kolejności wykorzystywał energię i substancje odżywcze dla zaspokojenia potrzeb związanych ze zwiększoną formą aktywności a dopiero później na cele związane z produkcją mleka.
Ale przy racjonalnej diecie nie powinno być z tym żadnego problemu. Od ćwiczeń na pewno mleko nie skwaśnieje ani się nie "zepsuje" i generalnie nie słyszałam o żadnych przeciwwskazaniach do ćwiczeń przy karmieniu piersią. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja od 2 miesięcy dużo biegam, ćwiczę, po ostatnim treningu miałam takie zakwasy, że chodziłam jakby mi ktoś deski założył na nogi - laktacja jak ta lala, a bąbel baaaaaaaardzo procycowy
![]() także na spokojnie ćwicz
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj zaczynam
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
mi niestety znacząco zmniejszyła się ilość mleka w piersiach, przez co przestałam biegać :/
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Generalnie przy deficycie energetycznym organizm będzie próbować "łatać tą dziurę" ograniczając wysiłek wkładany w produkcję mleka.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
mi się wydaje , że jeśli chce się schudnąć po ciąży (ma się z czego) to jak najbardziej można biega ć i ilość mleka się nie zmienia, gorzej jak chce się zwyczajnie pobiegać dla sportu, a nie za bardzo jest z czego gubić, bo po porodzie zeszły mi wszystkie kg wtedy tak jak w moim przypadku organizm nastawiał się na magazynowanie rezerw energetycznych ;/ Trzeba po prostu samemu spróbować, bo każdy organizm jest inny.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj sprobowałam, trening dosc mocny, ale zakwaski minimalne. Dzieciątko nie odrzuciło piersi (jak to w niektórych artykułach piszą), nie zrobiło się również niespokojne przez nadmiar endorfin
wszystko tak, jak było
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Moja córka ma 7 miesięcy a ja ćwiczę od ok 3. Na początku ćwiczyłam głównie Skalpel z Chodakowską po 4 razy w tygodniu i nie miałam żadnych problemów z laktacją. Przez ostatni miesiąc przerzuciłam się na Jillian Michaels i ćwiczyłam najczęściej po 6 razy w tyg i niestety odbiło się to już na laktacji. Aby mleka było ile trzeba to muszę się okropnie opijać i porządnie najeść. A że doba krótka przy dzieciach to czasem wieczorem się orientuję, że znów nie dojadłam czy nie piłam za dużo. Może powinnam ograniczyć ćwiczenia, ale to też uzależnia
No i ja nie mam też nadprogramowych kg do zrzucenia, więc może dlatego odbija się to na laktacji. Myślę, że nie ma reguły i po prostu trzeba zobaczyć jak organizm zareaguje, bo np przy pierwszym dziecku nie miałam żadnych problemów z ilością mleka, a teraz muszę wodę pijać zgrzewkami ![]() i jeszcze wpadłam na taki artykuł o wpływie ćwiczeń na smak mleka: http://www.fitlifestyle.pl/2013/05/n...czyli-czy.html ja co prawda raczej nie karmię córki zaraz po ćwiczeniach, ale pary razy mi się zdarzyło i nie zauważyłam by jej nie smakowało. |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
W gabinecie lekarskim (dwa miesiące po porodzie)
" To Pani nie wie,że kiedy się karmi nie wolno chorować, bo od temperatury mleko zakwaśnieje" Strwożona spojrzałam - a lekarz w śmiech ![]() |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() muszę zapytać kumpla lekarza bo nie chce mi się w to wierzyć |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiele razy słyszałam i czytałam w rozmaitych poradach, że kwas mlekowy wytwarzany przez organizm ma wpływ na smak mleka. Od lekarza nigdy.
Marsi11, tak się dzieje, ale w ciąży. Podczas karmienia "pasożyt" jest już odłączony i organizm matki zaczyna również o siebie dbać
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Masz rację, że najpierw zaspokajane są potrzeby dziecka, ale to nie oznacza, że po dłuższym czasie takiej sytuacji nie będzie się zmniejszała ilość pokarmu. Poza tym napisałam, że może zaistnieć taka sytuacja a nie, że na pewno będzie tak, przecież każdy organizm reaguje inaczej.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rzabbocop
|
Kwas mlekowy powstający w mięśniach jest metabolizowany w ciągu kilku/nastu minut max pół godziny po zakończeniu treningu, więc nie ma się co martwić.
Ból mięsni występujący dzień czy dwa po treningu to nie zakwasy, choć tak najczęściej się to potocznie nazwa. Wysiłek fizyczny może wpłynąć na laktację ale każdy organizm zareaguje inaczej. Po pierwszej ciąży przez 7 miesięcy wszelkie prób treningów kończyły się u mnie spadkiem laktacji. Po drugiej ciąży zaczęłam trenować po 8 tygodniach i bez problemu karmiłam dwójkę dzieci Trzeba obserwować sytuację i reagować odpowiednio. Powodzenia w treningach i w karmieniu
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Mialam raz jedna jedyna sytuacje, ze babel nie chcial po treningu zlapac piersi, z tymze wygladalo to tak, ze przybieglam, maly sie obudzil, to ja pedzikiem pod prysznic (jeszcze nie zdazylam "ostygnac") i po prysznicu od razu cyc - nie chcial kompletnie sie zlapac. Nie wiem, czy mu zapach nie pasowal, temperatura ciala, nie mam pojecia. Zdarzylo sie tak po jednym z pierwszych treningow.
Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

Szybko utworzę mój wątek, ponieważ nie wiem jak długo mała jeszcze pośpi (znając życie zaraz będzie pobudka
)
A nie ma opcji, żebym z tego powodu zrezygnowała z karmienia piersią...

01.06.13 ->31

dzisiaj zaczynam