jak schudnąć? - Strona 197 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-07, 15:48   #5881
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: jak schudnąć?

Świtezianko znam to z autopsji Nie wiem od czego zacząc, bo historia wydaje się tak głupia że aż w swej głupocie nieprawdopodobna (raczej osoba, która zaczęła stwarzać tę historię......)
Może jutro Wam opiszę..........
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-07, 15:49   #5882
Lewek
Zakorzenienie

No i ja muszę siejuż zbierac, temat na razie odkładamy

Miłego popołudnia Kochane!!
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-07, 15:50   #5883
switezianka
Wtajemniczenie

Dorinko Kochana,

to bedziemy chętnie kontynuowac temat.

Teraz już uciakm Kochane Moje Piekne Czarowniczki.
Miłego wieczorka.
Pa Kochane
switezianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-07, 15:53   #5884
dorinka30
Zakorzenienie

Pa Kochane
Stary 2007-05-07, 17:00   #5885
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez switezianka Pokaż wiadomość
Dorinko Kochana, Joasiu Kochana, Lewku Kochany

uważam, że skoki w bok to najczęściej skłonność typowo charaterologiczna, oczywiście zdarzają się pzrypadki, gdy zdrada bywa aktem zemsty, proba ratowania samego siebie z nieudanego związku, dla mnie jest to akt osobistej desperacji lub tez wrodzona chęć prowadzenia życia w kilku światach, ktore takiemu delikwetntowi, czy tez delikwentce udowadniac będą jacy są wspaniali, boscy, piękni, seksowni, pożądani itp.

Nie bagatelizowałabym w tej kwestii czynnika, jakim jest socjalizacja.
Z kilku powodów, które postaram się wymienić.

Primo: od najmłodszych lat chłopcom pozwala się na większą swobodę, większą ekspresję i bardziej zdecydowane dążenie do zaspokajania pragnień. Wedle badań niemowlęta obu płci są tak samo ruchliwe, nieposłuszne i żywiołowe. W okolicach czwartego roku życia różnica staje się znaczna, właśnie dlatego, że społeczeństwo warunkuje dziewczynki do większego posłuszeństwa, bierności, spełniania oczekiwań cudzych, a nie własnych, bardziej skłonne jest przypisywać im rolę opiekuńczo-usługową, niż chłopcom, których rozwój zmierza w kierunku jednostki niezależnej, nastawionej na sukces i samorealizację.

Secundo: przekazywany z pokolenia na pokolenie pogląd, że mężczyzn natura predystynuje do zdrady, a kobiety do wierności sprawia, że mężczyźnie łatwiej jest się usprawiedliwić. Taki "z natury" niewierny mężczyzna czuje się mniej podle, niż kobieta, która "z natury swej" wierna być powinna.
Dodam, że z punktu widzenia biologii i teorii ewolucji to bzdura, bo tak samo jak samiec usiłuje przekazać swe nasienie możliwie dużej ilości samic, tak samica zwiększa pulę genów jej dostępnych kopulując w okresie płodnym z możliwie wieloma samcami (bo to najlepsze plemniki wygrywają). Jedna i druga płeć (wśród zwierzą na szczęście)najczęściej robi to wyłącznie raz w roku w okresie rui.
To tyle w kwestii predyspozycji biologicznych.

Tertio: społeczny ogląd zdrady, czy też doświadczenia seksualnego jest zależny właśnie od płci. Mężczyzna o bogatym życiu erotycznym to ogier, Casanowa, macho, czyli jednostka godna podziwu. Kobieta o takich samych doświadczeniach to dziwka, puszczalska, łatwa "panienka", czyli osoba godna pogardy. Strach przed opinią, przed stygmatyzacją jest jednym z czynników powstrzymujących kobiety przed podejmowaniem współżycia. Nawet jeśli mają na to ochotę.

Quatro: W epoce powszechnie dostępnych i przyjaznych użytkownikowi środków antykoncepcyjnych (tak dla kobiet, jak i dla mężczyzn) twierdzenie, że kobiety nie współżyją, bo obawiają są ciąży zdaje się coraz mniej prawdziwe. Dodatkowo biologiczne konsekwencje ciąży w dobie powszechnej opieki medycznej i suplementów diety są coraz mniejsze, a społeczne... Społeczne (i finansowe) powinni ponosić oboje partnerzy. Ale to znów kwestia mentalności.

Zarżnęłam temat? Zanudziłam Was na śmierć? Bo o to, czy zbulwersowałam nawet nie pytam.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-07, 17:17   #5886
EWITAR
Raczkowanie

Cześć kochane babeczki
Stary 2007-05-07, 21:05   #5887
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Zarżnęłam temat? Zanudziłam Was na śmierć? Bo o to, czy zbulwersowałam nawet nie pytam.
Zarżnęłaś temat. Zdecydowanie. Nic dodać nic ująć Można tylko posłuzyć się jeszcze jakimiś przykładami ewentualnie.

Oki, ja tylko na chwilę, bo siedzę teraz nad zdjęciami. Muszę dziś przejrzeć je do końca, i jeśli zdążę to coś Wam pokażę. A już mi się ziewaaaaa.....
Stary 2007-05-07, 22:35   #5888
nika672
Zadomowienie

Wpadlam życzyć Wam kochane kolorowych snów

Jutro postaram sie wpasc na ploteczki
Rzeczywiscie mialam trudny okres w moim życiu moje kochane.
Mój Tata walczył kilka dni o życie,ale teraz wszystko pomału wraca do normy.Dziekuje,ze myślałyście o mnie.
Switezianko,nie jestem zła,Dziekuje

nika672 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-07, 22:43   #5889
Lewek
Zakorzenienie

Witaj Nikuś! Dobrze że już jesteś i że wszystko z Twoim tatą dobrze.

A wracając do powyższego tematu i wywodu Sabbath Bulwersujące Sabbatku to może być tylko to, że jest prawdą to co napisałaś i niestety mamy do czynienia z takimi właśnie mężczyznami, bo coż można na to poradzić... Ale może jednak nie wszyscy są tacy, i tym optymistycznym akcentem kończę i życzę dobrej nocki
Stary 2007-05-08, 11:04   #5890
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Cytat:
Napisane przez nika672 Pokaż wiadomość
Wpadlam życzyć Wam kochane kolorowych snów

Jutro postaram sie wpasc na ploteczki
Rzeczywiscie mialam trudny okres w moim życiu moje kochane.
Mój Tata walczył kilka dni o życie,ale teraz wszystko pomału wraca do normy.Dziekuje,ze myślałyście o mnie.
Witajcie kochane
Nika
cieszę się ,że wszystko wraca do normy i zdrowie taty się polepsza.Mój tato 2 lata temu miał zawał i tylko dzięki szybkiej i sprawnej interwencji lekarskiej przeżył i wrócił do poprzedniej sprawności.Myślę,że i w waszym przypadku też wszystko dobrze się skończy...tego wam życzę
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-08, 11:53   #5891
dorinka30
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, jestem strasznie zarobiona

Temat zdrady i jej uwarunkowań społeczno-charakterologicznych to rzeczywiście temat RZEKA

Sabbath świetnie, jak zawsze stresciła podłoże tematu, z właściwą sobie precyzją i głębią naukowo-socjologiczną . Sabbath jesteś cudowna i niezastąpiona

Ja uważam, że w temacie zdrady obowiązywać powinno równouprawnienie, jeśli tak można powiedzieć o tym Powinno ale nie ma, właśnie z powodów społecznych.

Myslę, że są przynajmniej dwa rodzaje zdrady, bo np. czym innym długotrwały romans a czym innym jednorazowy "skok w bok" pod wpływem chwili.
Oczywiście nie pochwalam ani jednego ani drugiego, ale zauważam różnicę ...., choć brzydzi mnie j jedno i drugie....
Ale pewnie z wielkiej miłości próbowałabym wybaczyć taki skok w bok a romansu nigdy. Mam nadzieję, ze nigdy nie stanę przed takim dylematem ....

Cześć NKIUŚ, cieszę się że sytuacja się normuje. Trzymaj się. Buziaki
Stary 2007-05-08, 11:55   #5892
nika672
Zadomowienie

Witajcie kochane

Cytat:
Napisane przez lukreti;

Nika
cieszę się ,że wszystko wraca do normy i zdrowie taty się polepsza.Mój tato 2 lata temu miał zawał i tylko dzięki szybkiej i sprawnej interwencji lekarskiej przeżył i wrócił do poprzedniej sprawności.Myślę,że i w waszym przypadku też wszystko dobrze się skończy...tego wam życzę
Dziekuje Lukreti i ciesze sie ,ze Twój Tata wrocił do sprawanosci
Moj Tata mial wylew,pękł mu tetniak aorty brzusznej i podobnie jak w pzrypadku Twojego taty szybka interwencja i sprawnosc lekarzy utrzynala Go przy zyciu.Potem przyplataly sie problemy z oddychaniem ale mamy nadzieję,ze po malu wroci do formy.

Gdzie Wy dziewczynki wszystkie jesteście????

Witaj Dorinko,dziekuje

Czytalam,ze wypoczełas podczas długiego weekendu,to dobrze,ze sie dobrze bawilas kochana

Edytowane przez nika672
Czas edycji: 2007-05-08 o 11:58 Powód: zobaczyłam Dorinke
Stary 2007-05-08, 12:03   #5893
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem strasznie zarobiona

Temat zdrady i jej uwarunkowań społeczno-charakterologicznych to rzeczywiście temat RZEKA

Sabbath świetnie, jak zawsze stresciła podłoże tematu, z właściwą sobie precyzją i głębią naukowo-socjologiczną . Sabbath jesteś cudowna i niezastąpiona
Dziękuję Dorinko.
Jesteś cudowna i bardzo miła.

Cytat:
Ja uważam, że w temacie zdrady obowiązywać powinno równouprawnienie, jeśli tak można powiedzieć o tym Powinno ale nie ma, właśnie z powodów społecznych.

Cytat:
Myslę, że są przynajmniej dwa rodzaje zdrady, bo np. czym innym długotrwały romans a czym innym jednorazowy "skok w bok" pod wpływem chwili.
Oczywiście nie pochwalam ani jednego ani drugiego, ale zauważam różnicę ...., choć brzydzi mnie j jedno i drugie....
Ale pewnie z wielkiej miłości próbowałabym wybaczyć taki skok w bok a romansu nigdy. Mam nadzieję, ze nigdy nie stanę przed takim dylematem ....
Dodałabym trzeci: zdradę psychiczną. Kiedy, co prawda, nie dochodzi do kontaktów seksualnych, ale jest pewne zauroczenie, fascynacja, może nawet pragnienie, miłość. Taka zdrada jest IMHO najbardziej bolesna.

Witaj Nikuś. Obiecałaś nam wczoraj, że wpadniesz na ploteczki, nie tylko się przywitać. Plotkuj więc, plotkuj...
Stary 2007-05-08, 12:09   #5894
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Witam,witam
Troszke spozniona ale jestem.....Zly humor mam dzisiaj.....
sr.johanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-08, 12:19   #5895
nika672
Zadomowienie

Witaj Sabbathku
już plotkuje

Cytat:
Napisane przez dorinka30;

Mam nadzieję, ze nigdy nie stanę przed takim dylematem ....
Zgadzam sie z wypowiedzia Dorinki,zdrada dla mnie to cos okropnego i obrzydliwego,dlatego mam nadzieje,ze nigdy nie stane przed takim dylematem.Bo znajac siebie to i tak bym nie wybaczyła...... nawet z wielkiej miłosciChyba... .......

Johannko witaj kochanadlaczego dzis masz zły humor,pogoda? czy ktos Ci sprawil przykrosć

Stary 2007-05-08, 12:40   #5896
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

A taka wstretna jestem...poklocilam sie z moim najlepszym kolega....nagadalam mu....w sumie on mial racje ja nie....ale mu nagadalam i tak poszlo....az trzasnelam sluchawka..i teraz mi glupio..plakac mi sie chce..uparta jestem jak osiol..no w sumie to lew ...bo jestem spod tego znaku..
Stary 2007-05-08, 12:44   #5897
dorinka30
Zakorzenienie

Sabbath masz rację, jeszcze ta ZDRADA PSYCHICZNA , dla mnie świadomość jej byłaby chyba też najbardziej bolesna.....nawet ostatnio mówiłam o tym Tżowi, że taka zdrada byłaby dla mnie straszna. Zrobił taaakie oczy, i tu Sabbath liczę na Twoją pomoc, czyżby faceci nie znali tego pojęcia?????????? -zdrady psychicznej

Ale u nas było to przy okazji bardzo szokującego wydarzenia w naszym życiu, oczywiście nie chodzi bezpośrednio o nas ale pośrednio......Ale kręcę, no w każdym razie z nami jest wszystko O.K.
Stary 2007-05-08, 12:47   #5898
nika672
Zadomowienie

Johannko lwy sa podobno zazdrosne

Kochana,przemyśl sprawe jeszcze raz,jesli czujesz,ze rzeczywiscie nie mialas racji,zadzwon do kolegi i pogadajcie jeszcze raz.Poczujesz sie lepiej

Stary 2007-05-08, 12:47   #5899
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sr.johanna Pokaż wiadomość
A taka wstretna jestem...poklocilam sie z moim najlepszym kolega....nagadalam mu....w sumie on mial racje ja nie....ale mu nagadalam i tak poszlo....az trzasnelam sluchawka..i teraz mi glupio..plakac mi sie chce..uparta jestem jak osiol..no w sumie to lew ...bo jestem spod tego znaku..
Johanno w przyjaźni trzeba być elastycznym i wiele sobie wybaczać, próbowałabym wyprostować tę sytuację, zwłaszcza ze czujesz się winna....
Też bywam uparta ale dużą cenę za to płacę i mój organizm, staram się trochę zmiękczyć bo wiem, że taki upór do nieczego dobrego nie prowadzi....
Stary 2007-05-08, 13:02   #5900
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Johanno w przyjaźni trzeba być elastycznym i wiele sobie wybaczać, próbowałabym wyprostować tę sytuację, zwłaszcza ze czujesz się winna....
Też bywam uparta ale dużą cenę za to płacę i mój organizm, staram się trochę zmiękczyć bo wiem, że taki upór do nieczego dobrego nie prowadzi....
I oto znowu muszę przytaknąć. A przecież : "Jestem duchem, co ciągle przeczy" (dla Johannki: "Ich Binn der Geist, der stets verneint.").

Jestem uparta, jak kozioł w kapuście (to opinia mojego męża) i trochę czasem chciałabym odpuścić. Nie za bardzo, oczywiście.

Joasiu, na Twoim miejscu zadzwoniłabym i powiedziała po prostu:
Stary, przemyślałam sprawę, miałeś rację. Następnym razem, kiedy znów ją będziesz miał i cię zakrzyczę - też zadzwonię.
Stary 2007-05-08, 13:26   #5901
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Wyjasnilam....tzn.on wyjasnil....bo juz sie zastanawialam czy zadzwonic...a tu telefon...on.....nakrzycz al na mnie...a potem zapytal czy juz mi przeszlo
Przeprosilam
Nie chcialabym go stracic,bo to moj najlepszy przyjaciel tutaj...pracujemy razem...jest tak jak ja obcokrajowcem tutaj i zawsze sie nawzajem wspomagamy....Wiem,ze moge na niego liczyc...a i on na mnie
Tylko dzisiaj cos mnie dopadlo....moze juz za dlugo w domu siedze
W kazdym badz razie zasluzylam sobie dzis na
Stary 2007-05-08, 13:32   #5902
nika672
Zadomowienie

No widzisz Johannko,bedziesz miala mile popołudnie.

Dorinko wiesz gdzie Cie znalazłamKiedy kochana zamierzałas nam powiedzieć o swoim szcześciu
Dziewczyny Switezianka Nasza nam sie rozchorowala i bedzie w poniedzialek
Pozdrawia wszystkie

Stary 2007-05-08, 13:37   #5903
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Cytat:

Dorinko wiesz gdzie Cie znalazłamKiedy kochana zamierzałas nam powiedzieć o swoim szcześciu
Pozdrawia wszystkie
No ja juz dorinke tam czesto widzialam...ale nie chcialam sie wtracac Ale dolaczam sie do pytania Niki
switezianko Zdrowiej nam szybko
Stary 2007-05-08, 13:51   #5904
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

Pozdrawia wszystkie
Kochane jesteście cudownymi Szpiegami
Nie mam czym na razie się dzielić......, bo to tylko plany, nie potwierdzone faktami ani datami....
Ślub planujemy na 2008 rok, ale jeszcze nie poczyniliśmy ku temu żadnych konkretnych starań.... Mój Tż uważa, że pół roku na załatwienie wszystkiego to ho, ho , a ja się dowiaduje że to może być zbyt późno aby zaklepać letni termin ślubu i sali, bo choć tylko cywilny weźmiemy to weselicho chcielibyśmy jak tra-lala....... no i trzeba działać z organizacją...
Ot cała tajemnica

A gdzie Wy jesteście szpiegi jedne???????????

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2007-05-08 o 13:55 Powód: brak szpiegów:)
Stary 2007-05-08, 14:10   #5905
nika672
Zadomowienie

Szpieg sie melduje
Dorinko kochana,Latorośle pzryszly do domu i głodomorom musialam dać jesc

Bardzo sie ciesze,ze w końcu zrealizujecie swoje marzenia z TZ.
Jakis czas temu pisalas o tym na wątku naszym ale potem jakos umknał nam ten temat
Swoja dorga jestem zaskoczona,że przy takiej ilosci sal,knajpek ..........są takie problemy z rezerwcja,ale z drugiej strony soboty nie sa codziennym dniem tygodnia,zapewne dlatego.

Ale mam nadzieje,ze jak juz Dorinko ustalicie date ślubu to zostaniemy o tym powiadomione moja kochana

Stary 2007-05-08, 14:13   #5906
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Cytat:
Kochane jesteście cudownymi Szpiegami
Nie mam czym na razie się dzielić......, bo to tylko plany, nie potwierdzone faktami ani datami....
Ślub planujemy na 2008 rok, ale jeszcze nie poczyniliśmy ku temu żadnych konkretnych starań.... Mój Tż uważa, że pół roku na załatwienie wszystkiego to ho, ho , a ja się dowiaduje że to może być zbyt późno aby zaklepać letni termin ślubu i sali, bo choć tylko cywilny weźmiemy to weselicho chcielibyśmy jak tra-lala....... no i trzeba działać z organizacją...
Ot cała tajemnica

A gdzie Wy jesteście szpiegi jedne???????????
tutaj
No to sie ciesze twym szczesciem
Ale tez musze przyznac,ze pol roku to moze byc malo
Jednak jest tego zalatwiania...wiem to po sobie(chociaz bylo to 15 lat temu ),a rok temu brala slub moja siostra i wiem ile to przygotowan
Stary 2007-05-08, 14:22   #5907
dorinka30
Zakorzenienie

Oczywiście moje Drogie, zostaniecie powiadomione
Jeśli zdązymy w ogóle coś zarezerwować na przyszły rok
Stary 2007-05-08, 14:37   #5908
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Oczywiście moje Drogie, zostaniecie powiadomione
Jeśli zdązymy w ogóle coś zarezerwować na przyszły rok
Sama nie wiem, czy gratulować.
Niby ślub to nic takiego, tylko formalność, ale wiem, że dla części ludzi ważna.

Mój Miły do teraz twierdzi, że to najszczęśliwszy dzień w jego życiu - więc gratuluję.

Dla mnie to kupa zupełnie niepotrzebnych wydatków i męczących ceregieli; impreza, która mi się nie podobała - więc współczuję.

Gdybym miała jeszcze raz brać ślub - zrobiłabym to w tajemnicy, najlepiej daleko od domu. Mam jednak nadzieję, że raz wystarczy.
Stary 2007-05-08, 14:42   #5909
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Dziewczyny maja rację pół roku to niewiele żeby pozałatwiać wszystkie sprawy.Ja salę i kucharkę zamawiałam z rocznym wyprzedzeniem i wiem,że w dalszym ciągu tak sie robi...a i jeszcze orkiestra ją też trzeba wcześniej zwerbować jeżeli chce się mieć taka o jakiej się marzy.
Dorinko kochana musicie już poważnie pomyśleć jeżeli chcecie zdażyć na wytyczoną przez siebie datę.

Kochane właśnie uświadomiłam sobie,że we wrześniu minie 10 lat mojego małżeństwa
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-08, 14:45   #5910
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Sama nie wiem, czy gratulować.
Niby ślub to nic takiego, tylko formalność, ale wiem, że dla części ludzi ważna.

Mój Miły do teraz twierdzi, że to najszczęśliwszy dzień w jego życiu - więc gratuluję.

Dla mnie to kupa zupełnie niepotrzebnych wydatków i męczących ceregieli; impreza, która mi się nie podobała - więc współczuję.

Gdybym miała jeszcze raz brać ślub - zrobiłabym to w tajemnicy, najlepiej daleko od domu. Mam jednak nadzieję, że raz wystarczy.
A ja wspominam ten dzien jako naprawde piekny dzien.....jestem taka troche romantyczka...biala suknia itd......
Ale drugi raz juz bym za maz nie wyszla...jak by tak cos w tym zwiazku nie wypalilo....raz i wystarczy....zylabym juz tak na wolna reka.....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości