![]() |
#991 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Tajlandia
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
niee.... jak chcesz osobiście karmić zwierzaka i mieć taką jakby prywatna sesję to wtedy tak, ale normalnie, wchodzisz na taki teren gdzie jest tych tygrysów około 10 i robią ci zdjęcia z kilkoma różnymi tygrysami (mniejszymi, większymi) i normalnie możesz je pogłaskać itd i to jest w cenie wstępu ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#994 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i wygląda to mniej więcej tak, te tygrysy są nafaszerowane jakimiś prochami i generalnie męczone... http://www.youtube.com/watch?v=tCg0Lpwbt3w
![]() Edytowane przez painka Czas edycji: 2013-09-25 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#995 |
Zakorzenienie
|
Dotaa - tak, oczywiście... jedno z nich mam nawet avatarze
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Painka - jeśli ktoś jedzie na własną rękę to można tam spędzić cały dzień, sam kontakt rzeczywiście nie będzie długi, jednak jest to troszkę więcej min 3 min ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#996 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tajlandia
Cytat:
![]() wlasnie opinie są mega sprzeczne, jedni piszą ze tygrysy są nacpane, drudzy ze wcale tak nie jest, i bądz tu mądry ... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#997 |
Raczkowanie
|
ktsw - muszę gdzieś poszperać i podesłać ci link do wpis na którymś blogu odnośnie tygrysów w chiang mai, że nie sa faszerowane, bo normalnie brykają, skaczą, a nie są osowiałe jak po prochach
dotaa - ja poruszam się po Tajlandii samolotami, szkoda mi czasu na inny transport, choć na pewno podróżowanie autobusem ma swoje plusy i minusy ![]() painka - z tego co czytalam to wykupujesz wstep na podajrze 20 min, czy cos takiego i w tym czasie przebywasz z tygrysami, a czy ich dotykasz, robisz zdjecia to tylko twoja wola ![]() odnośnie wcześniejszego lotu, to nie wykupowałam lotu w żadnej promocji, więc może mi się uda, bo czytałam, że wolą wziąć pasażerów z późniejszego lotu niż mieć wolne miejsca co do hotelu i wizy w cenie biletu to warunek jest jeden, tak jak mówiła Mafinka1 nie może być żadnego lotu w ciągu najbliższych podajrze 24 h, czyli jeden dziennie, a do BKK mają 4 loty dziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#998 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czytałam też o nielegalnych handlu. Cytat:
Dzięki dziewczyny za odpowiedź ![]() Cytat:
![]()
"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości" Edytowane przez dotaa Czas edycji: 2013-09-25 o 19:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
Zakorzenienie
|
My też czytaliśmy sporo na ten temat, nawet blog jednej dziewczyny, która pracowała tam jako wolontariuszka... oraz rozmawialiśmy na forum z jednym chłopakiem, który pracuje jako pomocnik weterynarza na Koh Lancie ... chodzi o to (i to ma sens), że tygrysy będąc najedzone, w ciągu dla są leniwe i śpią, nie muszą polować ani nic... zresztą ktokolwiek ma kota może zaobserwować, że koty to takie leniwce
![]() ![]() One nie wyglądały dla nas jak pokrzywdzone, lub jakby działa im się krzywda... i mam nadzieję, że taka jest prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1000 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1001 |
Zakorzenienie
|
Z jednej strony wydaje mi się, że muszą je czymś otumaniać, bo to w końcu zwierzę, co prawda oswojone, ale nigdy nie wiadomo co mu do głowy wpadnie.
