Świnki morskie cz. III - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-20, 18:05   #2431
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Dot.: Świnki morskie cz. III

to i to możesz tylko nie na raz i trochę, żeby zobaczyć, czy nim mu po tym nie jest najlepiej jednego dnia dynię, a następnego figę.

Synthesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-20, 18:27   #2432
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Synthesthesia Pokaż wiadomość
to i to możesz tylko nie na raz i trochę, żeby zobaczyć, czy nim mu po tym nie jest najlepiej jednego dnia dynię, a następnego figę.
fige sprobowalam, troche zainteresowania bylo, ale pociumkal i zostawil...zrobie jeszcze jedna/dwie proby, moze mu zasmakuje

dynie zostawiam na pozniej

dzieki
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 14:21   #2433
ilo16na
Zakorzenienie

Hej dziewczyny ja mam 3 swinke od tygodnia..
Swinke dlugowlosa,jeszcze malutka (okolo m-ca)
Mam nadzieje ze dziewczyny ja polubia bo na poczatku ja popychaly
A teraz maluszka boi sie z klatki byc brana i kwiczy.. myslicie ze sie przyzwyczai?
Bo tamte nie kwiczaly przy wyciaganiu.
Strasznie maluszka duzo je..
Wklejam zdjecie..nie wyrazne bo sie kreci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2013-09-16_20.27.15.jpg (21,1 KB, 26 załadowań)

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 20:48   #2434
magda s.
Zakorzenienie

wczoraj bylam z Frankiem na manicure bardzo sie stresowal (ja rowniez ...w sumie nie wiem kto bardziej ), ale wszystko poszlo w miare sprawnie, bez gryzienia i krzyku....chcialam sie pochwalic jaki jest dzielny

Wasze swinki tez kichaja? bo mojemu sie zdarza co jakis czas, ale lekarka kazala obserwowac i jesli to nie jest czeste, to moglo gdzies mu zawiac tylko i nic zlego sie nie dzieje...

ilo16na, moj tez czeto zwiewa jak chce go zlapac, az w koncu stale i daje sie wziac na rece
Stary 2013-09-25, 21:43   #2435
Talantea
Zakorzenienie

Mi sie zdarzylo, ze Luna raz psinknela tak glosno ze sie wystraszylam!

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 21:46   #2436
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Mi sie zdarzylo, ze Luna raz psinknela tak glosno ze sie wystraszylam!
ale czy to bylo objawem choroby? bo o to sie martwie
Stary 2013-09-25, 22:48   #2437
Talantea
Zakorzenienie

Raczej jej nic nie bylo, mysle ze to jest normalne

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 23:09   #2438
Lavi92
Zakorzenienie

Gdy kicha często, inaczej niż dotychczas podczas zwykłego kichnięcia to można się martwić.
Stary 2013-09-26, 00:11   #2439
magda s.
Zakorzenienie

Franek wczesniej nie kichal, dlatego to byla nowsoc, ale i zimniej sie zrobilo, wiec moze to z tego powodu (nie kicha czasto, ale mu sie zdarza)
Stary 2013-09-26, 00:16   #2440
Lavi92
Zakorzenienie

Na pewno to reakcja na zmianę temperatury Moja Rzaba zaczyna więcej jeść jak zima nadchodzi Na posterunku co chwilę i prosi
Stary 2013-09-26, 00:17   #2441
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Lavi92 ma rację prosiaki jak każdy - czasami kichają. Ważne, żeby je obserwować i jakby się coś działo smigać do weterynarza.

Sama się kiedyś przestraszyłam jak mój zaczął bardzo dużo pić. Wg niepokojących objawów mógł być to początek zapalenia oskrzeli lub płuc kilka dni dobrze patrzyłam czy przypadkiem nie traci apetytu albo nie oddycha mu się gorzej. Odpukać nic takiego się nie działo. Po prostu mu się ubzdurało, że będzie więcej pił

Teraz pogoda jest jaka jest. Pamiętajmy o papryce i pietruszce bo mają dużo wit. C. Swoją drogą - muszę jutro się wybrać na zakupy

Stary 2013-09-26, 10:57   #2442
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

moj maz tez ostatnio cos dawala i mowi, ze Oliwka tak kichnela pare razy, to ja zaraz jej wit.C do pyszczka

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 19:56   #2443
Noely
Raczkowanie

Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Przeprowadziłam się do Warszawy z małego miasteczka w którym weterynarze nie znali się kompletnie na szynszylach i tu pytanie do Was czy macie do polecenia w Warszawie dobrego weterynarza, który ma naprawdę pojęcie o szynszylach - moja jedna szynszyla ma podejrzenie wrastającego zęba i może być konieczna operacja więc tu naprawdę jest potrzebny ktoś kto się zna.