Z drugiej strony czy gdyby działa im się jakaś krzywda to nie zajęłaby się tą sprawą jakaś organizacja chroniąca zwierzęta? ![]()
![]() |
#1002 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://pojechana.blox.pl/2012/03/Tyg...hiang-Mai.html z tym ze ja juz na 90% odpuscilam Chiang Mai i jesli sie skusze to tylko na Tiger Temple w BKK, a tam to juz chyba nie jest tak wesoło ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam też wątpliwości co do trekkingu na sloniach, szkoda mi ich że muszą dźwigać na plecach to żelastwo, wolałabym jeździć na oklep ![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- ktsw zajrzałam pod ten link i te tygryski w Chiang Mai chętnie bym odwiedziła ![]() Mam dylemat :d Postanowiliśmy przedłużyć nasz pobyt w Taj o kilka dni i zamiast wracać w sobotę, planujemy zostać do wtorku. Zyskujemy 3 noclegi i zastanawiam sie jak je wykorzystać. Z racji tego, że nasz ostatni przystanek przez BKK to Koh Tao (4 noce), tuż po przyjeździe z Ao Nang, to mamy 3 opcje: - przedłużyć pobyt na Koh Tao do 7 nocy (ale ostatnie 3 w innym hotelu, bo nasz jest za drogi :P ) - spędzić ten czas na Ko Samui (Chaweng?) - jechać na Koh Phangan (ale tam jest wtedy full moon party i krucho z noclegami). Myślałam żeby sie ulokować w jakimś niedrogim domku na samej plaży. Zrezygnować ze standardu na rzecz widoków po przebudzeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
Zakorzenienie
|
carmelova w okolicach Chiang Mai mnie przeraza troche, ze ludzie z wiosek tam są taką samą atrakcją jak te tygryski
![]() o słoniach tez słyszałam ze nie najlepiej sie im wiedzie, nie wiem... z drugiej strony ostatnio jak bylam w zoo i mi bylo szkoda zwierząt, to dotarło do mnie ze ja tez nie żyje w luksusowym pałacu i też codziennie chodze do roboty ![]() ![]() a co do planu: moja rada jest jedna! jedz na full moon party ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1008 |
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o tygrysy to będąc tam nie miałam wrażenia że są na prochach. Wolontariusze patrzą czy zwierzę jest spokojne i jeśli choć trochę jest pobudzone to do niego nie podchodzą ludzie. Poza tym są też zabawy z tygrysami i uwierzcie mi szaleją w brodziku za workami na kijach. Będąc w zagrodzie dla małych tygrysów widziałam, jak bardzo są pobudzone i szaleją przed jedzeniem a jakie są leniwe i śpiące kiedy dostały butle z mlekiem.
Ja mam jak najbardziej pozytywne po wizycie w świątyni tygrysów. Poza tym pieniądze, które się tam zostawia trafiają i na zagospodarowanie terenu i na szczepionki dla okolicznych dzieci.
![]() |
#1009 |
Zakorzenienie
|
Sonia - widzę, że podzielamy tę samą opinię. Nam też się tam bardzo podobało. Zwierzaki dodatkowo są przypięte łańcuchem, gdyby mu coś do łba strzeliło, ale jeśli się to komuś nie to rzeczywiście może sobie odpuścić. Dla nas to była jedna z najfajniejszych miejsc do zobaczenia.
Zresztą to jest właśnie natura kota, jak jest najedzony to i leniwy bo nie musi polować ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
Podobno wlasnie tych butelkach z mlekiem i woda sa srodki nasenne.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1011 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1012 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
Skąd Wy takie ceny bierzecie, 500 zł za noc?! 300 zł za lot to mówiłyście że dużo, a 500 zł za nocleg to ok, serio?
Na Koh Tao spaliśmy na Sairee Beach w bungalowach na plaży za 70 zł za noc, normalnie pokój + łazienka i wiatrak. 500 zł?! Nawet nie wiedziałam, że tam są takie ceny gdzieś, a objechaliśmy prawie całą wyspę, super luksusowe bungalowy obok nas kosztowały bodajże 250 zł za noc... Na Chaweng Beach na Koh Samui spaliśmy też na samej plaży, płaciliśmy 120 zł, ośrodek nazywa się Tradewinds, piękny bungalowz egzotycznego drewna z widokiem na plażę i morze, w ogrodzie pełnym kwiatów i zwierzątek, ze śniadaniem na plaży... Na Koh Phi Phi śliczny bungalow w Ao Lo Dalam z cudownym widokiem na pół wyspy i z własnym basenem na plaży - 130 zł... ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- 1. Widok z okna naszego bungalowu, Koh Phi Phi, 2. Koh Tao nasz bungalow, 3. Koha Tao - widok z niego. Na Koh Phangan krucho z noclegami podczas Full Moon Party? Kto wam naopowiadał tego, co tylko przyjechaliśmy to w każdym hotelu był ogrom miejsc, ludzie z agencji to nas prawie zasypali po szyję ulotkami z hoteli za cenę maks. 100 zł za pokój na plaży... Kto takie plotki rozsiewa o takich cenach i braku noclegów, ciekawa jestem...
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2013-09-27 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
Koh Tao jest bardzo małą wyspą i na nią spokojnie wystarczą te 3 dni, jeden cały dzień na przejażdżkę po wyspie skuterem, 1 dzień w Nang Yuan i 1 dzień na lenistwo. Na Koh Phangan też raczej nie ma co robić dłużej niż 1 dzień, więc lepiej popłynąć na Koh Samui - to fajna, duża wyspa z wieloma miejscami do przejechania i zwiedzania. My byliśmy tam 4 dni i w sumie nie obraziłabym się za 2 dni więcej na objechanie wszystkich zakamarków, mimo tego że jeżdziliśmy od 9-10 rano do nawet 21.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1015 |
Zakorzenienie
|
Szugarbejb nie emocjonuj się tak
![]() Poza tym nie lubię na wakacjach się stresować szukaniem noclegu, jestem typem "planisty" ![]() A to zdjęcia naszego lokum na Koh Tao: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1016 |
Zakorzenienie
|
A w którym miejscu dokładnie jest ten ośrodek na Koh Tao, przy której plaży?
Powiem tak - pojedziesz, zobaczysz ![]() Chorwacja z noclegami ma się nijak do Azji, też nie wierzyłam, jak jechałam, i przed wyjazdem wszystko zaplanowałam - gdzie, jak i po co. W 90% okazywało się, że na zdjęciach hotel wygląda pięknie, a tak naprawdę kompletnie mi nie odpowiada. Na Koh Tao, Koh Phi Phi i Koh Samui (ok, na Koh samui są ładne hotele na Chaweng Beach) najdroższe hotele są w najgorszych lokalizacjach, wiem, że to brzmi kompletnie niewiarygodnie, ale sama zobaczysz. Polecam przejechać się do słynnego ośrodka Nikki Beach na Koh Samui. Ośrodek piękny, ale położony w miejscu wyspy, gdzie nie ma NIC oprócz wyspiska śmieci, jakiejś fabryki części metalowych oraz ...nie ma plaży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1018 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja zamierzam pobic rekord noclegowy, na razie mam nocleg w siem reap za 10 zł za noc//osobe zobaczyny czy uda mi sie to przebic, hehe dla mnie wywalanie kasy za hotel jest bez sensu, wole to wydac inaczej, hotel z basenem? po co jak tam przepiekne plaze dookola ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem tyle - najładniejsze i najlepsze cenowo hotele na tych wyspach nie reklamują się na żadnym portalu bookingowym, bo zawsze mają klientów, dlatego warto nie dawać nabijać się w butelkę. Bukowanie wcześniej miejsc do spania w Azji nie ma chyba żadnej zalety, a same wady: nie wiesz, czy hotel naprawdę wygląda tak, jak na zdjęciach, nie wiesz, czy jest w sensownym miejscu na wyspie, ceny są ogromnie zawyżone (na Koh Phangan mieliśmy wypisane kilka miejsc z agody, w których chciałabym spać i obok ceny, gdy przyszliśmy na miejsce okazało się, że hotel bukowany na miejscu w recepcji jest o 70 zł tańszy niż przez portal), no i najważniejsze: czy naprawdę będziesz chciała spędzić w danym miejscu tyle dni, ile zaplanowałaś. Nasze plany z Polski kompletnie runęły po przyjeździe. Np. na Koh Phi Phi mieliśmy zostać 5 dni, a byliśmy 3, bo ja miałam dośc już praktycznie po jednym dniu, mimo że to piękne miejsce. A znów na Koh Samui zaplanowaliśmy wcześniej jeden dzień, ale zostaliśmy o wiele dłużej. Bez rezerwacji nie jest się uwięzionym i można o wiele więcej zobaczyć. Ja też jestem control freakiem, ale Azja skutecznie z tego leczy (przed Azją nie wyobrażałam sobie pojechac gdzies bez planu wycieczki wypełnionego co do minuty,a teraz lecę na Karaiby i mam tylko bilet, nic innego nie chcę załatwiać, żywiołowe planowanie jest najlepsze). Cytat:
Zdarza się, że nawet taniutkie hotele mają baseny. Na plaży nie będziesz spała na pewno, miejsc do spania na każdej wyspie jest po prostu zatrzęsienie. Poza tym tak jak mówię - to jest Azja, a nie kosmos. Tam sensowny posiłek kosztuje 5 zł, a kokos 1 zł, płatność za hotele typu 500 zł za nocleg wymyśliły europejsko - amerykańskie portale bookingowe i bioura podróży, żeby głupich Anglików za pobut w najbrzydszym miejscu na wyspie skosić, że niby tak ekskluzywnie... To widać na dokłądnie na Koh Samui, gdzie jeden hotel na agodzie kosztuje własnie 500 zł za nocleg, a hotel obok - o takim samym standardzie, ale niedostępny do bukowania nigdzie (bo np. właściciel jest Francuzem i zawsze ma klientów z polecenia lub z przypadku) jest połówę tańszy. Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2013-09-28 o 11:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
Zakorzenienie
|
szugarbejb dziekuje ci za te wpisy, ja nigy nic wczesniej nie rezerwuje, ale teraz to jest takie proste ze zaczełam sie zastanawiac, czy przez tą łatwosc po prostu na miejscu nie bedzie juz wszystko zajęte, troche mnie uspokoiłas. Mam 4 pierwsze noclegi zarezerwowane, reszte bede szukac na miejscu
![]() Z imprezą to mnie zdziwilas ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.