Z góry dzięki za odpowiedzi
Stary 2013-09-28, 20:17   #2444
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Noely Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Przeprowadziłam się do Warszawy z małego miasteczka w którym weterynarze nie znali się kompletnie na szynszylach i tu pytanie do Was czy macie do polecenia w Warszawie dobrego weterynarza, który ma naprawdę pojęcie o szynszylach - moja jedna szynszyla ma podejrzenie wrastającego zęba i może być konieczna operacja więc tu naprawdę jest potrzebny ktoś kto się zna.

Z góry dzięki za odpowiedzi
Odwiedź wątek gdzie polecają/odradzają wetów.
Stary 2013-09-28, 21:13   #2445
Noely
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Odwiedź wątek gdzie polecają/odradzają wetów.
Już tam pisałam to zostałam odesłana tutaj do wątków o "mniejszych zwierzakach" No nic, ale jakby ktoś coś wiedział to piszcie
Stary 2013-09-28, 21:19   #2446
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Noely Pokaż wiadomość
Już tam pisałam to zostałam odesłana tutaj do wątków o "mniejszych zwierzakach" No nic, ale jakby ktoś coś wiedział to piszcie
Aha, niestety ja nie pomogę - nie moja "dzielnia" a na Caviarnii sprawdzałaś? Może tam znajdziesz jakiś "trop"
Stary 2013-10-15, 15:03   #2447
dominikahh
Wtajemniczenie

hej
ja mam od dawna dwie świnki i zawsze korzystałam z trocin, teraz jednak zastanawiam się nad żwirkiem - ze względu na szybko pojawiający się smrodek przy trocinach czytałam tu troszkę, wiele z Was go zachwala... nie wiem jednak czy świnki 'zaakceptują' zmianę ? żwirek jest jednak trochę twardszy.. a one nigdy nie miały z nim do czynienia. nie wiem też jak jest z kwestią finansową - bardziej opłaca się żwirek czy trociny ?
Stary 2013-10-15, 15:16   #2448
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Wiadomo, że trociny nie sa chłonne i szybo pojawia sie nieprzyjemny zapach. No i z tego powodu trzeba je często wymieniać.

To może na początek żwirek drewniany a na niego trochę trocin?

Co do pieniędzy. Trociny są wg mnie dużo gorze więc i tańsze. Pisałam o żwirkach na poprzedniej stronie chyba, zajrzyj sobie. Mnie opakowanie 10l (mój ulubiony żwirek w takiej gramaturze kosztuje ok 12 zł). Starcza na max tydzień ( klatka 80, wymieniam mu ten hmm zasikany żwirek co 2, 3 dni).

====================
Edit: na str 80 pisałam o żwirkach

Edytowane przez Synthesthesia
Czas edycji: 2013-10-15 o 15:19
Stary 2013-10-15, 16:53   #2449
pestka36a
Raczkowanie

Witam
mam nadzieje ,ze dobrze trafiłam
Od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem kupienia dla dzieci świnki długowłosej . Trochę mnie nurtuje problem pielęgnacji takiej swinki , mam mieszane uczucia , czytałam ze sie brudzą itd.
Bedę wdzięczna jak ktos rozjaśni mi problem , jak wyglada pielęgnacja i na co trzeba uważać .
Ewa.
pestka36a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 21:20   #2450
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Cytat:
Napisane przez pestka36a Pokaż wiadomość
Witam
mam nadzieje ,ze dobrze trafiłam
Od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem kupienia dla dzieci świnki długowłosej . Trochę mnie nurtuje problem pielęgnacji takiej swinki , mam mieszane uczucia , czytałam ze sie brudzą itd.
Bedę wdzięczna jak ktos rozjaśni mi problem , jak wyglada pielęgnacja i na co trzeba uważać .
Ewa.
Ja mam akurat mieszańca gładkowłosej z rozetką ale z tego, co mi wiadomo, długowłose wymagaja najwięcej opieki i pielęgnacji. Często trzeba podcinać włoski ( na własną rękę lub u fryzjera - groomera), codziennie czesać, żeby im sie kołtuny nie porobiły. No i kąpiel, u pozostałych świnek kąpieli wymagają tylko sporadyczne sytuacje ( choroba itp.) a długowłosej jednak częściej trzeba podmywać kuperek ze względu na długie włoski i ich brudzenie sie przy załatwianiu. A częste kapiele moga znowu powodować choroby skóry i przeziębienia...

Swoją drogą, w jakim wieku te dzieci są? Pytam, bo świnki to bardzo delikatne stworzonka ( maja delikatne kręgosłupy) a małe dzieci potrafią każde zwierzę "zajechać"

Stary 2013-10-15, 22:53   #2451
Lavi92
Zakorzenienie

Dziewczyny miałyście doczynienia z takimi cudami?
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/...ryzonie/313891
Stary 2013-10-16, 10:44   #2452
pestka36a
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam akurat mieszańca gładkowłosej z rozetką ale z tego, co mi wiadomo, długowłose wymagaja najwięcej opieki i pielęgnacji. Często trzeba podcinać włoski ( na własną rękę lub u fryzjera - groomera), codziennie czesać, żeby im sie kołtuny nie porobiły. No i kąpiel, u pozostałych świnek kąpieli wymagają tylko sporadyczne sytuacje ( choroba itp.) a długowłosej jednak częściej trzeba podmywać kuperek ze względu na długie włoski i ich brudzenie sie przy załatwianiu. A częste kapiele moga znowu powodować choroby skóry i przeziębienia...

Swoją drogą, w jakim wieku te dzieci są? Pytam, bo świnki to bardzo delikatne stworzonka ( maja delikatne kręgosłupy) a małe dzieci potrafią każde zwierzę "zajechać"

Moje dziewczyny sa wieku 15 i 3 lat ze starsza nie problem , młodsza lubi zwierzęta wrecz zachwycona , z drugiej strony zdystansowana , popatrzy ale nie rwie sie zeby brać na ręce , do tej pory mieliśmy chomiki i tak sie zastanawiam nad kupnem świnki z rodowodem czy zwyczajnie ze sklepu zoologicznego ...
Musze jeszcze podyskutować z dziewczynami nad wyborem swinki (rozetka czy długowłosa ), w końcu to obowiązek nie na rok ale na pare lat... Jeszcze małe pytanko samiec czy samica ? Chodzi mi o to która płec łagodniejsza
Jeszcze Was dziewczyny trochę pomęczę, jaka karmę wybrać sucha ?, o ściółce juz wiem ...jak sie pytałam faceta w sklepie zoologicznym co najlepiej podawać świnkom , to on tylko daje sucha karmę , w sumie to nie wiele mi powiedział .
Pozdrawiam Ewa.
Stary 2013-10-16, 20:07   #2453
Synthesthesia
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Dziewczyny miałyście doczynienia z takimi cudami?
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/...ryzonie/313891
nie widziałam tego. Skład niby w porządku, prócz mąki sojowej. Czytałam gdzieś, że nie powinny jej jeść. Ale pewności nie mam.
Cytat:
Moje dziewczyny sa wieku 15 i 3 lat ze starsza nie problem , młodsza lubi zwierzęta wrecz zachwycona , z drugiej strony zdystansowana , popatrzy ale nie rwie sie zeby brać na ręce , do tej pory mieliśmy chomiki i tak sie zastanawiam nad kupnem świnki z rodowodem czy zwyczajnie ze sklepu zoologicznego ...
Musze jeszcze podyskutować z dziewczynami nad wyborem swinki (rozetka czy długowłosa ), w końcu to obowiązek nie na rok ale na pare lat... Jeszcze małe pytanko samiec czy samica ? Chodzi mi o to która płec łagodniejsza
Jeszcze Was dziewczyny trochę pomęczę, jaka karmę wybrać sucha ?, o ściółce juz wiem ...jak sie pytałam faceta w sklepie zoologicznym co najlepiej podawać świnkom , to on tylko daje sucha karmę , w sumie to nie wiele mi powiedział .
Pozdrawiam Ewa.
Aa...to jak starsza ma juz 15 lat, to nie ma problemu z opieka nad świnką
Co do płci to podobno samczyki są większymi pieszczochami. Zresztą to zależy od charakteru świnki. Tylko trzeba uważac na jedną rzecz - czasami w sklepach i hodowlach samce i samiczki sa trzymane razem a one dość wcześnie są w stanie się rozmnażać. Możesz więc kupić samiczkę w pakiecie

Tylko sucha karmę? Współczuje tym świnkom :/ Tzn podstawa to sucha karma, siano i woda ( do tego świnki muszą mieć dostęp cały czas - karmy tak mniej więcej 25-35 g dziennie ). Poza tym prosiaki kochają ogórki, sałatę rzymska i cykorię, koperek i natkę pietruszki. No i jest jeszcze kwestia podawania witaminy C - tez obowiązkowo! Tu masz stronę, na której możesz sie wielu rzeczy dowiedzieć...np jaka duża klatka, jakie wyposażenie powinna mieć ( odpadają chomikowe kołowrotki, świnki maja za delikatne kręgosłupy na to!), co może jeść a co nie. http://www.swinkimorskie.eu/SPSM/ind...d=91&Itemid=79

Jesli chodzi o konkretny rodzaj karmy, najlepsze i polecane to Versele Lagai Beaphar Care +. Tej 2giej nie znam, ale Versele Laga mogę polecić. Mój świnek od małego dostawał Versele Laga Cavia Nature ( karma ma niejednolitą postać i mały cwaniak wyjadał co lepsze), potem zmieniłam na Versele Laga Cavia Complete ( tu karma jest jednolita, dzięki czemu świnek je wszystko i dostarcza organizmowi wszystkie witaminy i minerały). Link: http://www.versele-laga.com/nutri/nu...cts/result.jsp
Fakt, te karmy nie należą do najtańszych ale maja bardzo dobry skład i są warte swojej ceny. Np u mnie ( samczyk, teraz ma pół roku), opakowanie Cavia Complete 0.5 kg starcza na 3 tygodnie, kosztuje ok 15 zł.

Jeśli będziesz miała jeszcze jakies pytania, śmiało

Stary 2013-10-17, 16:52   #2454
pestka36a
Raczkowanie

Cytat:
nie widziałam tego. Skład niby w porządku, prócz mąki sojowej. Czytałam gdzieś, że nie powinny jej jeść. Ale pewności nie mam.

Aa...to jak starsza ma juz 15 lat, to nie ma problemu z opieka nad świnką
Co do płci to podobno samczyki są większymi pieszczochami. Zresztą to zależy od charakteru świnki. Tylko trzeba uważac na jedną rzecz - czasami w sklepach i hodowlach samce i samiczki sa trzymane razem a one dość wcześnie są w stanie się rozmnażać. Możesz więc kupić samiczkę w pakiecie

Tylko sucha karmę? Współczuje tym świnkom :/ Tzn podstawa to sucha karma, siano i woda ( do tego świnki muszą mieć dostęp cały czas - karmy tak mniej więcej 25-35 g dziennie ). Poza tym prosiaki kochają ogórki, sałatę rzymska i cykorię, koperek i natkę pietruszki. No i jest jeszcze kwestia podawania witaminy C - tez obowiązkowo! Tu masz stronę, na której możesz sie wielu rzeczy dowiedzieć...np jaka duża klatka, jakie wyposażenie powinna mieć ( odpadają chomikowe kołowrotki, świnki maja za delikatne kręgosłupy na to!), co może jeść a co nie. http://www.swinkimorskie.eu/SPSM/ind...d=91&Itemid=79

Jesli chodzi o konkretny rodzaj karmy, najlepsze i polecane to Versele Lagai Beaphar Care +. Tej 2giej nie znam, ale Versele Laga mogę polecić. Mój świnek od małego dostawał Versele Laga Cavia Nature ( karma ma niejednolitą postać i mały cwaniak wyjadał co lepsze), potem zmieniłam na Versele Laga Cavia Complete ( tu karma jest jednolita, dzięki czemu świnek je wszystko i dostarcza organizmowi wszystkie witaminy i minerały). Link: http://www.versele-laga.com/nutri/nu...cts/result.jsp
Fakt, te karmy nie należą do najtańszych ale maja bardzo dobry skład i są warte swojej ceny. Np u mnie ( samczyk, teraz ma pół roku), opakowanie Cavia Complete 0.5 kg starcza na 3 tygodnie, kosztuje ok 15 zł.

Jeśli będziesz miała jeszcze jakies pytania, śmiało

dziekuje za linki wieczorem zrobie sobie lekturę
Teraz to sie zaczęłam zastanawiać , za pół roku wróce na cały etat do pracy , wiadomo jak to jest , prosiak bedzie sam do 15 -przewaznie o tej porze starsza wraca ze szkoły . Dwie swinki hmm , byłam dzis w drugim sklepie zoologicznym i z nowu babka powiedziała ,ze moze byc problem z dwiema ,po jakims czasie moga sie gryźć ...
Pewnie zdecyduje sie na jedną , jutro facet ze sklepu ma sie rozejrzeć w hodowli jakie maja świnki , nawet jedna długowłosa ma przywieźć na sklep , ma ale ze 3 rozetki .
Żebym nie wylądowała ze świnka w domu nie mając klatki
Synthesthesia jeszcze mnie jedno nurtuje jak kupie świnkę płci męskiej ,czy nie będzie problemu ze znaczeniem terenu , burza hormonów ?
Pozdrawiam Ewa.
Stary 2013-10-17, 17:05   #2455
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje za linki wieczorem zrobie sobie lekturę
Teraz to sie zaczęłam zastanawiać , za pół roku wróce na cały etat do pracy , wiadomo jak to jest , prosiak bedzie sam do 15 -przewaznie o tej porze starsza wraca ze szkoły . Dwie swinki hmm , byłam dzis w drugim sklepie zoologicznym i z nowu babka powiedziała ,ze moze byc problem z dwiema ,po jakims czasie moga sie gryźć ...
Pewnie zdecyduje sie na jedną , jutro facet ze sklepu ma sie rozejrzeć w hodowli jakie maja świnki , nawet jedna długowłosa ma przywieźć na sklep , ma ale ze 3 rozetki .
Żebym nie wylądowała ze świnka w domu nie mając klatki
Synthesthesia jeszcze mnie jedno nurtuje jak kupie świnkę płci męskiej ,czy nie będzie problemu ze znaczeniem terenu , burza hormonów ?
Pozdrawiam Ewa.
JA polecam kupienie 2 swinek.
Moja Pyska odzyla przy kolezance.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-17, 19:16   #2456
pestka36a
Raczkowanie

ciezko mi się zdecydować na dwie świnki , trochę sie obawiam ,że będą walczyć miedzy sobą...
Masz dwie samiczki ?
Stary 2013-10-17, 19:18   #2457
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

ja tez jestem za dwoma, ale samiczki wtedy

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
ciezko mi się zdecydować na dwie świnki , trochę sie obawiam ,że będą walczyć miedzy sobą...
Masz dwie samiczki ?
ja mam samiczki razem, najpierw bylo 8, a teraz 6 i spoko jest, dwoch samcow odradzam, chyba, ze kastrowani beda

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2013-10-17, 19:24   #2458
pestka36a
Raczkowanie

6 ? łał jak sobie radzisz z pielęgnacja , sprzątaniem klatki ?
Stary 2013-10-17, 19:25   #2459
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

spoko daje rade, czesciej musze niz przy dwoch chociazby, ale uwielbiam to, a to krotkowlose, tylko jedna ma dluzsze, ale od kupra ma podciete z natury, wiec czysciutkie i same o siebie dbaja w tym zakresie

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2013-10-17, 19:29   #2460
pestka36a
Raczkowanie

a zapach , nie przeszkadza? bo mimo wszystko to i tak trochę czuc .
Pewnie przy takiej ilosci klatka sporych rozmiarów ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości